Skocz do zawartości
szewi

JVC RS540/X7900 w codziennym użytkowaniu

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, sebna napisał:

Haha nie wiem skąd się wziął internet na Twojej liście :) ale o co mi chodziło, i wybacz poprzednie uproszczenie myślowe, to że dla mnie dlatego warto bawić się w HDR (czyli ogólnie UHD) z PJ dlatego, że płyty UHD mają ścieżkę Atmos, której przeważnie nie ma na towarzyszącej płycie 1080p. Czyli jak chcesz mieć natywny Atmos to przeważnie musisz grać płyty UHD a skoro musisz grać płyty UHD to musisz sobie jakoś poradzić z HDRem na naszych PJ.

Czy teraz ma to większy sense?

Zupełnie nie, ale nie szkodzi ;)

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Barnaba napisał:

Zupełnie nie, ale nie szkodzi ;)

To czego jeszcze nie rozumiesz, to postaram się wyjaśnić? Pytam poważnie.

Edytowane przez sebna
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, STELVIO napisał:

Jeden z nie wielu. Specyficzny przypadek. Chyba Adam będzie miał znowu punkt zaczepny.

8 godzin temu, sebna napisał:

Jak długo miałeś JVC i co było powodem rezygnacji? Napisz, ciekawy jestem. Ja dopiero 120h na lampie ale jestem zauroczony :)

Moja przygoda z JVC X7900 zaczęła się 2 lata temu. Mam a w zasadzie miałem wyświecone około 1300h. Jest to w moim odczuciu najlepszy projektor w rozsądnych pieniądzach. Jest zdecydowanie lepszy od wszystkich innych, tańszych projektorów. Dodatkowo droższe modele nie są już tak wyraźnie lepsze co pozycjonuje X7900 w moim odczuciu jako "best buy".

W moich warunkach mam możliwość oglądania na ekranie maksymalnie 110" a optymalnie na 100". Posiadam czarną salkę - jaskinie - idealną dla projektora. Nie będę się rozpisywał nad jakością obrazu oferowaną przez JVC bo cały ten temat to opisywałem. Zresztą to nie tylko moje zdanie ale też praktycznie wszystkich użytkowników tego projektora. Od prawie 2 lat mam też jeden z lepszych TV LCD LED Sony 75ZF9.  Bez dwóch zdań lepiej oglądało mi się na projektorze. Głównie dlatego, że TV jest za mały. Nie mogłem zaakceptować tylko 75" w porównaniu do 110" z projektora. Przez te 2 lata korzystania z JVC byłem bardzo zadowolony z obrazu jaki oferował. Materiały HD, 4k i sport w 4k wygląda bajecznie na dużym ekranie. Jedyny minus, który widziałem to efekt HDR a w zasadzie jego namiastka na JVC. Niestety technologia projekcyjna nie jest w stanie zapewnić takich doznań i odczuć HDR i takiego "uderzenia" jak możemy zobaczyć na topowych TV. Widziałem jak to wygląda na TV w najnowszych filmach nagranych w 4k z HDR. W moim 75" Sony efekt i jasność HDR była dużo bardziej odczuwalna i dająca przyjemność z oglądania niż na JVC - no ale niestety 75" to za mały ekran aby obraz jako całość był dla mnie lepszy.

W ostatnim okresie szukałem drugiego TV (właśnie do mojej salki kinowej), który wisiałby pod ekranem, głównie do oglądania zwykłej TV i sportu. Wiedziałem, że musi to być coś większego od 75" bo ten jest zwyczajnie za mały. Pierwszym wyborem był oczywiście OLED jednak największe jakie brałem pod uwagę to 77" Sony AG9. Widziałem jak gra ten TV jak również pytałem użytkowników tego modelu o ich opinie i odczucia - dziękuję kilku userom z naszego forum, którzy w prywatnych wiadomościach opisywali mi jego plusy i minusy. Miałem nawet na niego dobrą cenę bo mogłem go kupić nowego poniżej 14k ale jednak uznałem, że 77" to zdecydowanie za mało. Zostały więc tylko modele LCD LED. Jako, że preferuję Sony mogłem wybierać pomiędzy topowymi modelami tego producenta czyli ZH8 i XH95. Oczywiście w grę wchodził tylko model 85". Cena zdecydowała o zakupie 85XH95. Miał to być TV tylko jako uzupełnienie JVC w salce do oglądania zwykłej telewizji i sportu. Kupując ten TV kupowałem go z pełną świadomością znając plusy i minusy technologi LCD jak i samego TV. To  był zakup konkretnie pod moje potrzeby i do moich warunków. TV mam od 2 miesięcy. Okazało się, że rozmiar 85" idealnie pasuje do mojego pokoju. Jest zdecydowana różnica w odczuciu z oglądania pomiędzy 75" a tym nowym 85". Odpalając projektor na przemian z TV testowałem przez  2 miesiące różne filmy i materiały, głównie 4k z HDR, czyli to co będę w większości oglądał. Na filmach typu Gemini Man czy The Greatest Showman TV w jasnych scenach pokazał taki HDR na jakim mi zależy. Jasny z nasycony kolorami, bajka! Na JVC takiego uderzenia HDRu niestety nie da rady zobaczyć. Tutaj TV jest wyraźnie lepszy od projektora. Oczywiście w scenach ciemniejszych, nocnych, kosmos itd. obraz jest przyjemniejszy na JVC i tworzy niesamowity klimat na dużym ekranie. Tutaj TV LED przegrywa. Bawiłem się na zmianę raz TV raz JVC i w końcu doszedłem do wniosku, że jednak wolę bardziej ten "lepszy HDR" kosztem minusów z technologii LCD. W ostatnim miesiącu TV, który miał być tylko uzupełnieniem projektora stał się podstawowym ekranem. 85" jest mniejszym ekranem niż miałem ale zdecydowanie bardziej akceptowalnym w porównaniu do 110" od mniejszego 75". Wiem, że idealnym dla mnie byłby ekran OLED i cieszę się, że Sony wprowadza w tym roku model 83" - będę śledził jego cenę i nie wykluczam zakupu w przyszłości.

Dodatkowo pozmieniały mi się trochę plany i w najbliższym czasie będę musiał zamienić salkę kinową na zwykły pokój - więc będę musiał przemalować zarówno czarny sufit jak i boczne ściany na jasne kolory a co za tym idzie JVC straciłby dodatkowo na jakości. Może gdyby nie ta zmiana to zostawiłbym JVC jako dodatek do TV.

Podsumowując - uważam, że JVC to świetny projektor i to czy ktoś chce projektor czy TV zależy od własnych preferencji, warunków i odczuć z oglądania. Ja jako, że i tak wiem, że za rok czy dwa będę zmieniał sprzęt bo po prostu lubię nowe technologie i nie wychwalam tylko jednej, postanowiłem, że na dzisiaj rozstaję się z JVC.

• Plusik 1
  • Lubię 1
  • Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@sebna ; jeszcze o dts

Cytat

Licencja DTS kosztuje a użycie jest bardzo małe.

Gdzie szukać danych o "bardzo małym użyciu" dts audio ?

Mam archiwum +/- 100 koncertów. Większość z formatem dts. Do koncertów się wraca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś jest w stanie sprawdzić czy w Apple TV 4K jest u Was opcja "audio output - HDMI" - w moim przypadku nie ma możliwości wybory - jest tylko "głośniki TV"

Przez to nie mam dźwięku. FAK. Na pewno opcja wyboru była wcześniej, nie mam pojęcia co mogło się stać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dzwiek leci przez glosniki w TV czy z ampli kiedy jest wlaczony?? Bo to ze jest napisane glosnik tv nic nie znaczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dzwiek leci przez glosniki w TV czy z ampli kiedy jest wlaczony?? Bo to ze jest napisane glosnik tv nic nie znaczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, kil napisał:

Czy ktoś jest w stanie sprawdzić czy w Apple TV 4K jest u Was opcja "audio output - HDMI" - w moim przypadku nie ma możliwości wybory - jest tylko "głośniki TV"

Przez to nie mam dźwięku. FAK. Na pewno opcja wyboru była wcześniej, nie mam pojęcia co mogło się stać

Jam ma tak samo jak Ty i dźwięk jest na wzmacniaczu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, user7878 napisał:

Nastała u mnie ta chwila. Sprzedałem dzisiaj JVC.
Nie wiem czy zrobiłem dobrze czy źle - ocenię po jakimś czasie. Zostaje z TV i to z tylko 85". Dobrze, że Sony zapowiedziało OLED 83" na ten rok - będę śledził ceny.
Wpływ na decyzję miało kilka czynników nie tylko związanych z jakością.

Następny... :) Miałem chyba rację, że ta g. burza w temacie Panasonika to była kwestia tego, że byłeś na mnie zły bo przewidziałem, że tak właśnie będzie... Ale wszystkie grzechy zostały Ci wybaczone... :) Już w temacie: "od projektora do TV..." pisałeś, że TV był twoim pierwszym wyborem... U mnie było dokładnie tak samo... Czy możesz napisać co dokładnie skłoniło cię do tego ? Ja pisałem o deklasacji kontrastu przez TV w porównaniu z Epsonem. No i o fatalnych bielach na Epsonie. A co u Ciebie zadecydowało ? Możesz napisać w temacie: "Od projektora do TV" żeby tu nie denerwować co poniektórych... ;)

edit// widzę, że już to opisałeś w poście wyżej... teraz zauważyłem... Czy mogę przenieść tą Twoją wypowiedź do tematu: "Od projektora do TV" ?

Mam w każdym razie niezłą uciechę bo pisałem o tym zaraz jak kupiłeś TV... ;)

W dniu 4.12.2020 o 21:04, Adam60 napisał:

Tylko nie skończ tak jak ja... 😁 Czyli proj został sprzedany bo od momentu kupna TV każdy film oglądałem na TV, a na proju obraz był o wiele gorszy...

A nie mówiłem.... Hahahahahaha... :)  A pod tym postem 3 negatywne emotionki od moich fanów... Więc widzicie moi kochani hejterzy, że znów miałem rację...

Edytowane przez Adam60

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, UHD fan napisał:

@sebna ; jeszcze o dts

Gdzie szukać danych o "bardzo małym użyciu" dts audio ?

Mam archiwum +/- 100 koncertów. Większość z formatem dts. Do koncertów się wraca.

No i w porządku, że masz. Ja mam kilkaset filmów z DTS ale to nie o media chodzi tylko gdzie i jak ich używasz. Chyba nie oglądasz ich na głośniczkach wbudowanych w TV bo w zasadzie tylko wtedy przeszkadza Ci brak dekodowania DTS w TV (bo jeżeli chodzi eARC to to można obejść jak komuś zleży)?

Wyciągnąłeś jedne moje zdanie z kontekstu gubiąc sens mojej wypowiedzi. Małe użycie DTS nie odnosiło się do standardu tylko oczywiście do małego "użycia" = zastosowania w samym urządzeniu jakim jest telewizor, który ma bardzo ograniczone możliwości i potrzeby skorzystania z takiego dekodowania (patrz mój post na ten temat po więcej szczegółów). 

Edytowane przez sebna
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, user7878 napisał:

W ostatnim miesiącu TV, który miał być tylko uzupełnieniem projektora stał się podstawowym ekranem. 85"

U MNIE BYŁO IDENTYCZNIE !!! Czyli wniosek jest taki jak pisałem wielokrotnie: w przypadku korzystania z ekranów 100 - 110' posiadanie proja staje się już nie takie atrakcyjne... Zaskoczyło mnie też to, że miałeś jaskinię i mimo tego wybrałeś TV... W jaskini miałeś już najlepsze możliwe warunki... A co powiedzieć o takich osobach jak ja, które korzystały/korzystają w salonie ?

14 godzin temu, STELVIO napisał:
15 godzin temu, user7878 napisał:
Nastała u mnie ta chwila. Sprzedałem dzisiaj JVC.
Nie wiem czy zrobiłem dobrze czy źle - ocenię po jakimś czasie. Zostaje z TV i to z tylko 85". Dobrze, że Sony zapowiedziało OLED 83" na ten rok - będę śledził ceny.
Wpływ na decyzję miało kilka czynników nie tylko związanych z jakością.

Jeden z nie wielu. Specyficzny przypadek. Chyba Adam będzie miał znowu punkt zaczepny.

Owszem - mam pewną małą satysfakcję... :) Choć jeśli bym jeszcze miał kiedyś próbować z projem to właśnie z JVC... A teraz już nie mam złudzeń... I trochę szkoda...

TV górą.... 😁 👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozumiem: przeskok z 75" na 85" jest kolosalny ale ... przeskok z 85" na 110" już nie ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie karmcie trolla ;)

Kolega sprzedał projektor, ponieważ zlikwidował salkę. Dla lepszego samopoczucia znajdziemy zawsze argumenty ;)

Wątek jest dla tych, co mają lub będą mieli projektor, a telewizorami onanizujemy się wspólnie u Adasia.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Adam60 napisał:

U MNIE BYŁO IDENTYCZNIE !!! Czyli wniosek jest taki jak pisałem wielokrotnie: w przypadku korzystania z ekranów 100 - 110' posiadanie proja staje się już nie takie atrakcyjne... Zaskoczyło mnie też to, że miałeś jaskinię i mimo tego wybrałeś TV... W jaskini miałeś już najlepsze możliwe warunki... A co powiedzieć o takich osobach jak ja, które korzystały/korzystają w salonie ?

Owszem - mam pewną małą satysfakcję... :) Choć jeśli bym jeszcze miał kiedyś próbować z projem to właśnie z JVC... A teraz już nie mam złudzeń... I trochę szkoda...

TV górą.... 😁 👍

Ciekawe to pokazuje jak wszyscy jesteśmy różni. Pomimo, że oglądam na PJ dopiero kilka miesięcy to na ten moment jestem pewny, że nie ma dla mnie już powrotu do oglądania na TV. Ogólnie mam mało czasu na "TV" więc nie wiem czy w sumie uzbierało by się z 5-6h mojego łącznego czasu przed TV od kiedy kupiłem PJ a na PJ jest już nabite 130h. Po prostu przestałem oglądać na Oledach praktycznie w 100%.

Różnica rozmiaru to jedno ale ja znacznie bardziej wole jakość obrazu z X7900 (pomimo, że nie jest idealna).

Pozdrawiam

42 minuty temu, pmcomp napisał:

Nie rozumiem: przeskok z 75" na 85" jest kolosalny ale ... przeskok z 85" na 110" już nie ???

Zapewne chodzi o to, że różnica między 110 a 85 jest dla niego akceptowalna gdy między 110 a 75 już nie.

4 godziny temu, user7878 napisał:

Moja przygoda z JVC X7900 zaczęła się 2 lata temu. Mam a w zasadzie miałem wyświecone około 1300h. Jest to w moim odczuciu najlepszy projektor w rozsądnych pieniądzach. Jest zdecydowanie lepszy od wszystkich innych, tańszych projektorów. Dodatkowo droższe modele nie są już tak wyraźnie lepsze co pozycjonuje X7900 w moim odczuciu jako "best buy".

W moich warunkach mam możliwość oglądania na ekranie maksymalnie 110" a optymalnie na 100". Posiadam czarną salkę - jaskinie - idealną dla projektora. Nie będę się rozpisywał nad jakością obrazu oferowaną przez JVC bo cały ten temat to opisywałem. Zresztą to nie tylko moje zdanie ale też praktycznie wszystkich użytkowników tego projektora. Od prawie 2 lat mam też jeden z lepszych TV LCD LED Sony 75ZF9.  Bez dwóch zdań lepiej oglądało mi się na projektorze. Głównie dlatego, że TV jest za mały. Nie mogłem zaakceptować tylko 75" w porównaniu do 110" z projektora. Przez te 2 lata korzystania z JVC byłem bardzo zadowolony z obrazu jaki oferował. Materiały HD, 4k i sport w 4k wygląda bajecznie na dużym ekranie. Jedyny minus, który widziałem to efekt HDR a w zasadzie jego namiastka na JVC. Niestety technologia projekcyjna nie jest w stanie zapewnić takich doznań i odczuć HDR i takiego "uderzenia" jak możemy zobaczyć na topowych TV. Widziałem jak to wygląda na TV w najnowszych filmach nagranych w 4k z HDR. W moim 75" Sony efekt i jasność HDR była dużo bardziej odczuwalna i dająca przyjemność z oglądania niż na JVC - no ale niestety 75" to za mały ekran aby obraz jako całość był dla mnie lepszy.

W ostatnim okresie szukałem drugiego TV (właśnie do mojej salki kinowej), który wisiałby pod ekranem, głównie do oglądania zwykłej TV i sportu. Wiedziałem, że musi to być coś większego od 75" bo ten jest zwyczajnie za mały. Pierwszym wyborem był oczywiście OLED jednak największe jakie brałem pod uwagę to 77" Sony AG9. Widziałem jak gra ten TV jak również pytałem użytkowników tego modelu o ich opinie i odczucia - dziękuję kilku userom z naszego forum, którzy w prywatnych wiadomościach opisywali mi jego plusy i minusy. Miałem nawet na niego dobrą cenę bo mogłem go kupić nowego poniżej 14k ale jednak uznałem, że 77" to zdecydowanie za mało. Zostały więc tylko modele LCD LED. Jako, że preferuję Sony mogłem wybierać pomiędzy topowymi modelami tego producenta czyli ZH8 i XH95. Oczywiście w grę wchodził tylko model 85". Cena zdecydowała o zakupie 85XH95. Miał to być TV tylko jako uzupełnienie JVC w salce do oglądania zwykłej telewizji i sportu. Kupując ten TV kupowałem go z pełną świadomością znając plusy i minusy technologi LCD jak i samego TV. To  był zakup konkretnie pod moje potrzeby i do moich warunków. TV mam od 2 miesięcy. Okazało się, że rozmiar 85" idealnie pasuje do mojego pokoju. Jest zdecydowana różnica w odczuciu z oglądania pomiędzy 75" a tym nowym 85". Odpalając projektor na przemian z TV testowałem przez  2 miesiące różne filmy i materiały, głównie 4k z HDR, czyli to co będę w większości oglądał. Na filmach typu Gemini Man czy The Greatest Showman TV w jasnych scenach pokazał taki HDR na jakim mi zależy. Jasny z nasycony kolorami, bajka! Na JVC takiego uderzenia HDRu niestety nie da rady zobaczyć. Tutaj TV jest wyraźnie lepszy od projektora. Oczywiście w scenach ciemniejszych, nocnych, kosmos itd. obraz jest przyjemniejszy na JVC i tworzy niesamowity klimat na dużym ekranie. Tutaj TV LED przegrywa. Bawiłem się na zmianę raz TV raz JVC i w końcu doszedłem do wniosku, że jednak wolę bardziej ten "lepszy HDR" kosztem minusów z technologii LCD. W ostatnim miesiącu TV, który miał być tylko uzupełnieniem projektora stał się podstawowym ekranem. 85" jest mniejszym ekranem niż miałem ale zdecydowanie bardziej akceptowalnym w porównaniu do 110" od mniejszego 75". Wiem, że idealnym dla mnie byłby ekran OLED i cieszę się, że Sony wprowadza w tym roku model 83" - będę śledził jego cenę i nie wykluczam zakupu w przyszłości.

Dodatkowo pozmieniały mi się trochę plany i w najbliższym czasie będę musiał zamienić salkę kinową na zwykły pokój - więc będę musiał przemalować zarówno czarny sufit jak i boczne ściany na jasne kolory a co za tym idzie JVC straciłby dodatkowo na jakości. Może gdyby nie ta zmiana to zostawiłbym JVC jako dodatek do TV.

Podsumowując - uważam, że JVC to świetny projektor i to czy ktoś chce projektor czy TV zależy od własnych preferencji, warunków i odczuć z oglądania. Ja jako, że i tak wiem, że za rok czy dwa będę zmieniał sprzęt bo po prostu lubię nowe technologie i nie wychwalam tylko jednej, postanowiłem, że na dzisiaj rozstaję się z JVC.

HDR jest fajny ale dla mnie mógłby równie dobrze nie istnieć. Ok, brakowało by mi go okazyjnie, bo zawsze dobrze mieć wybór, ale każdego dnia wybiorę rozmiar i kinowy efekt prezentacji SDR ponad HDR na znaczku pocztowym (ok 85" to jest już jakaś próba radzenia sobie z problemem znaczka pocztowego ;) ale w moim przypadku ekran jest 133" więc tutaj, żaden TV nic nie poradzi na to).

Ciekawe czy i dla mnie przyjdzie dzień kiedy znudzi mi się PJ i też zadowolę się jakimś dużym Oledem. Na pewno taki setup jest o wiele prostszy. 

Edytowane przez sebna
  • Plusik 1
  • Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, pmcomp napisał:

Tak właśnie to wygląda. Mój pokój, jego wymiary i odległość z jakiej oglądam są dla 110" ciut za duże (nie mieszczą mi się idealnie głośniki bo nachodzą lekko na ekran - chociaż na upartego wejdą) a optymalny jest 100". TV 75" jak przymierzałem do pokoju był zdecydowanie za mały a ten 85 jest w sam raz. Wiesz tak jak pisałem to są moje odczucia i wybory. Jakość filmów w 4k HDR jest dla mnie na TV lepsza - lepsza na tyle, że wolę oglądać na TV i już.

@Barnaba dobrze napisał - muszę w najbliższym czasie zlikwidować jaskinię i to też w dużym stopniu wpłynęło na moją decyzję.

@sebna fajnie to podsumowałeś. Właśnie o to chodzi żeby każdy był zadowolony. 133" to świetny rozmiar do projekcji!

Tylko jeszcze raz podkreślam i tutaj chcę być dobrze zrozumianym - ja nie kwestionuję zakupu projektora tak jak Adam vel Hubio i dalej uważam, że JVC jest świetnym projektorem. To jest mój wybór na który tak jak pisałem złożyły się nie tylko jakość ale też inne czynniki. Podchodzę też do tego tak, że to tylko technologia i nasze hobby. Nigdy nie wiadomo czy za jakiś czas nie kupię ponownie projektora np. 8k i przebuduje sobie salkę aby zmieścić ekran 150" 😉

• Plusik 1
  • Lubię 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, sebna napisał:

Różnica rozmiaru to jedno ale ja znacznie bardziej wole jakość obrazu z X7900 (pomimo, że nie jest idealna).

HDR jest fajny ale dla mnie mógłby równie dobrze nie istnieć.

Bo to jest ... magia kina, czego żaden TV nie da. Do tego dobry set głośników:  

i TV może się schować.

Dla mnie HDR też mógłby nie istnieć. Z wielka przyjemnością oglądam filmy z blu-raya. I moim zdaniem obraz w filmie 2012 z blu-raya jest lepszy niż ten z HDR z BD-UHD ;) . Dlaczego w innym wątku.

Edytowane przez pmcomp
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Barnaba napisał:

Nie karmcie trolla ;)

Kolega sprzedał projektor, ponieważ zlikwidował salkę. Dla lepszego samopoczucia znajdziemy zawsze argumenty ;)

Wątek jest dla tych, co mają lub będą mieli projektor, a telewizorami onanizujemy się wspólnie u Adasia.

Kolega dokładnie napisał z jakiego powodu wybrał TV i kwestia salki NIE BYŁA JEDYNYM POWODEM.  Ponadto NIE ZLIKWIDOWAŁ SALKI tylko ma to dopiero zamiar zrobić w tym roku ! Proszę nie manipulować faktami !

@user7878 to naprawdę żaden wstyd czy dyskomfort, że się tłumaczysz dlaczego zrobiłeś co zrobiłeś... Podałeś różne powody i nie ma co tutaj przytakiwać największemu hejterowi z forum bo co ? Bo on wie lepiej ??? Napisałeś różne powody...

Proj to nie żona... Nie przyrzeka się jej na całe życie... Choć Barnaba nawet i z żoną nie miał tego problemu... ;) więc Ty nie musisz mieć z projem...

4 godziny temu, sebna napisał:

;)ale w moim przypadku ekran jest 133" więc tutaj, żaden TV nic nie poradzi na to).

Poradzi... Jak będzie Cię stać na TV 133' .. ;)

Co byście nie napisali i jak nie osłodzili tego to fakt jest faktem. A liczy się czyn... Nie sądzę żeby przebudowa salki powstrzymała kolegę jakby obraz z TV mu nie pasował bo co się zobaczy nie da się odzobaczyć... U mnie było dokładnie tak samo.... A rozterki przy sprzedaży proja miałem chyba nawet większe niż kolega. Bo pamiętam, że w dniu przed podjęciem decyzji jak maniak z 12h porównywałem każdy film i każdą klatkę na obu wyświetlaczach w przeróżnych ustawieniach bo sam nie chciałem wierzyć w to, że się rozstaję z projem, który mnie wcześniej zauroczył...

Edytowane przez Adam60
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jvc rs 540 odpowiada serii x7900

Jvc rs3000 odpowiada serii n9/nx9

Jvc rs2000 odpowiada serii n7/nx7 

Jvc rs1000 odpowiada serii n5 /nx5 

Co do HDR na projektorach to przyjmuje się  aby jasność wynosiła min.100nit-150nit dla optymalnego odbioru. Ale HDR to nie tylko jasność ale pokrycie szerokie barw w filmach uhd. Na JVC po kalibracji pokrycie jest dla mnie fenomenalne. Kiedyś miałem Sony 270 po kalibracji i tam takich kolorów nie uświadczymy. Nie dość że jasność na moim ekranie była za mała max75nit to barwy pomiędzy HDR a sdr były bardzo podobne. Natomiast na JVC różnica pomiędzy co nie którymi filmami sdr a HDR to kosmos, dzień do nocy. Kolorystyka jest po prostu oszałamiająca. Dlatego obecnie JVC rs540 jest bardzo trudny do pobicia. Na dzień dzisiejszy główny konkurent to rs2000 ale jego cena jest jaka jest...:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten łódzki troll to wyjątkowy kretyn. Z każdym postem się utwierdzam. Teraz doszło jeszcze brak zrozumienia prostego tekstu.

• Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, Barnaba napisał:

Ten łódzki troll to wyjątkowy kretyn. Z każdym postem się utwierdzam. Teraz doszło jeszcze brak zrozumienia prostego tekstu.

...👎 @Barnaba no nie wiem kto ma problemy z rozumieniem tekstu... Nie odróżniasz tego, że ktoś coś zamierza zrobić od tego co zrobił ? Nie wiem kto jest kretynem...

Tak pisał User:

9 godzin temu, user7878 napisał:

A tak to zrozumiał Barnaba:

5 godzin temu, Barnaba napisał:

W połowie postów używa takich manipulacji i wozi się co to nie on, a mnie wyzywa od kretyna... Sami oceńcie kto tu nie rozumie tekstu...

2 godziny temu, pmcomp napisał:

Bo to jest ... magia kina, czego żaden TV nie da. Do tego dobry set głośników:  

i TV może się schować.

Dla mnie HDR też mógłby nie istnieć. Z wielka przyjemnością oglądam filmy z blu-raya. I moim zdaniem obraz w filmie 2012 z blu-raya jest lepszy niż ten z HDR z BD-UHD ;) . Dlaczego w innym wątku.

Szanuję takie podejście... I dla osób kochających ten kinowy klimat i nie wyobrażających sobie nic innego proje były, są i będą jedynym wyborem... Jest to duża zaleta projektorów i rzecz nieocenialna cyferkami... Obraz jest po prostu inny niż na TV i można się poczuć jak w kinie...

Edytowane przez Adam60
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bylem ostatnio w MM, tak sobie zajrzalem na dział TV z nudow, bo moj Oled jakos ost w odstawce i kino przezywa renesans u mnie na JVC -  no i przyznam, ze nic, absolutnie nic nie wzbudzilo mojej uwagi - zadne qledy, direct ledy, ktore pod katem sa szare itp - normlanie nic nie drgnelo, dopoki nie zobaczylem w dzialaniu oleda 77AG9 no i oczywiscie CX ;) W efekcie juz prawie lecialem do kasy zakupowej ;) hehe no ale badzmy poważni, nikt przy zdrowych zmyslach nie kupuje tak TV, wiec ochłonąłem i wieczorem obejrzalem sobie kolejny odcinek Expanse  na JVC przez ATV 4K :) 

Edytowane przez szewi
  • Lubię 2
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@szewi poczekaj na 83A90J

The Expanse świetnie się ogląda na JVC. Pisałem już kiedyś o tym serialu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam szczęśliwych posiadaczy RS540/x7900.

Próbowałem przebrnąć przez ten temat ponieważ powoli przygotowuję się do przejścia z FHD (Sony HW40+ekran MS105" w salonie średnio zaadoptowanym, była wizyta Skalibruj.tv). Więc mam do użytkowników kilka pytań dotyczących głównie HDR: 

1) Czy projektor przełącza się sam w odpowiedni tryb HDR czy musicie to robić ręcznie?

2) Czy pomimo właściwej kalibracji po HDR przy niektórych filmach trzeba ręcznie dostroić "na oko"?

3) Czy optimizer w Panasonic UB820/UB9000 w połączeniu z prjrktorem JVC faktycznie robi robotę?

4) Czy ktoś z Was sprawdzał z projektorem działanie urządzeń HD Fury (DIva, Vertex 2...) ? Na avforums piszą że dzięki nim sygnał DV np. z ApplTV 4k jest skonvertowany do HDR10 i dzięki temu projektor go wyświetli, co ma zapewnić spektakularne efekty.

Będę wdzięczny za odpowiedzi - być może jestem potencjalnym klientem na wasze projektory - kiedyś...w przyszłości..:)

I proszę zwolenników dużych telewizorów aby mnie nie przekonywali do oleda 83 cale (wiem jest świetny). Siedzę 3 m od 105 calowego ekranu i wszystko jest super (czerń, kolory, ostrość) jedynie ekran mógłby być większy (nie zmieści się bo w ścianie mam głośniki po bokach).

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szewi.

Ja tak często kupuję, różne rzeczy .

To jest mój problem, moja wada.

Ostatnio kupiłem nowy telefon, taki sam jak żona sobie kupiła, bo mi się spodobał i teraz leży w szufladzie, zapakowany oryginalnie, bo stwierdziłem, że stary, jednak mi się podoba .

Trafiają się nieudane zakupy ale większość jest trafiona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@zolwdarek

Witaj,

Projektor sam przelacza sie na HDR, optimizer robi wieksza lub mniejsza orobote ale to zalezy od filmu, czy ma odpowiednie dane w sobie zaszyte oraz od teog jak jest masterowany (na jasnych bardzo filmach mozna zobaczyc troche wiecej detali w jasnych scenach)

Dostrajanie - to zalezy czy nalezysz do osob ktore zrobia kalibracje i zapominaja o temacie i potem po porstu cieszysz sie z ogladanego filmu, czy szukasz ustawien najlepszych, a takie zareczam cieżko będzie znaleźć, sam czesto cos zmeiniam, ale ost juz mi sie nie chce i po porstu ogladam.

Nie slyszalem o konwersji DV -> HDR10 przez HDFury, jesli nie masz DV, to leci stadard HDR10, musze sie tym zainteresować :)

6 minut temu, raf7705 napisał:

Szewi.

Ja tak często kupuję, różne rzeczy emoji1.png.

To jest mój problem, moja wada.

Ostatnio kupiłem nowy telefon, taki sam jak żona sobie kupiła, bo mi się spodobał i teraz leży w szufladzie, zapakowany oryginalnie, bo stwierdziłem, że stary, jednak mi się podoba emoji16.png.

Trafiają się nieudane zakupy ale większość jest trafiona.

Bedziesz miał zapasowy telefon ;))) 

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi