Skocz do zawartości
Maciej Koper

TCL C70 TEST (U55C7006) - ofensywa ze strony chińskiego gracza?

Rekomendowane odpowiedzi

Co ciekawe, duża część tego zachowania wynika z bardzo małych kątów patrzenia, przy których matryca zaczyna zmniejszać kontrast. Wystarczy patrzeć idealnie prostopadle do 1 z 4 rogów ekranu a nierównomierności podświetlenia w danym rogu znikają (lub bardzo zmniejszają się). Oczywiście pozostałe 3 rogi się pogaraszją :) 

Im bliżej ekranu (i im większy kąt wzgl każdego z rogu ekranu), tym nierównomierności podświetlenia są bardziej widoczne.

To chyba koszt dość dużego kontrastu matrycy w tej klasie cenowej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, jakub_a napisał:

To chyba koszt dość dużego kontrastu matrycy w tej klasie cenowej

Raczej bym postawił na oszczędność TCLu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam osobiście C70 75cali i są w menu dwa suwaki dotyczące poprawienia płynności czy smużenia. Wyglada ze są tylko w 75 cali :) Matryca tez z tego co wiem jest inna - nie 60hz jak w mniejszych modelach 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam TCL C7006 75 cali. Jest spoko. Tu są ustawienia płynności i smużenia.  W mniejszych nie ma tego. Roznieś matryca ma inne odświeżanie. 

090A0D19-B674-48BB-B5C0-AC2D19A5B908.jpeg

04B4900B-BBF3-4887-B4FC-765B3B1101B6.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mam TCL C7006 75 cali. Jest spoko. Tu są ustawienia płynności i smużenia.  W mniejszych nie ma tego. Roznieś matryca ma inne odświeżanie. 
090A0D19-B674-48BB-B5C0-AC2D19A5B908.thumb.jpeg.09e8930b48558da93362ff39d90db62d.jpeg
04B4900B-BBF3-4887-B4FC-765B3B1101B6.thumb.jpeg.5a9f40365aa694f583b15e1c70dc5ec6.jpeg
Może napiszesz recenzję okiem zwykłego użytkownika? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam go dopiero 2 dni :) Wcześniej miałem Sharpa 70 cali HD, chciałem kupić 75 cali Sony XE94 ale cena 25 tyś więc kupiłem przejściówkę za 10 tyś, z nadzieją że za 3 lata kupię sobie 80 cali plus OLEDa za rozsądne pieniądze ;) a pewno nie jest to pewnie najlepszy TV 4k UHD na rynku, ale nie sądzę żeby różnica w cenie między czołówką jakości (w testach) a tym na poziomie 15 tyś był uzasadniony. Na pierwszy rzut oka jest naprawdę bardzo ok. Uważam się za wymagającego użytkownika i wydaję dużo kasy na różne "gadżety elektroniczne" Zaznaczę że mam jeden tryb FILM skalibrowany profesjonalnie..... okiem zwykłego użytkownika to raczej nikt w domu nie używa tego trybu ;) jest może ok do testów na wierność kolorów i takie tam... może w całkiem ciemnym pomieszczeniu po przyzwyczajeniu się i jakimś filmie artystycznym... na co dzień to wygląda po prostu mdło i tyle. Zwykły tryb Normal jest tu trochę zbyt agresywny jak dla mnie, nie ma dużej różnicy między nim a Dynamicznym, polecam Neutralny który jest bardziej żywy niż w innych TV. Jedynie co potwierdzam lekki zafarb niebieski - korekcja balansu bieli. Wykorzystałem dane z kalibracji Film i ustawiłem taki sam Balans bieli w trybie Neutralny. Oglądałem zarówno w dzień jasny jak i w nocy z Apple TV, PS4, nc+ 4k (nowy dekoder) no i z androida (mam 7kę - nie wiem czy fabrycznie czy mi wgrali tam gdzie kupowałem) Netflix, YouTube. Wszystko chodzi bardzo dobrze, najlepiej 4k z Apple TV, Najgorzej Netflix 4k (ale to ocena jakości filmów w serwisie a nie TV ) Z YouTube 4k HDR wygląda imponująco ale to w większości filmiki reklamowe, wyglądające na specjalnie zrobione aby wyglądały łał. Jak jest ciemno i obraz jest czarny to widać jaśniejsze wszystkie 4 rogi, ale jak sprawdziłem to wina kątów widzenia. Przy tak dużym TV i oglądaniu z nie za dużej odległości kąty są na tyle duże że to widać w takich warunkach i obrazie. Pozytywnie HDR, w testach (znalazłem tylko test 55 cali, mówią że 75 ma inną matryce.....) Zmierzyli tylko koło 350 nitów więc mało (wspomniany Sony miał w testach prawie 1000) Ale szczerze wygląda to konkretnie.... nie mam porównania to prawda ale afekt na pewno jest, poza tym nie chodzi tu tylko o te błyski słońca np.ale ogólnie cały obraz jest z dużo większą dynamiką np oglądają w dwóch wersjach serial Star Trek różnica jets ogromna a wszystko bez potrzeby świecenia strasznie jasno... choć pewnie niektóre sceny wymagają większej możliwości świecenia. Wydaje mi się że jak ktoś nie jest "milionerem" czyli nie ma znaczeni ile zapłaci dopóki nie chodzi o setki tysięcy ten TV jets MEGA godny polecenia, głownie ze względu na stosunek jakości do ceny w segmencie 75 cali. Obudowa jest wykonana o niebo lepiej niż np. większość Samsungów (nie licząc topowych modeli) duży plus zarówno przód jak i tył. mega jest ten dodatkowy pilot ze szczotkowanego aluminium, tak jak ramka tv. mały poręczny, jak z klasy premium, można dyktować zamiast pisać na klawiaturze i jest wskaźnik/myszka która tez działa mega. Dostałem go w gratisie przy zakupie, bo chyba nie ma na wyposażeniu. Polecam bo chyba kosztuje 250zł.... A co do tego smużenia to nic nie widać na oko, przy oglądaniu piłki nożnej czy golfa (tenisa jeszcze nie oglądałem) - fakt że miałem włączona funkcję Sport - jest tak jakby obok trybów obrazu których jest 5 (Normalny, Dynamiczny, Naturalny, Stadion, Film)

Edytowane przez Robert Wota
  • Lubię 1
  • Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanko do posiadaczy tego modelu lub pokrewnych modeli TCL z głowicą DVB-S2. Chodzi mi o możliwość nagrywania kanałów na nim. Czy jest możliwość nagrywania więcej niż jednego kanału jednocześnie? Kiedyś z tego co pamiętam to konwerter nie zezwalał na więcej niż jeden. Można to jakoś ominąć? Ewentualnie oglądanie jednego, a nagrywanie innego (z różnych transponderów)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby nagrywać z różnych transponderów lub muxów musi być podwójna głowica. Przy pojedynczej we wszystkich znanych mi tunerach można nagrywać inny program z tego samego transpondera. Jeśli w ogóle można nagrywać, bo w tym TCL nie było to potwierdzone -  przynajmniej jakiś czas temu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej,

Rodzice są na kupnie nowego sprzętu i praktycznie namówiłem Ich już na ten model (55'). Ma jednak pytanko - w trakcie przeglądania ofert natrafiłem na model 55C7026. Czym różni się on od C7006?Jest minimalnie droższy. Podpowie ktoś? Będę wdzięczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Robert Wota - czy możesz podpowiedzieć gdzie kupiłeś swój tv? Również zastanawiam się nad zakupem 75", jednak generalnie na polskim rynku ciężko go znaleźć. Martwią mnie trochę opinie użytkowników dotyczące płynności. Jeżeli 75" ma matrycę 120Hz to może być zupełnie inna sprawa jednak póki co nie znalazłem nigdzie potwierdzenia tego faktu. Ten tv to niestety póki co trochę widmo.

Będę wdzięczny za info :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpisałem ci już na wiadomość priv.  A jeszcze.... nigdzie nie napisałem że ma 120Hz matrycę, z tego co wiem to 100Hz, ale to też tylko ze słuchu, natomiast mam ten tv i widzę że na sporcie nie ma żadnego smużenia i że są regulację dotyczące tego zjawiska (włączony tryb sport plus dwa suwaki które dałem w screenach) a w teście piszą że ten 55 nie ma. Czemu nie zrobią testu 75"

Dnia 15.11.2017 o 04:52, Patryk bd. napisał:

Mam pytanko do posiadaczy tego modelu lub pokrewnych modeli TCL z głowicą DVB-S2. Chodzi mi o możliwość nagrywania kanałów na nim. Czy jest możliwość nagrywania więcej niż jednego kanału jednocześnie? Kiedyś z tego co pamiętam to konwerter nie zezwalał na więcej niż jeden. Można to jakoś ominąć? Ewentualnie oglądanie jednego, a nagrywanie innego (z różnych transponderów)

Ja nie używam tunera.... Ma nową nc+ 4K z odpowiednią głowicą mogę 3 nagrywać i jeden oglądać

Edytowane przez Robert Wota

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KUpilem okolo miesiąc temu TCL 65C7006 i jestem w pełni zadowolony, nie ma zadnego smuzenia , komety za piłką itd. Sygnal -swiatlowód UPC, wszystko gra jak nalezy. 

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej prosiłbym o pomoc, kupiłem ten tv wersja 55 i nie potrafię sobie poradzić z podłączeniem audio.

Mam nc+ , podłączone hdmi do onkyo 656, aplituner z telewizorem hdmi z ARC do hdmi 2 w Tv (tam jest ARC)

I tak z nc+ mam dziek na głośnikach wszystko ok z tv jak puszczam netfiksa lub inne rzeczy z androida tylko na głośnika tv nie łączy z amplitunerem. Próbowałem juz rożne opcje w menu amplitunera i nic nie pomaga. Pewno jakaś pierdoła ale nie potrafię tego znaleźć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez obrazy chłopaki, ale nie tylko kiki wyciąga kontrast z kapelusza. Według testu ten tcl ma kupę większy kontrast niż Panasonic ex700. W sklepie natomiast, ex700 wyglądał jak oled przy ips. Jak to możliwe? Czyżby tcl wysłał Wam podrasowany egzemplarz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 23.11.2017 o 13:28, mkoma napisał:

Hej prosiłbym o pomoc, kupiłem ten tv wersja 55 i nie potrafię sobie poradzić z podłączeniem audio.

Mam nc+ , podłączone hdmi do onkyo 656, aplituner z telewizorem hdmi z ARC do hdmi 2 w Tv (tam jest ARC)

I tak z nc+ mam dziek na głośnikach wszystko ok z tv jak puszczam netfiksa lub inne rzeczy z androida tylko na głośnika tv nie łączy z amplitunerem. Próbowałem juz rożne opcje w menu amplitunera i nic nie pomaga. Pewno jakaś pierdoła ale nie potrafię tego znaleźć.

Hej mam taki sam amplituner. podłaczasz normalnie nc+ do amplitunera a ten do tv ale gniazdo hdmi co ma ARC - u mnie to hdmi2. Jak oglądasz nc+ to takie wejście wybierasz w amplitunerze a jak coś z tv - netflix czy youtube to na amplitunerze po przełączasz na tv i wszystko gra. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, robaczek napisał:

Hej mam taki sam amplituner. podłaczasz normalnie nc+ do amplitunera a ten do tv ale gniazdo hdmi co ma ARC - u mnie to hdmi2. Jak oglądasz nc+ to takie wejście wybierasz w amplitunerze a jak coś z tv - netflix czy youtube to na amplitunerze po przełączasz na tv i wszystko gra. :)

Poradziłem sobie ale inaczej:

W amplitunerze hdmi OUTz ARC  do hdmi2 w TV tez z arc. 

Nc+ połączone w ampli Hdmi4 IN (1,2,3 nie przełącza dźwięku w tryb digital)

No i oczywiści Dlink w TV włączone.

Ale ma inne bzdury ten TV.

Po włączeniu TV nie rozpoznaje sygnału, trzeba  tylko przełączyć hdmi2 góra i dół z powrotem, dopiero wtedy rozpoznaje sygnał.

To samo jest z dźwiękiem z netfliksa czy innych programów z androida. Oglądam NC idzie dźwięk elegancko :) po przełączeniu na netflix lub youtube kicha, niema dźwięku tylko dalej leci głos NC+. Dlink włączony, i tutaj bzdurka, wchodzę w Dlink wyłączam go i od razu go włączam i dźwięk działa jak należy. 

Wg mnie taki błąd oprogramowani tak wnerwia ze ucieka radość z naprawdę fajnego obrazu :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jedno czy ktos instalował HBO Go na tym tv , jak to sie robi??

dzięki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, abawiec napisał:

A próbowałeś pobrać ze sklepu Google play ?

HBO, niema w sklepie na TV, udało mi sie zainstalować przenosząc plik APK i instalowanie z karty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie krótka piłka TCL 49C7006 VS Panasonic TX-50EX703E.

TV będzie używany do PS4 Pro oraz do Netflixa,zależy mi na jakości obrazu,kolorach.

Rozważam też zakup TCL 49P6046.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi