Skocz do zawartości
Maciej Koper

Samsung NU8002, NU8042, NU8072 | TEST | Telewizor LCD Ultra HD z HDR (2018) i systemem Tizen

Rekomendowane odpowiedzi

65NU8002

JBL BAR 3.1

Dekoder na Enigma2 

Jak poprawnie połączyć kablami HDMI? Obecnie mam TV > JBL HDMI ARC oraz dekoder wpięty do HDMI1 do TV.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 21.01.2019 o 13:39, Gravis napisał:

65NU8002

JBL BAR 3.1

Dekoder na Enigma2 

Jak poprawnie połączyć kablami HDMI? Obecnie mam TV > JBL HDMI ARC oraz dekoder wpięty do HDMI1 do TV.

przy twoim podłączeniu jak ci to wszystko działa ?

ja mam podłączone tak :

DEKODER > JBL HDMI1 i JBL HDMI OUT(ARC) > TV HDMI IN 4 (ARC)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No działa tak że pilotem Samsunga jestem w stanie sterować dekoderem i uruchamiać go razem z głośnikiem. Jedynie przy wyłączeniu muszę dawać więcej i zasilanie dekodera by go uśpić razem z całym sprzętem

Wysłane z mojego ONEPLUS A6000 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie co myślicie o modelu Samsung QLED QE75Q7FNA w stosunku do ue82nu8002? Warto dopłacić 2tys aby mieć mniejszy lecz z lepsza jakością obrazu? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam pytanie ? czy np warto płacić więcej  i brać  QE55Q6FNA cena 4499,00 zł  czy SAMSUNG UE55NU8072 3799,00. Pytanie czy przewaga Q6 jest na tyle by przepłacać bo ogólnie te dwa TV maja to samo, Q6 na ten rok nie ma one remote itp , NU8072 ma opcje do gier motion plus, PQI bardzo podobne dlatego zastanawiam sie gdyż na papierze oba są prawie  identyczne.  NA papieże bo ciekawi mnie czy ta kropka kwantowa robi taka różnicę ...:) A drugie pytanie bez względu czy Q8 czy Nu8072 to z tymi porównanie Sony Xf9005. Ogólnie TV do gier też będzie (  XBOX One X)  , sport głownie i jakieś filmy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
57 minut temu, BogeRYL napisał:

Panowie co myślicie o modelu Samsung QLED QE75Q7FNA w stosunku do ue82nu8002? Warto dopłacić 2tys aby mieć mniejszy lecz z lepsza jakością obrazu? 

Ma lepszą powłokę antyrefleksyjną - jeśli mocno świeci Ci w ekran, to można kwestię rozważyć. Ale za mniejsze pieniądze masz Sony 75XF9005, który Q7 zjada na śniadanie, a sporo taniej Panasonic 75FX780, który pewnie też jest lepszy.

Edytowane przez radosuaf
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, wiecie może czy Samsunga planuje następcę serii 55nu8000 i jeśli tak to kiedy można się go spodziewać ? Chcę kupić ten telewizor, ale zacząłem się zastanawiać, czy kupić już teraz, czy może wstrzymać się z zakupem z nadzieja na model 2019 ?

Edytowane przez mateu909

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 22.01.2019 o 19:57, Gravis napisał:

No działa tak że pilotem Samsunga jestem w stanie sterować dekoderem i uruchamiać go razem z głośnikiem. Jedynie przy wyłączeniu muszę dawać więcej i zasilanie dekodera by go uśpić razem z całym sprzętem

Czyli podobnie jak u mnie,  tylko wkurza mnie jedno, że przy włączeniu dekodera nc+ włącza się soundbar jbl i włącza się tv który wybiera źródło z Hdmi1 i muszę ręcznie pilotem wybierać hdmi4 i nie wiem jak ustawić samsunga żeby wybierał z automatu hdmi4. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to ja nie mam tego problemu przy moim podłączeniu, więc to tak zostawię ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, kurian85 napisał:

Witam pytanie ? czy np warto płacić więcej  i brać  QE55Q6FNA cena 4499,00 zł  czy SAMSUNG UE55NU8072 3799,00. Pytanie czy przewaga Q6 jest na tyle by przepłacać bo ogólnie te dwa TV maja to samo, Q6 na ten rok nie ma one remote itp , NU8072 ma opcje do gier motion plus, PQI bardzo podobne dlatego zastanawiam sie gdyż na papierze oba są prawie  identyczne.  NA papieże bo ciekawi mnie czy ta kropka kwantowa robi taka różnicę ...:) A drugie pytanie bez względu czy Q8 czy Nu8072 to z tymi porównanie Sony Xf9005. Ogólnie TV do gier też będzie (  XBOX One X)  , sport głownie i jakieś filmy

Nie ma sensu dopłacać do Q6. Różnica w PQI to tylko 200 i zmierzone chyba z d-u-p-y. Masz tylko quantum dot, który miałem  w KS7000 i gołym okiem różnicy nie zobaczysz - zwykły marketingowy bełkot między tymi modelami akurat. Q6 ponadto jest ciemniejszy. Pomyśl o NU8042 lub NU8052 bo niczym się nie różni (poza może pilotem, w NU8042 jest aluminiowy, najlepszy, nie wiem jak w 8072) a dostaniesz jeszcze taniej i różnica do q6 będzie większa w cenie.

Edytowane przez Shoryuken

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wskazane modele według Samsunga różnią się dość istotnie. Nie tylko stopą i pilotem. Ceny też są różne. Najtańszy 3333zł na allegro. Ten najlepszy 3799zł .

tv samsung.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o super,  tak myślałem tym bardziej że taki nawet NU 8072 65 cali już można mieć w dobrej cenie za ciut troche więcej niż ten Q6 55 cali.  A tak z innej beczki szczerze powiedziawszy posiadam Sony W829b  i teraz też zastanawiałem się nad soniaczem może ten XF90. Powiem szczerze na dzień dzisiejszy ten Tv daje radę,  samsung nie miałem przyjemności korzystać, zastanawiam sie czy nie zostać przy Sony jak narazie się nie zawiodłem. A tak z innej beczki porownalismy zeszłorocznego mimo że 4k MU70 z moim i tylko niby Full hd to obraz ze staruszka Sony W829b wyglądał niestety, lub stety lepiej ??

jestem po rozmowie z kosultantem Samsung,  faktyzcnie Q6 niby od NU8072 moze rozmic się niby lepszą  głębią czerni,  ale tak poza tym to takie same tv. Model 8002 jest gorszy pozostałych.  Natomiast wersje Nu80 42, 52,72 to są takie same TV poza wyglądem stopki i pilota. 

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sony Xf90 to raczej wyższy model niż Samsung NU8000. Cenowo tez. Myśle ze lepszy od q7 z którym raczej powinno się porównać.

Soniacza nie miałem możliwości testować za to nu8042 mam. Local dimming w hdr z napisami porażka. Za drugim razem bym się zastanowił nad zakupem. Nie mniej to dobry tv. I nie mówię o grach - nie gram.
Po lekkiej kalibracji sdr obraz wyglada dobrze jak dla mnie. Za hdr niedługo się wezmę.

Pozdrawiam

• Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu są ładnie podsumowane te 3 modele:

1. Sony XF9005 - If you want decent HDR, the cheapest TV that comes with it.
2. Samsung NU80xx series - A cheaper option but you will have to settle for average rather than poor HDR. Good gaming features.
3. Samsung Q7FN - I would only suggest this model instead of the Sony XF9005 if you wanted to retain bright HDR and also wanted a better TV overall for gaming.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie :) ale 7-8tys to nie 5tys za 65”. Zawsze trzeba brać pod uwagę zasoby. Jeżeli podejdziemy racjonalnie do tego to nu8000 jest w tym przedziale dobrym tv.

Ja się trzymałem budżetu heheh :) to co chciałem nie było w moim zasięgu.

Wymiana tv i tak co pare lat. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coraz bardziej denerwuje mnie to strzelanie obudowy. Szczegolnie, ze dzieje sie to nawet godzine po wlaczeniu TV jak jasnosc jest wieksza (np. HDR). Czy ktos zauwazyl moze zmniejszenie/poprawe gdy TV wisi na wieszaku? Moze wtedy naprezenia sa inne... Poki co stoi na podstawce.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie przez kilka dni po kupnie tak strzelał ale teraz po 3 miesiącach już nie słyszę takiego zjawiska. Tv wisi na ścianie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, krabar napisał:

Coraz bardziej denerwuje mnie to strzelanie obudowy. Szczegolnie, ze dzieje sie to nawet godzine po wlaczeniu TV jak jasnosc jest wieksza (np. HDR). Czy ktos zauwazyl moze zmniejszenie/poprawe gdy TV wisi na wieszaku? Moze wtedy naprezenia sa inne... Poki co stoi na podstawce.

U mnie po ok 2 tyg obudowa przestała strzelać ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde google asystent już po polsku, a obsługa tego tv nadal upośledzona... Niestety bez sterowania głosowego ten pilot traci absolutnie sens i 90% funkcjonalności ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kurde google asystent już po polsku, a obsługa tego tv nadal upośledzona... Niestety bez sterowania głosowego ten pilot traci absolutnie sens i 90% funkcjonalności

To zależy po której stronie jesteś. Ja czekam na itunes movie. ;) ale fakt fajnie by było aby pilot działał jako asystent głosowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, kurian85 napisał:

w tym Nu80 tak skrzypi?

nie skrzypi, a strzela (cyka, jak to ma zwyczaju plastik). ue65nu8052, ale ma 2 tygodnie i przewaznie jest wlaczony jakies 3-4h dziennie wiec moze rzeczywiscie w koncu przestanie...

Edytowane przez krabar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 25.01.2019 o 12:53, abc1234xx napisał:

Wskazane modele według Samsunga różnią się dość istotnie. Nie tylko stopą i pilotem. Ceny też są różne. Najtańszy 3333zł na allegro. Ten najlepszy 3799zł .

tv samsung.jpg

chyba trochę nieprawdy gościu powiedział bo właśnie się zastanawiam między 52 a 72 i wersja z końcówą 72 chyba ma też Game Motion Plus.  Posiadacze 72 możecie potwierdzić?

Swoją drogą fajna promocja na euro-rtv - 3400zł za ue55nu8072

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak zapytam ludzi dobrej woli... czy ma ktoś ustawienia kalibracyjne do 8072, jak najbardziej naturalne pod film? Wiem, że niekoniecznie będą grały z moim tv, ale da mi to jakiś punkt odniesienia. Z góry dziękuję :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi