Skocz do zawartości
Maciej Koper

Samsung NU8002, NU8042, NU8072 | TEST | Telewizor LCD Ultra HD z HDR (2018) i systemem Tizen

Rekomendowane odpowiedzi

A tak zapytam ludzi dobrej woli... czy ma ktoś ustawienia kalibracyjne do 8072, jak najbardziej naturalne pod film? Wiem, że niekoniecznie będą grały z moim tv, ale da mi to jakiś punkt odniesienia. Z góry dziękuję

Rtings.com - tu masz nawet dokładnie co ustawiali. Ale ustaw podstawowe rzeczy nie ma co mieszać w balansie bieli i kolorze bez sprzętu. Bardziej skopie niż poprawi.

Poza tym sam ustaw sobie podstawowe rzeczy. Pendrive
https://calman.spectracal.com/downloads-pattern-discs.html

Poczytaj pooglądaj na youtube. Troszkę wysiłku nie zaszkodzi a może czegoś się dowiesz fajnego.
Tak pisze z dobrej woli ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
38 minut temu, kuniu napisał:

Rtings.com - tu masz nawet dokładnie co ustawiali. Ale ustaw podstawowe rzeczy nie ma co mieszać w balansie bieli i kolorze bez sprzętu. Bardziej skopie niż poprawi.

Poza tym sam ustaw sobie podstawowe rzeczy. Pendrive
https://calman.spectracal.com/downloads-pattern-discs.html

Poczytaj pooglądaj na youtube. Troszkę wysiłku nie zaszkodzi a może czegoś się dowiesz fajnego.
Tak pisze z dobrej woli ;)

Tak, tak... ustawienia z tej strony dawno już wykorzystałem ? 

Człowiek jednak zawsze szuka czegoś innego i próbuję jakością obrazu zbliżyć się do mojego starego Sony w829?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tak, tak... ustawienia z tej strony dawno już wykorzystałem  
Człowiek jednak zawsze szuka czegoś innego i próbuję jakością obrazu zbliżyć się do mojego starego Sony w829

Sprawdź ta płytkę avs709. Ustaw pod siebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, wiisixtythreePL napisał:

chyba trochę nieprawdy gościu powiedział bo właśnie się zastanawiam między 52 a 72 i wersja z końcówą 72 chyba ma też Game Motion Plus.  Posiadacze 72 możecie potwierdzić?

Swoją drogą fajna promocja na euro-rtv - 3400zł za ue55nu8072

Ta promocja dotyczy tylko sklepu internetowego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do kalibracji to mam takie pytanie. Kalibruje sie osobno tryb HDR i nie-HDR? Dostalem tutaj od kolegi z forum wyniki jego kalibracji trybu film, ale widze, ze w trybie HDR wszystko jest i tak domyslnie tylko jasnosc i kontrast na full?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, krabar napisał:

Co do kalibracji to mam takie pytanie. Kalibruje sie osobno tryb HDR i nie-HDR? Dostalem tutaj od kolegi z forum wyniki jego kalibracji trybu film, ale widze, ze w trybie HDR wszystko jest i tak domyslnie tylko jasnosc i kontrast na full?

To są dwa osobne tryby za które również osobno się płaci podczas kalibracji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Tomi91gtc napisał:

Ta promocja dotyczy tylko sklepu internetowego?

W sklepie internetowym promocja jest na pewno do 30.01, co do stacjonarnych to jeszcze nie wiem bo miałem odebrać jeszcze wczoraj ale okazało się ze mają towar niekompletny (wtf?) i zmieniłem na inny sklep dzisiaj albo jutro, dam znać 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy to normalne że nawet przy zapalonym świetle widać rozjaśnioną stronę matrycy ? Wieczorem przy zgaszonym świetle widać mocniej 

20190111_215541.jpg

20190125_203750.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
42 minuty temu, strejcik napisał:

Czy to normalne że nawet przy zapalonym świetle widać rozjaśnioną stronę matrycy ? Wieczorem przy zgaszonym świetle widać mocniej 

20190111_215541.jpg

20190125_203750.jpg

To clouding w moim poprzednim 82 miałem to również, wymieniłem go na inny egzemplarz teraz jest OK, jeśli masz możliwość zwrotu do 14 dni to uczyń to i zakup ponownie ten sam.

BYŁO:

20190116_160131.thumb.jpg.8a131777f259e93ba23cc539ebb240f3.jpg

JEST:

20190125_182834.jpg

Należy pamiętać aby nie chwytac tv przy montażu za dolny róg->(pamiętajcie aby zawsze pierwsze czytać instrukcję obsługi szczególnie w tym wypadku :) ) ogólnie obchodzić się jak z jajkiem, najlepiej nie wieszać.

Masz pecha, bo w mniejszych rozmiarach ten tv rzadko ma mocny clouding, cóż to zawsze loteria w ledach

Edytowane przez BogeRYL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, BogeRYL napisał:

To clouding w moim poprzednim 82 miałem to również, wymieniłem go na inny egzemplarz teraz jest OK, jeśli masz możliwość zwrotu do 14 dni to uczyń to i zakup ponownie ten sam.

Niestety 14 dni minęło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masakryczny ten clouding, żeby aż tak to było widać w oświetlonym pomieszczeniu. Wymieniaj jak najszybciej jeśli jeszcze możesz.

To słabo... Więc próbuj zgłaszać na gwarancji. Jeśli wziąłeś w MM przez internet to tam masz 30 dni na zwrot.

Edytowane przez darekgra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, strejcik napisał:

Niestety 14 dni minęło.

To po ptakach, samsung za nic Ci tego nie uzna, wiem próbowałem z moim poprzednim 2 razy, no chyba że wyjdą mocne artefakty na ich obrazie testowym, odpal zdjęcie testowe masz w ustawienia-> pomóc tech->diagnostyka->obrazu.

Jeśli na nim będzie mocno widoczne to masz szansę na reklamacje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, strejcik napisał:

Właśnie na nim nic nie widać bo ten testowy obraz jest mega jasny i kolorowy. 

Moi w ten sposób samsung ma niepodważalny argument do tego aby udowodnić Ci to, że Twój tv jest w PELNI sprawny :) wyswystaw na OLX sprzedaj komuś kto tego nie widzi jeśli Ciebie to razi, stracisz parę stów ale mniej nerwów, no chyba, że się przyzwyczaisz

Zapytam z ciekawości, masz przypuszczenia, że wyszło to po czasie? Jeśli tak to po jakim? W jaki sposób przewoziles tv lub montowales? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, BogeRYL napisał:

Moi w ten sposób samsung ma niepodważalny argument do tego aby udowodnić Ci to, że Twój tv jest w PELNI sprawny :) wyswystaw na OLX sprzedaj komuś kto tego nie widzi jeśli Ciebie to razi, stracisz parę stów ale mniej nerwów, no chyba, że się przyzwyczaisz

Ogólnie aż tak mnie mocno nie razi, chyba bym nie zauważył tego gdybym nie przeczytał całego tego wątku :D taśma led z tylu na tv pomoże troche ? Np jeżeli odpale sam czarny obraz bez niczego na nim to czerń jest mega jak by telewizor był wyłączony 

Edytowane przez strejcik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy taśma LED tutaj pomoże jeśli clouding widać, że przebija nawet na pierwszym zdjęciu w oświetlonym pomieszczeniu. Nie ulega wątpliwości, że będzie lepiej niż po ciemku, ale faktycznie masakryczny jest ten clouding na Twojej sztuce. ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taśmy pomagają w ciemnym pomieszczeniu, w twoim przypadku pomogą niewiele ale warto spróbować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, strejcik napisał:

Ogólnie aż tak mnie mocno nie razi, chyba bym nie zauważył tego gdybym nie przeczytał całego tego wątku :D taśma led z tylu na tv pomoże troche ? Np jeżeli odpale sam czarny obraz bez niczego na nim to czerń jest mega jak by telewizor był wyłączony 

Jeśli sam czarny to wiadomka, każdy tak ma, że tv wyłącza wtedy swiecenie, ale jeśli pojawi się Chodzby najmniejsza plamka koloru to załącza się podświetlenie i wychodzi clouding.

Każdego kupującego tego tv uczulam aby zamawiać tv internetowo z odbiorem w danym sklepie, jeśli po kilku dniach używania tv coś wyjdzie, macie możliwość oddania go i wymiany na inny egzemplarz, w ten sposób można uniknąć problemu z cloudingiem czy bandingiem stopnia nie do przetrawienia przez nasze oczy u mnie poprzedni był tragiczny najgorzej było przy filmach HDR sam zobacz:

20190121_194834 - kopia.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, BogeRYL napisał:

Jeśli sam czarny to wiadomka, każdy tak ma, że tv wyłącza wtedy swiecenie, ale jeśli pojawi się Chodzby najmniejsza plamka koloru to załącza się podświetlenie i wychodzi clouding.

Każdego kupującego tego tv uczulam aby zamawiać tv internetowo z odbiorem w danym sklepie, jeśli po kilku dniach używania tv coś wyjdzie, macie możliwość oddania go i wymiany na inny egzemplarz, w ten sposób można uniknąć problemu z cloudingiem czy bandingiem stopnia nie do przetrawienia przez nasze oczy u mnie poprzedni był tragiczny najgorzej było przy filmach HDR sam zobacz:

20190121_194834 - kopia.jpg

U ciebie przy hdr i to w jasnym swietle mega widać u mnie jest tak, i nie wiem dlaczego ale ma tym drugim filmiku nie widac cloudingu.

20190116_170046.jpg

20190123_213554.jpg

20190123_213617.jpg

Edytowane przez strejcik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, strejcik napisał:

U ciebie przy hdr i to w jasnym swietle mega widać u mnie jest tak, i nie wiem dlaczego ale ma tym drugim filmiku nie widac cloudingu.

20190116_170046.jpg

20190123_213554.jpg

20190123_213617.jpg

Albo go zaakceptujesz albo kombinuj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No pomyślę, spróbuje jeszcze z Samsungiem ale watpie że to pomoże na dniach zamówię taśmę aby coś tam z tyłu tv wieczorem cośświeciło 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi