Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED 55" B8 (2018) | TEST | Organiczny wyświetlacz 4K HDR z technologią ThinQ AI

Rekomendowane odpowiedzi

57 minut temu, chmiel2k napisał:

Czyżby trzeba było wrócić do LCD?

Ja wróciłem i nie żałuję.

U mnie problemem był banding (niewielki, ale jednak obserwowalny), zafarby i (tak jak u Ciebie) brak płynności. Ja co prawda nie byłem/jestem tak wyczulony na juddering i nie do końca komfortowo oglądałem wyłącznie materiały 24-klatkowe (z TV i YT nie miałem raczej większych problemów).

Jeśli koniecznie chciałbyś dać drugą szansę OLEDom, to zawsze możesz kupić coś od Sony (może ich upłynniacz lepiej poradzi sobie z OLEDowym czasem reakcji/odświeżania). Tylko, że Sony po 1 nie uznaje wypaleń, po 2 ich OLEDy mają problem z utrzymaniem jasności przy statycznych elementach na ekranie. Ja bym odpuścił tę technologię i kupił ZF9 albo Q9.

• Plusik 2
  • Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Subman napisał:

@chmiel2k @godeath

Takie są niestety ułomności obecnych OLEDów. Natomiast nie macie złych planszy. Złą, a nawet fatalną planszę to ma np. użytkownik Bieszczad na poprzedniej stronie. Nierównomierności jasności (np. u godeatch po prawej stronie) mogą nieco się zmniejszyć po wykonaniu pierwszych automatycznych kompensacji. Ale nie ma tu reguły. Jeśli będziecie widzieć banding jedynie w Marco Polo, to nie ma o czym mówić. Jeśli by było to jednak widoczne dość często w ciemnych scenach i byłoby to nieakceptowalne, to pozostaje próba wykonania długiej komprensacji, albo zwrot TV i kupno innej sztuki.

Najbardziej widoczne w tej słynnej scenie z Marco Polo.  Jeszcze przy uruchamianiu Netflixa i generalnie jakieś interfejsy w tym kolorze. I to paradoksalnie ten jeden jasny pasek z prawej strony rzuca w oczy. Normalnie praktycznie niewidoczne. Wczoraj puściłem czyszczenie i jest jakby troszkę lepiej. Czyli rozumiem, że muszę tą ułomność zaakceptować nie bawić się wymiany i szukanie lepszej matrycy. Zafarbów i podświetlenie białego mam ok.

IMG_20180924_020303.jpg

• Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
42 minuty temu, godeath napisał:

Najbardziej widoczne w tej słynnej scenie z Marco Polo.  Jeszcze przy uruchamianiu Netflixa i generalnie jakieś interfejsy w tym kolorze. I to paradoksalnie ten jeden jasny pasek z prawej strony rzuca w oczy. Normalnie praktycznie niewidoczne. Wczoraj puściłem czyszczenie i jest jakby troszkę lepiej. Czyli rozumiem, że muszę tą ułomność zaakceptować nie bawić się wymiany i szukanie lepszej matrycy. Zafarbów i podświetlenie białego mam ok.

IMG_20180924_020303.jpg

Niektórzy użytkownicy puszczali dema w HDR z YouTube i to pomagało wyrównać matrycę. Możesz spróbować tego sposobu jeszcze. Z mojego doświadczenia wynika że matryca z czasem bardzo ładnie się wyrównuje i jest potem ekstremalnie ciężko znaleźć sceny w których cokolwiek widać. Oczywiście gwarancji że tak również będzie z twoją matrycą nikt Ci nie da. Może być tak że po kilku automatycznych kompensacjach też się poprawi. 

• Plusik 1
  • Haha 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta matryca wygląda całkiem dobrze. Nie widzę sensu w wymianie na inny egzemplarz bo możesz trafić gorzej. A na idealnego oleda nie trafisz.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

• Plusik 1
  • Haha 1
  • Zmieszany 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponieważ zostałem wywołany do tablicy i mój fatalny OLED też :) to mam pytanie. Na jakim poziomie jasności , podświetlenia i kontrastu wykonujecie te zdjęcia z planszami 5 % gray ?? Bo np kiedy ja ustawię jasność na ok 65 % to moja plansza wygląda wtedy jak ta u Damiano85 . Poniżej wartości 50  jest już mocno ciemna i zaczyna się nierównomierność podświetlenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Bieszczad

Jasnością się nie rusza ! Zostaw ją na 50. Najlepiej jakbyś zresetował wszystko do fabrycznych ustawień i pokazał tą planszę w trybie kino. Dopiero wtedy można je porównywać :) 

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. zrobiłem jak mówił Subman. Kino zresetowane i zrobione zdjęcie w ciemności . Zaznaczam że sama jakość jest zła bo robiona tylko komórką. Stąd widoczne ziarno na obrazie .Zaznaczam że przy zwykłym oglądaniu filmów nie zauważam pionowych pasów i z obrazu jestem zadowolony w 90 % .

IMG_20180924_212323421.jpg

Edytowane przez Bieszczad

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No teraz jest zdecydowanie lepiej :) Po prawej stronie nieco ciemniejsza, ale generalnie równomierność jest ok i może się poprawić jeszcze po kolejnych cyklach automatycznej kompensacji. Ręcznej raczej bym nie zapuszczał.

Edytowane przez Subman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, godeath napisał:

Co tym myślicie?

Przykro mi. Tragedia, tak samo jak u Bieszczada (zwłaszcza na 1 i 3 zdjęciu).

Ale zaraz pewnie przyleci @Subman i pocieszy Was, że to tylko "niewielka różnica w jasności". Dla mnie Wasze obie matryce mają ciemne plamy z prawej strony. Wygląda to tak, jak w średniej klasy LCDku, a nie słynącym z podobno idealnej równomierności i podświetlenia OLEDzie. Możecie zwracać bubel do sklepu, możecie zatrzymać go i liczyć, że za miesiąc/dwa/trzy "samo się naprawi".

• Plusik 1
  • Lubię 1
  • Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 24.09.2018 o 01:07, fuze napisał:

Ja wróciłem i nie żałuję.

U mnie problemem był banding (niewielki, ale jednak obserwowalny), zafarby i (tak jak u Ciebie) brak płynności. Ja co prawda nie byłem/jestem tak wyczulony na juddering i nie do końca komfortowo oglądałem wyłącznie materiały 24-klatkowe (z TV i YT nie miałem raczej większych problemów).

Jeśli koniecznie chciałbyś dać drugą szansę OLEDom, to zawsze możesz kupić coś od Sony (może ich upłynniacz lepiej poradzi sobie z OLEDowym czasem reakcji/odświeżania). Tylko, że Sony po 1 nie uznaje wypaleń, po 2 ich OLEDy mają problem z utrzymaniem jasności przy statycznych elementach na ekranie. Ja bym odpuścił tę technologię i kupił ZF9 albo Q9.

A Panasonic ? :) FZ950?

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, godeath napisał:

Tutaj jeszcze klika moich plansz na różnych ustawieniach. Co tym myślicie?

Jak już kiedyś pisałem wydaje się, że seria 8 ma dużo mniejszy banding od 7, ale ma większe problemy z jednorodnością podświetlenia matrycy, która widoczna jest na planszy 5%. Na mojej C8 plansze wyglądają podobnie, tylko lewa strona jest ciemniejsza nie prawa. Martwiłem się po zakupie, ale z racji tego, że nigdy nie zauważyłem tego defektu poza oglądaniem planszy 5% w absolutnych ciemnościach, wiec zostawiłem tv. Mam go już od maja i dalej cieszy.

Wszystkie dotychczasowe zdjęcia 5% gray na tym forum (i na forum avs) tak wyglądały. Jeżeli przeszkadza Ci to w normalnym oglądaniu (zauważasz to) - zwróć tv, ale musisz się liczyć z tym, że jest duże prawdopodobieństwo, że każdy egzemplarz z 2018 tak będzie wyglądał. Jeżeli tego nie zauważasz przy zwykłym materiale - ciesz się nowym tv. Nikt nie kupuje takiego tv do oglądania plansz ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Piotrek Kowalczyk napisał:

A Panasonic ? :) FZ950?

Jeśli dla kolegi, któremu odpowiadałem, największym problemem był/jest brak płynności, to faktycznie najnowsze Panasoniki również mogą być pewnym rozwiązaniem (tam upłynniacz również jest lepszy niż w LG). Mimo wszystko, dla pewności w obu przypadkach zalecałbym wcześniejszą wizytę w sklepie.

Edytowane przez fuze
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, fio2 napisał:

Jak już kiedyś pisałem wydaje się, że seria 8 ma dużo mniejszy banding od 7, ale ma większe problemy z jednorodnością podświetlenia matrycy, która widoczna jest na planszy 5%. Na mojej C8 plansze wyglądają podobnie, tylko lewa strona jest ciemniejsza nie prawa. Martwiłem się po zakupie, ale z racji tego, że nigdy nie zauważyłem tego defektu poza oglądaniem planszy 5% w absolutnych ciemnościach, wiec zostawiłem tv. Mam go już od maja i dalej cieszy.

Wszystkie dotychczasowe zdjęcia 5% gray na tym forum (i na forum avs) tak wyglądały. Jeżeli przeszkadza Ci to w normalnym oglądaniu (zauważasz to) - zwróć tv, ale musisz się liczyć z tym, że jest duże prawdopodobieństwo, że każdy egzemplarz z 2018 tak będzie wyglądał. Jeżeli tego nie zauważasz przy zwykłym materiale - ciesz się nowym tv. Nikt nie kupuje takiego tv do oglądania plansz ;)

Chyba zrobię tak jak piszesz. Poza planszą jest to właściwie niezauważalne. Widać tylko przy uruchamianiu netflixa i nieznacznie  w tym słynnym odcinku Marco Polo. Bawić się w o odsyłanie. Na avs piszą tak jak Ty i że można jeszcze trafić o wiele gorzej. 90% userów i tak pewnie nigdy tego nie zauważy. Przechodząc z plazmy na LCD czułbym się jakbym się cofał wstecz ;)

• Plusik 1
  • Lubię 1
  • Haha 2
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, maxkorzen napisał:

@godeath

a co to za prostokąt przy prawej krawędzi ekranu?

naklejki jeszcze niezerwane ;)

Na testy oczywiście Vincent dostał model prawie idealny bez bandingu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, Grzegorz_K napisał:

Fuze z ciekawości, jaki masz tv?

Co Ciebie to obchodzi ? Dostał od bezdomnego 2 TV...

• Haha 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Skoro tak narzeka na Oledy, mówiąc że wrócił do LCD to jestem ciekaw na który się zdecydował.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, Grzegorz_K napisał:
51 minut temu, RHJG napisał:

Skoro tak narzeka na Oledy, mówiąc że wrócił do LCD to jestem ciekaw na który się zdecydował.

Wszyscy już na forum wiedzą. Jest chodzącą reklamą Samsunga. Kupił Q9FN i 'wady mu nie przeszkadzają' a 'obraz jest prawie taki sam jak na oledzie'...

• Lubię 2
  • Haha 2
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a na shootout'cie "sony,lg,samsung" wyszło że to "prawie" jest jak w reklamach piwa Ż....

no chyba że mieli uszkodzonego tego samsunga i tego nie zauważyli (bo taki dawał kiepski obraz w ciemnych obszarach że chyba nawet może "zawstydzić" philipsa 8102 w tej kwestii)

Edytowane przez klaus71
  • Plusik 1
  • Lubię 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś kupował ten model na allegro? Macie jakiegoś sprawdzonego sprzedawcę, który ma telewizory z polskiej dystrybucji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupowałem od Zuk-wa wa i nawet pudełko mam z napisem wyprodukowano w PL.  Ale najlepiej jak sam sprawdzisz. 

Edytowane przez tonybcc
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, tonybcc napisał:

Ja kupowałem od Zuk-wa wa i nawet pudełko mam z napisem wyprodukowano w PL.  Ale najlepiej jak sam sprawdzisz. 

Kumpel kupował w UK i też ma made in Poland.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Sprawdzałeś numer seryjny u LG?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi