Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED 55" C8 | TEST | Telewizor ThinQ na 2018r z technologią Ultra HD Dolby Vision

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie jest dosyć ciekawie pod tym względem. Mam Pioneera, w Samsungu miałem podłączony TV kablem ARC do Ampli, a z Ampli wyjścia na konsole, komputer, dekoder. Działało. W LG chciałem tam zrobić i... Nie działało ;) okazało się, że jak podłącze Ampli pod HDMI 2 ARC (w LG), dekoder pod HDMI 1 (w LG) i np konsole do wejścia HDMI 3, to o dziwo przełączając się w LG na dekoder, dźwięk jest przesyłany do Ampli, z konsoli też tak działa, z aplikacji w TV też..nie sądziłem że dwa wejścia HDMI są na raz aktywne, w Samsungu nie dało się tak skonfigurować. W LG dzięki takiej konfiguracji obsługuje TV jednym pilotem od LG, dekoder, Ampli, a nawet konsole ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, michalb77 napisał:

W takim razie nie uzyskasz dźwięku z TV po HDMI, będziesz musiał podłączyć optykiem.

Mam tak samo niestety.

Witam.

To ciekawi mnie w takim razie dlaczego sygnał z Blureya podaje audio i video na to złącze i wszystko działa a po przepięciu kabla w to samo złącze z C8 brak sygnału.Oczywiście wC8 funkcja HDMI Arc zaznaczona,aktywna.Była tu także poruszana zalecana długośc  kabla na 5m ale do tej pory obraz i dżwięk zachwycał.

Nie chcę zaśmiecać  forum moim problemem .Wybaczcie .

Dzięki serdeczne za podpowiedzi.Znając życie czasami problem jest całkiem błahy i prosty .

Hejj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, Nico2010 napisał:

Witam.

To ciekawi mnie w takim razie dlaczego sygnał z Blureya podaje audio i video na to złącze i wszystko działa a po przepięciu kabla w to samo złącze z C8 brak sygnału.Oczywiście wC8 funkcja HDMI Arc zaznaczona,aktywna.Była tu także poruszana zalecana długośc  kabla na 5m ale do tej pory obraz i dżwięk zachwycał.

Nie chcę zaśmiecać  forum moim problemem .Wybaczcie .

Dzięki serdeczne za podpowiedzi.Znając życie czasami problem jest całkiem błahy i prosty .

Hejj.

Prosty sposob, podlacz w Tv pod HDMI2, a w ampli do HDMI Out 1, (musisz przelaczyc odpowienie zrodlo w  ampli,) odpal jakas apke w tv, youtube itp, jak nie bedzie dzwieku to nie ma w ampli Arc, 

Z zrodla w hdmi in w ampli, np blurey bedzie obraz i dzwiek, bo to nie dziala o Arc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie kto z Was posiada w swoim TV profesjonalną kalibrację??
Ja się chyba zdecyduje bo tyle o ile czerń z NC ogarnąłem o tyle widzę że z balansem kolorów jest nie do końca coś teges.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W swoim OLED 65C8 zauważyłem, ostatnio że powierzchnia ekranu w jednym miejscu jest nieco zniekształcona (odbija światło zniekształcone światło). Widać to na poniższych zdjęciach.

Bliżej środka ekranu w dolnej jego części jest jeszcze ok, ale zbliżając się do prawej krawędzi pojawia się widoczne zniekształcenie odbijanego światła (obrazu) tak jakby tafla szkła była w tym miejscu wklęsła lub wypukłą - nie czuć tego przesuwając po niej ręką.

Taka ciekawostka. Ciekawe co to może być.

01.jpg

02.jpg

031.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałem jeszcze dopytać odnośnie wypalania. Rozumiem, że wypalanie pojawić się może jeśli będziemy oglądać przez długi czas (kilka godzin dziennie przez wiele tygodni, dzień w dzień) programy ze statycznymi materiałami (logo programu, paski informacyjne w programach typu CNN czy TVN24). Czy to samo będzie jeśli CNN będzie oglądany ale np. 1 godzinę dziennie, przerwany innymi kanałami (bez statycznych obrazów), będzie wyłączany? Generalnie będzie urozmaicenie tego co się ogląda. Czy też wypalenie może się pojawić tylko będzie to dłużej trwało, np. nie za rok tylko za 3?

Drugie pytanie: jaka jest tak na dobrą sprawę różnica między C8 a E8? Chodzi mi o jakość, trwałość, funkcjonalność a nie design.

Dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do krzywizn na matrycy

Mam podobnie na fz800 lecz na środku ekranu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, darekgra napisał:

Mam podobnie na fz800 lecz na środku ekranu

Na A1 również.Ważne że nie wpływa to na obraz.

Edytowane przez gangi007

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na B8 ale 55' też mam takie miejsce (na dole ale bliżej środka) , widoczne tylko przy odbiciu światła na wyłączonym tv albo kiedy popatrzę na matrycę (kiedy oczywiście jest wyłączony) prawie , że pod kątem 180st i skupie wzrok w tamtym miejscu to zobaczę jakieś tam 'pofałdowanie'.Ogólnie jak zerknę na tv z boku to górna część(gdzie nie ma 'puchy' zx elektroniką) matryca jest w kształcie mega delikatnego ledwozauważalnego łuku , najważniejsze że w żadnym stopniu nie wpływa do na wyświetlany obraz , szczerze odkryłem to dopiero bo opublikowaniu twojego postu xD Ogólnie wątek zacytowany przez darekgra chyba wyczerpuje temat.

Edytowane przez Zykfyr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponawiam pytanie ktos z Was ma profesjonalną kalibrację

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jeszcze nie. W następnym tygodniu. A co u ciebie nie tak z kolorami?

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia ‎01‎.‎02‎.‎2019 o 10:12, dzikiraj napisał:

Mam pytanie czy ten Oled powinnien odtworzyć dzwięk Dolby Atmos z twardego dysku?Bo u mnie jest napis że ścieszka nie obsugiwana

U mnie na C8 to samo. Może mam coś zle ustawiane? Byłbym bardzo wdzięczny za jakieś sugestie.

Edytowane przez skierman5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak chcecie otworzyć dźwięk atmos na 2 głośniczkach z telewizora?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, skywalker1978 napisał:

Generalnie będzie urozmaicenie tego co się ogląda. Czy też wypalenie może się pojawić tylko będzie to dłużej trwało, np. nie za rok tylko za 3?

Raczej na pewno nie, ale na 100% odpowiem Ci za 3 lata.

4 godziny temu, skywalker1978 napisał:

jaka jest tak na dobrą sprawę różnica między C8 a E8? Chodzi mi o jakość, trwałość, funkcjonalność a nie design.

Poza designem tylko mocniejsze głośniki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
58 minut temu, tonybcc napisał:

A jak chcecie otworzyć dźwięk atmos na 2 głośniczkach z telewizora?

Nie. Chcę otworzyć na kinie domowym po ARC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja jeszcze nie. W następnym tygodniu. A co u ciebie nie tak z kolorami?
Wiesz ja jestem bardzo wrażliwy na dźwięk najwyższej jakości tak samo obraz. Uwierz mi mam taki trochę syndrom że nie daję mi spokoju wszelka niedoskonałość.
Tu np niby jest świetnie ale wiem że może być lepiej. Nie daje mi to spokoju wewnętrznego.
Inna rzecz że widzę przekłamanie barw. Czarny uciekają szczegóły i piłka zmieszana kolorystyka zieleni.
Każdy mówi że jest o ja pier.... Ale obraz, ale ja widzę niedoskonałości

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, skierman5 napisał:

Nie. Chcę otworzyć na kinie domowym po ARC.

U mnie leci bez zajakniecia na systemowym odtwarzaczu, pewnie cos z plikiem nie tak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[mention=150931]venom200[/mention] no to kalibruj albo kup kolorymetr i baw się.

A ty gdzie planujesz kalibrację?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W domu,

po weekendzie kupuje swój sprzęt i zaczynam zabawę. 

Edytowane przez tonybcc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio znowu w ciemnych scenach, akurat w serialu na HBO  GO ujawniła się u mnie, największa wada naszych C8 - szum, artefakty, itd.  Zbadałem z ciekawości czy coś się ruszyło w tej materii, a tu taki artykuł miesiąc temu wyszedł:

https://www.forbes.com/sites/johnarcher/2019/01/07/oled-blocking-and-flashing-problems-lg-responds

Czyli jednak mają na to pomysł - aktualizacjo przybądź :)

Edytowane przez Maniek086

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@skywalker1978

Odnośnie wypalenia OLED od pasków informacyjnych polecam dyskusję w wątku B7 na str. 104-108 i 226, gdzie kolega @D_S opisuje dwukrotne! wypalenie B7 od paska TVN24.

Za drugim razem podobno starał się wręcz ograniczyć ilość oglądanego tego typu materiału, jak i wartość oświetlenia OLED.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie do posiadaczy 65 B8 / C8 itp.

Jak u was z materiałami 4K HDR z Netflixa? U mnie bez upłynniacza cały obraz się jąka, zacina itp. nie da się oglądać i to opinia domowników (gdybym tylko ja tak twierdził to udałbym się do psychologa) Generalnie 90% materiału zacina się. w związku z nowym serialem podam dwie pierwsze lepsze sytuacje.

- odcinek 5 serialu NIGHTFLYERS od początku jak jest scena jak pokazują schody.

- kolejny przykład to 13:10 odcinek 4 NIGHTFLYERS. Tutaj widać to jeszcze bardziej bo na wyłączonym upłynniaczu lampa cała drga jakby na pokładzie mieli problem z natężeniem prądu ?

Oczywiście mogę włączyć upłynniacz ale wtedy np. na początku tego serialu i na końcu, kolorowe pasy rozchodzą się na boki. Przy wyłączonym upłynniaczu wyglądają ok, przy nawet +1, pojawiają się artefakty. Żeby obraz nie jąkał się non stop, trzeba minimum +4-5, wtedy bardzo często występują artefakty. Jak wezmę na pośredni to wszystko się rozwala jak tylko ktoś przejdzie normalnie. Nawet z lekkim upłynniaczem ruch jest taki tępy? Nie wiem jak to profesjonalnie opisać ale jest duża różnica pomiędzy materiałami 4K a 4K HDR.

Można to zwalić na Netflixa ale jeżeli to ich wina to wolałbym zakupić telewizor bez HDR lub HDR wyłączyć na zawsze.... A coś mi się wydaje, że tylko u Panasonica występuje ten problem...

Przynajmniej tak piszą za granicą. Dodam, że 4K wygląda mega.

Dajcie znać jak wygląda to na LG. Mam możliwość przetestowania to na LG ale dopiero za tydzień.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Cytat

@MarcinKK

obawiam się ze to problem netflixa ponieważ sprawdziłem te fragmenty filmów na starym tv bez hdr i w FHD  oraz na laptopie i klatkowanie występuje wszędzie. Mocno widać ten efekt również w filmie Pachnidło, zaraz na początku jak aktor biegnie obok slupów elektrycznych.

Edytowane przez darekgra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, venom200 napisał:

Wiesz ja jestem bardzo wrażliwy na dźwięk najwyższej jakości tak samo obraz. Uwierz mi mam taki trochę syndrom że nie daję mi spokoju wszelka niedoskonałość.
Tu np niby jest świetnie ale wiem że może być lepiej. Nie daje mi to spokoju wewnętrznego.
Inna rzecz że widzę przekłamanie barw. Czarny uciekają szczegóły i piłka zmieszana kolorystyka zieleni.
Każdy mówi że jest o ja pier.... Ale obraz, ale ja widzę niedoskonałości

Kalibracja u Macieja plus https://sklep.rms.pl/triangle-signature-alpha-triangle-signature-theta-onkyo-tx-rz830-triangle-signature-gamma-triangle-thetis-320-zestaw-kina-domowego-5-1?gclid=EAIaIQobChMIxt2w95Kg4AIV1-d3Ch1nYwMcEAYYASABEgI_J_D_BwE

Zapewniam Cię że to załatwi sprawę, nie znajdziesz dobrego, nie mówiąc o doskonałym dźwięku z głośniczków montowanych w tv.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi