Skocz do zawartości
Maciej Koper

Panasonic EX780 (TX-75EX780e) TEST wielkiego telewizora 2017 Ultra HD z HDR

Rekomendowane odpowiedzi

ZD 9 występuje w 100 calach, kosztuje w UK bodaj coś z okolic 60 tys. funtów czyli 300 tys PLN.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
\"EX780 można skalibrować tak by wszystkie kolory były oddane naturalnie w filmach Full HD\" czy aby na pewno ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, bankroot napisał:

\"EX780 można skalibrować tak by wszystkie kolory były oddane naturalnie w filmach Full HD\" czy aby na pewno ?

Jakie wątpliwości?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, christoff.w napisał:

więc w sumie to i ze 100" by się przydał do salonu jak nie większy

Eee tam ''100

telebim wstawić do salonu :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, Maciej Koper napisał:

Jakie wątpliwości?

Raczej zwyczajne ;).

Nie jestem pewien, czy na podstawie pomiarów nieco ponad 100 punktów, można stwierdzić, że WSZYSTKIE kolory będą naturalnie oddane .... Masz pełne przekonanie, że Panasonic ładuje do tych TV najwyższej klasy elektronikę, która zapewnia liniowość wszystkich kalibrowanych parametrów ....... ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam 

Przymierzam się do kupna tv led

Czekam na testy nowych modeli( właściwie został mi tylko LG) i wstępnie wybrałem Sony 55xe9005

Czy warto przemyśleć tego Panasonica w opcji 58 cali? cena bedzie podobna.

Tylko widać że słabiej świeci ( słądszy efekt HDR)

Czy zauważe różnicę w materiałach z HDR ( gry PS4 i filmy? )

Kilka informacji do czego potrzebuje tv

1. PS4 zwykłe z opcją wykorzystania HDR w grach ( to mnie najmocniej ineresuje)

2. Na codzień NC+ PILKA NOZNA ,filmy z Canal Plus oraz NETFLIX bajki dla córki,filmy i seriale.(sa dostępne już w UHD HDR)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znane są może jakieś informacje na temat PWM Dimming Frequency w tym modelu? Sam nic nie mogę znaleźć niestety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, lukilik napisał:

Witam 

Przymierzam się do kupna tv led

Czekam na testy nowych modeli( właściwie został mi tylko LG) i wstępnie wybrałem Sony 55xe9005

Czy warto przemyśleć tego Panasonica w opcji 58 cali? cena bedzie podobna.

Tylko widać że słabiej świeci ( słądszy efekt HDR)

Czy zauważe różnicę w materiałach z HDR ( gry PS4 i filmy? )

Kilka informacji do czego potrzebuje tv

1. PS4 zwykłe z opcją wykorzystania HDR w grach ( to mnie najmocniej ineresuje)

2. Na codzień NC+ PILKA NOZNA ,filmy z Canal Plus oraz NETFLIX bajki dla córki,filmy i seriale.(sa dostępne już w UHD HDR)

Zdecydowanie lepiej iść w XE90 ;) Lepszy HDR i czerń.

14 minut temu, vader_4747 napisał:

Znane są może jakieś informacje na temat PWM Dimming Frequency w tym modelu? Sam nic nie mogę znaleźć niestety.

Z tego co pamiętam, ponad 2,5kHz.

Dnia 9.05.2017 o 08:35, bankroot napisał:

Raczej zwyczajne ;).

Nie jestem pewien, czy na podstawie pomiarów nieco ponad 100 punktów, można stwierdzić, że WSZYSTKIE kolory będą naturalnie oddane .... Masz pełne przekonanie, że Panasonic ładuje do tych TV najwyższej klasy elektronikę, która zapewnia liniowość wszystkich kalibrowanych parametrów ....... ?

EX780 jest tak dobrze zlinearyzowany, że myślę, że nie przesadziłem tak pisząc ;) Jakaś dE na skrajnej czerwieni nieco ponad 1,5 to nie problem. Problem jest wtedy, gdy regulatory wprowadzają dziwne korekcje w sąsiadujące ze sobą obszary barw, ale tutaj wszystko działa jak pod linijkę.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, Maciej Koper napisał:

EX780 jest tak dobrze zlinearyzowany, że myślę, że nie przesadziłem tak pisząc ;) Jakaś dE na skrajnej czerwieni nieco ponad 1,5 to nie problem. Problem jest wtedy, gdy regulatory wprowadzają dziwne korekcje w sąsiadujące ze sobą obszary barw, ale tutaj wszystko działa jak pod linijkę.

Mając na podorędziu tak szybki kolorymetr oraz Lightspace, w przeciągu paru godzin masz dowód, czy Twoje twierdzenie jest słuszne. Nie musisz się domyślać .....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, bankroot napisał:

Mając na podorędziu tak szybki kolorymetr oraz Lightspace, w przeciągu paru godzin masz dowód, czy Twoje twierdzenie jest słuszne. Nie musisz się domyślać .....

Skąd pomysł, że się domyślam? :) Na podstawie Lightspace jest generowana przecież galeria przekłamań. Profil hybrydowy 7^3 + 21 punktowa skala szarości. Jak Cię interesują detale techniczne to załączam. Istotna dE (2,0 - 2,5) jak mówiłem tylko na brzegach, na histogramie większość w przedziale 0 -1 (niebieska linia to CIEDE2000):

Przechwytywanie.PNG

Przechwytywanie2.PNG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwolę się znowu nie zgodzić :)

Profil 7^3 i 21 punktowa skala szarości to nie wszystkie kolory..... jak mniemam.

Z pomocą Twojego kolorymetru można szybko zmierzyć 21^3 Cube a nie Hybrid 7^3 - jak rozumiem czas raczej Ciebie nie ogranicza.

Po takim pomiarze i uzyskaniu delty, którą podano w teście, można z dużą dozą prawdopodobieństwa stwierdzić, że WSZYSTKIE kolory są właściwie oddane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zalecanym przeze mnie ustawieniem jest 10/5 z włączonym Clear Motion. Ta ostatnia funkcja to właśnie strobujące podświetlenie (scanning backlight). Dostępna jest poza menu IFC: A na zdjęciu że \"wyłączony\"??? Źródło: https://hdtvpolska.com/panasonic-ex780-tx-75ex780e-test-wielkiego-telewizora-2017-ultra-hd-z-hdr/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Oj chłopaki przez ten wasz test spać nie mogłem i zacząłem ciułać kasę na panasa :)))

Na tego testowanego z jasnością 450cd/m2 w HDR?
To slabiutki wynik...lepiej kup dx900 no chyba, że nie o hdr Ci chodzi i w ogóle o nic specjalnego co prezentuje 780-tka ;)

Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dopiero się rozglądam, po miesiącach zastanawiania się, i siedzę na tych testach i czytam po kolei. Ale panasa mi polecają, zresztą tu też jak widać chwalą ;)

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dopiero się rozglądam, po miesiącach zastanawiania się, i siedzę na tych testach i czytam po kolei. Ale panasa mi polecają, zresztą tu też jak widać chwalą

Nie no jasne, ja też posiadam panasa cx700....ale chcę zmienić...może dociuam na Oleda ;) a tak to patrzę by miał choć te 1000nitów jak samsung ks7000 które spadają do około 600 po około 30sek...a więc wciąż ciężko wybrać coś w cenie powiedzmy 5k tysi...Może lepiej jeszcze poczekać kwartał lub dwa jak się również wyklaruje kwestia HDR w co wątpię, bo to już zaczyna się robić "chłytem" marketingowym sklepów i producentów jak LG który wiedzie prym w tym OSZUSTWIE...nie mającym nic wspólnego z prawdziwym HDR i mocą swiecenia min.1000cd/m2 by w pełni mieć certyfikat od Alliance uhd i by zaspokoić klienta/widza tak jak to powinno być! W końcu za coś płacimy i to grube piniondze co nie?!? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, christoff.w napisał:

certyfikat od Alliance uhd

Co wy macie z tym certyfikatem? :huh:

Toż to pic na wodę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To mi trochę rozjaśniłeś chłopie, dzięki! Ciułanie ciułaniem, ale trzeba w końcu mieć dobry obraz. U rodziców został stary panas, ja się do marki przyzwyczaiłem i chcę iść w to samo, ale może z tym oledem racja, może, może... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
13 minut temu, christoff.w napisał:

Apropos 3D, i krótkiej notki o tym to to wciąż te niepełne fullhd 3D?

Na matrycy 4K obraz 3D w technologii pasywnej pokazywany jest jako pełne fullHD framed czyli 1920x1080. Jest to najlepsze możliwe 3D do osiagniecia w tej chwili. Łączy zalety technologii aktywnej i pasywnej, eliminując ich wady.

Dlatego uważam za wielki bląd, ze producenci zrezygnowali z 3D. Dlatego też zakupiłem OLEDa LG E6V.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp
  • Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na matrycy 4K obraz 3D w technologii pasywnej pokazywany jest jako pełne fullHD framed czyli 1920x1080. Jest to najlepsze możliwe 3D do osiagniecia w tej chwili. Łączy zalety technologii aktywnej i pasywnej, eliminując ich wady.
Dlatego uważam za wielki bląd, ze producenci zrezygnowali z 3D. Dlatego też zakupiłem OLEDa LG E6V.

Pozdro

W cx700 jest va i aktywne 3D, ale gdzieś czytałem (tutaj chyba) że coś nie tak było z tym 3D...
Logicznie skoro jest 4x więcej to musi być full 3D, dzięki za sprostowanie. ;)

Pozdro

A czy ex780 jest z pasywnym 3D tego nie wiem...(?) Chyba z aktywnym bo raczej też z matrycą VA a je cechuje aktywne 3D, prawda?

Co wy macie z tym certyfikatem? :huh:

Toż to pic na wodę.

Serio? To czemu w testach też o tym mowa? Premium UHD to premium i ma mieć te 1000 nitów, to niezaprzeczalne...
Picem na wodę to całe te HDR u LG i nie tylko...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, christoff.w napisał:

W cx700 jest va i aktywne 3D, ale gdzieś czytałem (tutaj chyba) że coś nie tak było z tym 3D...
Logicznie skoro jest 4x więcej to musi być full 3D, dzięki za sprostowanie. ;)

A czy ex780 jest z pasywnym 3D tego nie wiem...(?) Chyba z aktywnym bo raczej też z matrycą VA a je cechuje aktywne 3D, prawda?

Serio? To czemu w testach też o tym mowa? Premium UHD to premium i ma mieć te 1000 nitów, to niezaprzeczalne...

Nie, nie ... inaczej. Panasonic ma aktywne 3D. Szczerze mówiąc nie testowałem 3D aktywnego na matrycy 4K ale to musi miec wady technologii aktywnej czyli "ciemnosc widzę" i migotanie. Tam jedynie można upscalować 1080 linii do 2060-u. Nie wiem jaki będzie efekt.

Natomiast w 3D pasywnym z 540 linii robisz na matrycy 4K prawdziwe 1080. Bez migotania i na jaśniejszym obrazie. i to jest to WOW. Masz prawdzie fullHD 3D framed.

Pozdro

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LG rozjechało rynek 3D dzięki pasywnej reprodukcji na panelach 4K.

Oczywiście fani SAMSUNG TV muszą pisać inaczej. Jest tak jak pisze PMCOMP.

ps.: dziś nawet  nie wiem gdzie trzymam okulary SAMSUNG ACTIVE 3D w domu ... No i trzeba je podładować ...

Matryce 240 Hz dla 3D SAMSUNG (mam SAMSUNG C800) nic nie wniosły oprócz wysokiej ceny TV.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, christoff.w napisał:

Niezaprzeczalne? :lol: Zobacz jaką wyciągają jasność w filmach telewizory z podświetleniem krawędziowym, które ten certyfikat posiadają. W 90% przypadków niższą niż OLED (który de fact też certyfikat UHD Alliance posiada).

Nie oglądasz plansz testowych tylko filmy, prawda?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Niezaprzeczalne?  Zobacz jaką wyciągają jasność w filmach telewizory z podświetleniem krawędziowym, które ten certyfikat posiadają. W 90% przypadków niższą niż OLED (który de fact też certyfikat UHD Alliance posiada).

Nie, oglądam, czytam wszystko tutaj.
Oczywiście, że niższą niż Oled, ale ja Oleda nawet nie biorę pod uwagę, bo to kosmos jest.
Chodzi mi oto, że aby hdr był dobry to musi być dużo nitów, przecież pan o tym też pisze a przy okazji dodałem o minimum do spełnienia czyli te 1000nitów aby uzyskać certyfikat uhd premium zgadza się?

Nie, nie ... inaczej. Panasonic ma aktywne 3D. Szczerze mówiąc nie testowałem 3D aktywnego na matrycy 4K ale to musi miec wady technologii aktywnej czyli "ciemnosc widzę" i migotanie. Tam jedynie można upscalować 1080 linii do 2060-u. Nie wiem jaki będzie efekt.
Natomiast w 3D pasywnym z 540 linii robisz na matrycy 4K prawdziwe 1080. Bez migotania i na jaśniejszym obrazie. i to jest to WOW. Masz prawdzie fullHD 3D framed.
Pozdro

O proszę! To teraz lepiej wziąć tv dla 3D z w/w pasywnym dla tej jasności.
Ps.a są tv z matrycą va i z pasywnym 3D czy tylko ,jak większość z ips?

Pozdro

Rozmawiałem z pewnym fachowcem i to on mi powiedział, że właśnie 90% paneli ips czy to fhd czy 4k ma pasywne 3D (spójrzmy na to co oferuje LG? Większość ips i zawsze pasywne 3D! Przypadek? :) )

Niezaprzeczalne?  Zobacz jaką wyciągają jasność w filmach telewizory z podświetleniem krawędziowym, które ten certyfikat posiadają. W 90% przypadków niższą niż OLED (który de fact też certyfikat UHD Alliance posiada).

Źle mnie pan zrozumiał... Niezaprzeczalne jest to Premium uhd na papierku a rzeczywistość swoją drogą, w pełni się zgadzam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi