Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED 55" B8 (2018) | TEST | Organiczny wyświetlacz 4K HDR z technologią ThinQ AI

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, [beeep]IEWDWNKO napisał:

@Subman a jak przesłać filimk ważący 66Mb. Zdjęć poza planszami 5% które są wcześniej nie mam. To co wkleiłem chodzi mi o prawą stronę, zachowuję się jak szary płomień. Nie ma tego problemu bądź jest marginalny w momencie kiedy ustwie wyższą jasność, ale wtedy przeszkadza to w nrmalnym oglądaniu bo daje po oczach. Inna sprawa, czy przy technologii oled powinno się przełączać tryby w zależności czy oglądam sport, film, dokument itd.?. Wtedy stalibyśmy się niewolnikami technologii. Rozumiem, że kalibracja dużo zmieni, ale czekam i liczę że jeszcze coś się zmieni. O jakim błędzie w oprogramowaniu o którym wie LG pisałeś?.

IMG_20181029_183152_HHT.jpg

Miałem dokładnie taki sam problem z obrazem jak ty na tym zdjęciu. Żadne ustawienia czy kalibracja w tym przypadku ci nie pomoże. Te tańczące ciemnoszare cienie z jednej strony telewizora skutecznie zniechęcały mnie do oglądania. Reklamuj telewizor.

Można wiele pisać o słuszności kalibracji i ustawieniach ale jak wyjaśnić fakt, że gdy otrzymałem nowy egzemplarz to te same sceny, które wyglądały fatalnie jak u ciebie , teraz wyglądają ekstra na tych samych ustawieniach co wcześniej i bez kalibracji ?

Jeżeli chodzi zaś o ustawienia to telewizor zapamiętuje wszystkie nastawy dla każdego źródła tak więc dla Netflixa mam inaczej, Youtube inaczej, telewizja kablowa oraz PS4 inaczej. Jak przełączam źródło to nastawy same się zmieniają więc w opcje nie wchodzę już od miesiąca

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, [beeep]IEWDWNKO napisał:

Uprzedzę pytania- wszystkie upłynniacze, redukcje szumów, oszczędzanie energii wyłączone. Tryb standard oled80 kontrast80   jasność45, tak mi po prostu odpowiada? 

Już w tych kilku podanych ustawieniach widzę dwa poważne problemy. Tryb standard jest fatalnym trybem do filmów. Po drugie jasnością nie powinno się ruszać. Ona powinna wynosić 50 w każdym trybie SDR. Zmienia się wyłącznie oświetlenie OLED. Aż strach pytać jak wyglądają inne parametry ? Więc wiesz - z  jednej strony oczekujesz bardzo dobrego obrazu bez jakichkolwiek przekłamań w Netflixie, problemów z kompresją, a z drugiej strony ustawiasz taki tryb i taką jasność, że sam się prosisz o problemy z obrazem.

1 godzinę temu, [beeep]IEWDWNKO napisał:

Trochę chaotycznie, ale w poprzednim tv miałem jedne ustawienia, które służyły w 80% do oglądania CP reszta to netflix i w sumie nie musiałem nic więcej robić obraz mnie zadawalał bez względu na zródło. Wiem teraz inna technologia, może ja już stary jestem. Pzdr.

Ja też mam jeden główny tryb - nazywa się ISF Dark, czasami zmieniam go na ISF Day, a jak leci HDR lub DV to od razu wskakuje mi skalibrowany tryb. I też nic więcej robić nie muszę bez względu na źródło :) A co do Twoich preferencji - są pewne OLEDy które wybaczają nieco więcej szczególnie przy słabszych sygnałach - np. Sony, który dyposnuje np. najlepszą na rynku łagodną gradacją. LG jeszcze póki co wciąż nie ma tak zaawansowanego postprocessingu, ale prawidłowe ustawienia, a szczególnie kalibracja spowodują że jakość obrazu w filmach będzie między Sony a LG bardzo zbliżona. Zresztą trzeba wiedzieć, że LG również ma pewne swoje zalety - chociażby prawidłowo zaimplementowany Dolby Vision, czym z kolei nie może się do końca pochwalić Sony, nie mówiać o pozostałej konkurencji, która w ogóle nie dysponuje DV. A chyba nie muszę Ci tłumaczyć jak dobrze ogląda się filmy w DV :) 

• Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Subman trochę odbiegnę od tematu, naprawdę widzisz różnicę między DV a "zwykłym" HDRem? Robiłem porównania na Netflixie i jakoś nie mogę wychwycić tych niuansów.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim skromnym zdaniem to raczej wina słabej jakości materiału. Netflix ma według mnie słabej jakości materiały i szumne pisanie o Dolby i HDR jest zachęta dla klientów. Ja u siebie na netflix (mam raczej słabe łącze) widzę różne dziwne zeczy ( od mrowienia do słabej czerni) ale jak wrzucę coś z dysku co „wazy” to obraz jest bajka i to rozwiewa moje wątpliwości. 

Co do dv vs HDR to znowu to samo netflix moim zdaniem nie jest dobry do porównań. Mam demo Lg Dolby vision i to samo ale w HDR oba na dysku włączone jeden po drugim i przy dv micha się cieszy. Kto wie może działa tez trochę podświadomie ale mam wrażenie ze jest różnica.   

@[beeep]IEWDWNKO inna sprawa ze te ustawienia masz trochę „dziwne” ja mam oled light na 18-25 (nie ucina mi szarości) można to ustawić na planszach. 80 było u mnie strasznie jasno.

Moim skromnym zdaniem to raczej wina słabej jakości materiału. Netflix ma według mnie słabej jakości materiały i szumne pisanie o Dolby i HDR jest zachęta dla klientów. Ja u siebie na netflix (mam raczej słabe łącze) widzę różne dziwne zeczy ( od mrowienia do słabej czerni) ale jak wrzucę coś z dysku co „wazy” to obraz jest bajka i to rozwiewa moje wątpliwości. 

Co do dv vs HDR to znowu to samo netflix moim zdaniem nie jest dobry do porównań. Mam demo Lg Dolby vision i to samo ale w HDR oba na dysku włączone jeden po drugim i przy dv micha się cieszy. Kto wie może działa tez trochę podświadomie ale mam wrażenie ze jest różnica.   

@[beeep]IEWDWNKO inna sprawa ze te ustawienia masz trochę „dziwne” ja mam oled light na 18-25 (nie ucina mi szarości) można to ustawić na planszach. 80 było u mnie strasznie jasno.

Jest tojednak tylko nasze gdybanie ponieważ ty widzisz najlepiej i jeżeli uważasz ze coś jest nie tak to zwracaj tv lub idz do LG.

my możemy patrzeć na zdjęcia lub filmy ale jak mówi Vincent na naszych urządzeniach nie zobaczymy tego co ty widzisz. 

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[mention=123100][beeep]IEWDWNKO[/mention] inna sprawa ze te ustawienia masz trochę „dziwne” ja mam oled light na 18-25 (nie ucina mi szarości) można to ustawić na planszach. 80 było u mnie strasznie jasno.
Ja o jakości Netflixa pisałem już w wątku B7. To się co niektórzy dziwili. Słaba jakość i tyle. Nawet przy dobrym łączu internetowym. Jak ktoś ma dostęp do materiałów 4K, DV czy HDR to widzi różnicę.
Dużo osób ma oświetlenie Oled ustawione bardzo nisko. A jeszcze nie dawno co niektórzy twierdzili że Oled ma za ciemny obraz. I nie nadaje się do jasnych pomieszczeń.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

• Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaczynamy dochodzić do jakiś konkretów. U mnie przy jasności 50 daje po oczach, poza tym na ekranie jest lekka mgła przy tej jasnosci. Korekcja oled mało co zmienia. Inne ustawienia to szumy- off, czerń - niska, trumotion- wyczyść, ale to nic nie zmienia nawet jak jest gładki. Gamma - wysoka1 wtedy jest najmniej mgły. Kolor - szeroki. Tak z pamięci gamma2.2. Oszczędzanie energii- off. Scena do której chciałem dać linka to film Netflix ,,Titan,, końcówka filmu. Kobitka przechodzi przez szklane drzwi po prawej na ścianę z bluszczem akcja dzieje się wewnątrz domu. Jej postać rozświetla się u mnie na 2 razy, i ma kaszę koloru brąz przez pół ubrania, a powinno być czarne. Sprawdzałem na różnych ustawieniach to samo.

Edytowane przez JEBIEWDWNKO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zerknę z ciekawości na te scenę ale netflix dla mnie nie jest wyznacznikiem jakości. Dla zabawy wklep ustawienia z ratings i daj znać. 

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 hours ago, Zykfyr said:

Pełna kalibracja powinna odbywać się jakby na 3 trybach? osobny dla: 4k (sdr) / 4k hdr / dolby vision ? Czyli kalibracja podstawowa tylko na 4k(sdr) nie wplywa w żaden sposób na wyświetlany obraz z filmami dolby vison/hdr mam rozumieć?

Podbijam pytanie kolegi, czy jak dobrze rozumiem to należy wykonać:
Pełna kalibracja pod źródła HD i 4K (SDR) 490 zł
Kalibracja dla treści Ultra HD z HDR10 – 149 zł
Kalibracja dla treści Ultra HD z HDR: Dolby Vision (nowość) – 75 zł
Osobny tryb do oglądania w dzień (telewizory OLED) – 149 zł ; czy to jest ten "ISF Day"? a co z "ISF Dark"?
Profil do konsoli / PC (z niskim opóźnieniem) – 99 zł * w przypadku telewizorów LG i Panasonic gratis

Czyli wychodzi 863zł? ?

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Podbijam pytanie kolegi, czy jak dobrze rozumiem to należy wykonać:
Pełna kalibracja pod źródła HD i 4K (SDR) 490 zł
Kalibracja dla treści Ultra HD z HDR10 – 149 zł
Kalibracja dla treści Ultra HD z HDR: Dolby Vision (nowość) – 75 zł
Osobny tryb do oglądania w dzień (telewizory OLED) – 149 zł ; czy to jest ten "ISF Day"? a co z "ISF Dark"?
Profil do konsoli / PC (z niskim opóźnieniem) – 99 zł * w przypadku telewizorów LG i Panasonic gratis
Czyli wychodzi 863zł? 
Ja tak zrobiłem w B7. Jak już to cały pakiet. I chyba wychodzi trochę taniej za cały. Ale już niepamiętam ile.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, tonybcc napisał:

Zerknę z ciekawości na te scenę ale netflix dla mnie nie jest wyznacznikiem jakości. Dla zabawy wklep ustawienia z ratings i daj znać. 

Wieczorem tak zrobię.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam do Was pytanie, czy przy nachyleniu telewiozra zawieszonego na ścianie może dojść do uszkodzenia matrycy? W końcu grawitacja działa i może odkształcić tą cienką matrycę? W moim przypadku to odchylenie około 10 stopni. U mnie wygląda to następująco:

IMG_20181114_103557.jpg

Edytowane przez daras317

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Matryca jest usztywniona. Nie ma szans żeby grawitacja ją "wygięła".

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

• Dzięki 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale seria W ma inną budowę. Nie są tak usztywniane, można je tylko powiesić i tylko na dołączonych zestawach montażowych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale to wciąż ta sama matryca OLED co w pozostałych TV więc jeśli takie wyginanie (polecam filmiki z montażem tych modeli, gną się jak wściekłe :P ) jej nie szkodzi to co miałoby zaszkodzić jej w modelu w którym jest usztywniona? :)

Edytowane przez Mierzwiak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Racja. Myślę że LG projektując tv przewidziało że ktoś będzie chciał go pochylić na uchwycie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, tonybcc napisał:

Więc tak, dropy z jej bluzki zniknęły, ale nadal scena rozjaśnia się skokowo w 3 krokach. Dodatkowo pojawiły się artefakty kiedy mutant wystawia głowę z basenu i patrzy na laskę podobna  do niego. Sumując coś się poprawia, ale pogarsza się w innych scenach w zależności od ilości światła na ciemnym tle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, a czy możesz sprawdzić jakiś film z dysku zewnetrznego blueray lub dysku na komputerze ale coś co ma dobra jakość? Jak już sprawdzamy to wszystko. Może pozwoli to odpowiedzieć na pytanie co się dzieje.

A jak oceniasz same ustawienia? Lepiej czy gorzej ci się ogląda? 

I czy wklejałeś wszystko? 

Edytowane przez tonybcc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak u was wygląda plansza wczytywania Netflix (czerwony jaskrawy napis na 'czarnym' tle)?

U mnie tv przed kalibracja, na fabrycznych ustawieniach (kino , isf dark) niezależenie od trybu na tej planszy startowej netflixa pokazuje się bending to jeszcze lewa strona jest smoliście czarna (zakładam , że taka powinna być) a prawa jest jakby wyblakła czarna - wygląda to jak odwzorowanie planszy gray 5% tylko w czerni. Trochę podobnie ma się sytuacja z napisami końcowymi niektórych filmów , na niektórych faktycznie są białe na całym smoliście czarnym ekranie ( po ciemku nie widzę gdzie się kończy ekran, tak jak powinno być) a na niektórych efekt , że po lewej stronie jest smoliście czarno t a po prawej też niby czerń ale widze wyrazie gdzie sie kończy obraz itd. Czy kalibracja ma wpływ na taki efekt i to poprawi? Miał ktoś podobny efekt?

Edytowane przez Zykfyr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, leszekgd napisał:

@Subman trochę odbiegnę od tematu, naprawdę widzisz różnicę między DV a "zwykłym" HDRem? Robiłem porównania na Netflixie i jakoś nie mogę wychwycić tych niuansów.

Szczerze mówiąc są to faktycznie przeważnie niuanse, chociaż z tego co pamiętam Vincent w którymś z porównań pokazał, że w niektórych scenach różnice na LG OLED między DV a HDR są już niemałe. 

12 godzin temu, [beeep]IEWDWNKO napisał:

Zaczynamy dochodzić do jakiś konkretów. U mnie przy jasności 50 daje po oczach, poza tym na ekranie jest lekka mgła przy tej jasnosci. Korekcja oled mało co zmienia. Inne ustawienia to szumy- off, czerń - niska, trumotion- wyczyść, ale to nic nie zmienia nawet jak jest gładki. Gamma - wysoka1 wtedy jest najmniej mgły. Kolor - szeroki. Tak z pamięci gamma2.2. Oszczędzanie energii- off. Scena do której chciałem dać linka to film Netflix ,,Titan,, końcówka filmu. Kobitka przechodzi przez szklane drzwi po prawej na ścianę z bluszczem akcja dzieje się wewnątrz domu. Jej postać rozświetla się u mnie na 2 razy, i ma kaszę koloru brąz przez pół ubrania, a powinno być czarne. Sprawdzałem na różnych ustawieniach to samo.

To może podam Ci ustawienia mojego skalibrowanego trybu ISF Dark na C7. Mogą być one nie dokońca optymalne dla B8, ale na pewno będą lepsze niż Twoje własne ustawienia:

Podświetlenie / OŚWIETLENIE OLED: 31
Kontrast: 85
Jasność: 50
Ostrość poz/pion ustawienie neutralne to 0/0
Kolor 52
Odcień 0
Kontrast dynamiczny Wył
Super rozdzielczość Wył
Gama kolorów auto
Popr krawędzi Wył
Filtr koloru Wył
Gamma 2.4
Temp barw. ciepłe2
Redukcja szumu: Wył
Redukcja szumu MPEG: Wył
Poziom czerni: Min
Realne kino: Wł

Oczywiście do tego dochodzi kalibracja dwu i 20-to punktowa, ale tu każdy OLED ma inne parametry, więc tylko kalibracja da nam prawidłowe parametry.

• Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie na B7 niewiele się różni. Mówimy o ustawieniu ciemne pomieszczenie. Jedynie oświetlenie Oled mam na 40. Ale to już każdy jak lubi sobie ustawia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, Subman napisał:

Szczerze mówiąc są to faktycznie przeważnie niuanse, chociaż z tego co pamiętam Vincent w którymś z porównań pokazał, że w niektórych scenach różnice na LG OLED między DV a HDR są już niemałe. 

To może podam Ci ustawienia mojego skalibrowanego trybu ISF Dark na C7. Mogą być one nie dokońca optymalne dla B8, ale na pewno będą lepsze niż Twoje własne ustawienia:

Kolor 52
Odcień 0
Kontrast dynamiczny Wył
Super rozdzielczość Wył
Gama kolorów auto
Popr krawędzi Wył
Filtr koloru Wył
Gamma 2.4
Temp barw. ciepłe2

Oczywiście do tego dochodzi kalibracja dwu i 20-to punktowa, ale tu każdy OLED ma inne parametry, więc tylko kalibracja da nam prawidłowe parametry.

Dzięki, wieczorem ustawie i sprawdzę. Jestem b ciekawy jak to wyjdzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, [beeep]IEWDWNKO napisał:

Dzięki, wieczorem ustawie i sprawdzę. Jestem b ciekawy jak to wyjdzie.

Jeżeli chodzi o jasność to ustaw sobie w oparciu o filmik AVS HD 709 brightness calibration 

Musisz tak ustawić jasność, aby pasek 17 był ledwo widoczny w ciemnym pomieszczeniu a pasek 16 jest referencyjną czernią. W przypadku 99% oledów wartość właściwa to 50 natomiast może u ciebie jest inaczej

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 14.11.2018 o 20:28, Subman napisał:

Kolor 52
Odcień 0
Kontrast dynamiczny Wył
Super rozdzielczość Wył
Gama kolorów auto
Popr krawędzi Wył
Filtr koloru Wył
Gamma 2.4
Temp barw. ciepłe2

Już wielokrotnie widziałem przykłady ustawień gdzie poziom ostrości dajecie na 0, dla mnie to jakaś masakra na zero obraz jest taki rozmyty ze ja pi.....

Ostrość ustawiam co najmniej na 20-25 i wtedy jest optymalnie.

poza tym, oczywiście testowałem wszystkie możliwe warianty  i dla mnie lepszy obraz jest po zmianie jeszcze kilku ustawień innych niż tu wymienione ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to potem nie dziwota się że widać ziarno czy jakiejś makrobloki jak ostrość się podbija.

• Plusik 1
  • Lubię 2
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi