Skocz do zawartości
  • 1
Dominik Woźniak

HDR w Netflix nie działa – ciemny obraz

Pytanie

Dzień dobry Wszystkim! 

Zdecydowałem się podzielić swoimi spostrzeżeniami na temat HDR-u na Netflixie. Okazuje się, że funkcja po prostu nie działa (przynajmniej w aplikacji zainstalowanej na telewizorze). Korzystam z Samsunga NU8002 i wyświetlając treści HDR uzyskuję ogólnie niższą jakość obrazu niż przy jakości SDR. Trochę poczytałem i dowiedziałem się, że problem istnieje przynajmniej od końcówki ubiegłego roku i do tej pory nie opublikowano rozwiązania.

Jedyna oficjalna informacja jaką udało mi się znaleźć to wpis na stronie pomocy Netflixa: „Jesteśmy w trakcie analizowania tego błędu. Aby nam w tym pomóc, skontaktuj się z obsługą klienta.” No więc skontaktowałem się 

Z godzinnej rozmowy dowiedziałem się, że:

1. Powinienem odłączyć telewizor od prądu na 3 minuty,
  2. Mam źle ustawiony telewizor,
  3. Jedyny sposób na wyłączenie HDR przy jednoczesnym korzystaniu z jakości HD to skorzystanie z niższego pakietu (na co muszę poczekać miesiąc do kolejnego okresu rozliczeniowego),
  4. Efekt HDR zapewnia lepszą jakość obrazu,
  5. „Netflix jest firmą amerykańską” i z tego powodu nie obowiązuje go polskie prawo konsumenta co skutkuje tym, że nie mogę dokonać zwrotu ani ubiegać się o jakiekolwiek zadość uczynienie na drodze reklamacji.

Niestety rozmowa nie przyniosła rozwiązania problemu. Większość informacji przeczytałem już wcześniej na stronie pomocy.

Z tego powodu postanowiłem wykonać test przedstawiający działanie HDR na moim telewizorze we wbudowanej aplikacji Netflixa w porównaniu z wersją bez HDR. W eksperymencie wykorzystałem serial Chambers. Dla wymuszenia obrazu bez HDR skorzystałem z Chromecasta 2 dzięki czemu uzyskałem 1080p SDR. Na koniec sprawdziłem również działanie HDR w aplikacji YouTube dla potwierdzenia, że telewizor jest ustawiony prawidłowo. Test przeprowadziłem lustrzanką ustawioną w tryb manualny na jednakowym poziomie jasności dla wszystkich zdjęć. Nie przeprowadzałem żadnej korekcji fotografii. Telewizor ustawiłem w tryb film oraz wyłączyłem oszczędzanie energii i wszystkie postprocesory obrazu takie jak „contrast enhancer” itp. Wersja oprogramowania mojego tv: T-KTM2DEUC - 1251.0, BT - S. Ocenę wyników pozostawiam Państwu.

Mam nadzieje, że nagłośnienie sprawy pomoże w zmobilizowaniu Netflixa do naprawienia błędu.

netflix1.jpg

Netflix2.jpg

Netflix3.jpg

Netflix6.jpg

YouTube.jpg

Netflix4.jpg

Netflix5.jpg

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

• 1

Przypadkowo trafiłem na ten wątek i potwierdzam. U mnie ten sam problem na Samsungu 55NU7472. Nie wiem jak Netflix chce, żebym oglądał filmy - ja nie oglądam w nocy przy zgaszonym świetle na skalibrowanym OLED-zie Sony za 20k. Oglądam przy oświetlonym pokoju na tanim Samsungu bez kalibracji, chcę mieć w miarę dobre wrażenia wizualne i niestety, Netflix mi tego nie zapewnia. Kontaktowałem się z Samsungiem i Netflixem - jedni pokazują palcem na drugich. Samsung od kilku miesięcy bada sprawę. Netflix proponuje obniżyć jakość wideo, aby HDR się nie odpalał - spróbowałem. Jakość obrazu jak na DivX-ie ze szwedzkiej zatoki. Dziękuję, postoję.

W Amazon Prime Video nie miałem problemu z HDR. Na szczęście mam trial Netflixa, wkurzyłbym się ostro gdybym wyrzucił 52 zł w błoto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 1

witam

temat pewnie już martwy, ale... posiadam dwa oledy philipsa 65 903 oraz 55 754 (na saphi) i np w takim "what if" jest tragedia na 903 - ciemno bardzo, podczas gdy na 754 wszsytko jest ok. różnica zapewne wynika z tego, że 754 obsługuje dv, 903 nie... co ciekawe tydzień czy dwa temu na 903 wszystko było ok... także starsze seriale, np punisher, które oglądałem na 903 i nie było problemów z jasnością, teraz są ciemne. A np. "nasza planeta" działa prawidłowo na 903... żanego apdejtu softu na 903 nie miałem, aplikacje netflixa też rollbackowałem i dalej to samo - wyciągam więc wniosek, że to coś po stronie netflixa, ale nie samej aplikacji. Ruch gammą poprawia trochę sytuacje, ale czy to o to chodzi...

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Napisano (edytowane)

Mam ten sam tv i ten sam problem. To nie jest wina tv bo u rodzicow na samsungu serii 7 jest to samo. Pan na infolinii netflixa tez nie potrafił pomoc, powiedzial to samo co Tobie. Pozostaje korzystac z pakietu full hd bo ten ich hdr to jest jedna wielka ściema. Tyle w temacie. Szkoda tylko ze wywalilem w bloto 50 zl zakladajac drugie konto bo sie nie da tego szajsu ogladac, a zeby zmienilo z powrotem na pakiet full hd, to tak jak napisales trzeba czekać miesiac. Żenada... 

Edit: aha. Jest jeden maly fix ktory troche poprawia sytuacje. Podczas ogladania ciemnego filmu Wejdz w ustawienia experckie i zmień gamme na BT.1886 

Edytowane przez Pleiades

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Treść HDR dedykowana jest do odtwarzania w ciemnym pomieszczeniu. W związku z tym, że wymaga 100% mocy podświetlenia telewizora to nie ma możliwości ustawienia jej tak by była zbyt jasna, co można zrobić w SDR. Jeśli więc dasz podświetlenie w SDR na 100% i zrobisz zdjęcie porównawcze to bez dwóch zdań będzie całościowo jaśniejsze i zarazem za jasne do oglądania w nocy.

A co na zdjęciu będzie lepiej wyglądało? To co ma lepiej dobraną ekspozycję. Wystarczy jedno pokrętło w aparacie i Twoje zdjęcia obrazu HDR będą wyglądały lepiej niż SDR.

• Lubię 1
  • Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Napisano (edytowane)
13 godzin temu, Maciej Koper napisał:

Treść HDR dedykowana jest do odtwarzania w ciemnym pomieszczeniu. W związku z tym, że wymaga 100% mocy podświetlenia telewizora to nie ma możliwości ustawienia jej tak by była zbyt jasna, co można zrobić w SDR. Jeśli więc dasz podświetlenie w SDR na 100% i zrobisz zdjęcie porównawcze to bez dwóch zdań będzie całościowo jaśniejsze i zarazem za jasne do oglądania w nocy.

A co na zdjęciu będzie lepiej wyglądało? To co ma lepiej dobraną ekspozycję. Wystarczy jedno pokrętło w aparacie i Twoje zdjęcia obrazu HDR będą wyglądały lepiej niż SDR.

Mam wrażenie, ze nie wiesz o czym mowisz :) Ale po ilości postów i randze na forum to ciężko mi w to uwierzyć... Radze wypróbowac sobie netflixa z najwyzszym pakietem, a później dopiero się mądrzyć. A tego, że treść HDR dedykowana jest do odtwarzania w ciemnym pomieszczeniu to słysze pierwszy raz w życiu i nie wiem skąd taką mądrość wytrzesnąłeś. Dziwnym trafem każdy inny kontent HDR wygląda fenomenalnie o każdej porze dnia i nocy, a na netflixie jest kupa. 

Edytowane przez Pleiades
  • Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
6 minut temu, Pleiades napisał:

A tego, że treść HDR dedykowana jest do odtwarzania w ciemnym pomieszczeniu to słysze pierwszy raz w życiu i nie wiem skąd taką mądrość wytrzesnąłeś.

Z książek, a że mam swój wkład do tworzenia niektórych z nich to polecę Ci bardzo interesującą lekturę zatytułowaną "A reference viewing environment for evaluation of HDTV program material or completed programmes", znajdziesz ją w rekomendacji ITU-R Bt.2035 https://www.itu.int/rec/R-REC-BT.2035/en

Daj znać jak już przyswoisz, może podzielisz się ze mną wiedzą, bym wiedział o czym mówię ?

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Napisano (edytowane)
6 minut temu, Maciej Koper napisał:

Z książek, a że mam swój wkład do tworzenia niektórych z nich to polecę Ci bardzo interesującą lekturę zatytułowaną "A reference viewing environment for evaluation of HDTV program material or completed programmes", znajdziesz ją w rekomendacji ITU-R Bt.2035 https://www.itu.int/rec/R-REC-BT.2035/en

Daj znać jak już przyswoisz, może podzielisz się ze mną wiedzą, bym wiedział o czym mówię ?

Nie potrzeba mi książek ani certyfikatów, aby stwierdzić, że obraz wygląda jak g*wno za przeproszeniem :)  Tobie proponuje odpalić netflixa i zobaczyć samemu, a nie wymyślać kręcenie pokrętłęm aparatu. 

Edytowane przez Pleiades
  • Plusik 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

No cóż, skoro ani nie chcesz się edukować, ani rozmawiać rzeczowo, ani nawet przeczytać moje posty ze zrozumieniem, to pozostaje Ci być rozczarowanym. Ja nie będę pomocny w takim przypadku.

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
17 minut temu, Maciej Koper napisał:

Cóż... Przeczytałem ten dokument i nie widzę tam nic na temat HDR. Co więcej jest to opracowanie z 2013 roku więc mocno przestarzałe. Po trzecie nigdzie nie znalazłem potwierdzenia Twoich słów, a po czwarte 30 sekund researchu w internecie wystarczyło, żeby im zaprzeczyć, więc... Wybacz, ale Twoje tłumaczenie do mnie nie trafia. Netflix ma popsuty HDR i po co drążyć temat?

8 minut temu, Maciej Koper napisał:

No cóż, skoro ani nie chcesz się edukować, ani rozmawiać rzeczowo, ani nawet przeczytać moje posty ze zrozumieniem, to pozostaje Ci być rozczarowanym. Ja nie będę pomocny w takim przypadku.

"Czytanie ze zrozumieniem" - Ulubiony argument osób, które tylko same siebie rozumieją :) Słuchaj no wydaje mi się, że skoro nie da sie tego oglądać to z czego tutaj sie edukować? A może mam włączać filmy tylko po 22:00 bo mądre książki mówią, że w 10 luxach trzeba oglądać? Mi to się jednak wydaje po obejrzeniu kilkuset godzin contentu HDR bez najmniejszych problemów, że to jednak bug Netflixa. Coś tu jeszcze trzeba dodawać? 

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
4 minuty temu, Pleiades napisał:

Cóż... Przeczytałem ten dokument i nie widzę tam nic na temat HDR. Co więcej jest to opracowanie z 2013 roku więc mocno przestarzałe. Po trzecie nigdzie nie znalazłem potwierdzenia Twoich słów, a po czwarte 30 sekund researchu w internecie wystarczyło, żeby im zaprzeczyć, więc... Wybacz, ale Twoje tłumaczenie do mnie nie trafia. Netflix ma popsuty HDR i po co drążyć temat?

To musiał być bardzo wartościowy "risercz" skoro w 30 sekund podważyłeś to co było projektowane latami przez inżynierów obrazu ? Czekam teraz na te przytłaczające dowody po których zapadnę się pod ziemię.

P.S. nie lubię robić wpisów bez wartości merytorycznej, więc dla potomnych - normy HDR klarowały się właśnie ok 2013 roku i dokument BT.2035 jest obowiązujący. Przeczytamy w nim m.in, że:

1.1 Viewing environment for subjective assessment
a) Room illumination: 10 Lux
b) Chromaticity of background: D65 (optionally D93 in some
regions)
c) Ratio of luminance of background behind picture
monitor to peak luminance of picture:
≈ Between 10% ±2% of
reference white value

Dla jasności - 10 Lux'ów to ciemne pomieszczenie. Dla większej jasności - Netflix również podlega pod normę BT.2035 o czym pisze na swojej stronie dla partnerów: https://partnerhelp.netflixstudios.com/hc/en-us/articles/215669787-Display-Calibration-Best-Practices

"Section 1 of Annex 1 of Recommendation ITU­R BT.2035 describes reference viewing conditions for HDTV. Netflix recommends adherence to the guidelines contained therein."

Z resztą lecę do Amsterdamu w ten piątek na kalibrację monitorów w studio odglądowym Netflix. Zobaczymy czy dobrze się trzymają norm :) Bez względu jednak na to oczywistym jest, że treść HDR10, w przeciwieństwie do HLG, przystosowana jest do odtwarzania w ciemnych pomieszczeniach i jak się ją porówna z przejaskrawionym ponad miarę SDR to takie będą efekty jak na zdjęciach. 

Tutaj jeszcze bardziej przystępne, niż dokumenty źródłowe, opracowanie o HDR10. https://www.lightillusion.com/uhdtv.html Autorstwa producenta oprogramowania do kalibracji, używanego globalnie (także przeze mnie), więc chyba Pan Shaw coś powinien się znać.

"As mentioned above, with PQ based HDR the Average Picture Level (APL) will match that of regular SDR (standard dynamic range) imagery. The result is that in less than ideal viewing environments, where the surrounding room brightness level is relatively high, the bulk of the PQ HDR image will appear very dark, with shadow detail potentially becoming very difficult to see."

O popatrz, chyba przypadkowo napisał to samo co ja w pierwszym poście :)

14 godzin temu, Pleiades napisał:

Mam ten sam tv i ten sam problem. To nie jest wina tv bo u rodzicow na samsungu serii 7 jest to samo. Pan na infolinii netflixa tez nie potrafił pomoc, powiedzial to samo co Tobie. Pozostaje korzystac z pakietu full hd bo ten ich hdr to jest jedna wielka ściema. Tyle w temacie.

Wytłumaczę Ci w czym problem. Na Samsungu z serii "7" HDR to jedna wielka ściema, bo ekrany, które nie osiągają nawet 300 nitów nie wyświecą tego HDR w sposób dobry. Zmagasz się z torem Formuły 1 na rowerze. Szału nie będzie. Czytaj w moim teście:

Możliwości NU7472 w dziedzinie odwzorowania efektów treści HDR nie powalają na kolana, ale własnie takiej skuteczności spodziewałem się po telewizorze, biorąc pod uwagę jego półkę cenową. Średnia wyników, wynosząca 250cd/m2 raczej w małym stopniu pozwala odczuć, że w ogóle obcujemy z treścią HDR. Różnica względem SDR sprowadza się do trochę większej ilości detali w bielach, które telewizor dobrze zachowuje aż do wartości 1000 lub 4000 nitów, w zależności z jakim filmem się zetknie (jest to automatycznie rozpoznawane). W przypadku treści o mniejszej szczytowej jasności (do 1000 nitów) obraz wydaje się być w porządku, natomiast gdy TV stara się zachować większą ilość przejść tonalnych (bo obcuje z filmem masterowanym do 4000 nitów) to obraz robi się już trochę za ciemny i ma się wrażenie jakby chciało się podnieść suwak “podświetlenie”, ale ten jest już przecież na maksymalnej wartości. Innymi słowy HDR działa, ale raczej nie jest on namacalny ze względu na możliwości jakie zapewnia nam matryca. Przypomnę raz jeszcze, że niczego innego nie spodziewałbym się po telewizorze z takiej półki cenowej. Jak zaakcentowałem w powyższej tabelce, 350 nitów to minimum by w ogóle efekt HDR miał sens, jednak żaden TV tej klasy nie potrafi dostarczyć nic ponad to.
Źródło: https://hdtvpolska.com/samsung-ue55nu7472-test-najtanszy-tv-4k-z-szeroka-paleta-barw-i-hdr/11/

• Lubię 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
1 minutę temu, Maciej Koper napisał:

To musiał być bardzo wartościowy "risercz" skoro w 30 sekund podważyłeś to co było projektowane latami przez inżynierów obrazu ? Czekam teraz na te przytłaczające dowody po których zapadnę się pod ziemię.

Z resztą lecę do Amsterdamu w ten piątek na kalibrację monitorów w studio odglądowym Netflix. Zobaczymy czy dobrze się trzymają norm :) 

Ale świetnie się składa! Przekaż im ode mnie, żeby naprawili swoje treści HDR. :)

A co do riserczu - Nigdzie nie jest napisane, że HDR jest DEDYKOWANY do otwarzania w ciemnym pomieszczeniu. Przeciez to można podważyc w 10 sekund odpalając byle jaki film z HDR na youtube chociażby. 

A już na koniec - Gdzieś czytałem, że Netflix sam przyznał się do tego problemu i pracuje nad jego rozwiązaniem... Jak znajdę to wrzucę tu linka.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Nie wykluczam, że istnieje z tym problem, bo nie posiadam u siebie NU8002, a sprawy mogą wychodzić wraz z aktualizacjami oprogramowania i po stronie TV i po stronie aplikacji.

Problemem jest jednak to, że nie potrafisz przyswoić podstawowych informacji, które dla Ciebie wylistowałem w poprzednim poście. Nie da się już prościej przekazać informacji. Nawet Ci wypisałem cytaty z dokumentów źródłowych spisanych przez osoby, które projektowały te standardy. I jest tam dużo o warunkach otoczenia. Abstrahując już od tego, że na Twoim TV HDR nigdy nie zaświeci dobrze, szczególnie w wydaniu 4K nitów, bo TV ma zbyt mały potencjał do tego...

Więc wybacz, jeśli Ty tego nie widzisz, ale piszesz o jakichś "riserczach" 30, czy 10 sekundowych z których nie wynika nic namacalnego to zaczynam się czuć jakbym rozmawiał z płaskoziemcem, tudzież innym antyszczepionkowcem i takiej rozmowy nie będę ciągnął.

meme.JPG

• Lubię 3
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
13 minut temu, Maciej Koper napisał:

Wytłumaczę Ci w czym problem. Na Samsungu z serii "7" HDR to jedna wielka ściema, bo ekrany, które nie osiągają nawet 300 nitów nie wyświecą tego HDR w sposób dobry. Zmagasz się z torem Formuły 1 na rowerze. Szału nie będzie. Czytaj w moim teście:

Możliwości NU7472 w dziedzinie odwzorowania efektów treści HDR nie powalają na kolana, ale własnie takiej skuteczności spodziewałem się po telewizorze, biorąc pod uwagę jego półkę cenową. Średnia wyników, wynosząca 250cd/m2 raczej w małym stopniu pozwala odczuć, że w ogóle obcujemy z treścią HDR. Różnica względem SDR sprowadza się do trochę większej ilości detali w bielach, które telewizor dobrze zachowuje aż do wartości 1000 lub 4000 nitów, w zależności z jakim filmem się zetknie (jest to automatycznie rozpoznawane). W przypadku treści o mniejszej szczytowej jasności (do 1000 nitów) obraz wydaje się być w porządku, natomiast gdy TV stara się zachować większą ilość przejść tonalnych (bo obcuje z filmem masterowanym do 4000 nitów) to obraz robi się już trochę za ciemny i ma się wrażenie jakby chciało się podnieść suwak “podświetlenie”, ale ten jest już przecież na maksymalnej wartości. Innymi słowy HDR działa, ale raczej nie jest on namacalny ze względu na możliwości jakie zapewnia nam matryca. Przypomnę raz jeszcze, że niczego innego nie spodziewałbym się po telewizorze z takiej półki cenowej. Jak zaakcentowałem w powyższej tabelce, 350 nitów to minimum by w ogóle efekt HDR miał sens, jednak żaden TV tej klasy nie potrafi dostarczyć nic ponad to.
Źródło: https://hdtvpolska.com/samsung-ue55nu7472-test-najtanszy-tv-4k-z-szeroka-paleta-barw-i-hdr/11/

Ja wiem o tym, że na słabej serii 7 nie będzie fajerwerków, ale zarówno ja jak i kolega autor mówimy Ci, ze tego sie NIE DA oglądać. Co przedstawiają najlepiej zamieszczone zdjęcia. Ja mam Samsunga UE65NU8002 i też nie da się oglądać. A w tym TV HDR na pewno słaby nie jest. Co więcej kolejna sprawa - Inne treści HDR działają bez zarzutów, a obraz zwala z nóg - czyli HDR u mnie działa. 

2 minuty temu, Maciej Koper napisał:

Nie wykluczam, że istnieje z tym problem, bo nie posiadam u siebie NU8002, a sprawy mogą wychodzić wraz z aktualizacjami oprogramowania i po stronie TV i po stronie aplikacji.

Problemem jest jednak to, że nie potrafisz przyswoić podstawowych informacji, które dla Ciebie wylistowałem w poprzednim poście. Nie da się już prościej przekazać informacji. Nawet Ci wypisałem cytaty z dokumentów źródłowych spisanych przez osoby, które projektowały te standardy. I jest tam dużo o warunkach otoczenia. Abstrahując już od tego, że na Twoim TV HDR nigdy nie zaświeci dobrze, szczególnie w wydaniu 4K nitów, bo TV ma zbyt mały potencjał do tego...

Więc wybacz, jeśli Ty tego nie widzisz, ale piszesz o jakichś "riserczach" 30, czy 10 sekundowych z których nie wynika nic namacalnego to zaczynam się czuć jakbym rozmawiał z płaskoziemcem, tudzież innym antyszczepionkowcem i takiej rozmowy nie będę ciągnął.

Tak, 30 sekundowy risercz brzmi śmiesznie, ale tak było :) Wystarczyła definicja i powód istnienia technologii HDR. Oglądam treści HDR w słoneczny dzień i wszystko jest w jak najlpszym porządku, więc nie rozumiem czemu próbujesz mnie usilnie przekonać, że powienniśmy z kolegą oglądać te treści w ciemnej piwnicy. I tak wtedy nie byłoby nic widać, bo obraz jest tak ciemny.

Widzę, że znasz się na tym i dlatego tym bardziej nie mogę zrozumieć czemu tak bardzo chcesz udowodnić że białe jest białe jak mawial klasyk. Przeciez nie wymyslamy sobie tego. Potwierdziły to 3 telewizory. Mój NU8002, kolegi i seria 7 moich rodziców.  Ponadto w necie jest pełno takich tematów, więc coś jest na rzeczy i nie jest to kwestia zbyt jasnego pokoju, albo złej konfiuguracji TV. Netflix ma problem, ot co.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
49 minut temu, Pleiades napisał:

Ponadto w necie jest pełno takich tematów, więc coś jest na rzeczy i nie jest to kwestia zbyt jasnego pokoju, albo złej konfiuguracji TV. Netflix ma problem, ot co.

Wszechargument! @Maciej Koper Z tą okrągłą ziemią też oszukują, musi być coś na rzeczy skoro tak gęsto piszą o tym online???:

flat.thumb.JPG.cb0bea4fcbd0bf572cf644d7a7c6a04d.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Napisano (edytowane)
26 minut temu, amelinowypawel napisał:

Przypadkowo trafiłem na ten wątek i potwierdzam. U mnie ten sam problem na Samsungu 55NU7472. Nie wiem jak Netflix chce, żebym oglądał filmy - ja nie oglądam w nocy przy zgaszonym świetle na skalibrowanym OLED-zie Sony za 20k. Oglądam przy oświetlonym pokoju na tanim Samsungu bez kalibracji, chcę mieć w miarę dobre wrażenia wizualne i niestety, Netflix mi tego nie zapewnia. Kontaktowałem się z Samsungiem i Netflixem - jedni pokazują palcem na drugich. Samsung od kilku miesięcy bada sprawę. Netflix proponuje obniżyć jakość wideo, aby HDR się nie odpalał - spróbowałem. Jakość obrazu jak na DivX-ie ze szwedzkiej zatoki. Dziękuję, postoję.

W Amazon Prime Video nie miałem problemu z HDR. Na szczęście mam trial Netflixa, wkurzyłbym się ostro gdybym wyrzucił 52 zł w błoto.

Nie masz racji! Expert od kalibracji z certyfikatem mówi, że jest dobrze ????

A tak serio to nie bierz najdroższego pakietu. Ten full hd za bodajze 43 zl nie ma s[beeep]ego hdr i tam wszystko wyglada okej.

Edytowane przez Pleiades

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Sprawdziłem ten Chambers u siebie na Sony ZF9. Co prawda leci u mnie w Dolby Vision ale sam obraz jest ok. Nie jest za ciemny.
Na Netflixie niektore pozycje w HDR są ogolnie slabe np. w porownaniu do plyt UHD HDR ale w tym Chambers jest ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
14 godzin temu, Pleiades napisał:

Nie masz racji! Expert od kalibracji z certyfikatem mówi, że jest dobrze ????

A tak serio to nie bierz najdroższego pakietu. Ten full hd za bodajze 43 zl nie ma s[beeep]ego hdr i tam wszystko wyglada okej.

Cóż kolego mam nadzieję że pojęcie jak "Brzytwa Ockhama" jest Ci znane i zgodnie z nim przestać szukać winnego wszędzie za to przyznać że dałeś się nabrać na marketing Samsunga i kupiłeś budżetowy TV który HDR ma tylko w nazwie i po prostu z materiałami tego typu sobie nie radzi.
Maciej Ci już to napisał ale jak widzę tej smutnej dla Ciebie wiadomości nie chcesz przyswoić.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
5 minut temu, Jasiek_31 napisał:

Cóż kolego mam nadzieję że pojęcie jak "Brzytwa Ockhama" jest Ci znane i zgodnie z nim przestać szukać winnego wszędzie za to przyznać że dałeś się nabrać na marketing Samsunga i kupiłeś budżetowy TV który HDR ma tylko w nazwie i po prostu z materiałami tego typu sobie nie radzi.
Maciej Ci już to napisał ale jak widzę tej smutnej dla Ciebie wiadomości nie chcesz przyswoić.

Pozdrawiam.

UE65NU8002 to budżetowy TV? XDD

Również pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
11 minut temu, Pleiades napisał:

UE65NU8002 to budżetowy TV? XDD

Również pozdrawiam

65" za 4000PLN, tak dla mnie to budżetowy TV.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
12 minut temu, Jasiek_31 napisał:

65" za 4000PLN, tak dla mnie to budżetowy TV.

No, trochę więcej. Czyli wg Ciebie HDR ma tylko w nazwie? Odsyłam do testu niejakiego Pana @Maciej Koper:) którego fragment zamieszczam: 

image.thumb.png.99738dda4ee8af144a1f527a980ee4be.png

Ten sam Pan Maciej próbuje mi wmówić teraz, że mój TV jest cienki i dlatego HDR na Netflixie nie działa. To w końcu jak jest? Czyżby test był nierzetelny czy może tezy w tym temacie zbyt pochopne?

Także no... :)

Pozdrawiam raz jeszcze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Kolego widzę że czytasz w sposób wybiórczy i przytaczasz tylko to co pasuje do Twoich tez.
W pierwszym zdaniu testu pada następujące stwierdzenie:

Cytat

W roku ubiegłym, Samsung był praktycznie numerem jeden w segmencie niedrogich i dobrych wyświetlaczy. Model MU7002 właściwie królował na rynku i w 50% przypadków rozważanych na forum wybór padał właśnie na niego. W tym roku wiemy już, że firma dużo powalczy w kategorii high-end, wraz ze swoim Q9FN. Dzisiaj poszukamy natomiast odpowiedzi, czy następca kultowego MU7002 okaże się równie dobry. Jest nim NU8002
Źródło: https://hdtvpolska.com/samsung-nu8002-nu8042-nu8072-test-telewizor-lcd-ultra-hd-z-hdr-2018-i-systemem-tizen/?showfull=1

Mam nadzieję że zauważasz określenie "segmencie niedrogich", cóż to znaczy, znaczy to tylko tyle że cały test jest później nakierowany na ocenienie tego telewizora pod względem jego możliwości w tym właśnie segmencie, nie porównuje się go do modeli z segmentu top tylko do bezpośrednich konkurentów.
A żeby pokazać że stosujesz cyctaty w spoosób pasujący Twoim tezom oto końcówka cytatu z Twojego postu:

Cytat

Daje wystarczająco dużo, by cieszyć się jakością, ale też nie liczmy na nie wiadomo co. Jeśli chcielibyśmy, by efekt HDR zwalał z nóg to należałoby rozważyć wielokrotnie droższy model Q9FN.

Chyba zgodzisz się że zdanie to jest dosyć jednoznaczne.

Pozdrawiam.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
2 minuty temu, Jasiek_31 napisał:

Chyba zgodzisz się że zdanie to jest dosyć jednoznaczne.

Pozdrawiam.

Ta rozmowa to jak kopanie sie z koniem. Oczywiście wyznawcy "moja racja jest najmojsza" nie rozumieją tego, co już 3 osoby powtarzają na temat którego dotyczy ten wątek. 

Wytłumacz mi w takim razie, dlaczego wszystkie inne treści HDR wyglądają przepięknie, a na Netflixie nie da się tego oglądać? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Sprawdziłem u siebie (LG OLED C7) te fragmenty z Chambers i w żadnym stopniu te zdjęcia 4K HDR nie przedstawiają tego co widzę u siebie na ekranie. Więc nie jest to wina treści jako takiej.
Jeśli te fotki, czyli totalna ciemnica z mocno ograniczoną widocznością detali w ciemnych partiach obrazu, przedstawiają to co widzisz u siebie na TV, a z innych serwisów treści HDR prezentują się w porządku, to najprawdopodobniej wina leży po stronie aplikacji Netfliksa na Twoim wyświetlaczu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
21 minut temu, Pleiades napisał:

Ta rozmowa to jak kopanie sie z koniem. Oczywiście wyznawcy "moja racja jest najmojsza" nie rozumieją tego, co już 3 osoby powtarzają na temat którego dotyczy ten wątek. 

Wytłumacz mi w takim razie, dlaczego wszystkie inne treści HDR wyglądają przepięknie, a na Netflixie nie da się tego oglądać? 

Widzisz, chcesz znaleźć winnych wszędzie tylko nie u siebie, tak jak koledzy napisali, u nich wszystko wygląda dobrze, moze więc czas wysłać zapytanie do Samsunga, a moze nawet wezwać serwis Samsunga ponieważ z Twoim odbiornikiem coś jest nie tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
37 minut temu, Jasiek_31 napisał:

Widzisz, chcesz znaleźć winnych wszędzie tylko nie u siebie, tak jak koledzy napisali, u nich wszystko wygląda dobrze, moze więc czas wysłać zapytanie do Samsunga, a moze nawet wezwać serwis Samsunga ponieważ z Twoim odbiornikiem coś jest nie tak?

Radze Ci przeczytać dokładnie ten temat :) A ja juz kończę tutaj, bo widzę że dyskusja sensu nie ma najmniejszego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi