Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED 55" B8 (2018) | TEST | Organiczny wyświetlacz 4K HDR z technologią ThinQ AI

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, Mateusz Kajda napisał:

jak to sprawdzic ?

Jest masa przykładów filmów w różnych wątkach. Np. str. 25-27 w wątku B8.

A w ogóle propozycja do wszystkich nowych, szczęśliwych posiadaczy OLED: warto przeczytać te kilkadziesiąt stron. Ja mam np. główne wątki z B7, B8, C8 spisane na kilku stronach A4.

Edytowane przez robert6969
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich.

Zakupiłem Oled LG B8 w czasie ostatniej promocji "bez vat" w Media Markt. Niestety w czasie wieczornego oglądania serialu zauważyłem pewien mały acz po wykryciu trudny do zignorowania defekt. Po lewej stronie ekranu na planszach testowych 5% widnieje ciemniejsza "falista" przestrzeń. Nie są to jednak pionowe pasy jak w przypadku często omawianego bandingu lecz raczej coś na wzór nieregularnej "fali". Ten ciemniejszy obszar sam w sobie nie stanowi dużego problemu gdyż w czasie oglądania ta nierównomierność nie jest wyraźnie dostrzegalna. Problem w tym, że w obrębie tego ciemniejszego obszaru jest jaśniejsza "wysepka" mniej więcej wielkości i kształtu jajka. Założyłem, że w czasie normalnego oglądania nie będzie sprawić to problemu. Niestety myliłem się. W czasie wieczornego seansu w ciemniejszych scenach zauważyłem małą jasną "plamkę" po lewej stronie ekranu, która niestety rzuca się w oczy.

Zastanawiam się czy jest szansa, że z czasem tego rodzaju specyficzna nierównomierność zaniknie. TV miał już jeden lub dwa automatyczne cykle czyszczenia matrycy ale póki co bez zmian. Rozważam włączenie manualnego godzinnego cyklu. Niestety w tej kwestii w internecie można spotkać skrajne opinie. Niektórym pomogło a innym wręcz przeciwnie, uwydatniło banding. Nie mogę nawet znaleźć w internecie informacji na temat tego problemu gdyż nie są to pionowe linie jak przy typowym bandingu. Przypomina to poniekąd małe wypalenie matrycy ale na kolorowych planszach testowych problemu nie ma. Czy macie może jakieś doświadczenie w tej kwestii? Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Na chwilę obecną nie mogłem zrobić zdjęć gdyż w dzień problem byłby trudny do uchwycenia ale może uda się je wykonać wieczorem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Mr Homebody napisał:

Witam wszystkich.

Zakupiłem Oled LG B8 w czasie ostatniej promocji "bez vat" w Media Markt. Niestety w czasie wieczornego oglądania serialu zauważyłem pewien mały acz po wykryciu trudny do zignorowania defekt. Po lewej stronie ekranu na planszach testowych 5% widnieje ciemniejsza "falista" przestrzeń. Nie są to jednak pionowe pasy jak w przypadku często omawianego bandingu lecz raczej coś na wzór nieregularnej "fali". Ten ciemniejszy obszar sam w sobie nie stanowi dużego problemu gdyż w czasie oglądania ta nierównomierność nie jest wyraźnie dostrzegalna. Problem w tym, że w obrębie tego ciemniejszego obszaru jest jaśniejsza "wysepka" mniej więcej wielkości i kształtu jajka. Założyłem, że w czasie normalnego oglądania nie będzie sprawić to problemu. Niestety myliłem się. W czasie wieczornego seansu w ciemniejszych scenach zauważyłem małą jasną "plamkę" po lewej stronie ekranu, która niestety rzuca się w oczy.

Zastanawiam się czy jest szansa, że z czasem tego rodzaju specyficzna nierównomierność zaniknie. TV miał już jeden lub dwa automatyczne cykle czyszczenia matrycy ale póki co bez zmian. Rozważam włączenie manualnego godzinnego cyklu. Niestety w tej kwestii w internecie można spotkać skrajne opinie. Niektórym pomogło a innym wręcz przeciwnie, uwydatniło banding. Nie mogę nawet znaleźć w internecie informacji na temat tego problemu gdyż nie są to pionowe linie jak przy typowym bandingu. Przypomina to poniekąd małe wypalenie matrycy ale na kolorowych planszach testowych problemu nie ma. Czy macie może jakieś doświadczenie w tej kwestii? Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Na chwilę obecną nie mogłem zrobić zdjęć gdyż w dzień problem byłby trudny do uchwycenia ale może uda się je wykonać wieczorem.

kupiłem 5 dni temu i miałem podobnie...ale teraz już nie ma plam nierówności, jest za to ciemniejszy pas po prawej stronie  przy 5%...ale to olałem i oglądam bez wnikania w szarości...ale mam większy problem...po dzisiejszym włączeniu tv brak głosu przez wew. głośniki!...???

Witam wszystkich

Jestem nowym posiadaczem LG B8 i nie wiedziałem że tak szybko zagoszczę na tym forum...dzięki dobrym opiniom i forum ? zamieniłem mojego 10-letniego Sony na oled LG choć pierwotnie miał być LED Sony...postawiłem na LG i faktycznie przy HD kopara opada...nawet nic nie ustawiałem...w SD słabo w porównaniu do SONY...może kwestia ustawień i większego rozmiaru matrycy...przy planszy szarości  5% najpierw były nierównomierności świecenia po bokach matrycy...po tych 5 dniach powstał wyraźny ciemny pas...reszta w miarę równa...ale na to nie zwracam uwagi, w oglądaniu nie przeszkadza...ALE... dzisiaj po załączeniu TV mam brak dźwięku z wew. głośników, a przez kino domowe ok...proszę o podpowiedź wytrawnych forumowiczów...czym może być spowodowane?...zły polski montaż, źli koreańscy inżynierowie czy ostatnia aktualizacja?... i co poczynić...zwrot do RTVAGD, zgłosić do LG i czekać na serwis czy zamienić jednak na LED SONYXF9005?

Witam wszystkich

Jestem nowym posiadaczem LG B8 i nie wiedziałem że tak szybko zagoszczę na tym forum...dzięki dobrym opiniom i forum ? zamieniłem mojego 10-letniego Sony na oled LG choć pierwotnie miał być LED Sony...postawiłem na LG i faktycznie przy HD kopara opada...nawet nic nie ustawiałem...w SD słabo w porównaniu do SONY...może kwestia ustawień i większego rozmiaru matrycy...przy planszy szarości  5% najpierw były nierównomierności świecenia po bokach matrycy...po tych 5 dniach powstał wyraźny ciemny pas...reszta w miarę równa...ale na to nie zwracam uwagi, w oglądaniu nie przeszkadza...ALE... dzisiaj po załączeniu TV mam brak dźwięku z wew. głośników, a przez kino domowe ok...proszę o podpowiedź wytrawnych forumowiczów...czym może być spowodowane?...zły polski montaż, źli koreańscy inżynierowie czy ostatnia aktualizacja?... i co poczynić...zwrot do RTVAGD, zgłosić do LG i czekać na serwis czy zamienić jednak na LED SONYXF9005?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, Tomart napisał:

kupiłem 5 dni temu i miałem podobnie...ale teraz już nie ma plam nierówności, jest za to ciemniejszy pas po prawej stronie  przy 5%...ale to olałem i oglądam bez wnikania w szarości...ale mam większy problem...po dzisiejszym włączeniu tv brak głosu przez wew. głośniki!...???

Witam wszystkich

Jestem nowym posiadaczem LG B8 i nie wiedziałem że tak szybko zagoszczę na tym forum...dzięki dobrym opiniom i forum ? zamieniłem mojego 10-letniego Sony na oled LG choć pierwotnie miał być LED Sony...postawiłem na LG i faktycznie przy HD kopara opada...nawet nic nie ustawiałem...w SD słabo w porównaniu do SONY...może kwestia ustawień i większego rozmiaru matrycy...przy planszy szarości  5% najpierw były nierównomierności świecenia po bokach matrycy...po tych 5 dniach powstał wyraźny ciemny pas...reszta w miarę równa...ale na to nie zwracam uwagi, w oglądaniu nie przeszkadza...ALE... dzisiaj po załączeniu TV mam brak dźwięku z wew. głośników, a przez kino domowe ok...proszę o podpowiedź wytrawnych forumowiczów...czym może być spowodowane?...zły polski montaż, źli koreańscy inżynierowie czy ostatnia aktualizacja?... i co poczynić...zwrot do RTVAGD, zgłosić do LG i czekać na serwis czy zamienić jednak na LED SONYXF9005?

Witam wszystkich

Jestem nowym posiadaczem LG B8 i nie wiedziałem że tak szybko zagoszczę na tym forum...dzięki dobrym opiniom i forum ? zamieniłem mojego 10-letniego Sony na oled LG choć pierwotnie miał być LED Sony...postawiłem na LG i faktycznie przy HD kopara opada...nawet nic nie ustawiałem...w SD słabo w porównaniu do SONY...może kwestia ustawień i większego rozmiaru matrycy...przy planszy szarości  5% najpierw były nierównomierności świecenia po bokach matrycy...po tych 5 dniach powstał wyraźny ciemny pas...reszta w miarę równa...ale na to nie zwracam uwagi, w oglądaniu nie przeszkadza...ALE... dzisiaj po załączeniu TV mam brak dźwięku z wew. głośników, a przez kino domowe ok...proszę o podpowiedź wytrawnych forumowiczów...czym może być spowodowane?...zły polski montaż, źli koreańscy inżynierowie czy ostatnia aktualizacja?... i co poczynić...zwrot do RTVAGD, zgłosić do LG i czekać na serwis czy zamienić jednak na LED SONYXF9005?

Tez mi sie tak dzieje w C8, gdy chce zmienic dzwiek z HDMI ARC na glosniki TV to nie mam dzwieku. Dopiero wyl i wl Tv pomaga

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dźwięk powrócił. Pomogło wypięcie z tv hdmi od amp Sony. Czyżby się żarły? i co dalej... do następnego kuku? Swoją drogą dźwięk z wbudowanych głośników bdb...

Edytowane przez Tomart

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 hours ago, Tomart said:

kupiłem 5 dni temu i miałem podobnie...ale teraz już nie ma plam nierówności, jest za to ciemniejszy pas po prawej stronie  przy 5%...ale to olałem i oglądam bez wnikania w szarości...

Uruchomiłeś manualny godzinny cykl kompensacji czy zmiany powstały wyłącznie w wyniku cyklów automatycznych ? Zastanawiam się czy włączyć godzinne czyszczenie matrycy ale opowieści o pogorszeniu bandingu w wyniku użycia tej opcji mnie zniechęcają.

Póki co u mnie plama jak była tak jest i drażni w czasie oglądania ciemniejszych scen biorąc pod uwagę, że mówimy tu o telewizorze rzekomo wyższej klasy. Niestety zrobienie zdjęcia matrycy w ciemnym pokoju budżetowym smartfonem jest trudniejsze niż zakładałem?. Z niektórych wypowiedzi wynika, że równomierność może stabilizować się nawet do 100 pierwszych godzin działania. Z drugiej strony nie mam pewności czy mój egzemplarz nie pochodzi przypadkiem ze zwrotu więc trudno  jednoznacznie stwierdzić ile godzin ma na liczniku.

Nie wiem czy mój problem kwalifikuje się jako banding, który z tego co rozumiem, oznacza problem z jednorodnością w postaci prostych pasów a nie, jak w moim przypadku, okrągłej jaśniejszej "plamy" i ciemniejszych falistych linii. 

Przy okazji, ściągaliście folie ochronne (przednią i tylną) przed podłączeniem TV? Teoretycznie na czas testów lepiej nie ściągać ale spotkałem opinię, że powinno się bezwzględnie zdjąć folie gdyż w przeciwnym razie może to powodować problemy z działaniem TV. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Mr Homebody

1. Bez zdjęcia trudno cokolwiek poradzić. 

2. Największe zmiany następują po pierwszej aut kompensacji, warto jednak z decyzjami poczekać con. do kilkudziesięciu godzin pracy i godzinnej wymuszonej. Jak wtedy coś będziesz widział irytującego w materiałach- zwrot.

3. Folie - teoria mówi by je zdjąć natychmiast, ale większość je i tak trzyma na czas testów. Sklep musi przyjąć zwrot TV z usuniętymi foliami. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, Mr Homebody napisał:

Z niektórych wypowiedzi wynika, że równomierność może stabilizować się nawet do 100 pierwszych godzin działania. Z drugiej strony nie mam pewności czy mój egzemplarz nie pochodzi przypadkiem ze zwrotu więc trudno  jednoznacznie stwierdzić ile godzin ma na liczniku.

Nie wiem czy mój problem kwalifikuje się jako banding, który z tego co rozumiem, oznacza problem z jednorodnością w postaci prostych pasów a nie, jak w moim przypadku, okrągłej jaśniejszej "plamy" i ciemniejszych falistych linii. 

Przy okazji, ściągaliście folie ochronne (przednią i tylną) przed podłączeniem TV? Teoretycznie na czas testów lepiej nie ściągać ale spotkałem opinię, że powinno się bezwzględnie zdjąć folie gdyż w przeciwnym razie może to powodować problemy z działaniem TV. 

Twój problem kwalifikuje się nie jako banding tylko niejednorodność matrycy poprzez zaciemnione plamy (najlepiej widoczne na 5% grey w trybie isf dark/technicolor) , w skrajnych przypadkach zaciemnienie potrafi być naprawdę na tyle duże , że np. jedna strona matrycy już jest czarna kiedy druga 'świeci' i skutecznie utrudnia to oglądanie. Ja miałem taki przypadek i matryca oczywiście została wymieniona na gwarancji , sam serwisant mówił , że banding jest to kwestia technologiczna i matrycę też wymieniają ze względu na banding ale jeżeli jest on widoczny na planszy 20% grey (sic!) ale takich placków zaciemnień nie powinno być , w praktyce moja matryca też jest torchę ciemniejsza w prawym górnym rogu ale nie w takim stopniu jak to było w poprzedniej i na chwilę obecną w oglądanych materiałach (poza planszami testowymi) jest to po prostu nie widoczne.

Co do ręcznych kompensacji i tak serwisant będzie wymagał od ciebie przeprowadzenia 3 takich przed wymiana matrycy (jeżeli ich nie zrobisz to i tak jak podepnie się pod tv mu wyskoczy ile ich zostało przeprowadzonych) na podstawie swoich doświadczeń w moim przypadku nic nie poprawiły na ww. problem.

Co do foli ochronnej to NALEŻY ściągnąć też tą z tyłu , gdybyś jej nie ściągnął zależnie od serwisanta może kręcić nosem , że niby nie ma odpowiedniego odprowadzania ciepła itd.(słowa tego co u mnie wymieniał) chociaż to dziwne bo chyba w instrukcji nie ma nic wspomnianego o obowiązku jej ściągnięcia.

Co do poprawiania jednorodności matrycy z czasem , u mnie był bardzo widoczny jeden pas który widywałem bardzo często w ciemnych scenach , teraz naprawdę bardzo rzadko jestem w stanie go wychwycić w przeciwieństwie do wcześniej. No i u mnie właśnie wyraźną poprawę zauważyłem po zdecydowanie dłuższym używaniu tv (a nie tak jak się przyjęło , że po 2 automatycznych kompensacjach już w matrycy się nic nie zmieni).

Poniżej zdjęcia (starej wymienionej matrycy) , pierwsze-plansza 5% grey zrobiona na fabrycznym isf dark (aparat wprawdzie uwydatnia defekt ale jak najbardziej był widoczny mocno gołym okiem i rzeczywiście przez to zaciemnienie cyfra 5% była wręcz niewidoczna) a później przykładowe fotki jak to wpływało na wyświetlany materiał:

Ps. aż dziw , że takie matryce-kaszany są wypuszczane jako pełno-sprawny produkt...

20181121_000434.jpg

1matryca (4).jpg

1matryca (3).jpg

1matryca.jpg

Edytowane przez Zykfyr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, Zykfyr napisał:

Co do foli ochronnej to NALEŻY ściągnąć też tą z tyłu , gdybyś jej nie ściągnął zależnie od serwisanta może kręcić nosem , że niby nie ma odpowiedniego odprowadzania ciepła itd.(słowa tego co u mnie wymieniał) chociaż to dziwne bo chyba w instrukcji nie ma nic wspomnianego o obowiązku jej ściągnięcia.

W instrukcji C8 nie ma ani słowa o foliach. Ani tej z tyłu, ani tej na matrycy. Podejrzewam, że to samo jest w przypadku B8. Serwisant może sobie kręcić nosem ile chce, nie ma to znaczenia dla gwarancji.

Co do odświeżania pikseli (kompensacji), u mnie w poprzednim B8 nic się nie zmieniało, matryca miała lekki banding niezmieniony przez pół roku użytkowania.

@Mr Homebody Masz 30 dni na zwrot, więc spokojnie potestuj. Ja bym folię z matrycy zdjął.

Edytowane przez chmiel2k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego zapomniałem napisać (a czas na edycję wygasł) , że co użytkownik to inne doświadczenia.

To , że u mnie po dłuższym czasie nastąpiła poprawa ( i u np. użytkownika [beeep]IEWDWNKO również) to nie oznacza, że u kogoś innego też tak będzie co widać po poście chmiel2k'a.

Ja opisałem jak u mnie wyglądała i co się dowiedziałem w procesie wymiany matrycy na gwarancji.

Edytowane przez Zykfyr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32 minuty temu, chmiel2k napisał:

W instrukcji C8 nie ma ani słowa o foliach. Ani tej z tyłu, ani tej na matrycy. Podejrzewam, że to samo jest w przypadku B8. Serwisant może sobie kręcić nosem ile chce, nie ma to znaczenia dla gwarancji.

Ja bym nie był tego taki pewien...

Przeczytaj jeszcze raz cała instrukcję, pierwsze strony zazwyczaj pomijane bo same ostrzeżenia itp. a tam w akapicie dotyczącym wentylacji jest taki zapis  

• Wentylacja
- Telewizor zamontować w dobrze wietrzonym miejscu. Nie 
wolno instalować go w osłoniętych miejscach, takich jak regał 
na książki.
- Produktu nie należy umieszczać na dywanie czy poduszce.
- Gdy produkt jest podłączony do zasilania nie wolno zasłaniać go 
ani przykrywać tkaninami bądź innymi materiałami.

Inne materiały to również folia pochodząca z niewłaściwego rozpakowania tv, przecież są nalepki aby to zerwać. Więc punkt zaczepienia jest bardzo zasadny.

W instrukcji nie ma też ani słowa o tym aby tv wyjąć z kartonu przed użytkowaniem... I co wtedy?

A jednak wiemy że musimy go z opakowania wyjąć, a dana folia to element składowy opakowania. 

Edytowane przez darekgra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, darekgra napisał:

Ja bym nie był tego taki pewien...

Przeczytaj jeszcze raz cała instrukcję, pierwsze strony zazwyczaj pomijane bo same ostrzeżenia itp. a tam w akapicie dotyczącym wentylacji jest taki zapis  

• Wentylacja
- Telewizor zamontować w dobrze wietrzonym miejscu. Nie 
wolno instalować go w osłoniętych miejscach, takich jak regał 
na książki.
- Produktu nie należy umieszczać na dywanie czy poduszce.
- Gdy produkt jest podłączony do zasilania nie wolno zasłaniać go 
ani przykrywać tkaninami bądź innymi materiałami.

Inne materiały to również folia pochodząca z niewłaściwego rozpakowania tv, przecież są nalepki aby to zerwać. Więc punkt zaczepienia jest bardzo zasadny.

Dla mnie sprawa jest oczywista. "Nie wolno zasłaniać", a ja niczym go nie zasłaniam, był zasłonięty, a w instrukcji nie ma słowa o folii z tyłu TV.

Z tymi z przodu jest inna sytuacja, bo są naklejki informujące o folii. Przy okazji, ktoś pamięta co na nich było napisane?

Nie ma żadnych nalepek z tyłu TV i żaden "normalny" użytkownik nie będzie się domyślał, czy ta folia ma tam zostać, czy nie. 

Edytowane przez chmiel2k
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzisz ty interpretujesz to na swój sposób lecz pamiętaj LG w razie problemów zapewne będzie miało odmienną interpretację.

Edytowane przez darekgra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@chmiel2k u znajomego był serwisant (na szczęście normalny) a kolega nie miał ściągniętej foli, skończyło się na upomnieniu i informacji ze mógł mu nie uznać gwarancji. Kolega miał wymienianą matryce ( świeciła tak jak u kolegi zykfyr). Jak trafisz na służbiste to wtedy opisz na forum. Według serwisanta folia jest na nowym tv na pracującym folia musi być ściągnięta. 

Bylem przy tym dlatego to pisze. ( tak przy okazji fajnie wyglada wymiana matrycy. Człowiek jak z jakiem się obchodzi raz, dwa i wszystko zdemontowane i złożone. Co ciekawe odniosłem wrażenie ze każdy z nas by ja wymienił. Nie ma tam zbyt dużo połączeń.

Edytowane przez tonybcc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, chmiel2k napisał:

Przy okazji, ktoś pamięta co na nich było napisane?

Zapewne nic tylko strzałeczka że tu rozpoczynamy zdejmowanie  opakowania telewizora (taki ukłon producenta w stronę użytkownika aby było mu łatwiej) :). Bo folia na urządzeniu nie jest jego elementem docelowy tylko zabezpieczeniem transportowym.

Edytowane przez darekgra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, tonybcc napisał:

@chmiel2k u znajomego był serwisant (na szczęście normalny) a kolega nie miał ściągniętej foli, skończyło się na upomnieniu i informacji ze mógł mu nie uznać gwarancji. Kolega miał wymienianą matryce ( świeciła tak jak u kolegi zykfyr). Jak trafisz na służbiste to wtedy opisz na forum. Według serwisanta folia jest na nowym tv na pracującym folia musi być ściągnięta. 

Nie neguję, że jakiś serwisant tak mógł powiedzieć. Uważam jednak, że nie ma do tego żadnych podstaw, ponieważ ani na samym TV, ani w dokumentacji nie ma o niej mowy. Ja oczywiście piszę teraz tylko o folii z tyłu.

• Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, tonybcc napisał:

No to spróbuj i opisz na forum. ?

Ja nie zdejmuję :)

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super, teraz zgłoś do LG i daj znać co powiedzieli. Ja nie prowokuje tylko w takich przypadkach podążam według zasad. To może być długa dyskusja ale jak nie ma znaku to niby można jechać ale jak spowodujesz wypadek to zgadnij co ci powie policja? Chodzi o innych użytkowników skoro serwisanci mówią ze trzeba zdejmować to nie testujemy na innych. Jak ktoś chce ryzykować u siebie, śmiało jego kasa. 

Edytowane przez tonybcc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, chmiel2k napisał:

Ja nie zdejmuję

Bo w czymś przeszkadza? czy lubisz ją po prostu mieć? czy dla zasady? przecież na chłopski rozum , już kolejna osoba potwierdziła , że od serwisanta coś takiego usłyszała czyli coś musi być na rzeczy. Nawet jeżeli masz rację i wyjdzie na twoje , to czy jedno zdjęcie folii z tyłu warte jest nerwów, przepychanek, wymiany email, wykazywania , że to ty masz rację itd. z LG? Dla mnie 15sec. pozbycia się folii vs. ewentualna odmowa serwisu... no nie opyla się.

Edytowane przez Zykfyr
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, chmiel2k napisał:

Ja nie zdejmuję :)

A powiedz mi po co ci ta folia z tyłu???

Logicznie czemu ma ona służyć? Może poprawia obraz a może to tylko zabezpieczenie przed zarysowaniami otarciami podczas transportu.

Opakowanie się zdejmuje i tyle...

Pojęcie nieprawidłowego użytkowania w rozumieniu producentów jest bardzo rozległe i ciężko się z tym walczy, więc jaki sens ryzykować tak banalnym zdjęciem foli?

• Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przed chwilą, Zykfyr napisał:

Bo w czymś przeszkadza? czy lubisz ją po prostu mieć? czy dla zasady? przecież na chłopski rozum , już kolejna osoba potwierdziła , że od serwisanta coś takiego usłyszała czyli coś musi być na rzeczy. Nawet jeżeli masz rację i wyjdzie na twoje , to czy jedno zdjęcie folii z tyłu warte jest nerwów, przepychanek, wymiany email, wykazywania , że to ty masz rację itd. z LG?

Zaczynam wyczuwać lekką irytację u kolegów... Każdy zrobi z tą wiedzą co zechce. Kończąc już temat folii z tyłu TV. Jakiś pomysł po co w niej takie otwory, skoro i tak ją zdejmujemy? Choć to wiedza jest tajemna, przekazywana przez serwisantów tylko wybranym :)

20190407_115525_HDR.jpg

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi