Skocz do zawartości
Maciej Koper

Philips POS9002 TEST najnowszego OLED 2017 z Ambilight i Android TV!

Rekomendowane odpowiedzi

A jak pisałem na forum kikiego, że powidoki powstają już po kilku sekundach wyświetlania ostrego jasnego elementu w obrazie to mi nie wierzono...

W okresie świątecznym wrzuciłem sobie kominek na Netflixie... i po ok godzinie była piękna jasna piramida na środku ekranu.

OLEDY w żadnym razie nie nadają się do konsol, PC czy TV z logami a wyłącznie do filmów i to jak wychodzi najlepiej 1-2 w weekend a w tygodniu TV odpoczywa :D 

Mój ma nalatane ponad 3000 godzin (TV PHIL kod  0625 96+info) większość Netflix i nie widać statycznych powidoków, które by nie znikały po automatycznym czyszczeniu. Tego  czyszczenia z menu radzę nie nadużywać. Samo się zrobi po osiągnięciu limitu godzin- OLEJ JB Time 150 godzin chyba i dopiero czyści lub z menu.

To jest dość inwazyjny proces. Mam tego na stanie 23 procesy, z czego sam nastukałem z 15 co najmniej.

OLED OFFRS Time to 10 godzin ma licznik, co ten komunikat się pojawia o konieczności wyłączenia TV,  i robi się samo przez 10 min, widać nawet jak prąd pobiera po wyłączeniu przez ten czas. Mam tego u mnie 196 cykli na ponad 3000 godzin pracy matrycy. Tylko nie wiem, czy czas pracy wygaszacza logo Phila też liczą bo jednak tylko część pracuje a ja lubię do poduchy filma i później lata logo ? 

Liczniki widać po kombinacji na jakim kolwiek kanale TV-koniecznie na TV

123654

• Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ręczne uruchomienia czyszczenia matrycy OLED nie powinno robić się częściej niż raz na pół roku. Każdy tv OLED po 4h łącznego działania po wyłączeniu z pliota "czyści" matrycę przez 10min. Godzina kompensacja powinna uruchamiać się sama po 2000H. Powód dla którego te godzinę kompensacje powinny być robione rzadko jest taki że można bardzo szybko obniżyć żywotność jak i jakość i jasność całego panelu co będzie skutkowało pojawieniem się wypalen gdyż elektronika nie będzie już w stanie wyrównać różnic w napięciach pojedynczych pikseli.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

• Plusik 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałem kupić w tym tygodniu ten model ale po przeczytaniu tego tematu nabrałem sporo wątpliwość. Niestety nic konkrecyjnego w przedziale 5-6 tyś nie mogę znaleźć, a LG OLED55B7V już prawie się wyprzedał ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, godeath napisał:

Chciałem kupić w tym tygodniu ten model ale po przeczytaniu tego tematu nabrałem sporo wątpliwość. Niestety nic konkrecyjnego w przedziale 5-6 tyś nie mogę znaleźć, a LG OLED55B7V już prawie się wyprzedał ;/

Teraz jest kiepski okres na kupowanie telewizorów. Stare serie już praktycznie zniknęły z rynku a nowe jeszcze trzymają cenę. Jeżeli możesz to poczekaj do zimy. Założę się że w grudniu ceny LG B8 spadną mniej więcej do poziomu B7

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dopiero po Świętach ale przed Nowym Rokiem, kiedy handlowcy beda chcieli dobić do większej premii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytałem ten wątek oraz o LG 55 OLED C8 i mam nadzieję, że mogę tutaj zadać pytanie odnośnie porady co do zakupu. Widziałem, że na forum jest dział "Co kupić i gdzie", ale trochę mały tam ruch, więc stąd decyzja aby tutaj poruszyć temat - u osób które znają ten sprzęt i aktywnie o nim dyskutują.

Obecnie używam, od 2014 roku, Samsunga 50" LED UE50H6400  z którego jestem bardzo zadowolony (jakość obrazu, smart TV itp, do niczego się nie mogę przyczepić), ale TV ma swoje lata i czas na zmianę - a może to nie ma sensu?

Ogólnie czego szukam, co mnie zastanawia:

- przy POS9002 przemawia za mną cena, w porównaniu z LG jest to prawie 2000 zł różnicy i czy warto dopłacać te 2 tyś do LG? Wiem, że dobrze jest kupić dobry sprzęt, ale kupowanie często tego naj naj nie ma sensu, bo i tak nie wykorzystam jego możliwości.

- o wadach i zaletach OLED naczytałem się i to wszystko akceptuję,

- nie gram na TV w gry, głównie oglądam TV z UPC, Netflix, YT, ale max 2h-4h dziennie, więc raczej nie wypalę OLEDów :) ... chyba

- dźwięk nie ma dla mnie dużego znacznego bo i tak mam podłączony zewnętrzny sprzęt który ogrania tylko DTS i zwykłe Dolby

- martwi mnie trochę jasność OLEDów, mam bardzo jasne mieszkanie i obecne TV daje radę ale bez szału. W bardzo słoneczny dzień muszę zasłaniać rollety aby dało się oglądać bardziej mroczne filmy/seriale

- a może w ogóle nie ma sensu kupować nic nowego i zajechać do końca Samsunga?:)

Pomożecie trochę rozwiać moje wątpliwości?

Wklejam jeszcze odpowiedzi na pytania, które znalazłem na forum w innym dziale:

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 20m
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? -2 -2.5m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne Różnie,  ale często po skosie, ale uchwyt do TV jest na wysięgniku
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Będzie wisiał jak obecny
6. Jak słońce świeci w pokoju ? do późniego bardzo jasno, koniczne rolletu, wieczorem też w miarę jasno (centrum miasta)

7. Jaki masz obecnie telewizor ? Samsung 50" LED UE50H6400 
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Świetny obraz, aby powisiał przez co najmniej 4 lata, jak obecny
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) HD i 4k
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? UPC kablówka, netflix, YT, dysk zewnętrzny
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 2-4

12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? bez różnicy
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Filmy, serialne, przyrodnicze
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? nie
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? nie
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? rano (dużo słońca) i wieczorami

17. Preferencje co do wielkości? 50-55
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ?
19. Preferencje co do marki ? LG, Philips,
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ?6-8 tyś zł, ale wolę być oszczędny
22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? nie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Piotr Wrona

Nie porównuj modeli z 2017 roku (POS9002) do tych z 2018 (LG C8), bo nowości zawsze są droższe u każego producenta. Jeśli rozpatrujesz POS9002, to powinieneś porównywać ceny z LG B7. A takiego 55" B7 jesteś w stanie kupić (jeszcze) za 6000zł. Co do jasności - poszukałem i ten model  LED UE50H6400 ma maksymalną jasność 300 cd/m2. OLED LG B7 ma w SDR maksymalną jasność 400cd/m2 którą utrzymuje do 70% jasności (płaska krzywa ABL), a w HDR - 800cd/m2, a dodatkowo dostajesz super czerń w OLEDzie, na pewno lepszą niż w Twoim 4 letnim Samsungu. Jeśli masz dużo słońca rano, to raczej będziesz musiał użyć rolety, bo OLED ma co prawda bardzo dobrą powłokę antyrefleksyjną, ale jest to powłoka błyszcząca się w której widać odbicia. Wieczorem OLED będzie się sprawował bardzo dobrze. Co do Philipsa - nie mam jakoś zaufania do ich TV po tym co pisali tu niektórzy forumowicze (chodzi o zbugowany soft). System LG WebOS działa tu bez zarzutów, nic się nie wiesza, nie zacina i działa płynnie. Po drugie jeśli mówisz, że rano jest bardzo jasno, to lepszy będzie LG, bo ma po prostu płaską krzywą ABL i dopiero przy 70% średniej białej powierzchni, jasność zaczyna spadać.  Więc na Twoim miejscu raczej rozpatrywałbym LG z 2017 roku - B7, ewentualnie tegoroczny model B8 za 8000 zł. OLED Panasonica jest poza Twoim budżetem, więc nie ma go co tu rozpatrywać. Aha - jeśli kupujesz OLEDa, to najlepiej przez Internet. Niestety zdarzają się modele z nieakceptowalnymi "zafarbami", a serwis LG wmawia, że jest to "cecha" technologii. Więc jakby Ci się trafił taki fatalny egzemplarz będziesz miał możliwość jego zwrotu w ciągu 14 dni od dnia zakupu.

Edytowane przez Subman
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za podpowiedź. Właśnie mam mocno mieszane nastawienie do tego Philipsa, a co do LG, to chyba jednak bardziej bym szedł w model z tego roku. Tylko czy lepiej brać w takim razie B8 czy C8 - czy warto dopłacać do wersji C8 - to się różni chyba tylko jakimś przetwornikiem? B7 chyba nie ma sensu, bo różnica w cenie jakieś 100 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Test B8 i C8 znajdziesz na portalu. C8 ma lepszą tzw. łagodną gradację (ma inny SoC), ale niestety też traci się też nieco na ostrości, więc nie jest to jakiś szczególny atut, tym bardziej że ta łagodna gradacja nie jest wciąż tak dobra jak w Sony. C8 może być też jeszcze nieco bardziej jaśniejszy niż B8/B7, więc to byłby w Twoim przypadku też pewien niewielki dodatkowy plus.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Philips nadal jedzie na starym Androidzie 7.0 i ma CPU jak słabe mediateki z najtańszych telefonów z Androidem. Ze względu na OS nie polecam. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, rybak17 napisał:

Philips nadal jedzie na starym Androidzie 7.0 i ma CPU jak słabe mediateki z najtańszych telefonów z Androidem. Ze względu na OS nie polecam. 

Albo nie masz tego telewizora albo masz zepsuty. Mój egzemplarz nie ma tych wszystkich bzdurnych wad o których tu piszecie.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam i Apple TV ratuje sytuacje. System działa wolno a pilotem trzeba celować żeby przycisk zadziałał bo czasem nie reaguje albo trzeba czekać 3 sekundy. 

Rozumiem że Twój model dostał już aktualizacje do androida 8.0 jak tania przystawka od Xiaomi? 

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam androida 7.0 i wszystko śmiga szybko .Chyba masz coś nie tak z oprogramowaniem.Zgłoś to do serwisu

Jaką masz wersję oprogramowania ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, heca-2 napisał:

Mam androida 7.0 i wszystko śmiga szybko .Chyba masz coś nie tak z oprogramowaniem.Zgłoś to do serwisu

Jaką masz wersję oprogramowania ?

Też nie mam problemu z szybkością menu. Może zrób jakiś factory reset i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wgrałem aktualizacje z 17 września 2018, odtworzyłem system i odinstalowałem Crapware Philipsa i jest lepiej ale do ideału sporo brakuje. Z Netflixa nadal będę korzystał z ATV bo działa dużo lepiej, a nawet pilot lepiej łapie. 

Mam nadzieje że w końcu wyjdzie nowsza wersja Androida i poprawi wydajność. 

Edytowane przez rybak17

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam panowie...mam dwa pytanka do posiadaczy tego TV.

1. widzialem jakas recke na YT i typ mowil ze filmy 4K HDR z pendriva strasznie laguja i nie da sie ich ogladac...ile w tym prawdy? czy naprawde filmy 4K hevc odpadaja przez usb???? ;/

2. czy ten tv ma jakies opcje "anty wypaleniowe" jak oledy LG? w sensie te refreshe matrycy co 4h itp? czy nic....? 

dzieki za info

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy OLED ma funkcję kompensacji matrycy, więc tym bym się nie martwił. Na temat odtwarzania UHD niestety nie znam odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej. Oczywiście aktualizacji brak.

Dodatkowo od wczoraj mam problem...

TV za każdym razem jak go wyłączę a potem uruchamiam ponownie to startuje jakby od nowa (logo androida itd. - zajmuje to z minutę)

A tak ładnie wszystko działało przez ostatnie miesiące i znowu coś (nic nie zmieniałem i nie instalowałem).

Może ktoś miał podobnie?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi