Skocz do zawartości
Maciej Koper

Panasonic EX780 (TX-75EX780e) TEST wielkiego telewizora 2017 Ultra HD z HDR

Rekomendowane odpowiedzi

Dnia 13.09.2017 o 22:18, szymon9 napisał:

A ja nabyłem w Niemczech "podrasowaną" wersję 58EX780 a mianowicie EXX789, która od standardowej różni się :

1. 2600 Hz BMR IFC“ zamiast 2400 Hz

2.  inny, metalowy piękny i bardzo solidny stojak

3. metalowy pilot

4. podobno lepszym dźwiękiem VR-Audio-Master Surround+ zamiast VR-Audio True Surround

5. telegazeta 2000 stron zamiast 1500

a wszystko po negocjacjach w cenie 1299  Euro czyli 5520 pln

Ad.1 nie ma to zupełnie żadnego znaczenia co tam sobie wpisze producent 

Ad.2 i 3 tak to są faktyczne różnice i takie, które mogą cieszyć

Ad.4 jeżeli nawet scalaczek inny (trochę wątpię) różnica praktycznie nie do wychwycenia

Ad.5 a to już chyba nikomu się nie przyda, poza specyfikacja :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak bardzo test dla 75' będzie miarodajny dla tego tv w 58'? Czy można przyjąć, że wyniki dla 58' byłyby bardzo zbliżone? A może można przyjąć, że niektóre parametry w ciemno będą lepsze na mniejszym tv a niektóre gorsze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem Panasonica Ex780 i Sonego Xe9005 w rozmiarach 49-50" w domu przez 2 dni jednocześnie, więc mogę napisać co zaobserwowałem okiem laika :). Może to zainteresuje osoby wybierające między nimi. 

Oczywiście nieskalibrowane.

Odtwarzalem testowe filmiki Samsunga, Sony, LG z HDR z USB (2 min ok. 750 MB), netflix 4k, Amazon video 4k hdr, YouTube. 

Różnicy w jasności dużej nie zauważyłem. Oslepiajace snopy światła, jak np. latarnia na jednym z filmików Samsunga miała podobny efekt WOW.  

Różnice w jakości czerni byly niewielkie, raz lepszy był Sony raz Panasonic, ale chyba jednak małe wskazanie na Sonego. Co ciekawe czarny w Sonym szedł w stronę szarości a w Panasonicu w ciemny granat. Nie wiem z czego to wynikało, może z większej odblaskowosci matrycy. 

Spora różnica była w kolorach - ogień, wyrabiane szkło, wnętrze kościoła na Sonym miały wyraźnie pomarańczowy odcień a na Panasonicu żółty, tutaj jednak nie wiem która z opcji jest prawidłowa. 

Ilość szczegółów w ciemnych miejscach była podobna, ale w jasnych sporo lepszy był Sony - tam gdzie Panasonic miał już nieco wyblakłe miejsca (okienko w pociągu) Sony pokazywał fajny, kontrastowy i szczegółowy obraz. 

Co do rownomiernosci podświetlenia - spory plus dla Sonego. W Panasonicu widać było chmurki i leciutko banding. 

Na Sonym z kolei mały efekt kilku brudnych plam na środku matrycy, jednak mniej to było widać niż w Panasonicu. 

Ostatecznie wybralem Panasonica, bo różnica w cenie to był 1000 zł (jeden i drugi w promocji) a różnica w obrazie dla mnie nie była tyle warta. Obraz sdr nawet ciut bardziej mi się podobał na Panasonicu, choć kąty widzenia ma nieco słabsze niż Sony. Dodatkowo w Sonym zaobserwowałem problemu z płynnością obrazu z UPC na meczach i nawet w płynności odtwarzania Amazon Video czy YouTube. Na Panasonicu tego nie doświadczyłem. 

Aczkolwiek Panasonic możliwości smart ma sporo mniejsze. Z drugiej strony irytowal mnie Android TV na Sonym - co chwila byly jakieś komunikaty o błędach i mulił przy zwiększaniu głośności :)

Nie jest to najważniejsze oczywiście ale odnotowuje. I tak pewnie dokupienia sobie oddzielny box z Android tv za 250 z Ali i bez problemu mogę go zmnienic jak skończa się aktualizacje., bo chromecast to wspaniała sprawa. 

Filmiki hdr które oglądałem to Samsung Chasing the light, LG daykight hdr, LG Colors of the yourney, Sony nie pamiętam tytułu :) plus jakieś tam trailery 

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja już zamówiłem :)
Sporo sie na czytałem i mysle ze ten panas spełni moje oczekiwania.

Mam kilka pytań:

1.Czy TV ma jakieś wady na ktore zwrócić uwagę przy pierwszym uruchomieniu?
2. Gdy kupie XOX chce zrobić profesjonalną kalibracje. Czy zanim to nastąpi robić jakakolwiek inna?
3. Dysk zewnętrzny. Czy taki fo tego TV bedzie ok
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6867285155 ?

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może mi ktoś wyjaśnić z jakiego powodu  65ex780 waży prawie dwa razy więcej niż 65mu7002? :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie,

czy ktos z Was spotkal sie z czyms podobnym? (50ex780e).

Na ciemniejszych scenach widac czasem niejednolity kolor np. sciany, ubrania itp. Widac to glownie z bliska, nawet na blu-ray. Sprawdzalem na trzech egzemplarzach. Na Sony 9005 nie zauwazylem czegos takiego. Pytam bo albo nie umiem czegos wyregulowac, albo nikt nie zwraca na to uwagi.

Edytowane przez tmisiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 24.10.2017 o 22:38, FASTT napisał:

A ja już zamówiłem :)
Sporo sie na czytałem i mysle ze ten panas spełni moje oczekiwania.

Mam kilka pytań:

1.Czy TV ma jakieś wady na ktore zwrócić uwagę przy pierwszym uruchomieniu?
2. Gdy kupie XOX chce zrobić profesjonalną kalibracje. Czy zanim to nastąpi robić jakakolwiek inna?
3. Dysk zewnętrzny. Czy taki fo tego TV bedzie ok
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6867285155 ?

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

Ad. 1

a. rownomiernosc podswietlenia matrycy moglabybyc lepsza. Sprawdzalem na Sony xe80 i tu bylo bardzo dobrze. 

b. no i mnie troche martwią te przebarwienia (wyglada to tak jakby material byl bardzo skompresowany, a nie jest), glownie na ciemnych scenach, widac nie tyle pixele co brak gladkiego przejscia tonalnego miedzy kolorami o ciemnym zabarwieniu). Moze to kwestia ustawien, ale przekopalem cale menu po kolei i nic. Na Sony tego nie bylo!

54A2FAD8-4524-4A1C-8CA7-0D602EA3D20B.jpeg

Edytowane przez tmisiu
Dodalem foto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe, że masz coś takiego na materiałach z blu-ray. 

Zauważyłem coś takiego i to nawet chyba w mniejszym stopniu tylko na obrazie z UPC i na Youtube, ale postaram się przyjrzeć z bliska bo mam dokładnie taki sam model i też 50"

Sony jako jedyny producent ma specjalną obróbkę, która takie rzeczy wygładza (nie pamiętam tylko nazwy) dlatego na XE90 mogłeś tego nie widzieć (wcześniej też miałem tamten model i też tego nie widziałem) 

Edytowane przez pinkibass

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich,

Od 2 tygodni jestem posiadaczem TX50EX780E i do wczoraj byłem zadowolony z Panasa. Co się zmieniło? Już opisuję i proszę o pomoc czy tak ma być czy nie :-)

Wczoraj postanowiłem pierwszy raz przetrzeć telewizorek z kurzu. Delikatna, sucha szmatka z mikrofibry i zabieram się do delikatnego przecierania matrycy. Obszar nad dolną ramką i tuż obok prawej ramki niemal na całej długości podczas przesuwania ściereczki dosłownie ,,strzela" jakbym przesuwał pęcherzyki powietrza w stronę ramki. Pozostały obszar matrycy nie ma tej cechy. Jest to trudne do opisania, ale wrażenie jest takie jakby matryca nie była dobrze przyklejona do czegoś (nie znam technologii) pod spodem. Oczywiście z zewnątrz nic nie widać, wszystko jest idealnie płaskie, telewizor gra. Dzwoniłem do Panasonica, dali tel. do serwisu by umówić wizytę w domu w celu sprawdzenia. Natomiast chciałbym wcześniej posiłkować się Waszą wiedzą przed przyjazdem serwisu czy Panasy mają coś takiego czy to ewidentna partanina produkcji.

Dzięki za wszelki info, pozdrawiam

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć wszystkim,

Stałem się dziś szczęśliwym użytkownikiem Panasa 50ex780e. Czy ktoś robił może kalibrację tego modelu? Czy wogóle się opłaca robić kalbrację? Jakie zalecacie ustawienia kolorów?

Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 30.10.2017 o 19:18, tmisiu napisał:

Ad. 1

a. rownomiernosc podswietlenia matrycy moglabybyc lepsza. Sprawdzalem na Sony xe80 i tu bylo bardzo dobrze. 

b. no i mnie troche martwią te przebarwienia (wyglada to tak jakby material byl bardzo skompresowany, a nie jest), glownie na ciemnych scenach, widac nie tyle pixele co brak gladkiego przejscia tonalnego miedzy kolorami o ciemnym zabarwieniu). Moze to kwestia ustawien, ale przekopalem cale menu po kolei i nic. Na Sony tego nie bylo!

54A2FAD8-4524-4A1C-8CA7-0D602EA3D20B.jpeg

Jaki dramat. Podobnie w sklepie widziałem na modelu x700e

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy pozostali użytkownicy też to zaobserwowali? Nie chce. mi się wierzyć że nie wyszło to przy teście. To nie jest jakaś wada?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czy pozostali użytkownicy też to zaobserwowali? Nie chce. mi się wierzyć że nie wyszło to przy teście. To nie jest jakaś wada?
Nie zauważyłem u siebie, ale najlepiej zweryfikować to na tym samym materiale video, może jakiś przykład z YouTube na którym to widac ?

Wysłane z mojego XT1039 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze nie na każdym materiale jest to widoczne. Wczoraj włączyłem film z DVD. Masakra już na napisach początkowych, czarne tło w poziome paski. I znalazlem jedną opcje w odtwarzaczu - zakres RGB: normalny i zaawansowany. Przełączylem na zaawansowany i jak ręką odjął. Piekne czarne tlo. Ale już z dekodera kablówki to jest różnie. Ostatnio oglądalem 1 odc. Błękitnej Planety II, scena krecona głęboko pod wodą - wygladalo to tak jakby film zajmował 100kb, przebarwienia tonalne na kazdym centymetrze ekranu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakby obraz z kablówki i DVD nie ustępował niczym Blu-Ray oraz BD UHD, to nie byłoby sensu ich istnienia.

Moim zdaniem nie da się oceniać telewizora na podstawie obrazu z kablówki.

Masz możliwość odpalić jakiś film Blu-Ray? PS3 nawet od kogoś pożyczone by wystarczyło.

Masz TV 50", DVD to 720x576. To nie ma prawa dobrze wyglądać na tak dużym telewizorze.

Edytowane przez Fjubens

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
53 minuty temu, tmisiu napisał:

Po pierwsze nie na każdym materiale jest to widoczne. Wczoraj włączyłem film z DVD. Masakra już na napisach początkowych, czarne tło w poziome paski. I znalazlem jedną opcje w odtwarzaczu - zakres RGB: normalny i zaawansowany. Przełączylem na zaawansowany i jak ręką odjął. Piekne czarne tlo. Ale już z dekodera kablówki to jest różnie. Ostatnio oglądalem 1 odc. Błękitnej Planety II, scena krecona głęboko pod wodą - wygladalo to tak jakby film zajmował 100kb, przebarwienia tonalne na kazdym centymetrze ekranu.

Szkoda. 58' za naprawdę porządne pieniądze można kupić. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, Fjubens napisał:

Jakby obraz z kablówki i DVD nie ustępował niczym Blu-Ray oraz BD UHD, to nie byłoby sensu ich istnienia.

Moim zdaniem nie da się oceniać telewizora na podstawie obrazu z kablówki.

Masz możliwość odpalić jakiś film Blu-Ray? PS3 nawet od kogoś pożyczone by wystarczyło.

Masz TV 50", DVD to 720x576. To nie ma prawa dobrze wyglądać na tak dużym telewizorze.

Tu się nie zgodzę. Oglądalem ten sam materiał na roznych tv, tj. sony xe80, jakis Samsung i takich przebarwień nie bylo. Z kablówki rowniez. Owszem, kablowka nadaje slaby sygnal, ale o ile powinna byc to kwestia rozdzielczosci, to nie przebarwien tonalnych. Jesli ogladam z kablowki to samo na roznych tv i na jednym wystepuja przebarwienia a na innym ich nie ma, to co jest winne? Kablowka? Moim zdaniem winne jest rozwiazanie zastosowane w tv. 

Blu-ray'a mam. Obraz jest ok, ale jesli zmienie ustawienie w odtwarzaczu, o ktorym pisalem wyzej, to w niektorych scenach nawet na BD przebarwienia są.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie mówcie że to wina kablówki proszę Was :) w rodzinie na 65 calach nie ma takiego problemu na klasę gorszym sprzecie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Grzegorz_K napisał:

No nie mówcie że to wina kablówki proszę Was :) w rodzinie na 65 calach nie ma takiego problemu na klasę gorszym sprzecie.

No właśnie nie mówię :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko trzeba pisać do Panasonica. Wiem ,że zbierają wszystkie uwagi  na temat obrazu tv z roku 2016 i2017 . W nie długim czasie będzie aktualizacja oprogramowania ,która ma poprawić obraz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś podpinał większy dysk 2.5 usb 3.0  np 4tb ? pytam bo w instrukcji pisze że dyski powyżej 160gb wymagają dodatkowego zasilania ale prawpodobnie tylko do nagrywania a odtwarzanie 4K powinno iść, wolałbym kupić 2.5 cala ze wzgledu na rozmiary i wiekszą mobilność. U siebie sprawdzałem 250gb 2.5 i śmiga bez problemu 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi