Skocz do zawartości
szewi

JVC RS540/X7900 w codziennym użytkowaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Z tego co wiem, to tylko X5900 nie ma osłony elektrycznie otwieranej, ma dekielek, też mi się to nie podoba.
Nowe, masz na myśli tą nową linię natywnego 4k?
N5, N7, N9.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, raf7705 napisał:

Z tego co wiem, to tylko X5900 nie ma osłony elektrycznie otwieranej, ma dekielek, też mi się to nie podoba.
Nowe, masz na myśli tą nową linię natywnego 4k?
N5, N7, N9.....

dokładnie tak, mam na myśli serię N i pisałem o dekielku w RS440 (X5900)

Edytowane przez Barnaba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to lipa, nie wiedziałem, że w Nkach zrezygnowali z osłony elektrycznie otwieranej.
Dobrze że kupiłem X7900, choć w Epsonie tw7300 też to miałem. Bardzo przydatna funkcja, moim zdaniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Microledy są ciekawym zagadnieniem, jako "kiler" projów JVC.

Nie jest łatwo spekulować mając tak mało informacji.

Mnie interesuje, jaki pobór prądu będzie miała taka "ściana obrazu" 120-150 cali?

Czy przypadkiem takie "cacko" nie będzie także służyło, jako ogrzewanie całego mieszkania? ?:lol:

Wtedy projki, tak szybko nie zdechną! :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak bedzie cie stać na microLEDa tzn. ze stac cie też i na prad.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie pytanie. Jak mam większość filmów na dysku w 4k Hdr to mi projektor np. sony hw55/65 (Full hd) nie otworzy prawda? Ogólnie materiał 4k na proju full hd nie pójdzie? Musiałbym wszystko nagrywać w 1080p?

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oppo203 i tone mapping (choc nie wiem czy jeszcze cos w stylu HD Furry do obniżenia rozdzielczości nie byłoby potrzebne) lub MadVR powinien sobie z tym poradzić sam (też tone mapping i konwersja do full HD)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Takie pytanie. Jak mam większość filmów na dysku w 4k Hdr to mi projektor np. sony hw55/65 (Full hd) nie otworzy prawda? Ogólnie materiał 4k na proju full hd nie pójdzie? Musiałbym wszystko nagrywać w 1080p?

Odtwarzacz powinien bez problemu zmniejszyć rozdzielczość.

Gorzej z zmianą z HDR na SDR, żeby to jakoś wyglądało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie to nie problem bo mogę nagrywać w 1080p. Ale odwrotnie to podejrzewam jest lepiej. Że np projektor 4k materiał 1080 podbije trochę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, STELVIO napisał:

Ogólnie to nie problem bo mogę nagrywać w 1080p. Ale odwrotnie to podejrzewam jest lepiej. Że np projektor 4k materiał 1080 podbije trochę?

Projektor full hd wyświetli Ci obraz z plyt 4k bo ja tak miałem przez kilka miesięcy. Mianowicie na wyjściu odtwarzacza oppo 203 mialem ustawione 1080p SDR i śmigalo wszystko bez problemu. Nadmieniam że oglądałem tylko płyty 4k... ?

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Projektor full hd wyświetli Ci obraz z plyt 4k bo ja tak miałem przez kilka miesięcy. Mianowicie na wyjściu odtwarzacza oppo 203 mialem ustawione 1080p SDR i śmigalo wszystko bez problemu. Nadmieniam że oglądałem tylko płyty 4k...
To miałeś ułatwienie. Ja na dysku nic nie zmienię. Ale tak jak napisałem to nie problem nagrać w full hd. I też będzie z atmos.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 9.04.2019 o 16:14, hubio napisał:

W przypadku 120'' to na MicroLed trzeba rzeczywiście będzie poczekać te 5+ lat... :) I do takich ekranów na dzień dzisiejszy, jak ktoś ma możliwości to oczywiście polecam projektory, ale nie do 95'' i o to mi chodziło, a kolega Selvio będzie miał właśnie do 95'' i dlatego przedstawiłem inny punkt widzenia...

Co do projów to po wpisach usera i Szewiego to myślałem, że te JVC to siódmy cud świata, ale po twoim wpisie raf już inaczej na to patrzę... Myślę, że nie ma sensu nawet radzić. kolega najlepiej żeby sobie porównał jakoś. W cyferkach JVC rządzi, ale sam pisałeś, że to JVC to w zasadzie "nie jest gorsze od Epsona'. Analogicznie do TV mój w ANSI ma kontrast wielokrotnie wyższy od Sony ZF9, a niektórzy nie tylko mówią, że to Sony nie jest gorsze, a wręcz lepsze...  A na marginesie to ja bym na kontrast dynamiczny w ogóle nie patrzył tylko na ON/OFF i ANSI właśnie, a w ANSI zarówno Epson jak i JVC mają zbliżone parametry...

jak ktos korzysta na dzien obecny z oleda to technologia microled jaka zaprezentowano z widocznymi laczeniami czy roznicami w odcieniach miedzy poszczegonymi panelami powoduje ze raczej nie bedzie tego brać pod uwagę, dopoki te kwestie nie zostana rozwiazane/dopracowane. 

Piszesz "to JVC w zasadzie nie jest gorsze od Epsona"

Masz racje, gorsze nie jest, bo jest znacznie lepsze od Epsona pod kazdy wzgledem i powiedzmy to sobie raz i dobitnie, bo potem ktos takie cos czyta ze nie ma roznicy itp i wysnuwa jakies mylne wnioski lub jeszcze gorzej powtarza je...

Jesli ktoś uważa,  ze nie ma roznicy, to moze to wynikac z nastepujacych kwestii:

1) ma zle ustawiony JVC i spedzil z nim za malo czasu

2) korzysta z nieodpowiednich materialow zrodlowych (w kwestii porownań polecam oberzec sobie wczesniej co najmniej 10 plyt UHD masterowanych do pelnego 4K z dobrym HDR, ja po obejrzeniu kilku filmow na dzien dobry nie mialem cienia watpliwosci ze ten prjektor zjada mojego wczesniejszego Epsona na sniadanie). FHD z ciemnymi scenami tez nie pozostawia cienia watpliwoscie ze roznica w kontrascie nie jest tylko przypadkowa cyferką w sepcyfikacji ;)

Zreszta ile razy to Maciej pisał w recenzjach, ze kontrast jest jednym z najważniejszym parametrów obrazu, wplywajacym na to jak postrzegamy obraz. Dlatego m.in Oledy tak zamieszaly na rynku i wszysto sie teraz do tego porownuje.

2) jest sie przyzwyczajonym do nienaturalnego obrazu - wymaga to chwili czasu zeby docenic bardziej naturalny obraz z JVC

3) ma nieprzystosowany pokoj i nie moze w pelni wykorzystac przewagi / zalet kontrastu prjektora dlatego specyfikacja wydaje sie byc "na papierze..."

czyli reasumujac: jesli lubi sie podkolorowany obraz czy inne ulepszacze obrazu, nie chce sie nic ustawiać, pokoj nieprzystosowany pod prjekcje, rzadko ogladanie materialow UHD w takich warunkach rzeczywiscei jakiejs wielkiej roznicy moze nie być. Natomiast w jaskini, przy zainwestowaniu troche czasu i minimum wysiłku w ustawieni proja polepszone dalsza kalibracja, na dobrych materialach UHD mozna doznać opadu szczęki i roznice dostrzeze kazdy nawet najwiekszy laik, ktory nie wie co to kontrast ;)

Edytowane przez szewi
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jvc i Sony to klasa sama w sobie. W jaskini. Poza już nie koniecznie. Miałem porównanie Jvc7900, Sony 270 i Epson 9400. Nie jestem jakimś specem od obrazu więc Jvc i Sony na równi. Epson, no kurcze braki w kontraście niesamowite. Nigdy bym nie powiedział. Ale obrazy obok siebie. Wszystkie porównywałem wizualnie do mojego Oleda. Jak dociera światło to się wszystko wyrównuje. Spłaszcza. Powiem szczerze że chciałbym żeby Epson był w normalnej cenie poniżej 10 może nawet 9tyś. Wtedy nie byłoby problemu z wyborem. Ale różnica 3,5 czy 4tyś przemawia za "projektorami premium". Jeśli do salonu z niepełnym zaciemnieniem to 9400 jest petardą. Nie wiem jak drogie Benq i Optomy. Może też super. Zastanawiam się jak klasa budżetowa 4k ma się do wysokiej Full Hd. Ale chyba dopracowany i stabilny full hd sprawdzi się lepiej. Paleta kolorów, dodatki techniczne, upłynniacze obrazu.
Każdy coś dla siebie znajdzie.
Z tego porównania skorzystałem dzięki salonowi. Oni zawsze chcą pokazać najlepsze produkty. Ale jako zwykły Kowalski podchodzący do swojego pierwszego projektora (budżetowo) to wybrałbym Epsona 6700. Naprawdę fajny obraz. Większy niż mój 65" Oled. I lepszy obraz niż w kinie. Sprawdzony u kolegi. To by mi na początek wystarczyło. Nie miałem możliwości porównać z innymi firmami w tej klasie. Kino i audio to super sprawa. Fajna odskocznia od życia codziennego.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

X7900 i salon z białym sufitem, rolety zewnętrzne zamykają się gdy ekran jedzie w dół. Ujęcie z First Man, obraz 131". To jak 4 tv 65"?

20190331_210243.jpg

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
X7900 i salon z białym sufitem, rolety zewnętrzne zamykają się gdy ekran jedzie w dół. Ujęcie z First Man, obraz 131". To jak 4 tv 65"
spacer.png
Nie wątpię. Cieszę się razem z Tobą i zazdroszczę (troszkę, bo to nie w moim stylu). Ja podałem konkretnie porównanie. Że obrazy w domu z projektów są fajne to wszyscy wiedzą. Moje trochę bardziej szczegółowe. Ale spoko. Super że tak masz. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 10.04.2019 o 13:29, STELVIO napisał:

Madvr wszystko przemieli w locie tak jak będziesz chciał.. Tylko trzeba w miarę silnego kompa.. W ustawieniach Ustawiasz gamme, nawet ilość nitow i jaką paletę kolorów.. Np rec709 i wszystko leci jak ta lala.. Ale wspominałes o jvc i o epsonie.

Pamiętaj kto kupuje źle, ten kupuje dwa razy.. Masz przykład kolegów z epsonami :)

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Madvr wszystko przemieli w locie tak jak będziesz chciał.. Tylko trzeba w miarę silnego kompa.. W ustawieniach Ustawiasz gamme, nawet ilość nitow i jaką paletę kolorów.. Np rec709 i wszystko leci jak ta lala.. Ale wspominałes o jvc i o epsonie.
Pamiętaj kto kupuje źle, ten kupuje dwa razy.. Masz przykład kolegów z epsonami
Uwierz mi. Chciałbym kupić dobrze. Ale pewnie będzie jak zawsze. Tanio.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, szewi napisał:

Piszesz "to JVC w zasadzie nie jest gorsze od Epsona"

Masz racje, gorsze nie jest, bo jest znacznie lepsze od Epsona pod kazdy wzgledem i powiedzmy to sobie raz i dobitnie, bo potem ktos takie cos czyta ze nie ma roznicy itp i wysnuwa jakies mylne wnioski lub jeszcze gorzej powtarza je...

Jesli ktoś uważa,  ze nie ma roznicy, to moze to wynikac z nastepujacych kwestii:

1) ma zle ustawiony JVC i spedzil z nim za malo czasu

2) korzysta z nieodpowiednich materialow zrodlowych (w kwestii porownań polecam oberzec sobie wczesniej co najmniej 10 plyt UHD masterowanych do pelnego 4K z dobrym HDR, ja po obejrzeniu kilku filmow na dzien dobry nie mialem cienia watpliwosci ze ten prjektor zjada mojego wczesniejszego Epsona na sniadanie). FHD z ciemnymi scenami tez nie pozostawia cienia watpliwoscie ze roznica w kontrascie nie jest tylko przypadkowa cyferką w sepcyfikacji ;)

Zreszta ile razy to Maciej pisał w recenzjach, ze kontrast jest jednym z najważniejszym parametrów obrazu, wplywajacym na to jak postrzegamy obraz. Dlatego m.in Oledy tak zamieszaly na rynku i wszysto sie teraz do tego porownuje.

2) jest sie przyzwyczajonym do nienaturalnego obrazu - wymaga to chwili czasu zeby docenic bardziej naturalny obraz z JVC

3) ma nieprzystosowany pokoj i nie moze w pelni wykorzystac przewagi / zalet kontrastu prjektora dlatego specyfikacja wydaje sie byc "na papierze..."

czyli reasumujac: jesli lubi sie podkolorowany obraz czy inne ulepszacze obrazu, nie chce sie nic ustawiać, pokoj nieprzystosowany pod prjekcje, rzadko ogladanie materialow UHD w takich warunkach rzeczywiscei jakiejs wielkiej roznicy moze nie być. Natomiast w jaskini, przy zainwestowaniu troche czasu i minimum wysiłku w ustawieni proja polepszone dalsza kalibracja, na dobrych materialach UHD mozna doznać opadu szczęki i roznice dostrzeze kazdy nawet najwiekszy laik, ktory nie wie co to kontrast ;)

Ja tylko cytowałem rafa po jego pierwszych recenzjach... Przecież wyraźnie napisał, że zostawia bo się bardziej podoba kolor obudowy jego żonie i, że nie jest gorszy od Epsona...,

Stwierdzenie w 2x droższym proju tylko, że nie jest gorszy od 2x tańszego to musisz przyznać nie jest jakimś wielkim zachwytem. Rzeczywiście przyznał, że w UHD jest różnica, ale czy na dzień dzisiejszy kiedy wciąż UHD to jest ułamek warto wydawać więcej ? Owszem - kontrast na papierze jest znacznie lepszy (choć nie ANSI), ale to tylko cyferki... Znamy przykłady z rynku TV gdzie ludzie przesiadali się z jednego TV na drugi mimo, że ten pierwszy miał znacznie lepsze parametry.... :) hahaha - dobrze jest mi znany ten temat...

Pytanie więc zasadnicze jest takie - czy nawet przyjmując to co napisałeś za pewnik (co wcale nie musi być) czyli o ograniczeniach do: UHD, posiadaniu specjalnie dedykowanej salki (co pewno w Polsce może sobie na to pozwolić kilka %) nie lepiej wstrzymać się do czasów dużych TV ? Dzisiaj Samsung 900R QLED już w 82'' kosztuje ok 40 tyś.. To cena zaporowa, ale może za rok będzie 20 tyś... ?

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamiętaj kto kupuje źle, ten kupuje dwa razy.. Masz przykład kolegów z epsonami

Absolutnie, nie uważam, że wybór Epsona był zły.

Po pierwsze nie było wtedy jeszcze X7900, po drugie cena jego poprzednika była dużo wyższa, chyba ze 24tys kosztował.

A Epson za 10tys to był najlepszy wybór jakość/cena.

Obecnie, po obniżkach JVC, najlepszym wyborem jakość/cena, jest X7900.

Moim zdaniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, Darulok napisał:

Pamiętaj kto kupuje źle, ten kupuje dwa razy.. Masz przykład kolegów z epsonami :)

Moj poprzedni Epson TW9300 to spoko projektor i nie załuję ze go kupiłem w tamtym okresie. To byl jakis etap. Lubie taka ewolucje, dzieki temu moge poznać lepiej co dany sprzet potrafi no i docenić pewne parametry majac punkt odniesienia.

Tak jak napisał @raf7705 Epsony maja bardzo dobrze spozycjonowana cene w stosunku do mozliwosci.

Mozna oczywiscie zaczac od razu kupujac docelowy sprzet, tylko w moim przypadku nie ma czegos takiego jak sprzet docelowy - za jakis czas pewnie bedzie inny projektor.

@hubio nie widze jakos tego zeby TV miał mi zastapić prjektor, nie ten klimat pomijajac rozmiar ekranu. Jestem natomiast w stanie sobie wyobrazić zycie bez TV bardzo dlugo nie mialem w ogole TV. W moim przypadku jako ze ogladam 99% filmy,  to w zasadzie TV mam tylko po to w sypialni, jak nie chce mi sie ruszyć 4 liter do salki ;)

Edytowane przez szewi
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 14.04.2019 o 09:49, hubio napisał:

Stwierdzenie w 2x droższym proju tylko, że nie jest gorszy od 2x tańszego to musisz przyznać nie jest jakimś wielkim zachwytem. Rzeczywiście przyznał, że w UHD jest różnica, ale czy na dzień dzisiejszy kiedy wciąż UHD to jest ułamek warto wydawać więcej ? Owszem - kontrast na papierze jest znacznie lepszy (choć nie ANSI), ale to tylko cyferki... Znamy przykłady z rynku TV gdzie ludzie przesiadali się z jednego TV na drugi mimo, że ten pierwszy miał znacznie lepsze parametry.... :) hahaha - dobrze jest mi znany ten temat...

Pytanie więc zasadnicze jest takie - czy nawet przyjmując to co napisałeś za pewnik (co wcale nie musi być) czyli o ograniczeniach do: UHD, posiadaniu specjalnie dedykowanej salki (co pewno w Polsce może sobie na to pozwolić kilka %) nie lepiej wstrzymać się do czasów dużych TV ? Dzisiaj Samsung 900R QLED już w 82'' kosztuje ok 40 tyś.. To cena zaporowa, ale może za rok będzie 20 tyś... ?

czy warto wydać 2x wiecej, to jest indywidualna sprawa. Dla niektorych dla 20 czy 30% poprawy jakości będzie warto, dla inych nie będzie. Pamietaj tez ze poglady ewoluuja i potrzeba do tego czasu. Ja kiedys bylem bliski stwierdzenia, ze nie ma duzej roznicy. Z czasem jak zaczalem zwracac bardziej uwage na niektore apsekty obrazu, mialem sprzet na miejscu, poustawialem i posrpawdzalem na roznych materiałach to ewoluowało. Na pewno odczucia byly tez inne w stosunku do tego co mozna zobaczyc na szybko w sklepie na nieustawionym sprzęcie. Byc moze Raf tez stwierdzi po jakims czasie ze jednak roznica jest wieksza niz sie z poczatku wydawało. W watku o ktorym piszesz z kolei dlugo nie mogles zrozumiec dlaczego ktoś sie np przesiada z wg Ciebie "najlepszeog nieoledowego TV na swiecie" na inny TV, no wlasnie z tego powodu ze to indywidualna sprawa i ktoś ceni inne parametry obrazu niż np Hubio czy szewi ;) 

Po to sa sprzety ktore oferuja bardzo dobre parametry nie kosztujac przy tym miliona monet i kazdy moze cos wybrać pod siebie.. Epson reprezentuje jeden pułap, JVC lub Sony inny i kazdy z nich jest klasą sama w sobie. 

Prjektor w salonie przy sensownym zaciemnieniu tez potrafi sprawić dużo radości, wiec juz nie popadajmy w skrajności ze tylko w salce itp. Oczywiscie to jest jakis tam kolejny wg mnie mocno polecany etap, jak jest taka opcja, ale sam zacyznałem od prjektora w nieprzystosowanym pomieszczeniu i tez bylo fajnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak myślicie jak dlugo  nowe sztuki będą dostępne w sklepach typu x7900,rs540 ?bo wolałbym kupić raczej po wakacjach ..nadchodzi okres w którym mało siedzę w dziupli i tak własnie myślę co robić ..

Edytowane przez Darulok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się właśnie zdecydowałem na zakupy teraz, bo nie wiem jak długo będą dostępne te modele.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, szewi napisał:

Byc moze Raf tez stwierdzi po jakims czasie ze jednak roznica jest wieksza niz sie z poczatku wydawało. W watku o ktorym piszesz z kolei dlugo nie mogles zrozumiec dlaczego ktoś sie np przesiada z wg Ciebie "najlepszeog nieoledowego TV na swiecie" na inny TV, no wlasnie z tego powodu ze to indywidualna sprawa i ktoś ceni inne parametry obrazu niż np Hubio czy szewi ;)

Kiedyś też tak myślałem... Teraz uważam, że to bzdura... Przy tak zaawansowanym sprzęcie jaki obecnie wypuszczają producenci - mam na myśli telewizory - jestem pewien, że kalibrator tak by ustawił TV, że jeden by wyglądał jak drugi... Kwestia pobawienia się różnymi ustawieniami i nie ma żadnego "indywidualnego podejścia". Oczywiście mam na myśli podobne technologie czyli np FALD do FALDa, OLED do OLEDa itd. Różnica między Epsonami (LCD) a SONY/JVC (LCoS) jak wiemy dotyczy zastosowanych technologii więc tutaj jest możliwa indywidualna różnica. I ja też właśnie do tego zmierzam. Co z tego, że to JVC jest 2x droższe jak komuś może nie odpowiadać taki mniej ostry, mniej intensywny obraz ?

A pisząc o pułapach masz na myśli pułap cenowy... Producenci często właśnie poprzez ceny, świadomie i podświadomie wpływają na to, że coś uważa się tylko dlatego za lepsze bo jest droższe... Świetnie widzimy to w ciuchach. Bym zrobił taki test, że zaprosił kilka zupełnie nie znających się na technologii osób i puścił im w średnio przystosowanym salonie ten sam film z BD (nie żadne UHD, którego jest wciąż ułamek) i być może by się okazało, że połowie by się podobało na Epsonie, a drugiej na JVC, a ceny mamy zupełnie inne..

Natomiast ja jak pisałem wcześniej uważam, że dla osób celujących w 90''-100' w ogóle zakup projektora to tylko jak ktoś nie jest w stanie poczekać roku na TV. W przypadku 120'' jak ty masz, oczywiście ma to wciąż sens...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jako biedny Kowalski kombinuję kupić ekran 100" za 1tyś zł. I do tego projektor za 4 może 5tyś. I za około 6tyś mam super efekt. Pokój uważam że w 70% zaciemniony w zupełności wystarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi