Skocz do zawartości
Maciej Koper

Panasonic EX780 (TX-75EX780e) TEST wielkiego telewizora 2017 Ultra HD z HDR

Rekomendowane odpowiedzi

Kilka dni temu przywróciłem ustawienia domyślne we wszystkich trybach obrazu i pobawiłem się troszkę ustawieniami.Ale cały czas mam problem z kolorami ,tak jak dawniej ,albo za duzo żółci ,albo fioletu lub świecenie twarzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 15.12.2017 o 21:52, cezary1020 napisał:

Kilka dni temu przywróciłem ustawienia domyślne we wszystkich trybach obrazu i pobawiłem się troszkę ustawieniami.Ale cały czas mam problem z kolorami ,tak jak dawniej ,albo za duzo żółci ,albo fioletu lub świecenie twarzy.

No to może w końcu czas na prawdziwą kalibrację? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Maciej Koper napisał:

No to może w końcu czas na prawdziwą kalibrację? :)

Chętnie bym skorzystał ,ale nie stać mnie.Na telewizor zaciągnąłem dług u żony:)

• Lubię 1
  • Haha 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może ktoś chociaż podpowie,które ustawienia przestawić,aby pozbyć się fioletowej poświaty na twarzach? Resztę da się  przeżyć. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy profesjonalna kalibracja tego modelu 58ex780, poradzi sobie z nierównym odcieniem bieli, która w dolnej części ekranu wchodzi bardziej w róż ?

Widać to na specyficznych scenach, gdzie dominuje biel lub szarość (np. sporty zimowe), na dole ekranu biel wchodzi lekko w róż, na środku ekranu jest OK, w górnej części też są minimalne odchyłki. Próbowałem różnych ustawień w konfiguracji balansu bieli, zdejmując kolor czerwony, jest trochę lepiej, ale nie wiem czy balans bieli ostatecznie jest prawidłowy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli to jest jakaś forma cloudingu to nie za bardzo, jesli tylko kwestia wynika z złego ustawienia barw w tym TV na 100% tak..

Edytowane przez ma_ko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 1.01.2018 o 15:46, cezary1020 napisał:

Może ktoś chociaż podpowie,które ustawienia przestawić,aby pozbyć się fioletowej poświaty na twarzach? Resztę da się  przeżyć. :)

Jeżeli trafiła Ci się normalna/typowa sztuka, tak jak pisał kolega stronę wcześniej - temperatura barwowa na Ciepły 1.  Na jakich wartościach masz kontrast i podświetlenie oraz kolory?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 9.01.2018 o 17:03, Xisiek napisał:

Jeżeli trafiła Ci się normalna/typowa sztuka, tak jak pisał kolega stronę wcześniej - temperatura barwowa na Ciepły 1.  Na jakich wartościach masz kontrast i podświetlenie oraz kolory?

Kontrast 90, podświetlenie 90, kolor 46

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, cezary1020 napisał:

Kontrast 90, podświetlenie 90, kolor 46

To wysokie wartości, a w jakim trybie obrazu na nich operujesz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, lukryb33 napisał:

Witam,

Koledzy mam 50ex780. Czy można do tego modelu podłączyć soundbar przez bluetooth?

Pozdr

Dołączam się do pytania. Ja nie mogę się połączyć przez bluetooth z żadnym urządzeniem. Wchodzę w Menu/Konfiguracja/Konfiguracja Bluetooth/Urządzenia i telewizor nie wyszukuje żadnych urządzeń.Czy robię coś nie tak?

Edytowane przez cezary1020

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki polecacie uchwyt ścienny do 58EX780? Nie zależy mi na odchylaniu telewizora itd, ale muszę wziąć pod uwagę, że część wyjść HDMI, USB itd jest bezpośrednio od tyłu telewizora a druga część z boku. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

ja z innej beczki.

Moj Panas z serii AS800 padl drugi raz w ciagu 2 1/2 roku.Prawdopodobnie znowu plyta glowna.

Konsultowalem sie z serwisem i male szanse na darmowa naprawe,bo gwarancja minela.

Dalej walcze ale w razie czego gdyby sie uperali zastanawiam sie nad kupnem nowego TV,nieco wiekszego.

Pod uwage biore wlasciwie tylko Panasa 58EX780 a konkretnie ze wzgledu na miejsce zamieszkania 58EXW784 lub jednego z modeli Sony.

Przegladajac rozne sklepy trafilem jednak na Panasonica 58EXF787.To jakis specjalny model,w polskiej dystrybucji go nie ma.

Od serii EX(W) rozni sie nastepujacymi parametrami :

Odswiezanie 2600 Hz  zamiast 2400 Hz

Inna podstawa

2000 stron Videotextu zamiast 1500

VR-Audio True Surround +   zamiast VR-Audio True Surround

Klasa energetyczna A+ zamiast A

Pilot z aluminium zamiast z plastiku.

Moje pytynie,ktos wie co tam za matryca siedzi?

Te wymienione roznice niby przemawiaja za modelem EXF ale w sumie najwaznejsza jest przeciez matryca.

Jest ta sama co w EX780 czyli 120Hz czy moze inna?

Za odpowiedz z gory dziekuje.

https://www.hifi-regler.de/shop/panasonic/panasonic_tx-58exf787.php

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U Was też w trybie hdr-u taki clouding (65ex780) ? Niedawno zrobiona kalibracja, dwa tryby - telewizja cyfrowa oraz dla hdr-u. Clouding w trybie hdr masakra, strasznie denerwujące oglądanie filmów wieczorami, trzeba obniżać jasność żeby bylo lepiej, w trybie telelewizji ok. W sklepie nie do zauważenia a dodatkowo clouding uwidacznia się bardziej po kalibracji gdy są powyłączane wspomagacze obrazu. Poniżej plansze z dwóch skalibrowanych trybów, zdjęcie zrobione wieczorową porą.

F74D6587-FC04-42CC-8BFF-2DD90AD67F6A.jpeg

5F57F094-D788-4183-A84A-8824F42DB81C.jpeg

Edytowane przez matusz151

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Ja mam 58EX780 od kilku dokładnie dni i u mnie wygląda to tak samo. Nie wiem właśnie czy uda mi się do tego przyzwyczaić. Mam jeszcze kilka dni na oddanie, więc będę się mu bacznie przyglądał. Może ma ktoś jakiś pomysł na ustawienia aby zmniejszyć ten efekt wizualny ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie.  

Panasonic jest u mnie juz kilka dni. Gra od rana do wieczora i z każdym dniem jest coraz lepiej.  Nie włączam już żadnych plansz testowych bo przecież nie będę siedział i ich oglądał cały czas i sprawdzał czy się coś zmienia czy nie.  Telewizor czy jak go nazwać jest do oglądania filmów,  bajek dla dzieci, czy innych programów.  Przynajmniej u mnie do tego służy.  Dlatego dla mnie w tym momencie obraz jest bardzo dobry. Nie mam się do czego przyczepić.  Myślę że jakby ktoś chciał to do każdego ekranu można się przyczepić. Panasonica mialem do tej pory w plazmie i byłem z niego bardzo zadowolony.   Dlatego mój wybór padł na model tej samej firmy.  Nie ma tutaj przesadnie wyeksponowanych kolorów,  kontrastu.  Nastomiast jest to obraz, przynajmniej dla mnie nie męczący oczu. 

Dla mnie po tych kilku dniach jest bardzo ok  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 2.02.2018 o 10:12, rzymek79 napisał:

Może ma ktoś jakiś pomysł na ustawienia aby zmniejszyć ten efekt wizualny ?

Generalnie należy aktywować adaptacyjne podświetlenie i/lub zmniejszyć siłę podświetlenia do powiedzmy 20-30 jednostek. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja przy filmach 4k podświetlenie adaptacyjne daje włączone na max ,siłę podswietlenia nie ruszam i jest elegancko a przy filmach hd czy tv cyfrowej wyłączone całkowicie adaptacyjne 

Edytowane przez matusz151

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posiadam model 58EX780. Jakie polecacie do niego okulary aktywne 3D? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam 1 szt okularów Samsung SSG-3100GB. Sparowałem je, ale efekt 3D bardzo słaby. Na moim starym Panasie z technologią pasywna dużo lepszy efekt. Niewiem może to przez to, że filmy 3D puszczam na Android Boxie Ferguson FBOX ATV, może on nie potrafi wyświetlić dobrego 3D, chociaż telewizor rozpoznaje 3D i przedstawiają się jego ustawienia na 3D,ale efekt słaby i obraz bardzo ciemny.

Wysłane z mojego HTC 10 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi