Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED 55" B8 (2018) | TEST | Organiczny wyświetlacz 4K HDR z technologią ThinQ AI

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, efel napisał:

W sumie też dobra opcja, oczywiście nie musi być ten konkretny router który kolega podał, ale jeżeli już masz problemy i chcesz mieć spokojną głowę,  to lepiej kupić coś porządnego.

Dałem przykład z zamierzchłych czasów, kiedy podłączało się to do dekoderów nc+. Jeszcze gdzieś mam je w szafie:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Wojciech Sieradzki napisał:

Teraz już zdecydowana większość ISP daje router z 5ghz a to wystarcza.

Z jakością routerów jest różnie - nawet bym powiedział że coraz gorzej. Kiedyś kupno routera który obsługiwał 5 Ghz dawało gwarancję że kupowałeś coś porządnego, bo tylko te lepsze obsługiwały te pasmo. Teraz jest zalew chińskiego badziewia, które ma wszystko i w teorii powinno działać, a w praktyce masz problemy takie jak kolega @EMK opisał...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Barnaba napisał:

Podobno te telewizory nie mają za mocnego wifi.

Wyczytałem tu, że do 100 mb/s. No ale jak to się ma 1,2 mb/s wyciąganych przez ten sprzęt u mnie?

Chyba nie chodzi o to, żeby kombinować tylko żeby działało tak jak powinno? 😕

Ja nie potrzebuję nawet tych 100, 50-60 wystarczy...

Edytowane przez EMK
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, EMK napisał:

Wyczytałem tu, że do 100 mb/s. No ale jak to się ma 1,2 mb/s wyciąganych przez ten sprzęt u mnie?

Chyba nie chodzi o to, żeby kombinować tylko żeby działało tak jak powinno? 😕

Niestety, musisz kombinować albo połączyć kablem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, EMK napisał:

Chyba nie chodzi o to, żeby kombinować tylko żeby działało tak jak powinno?

Bez kombinowania, żeby działało ZAWSZE tak jak powinno połóż kabel LAN. Z WiFi często są problemy, bo ściany, bo sąsiedzi, bo kiepski router, albo jego konfiguracja, bo kiepska antena WiFi, albo karta sieciowa w telewizorze, bo inne urządzenia w domu zakłócają sygnał... Jest tego mnóstwo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale to chyba nie jest kwestia routera - na naprawdę leciwym laptopie, znacznie dalej od TV, np. na balkonie czy za ścianą na drugim końca mieszkania wyciąga przez wifi ponad 300 mb/s, więcej niż deklarowana szybkość światłowodu! Na telefonach też śmiga bez najmniejszego problemu. Tylko TV nie odbiera prawidłowo.

Kabel nie wchodzi w grę ze względów techniczno-estetycznych.

Edit: mam router od orange, nic nie konfigurowałem w nim, jest tak jak go zostawił monter. na innych urządzeniach śmiga aż miło, PONAD deklarowaną szybkość, tylko nie na TV... :o

2 minuty temu, efel napisał:

Bez kombinowania, żeby działało ZAWSZE tak jak powinno połóż kabel LAN. Z WiFi często są problemy, bo ściany, bo sąsiedzi, bo kiepski router, albo jego konfiguracja, bo kiepska antena WiFi, albo karta sieciowa w telewizorze, bo inne urządzenia w domu zakłócają sygnał... Jest tego mnóstwo.

Jeżeli chodzi o sieci w sąsiedztwie to na pewno jest ich sporo - mieszkam w środku 12-piętrowego bloku. Większość to UPC.

Jedno mnie wkurza - działało na zadowalającym dla mnie poziomie (50-60 mb/s) i się zesrało jak wróciłem z tego urlopu. wrr

Edytowane przez EMK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, EMK napisał:

Ale to chyba nie jest kwestia routera - na naprawdę leciwym laptopie, znacznie dalej od TV, np. na balkonie czy za ścianą na drugim końca mieszkania wyciąga przez wifi ponad 300 mb/s, więcej niż deklarowana szybkość światłowodu

Często z WiFi jest tak, że jest jakiś problem z kompatybilnością na linii router-urządzenie. To że na jednym urządzeniu działa wszystko ok, nie świadczy o jakości routera. Te lepsze routery są kompatybilne z większością urządzeń i nie sprawiają problemów prawie nigdy.

Poza tym jak już chcesz porównywać i na tej podstawie wysnuwać wiążące wnioski, to musiałbyś umieścić laptopa dokładnie w tym samym miejscu co telewizor, ustawiając go w takiej pozycji, żeby antena WiFi laptopa była w tej samej pozycji co antena WiFi w telewizorze, co jest niewykonalne, bo nie wiesz jak są ułożone anteny w tych dwóch urządzeniach. Ogólnie WiFi to jest dużo zmiennych żeby to ogarnąć. Spróbuj najpierw to co Ci zaproponowaliśmy, jak się nie uda to będziesz się martwił i kładł nowe listwy podłogowe żeby pociągnąć kabel :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki @efel

Tylko co zaproponowaliście, poza kablem i postawieniem między routerem orange a TV klienta? Co mogę sam zrobić, pokombinować, poprzestawiać?

A może to się kwalifikuje do serwisu? Czy oni coś pomogą?

3 minuty temu, efel napisał:

Spróbuj najpierw to co Ci zaproponowaliśmy, jak się nie uda to będziesz się martwił i kładł nowe listwy podłogowe żeby pociągnąć kabel :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, EMK napisał:

Dzięki @efel

Tylko co zaproponowaliście, poza kablem i postawieniem między routerem orange a TV klienta? Co mogę sam zrobić, pokombinować, poprzestawiać?

A może to się kwalifikuje do serwisu? Czy oni coś pomogą?

Moim zdaniem może być problem z kartą WiFi w telewizorze. Proponował bym sprawdzić na innym urządzeniu (np. udostępnij internet z telefonu jak masz możliwość i sprawdź prędkości, przy okazaji wyłącz router z orange aby nie zakłócał przekazu). Warto też sprawdzić ustawienia kanałów aby wyeliminować takie podstawowe sprawy. Jeżeli masz oczywiście możilwość to zmienić, bo z routerami od dostawców to różnie jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, EMK napisał:

Jedno mnie wkurza - działało na zadowalającym dla mnie poziomie (50-60 mb/s) i się zesrało jak wróciłem z tego urlopu. wrr

To jest pewna wskazówka. Zapewne sąsiad lub sąsiedzi dokonali modernizacji/inwestycji podczas twojego urlopu i "weszli" na twoje kanały wifi.

Zainstaluj skaner wifi na telefonie i obadaj sytuację, a potem odpowiednio skonfiguruj na sztywno kanały. 

Może pomóc, lecz nie musi ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podobnie podłączony TV przez wifi na 5Ghz, ruter za drzwiami pare metrów dalej a prędkości to 15-30Mb/s mniej więcej i jak go raz podłączyłem tak żadnych problemów nie doświadczyłem. Netflix youtube w 4k działa aż miło a wifi nie wyrzuca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli spróbować tak:

1) Diagnostycznie - połączenie przez telefon z udostępnionym internetem.

Diagnostycznie - skaner wifi na tel, żeby sprawdzić czy to wina sąsiadów i Tuska (ale co z tego można wywnioskować?)

2) Zalogować się do ustawień routera orange, pokombinować z kanałami (e...ale o co chodzi?)

3) 5ghz - czyli podzielić sygnał z routera na 2,4ghz i 5ghz i z tym drugim połączyć TV

??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, EMK napisał:

Czyli spróbować tak:

1) Diagnostycznie - połączenie przez telefon z udostępnionym internetem. (tak, ale przy okazji wyłącz router ;) no i oczywiście jak masz możliwość. jak nie, to od razu zrób to co poniżej. a tak btw to czasem na problemy z siecią pomaga też odłączenie od prądu routera na dłużej niż minutę)

Diagnostycznie - skaner wifi na tel, żeby sprawdzić czy to wina sąsiadów i Tuska (ale co z tego można wywnioskować?) (możesz użyć darmowego narzędzia wirelessnetview na pc, jak uruchomisz to od razu przeskanują się sieci - po jakichś 5 minutach, pewnie szybciej, powinna być już większość z okolicy widoczna - a można wywnioskować, że zbyt dużo sieci działa w jednym kanale i mogą się nakładać sygnały)

2) Zalogować się do ustawień routera orange, pokombinować z kanałami (e...ale o co chodzi?) (najpierw to wyżej, później ew. to)

3) 5ghz - czyli podzielić sygnał z routera na 2,4ghz i 5ghz i z tym drugim połączyć TV (to też po pkt 1)

??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustawić kanał 36 w paśmie 5GHz i transfer znacznie przyspiesza

Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, Barnaba napisał:

To jest pewna wskazówka. Zapewne sąsiad lub sąsiedzi dokonali modernizacji/inwestycji podczas twojego urlopu i "weszli" na twoje kanały wifi.

Zainstaluj skaner wifi na telefonie i obadaj sytuację, a potem odpowiednio skonfiguruj na sztywno kanały. 

Może pomóc, lecz nie musi ;)

Dokładnie. W 95% przypadków winne jest obładowanie pasm kanałów WiFI bo w waszym sąsiedztwie każdy ma routerem i chce WIFI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli ktoś tutaj korzystał z serwisu z Katowic. Jak szybko zadzwonili od zgłoszenia do LG?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4-5 dni. Właśnie na środę mam serwisanta w celu poluzowania plastików bo bardzo strzelają. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to może zadzwonią niebawem. Ja czekam na matrycę jak podejrzewam, ciekawe jak trafię w loterii 😕

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam od wczoraj nową matrycę. Ani jednego bad pixela nie znalazłem (poprzednia miała ich kilka a subpixeli kilkadziesiąt!), na dodatek zupełnie inna biel. Na starej zafarb różowy mnie okropnie wkurzał, teraz jest naprawdę dobrze. Jeszcze tylko czekać, aż się szarość wyrówna. Aż się zastanawiam czy oni faktycznie tych matryc nie selekcjonują...

Co do 5.10.10, to gamma zepsuta, ale poprzedni soft też miał tak, dopiero chyba dwie wersje wstecz są ok. Za to zniknął u mnie problem z dźwiękiem. Często po włączeniu nie było dźwięku na ARC albo optyku.

Edytowane przez Sakul88

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli ktoś miał problem z YT, jego naprawa była bardzo prosta. W moim przypadku wystarczyło zreinstalować aplikacje i problem całkowicie zniknął, niezależnie od późniejszych update. 

Instalacja nowego softu TV to konieczność i jego blokowanie raczej sensu nie ma. W moim przypadku, jak wspominałem wcześniej, telewizor przyśpieszył i wskoczył na inny poziom płynności animacji. Wcześniej szarpały one tak że w zasadzie w ogóle ich nie było. Teraz odtwarzane są w całości bez utraty klatek. 

Prawdą jest jednocześnie że kalibracja czerni została ewidetnie popsuta co jest dużym błędem ze strony LG.  No ale to można sobie skalibrować ponownie. 

Co do Wifi, temat nawraca tak często że chyba ktoś na tym forum powinien stworzyć podstronę ze standardową odpowiedzią która jest wklejana co paręnaście chyba stron i powtarza się w kółko. Sensu w ciągłym powtarzaniu tego samego za bardzo nie ma.

Nie ma w dzisiejszych czasach problemów z routerami dobrych marek. Porządny router za 50zł daje całkowitą i 100%tową stabilność i niezawodność z doskonałym zasięgiem również przez ściany w obszarze co najmniej 100 m2. Do wyższego modelu warto dopłacić za 5ghz (którego nie zawsze warto używać - ma słabszy zasięg) i szybsze wifi, i przy dobrej marce również nie ma najmniejszych problemów z dziesiątkami urządzeń. 

Nie jest prawdą że by mieć niezwodną sieć należy kłaść kable LAN. Po prostu trzeba używac routerów dobrej marki. 

Plus należy sobie standardowo sprawdzić wolne kanały w danym miejscu i używac tych czystych i ewentualnie poprawić DNSy. 

Problem może leżeć w tym, że routery od operatorów rzadko kiedy są porządne... No ale to mozna dokupić osobny. 

Nawiązując jeszcze do wcześniejszego watku, wciąż nieco komiczne wydają się stwierdzenia o jakości dźwięku w kontekście podłączania soundbarów. Głośniki b8 jak na głośniki wbudowane w tv są zadziwiająco dobre, jak najbardziej jest to ta sama "kategoria poziomu" co soundbary. Bo ich dźwięk w porównaniu do porządnego 2.0 to absolutna żenada. 

Dopiero podłączenie porządnego 2.0 które oferują w filmach bas taki że ściany się trzęsą w budynku obok przy zachowaniu ogólnej czystości i równomierności całego pasama całkowicie odmienia odbiór wszelkich treści z TV i wynosi na inny poziom przeżyć filmowych. Osobiście uważam że w przypadku tv klasy OLED są koniecznością. Efekt taki jest dla soundbarów całkowicie nieosiągalny. W ich kontekście głośniki wbudowane w TV są nad wyraz ok. 

Edytowane przez Trekis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś z Was korzysta z appki Player na tym TV? Czy u Was też w każdym materiale przez cały czas trwania jest ten obrazek z ograniczeniem wiekowym w lewym górnym rogu ? Nie jest nawet przezroczysty tak jak normalnie na kanałach. Nie mogę go nigdzie wyłączyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, WojtasJG napisał:

Czy ktoś z Was korzysta z appki Player na tym TV? Czy u Was też w każdym materiale przez cały czas trwania jest ten obrazek z ograniczeniem wiekowym w lewym górnym rogu ? Nie jest nawet przezroczysty tak jak normalnie na kanałach. Nie mogę go nigdzie wyłączyć.

Ja nie, ale w HBO jest logo HBO i nic nie zrobisz. Pewnie tu podobnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koleżanki (?) i koledzy, spieszę donieść że mój problem ze słabym i rwącym się połączeniem przez wi-fi został najwyraźniej rozwiązany poprzez wydzielenie na routerze sygnału 5ghz i podłączenie do niego TV na sztywno, na mniej używanym kanale. Na fast.com w webOSowej przeglądarce pokazuje mi teraz 160-180 mb/s. Odpukać, oby nic się nie spieprzyło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, EMK napisał:

Koleżanki (?) i koledzy, spieszę donieść że mój problem ze słabym i rwącym się połączeniem przez wi-fi został najwyraźniej rozwiązany poprzez wydzielenie na routerze sygnału 5ghz i podłączenie do niego TV na sztywno, na mniej używanym kanale. Na fast.com w webOSowej przeglądarce pokazuje mi teraz 160-180 mb/s. Odpukać, oby nic się nie spieprzyło.

No ;) Pewnie miałeś ładny bajzel na dotychczas używanym łączu. Z drugiej strony łącze 2,4 GHz jest zauważalnie słabsze niż 5 GHz, np. ja w tym samym miejscu na 5 GHz wyciągam maks ze swojego łącza (150 Mb), a na 2,4 GHz coś około 100. I to na routerze Vectry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi