Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED 55" B8 (2018) | TEST | Organiczny wyświetlacz 4K HDR z technologią ThinQ AI

Rekomendowane odpowiedzi

ok - czyli ty tez nie wiesz skąd się bierze dobra ocena ruchu w LG w RTINGs 

w sumie tez nie wiem po co zabierasz zatem głos - rozumiem że dla ciebie RTINGs robi opłacone/ustawione testy i chciałeś się podzielić tą wiedzą

• Plusik 1
  • Zmieszany 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, klaus71 napisał:

ok - czyli ty tez nie wiesz skąd się bierze dobra ocena ruchu w LG w RTINGs 

w sumie tez nie wiem po co zabierasz zatem głos - rozumiem że dla ciebie RTINGs robi opłacone/ustawione testy i chciałeś się podzielić tą wiedzą

Nie wiem i mnie to nie interesuje. Interesuje mnie to co widze wlasnymi oczami. A trzeba byc ślepym zeby nie zauwazyc ze oled od lg plynnosc ma po prostu kiepska. Tyle odemnie. Dyskusja robi sie mega jałowa. Serio, idz do sklepu z pendrivem i potestuj uplynniacze na roznych telewizorach, bo to co robisz tu teraz jest mega slabe. Wypowiadasz sie na temat czegos, czego nigdy na oczy nie widziales. Masakra...

• Plusik 1
  • Haha 1
  • Zmieszany 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ty chyba masz problem z rozumieniem wypowiedzi ze znakiem ? na końcu 

no cóż - nic na to nie poradzę - na przyszłośc - to były pytania

• Zmieszany 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, klaus71 napisał:

no to nie wiem co w takim razie mierzy RTINGS - skoro w ich testach jakimś cudem oled ma wyższe noty niż sony (w interpolation ma to samo, ale w motion jest lepszy bo pewnie nie smuży):

https://www.rtings.com/tv/tests/motion/motion-interpolation-soap-opera-effect

Problem w tym teście jest taki, że rtings nie mierzy ile jest tych artefaktów, tylko jedynie czy jest dostępny w ogóle mechanizm interpolacji dla sygnału 30Hz i 60Hz. Jak są dostępne, to dawali 10 punktów. Pewnie wynikało to z faktu, że ciężko jest zmierzyć to zjawisko, a ocena byłaby tu zawsze subiektywna. W uwagach odnośnie interpolacji można natomiast znaleźć informację, że interpolacja nie jest tak dobra jak w niektórych konkurencyjnych telewizorach:

Cytat

The C7P has a 120 Hz panel and is able to interpolate lower frame rate content to 120 fps, which significantly improves motion. Unfortunately the interpolation is not as good as on some other TVs: the motion stuttered at times during normal content, especially cartoons, and artifacts would appear in rare cases.

https://www.rtings.com/tv/reviews/lg/c7-oled

Cytat

The LG B8 has remarkable motion interpolation. It is nearly perfect during slow-moving shots, and it stops if there is too much motion. When fast motion is displayed some people might notice very few artifacts.

https://www.rtings.com/tv/reviews/lg/b8-oled

Vincent w tym materiale też wspomina o większych artefaktach na OLEDach LG, choć dodał też od razu, że nie ma idealnego rozwiązania i wszystkie implementacje upłynniaczy wprowadzają mniejszą lub większą ilość artefaktów.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, klaus71 napisał:

no to nie wiem co w takim razie mierzy RTINGS - skoro w ich testach jakimś cudem oled ma wyższe noty niż sony (w interpolation ma to samo, ale w motion jest lepszy bo pewnie nie smuży):

https://www.rtings.com/tv/tests/motion/motion-interpolation-soap-opera-effect

B8 w ich testach leje całą czołówkę lcd - jak to możliwe?

No i tu jest właśnie największy problem RTINGS. Ich testy są moim zdaniem zbyt syntetyczne, oparte tylko na wykresach, a nie mają zbytnio odzwierciedlenia w rzeczywistości. Poza tym składowe, które przyczyniają się do finalnej oceny w danej kategorii są jak dla mnie śmieszne. Weźmy np. kategorię SPORTS w której to wspomniany LG B8 zajął bardzo wysokie miejsce. Na ocenę finalną składają się w procentach:

25% Reflections
20% Response Time
14% SDR Peak Brightness
11% Viewing Angle
10% Gray Uniformity
8% 720p Input
5% Sound Quality
4% Black Frame Insertion (BFI)
2% Permanent Burn-In Risk
1% Flicker-Free
1% Temporary Image Retention

No niestety jak dla mnie takie rozłożenie nie ma kompletnie sensu. Najwięcej % za kategorię Reflections od niedawna zgarniają właśnie ekrany od LG gdyż to właśnie ten producent ma naprawdę fajną powłokę antyrefleksyjną na swoich matrycach. Ale jakie ma to znaczenie w sporcie? No właśnie...

Podobnie jest z pozostałymi składowymi. Rozkład procentów jest bez sensu to raz, a dwa do wyników powinny być przede wszystkim dodawane prywatne odczucia testerów i ich opinie odnośnie konkretnych materiałów i to też powinno wpływać na finalną ocenę.

Osobną kwestią jest to, że jakby tak wszystkie materiały sportowe były nadawane w takich 60 klatkach to taki bardzo szybki Response Time byłby mega wielką zaletą OLEDów. W przypadku standardowych treści jakie odbiera przeciętny zjadacz chleba taka szybka matryca i brak smużenia może być według mnie bardziej wadą, gdyż wzmaga to po prostu widoczne szarpanie obrazu w ogólnie dostępnych materiałach. A to wszystko w połączeniu z nie najlepszym upłynniaczem od LG daje taki efekt, a nie inny...

Edytowane przez blablabla
  • Plusik 3
  • Dzięki 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, blablabla napisał:

No i tu jest właśnie największy problem RTINGS. Ich testy są moim zdaniem zbyt syntetyczne, oparte tylko na wykresach, a nie mają zbytnio odzwierciedlenia w rzeczywistości.

Jaki problem ? To właśnie syntetyczne pomiary są najbardziej obiektywne i takie pomiary są właśnie największą zaletą rtings. Nie powtarzają tego co inni, nie podają subiektywnych odczuć typu, ten telewizor wydaje się jaśniejszy, a ten ma chyba lepszy kontrast i nie powtarzają utartych sloganowych reklam typu, że Q9FN ma zdecydowanie lepsze kąty, gdy w rzeczywistości po pomiarach wychodzi, że kątów nie polepszono wcale. Wszystko jest podane jak na tacy z konkretnymi liczbami - jest podany dokładny kontrast, równomierność matrycy, dokładny pomiar kątów, równomierności czerni, czas odpowiedzi, itd. Nikt tak dokładnych pomiarów telewizorów nie wykonuje.

2 godziny temu, blablabla napisał:

No niestety jak dla mnie takie rozłożenie nie ma kompletnie sensu. Najwięcej % za kategorię Reflections od niedawna zgarniają właśnie ekrany od LG gdyż to właśnie ten producent ma naprawdę fajną powłokę antyrefleksyjną na swoich matrycach. Ale jakie ma to znaczenie w sporcie? No właśnie...

Podobnie jest z pozostałymi składowymi. Rozkład procentów jest bez sensu to raz, a dwa do wyników powinny być przede wszystkim dodawane prywatne odczucia testerów i ich opinie odnośnie konkretnych materiałów i to też powinno wpływać na finalną ocenę.

Ile osób, tyle będzie opinii odnośnie tego który test jest ważniejszy, a który mniej. Ale uwzględnienie refleksów w sporcie nie jest tu wcale bez sensu, choć zgadzam się, że ma zdecydowanie zbyt duży wpływ na końcową ocenę. Zawsze masz jednak możliwość wybrania swoich testów i stworzyć sobie własny ranking. Wystarczy że wejdziesz na stronę https://www.rtings.com/tv/ i sam wybierzesz sobie taki zestaw testów który chcesz oraz ich wpływ na końcową ocenę. To czego natomiast brakuje ewidentnie na rtings to pomiaru ilości artefaktów w upłynniaczach - tego po prostu nie ma obecnie, więc nie ma jak ich uwzględnić w końcowej ocenie TV. Zawsze można taki pomysł jednak podsunąć rtings - co chwila widać, że udoskonalają testy i wprowadzają nowe pomiary więc może dadzą radę jakoś to zmierzyć. 

• Plusik 2
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
35 minut temu, Subman napisał:

Jaki problem ? To właśnie syntetyczne pomiary są najbardziej obiektywne i takie pomiary są właśnie największą zaletą rtings. Nie powtarzają tego co inni, nie podają subiektywnych odczuć typu, ten telewizor wydaje się jaśniejszy, a ten ma chyba lepszy kontrast i nie powtarzają utartych sloganowych reklam typu, że Q9FN ma zdecydowanie lepsze kąty, gdy w rzeczywistości po pomiarach wychodzi, że kątów nie polepszono wcale. Wszystko jest podane jak na tacy z konkretnymi liczbami - jest podany dokładny kontrast, równomierność matrycy, dokładny pomiar kątów, równomierności czerni, czas odpowiedzi, itd. Nikt tak dokładnych pomiarów telewizorów nie wykonuje.

Masz rację jak najbardziej :) Faktycznie słowo "problem" jest chyba nieodpowiednim określeniem. Ich testy są jak najbardziej w porządku. W sumie testy RTINGS to czysta matematyka. Problemem są raczej osoby, które nie potrafią ich odpowiednio zinterpretować. Problemem jest też złe rozłożenie % do poszczególnych kategorii i ich zbyt ogólny sposób oceniania. Trzeba po prostu wiedzieć czego oczekuje się od TV przy zakupie. Trzeba też mieć jakieś doświadczenie z nowymi panelami. Sam wiem to po sobie. Mimo, że regularnie czytam ten portal od 2006 roku (jak i inne, zagraniczne) to mimo wszystko uważam, że kupując TV i opierając się tylko na testach z przeróżnych portali można "wtopić" lub zdziwić się w niektórych aspektach jak np. wspomiane wcześniej w tym lub innych tematach "szarpanie obrazu". 

Mimo wszystko uważam, że RTINGS stałby się serwisem kompletnym gdyby oprócz tych syntetycznych testów redaktorzy opisywali też własne wrażenia i bardziej analizowali różne aspekty obrazu. Np. takie połączenia VINCENTA + RTINGS byłoby idealne ;) RTINGS pomierzy takiego Q9FN, a VINCENT powie, że no ładnie, ładnie świeci, ale ma zbyt agresywne wygaszanie i gubi szczegóły w ciemnych scenach (np. gwiazdy na ciemnym niebie).

Swoją drogą miałem ostatnio trochę wolnego czasu i dość aktywnie uczestniczyłem w długim, dwudniowym streamie na YouTube organizowanym właśnie przez RTINGS. Można było porozmawiać z Danielem i Cedrikiem, a także chłopakami od słuchawek. Wielokrotnie wspominali, że ciągle pracują nad udoskonaleniem systemu testowania, planują wprowadzenie nowych pomiarów i nie tylko. Faktycznie wydają się być sponsorowani głównie przez widzów i sami kupują sprzęt do testów. Bardzo fajnie, że się rozwijają ?

Edytowane przez blablabla
  • Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem z oceną sprzętu przez recenzenta jest taki, że to jest to zawsze ocena subiektywna, z którą można się zgadzać lub nie. Poza tym zawsze potem przyjedzie ktoś i napisze że ten kupiony, tego opłaca LG i inne bzdury. Natomiast z pomiarami trudniej dyskutować. Można się czasem przyczepić do metodologii itp ale generalnie masz zestaw danych i sam wyciągnij wnioski. Niestety jest całkiem spora grypa konsumentów, którzy oczekują podania im najlepszego wyboru na tacy, (co jest w zasadzie niemożliwe bo dla każdego najlepszy sprzęt może mieć nieco inne zestawienie wad i zalet) narzeka potem, że kupili jakieś dziadostwo, że recenzenci to na 1000% agenci korporacji itp itd. 

W sieci nie brakuje recenzji, w których ktoś tam sobie pieprzy o danym sprzęcie, bez poparcia najmniejszymi pomiarami, totalnie subiektywnie i aż ręce opadają gdy się tego słucha...

• Plusik 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

odebrałem wczoraj oleda 55b8. Ogólne wrażenia dobre. Odpaliłem z ciekawości słynną scenę w Marco Polo i było lekko widać banding, ale jak na moje niefachowe oko całkiem, całkiem. Z odległości metra na na białej planszy i kolorach podstawowych nie zauważyłem padniętych pikseli. Mam jednak dwa pytania. Wiem, że najbardziej poprawny jest tryb kino. U mnie jednak mam wrażenie, że w tym trybie biel jest mocno zażółcona. Dla porównania w trybie standardowym biel jest ok. Tutaj foto w trybie standardowym:

20180731_233330.thumb.jpg.db223ab2a6d03962bc96a453761bac03.jpg

A tutaj w trybie kino (aktywny jest tryb kino tylko fotka zrobiona akurat jak pilotem zjechałem na żywy):

20180731_234114.thumb.jpg.215c060d097853b0737813a9552ef00b.jpg

Wiadomo, że to tylko próba oddania rzeczywistości, ale są zbliżone do tego co widziałem, na trybie kino biel "ciepła".

A teraz słynne 5% szarości :) Wszystko by grało tylko ta ciemna plama po lewej, spotkał się ktoś z takim efektem?

20180731_234453.thumb.jpg.41ac8464bdae3c74fa1b962119031b02.jpg

Wrzucam jeszcze 10% szarości, też widać po lewej tą ciemniejszą plamę:

20180731_234759.thumb.jpg.76de46d1e4d2f66ebcc21289175cdf98.jpg

Za dużo na razie nie obejrzałem na telewizorze, ale podczas seansu nie zauważyłem tej plamy po lewej, zobaczę dzisiaj wieczorem czy po pierwszej kompensacji po 4h oglądania zmieni się coś na lepsze. Jak nie ruszy to zapuszczę tę godzinną kompensację z menu. Zawsze w razie czego mam 14 dni na zwrot jak się okaże, że to poważna wada.

Edytowane przez fenfir
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam na C8 również ciemniejszą lewą część ekranu na planszach. Nie wiem, czy tak mocno, jak Ty bo zdjęcia tego nie oddadzą dokładnie. Nigdy nie zauważyłem tego przy normalnym oglądaniu (tylko na planszy 5%), więc problem dla mnie nie istnieje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
25 minut temu, fenfir napisał:

Witam,

odebrałem wczoraj oleda 55b8. Ogólne wrażenia dobre. Odpaliłem z ciekawości słynną scenę w Marco Polo i było lekko widać banding, ale jak na moje niefachowe oko całkiem, całkiem. Z odległości metra na na białej planszy i kolorach podstawowych nie zauważyłem padniętych pikseli. Mam jednak dwa pytania. Wiem, że najbardziej poprawny jest tryb kino. U mnie jednak mam wrażenie, że w tym trybie biel jest mocno zażółcona. Dla porównania w trybie standardowym biel jest ok. Tutaj foto w trybie standardowym:

20180731_233330.thumb.jpg.db223ab2a6d03962bc96a453761bac03.jpg

A tutaj w trybie kino (aktywny jest tryb kino tylko fotka zrobiona akurat jak pilotem zjechałem na żywy):

20180731_234114.thumb.jpg.215c060d097853b0737813a9552ef00b.jpg

Wiadomo, że to tylko próba oddania rzeczywistości, ale są zbliżone do tego co widziałem, na trybie kino biel "ciepła".

A teraz słynne 5% szarości :) Wszystko by grało tylko ta ciemna plama po lewej, spotkał się ktoś z takim efektem?

20180731_234453.thumb.jpg.41ac8464bdae3c74fa1b962119031b02.jpg

Wrzucam jeszcze 10% szarości, też widać po lewej tą ciemniejszą plamę:

20180731_234759.thumb.jpg.76de46d1e4d2f66ebcc21289175cdf98.jpg

Za dużo na razie nie obejrzałem na telewizorze, ale podczas seansu nie zauważyłem tej plamy po lewej, zobaczę dzisiaj wieczorem czy po pierwszej kompensacji po 4h oglądania zmieni się coś na lepsze. Jak nie ruszy to zapuszczę tę godzinną kompensację z menu. Zawsze w razie czego mam 14 dni na zwrot jak się okaże, że to poważna wada.

Problem obrazu w trybie kino rozwiąże kalibracja. Jeśli nie masz jej w planach to możesz np zmienić temperature kolorów z warm 2 na warm 1 w ustawieniach balansu bieli. Co do plamy po lewej stronie to właśnie możesz spróbować włączyć to odświeżanie pikseli. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pochodził dzisiaj telewizor ponad 4h i wyłączyłem żeby zrobiła się pierwsza kompensacja 7 minutowa. Efekt zaskakująco dobry. Wcześniej na planszy 5% szarości po lewej była czerń i nie dało rady odczytać napisu 5% tak jak zresztą widać na zdjęciu wcześniej. Teraz widać jeszcze po lewej lekko ciemniejszy obszar, ale jest o niebo lepiej. Na środku ekranu widać ocieplenie/rozjaśnienie, ale to efekt zdjęcia, na żywo jest równo(tak samo na planszy 10%). Bandingu obecnie nie widzę prawie w ogóle, na żywo tak samo widoczny jak na zdjęciu.

20180801_220410.thumb.jpg.0419e67a268a2890a9c6c12db55fa78d.jpg

Plansza 10%

20180801_220607.thumb.jpg.54ddb09cea8d23d4b4bb99f56836366b.jpg

W ramach okazji małe pytanko o paczkę z planszami. Jest tam w basic settings test black clipping. Wygląda on tak:

20180801_220241.thumb.jpg.fb883438b3a92a1758d57432b3d29728.jpg

To normalne, że ledwo widać pasek 17? A tak teraz się skupiłem na tekście na planszy :D Tak ma być jak rozumiem? Obiecuję, że już nie będę was męczył planszami ;)

Damiano85 -> natrafiłem już wczoraj na ustawienia balansu bieli i w trybie kino zmiana z ciepłe 2 na ciepłe 1 daje o wiele mniejsze zażółcenie bieli, ale i tak dzięki za poradę.

Edytowane przez fenfir

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te plansze są w zasadzie bez sensu. Oled ma tak zmienna charakterystykę, że dziś moze być super a za kilka dni banding. Potem znowu banding lekko zniknie ale za to gdzie indziej będzie jakiś defekt. Także lepiej chyba takich plansz nie odpalac i sobie nie psuć nerwów i nie tracić czasu. Dopiero jak podczas normalnego oglądania będzie widać różny kolor trawy na meczu albo wypalony wynik z fify czy loga stacji zgłaszać usterki serwisowi. A to niestety nierzadkie zjawisko. Także proponuje cieszyć się chwilą i oglądać bo nie znamy dnia ani godziny kiedy piękna chwila przeminie :D

Edytowane przez Somebody101
  • Plusik 1
  • Zmieszany 3
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Somebody101 -> sprawdziłem plansze bardziej z ciekawości niż nerwicy natręctw ;) Podczas oglądania nie widzę żadnych defektów także planszami się nie przejmuję. Jedynie to zażółcenie trochę przeszkadza dlatego rozważam mocno kalibrację.

Zastanawiam się teraz na kupnem soundbara. Pierwsze co oglądałem to te od lg, modele SK6, ten ma DTS Virtual: X oraz SK8 z dolby atmos (nie wiem czy byłby sens dopłacać do atmosa przy systemie 2.1?) Tylko jak to zmieścić w przypadku gdy tv stoi na podstawie a nie wisi? Bo tak, nie dość, że takie listwy swoją wysokość mają to jeszcze bym ją musiał wysunąć przed podstawę i na moją wyobraźnię będzie to wyglądało słabo.  Ma ktoś taki układ czy tylko na ścianie wiszą wasze tv?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, fenfir napisał:

Pochodził dzisiaj telewizor ponad 4h i wyłączyłem żeby zrobiła się pierwsza kompensacja 7 minutowa. Efekt zaskakująco dobry. Wcześniej na planszy 5% szarości po lewej była czerń i nie dało rady odczytać napisu 5% tak jak zresztą widać na zdjęciu wcześniej. Teraz widać jeszcze po lewej lekko ciemniejszy obszar, ale jest o niebo lepiej. Na środku ekranu widać ocieplenie/rozjaśnienie, ale to efekt zdjęcia, na żywo jest równo(tak samo na planszy 10%). Bandingu obecnie nie widzę prawie w ogóle, na żywo tak samo widoczny jak na zdjęciu.

20180801_220410.thumb.jpg.0419e67a268a2890a9c6c12db55fa78d.jpg

Plansza 10%

20180801_220607.thumb.jpg.54ddb09cea8d23d4b4bb99f56836366b.jpg

W ramach okazji małe pytanko o paczkę z planszami. Jest tam w basic settings test black clipping. Wygląda on tak:

20180801_220241.thumb.jpg.fb883438b3a92a1758d57432b3d29728.jpg

To normalne, że ledwo widać pasek 17? A tak teraz się skupiłem na tekście na planszy :D Tak ma być jak rozumiem? Obiecuję, że już nie będę was męczył planszami ;)

Damiano85 -> natrafiłem już wczoraj na ustawienia balansu bieli i w trybie kino zmiana z ciepłe 2 na ciepłe 1 daje o wiele mniejsze zażółcenie bieli, ale i tak dzięki za poradę.

Tak, pasek 17 powinien być lekko widoczny. Teoretycznie mógłbyś nawet nieco rozjaśnić tak by 16 pozostał czarny. Poprawnie skalibrowana gamma też powinna poprawić widoczność detali w czerniach. Można też ewentualnie zmienić ustawienia gamma na 2.2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, Somebody101 napisał:

Jakiego oleda masz w domu?

• Plusik 2
  • Lubię 2
  • Haha 3
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 19.06.2018 o 18:41, Gmeru napisał:

Bierz B7 jak dobra cena ?

Powiadasz, by brać B7 a jak wygląda teraz sprawa bandingu B8 bo ostatnio na forum coraz głośniej i coraz więcej osób narzekajacych na to. Wypalanie to przy tym nic co się teraz okazuje z oledami. Zafarby do tego jeszcze. Ja wiem, że można kupić online i zwrócić w ciąg u 14 dni ale jak ktoś kupuje tv to po to by móc oglądać czy grać a nie bawić się w testy czy oddawanie telewizora ? Może ktoś z użytkowników podzieli się opinią czy tak jak w B7 tu również występują problemy? 

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 25.07.2018 o 15:00, Somebody101 napisał:

Też bym się chętnie dowiedział jakiego oleda masz w domu?

Nie ma co się mieszać, wystarczy odpowiedzieć na pytanie.

• Plusik 2
  • Haha 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, wery napisał:

Jakiego oleda masz w domu?

Ze skarbówki jesteś? Nie mam oleda i miał nie będę.

• Lubię 1
  • Zmieszany 4
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Somebody101 napisał:

A jakim to cudem cieszysz wzrok? Nie jestem ze skarbówki.

• Lubię 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 25.07.2018 o 12:45, Somebody101 napisał:

Da się oglądać. Tak samo jak jak tico da się jechać nad morze. Tak samo jak są auta które nadają się do tego lepiej, tak i są telewizory które do sportu i szybkich scen również nadają się dużo lepiej. LG w swoich oledach ma bardzo kiepski uplynniacz, jeśli ci to nie przeszkadza to ok jednak nie można powiedzieć że problemu tu nie ma.

Dnia 25.07.2018 o 13:59, Somebody101 napisał:

Jest mnostwo telewizorow ktore nie sieją artefaktami przy uplynnianiu. Lg z oledem ma problem i albo bez uplynniacza robi sie pokaz slajdow, albo z uplynniaczem artefakty. Pozostaje jedynie kwestia indywidualnej wrazliwosci na takie rzeczy. Mnie osobiscie bardzo to kłuje w oczy, ale sa osoby ktorym to nie przeszkadza. Np pewnie tobie.

18 godzin temu, Somebody101 napisał:

Bez komentarza. 

• Plusik 2
  • Lubię 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie komentuj jeśli nie masz nic sensownego do napisania. Oled to nie jest produkt dostępny tylko dla osób które za niego zapłacily, więc nie trzeba kupować produktu żeby móc wyrobić sobie o nim zdanie. Dobry znajomy ma w domu b7 więc widzę to "cudo" dość często. Kupil go mimo tego że mu mówiłem o wadach tej technologii, ale niestety to człowiek który slepo wierzy "recenzentom" w Internecie. Jest już po 2 wymianie matrycy z powodu wypalen i zaczął walkę o zwrot pieniędzy z rękojmi. Dopiero na własnej skórze musiał się przekonać o kiepskiej płynności, zafarbach, braku przejść tonalnych w ciemnych miejscach, no i o wypaleniach nie wspominając. 

• Plusik 2
  • Lubię 1
  • Haha 2
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 1.08.2018 o 18:56, fenfir napisał:

Tak to normalne, miałem bardzo podobnie, powinno się wyrównać :)   

• Plusik 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Somebody101 napisał:

To nie komentuj jeśli nie masz nic sensownego do napisania. Oled to nie jest produkt dostępny tylko dla osób które za niego zapłacily, więc nie trzeba kupować produktu żeby móc wyrobić sobie o nim zdanie. Dobry znajomy ma w domu b7 więc widzę to "cudo" dość często. Kupil go mimo tego że mu mówiłem o wadach tej technologii, ale niestety to człowiek który slepo wierzy "recenzentom" w Internecie. Jest już po 2 wymianie matrycy z powodu wypalen i zaczął walkę o zwrot pieniędzy z rękojmi. Dopiero na własnej skórze musiał się przekonać o kiepskiej płynności, zafarbach, braku przejść tonalnych w ciemnych miejscach, no i o wypaleniach nie wspominając. 

LOL. Jak ktoś Cię nie zna to uwierzy. A wiesz, że szfagier mojego teścia powiedział mi, że jego znajomy słyszał, że kolega z pracy kupił LCD i jest niezadowolony.

Nie czytam działu LCD, ale nie chce mi się wierzyć, że tam są tacy recenzenci  jak tutaj Toma-San, Somebody101 i ostatnio fuze. Robią śmietnik w każdym temacie. Kiedyś można było wymienić doświadczenia, dowiedzieć się czegoś. Teraz czarne forum jest bardziej merytoryczne.

• Plusik 3
  • Lubię 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, Somebody101 napisał:

Powiesz wreszcie czym cieszysz oko? 

Ja nie muszę szukać przykładów wśród kolegów, sam doświadczyłem dwóch wymian matrycy na pierwszym tv, wymiany telewizora, ponownie wymiany matrycy i w końcu zwrotu pieniędzy. Wady podświetlenia, zafarby  itp. Wszystko dotyczyło LCD - i jak myślisz wg twojej logiki o czym to świadczy? 

• Plusik 1
  • Lubię 2
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi