Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED 55" B8 (2018) | TEST | Organiczny wyświetlacz 4K HDR z technologią ThinQ AI

Rekomendowane odpowiedzi

11 godzin temu, Prykon napisał:

Panowie posiada ktoś instalkę softu 4.10.20? Na UK jej nie widzę. Jest 4.10.25 a z tego co kojarzę miałem 4.10.20. Zaktualizowałem tv przed pójściem do szpitala i jest kaszana. TV nie radzi sobie w ciemnych scenach. Chce wrócić do poprzedniej wersji.

Tylko , że ostatnia aktualizacja do B8 (04.10.36) w żaden sposób nie ingerowała w obraz (dotyczyła tylko Dolby Atmos) i się nic po niej nie zmieniło w przeciwieństwie do aktualizacji do C8 która troszkę zamieszała ale to zupełnie inny procesor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, Mr Homebody napisał:

Jeśli wytrzeszczyć oczy to rzeczywiście widać jakby lekkie zaróżowienie choć nie wiem na ile zdjęcie oddaje rzeczywisty obraz. Trudno uwierzyć, że jest to widoczne w normalnym użytkowaniu. Z drugiej strony u mnie niewielki lekko rozjaśniony obszar na 5% szarości rzuca się w oczy w ciemnych scenach w postaci jasnej plamki.

Nie wiedziałem nawet, że Oledy mogą mieć problemy również z jasnymi scenami. Tak czy owak z powodu tej całej loterii matrycowej mi osobiście odechciało się kupowania wyższej klasy TV. Za dużo roboty z tymi klocami gdy jednak jest się w gronie tych mniej szczęśliwych.

Na poważnie zaczynam zastanawiać się nad zamianą TV na jakiś sensowny projektor.

Z mojej wieloletniej praktyki wynika, że projektory były zawsze bezproblemowe. "Przerobiłem" 6 szt od 800*600 do 4K - żadnych uwag do funkcjonowania.

Z telewizorami już trochę gorzej - najwięcej kłopotu miałem z LCD samsunga i jego cloudingiem. Kłopot głównie transportowy przy wymianie 75" :(

Za to OLEDY LG albo idealny jak ostatni 55B8, albo naprawiający się sam, jak 65B7 :) 

Faktem jest, że jak się czyta ostatnie perypetie użytkowników z softami, to można się zniechęcić. Starsze modele tv jakoś nie miały tego typu przypadłości. Albo działały na 100% albo były po prostu zepsute. Teraz "trochę" popsute uważne są przez producentów za całkiem dobre. Smutne :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 hours ago, Barnaba said:

Z mojej wieloletniej praktyki wynika, że projektory były zawsze bezproblemowe. "Przerobiłem" 6 szt od 800*600 do 4K - żadnych uwag do funkcjonowania.

Z telewizorami już trochę gorzej - najwięcej kłopotu miałem z LCD samsunga i jego cloudingiem. Kłopot głównie transportowy przy wymianie 75" :(

Najbardziej do projektorów przekonuje mnie właśnie kwestia niewielkiej wagi i rozmiarów. Jedna osoba jest w stanie bez problemu poradzić sobie z takim sprzętem zaś w przypadku dużych TV zawsze potrzeba kogoś do pomocy a i wtedy trzeba się obchodzić z tymi cieniutkimi "taflami szkła" jak z jajkiem.

Zapewne projektory mają mnóstwo innych problematycznych kwestii ale przynajmniej ewentualny transport nie jest problemem. Gorzej, że w moim przypadku sprawdziłby się tylko projektor z ultra krótkim rzutem a tutaj ceny nieco przerażają☹️

3 hours ago, Barnaba said:

Za to OLEDY LG albo idealny jak ostatni 55B8, albo naprawiający się sam, jak 65B7 :) 

Faktem jest, że jak się czyta ostatnie perypetie użytkowników z softami, to można się zniechęcić. Starsze modele tv jakoś nie miały tego typu przypadłości. Albo działały na 100% albo były po prostu zepsute. Teraz "trochę" popsute uważne są przez producentów za całkiem dobre. Smutne :(

Miałem nadzieję, że mój B8 też jakimś cudem sam się naprawi ale niestety nie. Funkcja odświeżania pikseli może i przestawia jakoś te pionowe pasy na szarych tłach ale małej wrednej rozjaśnionej plamy nie rusza jakby to był teren zakazany. Na serwis nie liczę ponieważ, jak zgłasza wielu użytkowników, ma skłonność do uznawania większości wad za dopuszczalną normę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
34 minuty temu, NEW_ORDER napisał:

natomiast jak czytam ile problemów ma z matrycą to trochę się martwię

Pamiętaj, że tu raczej pisze jakiś promil niezadowolonych klientów. Czasem słusznie narzekających, czasem niekoniecznie;)

Cała reszta jest wniebowzięta i banan na twarzy nie pozwala napisać nic złego:)

Co szkodzi "zaryzykować"? Zawsze masz prawo zwrotu. Albo zrób, jak niektórzy, czyli zamów 2 sztuki (lub więcej) i zostaw najlepszy, a resztę odeślij.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, NEW_ORDER napisał:

?natomiast jak czytam ile problemów ma z matrycą to trochę się martwię ? tv za tyle kasy  i jeszcze są jakieś problemy ba mało tego jeszcze lg robi jakąś łachę że banding dopiero od 20 % 1 bad pixel to za mało co najmniej 5 żeby uznać reklamacje, zafarb kolorów normalna rzecz

Kup przez internet i oddaj. Ale pamiętaj, że większości z tych problemów w normalnych warunkach nie będzie widać. Swoją drogą - być może niedługo cena 4000 w promocjach stanie się realna, naprawdę fajnie tanieją te tv.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, NEW_ORDER napisał:

Barnaba a ty jakiego masz lg ? jak się sprawuje ?

Już sporo pisałem na ten temat:) Mam 2: 65B7 i 55B8. Pierwszy miał koszmarny banding + czarne plamy, ale po wygrzaniu zmienił się o 180 stopni i stał się idealnie szary (5,10, 20). Ma prawie 2 lata i ciągle cieszy. Używany "telewizyjnie" ze sporą ilością pasków (tv24) - brak jakichkolwiek wypaleń czy powidoków. Drugi (55) kupiony niedawno - ten szczęśliwie idealny od początku.

20 osób naliczyłeś skarżących się? Na ile tysięcy zadowolonych, którzy po prostu nie piszą laurek? Zwróć też uwagę, że spora część opinii krytycznych to trole lub konkurencja, lub po prostu złośliwce;). I dotyczy to dowolnej marki, żeby nie było:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, NEW_ORDER napisał:

Dla mnie pierwszy 65b7 poszedłby na rękojmie z powrotem  ?

Nie rozumiem, ale szanuję twoje zdanie;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, NEW_ORDER napisał:
  • Dlaczego nie rozumiesz ? piszesz że zmienił się o 180 stopni ale wciąż ma sporą ilość  pasków, polubiłeś te paski ? czy jak ?

Napisałem, ze stał się idealny. Równomierne szare plansze 5%, 10% i 20%, Również brak przebarwień.

Czego nie rozumiesz? ;)

EOT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi o paski informacyjne na dole programów typu TVP Info czy TVN 24. Litości.

Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez obrazy,  ale mam wrażenie że  niektorzy kupują Oleda,  zeby pochwalić sie przed znajomymi. Ludzie TV to nie aparatura podtrzymujaca zycie. Ogladac,  cieszyć sie,  a nie przejmowac pierdołami.  Jezeli kupuje oleda to po to,  zeby ogladac w trybie jaki mi pasuje,  a nie OLED 10, jasność -789 bo przy takich ustawieniach sie nie wypali. 

Edytowane przez JEBIEWDWNKO
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 hours ago, NEW_ORDER said:

Witam szanownych kolegów, podbije nieco temat sam zastanawiam się nad wyborem swojego pierwszego oled'a  ten LG 55B8 za 4500 zł po obniżce wygląda bardzo zachęcająco ?natomiast jak czytam ile problemów ma z matrycą to trochę się martwię ? tv za tyle kasy  i jeszcze są jakieś problemy ba mało tego jeszcze lg robi jakąś łachę że banding dopiero od 20 % 1 bad pixel to za mało co najmniej 5 żeby uznać reklamacje, zafarb kolorów normalna rzecz

No niestety przekonałem się na własnym przykładzie, że kupowanie TV to teraz wielka loteria jeśli chodzi o matryce. Martwe pixele to akurat najmniejszy problem. Ja naliczyłem 4 na zielonej planszy ale jest to niedostrzegalne w normalnym użytkowaniu. Większym problemem jest wyrazista różnica jasności na szarych tłach pomiędzy sąsiadującymi obszarami. W ciemnych scenach pojawiają się wtedy widoczne miejscowe powidoki. Wystarczy jeden taki "placek" by człowiek zwątpił w "magię oled'ów".

Ja swój TV zwracam w tym tygodniu. Pracownik media markt zaproponował ewentualną wymianę na inny egzemplarz ale biorąc pod uwagę problematyczny transport sprzętu o takich gabarytach nie wiem czy ma to sens. Inna matryca może mieć np. lepszą jednorodność na szarym tle ale z drugiej strony jakiś zauważalny zafarb na jasnej planszy (jak to opisywał inny użytkownik nieco wcześniej). 

Edytowane przez Mr Homebody

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja swój TV zwracam w tym tygodniu. Pracownik media markt zaproponował ewentualną wymianę na inny egzemplarz ale biorąc pod uwagę problematyczny transport sprzętu o takich gabarytach nie wiem czy ma to sens. Inna matryca może mieć np. lepszą jednorodność na szarym tle ale z drugiej strony jakiś zauważalny zafarb na jasnej planszy (jak to opisywał inny użytkownik nieco wcześniej). 

Wiesz, że możesz oddać TV w każdym markecie MM w Polsce? Nie musisz go odsyłać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Bez obrazy,  ale mam wrażenie że  niektorzy kupują Oleda,  zeby pochwalić sie przed znajomymi. Ludzie TV to nie aparatura podtrzymujaca zycie. Ogladac,  cieszyć sie,  a nie przejmowac pierdołami.  Jezeli kupuje oleda to po to,  zeby ogladac w trybie jaki mi pasuje,  a nie OLED 10, jasność -789 bo przy takich ustawieniach sie nie wypali. 
Zgoda, choć są takie "pierdoły", które sprawiają, że radość z oglądanego obrazu nieco maleje np. problem z artefaktami czy migającą czernią. Ale mam nadzieję, że update softu to rozwiąże lub w znaczym stopniu zmniejszy.
Co do wypalania to się tym kompletnie nie przejmuję, bo kto normalny ogląda tylko jeden kanał przez 6-8h dziennie. Testy wypalania np. RTINGS w ogóle nie oddają domowej eksploatacji. Nawet jeśli TV używam naprzemiennie tylko Netflixa/YouTube/TV/filmów to jednak content się zmienia i w miejscu gdzie było jaskrawe, czerwone logo Eleven przez 2h to później będzie w tym miejscu wyświetlany dynamiczny obraz z YT/Netflixa.
Poza tym po 3-4 latach i tak go pewnie wymienię na coś nowszego.

Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
39 minutes ago, chmiel2k said:

Wiesz, że możesz oddać TV w każdym markecie MM w Polsce? Nie musisz go odsyłać.

Wiem. I właśnie taki mam zamiar. Co nie zmienia faktu, że muszę ten duży telewizor do oddziału przetransportować. 

33 minutes ago, klu16 said:

Co do wypalania to się tym kompletnie nie przejmuję, bo kto normalny ogląda tylko jeden kanał przez 6-8h dziennie. Testy wypalania np. RTINGS w ogóle nie oddają domowej eksploatacji. Nawet jeśli TV używam naprzemiennie tylko Netflixa/YouTube/TV/filmów to jednak content się zmienia i w miejscu gdzie było jaskrawe, czerwone logo Eleven przez 2h to później będzie w tym miejscu wyświetlany dynamiczny obraz z YT/Netflixa.

Testy na RTINGS wykazały również, że efekt wypalenia jest kumulatywny. Wobec tego zróżnicowanie wyświetlanej treści nie uchroni przed wypaleniem, które jest prędzej czy później nieuchronne w przypadku regularnej obecności elementów statycznych. Jeśli wielkie jaskrawo czerwone logo Netflixa jest widoczne nawet tylko przez kilka minut dziennie przy uruchamianiu aplikacji i w menu to i tak prędzej czy później może powodować wypalenie. Pozostaje mieć nadzieję, że minie wiele lat nim będzie to widoczne gołym okiem.

• Plusik 1
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, Witek222 napisał:

Czy wyłączenie funkcji szybki start + ma jakiś wpływ na odświeżanie matrycy po wyłączeniu?

Nie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, Barnaba napisał:

Już sporo pisałem na ten temat:) Mam 2: 65B7 i 55B8. Pierwszy miał koszmarny banding + czarne plamy, ale po wygrzaniu zmienił się o 180 stopni i stał się idealnie szary (5,10, 20). Ma prawie 2 lata i ciągle cieszy. Używany "telewizyjnie" ze sporą ilością pasków (tv24) - brak jakichkolwiek wypaleń czy powidoków. Drugi (55) kupiony niedawno - ten szczęśliwie idealny od początku.

20 osób naliczyłeś skarżących się? Na ile tysięcy zadowolonych, którzy po prostu nie piszą laurek? Zwróć też uwagę, że spora część opinii krytycznych to trole lub konkurencja, lub po prostu złośliwce;). I dotyczy to dowolnej marki, żeby nie było:)

No więc kolega NEW_ORDER niestety niedoszacował liczby użytkowników, i to mówię tylko o zgłoszonych problemach odnośnie B8, bez uwzględnienia C8, czy B7.

Oto robocza lista takowych kolegów z problemami z B8 - przepraszam z góry za przekłamania w loginach lub jeśli przesłane info źle odczytałem albo kogoś pominąłem: -): Bieszczad, zykfyr (x2), fenfir, Miki91, Chmiel2k, Marek_P, bakii, [beeep]IEWDINKO, Gontar3D, Tedworek, Syriusz, Tobiasz5050, WojtekW80, Janush, Prykon, klu16, Karol Szymański, SEbii, Pietraso, Pociej, Mr Homebody, zdzisiek664, legrad i niejaki robert6969. (Prawie) wszystkie poparte planszami -więc to nie trolling, czy hejt.

Oczywiście sytuacje są różne: były ze 2 przypadki poprawy sytuacji po kompensacji, ale niestety też wiele odrzucenia reklamacji, czy też drugiego, kłopotliwego egzemplarza (Kolega zykfyr).

Dla równowagi matryce uznawane za (niemal) idealne: godeath, Mierzwiak, zxc, niebezpieczny, Krzysztof Opałka, ososki, nanil ek, Kubaxx2, Dawid Janas, Super auto24.

Rzecz jasna ludzie nie mają parcia na relacjonowanie, że wszystko OK (w odróżnieniu od kłopotów z OLED) - ale że zrąbane matryce to promile? - to z pewnością gruba przesada.

Ale co mnie po prostu rozwala, jeśli chodzi o LG OLED, to nie powyższe kłopoty (choć kontrola jakości jest tam poniżej krytyki), czy też znana jazda z aktualizacją softu, ale polityka z uznawaniem reklamacji. Musisz Użytkowniku wykazać taki banding przy 20%, ileś tam wypalonych pikseli, ale to i tak mało: nierównomierność (plamy) w czerni, czy zafarby w bieli?? - ta technologia tak ma, więc good bye!

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Testy na RTINGS wykazały również, że efekt wypalenia jest kumulatywny. Wobec tego zróżnicowanie wyświetlanej treści nie uchroni przed wypaleniem, które jest prędzej czy później nieuchronne w przypadku regularnej obecności elementów statycznych. Jeśli wielkie jaskrawo czerwone logo Netflixa jest widoczne nawet tylko przez kilka minut dziennie przy uruchamianiu aplikacji i w menu to i tak prędzej czy później może powodować wypalenie. Pozostaje mieć nadzieję, że minie wiele lat nim będzie to widoczne gołym okiem.

Dzięki za wyprowadzenie z błędu! Mimo wszystko, życie jest za krótkie, aby przejmować się wypaleniami :D Do czasu zmiany TV pewnie technologia pójdzie już tak do przodu, że wyeliminują ten problem.

Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, robert6969 napisał:

Rzecz jasna ludzie nie mają parcia na relacjonowanie, że wszystko OK (w odróżnieniu od kłopotów z OLED) - ale że zrąbane matryce to promile? - to z pewnością gruba przesada

Skończmy już tą żenującą przepychankę. Ja podtrzymuję swoje zdanie o promilach i jestem gotowy na zakład.

Brakuje mi OLED 77". Przyjmujesz wyzwanie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Barnaba napisał:

Skończmy już tą żenującą przepychankę. Ja podtrzymuję swoje zdanie o promilach i jestem gotowy na zakład.

Brakuje mi OLED 77". Przyjmujesz wyzwanie?

A co, są obiektywne dane odnośnie 77"? Sprzedano ich dwieście siedemdziesiąt osiem i wszyscy szczęśliwi? No dajmy spokój. 

Mówię, że to nie jest promil, bo jeśli tak, to kolega Zykfyr powinien grać w totka: promil razy promil da jeden na milion..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytałem od początku. Odechciało mi się oleda od LG.

Szacun dla was, że chce się wam walczyć z tymi wypaleniami, bandingiem, zafarbem i Bóg wie czym, a ekran bez większych wad witany jest jak wygrana na loterii ;)

• Plusik 2
  • Lubię 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja myślę że co niektórzy mają za dużo wolnego czasu i mają zbyt swobodny dostęp do internetu. Prawda taka że większości opisywanych tu problemów nie uswiadczysz podczas normalnego użytkowania. A jak ktoś się onanizuje przy planszy 5 czy 10% albo ogląda jednolity biały ekran to potem są te wpisy.
Też się oczytalem i powiem jedno... Miałem wysoki model LCD i teraz oleda,nie widzę możliwości powrotu do LCD. Jakość obrazu przy dobrym źródle jest nie do przeskoczenia.

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka

• Plusik 3
  • Lubię 2
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, burz napisał:

Szacun dla was, że chce się wam walczyć z tymi wypaleniami, bandingiem, zafarbem i Bóg wie czym, a ekran bez większych wad witany jest jak wygrana na loterii ;)

Powodzenia w poszukiwania idealnego TV

Edytowane przez konrado75
  • Plusik 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, burz napisał:

Wejdź w jakikolwiek dział topowych tv, to odechce Ci się telewizora :P

Nie ważne, czy to oled, czy lcd. Takie czasy. W dobie internetu każdy jest znawcą, wręcz profesorem w każdej dziedzinie.

Ja kupiłem oleda dzięki własnemu oglądowi na żywo w sklepach, posiłkując się dodatkowo wiedzą m.in. z tego forum.

Jednak czytając fora trzeba mieć dużą umiejętność odsiewania ziarna od plew.

Jak ja się rozglądałem za oledem, to tutaj brylowało kilku anty oledowych wojowników, jeden nawet wymyślał historie na całe strony.

Do dzisiaj pojawiają się różni spece od wad oledów, tylko szkoda, że większość oleda nigdy nie miała.

Ja natomiast mam i do lcd już nigdy nie wrócę, tego się nie da odzobaczyć.

• Plusik 3
  • Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, robert6969 napisał:

A co, są obiektywne dane odnośnie 77"? Sprzedano ich dwieście siedemdziesiąt osiem i wszyscy szczęśliwi? No dajmy spokój. 

Mówię, że to nie jest promil, bo jeśli tak, to kolega Zykfyr powinien grać w totka: promil razy promil da jeden na milion..

Ręce opadają :( Chodziłeś kiedyś do szkoły? Czytania ze zrozumieniem nie uczyli?

Zakładasz się? Ja twierdze, że promile, czyli mniej niż 1%. Stawką jest nowy LG77C8. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi