Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED 55" B8 (2018) | TEST | Organiczny wyświetlacz 4K HDR z technologią ThinQ AI

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, Adrian Sokół napisał:

Pytanie czy ktoś ostatnio zaobserwował u siebie zawieszanie się aplikacji YouTube po ostatniej aktualizacji?

Tak , u mnie po aktualizacji zawiesza się bardzo często.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Adrian Sokół napisał:

Pytanie czy ktoś ostatnio zaobserwował u siebie zawieszanie się aplikacji YouTube po ostatniej aktualizacji?

Ja zauwazylem u siebie na c8 dramatisch trzeba telewizor wylaczac po 3 razy porazka jakas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, adwolf2 napisał:

Tak , u mnie po aktualizacji zawiesza się bardzo często.

U mnie to samo, albo się zawiesza, albo chwilę przed wczytaniem wideo wywala mnie do telewizji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam pewien problem z remuxem a konkretnie z wyborem ścieżki audio. Wgrałem na pendriva remuxa dark knight rises aby zobaczyć jak wygląda na oledzie no i w opcjach wyboru miałem tylko 8 ścieżek audio i brak napisów. Na pc natomiast miałem do wyboru z 17 ścieżek audio w tym polską, której nie było na tv oraz masę napisów. Czym może być spowodowany ten problem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
U mnie to samo, albo się zawiesza, albo chwilę przed wczytaniem wideo wywala mnie do telewizji.
Dopiero teraz zauważyłem. Na najnowszym sofcie B8 identyczny problem. Wiesza się.

Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Evsiasty napisał:

Witam, mam pewien problem z remuxem a konkretnie z wyborem ścieżki audio. Wgrałem na pendriva remuxa dark knight rises aby zobaczyć jak wygląda na oledzie no i w opcjach wyboru miałem tylko 8 ścieżek audio i brak napisów. Na pc natomiast miałem do wyboru z 17 ścieżek audio w tym polską, której nie było na tv oraz masę napisów. Czym może być spowodowany ten problem?

Problem wynika z tego, że soft do odtwarzania filmów wbudowany w telewizor rozpoznaje tylko 8 pierwszych ścieżek audio. Musisz wyciąć niepotrzebne ścieżki np. za pomocą programu mkvtoolnix

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Kamil Buczyński napisał:

Problem wynika z tego, że soft do odtwarzania filmów wbudowany w telewizor rozpoznaje tylko 8 pierwszych ścieżek audio. Musisz wyciąć niepotrzebne ścieżki np. za pomocą programu mkvtoolnix

Tak też zrobiłem wtedy działało bez problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Używa ktoś aplikacji smart iptv? Jak z płynnością obrazu i działaniem apki oraz czy po włączeniu tv apka odpala się automatycznie? 

Ja używam. Płynność obrazu OK. Z działaniem apki bywa różnie, ale z tego co zauważyłem jest to raczej uzależnione od providera, może rozmiaru listy .m3u. Nie włącza się samoczynnie, a z tego co pamiętam nie ma w opcjach takiego ustawienia.

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest aktualizacja dla YouTube, miejmy nadzieję że rozwiązuje ostatnie problemy.

• Plusik 1
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj słuchałem trochę youtuba i nic nie wyrzucało, potem przerzuciłem się na chromecasta bo reklamy to jakaś masakra no i tez nie było żadnych problemow. Youtube po aktualizacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jest aktualizacja dla YouTube, miejmy nadzieję że rozwiązuje ostatnie problemy.
Wydaje się, że po aktualizacji już jest OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zauważyłem na swoim telewizorze dość mocny light bleed (nie wiem jak to tutaj nazywacie) na lewej krawędzi ekranu i lekki w prawym górnym rogu. Po lewej jest nieregularnej szerokości, ale na całej wysokości, natomiast po prawej tylko w rogu. Widoczne głównie na ciemnych, szarych ekranach (np. na planszy 2% gray, przy włączaniu lub wyłączaniu Xboxa, itp). W innych sytuacjach też można się coś dopatrzeć, ale nie rzuca się w oczy. Nie mam zdjęcia na tą chwilę.

Martwić się, reklamować? Panel jest nowy, kupiony jakieś 2 tygodnie temu. Użytkowany raczej bez ekscesów (tryb Gry i minimalne lub wyłączone oszczędzanie energii dla Xboxa, tryb Kino dla pozostałych i oszczędzanie energii zwykle na auto). Panel nie był kalibrowany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Dariusz Misiałkiewicz napisał:

Masz nierówno podświetloną matrycę. To dość częste zjawisko w oledach lg. Sprawdź na planszy 5% (w zupełnej ciemności). Mi z tego powodu serwis wymienił panel w tv. U mnie tak to wyglądało.

20190520_222943.jpg

Aż takiego hardkoru u mnie nie ma :) I na 5% właśnie coś tam widać, ale nie rzuca się mocno w oczy. Najbardziej na bardzo ciemnych szarych.

Mam zdjęcie z 5% szarością, zrobione OnePlusem 6 w trybie nocnym automatycznym. Zdjęcie nie przedstawia realnego obrazu, który widzę swoimi oczami - na zdjęciu ciemne miejsca są mocniej wyeksponowane. I nawet nie widać tego jaśniejszego miejsca po lewej na tym zdjęciu (jak również na planszy 5% nie jest tak mocno widoczne). Spróbuje cyknąć nową fotkę dziś.

W związku z tym mam dwa pytania:

1. Czy coś takiego będzie się pogłębiać?

2. Czy macie może jakąś paczkę z plikami do testowania tych matryc? Grafiki, filmy, itp. czy trzeba sobie radzić samemu ;)

IMG_20190904_193520.jpg

Edytowane przez godzinilla

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na ideał raczej nie masz co liczyć, każdy panel oled świeci inaczej. Czy to się może zmieniać? Z doświadczenia z wpisami innych uzytkowników myślę, że tak. Twoje zdjęcie wg mnie przedstawia bardzo dobry panel. U mnie po wymianie idealnie nie jest, ale jak wspomniałem ideałów nie ma. Większość ludzi i tak tego nie zauważa. 

20190813_222309.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam się czuć wyróżniony? Tak wygląda lewy górny róg mojego 65B8 (na czerwień nie patrzcie to chyba wina youtube), a na drugim zdjęciu kawałek górnej krawędzi. Podobno kilka uszkodzonych pixeli się zdarza, ale tyle?!

2019-09-05.jpg

2019-09-05_2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy, jak pisałem wcześniej w wątku kupiłem używkę B8 55 cali, tj. poekspozycyjny egz. z Euro RTV AGD za 3,6 k. Sprzedawca płakał, jak sprzedawał. :D

Mocno mnie tu nastraszyliście, że to będzie masakra. Z obrazem (matrycą) wydaje się być jednak wszystko w porządku, robiłem szereg różnych testów na planszach i i youtube. Np. w kwestii bandingu wypada rewelacyjnie. Jedyne, co zauważyłem to dwa martwe piksele, chociaż zupełnie tego nie widzę normalnie (tylko na planszy testowej, po mocnym przyjrzeniu się). Jakość obrazu jest świetna, chociaż nie mam porównania czy też jakichś specjalnych wymagań - przesiadłem się z laptopa i oglądam wyłącznie filmy i seriale w streamingu.

System, płynność działania obsługi jak dla mnie nie jest jakaś rewelacyjna, chociaż naczytałem się tutaj o super wydajności WebOS. Ale nie mam porównania z innymi systemami, np. Androidem, więc może to i tak jest super. Czasami się przycina przy zmianie uruchamianych aplikacji, tak samo jak kilka razy zdarzyło się utracić połączenie pilota z TV - ale może to ma związek z moim problemem, o którym poniżej? Sam pilot-myszka to genialny wynalazek.

Z TV mam jeden problem, który poważnie utrudnia mi korzystanie z niego (streaming). Chodzi o połączenie z internetem. Łączę się przez wifi, kabel jest nie pociągnięty i trudno byłoby to zrobić. Telewizor wisi ok. 5-6 m od routera, dzielą je drzwi, zawsze przy korzystaniu z TV otwarte. Mam światłowód od Orange, prędkość pobierania deklarowana do 300 mb/s. Na leciwym laptopie znacznie dalej od routera w speedteście wychodzi pow. tych 300, czasem nawet 320 mb/s! Na telefonie na fast.com sto kilkadziesiąt. Więc samo łącze i sygnał są super.

Tymczasem w TV po zawieszeniu, powrocie do ustawień fabrycznych i konfiguracji, w tym podłączeniu do wifi, internet był tragiczny. Nie sprawdziłem na początku żadnym testem szybkości tylko od razu zacząłem oglądać i zawieszało się niemiłosiernie HBO GO, a materiały są tam raczej średniej jakości. W końcu pomyślałem co jest pipi*. Test fast.com pokazywał za każdym razem różnie, często w okolicach 200-400 kb/s. Do tego rwało połączenie, wywalało z aplikacji.

Wyczytałem gdzieś, że pomaga 1) wyłączenie trybu szybkiego startu (bez różnicy) 2) odłączenie i ponowne podłączenie wifi (pomogło!). Pomogło na tyle, że po tej operacji fast.com pokazywał w okolicach 50 mb/s. Więc nadal słabiej, niż powinno (jak rozumiem, na tym sprzęcie - do 100) ale wystarczająco do moich potrzeb chyba. Pomyślałem sobie OK, tyle mi styknie, nie będę robił cyrku z serwisem czy forum.

No ale ostatnio wyjechałem na mini-urlop, a że zapowiadali burze odłączyłem TV od prądu i po powrocie problem się nasilił. Z tym, że jest gorzej - prędkość łącza to w porywach do 20 kilku, chociaż zazwyczaj znacznie mniej (raz chyba 36 mb/s). Ale po resecie połączenia z wifi! Po każdym wyłączeniu i włączeniu TV spada ona do 1-5 mb/s (baardzo różne pomiary, tak jakby było coś z sygnałem, ale nie jest!) i trzeba "naprawiać" to ponownym wpisywaniem hasła do wifi, bo nie da się ogładać nawet HBO, nie mówiąc o Netfliksie.

Proszę o pomoc.

Edytowane przez EMK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, EMK napisał:

Proszę o pomoc.

Podłącz kabel. Nie ma innej opcji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, EMK napisał:

Proszę o pomoc.

Zmiana kanału WiFi na routerze też czasami pomaga. Jeżeli to nie pomoże, a kabla nie chcesz położyć bo nie, to jedynym sensownym wyjściem będzie kupno lepszego routera, bo podejrzewam że masz to co dostałeś od Orange, czyli jakieś badziewie. Konfiguracja tego będzie wymagała od Ciebie trochę wiedzy i czasu, a i tak nie ma gwarancji że wszystko zawsze będzie śmigać bez błędnie. Dlatego kabel jest w sumie najbardziej pewną opcją (ale nie najszybszą, bo podłączając TV do sieci WiFi 5 Ghz jesteś w stanie uzyskać prędkości powyżej 200 Mbit)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobno te telewizory nie mają za mocnego wifi. Jeśli kabel jest z jakiś powodów wykluczony, to jest rozwiązanie po zewnętrznym - lepszym wifi.

Np. router TP-LINK TL-WR702N skonfigurowany jako "klient" i podłączony do telewizora krótkim kabelkiem LAN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Barnaba napisał:

Np. router TP-LINK TL-WR702N skonfigurowany jako "klient" i podłączony do telewizora krótkim kabelkiem LAN

W sumie też dobra opcja, oczywiście nie musi być ten konkretny router który kolega podał, ale jeżeli już masz problemy i chcesz mieć spokojną głowę,  to lepiej kupić coś porządnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś miałem podobne cyrki na android tv od sony, pomogło wyłączyć wifi w opcjach a potem ponowne włączenie, nie po to kupuje się tv aby coś nie działało. Możliwe że tv wykorzystuje pasmo 2.4ghz z routera a w okolicy jest mnóstwo innych sieci na tym pasmie i kanał jest zapchany.

2 minutes ago, efel said:

Zmiana kanału WiFi na routerze też czasami pomaga. Jeżeli to nie pomoże, a kabla nie chcesz położyć bo nie, to jedynym sensownym wyjściem będzie kupno lepszego routera, bo podejrzewam że masz to co dostałeś od Orange, czyli jakieś badziewie. Konfiguracja tego będzie wymagała od Ciebie trochę wiedzy i czasu, a i tak nie ma gwarancji że wszystko zawsze będzie śmigać bez błędnie. Dlatego kabel jest w sumie najbardziej pewną opcją (ale nie najszybszą, bo podłączając TV do sieci WiFi 5 Ghz jesteś w stanie uzyskać prędkości powyżej 200 Mbit)

Teraz już zdecydowana większość ISP daje router z 5ghz a to wystarcza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi