Skocz do zawartości
Gmeru

Telewizory Panasonic OLED 4K Pro EZ1000 i EZ950 pomyślnie przechodzą rygorystyczny proces dostrajania i certyfikacji

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
6 godzin temu, Xisiek napisał:

Po przeczytaniu powyższego przydługiego wywodu, mam ten sam problem.

Multum słów, ale odpowiedzi na banalnie proste pytanie niestety nie odnalazłem :(

Mysle, ze prosty wykres bylby najlepszy, Obawiam sie jednak, ze bys go nie zrozumial, skoro kilka postow nie potrafilo Cie naprowadzic na istote problemu. Moze Twoja dotychczasowa stycznosc z HDR nie wyszla poza dema, Nie wnikam.

Wine przyjmuje na siebie. Zalozylem, ze choc brakuje Ci podstawowej wiedzy, dzieki krytycznemy mysleniu jestes w stanie to ogarnac Najwyrazniej jednak jprzecenilem Twoje mozliwosci, W linku ktory mi podales jak zrodlo wiedzy stoi tak:

Cytat

The way the two formats differ is in their use of dynamic metadata. HDR10 only asks for static metadata. Dolby, on the other hand, has dynamic metadata which allows it to give information on a frame by frame basis. What does this change? Well, with static metadata, the boundaries in brightness are set for the entirety of the movie.

For example: If you set the boundary as 0 to 1000 cd/m2, the moment you enter a very dark scene where none of the colors reach above 50 cd/m2, only 5% of the bit depth will be available for use since the 1.07B colors are spread over 1000 cd/m2.

With dynamic metadata, the boundary can be adapted to the scene. In the same scenario, the dark scene would have the full 10 bit distributed in the much smaller amount it needs. To put it into perspective, the HDR10 scene would use just over 50M colors, which while being much better than SDR, is a lot less than the 1.07B the Dolby Vision would have.

Winner: Dolby Vision. It's better at adapting to scenes that have very different lighting. This is probably short-lived, though, since TV manufacturers will presumably add their own dynamic metadata very soon.[/quote]

Tu jest stara fotka od Trozinskiego, Na zachete albo raczej ku pamieci.

hdr-tv-dolby-vision.jpg

To przygnebiajace, ze to forum przerodzilo sie w cyrk, Z tym , ze w klasycznym  cyrku, clowny wystepuja w przerwach pomiedzy kolejnymi czesciami programu. Tutaj zas zawladnety cala ramowka.

Nagroda czewonej pileczki, po raz pierwszy idzie do kogos innego niz masterclowna tego froum. 

Edytowane przez binary
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie moglibyście się przenieść z tą dyskusją o systemach HDR (i przewagach różnych typów TV) do jednego tematu w Hardcore HD i prowadzić jej w normalny sposób bez inwektyw?

Mnie np ciekawi ta przewaga DV na rzeczywistych telewizorach z 10-bitową matrycą (bo chyba takich jest większość, chociaż mogę się mylić). HDR10 pokrywa 100% możliwości takiego telewizora (od ~0 do max możliwości plus odpowiednio zdefiniowane zachowanie TV przy przekroczeniu maksymalnej jasności). DV pozwala na (de facto) zwiększenie precyzji przez ograniczenie zakresu (przypuśćmy że przykładowo do 100-500 nit) dla zadanej sceny, więc jeden bit określa mniejszą zmianę obrazu, ale ostatecznie i tak skalujemy to w dół do (ogólnych) 10 bitów sterujących panel. Czy ja się tu w którymś momencie mylę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, binary napisał:

For example: If you set the boundary as 0 to 1000 cd/m2, the moment you enter a very dark scene where none of the colors reach above 50 cd/m2, only 5% of the bit depth will be available for use since the 1.07B colors are spread over 1000 cd/m2.

With dynamic metadata, the boundary can be adapted to the scene. In the same scenario, the dark scene would have the full 10 bit distributed in the much smaller amount it needs. To put it into perspective, the HDR10 scene would use just over 50M colors, which while being much better than SDR, is a lot less than the 1.07B the Dolby Vision would have.

Bzdury i jest ich więcej w artykule na rtings. Po pierwsze, zarówno DV jak i HDR10 bazują na krzywej PQ, więc jeśli jakaś scena używa tylko 50cd/m2 z całego zakresu 10 000 nitów, to po pierwsze nie używa 5% zakresu, bo PQ nie jest krzywą linową, a po drugie będzie wykorzystywała dokładnie taką samą wartość bez względu w którym formacie jest zakodowany film. Dodatkowe metadane w DV sprecyzują jak mapować poziomy jasności i pozwolą wykorzystać 100% dostępnej jasności wyświetlacza, jednak nie oczekujmy cudów takich jak opisane powyżej (np. z ilością kolorów).

Choć idea Dolby Vision podoba mi się bardzo i uważam, że HDR10 nie powinien powstać w takiej formie w jakiej został ratyfikowany, to nie podoba mi się już hermetyczność tego standardu i brak plików niezbędnych do skalibrowania trybu Dolby w telewizorze. Jeśli użytkownik ma wybór - dynamiczne metadane, ale nieskalibrowany punkt bieli i gamut vs. statyczne metadane, ale wyświetlacz doprowadzony bliżej stanu reżyserskiego niż w Dolby to co ma wybrać? Mam nadzieję, że to zmieni się z czasem...

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osoby, które przeklinały i obrażały (usunąłem te posty ale oczywiście dla potomnych są w bazie) do końca maja mają moderowaną treść. Tak jak mówiłem: interesujące i mądre posty zawsze będą się pojawiać. Jak zobaczę przekleństwo, rozciąganie posta, złe formatowanie itd to nawet nie będę patrzył na takiego posta żeby go wrzucić. Nie widzę powodu na bany. Może to Was ostudzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
12 godzin temu, Maciej Koper napisał:

Choć idea Dolby Vision podoba mi się bardzo i uważam, że HDR10 nie powinien powstać w takiej formie w jakiej został ratyfikowany, to nie podoba mi się już hermetyczność tego standardu i brak plików niezbędnych do skalibrowania trybu Dolby w telewizorze. Jeśli użytkownik ma wybór - dynamiczne metadane, ale nieskalibrowany punkt bieli i gamut vs. statyczne metadane, ale wyświetlacz doprowadzony bliżej stanu reżyserskiego niż w Dolby to co ma wybrać? Mam nadzieję, że to zmieni się z czasem...

Wybieram bramkę nr.3 czyli interesuje mnie wyświetlacz z DV, którego producent nie leci sobie w kulki i udostępni(ł) pliki do kalibracji.
Gorzej, że na ten moment zdaje się wybór jest tylko pomiędzy Vizio, więc czekam dalej z zakupami :E
Obiło Ci się coś o uszy jakoby dla OLED 2017 LG ma udostępnić pliki Golden Reference ?

Edytowane przez misfit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To już Delux nie Dolby jest ekspertem od standardów?...
Paranoja...

Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@binary Ty spryciarz jesteś - każdy Twój post z "wyjaśnieniem" to de facto długie rozwinięcie tego co Ci napisałem i rozpisywanie o zaletach DV i wadach HDR, a przecież nie o to chodziło i nie o to było pytanie.

Żeby już nie ciągnąć bo uważam, że odpowiedzi nie dasz,  napisze krótko i tak aby każdy zrozumiał -  DV wyciąga max z każdego odbiornika i optymalizuje obraz pod każdą scenę, co jednak nie umożliwia mu zrobienie z telewizora 700 nit odbiornika 1500 nit jak sugerowałeś.

Najprostszy/najjaśniejszy przykład - jeżeli słońce błyśnie blaskiem 700 nit to jest to zupełnie inny efekt niż  jak tv da nam po oczach słońcem/światłem o sile 1 500 nit.  DV w tym aspekcie czarów nie zrobi, bo nie przeskoczy fizyki i cech konstrukcyjnych panelu. Ot i tyle.

PS. Prośba - jeśli możesz daruj sobie jakieś wycieczki/zaczepki personalne - ja w pyskówkę nie mam zamiaru wchodzić. Dzięki.

errata - jest "wadach HDR" , winno być "wadach HDR10"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Dnia 12/05/2017 o 13:41, Xisiek napisał:

@binary Ty spryciarz jesteś - każdy Twój post z "wyjaśnieniem" to de facto długie rozwinięcie tego co Ci napisałem i rozpisywanie o zaletach DV i wadach HDR, a przecież nie o to chodziło i nie o to było pytanie.

Żeby już nie ciągnąć bo uważam, że odpowiedzi nie dasz,  napisze krótko i tak aby każdy zrozumiał -  DV wyciąga max z każdego odbiornika i optymalizuje obraz pod każdą scenę, co jednak nie umożliwia mu zrobienie z telewizora 700 nit odbiornika 1500 nit jak sugerowałeś.

Postanowilm nie zlac Twojego, ponownie pustego oraz niepotrzbnego jak pierwszy i kolejne komentarza.  Nie dlatego, zeby udowodnic ze sie mylisz, ze nie odpisze,  tylko dlatego ze nie skierowales go do mnie, tylko "pod publike", powtarzajac po raz kolejny idiotyzm, ktory usilujesz utrwalic w swiadomosci czytelnikow, jako  interpretacje moich slow. 

Niczego po Tobie nie powtarzam.

Po pierwsze wez sobie wygoogluj wpisy chocby na tym forum, odnosnie DV, to moze zaswita Ci, kto po kim powtarza. Interesuje sie ta tematyka od dawna i podejrzewam, ze znam szczegoly od czasu, zanim Ty zetknales sie z samym terminem Dolby Vision. Analogicznie  spaliles glupa
poprzednim  razem, kiedy probowales mnie uswiadamiac o istnieniu Sony Backlight Master Drive, choc moj post sugeruje zaintrygowanie tym rozwiazaniem, przed oficjalna informacja na forum z CES 2016. 
Przede wszystkim zas, nie jestesmy zgodni,  wiec NIE POWTARZAM po Tobie.
Napisalem wyraznie, ze podejrzewam, iz implementacja dekodera DV (w dotychczasowej  architekturze) nie "wyciagnie maxa z kazdego odbiornika" ( to akurat Twoje sformulowanie), a przy tym wiekszosc scen w filmie, bedzie podobnie wygladac  tak jak na 2x mniej jasnym wyswietlaczu,  dlatego mistrzowie jasnosci, kontrastu/ local dimingu maja dekoder DV na chwile obecna w nosie. Skoro ich technologia i rozwiazania wykazuja wieksza przewage nad konkurencja w HDR10, nie sa skorzy aby wspierajac DV, aby  te przewage, badz jej percepcje zmieniejszac (jednoczesnie wprowadzaja rozwiazania typu HDR+ czy Color Rectifier, aby podbic saturacje kolorow w HDR.

Gdyby bylo inaczej, tj tak jak piszesz i ich super wyswietlacze wygladalyby na dzien dzisiejszy jeszcze lepiej, zwlaszcza wobec smiertelnego konkurenta jakim jest OLED strategicznie nalezaloby to rozwiazac odwrotnie, tj nie spowalniac DV, tylko zaimplementowac je razem z LG, Vizio, TCL i polowa tuzina innych "chinczykow", albo wrecz przed nimi. 

To jest rzecz, ktorej nie mozesz zrozumiec, uparcie przypisujac mi IDIOTYCZNE sformulowania ze DV "zrobi z "tv700nit taki 1500". Tego typu zagrania mnie denerwuja i to sie nie zmieni. Nie moge Cie traktowac powaznie, dopoki dalej bedziesz tak robil. 

Cytat

Najprostszy/najjaśniejszy przykład - jeżeli słońce błyśnie blaskiem 700 nit to jest to zupełnie inny efekt niż  jak tv da nam po oczach słońcem/światłem o sile 1 500 nit.  DV w tym aspekcie czarów nie zrobi, bo nie przeskoczy fizyki i cech konstrukcyjnych panelu. Ot i tyle. [/quote]
 Nie rozmawiamy o czarach,  blyskajacym sloncu i ekstremach, tylko o reprodukcji i SATURACJI kolorow w scenach o sredniej i niskiej jasnosci, ktore przewazaja. Przestan wreszcie opowiadac dyrdymaly. 

Moglbys mi wypominac przez najblizszy rok,  niewyobrazalny blunter, ktory popelnilem w ubiegly weekend (oryginalny - to nie byla prowokacja) i ktory zapewnil mi nagrode forumowego blazna, na krotki czas.  Jednak sugestie, ktore czynisz, jakobym nie rozumial podstaw dzialania HDR i jego praktycznych aspektow,
odsylajac mnie do zenujacych zrodel, jest naprawde nie na miejscu. Mam bezposrednia stycznosc z HDR od czasow jego rynkowego dubiutu, a od pol roku u siebie w domu. Posiadam 2 telewizory i 2 rozne odtwazracze BDUHD, z kazdym innym poza Z9D i najnowszymi OLED-ami mam stycznosc. Przez moje rece przeszlo ponad 40 wydan
HDR, mam oba VoD-y ofeujace w Europie tresci HDR. Podkreslam - nie od tygodnia, czy dwoch, tylko od pol roku. Zdarzylem sie na spokojnie napatrzec. Wsrod przeczytanych przeze mnie na ten temat materialow znalazly sie 2 szczegolowe opracowania testow telewizji HDR (baza SMPTE). Nie zapytam o Twoje doswiadczenia w
tej dziedzinie, ale bylbym wdzieczny, gdyby w przyszlosci Cie naszla ochota dyskusji ze mna, chcial ja prowadzic w sposob rzeczowy, nie wkladajac w moje usta idiotyzmow, starajac sie doprzecyzowac rzeczy niezrozumiale i nie traktujac mnie jak jakiegos lamusa. Masz prawo nie zgadzac sie z postawionymi przeze mnie
tezami, zwlaszcza, ze czasem sa one strzalem, zbudowanym na bazie domyslow i plotek. Czasem wrecz, w sezonach ogorkowych, bywaja w zalozeniu prowokacyjne. Nigdy jednak nie probuj ich demontowac bez rzeczowych argumentow i logicznego wnioskowania, albo chociaz odrobiny humoru. 

zmieniony ustep, ktorego edycja sie nie powiodla. 

Gdyby bylo inaczej, tj tak jak piszesz i ich super wyswietlacze wygladalyby na dzien dzisiejszy jeszcze lepiej, zwlaszcza wobec smiertelnego konkurenta jakim jest OLED strategicznie nalezaloby to rozwiazac odwrotnie, tj nie spowalniac DV, tylko zaimplementowac je razem z LG, Vizio, TCL i polowa tuzina innych "chinczykow", albo wrecz przed nimi. Dla Sony, Dolby Vison jest czyms naturalnym,  chocby z racji masterowania produkowanych przec Sony/Tristar filmow w DV. Philips, ktory ma tradycje wysokobitowego processingu obrazu, poszedl wogole w innym kierunku, proponujac alternatywe. 

Dnia 12/05/2017 o 13:41, Xisiek napisał:

Postanowilem nie zignorowac Twojego, ponownie pustego oraz niepotrzbnego jak pierwszy i kolejne komentarza.  Nie dlatego, zeby udowodnic ze sie mylisz i  ze nie odpisze, a dlatego, ze nie skierowales go do mnie, tylko "pod publike", powtarzajac po raz kolejny idiotyzm, ktory usilujesz utrwalic w swiadomosci czytelnikow, jako  interpretacje moich slow. 

Niczego po Tobie nie powtarzam.

Po pierwsze wez sobie wygoogluj wpisy chocby na tym forum, odnosnie DV, to moze zaswita Ci, kto po kim powtarza. Interesuje sie ta tematyka od dawna i podejrzewam, ze znam szczegoly od czasu, zanim Ty zetknales sie z samym terminem Dolby Vision. Analogicznie  spaliles glupa
poprzednim  razem, kiedy probowales mnie uswiadamiac o istnieniu Sony Backlight Master Drive, choc moj post sugeruje zaintrygowanie tym rozwiazaniem, przed oficjalna informacja na forum z CES 2016. 
Przede wszystkim zas, nie jestesmy zgodni,  wiec NIE POWTARZAM po Tobie.
Napisalem wyraznie, ze podejrzewam, iz implementacja dekodera DV (w dotychczasowej  architekturze) nie "wyciagnie maxa z kazdego odbiornika" ( to akurat Twoje sformulowanie), a przy tym wiekszosc scen w filmie, bedzie podobnie wygladac  tak jak na 2x mniej jasnym wyswietlaczu,  dlatego mistrzowie jasnosci, kontrastu/ local dimingu maja dekoder DV na chwile obecna w nosie. Skoro ich technologia i rozwiazania wykazuja wieksza przewage nad konkurencja w HDR10, nie sa skorzy aby wspierajac DV,  te przewage, badz jej percepcje zmieniejszac (jednoczesnie wprowadzaja rozwiazania typu HDR+ czy Color Rectifier, aby podbic saturacje kolorow w HDR.

Gdyby bylo inaczej, tj tak jak piszesz i ich super wyswietlacze, dzieki DV wygladalyby na dzien dzisiejszy jeszcze lepiej, zwlaszcza wobec smiertelnego konkurenta jakim jest OLED strategicznie nalezaloby to rozwiazac odwrotnie, tj nie spowalniac DV, tylko zaimplementowac je razem z LG, Vizio, TCL i polowa tuzina innych "chinczykow", albo wrecz przed nimi. Dla Sony, Dolby Vison jest czyms naturalnym,  chocby z racji masterowania produkowanych przec Sony/Tristar filmow w DV. Philips, ktory ma tradycje wysokobitowego processingu obrazu, poszedl wogole w innym kierunku, proponujac alternatywe. A moze siie myle i dzideki DV  ich obraz na tle konkurencji bedzie  wygladac jeszcze lepiej. Czas pokaze.

Tymczasem to jest rzecz, ktorej nie mozesz zrozumiec, uparcie przypisujac mi IDIOTYCZNE sformulowania ze DV "zrobi z "tv700nit taki 1500". Tego typu zagrania mnie denerwuja i to sie nie zmieni. Nie moge Cie traktowac powaznie, dopoki dalej bedziesz tak robil. 

Cytat

Najprostszy/najjaśniejszy przykład - jeżeli słońce błyśnie blaskiem 700 nit to jest to zupełnie inny efekt niż  jak tv da nam po oczach słońcem/światłem o sile 1 500 nit.  DV w tym aspekcie czarów nie zrobi, bo nie przeskoczy fizyki i cech konstrukcyjnych panelu. Ot i tyle. 

Nie rozmawiamy o czarach,  blyskajacym sloncu i ekstremach, tylko o reprodukcji i SATURACJI kolorow w scenach o sredniej i niskiej jasnosci, ktore przewazaja. Przestan wreszcie opowiadac dyrdymaly. 

Moglbys mi wypominac przez najblizszy rok,  niewyobrazalny blunter, ktory popelnilem w ubiegly weekend (oryginalny - to nie byla prowokacja) i ktory zapewnil mi nagrode forumowego blazna, na krotki czas.  Jednak sugestie, ktore czynisz, jakobym nie rozumial podstaw dzialania HDR i jego praktycznych aspektow,
odsylajac mnie do zenujacych zrodel, jest naprawde nie na miejscu. Mam bezposrednia stycznosc z HDR od czasow jego rynkowego dubiutu, a od pol roku u siebie w domu. Posiadam 2 telewizory i 2 rozne odtwazracze BDUHD, z kazdym innym,  poza Z9D i najnowszymi OLED-ami mam stycznosc. Przez moje rece przeszlo ponad 40 wydan
HDR, mam oba VoD-y ofeujace w Europie tresci HDR. Podkreslam - nie od tygodnia, czy dwoch, tylko od pol roku. Zdarzylem sie na spokojnie napatrzec. Wsrod przeczytanych przeze mnie na ten temat materialow znalazly sie 2 szczegolowe opracowania testow telewizji HDR (baza SMPTE).

Nie zapytam o Twoje doswiadczenia w
tej dziedzinie, ale bylbym wdzieczny, gdyby w przyszlosci Cie naszla ochota dyskusji ze mna, chcial ja prowadzic w sposob rzeczowy, nie wkladajac w moje usta idiotyzmow, starajac sie doprzecyzowac rzeczy niezrozumiale i nie traktujac mnie jak jakiegos lamusa. Masz prawo nie zgadzac sie z postawionymi przeze mnie
tezami, zwlaszcza, ze czasem sa one strzalem, zbudowanym na bazie domyslow i plotek. Czasem wrecz, w sezonach ogorkowych, bywaja w zalozeniu prowokacyjne. Nigdy jednak nie probuj ich demontowac bez rzeczowych argumentow i logicznego wnioskowania, albo chociaz odrobiny humoru. 

Przepraszam za dubla. Wkradl sie blad do cytatu, dllatego ponawiam poprawiony i jednolity  post. Jednoczesnie prosze o usuniecie poprzedniego.

Edytowane przez binary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten też brany pod uwagę, a to, że procesy restrykcyjne itd itp to chyba dobrze, będzie z czego rozliczać na teście. Chociaż i tak sądzę, że zaliczą go już w blokach startowych ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@binary

Ze swojego doświadczenia życiowego i zawodowego nauczyłem się jednej bardzo ważnej rzeczy, która idealnie tu pasuje.

Jeżeli ktoś na proste pytanie udziela odpowiedzi w postaci epistoły czy wywodu pokroju pracy doktorskiej to znaczy, że jest problem z odpowiedzią i trzeba tak zmieszać/zaciemnić w mętnej wodzie aby temat się rozmył i wszyscy zgubili o co w ogóle chodziło... Dokładnie to zrobiłeś w swoich postach - zresztą nie pierwszy raz :D

PS. Tak na marginesie coś Ci się znowu pomyliło -  ja nigdy z Tobą o Sony Backlight Master Drive nie dyskutowałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
38 minut temu, Xisiek napisał:

@binary

Ze swojego doświadczenia życiowego i zawodowego nauczyłem się jednej bardzo ważnej rzeczy, która idealnie tu pasuje.

Jeżeli ktoś na proste pytanie udziela odpowiedzi w postaci epistoły czy wywodu pokroju pracy doktorskiej to znaczy, że jest problem z odpowiedzią i trzeba tak zmieszać/zaciemnić w mętnej wodzie aby temat się rozmył i wszyscy zgubili o co w ogóle chodziło... Dokładnie to zrobiłeś w swoich postach - zresztą nie pierwszy raz :D

Jak chcesz poopowiadac o swoim doswiadczeniu zyciowym, to zaloz bloga. Tu mozemy co najwyzej podyskutowac  doswiadczenia z HDR. Gdybys mial watpliwosci . Mozesz doliczyc 3 pozyczone tytuly. 20170514_145036_zpsdn7zksrs.jpg

Niestety jak zwykle nie masz antytezy, poza tym, ze nie zrozumiales  bo woda za metna, Nie zrozumiales nawet tego, ze  Twoje "proste pytanie", bylo natury: "Jak czesto bijesz swoja zone?" A temat sie nie rozmyl, tylko czeka na swoj czas. Beda dostepne materialy, to wtedy temat wroci.

Na przyszlosc radze zastanowic sie nad tym co piszesz, Na pozegnanie niezapominajka.

38 minut temu, Xisiek napisał:

PS. Tak na marginesie coś Ci się znowu pomyliło -  ja nigdy z Tobą o Sony Backlight Master Drive nie dyskutowałem.

NIe dyskutowales, bo odeslalem Cie od razu na drzewo, ale topik pamietac powinienes. Moze jest Was dwoch?

https://hdtvpolska.com/forum/topic/37865-sony-wprowadza-serię-bravia-zd9-telewizory-4k-hdr-najwyższej-klasy/?do=findComment&comment=389353

Korzystajac z okazji chcialem przeprosic Kolege ambidarka.

Edytowane przez binary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, binary napisał:

20170514_145036_zpsdn7zksrs.jpg

To sa tylko pieniądze ułożone w dwie kupki ;) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vincent pokazal zawartosc najladniejszego kartonu do przewozenia telewizorow i menu telewizora. Herr Trozinski poszedl nieco dalej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spodziewana cena podobno 6999 gbp za ez1000 w 65 calach.  

PS. Dolby Vision naturalnie nie ma. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 15.05.2017 o 12:53, binary napisał:

Jak chcesz poopowiadac o swoim doswiadczeniu zyciowym, to zaloz bloga. Tu mozemy co najwyzej podyskutowac  doswiadczenia z HDR. Gdybys mial watpliwosci . Mozesz doliczyc 3 pozyczone tytuly. 20170514_145036_zpsdn7zksrs.jpg

.

Ładne zdjęcie. Pytanie -    pan "X" posiada ponad 1 500 płyt z muzyką , czy to z automatu oznacza, że zna się na muzyce ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, Xisiek napisał:

Ładne zdjęcie. Pytanie -    pan "X" posiada ponad 1 500 płyt z muzyką , czy to z automatu oznacza, że zna się na muzyce ?

To zdjecie sugeruje,  ze obecnnie moim uluibonym filmem jest   1023 Odcienie  greya.

Inaczej mowiac, ze jestem entuzjasta

Ty na tym forum, nigdy nie wyjdziesz ze  swojego boxa.....marketerow.

Zrob sobie przysluge i skieruj swoja uwage w inna, niz moja strone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi