Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED 55" B8 (2018) | TEST | Organiczny wyświetlacz 4K HDR z technologią ThinQ AI

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, a może ktoś chętny na zakup 55b8 z euro agd? Po rabacie 25% na drugą sztukę wychodzi 1 za 5250pln. Wrocław i okolice 

Edytowane przez soniacz78

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, pawel.sz napisał:

Orientujecie sie czy promocja ze zwrotem na konto od LG jeszcze jest aktywna?

Wystarczy zajrzeć do regulaminu promocji lub napisać bezpośrednio do obsługi klienta LG.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z regulaminu wynika ze do konca pazdziernika 2018, chociaz byla juz kilka razy przedluzana lub wznawiana od wrzesnia 2017 - dlatego pytanie do osob ktore juz ew probowaly zapytac bezposrednio w LG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie w sprawie połączenia sprzętów. W specyfikacji TV widać, że są 4 porty HDMI 2.0 - czy to znaczy, że one obsłużą kable HDMI 2.0a i HDMI 2.0b? Pytam, bo chyba taki trzeba kupić, żeby mieć odpowiednio wsparcie dla HDR i HDR10? Jeśli takim kablem połączę PS4 z soundbarem/amplitunerem to rozumiem, że takim samym powinienem połączyć też soundbar/amplituner z TV żeby nie zrobić tutaj wąskiego gardła?

A tak swoją drogą to wie ktoś może jaka jest różnica w podłączaniu wszystkich sprzętów kablami HDMI do soundbara/amplitunera i następnie jednym kablem HDMI aplituner-TV a podłączeniem wszystkich sprzętów kablami HDMI bezpośrednio do TV i optycznym TV-amplituner? 
Czy tu chodzi może o możliwość skorzystania z tego "CEC", że jak włączę konsolę/dekoder to w pierwszym przypadku podłączeń on włączy amplituner a amplituner z kolei włączy TV? Czy to w ogóle tak nie działa jak myślę i przy użyciu CEC można włączyć tylko sprzęty które są bezpośrednio ze sobą podłączone? 

Edytowane przez xxmario

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To się trochę podczepię - czy ten TV obsługuje HDMI ARC? 

Zależy mi aby amplituner się włączał wraz z włączeniem tv i ogólnie abym mógł działać tylko pilotem od TV.

W recenzji nie znalazłem takiego info.. 

Dzięki 

Edytowane przez eloszki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, eloszki napisał:

To się trochę podczepię - czy ten TV obsługuje HDMI ARC? 

Zależy mi aby amplituner się włączał wraz z włączeniem tv i ogólnie abym mógł działać tylko pilotem od TV.

W recenzji nie znalazłem takiego info.. 

Dzięki 

Tak posiada, dziala wszystko co napisales

6 godzin temu, xxmario napisał:

Mam pytanie w sprawie połączenia sprzętów. W specyfikacji TV widać, że są 4 porty HDMI 2.0 - czy to znaczy, że one obsłużą kable HDMI 2.0a i HDMI 2.0b? Pytam, bo chyba taki trzeba kupić, żeby mieć odpowiednio wsparcie dla HDR i HDR10? Jeśli takim kablem połączę PS4 z soundbarem/amplitunerem to rozumiem, że takim samym powinienem połączyć też soundbar/amplituner z TV żeby nie zrobić tutaj wąskiego gardła?

A tak swoją drogą to wie ktoś może jaka jest różnica w podłączaniu wszystkich sprzętów kablami HDMI do soundbara/amplitunera i następnie jednym kablem HDMI aplituner-TV a podłączeniem wszystkich sprzętów kablami HDMI bezpośrednio do TV i optycznym TV-amplituner? 
Czy tu chodzi może o możliwość skorzystania z tego "CEC", że jak włączę konsolę/dekoder to w pierwszym przypadku podłączeń on włączy amplituner a amplituner z kolei włączy TV? Czy to w ogóle tak nie działa jak myślę i przy użyciu CEC można włączyć tylko sprzęty które są bezpośrednio ze sobą podłączone? 

Praktycznie kazdy kabel styknie, ale najlepiej kupic jakis z oznaczeniem Premium, bardziej wazne jest by nie byly zbyt dlugie

Tak , po to wlasnie sie podlacza kablem HDMI by miec CEC oraz ARC,

Po optyku nie bedzie np. Dolby Atmos oraz kazde zrodlo trzeba przelaczac recznie, wiec po HDMI jest duzo wygodniej i szybciej

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie,

Jestem dokładnie 1h po wymianie matrycy na nową w 55' B8 , poprawa niesamowita jakby zupełnie inny tv , odrazu widać , że matryca jest bazowo znacznie ciemniejsza niż poprzednia ale sądze , że po kalibracji na pewno zyskam na szczegółach w 'czerni' (ew. do tamtego czasu sam popracuję nad 'podjaśnieniem' itp.) Zdjecia które wrzucam są zrobione tym samym aparatem a tv jest ustawiony na tym samym fabrycznym trybie(a ISF Dark albo Kino dla DV)-aż ciężko w to uwierzyć.Zdjęcia planszy 5% grey nie za bardzo jest sens wrzucać jest tak ciemna (czy na ISF Dark , czy na Kino), że prawie nie widoczna jest szarość i na zdjęciu wygląda prawie czarno na Standard widać delikatny przyciemniony pas po prawej.Ostatnie zdjęcie to ogromna ciekawostka (przynamniej dla mnie) na starej (jak i nowej) widnieje na blasze grawer OLED 55C8 (przyp. kupiłem B8) .Ogólnie mam nadzieję (oby), że matryca taka zostanie i nie zabardzo będzie ewoluować ;). Ps. ciekawostka serwisant poinformował mnie , że banding podlega gwarancji jeżeli jest widoczny na planszach ok20-25%+ (czyli teoretycznie jest szansa go widzieć w miare normalnych scenach).

Pzdr!imageproxy.php?img=&key=a9a0300d6adccfac

imageproxy.php?img=&key=a9a0300d6adccfacimageproxy.php?img=&key=a9a0300d6adccfac

Przed1.jpg

Po1.jpg

Przed3.jpg

Po3.jpg

Przed4.jpg

Po4.jpg

Przed2.jpg

Po2.jpg

Przed6.jpg

Po6.jpg

Przed5.jpg

Po5.jpg

b8-c8.jpg

Edytowane przez Zykfyr
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm . Różnica faktycznie jest ale szczerze powiedziawszy ja taki sam efekt uzyskam schodząc z jasnością ok 47 % . Wówczas to co było czarne jest nadal czarne a to co lekko świeciło robi się również czarne, więc cała matryca niejako wyrównuje się . Nie ma też wtedy zielonych artefaktów ale to tylko dlatego że piksele się wygaszają więc nie ma mrowienia. Zobacz na zdjęcie z kobietą. Na starej matrycy widać jakieś szczegóły. Jakieś tam tło, drabina itp. a na tej nowej nie masz nic. Jest czarno i tyle a chyba nie tak to powinno działać skoro na innym tv widać  byłoby coś więcej niż tylko czerń. Ale to tylko moje zdanie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie czy to zdjęcie jest za ciemne czy tv faktycznie ma ustawiona zbyt niska jasność sygnału.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli na planszy 5% grey  ma być praktycznie czarno a jak  na planszy  20% nie ma żadnych pasów czy przebarwień to jest ok tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardziej mi chodziło o to , jak wygląda dana scena przy tych samych ustawieniach fabrycznych( to samo podświetlenie oled i jasność (50) jest na obu zdjęciach) , poprzednia matryca jaśniej świeciła po prawej stronie i nie dało się tego obejść dlatego chłopaki z skalibrujtv nie widzieli sensu w kalibracji poprzedniej matrycy.Na obecnej matrycy nie występuje ten błąd, aparat faktycznie przyciemnia trochę.Jednak aby w tej scenie z kobietą (Kino na DV) aby zobaczyć elementy w 'czerni'po prawej stronie zwiększyłem podświetlenie oled z 50->60 oraz niestety byłem zmuszony podbić jasnosc z 50->53 jednak efekt jest taki , ze widać wszystko co ma widać , a nie mam żadnych artefaktów/migoczących czerni itd. czego na poprzedniej nie byłem w stanie uzyskać 

27 minut temu, kKadajo napisał:

czy tv faktycznie ma ustawiona zbyt niska jasność sygnału.

Da się to jakoś zmodyfikować czy poprostu np. jasność na tej matrycy zamiast 50 bazowo powinna być na np.55? Wiem , że nie powinno się ruszać tej 50 ale w takim przypadku z tej scenie z Kobieta przy 50 faktycznie nic nie widać na prawo a przy 53 juz wszystko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj późnym wieczorem nie mając czasu na szybko zrobiłem test "Black Clipping" na youtube gdzie 16 pasek to referencyjna czerń a 17 delikatnie powinno być widać , na Trybie ISF Dark zmieniałem tylko jasność (nie wiem czy podświetleniem oled też w tym przypadku tez powinno sie operowac) i widoczny 17 uzyskałem dopiero przy jasności 62 O_o , przy tej jasności 5% grey jest faktycznie ciemno szara a nie wręcz czarna, nie wiem czy matryca musi 'dojrzeć' ( w końcu chodziła tylko może z 3h) czy znowu 'szczelona' niemniej jednak przy tej jasnosci 62 plansza Netflixa jest nadał całkowicie czarna czy np. niebo z zdjęcia itd.W końcu non stop pojawiają sie stwierdzenia , że jasności sie nie tyka i ma być 50...Jak dzisiaj wrócę z pracy przysiąde nad tym dłużej.

Edytowane przez Zykfyr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Zykfyr napisał:

widoczny 17 uzyskałem dopiero przy jasności 62

Coś jest nie tak. Dla pewności zapuść White clipping i zobacz czy przy takich ustawieniach nie odcina Ci detali w bielach. Dziwnie to wygląda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Zykfyr napisał:

Wczoraj późnym wieczorem nie mając czasu na szybko zrobiłem test "Black Clipping" na youtube gdzie 16 pasek to referencyjna czerń a 17 delikatnie powinno być widać , na Trybie ISF Dark zmieniałem tylko jasność (nie wiem czy podświetleniem oled też w tym przypadku tez powinno sie operowac) i widoczny 17 uzyskałem dopiero przy jasności 62 O_o , przy tej jasności 5% grey jest faktycznie ciemno szara a nie wręcz czarna, nie wiem czy matryca musi 'dojrzeć' ( w końcu chodziła tylko może z 3h) czy znowu 'szczelona' niemniej jednak przy tej jasnosci 62 plansza Netflixa jest nadał całkowicie czarna czy np. niebo z zdjęcia itd.W końcu non stop pojawiają sie stwierdzenia , że jasności sie nie tyka i ma być 50...Jak dzisiaj wrócę z pracy przysiąde nad tym dłużej.

Powodem tego, że musisz podnosić jasność jest fakt że do telewizora B8 wsadzili ci matrycę z C8 a elektronika została od wersji B. Matryce przeznaczone do modeli C8, są fabrycznie  kalibrowane pod procesor i całe sterowanie z tego modelu, który przecież różni się od wrsji z B8. Dlatego też twoja elektronika steruje tą matrycą w niewłaściwy sposób co skutkuje przyciemnionym obrazem. Jeżeli jednak podniesienie jasności sprawi że uzyskasz właściwy kontrast bazowy to jest to dobre rozwiązanie. Musisz tak mieć ustawione parametry aby ten 17 pasek był minimalnie widoczny. Sprawdź sobie tylko równomierność matrycy poprzez włączenie planszy 100% black i stopniowo zwiększaj jasność , zobacz w ciemnym pomieszczeniu czy rozjaśnia się ona równomiernie, jeżeli tak to trafiłeś na dobrą matrycę.

Chciałbym się jeszcze podzielić z wami informacją na temat kabla HDMI. Do niedawna myślałem, że każdy byle jaki kabel HDMI 2,0 na którym jest napisane że obsługuje 4k hdr jest dobry. Do tej pory sam używałem kabla typu noname (oczywiście na opakowaniu napisane że HDMI 2.0, obsługa 4k, HDR, szeroka paleta barw, duża przepustowość 18GHz itp)z allegro za 50-60 zł do podłączenia mojego PS4 pro bo na większości forum czy polskim czy zagranicznym ludzie piszą, że kupno droższego mija się z celem. Miałem jednak problemy z płynnością ruchu niektórych grach ( np RDR2 ). Co jakiś czas występowało takie jakby mikro zacięcie ruchu i drobne artefakty obrazu. Ciągle myślałem że to wina konsoli i samej gry ale coś mi nie dawało spokoju i w poniedziałek kupiłem kabel Purelink PS 3000 z certyfikatem PREMIUM za 130 zł i szczęka mi opadła. Obraz idealny bez żadnych zacięć, brak artefaktów, ostrość jakby większa (być może sobie wkręcam ale takie mam wrażenie ), normalnie różnica niebywała. 2 dni testowania i jestem zachwycony. Wygląda więc na to, że kabel HDMI ma znaczenie przynajmniej dla konsoli pS4 pro gdzie dane są wysyłane w najwększej przepustowości ( 4k, hdr, szeroka paleta na raz ) i kijowy przewód HDMI może dławić przepływ danych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, bakiii napisał:

Powodem tego, że musisz podnosić jasność jest fakt że do telewizora B8 wsadzili ci matrycę z C8 a elektronika została od wersji B.

2 razy z rzędu? Ta matryca która była oryginalnie w moim tv(i została wymieniona) też była z C8...Może wszystkie matryce idące do B są z oznaczeniem C8? To oznaczenie jest schowane pod 'płyta główną' , dopiero je widać po jej odkręceniu...

Edytowane przez Zykfyr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 hours ago, konrado75 said:

Praktycznie kazdy kabel styknie, ale najlepiej kupic jakis z oznaczeniem Premium, bardziej wazne jest by nie byly zbyt dlugie

Tak , po to wlasnie sie podlacza kablem HDMI by miec CEC oraz ARC,

Po optyku nie bedzie np. Dolby Atmos oraz kazde zrodlo trzeba przelaczac recznie, wiec po HDMI jest duzo wygodniej i szybciej

Znalazłem taką informację o tym TV:
HDMI : 4 (all with HDCP 2.2 and full HDMI 2.0a capacity) - http://4k.com/tv/lg-b8-4k-uhd-hdr-oled-tv-review-oled55b8pua-oled65b8pua/

Czy jeśli kupię kabel HDMI 2.0b lub 2.1 to będzie działał z tym TV czy jednak kupić 2.0/2.0a? Ponoć dopiero od 2.0b jest obsługa HDR HLG więc jaki sens byłoby robić port do HDMI 2.0a? Chyba, że to się da/będzie dało przez aktualizację systemu wprowadzić?
Czy przy wyborze amplitunera/soundbara należy zwrócić na coś uwagę? Skoro np PS4 czy inne sprzęty najpierw będą połączone do amplitunera i on będzie przekazywał obraz to może trzeba sprawdzać czy będzie on w stanie przesłać 4K/HDR/HDR10/HDR10 Pro/HLG/Dolby Vision czy może na to nie zwracać uwagi bo te urządzenia to co dostaną na wejściu dotyczące obrazu to samo wyślą do TV?

Edytowane przez xxmario

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kabel HDMI 2.0 Goobay Premium 4K 60Hz 3m. Ja za taki zapłaciłem 55zł z przesyłką z Allegro. Bardzo dobre kabelki Hdmi.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj  przyszedł  z  MM,  jestem  mega  zadowolony :) Postanowiłem,  że do  momentu  gdy  nie  będę  widział  czegoś  niepokojącego  w  obrazie nie  będę  robił  testów  z  planszami.

Jedyne  co  zrobiłem  to  test  Marco Polo  i  jest praktycznie  idealnie :)  wiec  po  co  się  stresować  niepotrzebnie. TV  przyszedł  ze  sklepu  ale  fabrycznie  zapakowany, ze wszystkimi  foliami,  data  produkcji  11.2018. Dzisiaj  zacznę  dopiero  zabawę  z  ustawieniami. Pięknie  śmiga  wifi,  dużo  lepiej  niż  na  starym  TV,  wszystkie  treści  4K (  netflix , YT  oraz  filmy  z  NASa )  chodzą  bez  zająknięcia.

Pierwsze  wrażenie  bardzo  pozytywne, wypaleniami  nie  mam  zamiaru  się  przejmować  i  normalnie użytkować  TV,  w  razie  czego  jest  gwarancja. Myślę, że  ciężko  by  było  wrócić z  OLEDa  do  LCD :)

• Lubię 1
  • Haha 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
53 minuty temu, bakiii napisał:

Powodem tego, że musisz podnosić jasność jest fakt że do telewizora B8 wsadzili ci matrycę z C8 a elektronika została od wersji B. Matryce przeznaczone do modeli C8, są fabrycznie  kalibrowane pod procesor i całe sterowanie z tego modelu, który przecież różni się od wrsji z B8. Dlatego też twoja elektronika steruje tą matrycą w niewłaściwy sposób co skutkuje przyciemnionym obrazem. Jeżeli jednak podniesienie jasności sprawi że uzyskasz właściwy kontrast bazowy to jest to dobre rozwiązanie. Musisz tak mieć ustawione parametry aby ten 17 pasek był minimalnie widoczny. Sprawdź sobie tylko równomierność matrycy poprzez włączenie planszy 100% black i stopniowo zwiększaj jasność , zobacz w ciemnym pomieszczeniu czy rozjaśnia się ona równomiernie, jeżeli tak to trafiłeś na dobrą matrycę.

Chciałbym się jeszcze podzielić z wami informacją na temat kabla HDMI. Do niedawna myślałem, że każdy byle jaki kabel HDMI 2,0 na którym jest napisane że obsługuje 4k hdr jest dobry. Do tej pory sam używałem kabla typu noname (oczywiście na opakowaniu napisane że HDMI 2.0, obsługa 4k, HDR, szeroka paleta barw, duża przepustowość 18GHz itp)z allegro za 50-60 zł do podłączenia mojego PS4 pro bo na większości forum czy polskim czy zagranicznym ludzie piszą, że kupno droższego mija się z celem. Miałem jednak problemy z płynnością ruchu niektórych grach ( np RDR2 ). Co jakiś czas występowało takie jakby mikro zacięcie ruchu i drobne artefakty obrazu. Ciągle myślałem że to wina konsoli i samej gry ale coś mi nie dawało spokoju i w poniedziałek kupiłem kabel Purelink PS 3000 z certyfikatem PREMIUM za 130 zł i szczęka mi opadła. Obraz idealny bez żadnych zacięć, brak artefaktów, ostrość jakby większa (być może sobie wkręcam ale takie mam wrażenie ), normalnie różnica niebywała. 2 dni testowania i jestem zachwycony. Wygląda więc na to, że kabel HDMI ma znaczenie przynajmniej dla konsoli pS4 pro gdzie dane są wysyłane w najwększej przepustowości ( 4k, hdr, szeroka paleta na raz ) i kijowy przewód HDMI może dławić przepływ danych

Co to znaczy że kalibruje się matrycę pod procesor ??  Logicznym wydaje się że kalibracja polega na ustawieniach oprogramowania a nie matrycy . Ta obrazuje tylko to co ustawione zostało w oprogramowaniu. Co ustawiają na etapie produkcji  w samej matrycy że różnią się one między sobą w modelach B8 i C8 ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Bieszczad napisał:

Co to znaczy że kalibruje się matrycę pod procesor ??  Logicznym wydaje się że kalibracja polega na ustawieniach oprogramowania a nie matrycy . Ta obrazuje tylko to co ustawione zostało w oprogramowaniu. Co ustawiają na etapie produkcji  w samej matrycy że różnią się one między sobą w modelach B8 i C8 ??

Matryce w B8 oraz C8 są produkowane w ten sam sposób na jednej linii technologicznej natomiast kalibruje się ich charakterystykę napięciową ( aby piksel zaświecił należy spowodować przepływ elektronów poprzez przyłożenie odpowiedniego napięcia elektrycznego). Takim wysterowaniem między innymi zajmują się procesory oraz cała elektronika w telewizorach i z uwagi na różnice realizują to zadanie w nieco inny sposób.

być może te matryce można stosować zamiennie , nie mówię że nie , wtedy wystarczy sobie poustawiać parametry obrazu ręcznie do wartości nominalnych i gotowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie będą się mądrzył  bo widzę że masz wiedzę w tym temacie jednak dalej nie rozumiem.  Jak powiedziałeś wysterowaniem zajmuje się procesor i elektronika.  Czemu więc matryca z tv b7 , lub b8  włożona do tv  C8  pokaże coś  innego   skoro to ta sama matryca a pokazuje to co zada jej elektronika ??  

Edytowane przez Bieszczad

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla świętego spokoju ja bym przywrócił ustawienia fabryczne i zobaczył czy coś to zmieni. Dają większa jasność to nic złego, ważne żeby obraz był prawidłowo ustawiony (od tego są te plansze kalibracyjne). To czy to będzie ustawienie jasności na 50, 51 czy 62 nie ma znaczenia. Ważne też żeby już po takiej kalibracji matryca była w miarę rownomierna i z jak najmniejszym bandingiem na 5% planszy szarej.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Bieszczad napisał:

Nie będą się mądrzył  bo widzę że masz wiedzę w tym temacie jednak dalej nie rozumiem.  Jak powiedziałeś wysterowaniem zajmuje się procesor i elektronika.  Czemu więc matryca z tv b7 , lub b8  włożona do tv  C8  pokaże coś  innego   skoro to ta sama matryca a pokazuje to co zada jej elektronika ??  

Telewizory Oled nie bez przyczyny są takie drogie. Technologia jest skomplikowana i sterowanie takimi mirkodiodami też jest skomplikowane. Wszystkie telewizory Oled jakie są na rynku, niezależnie od producenta finalnego wyrobu ( Sony, Philips, Panasonic, LG, TLC) mają matryce produkowane w jedynej fabryce na świecie należącej do LG. Pomimo to, w zależności od producenta poszczególne telewizory różnią się od siebie maksymalną jasnością, pokryciem barw oraz ich gradacją, odwzorowaniem ruchu czy maksymalną jasnością przy procentowym wyświetleniu bieli na matrycę. Dlatego też taką dużą rolę odgrywa procesor, elektronika, algorytmy sterowania diodami oraz sama charakterystyka gotowego panelu. Podobno Panele trafiające do LG mogą pracować z większymi napięciami dlatego potrafią wyświetlać pełną jasność do 70% pokrycia całego panelu bielą a inni producenci tego nie potrafią ( taki telewizor sony obniża automatycznie jasność gdy poziom bieli przekracza 30% panelu)

W ogóle matryce 55 cali składają się z 2 matryc łączonych ze sobą pionowo. Niedoskonałość w ich kalibracji czy też charakterystyce wyłazi właśnie poprzez nierównomierność świecenia lewej i prawej strony ( jak zauważyłeś wszystkie nierównomierności wyłażą lewo vs prawo a nie góra vs dół). Przy 5% grey panel dostaje jedno napięcie a piksele reagują wtedy inaczej z lewiej i inaczej z prawej jeżeli jest kijowy egzemplarz.

Jeżeli chodzi o matryce z B7 to jest to technologia z zeszłego roku, która została udoskonalona w 2018 więc B8 czy C8 to już inna bajka ( mniejszy ghosting, wyższe napięcia sterujące więc wyższa jasność, podobno lepsza trwałość)

Edytowane przez bakiii
  • Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, bakiii napisał:

Matryce w B8 oraz C8 są produkowane w ten sam sposób na jednej linii technologicznej natomiast kalibruje się ich charakterystykę napięciową ( aby piksel zaświecił należy spowodować przepływ elektronów poprzez przyłożenie odpowiedniego napięcia elektrycznego). Takim wysterowaniem między innymi zajmują się procesory oraz cała elektronika w telewizorach i z uwagi na różnice realizują to zadanie w nieco inny sposób.

być może te matryce można stosować zamiennie , nie mówię że nie , wtedy wystarczy sobie poustawiać parametry obrazu ręcznie do wartości nominalnych i gotowe.

Dlatego ja, może upierdliwie, ale twierdzę, że w niektórych egzemplarzach elektronika w B8 nie wyrabia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi