Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nie mam telewizora LG, ale nie doszukiwałbym się problemu akurat w nim czy nawet u dostawcy internetu. Tak po prostu bywa i tyle :) Mam bardzo szybki internet, a zdarza się że Netfliks spada mi do rozdzielczości 360p. Chyba nie muszę pisać jak to wygląda :)

Kilka miesięcy temu miałem problem z you tubem - w zasadzie nie dało się nic oglądać bo po kilku minutach normalnej jakości full hd czy nawet uhd prędkość połączenia spadała do kilkuastu kilobajtów ale i ten problem w końcu zniknął sam z siebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszelkie problemy to według mnie wina dostawcy internetu. Ja sam mam tragicznie wolny internet od orange, ale mimo to z Netflixem nigdy nie miałem problemów, a oglądam praktycznie codziennie i wyłącznie wieczorami. To co jest w UHD zawsze leci w UHD.

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też miałem podobne problemy co Efel przez 2 lata, gdy korzystałem z Internetu LTE. Duże prędkości w LTE sa tylko  w reklamach i w niektórych (niewielu) lokalizacjach. Wieczorami zawsze miałem z LTE problemy, szczególnie na Netfliksie, HBO Go, Amazonie oraz Skype. Na Skypie wręcz co kilkanaście/kilkadziesiąt sekund zrywało połączenia wideo.. Na szczęście mam obecnie światłowód i wszelkie problemy ze streamingiem się skończyły. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, efel napisał:

Masz rację, poczytałem o tym, posprawdzałem u znajomych, u nich prędkość do Netfliksa była ok. Zgłosiłem się do mojego dostawcy netu, powiedział że rozumie, ale on nie ma wpływu na to za bardzo co się dzieje dwie bramki dalej za jego łączem. Tylko że, nie wiedzieć czemu, sytuacja ostatnio mocno się poprawiła. Może spadło zainteresowanie Netflixem, albo ktoś poszerzył to wąskie gardło, które u mnie było problemem. Netflix teraz śmiga i nie mam problemu żeby osiągnąć 60-70 Mb w godzinach szczytu, co w zupełności wystarcza. 

Pisałem jakiś czas temu, że Orange umieścił w swojej sieci serwery cachujące Netflix (to było chyab z miesiąc,dwa miesiące temu) i to spowodowało u mnie zwiększenie szybkości na fast.com z ok. 20Mbit do 75 Mbit. Poprzednio streaming szedł aż z... Nowego Yorku. Teraz idzie z Warszawy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, Subman napisał:

Pisałem jakiś czas temu, że Orange umieścił w swojej sieci serwery cachujące Netflix (to było chyab z miesiąc,dwa miesiące temu) i to spowodowało u mnie zwiększenie szybkości na fast.com z ok. 20Mbit do 75 Mbit. Poprzednio streaming szedł aż z... Nowego Yorku. Teraz idzie z Warszawy.

Wiesz może jak działają te serwery cachujące? Ich zadaniem jest zwiększenie szybkości testów, działania strony itp, czy faktycznie na tych serwerach leżą filmy, które nie muszą być już strumieniowane ze Stanów?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Netflix stawia w europie serwery Content Delivery Network, więc to z nich powinien lecieć stream. W Polsce też podobno już są od jakiegoś czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@efel

Netflix prowadzi program "Netflix Open Connect" w ramach którego operator ISP zgłasza chęć przystąpienia do programu w którym cache'owane będą filmy na specjalnych tzw. appliance'ach Netflixa lub po prostu na zwykłych serwerach, które operator sam może kupić. Dokładana procedura opisana jest na stronie https://openconnect.netflix.com/en/delivery-options/ Swoją drogą ciekawe informacje można tam znaleźć (np. tu: https://openconnect.netflix.com/deploymentguide.pdf) Wychodzi na to, że takie serwery codziennie w wybranych godzinach ustalanych przez providera ISP ściągają z głównych serwerów Netflix do 6.5 TB danych nowych filmów.

Odnosząc się do Twojego pytania - tak te serwery służą zarówno do testów wydajności na stronie fast.com jak i po prostu streamują treści do naszych telewizorów. Można to sprawdzić przez analizator pakietów chociażby w przeglądarce na PC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi