stachuu0 9 Napisano 5 Listopada 2017 Moja sztuka ma identyczne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jakub_a 0 Napisano 6 Listopada 2017 Co ciekawe, duża część tego zachowania wynika z bardzo małych kątów patrzenia, przy których matryca zaczyna zmniejszać kontrast. Wystarczy patrzeć idealnie prostopadle do 1 z 4 rogów ekranu a nierównomierności podświetlenia w danym rogu znikają (lub bardzo zmniejszają się). Oczywiście pozostałe 3 rogi się pogaraszją Im bliżej ekranu (i im większy kąt wzgl każdego z rogu ekranu), tym nierównomierności podświetlenia są bardziej widoczne. To chyba koszt dość dużego kontrastu matrycy w tej klasie cenowej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 692 Napisano 6 Listopada 2017 8 godzin temu, jakub_a napisał: To chyba koszt dość dużego kontrastu matrycy w tej klasie cenowej Raczej bym postawił na oszczędność TCLu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robert Wota 2 Napisano 13 Listopada 2017 Mam osobiście C70 75cali i są w menu dwa suwaki dotyczące poprawienia płynności czy smużenia. Wyglada ze są tylko w 75 cali Matryca tez z tego co wiem jest inna - nie 60hz jak w mniejszych modelach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robert Wota 2 Napisano 13 Listopada 2017 Mam TCL C7006 75 cali. Jest spoko. Tu są ustawienia płynności i smużenia. W mniejszych nie ma tego. Roznieś matryca ma inne odświeżanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz_K 18 Napisano 13 Listopada 2017 Mam TCL C7006 75 cali. Jest spoko. Tu są ustawienia płynności i smużenia. W mniejszych nie ma tego. Roznieś matryca ma inne odświeżanie. Może napiszesz recenzję okiem zwykłego użytkownika? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robert Wota 2 Napisano 14 Listopada 2017 (edytowane) Mam go dopiero 2 dni Wcześniej miałem Sharpa 70 cali HD, chciałem kupić 75 cali Sony XE94 ale cena 25 tyś więc kupiłem przejściówkę za 10 tyś, z nadzieją że za 3 lata kupię sobie 80 cali plus OLEDa za rozsądne pieniądze a pewno nie jest to pewnie najlepszy TV 4k UHD na rynku, ale nie sądzę żeby różnica w cenie między czołówką jakości (w testach) a tym na poziomie 15 tyś był uzasadniony. Na pierwszy rzut oka jest naprawdę bardzo ok. Uważam się za wymagającego użytkownika i wydaję dużo kasy na różne "gadżety elektroniczne" Zaznaczę że mam jeden tryb FILM skalibrowany profesjonalnie..... okiem zwykłego użytkownika to raczej nikt w domu nie używa tego trybu jest może ok do testów na wierność kolorów i takie tam... może w całkiem ciemnym pomieszczeniu po przyzwyczajeniu się i jakimś filmie artystycznym... na co dzień to wygląda po prostu mdło i tyle. Zwykły tryb Normal jest tu trochę zbyt agresywny jak dla mnie, nie ma dużej różnicy między nim a Dynamicznym, polecam Neutralny który jest bardziej żywy niż w innych TV. Jedynie co potwierdzam lekki zafarb niebieski - korekcja balansu bieli. Wykorzystałem dane z kalibracji Film i ustawiłem taki sam Balans bieli w trybie Neutralny. Oglądałem zarówno w dzień jasny jak i w nocy z Apple TV, PS4, nc+ 4k (nowy dekoder) no i z androida (mam 7kę - nie wiem czy fabrycznie czy mi wgrali tam gdzie kupowałem) Netflix, YouTube. Wszystko chodzi bardzo dobrze, najlepiej 4k z Apple TV, Najgorzej Netflix 4k (ale to ocena jakości filmów w serwisie a nie TV ) Z YouTube 4k HDR wygląda imponująco ale to w większości filmiki reklamowe, wyglądające na specjalnie zrobione aby wyglądały łał. Jak jest ciemno i obraz jest czarny to widać jaśniejsze wszystkie 4 rogi, ale jak sprawdziłem to wina kątów widzenia. Przy tak dużym TV i oglądaniu z nie za dużej odległości kąty są na tyle duże że to widać w takich warunkach i obrazie. Pozytywnie HDR, w testach (znalazłem tylko test 55 cali, mówią że 75 ma inną matryce.....) Zmierzyli tylko koło 350 nitów więc mało (wspomniany Sony miał w testach prawie 1000) Ale szczerze wygląda to konkretnie.... nie mam porównania to prawda ale afekt na pewno jest, poza tym nie chodzi tu tylko o te błyski słońca np.ale ogólnie cały obraz jest z dużo większą dynamiką np oglądają w dwóch wersjach serial Star Trek różnica jets ogromna a wszystko bez potrzeby świecenia strasznie jasno... choć pewnie niektóre sceny wymagają większej możliwości świecenia. Wydaje mi się że jak ktoś nie jest "milionerem" czyli nie ma znaczeni ile zapłaci dopóki nie chodzi o setki tysięcy ten TV jets MEGA godny polecenia, głownie ze względu na stosunek jakości do ceny w segmencie 75 cali. Obudowa jest wykonana o niebo lepiej niż np. większość Samsungów (nie licząc topowych modeli) duży plus zarówno przód jak i tył. mega jest ten dodatkowy pilot ze szczotkowanego aluminium, tak jak ramka tv. mały poręczny, jak z klasy premium, można dyktować zamiast pisać na klawiaturze i jest wskaźnik/myszka która tez działa mega. Dostałem go w gratisie przy zakupie, bo chyba nie ma na wyposażeniu. Polecam bo chyba kosztuje 250zł.... A co do tego smużenia to nic nie widać na oko, przy oglądaniu piłki nożnej czy golfa (tenisa jeszcze nie oglądałem) - fakt że miałem włączona funkcję Sport - jest tak jakby obok trybów obrazu których jest 5 (Normalny, Dynamiczny, Naturalny, Stadion, Film) Edytowane 14 Listopada 2017 przez Robert Wota 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Patryk bd. 0 Napisano 15 Listopada 2017 Mam pytanko do posiadaczy tego modelu lub pokrewnych modeli TCL z głowicą DVB-S2. Chodzi mi o możliwość nagrywania kanałów na nim. Czy jest możliwość nagrywania więcej niż jednego kanału jednocześnie? Kiedyś z tego co pamiętam to konwerter nie zezwalał na więcej niż jeden. Można to jakoś ominąć? Ewentualnie oglądanie jednego, a nagrywanie innego (z różnych transponderów) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelll 118 Napisano 15 Listopada 2017 Żeby nagrywać z różnych transponderów lub muxów musi być podwójna głowica. Przy pojedynczej we wszystkich znanych mi tunerach można nagrywać inny program z tego samego transpondera. Jeśli w ogóle można nagrywać, bo w tym TCL nie było to potwierdzone - przynajmniej jakiś czas temu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
misq 2 Napisano 15 Listopada 2017 Hej, Rodzice są na kupnie nowego sprzętu i praktycznie namówiłem Ich już na ten model (55'). Ma jednak pytanko - w trakcie przeglądania ofert natrafiłem na model 55C7026. Czym różni się on od C7006?Jest minimalnie droższy. Podpowie ktoś? Będę wdzięczny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Boger 6 Napisano 15 Listopada 2017 @Robert Wota - czy możesz podpowiedzieć gdzie kupiłeś swój tv? Również zastanawiam się nad zakupem 75", jednak generalnie na polskim rynku ciężko go znaleźć. Martwią mnie trochę opinie użytkowników dotyczące płynności. Jeżeli 75" ma matrycę 120Hz to może być zupełnie inna sprawa jednak póki co nie znalazłem nigdzie potwierdzenia tego faktu. Ten tv to niestety póki co trochę widmo. Będę wdzięczny za info Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robert Wota 2 Napisano 17 Listopada 2017 (edytowane) Odpisałem ci już na wiadomość priv. A jeszcze.... nigdzie nie napisałem że ma 120Hz matrycę, z tego co wiem to 100Hz, ale to też tylko ze słuchu, natomiast mam ten tv i widzę że na sporcie nie ma żadnego smużenia i że są regulację dotyczące tego zjawiska (włączony tryb sport plus dwa suwaki które dałem w screenach) a w teście piszą że ten 55 nie ma. Czemu nie zrobią testu 75" Dnia 15.11.2017 o 04:52, Patryk bd. napisał: Mam pytanko do posiadaczy tego modelu lub pokrewnych modeli TCL z głowicą DVB-S2. Chodzi mi o możliwość nagrywania kanałów na nim. Czy jest możliwość nagrywania więcej niż jednego kanału jednocześnie? Kiedyś z tego co pamiętam to konwerter nie zezwalał na więcej niż jeden. Można to jakoś ominąć? Ewentualnie oglądanie jednego, a nagrywanie innego (z różnych transponderów) Ja nie używam tunera.... Ma nową nc+ 4K z odpowiednią głowicą mogę 3 nagrywać i jeden oglądać Edytowane 17 Listopada 2017 przez Robert Wota Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
energetyk123 1 Napisano 21 Listopada 2017 KUpilem okolo miesiąc temu TCL 65C7006 i jestem w pełni zadowolony, nie ma zadnego smuzenia , komety za piłką itd. Sygnal -swiatlowód UPC, wszystko gra jak nalezy. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkoma 1 Napisano 23 Listopada 2017 Hej prosiłbym o pomoc, kupiłem ten tv wersja 55 i nie potrafię sobie poradzić z podłączeniem audio. Mam nc+ , podłączone hdmi do onkyo 656, aplituner z telewizorem hdmi z ARC do hdmi 2 w Tv (tam jest ARC) I tak z nc+ mam dziek na głośnikach wszystko ok z tv jak puszczam netfiksa lub inne rzeczy z androida tylko na głośnika tv nie łączy z amplitunerem. Próbowałem juz rożne opcje w menu amplitunera i nic nie pomaga. Pewno jakaś pierdoła ale nie potrafię tego znaleźć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ary 99 Napisano 25 Listopada 2017 Bez obrazy chłopaki, ale nie tylko kiki wyciąga kontrast z kapelusza. Według testu ten tcl ma kupę większy kontrast niż Panasonic ex700. W sklepie natomiast, ex700 wyglądał jak oled przy ips. Jak to możliwe? Czyżby tcl wysłał Wam podrasowany egzemplarz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robaczek 0 Napisano 27 Listopada 2017 Dnia 23.11.2017 o 13:28, mkoma napisał: Hej prosiłbym o pomoc, kupiłem ten tv wersja 55 i nie potrafię sobie poradzić z podłączeniem audio. Mam nc+ , podłączone hdmi do onkyo 656, aplituner z telewizorem hdmi z ARC do hdmi 2 w Tv (tam jest ARC) I tak z nc+ mam dziek na głośnikach wszystko ok z tv jak puszczam netfiksa lub inne rzeczy z androida tylko na głośnika tv nie łączy z amplitunerem. Próbowałem juz rożne opcje w menu amplitunera i nic nie pomaga. Pewno jakaś pierdoła ale nie potrafię tego znaleźć. Hej mam taki sam amplituner. podłaczasz normalnie nc+ do amplitunera a ten do tv ale gniazdo hdmi co ma ARC - u mnie to hdmi2. Jak oglądasz nc+ to takie wejście wybierasz w amplitunerze a jak coś z tv - netflix czy youtube to na amplitunerze po przełączasz na tv i wszystko gra. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkoma 1 Napisano 27 Listopada 2017 27 minut temu, robaczek napisał: Hej mam taki sam amplituner. podłaczasz normalnie nc+ do amplitunera a ten do tv ale gniazdo hdmi co ma ARC - u mnie to hdmi2. Jak oglądasz nc+ to takie wejście wybierasz w amplitunerze a jak coś z tv - netflix czy youtube to na amplitunerze po przełączasz na tv i wszystko gra. Poradziłem sobie ale inaczej: W amplitunerze hdmi OUTz ARC do hdmi2 w TV tez z arc. Nc+ połączone w ampli Hdmi4 IN (1,2,3 nie przełącza dźwięku w tryb digital) No i oczywiści Dlink w TV włączone. Ale ma inne bzdury ten TV. Po włączeniu TV nie rozpoznaje sygnału, trzeba tylko przełączyć hdmi2 góra i dół z powrotem, dopiero wtedy rozpoznaje sygnał. To samo jest z dźwiękiem z netfliksa czy innych programów z androida. Oglądam NC idzie dźwięk elegancko po przełączeniu na netflix lub youtube kicha, niema dźwięku tylko dalej leci głos NC+. Dlink włączony, i tutaj bzdurka, wchodzę w Dlink wyłączam go i od razu go włączam i dźwięk działa jak należy. Wg mnie taki błąd oprogramowani tak wnerwia ze ucieka radość z naprawdę fajnego obrazu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkoma 1 Napisano 27 Listopada 2017 Jeszcze jedno czy ktos instalował HBO Go na tym tv , jak to sie robi?? dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
abawiec 13 Napisano 28 Listopada 2017 A próbowałeś pobrać ze sklepu Google play ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkoma 1 Napisano 28 Listopada 2017 1 minutę temu, abawiec napisał: A próbowałeś pobrać ze sklepu Google play ? HBO, niema w sklepie na TV, udało mi sie zainstalować przenosząc plik APK i instalowanie z karty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perejro 0 Napisano 29 Listopada 2017 Panowie krótka piłka TCL 49C7006 VS Panasonic TX-50EX703E. TV będzie używany do PS4 Pro oraz do Netflixa,zależy mi na jakości obrazu,kolorach. Rozważam też zakup TCL 49P6046. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 29 Listopada 2017 Jak chcesz mieć problemy to bierz tcl. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perejro 0 Napisano 29 Listopada 2017 Jakie problemy? Mówisz o modelu C7006 czy P6046? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 29 Listopada 2017 Wszystko jedno. Dziadowska firma. Nie naprawia błędów w oprogramowaniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Perejro 0 Napisano 29 Listopada 2017 Tzn. Jakich błędów? Zatem Panasonic lepszy wybór? Czy jest coś lepszego do 3tysiecy? Co powiecie o tym modelu? http://allegro.pl/philips-49pus6561-jak-nowy-gwarancja-120hz-i7067657214.html Lub o tym http://allegro.pl/panasonic-tx-50ex703e-4k-uhd-stan-idealny-gw24-i7041401699.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach