Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, Podhalanin napisał:

Patrzyłem, mi z ubezpieczeniem na 5 lat wychodzi ok. 9200zł w MM + 800zł na karcie.
Na tych co podałeś wychodzi ok. 9300zł np. z garnkami czy czymś innym ale już bez karty. 

W EURO w z drugim towarem który jest w promocji "do 6800" np. ekspresen Krupsa na kaspułki za 379 wychodzi deko ponad 7600, z pełnym ubezp. + 1750 około 9400zł.

Miałem 65" C9 kupiny w MM z ubezp. za 1199zł, TV mi padł po 7m-cach. W między czasie naczytałem się o tych ubezpieczeniach i teraz zastanawiam się czy warto je brać, a sam wacham się pomiędzy CX i GX, który to (GX) jest teraz w promocji i dają XBOXa X (wysyłka w grudniu) i w/w ekspresem jest za 10440zł (cena z standardową gwarancją producenta). Do tego musisz dokupić nóżki w MM za 648zł lub powiesić na ścianie za darmo ;) na uchwycie ściennym, który jest w komplecie z TV. Też walczę sam ze sobą co wybrać ;)

Dodam, że ubezpieczenie zwrócono mi dość szybko po zwrocie TV (z tym walczyłem z serwisem równo miesiąc). Jednak w regulaminie jest tyle zapisów, że jak faktycznie coś się stanie to ubezpieczyciel ma szeeerokie pole to mataczenia, żebyś tych pieniędzy nie dostał. Nie wiem jak to jest w praktyce, mi padł jak pisałem po 7m-cach i walczyłem z serwisem LG i gwarancją producenta, bo ta dodatkowa z ubezpieczenia zaczyna działać w przypadku usterki/awarii dopiero po zakończeniu gwarancji producenta. I masz w 3cim roku 80% wartości TV, w czwartym roku 60% i w piątym 40% 

Pozdrowienia z nad morza ;) Red Zone 😬

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@SXB Nie wiem, czy pakowanie tyle kasy w TV, to dobry pomysł. Sam piszesz, że poprzedni Ci padł po 7 miesiącach, mój nie dawno po ponad 2 latach. Nie boisz się, że później pozostanie Ci bujanie się z reklamacją (i loterią panelową), albo zwyczajnie z niczym, jak zepsuje się po upływie gwarancji? Oczywiście rozumiem, że możesz bardzo dużo zarabiać i te 10000 zł., to dla Ciebie tyle, co dla mnie 1000zł., ale ja bym miał wątpliwości. Osobiście raczej nigdy już nie przekroczę kwoty 5000 zł. za TV. Nie w dzisiejszych czasach, kiedy produkują taki szrot. A te ubezpieczania, to z tego co słyszałem, można sobie wsadzić. Sklep znajdzie 1000 kruczków prawnych, które pozwolą mu się wywinąć, zostawiając Ciebie z jeszcze większym poczuciem frustracji, że zapłaciłeś za coś, czego nie możesz wyegzekwować.

P.S. Pomijam już kwestię tego, że te OLEDy tanieją w oczach, nie mija rok i są za połowę tej kasy.

Edytowane przez dewey

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, dewey napisał:

@SXB Nie wiem, czy pakowania tyle kasy w TV, to dobry pomysł. Sam piszesz, że poprzedni Ci padł po 7 miesiącach, mój nie dawno po ponad 2 latach. Nie boisz się, że później pozostanie Ci bujanie się z reklamacją (i loterią panelową), albo zwyczajnie z niczym, jak zepsuje się po upływie gwarancji? Oczywiście rozumiem, że możesz bardzo dużo zarabiać i te 10000 zł., to dla Ciebie tyle, co dla mnie 1000zł., ale ja bym miał wątpliwości. Osobiście raczej nigdy już nie przekroczę kwoty 5000 zł. za TV. Nie w dzisiejszych czasach, kiedy produkują taki szrot. A te ubezpieczania, to z tego co słyszałem, można sobie wsadzić. Sklep znajdzie 1000 kruczków prawnych, które pozwolą mu się wywinąć, zostawiając Ciebie z jeszcze większym poczuciem frustracji, że zapłaciłeś za coś, czego nie możesz wyegzekwować.

Zastanawiam się ciągle którą drogą pójść ;) Za poprzedni spłacam raty, także 10000zł dla mnie to nie tyle co 1000zł dla Ciebie zaręczam Ci. Rozsądek podpowiada CX, ale ubezpiecznie chyba sobie odpuszczę. Po około dwóch latach sprzedam jak będzie jeszcze na gwarancji i kupię coś nowego, albo zostawię bo jak działa 2 lata i dalej poleci... może ;)

29 minut temu, Podhalanin napisał:

Patrzyłem, mi z ubezpieczeniem na 5 lat wychodzi ok. 9200zł w MM + 800zł na karcie.
Na tych co podałeś wychodzi ok. 9300zł np. z garnkami czy czymś innym ale już bez karty. 

Chyba coś źle policzyłeś bo z tańszą opcją ubezp. 940zł + 8459zł wychodzi Ci 9399zł więc dwie paczki więcej niż Twoje wyliczenia. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, dewey napisał:

@SXB Nie wiem, czy pakowanie tyle kasy w TV, to dobry pomysł. Sam piszesz, że poprzedni Ci padł po 7 miesiącach, mój nie dawno po ponad 2 latach. Nie boisz się, że później pozostanie Ci bujanie się z reklamacją (i loterią panelową), albo zwyczajnie z niczym, jak zepsuje się po upływie gwarancji? Oczywiście rozumiem, że możesz bardzo dużo zarabiać i te 10000 zł., to dla Ciebie tyle, co dla mnie 1000zł., ale ja bym miał wątpliwości. Osobiście raczej nigdy już nie przekroczę kwoty 5000 zł. za TV. Nie w dzisiejszych czasach, kiedy produkują taki szrot. A te ubezpieczania, to z tego co słyszałem, można sobie wsadzić. Sklep znajdzie 1000 kruczków prawnych, które pozwolą mu się wywinąć, zostawiając Ciebie z jeszcze większym poczuciem frustracji, że zapłaciłeś za coś, czego nie możesz wyegzekwować.

P.S. Pomijam już kwestię tego, że te OLEDy tanieją w oczach, nie mija rok i są za połowę tej kasy.

No to jak nie OLED, to co? Jaki QLED najbardziej optymalnie wychodzi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Podhalanin napisał:

Jeżeli chodzi o jakość obrazu to OLED bezkonkurencyjny. Koledze chodziło o fakt, że te TV stosunkowo szybko tracą na wartości. Choć ja dodam że pod koniec stycznia 65" C9 w MM kosztował w zasadzie tyle samo co teraz 65" CX więc przez te 8m-cy cena nie zmieniła się praktycznie.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Podhalanin napisał:

Ależ ja w cale nie twierdzę, że OLED jest zły, wręcz przeciwnie, sam kupiłem drugiego, nie wiem skąd to wyciągnąłeś :) Chodziło mi tylko o sensowność wydawania tak dużych pieniędzy, kiedy możesz mieć bardzo dobry model B9, kosztujący 4300 zł. w promocji w Media Expert. Jak coś się zepsuje, to jednak mniejsza strata i mniej siwych włosów na głowie. Po prostu szkoda w dzisiejszych czasach płacić tak duże pieniądze za elektronikę jaką jest TV, no i, że jest to średnio opłacalne ze względu na duże obniżki w krótkim czasie.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Piotr Fiszer napisał:

Cześć, 

Czy to oznacza, że lg 2019 są lepsze? 

Pomińmy fakt 40vs.48.

Chidzi mi bardziej o jakość obrazu. 

Pozdrawiam 

Ja osobiście  nie zauważyłem  znaczących różnic w jakości  obrazu w tegorocznych modelach lg . B9 cena jakość  wciąż wypada najlepiej

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, SXB napisał:

Jeżeli chodzi o jakość obrazu to OLED bezkonkurencyjny. Koledze chodziło o fakt, że te TV stosunkowo szybko tracą na wartości. Choć ja dodam że pod koniec stycznia 65" C9 w MM kosztował w zasadzie tyle samo co teraz 65" CX więc przez te 8m-cy cena nie zmieniła się praktycznie.

W czerwcu, kiedy CX pojawił się w sklepach, kosztował 8000 zł., a 3 dni temu kupiłem go w promocji w ME za 5600 zł :) Dwa lata temu przepaść była jeszcze większa, B7 kosztował 10000 zł. na premierę, a ja kupiłem rok później za 5500 zł. Może zależy to od modelu i przekątnej, ale ogromne obniżki po relatywnie krótkim czasie są faktem :)

Edytowane przez dewey

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 hour ago, SXB said:

W EURO (..) z pełnym ubezp. + 1750  (..) I masz w 3cim roku 80% wartości TV, w czwartym roku 60% i w piątym 40% 

Niczego takiego nie ma w OWU tego ubezpieczenia za 1750 (wariant pełny na 5 lat Hestia/EuroRTV) - masz 100% przez całe 5 lat. Chyba, że o innym ubezpieczeniu piszesz? Ale to wtedy nie warto, bo za tę kasę masz to, które opisuję.

OLEDy nie tracą na wartości tylko po prostu technologia ogólnie tanieje. W sensie na premierę nowych modeli w kwietniu oczywiście, że ceny są najwyższe, ale to dotyczyło i lcd i plazm i teraz oledów. We wrześniu / październiku można wyhaczyć ubiegłoroczne modele na promocjach no i tegoroczne na obniżkach przed świętami, potem znowu wszystko drożeje i staje się mniej dostępne i tak w kółko. To co rzeczywiście maleje to ceny wyjściowe na premierę. Ale w ten sposób to można czekać na 65" na wyjściu za 4k - może kiedyś będzie :) Ale raczej nie w perspektywie 10 lat. Do tego dochodzi słabość złotówki w stosunku do Euro.

Na dzisiaj dobra cena za CX 55" to ok. 4,5k, a za 65" to ok. 6,5k - taniej w tym roku nie widziałem nigdzie. Oczywiście taka cena to z uwzględnieniem np. karty podarunkowej i koniecznością kombinowania promocji z więcej niż jednym produktem.

Można też szukać C9 - który w zasadzie jest tak samo dobry jak CX, dodatkowo ma DTS i teoretycznie nieco więcej jasności w HDR. Ale nie ma paru bajerów, które ma CX - istotnych głównie dla graczy. Ogólnie jednak różnica niewielka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
51 minut temu, plast napisał:

Niczego takiego nie ma w OWU tego ubezpieczenia za 1750 (wariant pełny na 5 lat Hestia/EuroRTV) - masz 100% przez całe 5 lat. Chyba, że o innym ubezpieczeniu piszesz? Ale to wtedy nie warto, bo za tę kasę masz to, które opisuję.

OLEDy nie tracą na wartości tylko po prostu technologia ogólnie tanieje. W sensie na premierę nowych modeli w kwietniu oczywiście, że ceny są najwyższe, ale to dotyczyło i lcd i plazm i teraz oledów. We wrześniu / październiku można wyhaczyć ubiegłoroczne modele na promocjach no i tegoroczne na obniżkach przed świętami, potem znowu wszystko drożeje i staje się mniej dostępne i tak w kółko. To co rzeczywiście maleje to ceny wyjściowe na premierę. Ale w ten sposób to można czekać na 65" na wyjściu za 4k - może kiedyś będzie :) Ale raczej nie w perspektywie 10 lat. Do tego dochodzi słabość złotówki w stosunku do Euro.

Na dzisiaj dobra cena za CX 55" to ok. 4,5k, a za 65" to ok. 6,5k - taniej w tym roku nie widziałem nigdzie. Oczywiście taka cena to z uwzględnieniem np. karty podarunkowej i koniecznością kombinowania promocji z więcej niż jednym produktem.

Można też szukać C9 - który w zasadzie jest tak samo dobry jak CX, dodatkowo ma DTS i teoretycznie nieco więcej jasności w HDR. Ale nie ma paru bajerów, które ma CX - istotnych głównie dla graczy. Ogólnie jednak różnica niewielka.

A gdzie Ty widziałeś CX za 4500 zł? Bo ja dosłownie kilka dni temu przeszukałem wszystkie większe sieci sklepów, tak jak piszesz pokombinowałem z promocjami i kupiłem za 5600 zł., uważam, że taniej się nie da.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, plast napisał:

Jakbyś przeczytał uważnie naszą dzisiejszą dyskusję a nawet tylko tego posta co go w cytacie pociąłeś to byś kapnął się że mowa u ubezpieczeniu z MM za 1199zł z tymi zjazdami procentowymi co roku. W Euro ta za 1750zł jest jak piszesz 100% do końca gwarancji lub telewizora ;)

"Na dzisiaj" raczej nie kupisz CX w 65" za ok. 6,5k tylko najtaniej za około 7,3k. Z dwa tygodnie temu jak czekałem jeszcze na zwrot kasy za 65 C9 była taka opcja jak obecnie w Euro + dodawali jeszcze kartę podarunkową chyba wartości 800zł (z tym że czy te promocje łączyły się to trzeba regulaminy przestudiować). Anyway "na dzisiaj" nie kupisz 65" za 6,5k, jak się mylę to podaj źródło, ale wydaje mi się że mam wszystko pod kontrolą w tej chwili.

C9 nowy z pudełka raczej nie do dostania, w dużych sklepach wszystko z ekspozycji i to w cenie takiej jak CX lub nawet wyższej (sic!).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
36 minutes ago, dewey said:

A gdzie Ty widziałeś CX za 4500 zł? Bo ja dosłownie kilka dni temu przeszukałem wszystkie większe sieci sklepów, tak jak piszesz pokombinowałem z promocjami i kupiłem za 5600 zł., uważam, że taniej się nie da.

Dla 55" był B9 za 3900 (!) i CX za 5150 kilka dni temu, a CX najtaniej widziałem za 4700, ale to było tylko kilka sztuk i jednorazowo, raczej cena się trzyma nawet na promkach powyżej 5000. Ogólnie promki fajne wstecz można wyhaczyć np. na lowcygier_kropka_pl - w wyszukiwarkę z prawej strony wpisać "oled" i patrzymy co było i śledzimy na przyszłość :) 

14 minutes ago, SXB said:

Jakbyś przeczytał uważnie naszą dzisiejszą dyskusję a nawet tylko tego posta co go w cytacie pociąłeś to byś kapnął się że mowa u ubezpieczeniu z MM za 1199zł z tymi zjazdami procentowymi co roku. W Euro ta za 1750zł jest jak piszesz 100% do końca gwarancji lub telewizora ;)

Racja, mea culpa :) To z MM za 1200 to dziadostwo moim zdaniem, ogólnie wszędzie tam gdzie zmniejszana jest kwota ubezpieczenia po upływie X lat to dziadostwo. 

15 minutes ago, SXB said:

"Na dzisiaj" raczej nie kupisz CX w 65" za ok. 6,5k tylko najtaniej za około 7,3k. Z dwa tygodnie temu jak czekałem jeszcze na zwrot kasy za 65 C9 była taka opcja jak obecnie w Euro + dodawali jeszcze kartę podarunkową chyba wartości 800zł (z tym że czy te promocje łączyły się to trzeba regulaminy przestudiować). Anyway "na dzisiaj" nie kupisz 65" za 6,5k, jak się mylę to podaj źródło, ale wydaje mi się że mam wszystko pod kontrolą w tej chwili.

Ja skorzystałem właśnie z tej promocji, o której piszesz - 7,3k minus 800 na karcie (kartę dostałem). To była najlepsza promka w tym roku jaką widziałem i raczej lepszej nie będzie, ale trzeba obserwować :) Obecnie chyba właśnie to 7,3 to najlepsza oferta.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla 55" był B9 za 3900...

Chyba po trzecim zwrocie😁, prawie nówka nie śmigana...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, plast napisał:

No dobra, to gdzie można 65 CX znaleźć w takiej cenie? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minutes ago, marciniozo said:

Dla 55" był B9 za 3900...

Chyba po trzecim zwrocie😁, prawie nówka nie śmigana...

Pudło, nówki sztuki z oficjalnego sklepu Aledrogo.

Just now, Podhalanin said:

No dobra, to gdzie można 65 CX znaleźć w takiej cenie? ;)

Obecnie chyba nigdzie, z naciskiem na chyba, bo nie śledzę wszystkiego od A do Z. A to co warto śledzić podałem wyżej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego w ustawieniach obrazu nie ma możliwości zmiany podświetlania oled, tylko jasność. Może być ze przez jakieś ustawienia eko? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, mariusz2 napisał:

Dlaczego w ustawieniach obrazu nie ma możliwości zmiany podświetlania oled, tylko jasność. Może być ze przez jakieś ustawienia eko? 

Wyłącz oszczędzanie energii. Swoją drogą, to podałem Ci wczoraj link do strony z ustawianiami, ale widzę, że chyba nie chciało Ci się wejść i poczytać, bo wyłączenie tej opcji jest tam wskazane.

Edytowane przez dewey

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wchodziłem i czytałem, i powyłączałem opcje Eco ale może nie wszystkie, jak wrócę z pracy to jeszcze raz wszystko sprawdzę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, plast napisał:

C9 nie ma bajerów  dla graczy ??? O jakich bajerach mówisz .?. C9 ma pełne hdmi 2.1 i DTS, a i świeci  nieznacznie jaśniej w HDR

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro rozmawiamy również na tematy pokrewne z TV (ubezpieczenia itd.), to podepnę się z moim pytaniem z innego tematu, może odpowiedzi okażą się przydatne dla nas wszystkich. Chodzi o gwarancją w LG, a mianowicie kupiłem parę dni temu OLED55CX w sklepie internetowym Media Expert i po otrzymaniu towaru zauważyłem, że karta gwarancyjna jest nie podbita. Zadałem więc pytanie w LG, jakie dokumenty są wymagane w celu uznania gwarancji i dostałem taką odpowiedź:

"Szanowny Panie, Dziękujemy za kontakt z Działem Obsługi Klienta LG Electronics Polska Sp. z o.o. Uprzejmie informujemy, iż zgodnie z warunkami gwarancji realizacja uprawnień gwarancyjnych odbywa się po przedstawieniu ważnej karty gwarancyjnej wraz z dowodem zakupu. Karta gwarancyjna jest ważna, jeżeli sporządzona jest na oryginalnym druku lub dostarczonym przez sprzedawcę [beeep]likacie oryginalnej karty gwarancyjnej i zawiera następujące dane: nazwę sprzętu, model, numer fabryczny, datę sprzedaży, pieczęć i podpis sprzedawcy oraz podpis klienta"

Trochę mnie to zaskoczyło, że w dobie elektronicznych dowodów zakupu, sklepów internetowych itd., muszę rzeczywiście mieć podbitą kartę gwarancyjną. Wiadomo, że konsultant z LG powie wszystko, ale ile jest w tym prawdy? Jakie mieliście doświadczenia z gwarancją i wizytą serwisu z LG? Nie mogę się w tej chwili dodzwonić do Media Expert, ale jestem ciekaw, czy w celu podbicia gwarancji będę mógł podejść do najbliższego sklepu stacjonarnego, czy też będę musiał pojechać do innego miasta, do siedziby sklepu internetowego, której adres widnieje na mojej fakturze... Ktoś coś wie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minutes ago, ronaldo864 said:

C9 nie ma bajerów  dla graczy ??? O jakich bajerach mówisz .?. C9 ma pełne hdmi 2.1 i DTS, a i świeci  nieznacznie jaśniej w HDR

W zasadzie większość rzekomych 'braków' C9 zostało zdementowanych testami gdy sprzęt do testów stał się dostępny (vide najnowsze karty RTX) lub poprawionych przez nowy soft, zatem hdmi 2.1 i obsługę 4k 120Hz (razem z VRR) C9 można powiedzieć, że ma :) Natomiast nie ma chyba i raczej nie będzie mieć np. FreeSync, BFI czy Oled Motion Pro. Aczkolwiek te ostatnie w grach robi duży input lag, zatem pewnie będzie używane głównie do gier gdzie czas reakcji ma małe znaczenie, chyba że jakiś soft to ulepszy. Generalnie różnica między tymi TV jest minimalna, zależy czego kto bardziej potrzebuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, dewey napisał:

Skoro rozmawiamy również na tematy pokrewne z TV (ubezpieczenia itd.), to podepnę się z moim pytaniem z innego tematu, może odpowiedzi okażą się przydatne dla nas wszystkich. Chodzi o gwarancją w LG, a mianowicie kupiłem parę dni temu OLED55CX w sklepie internetowym Media Expert i po otrzymaniu towaru zauważyłem, że karta gwarancyjna jest nie podbita. Zadałem więc pytanie w LG, jakie dokumenty są wymagane w celu uznania gwarancji i dostałem taką odpowiedź:

"Szanowny Panie, Dziękujemy za kontakt z Działem Obsługi Klienta LG Electronics Polska Sp. z o.o. Uprzejmie informujemy, iż zgodnie z warunkami gwarancji realizacja uprawnień gwarancyjnych odbywa się po przedstawieniu ważnej karty gwarancyjnej wraz z dowodem zakupu. Karta gwarancyjna jest ważna, jeżeli sporządzona jest na oryginalnym druku lub dostarczonym przez sprzedawcę [beeep]likacie oryginalnej karty gwarancyjnej i zawiera następujące dane: nazwę sprzętu, model, numer fabryczny, datę sprzedaży, pieczęć i podpis sprzedawcy oraz podpis klienta"

Trochę mnie to zaskoczyło, że w dobie elektronicznych dowodów zakupu, sklepów internetowych itd., muszę rzeczywiście mieć podbitą kartę gwarancyjną. Wiadomo, że konsultant z LG powie wszystko, ale ile jest w tym prawdy? Jakie mieliście doświadczenia z gwarancją i wizytą serwisu z LG? Nie mogę się w tej chwili dodzwonić do Media Expert, ale jestem ciekaw, czy w celu podbicia gwarancji będę mógł podejść do najbliższego sklepu stacjonarnego, czy też będę musiał pojechać do innego miasta, do siedziby sklepu internetowego, której adres widnieje na mojej fakturze... Ktoś coś wie?

Tak, musisz iść do sklepu podbić. Jak złożysz zlecenie naprawy gwarancyjnej to pierwsze co będziesz musiał wysłać podbitą kartę gwarancyjną i dowód zakupu (zgięcia albo skany). Wiem, bo przerabiałem w zeszłym miesiącu.

Co do sklepu konkretnego czy jakiegokolwiek w danej sieci to nie wiem, więc nie pomogę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, dewey napisał:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, czy jest to mit, że zmniejszając podświetlenie oled jesteśmy w stanie przedłużyć życie matrycy? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi