Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

Tak przy okazji, chociaż pewnie większość z Was to wie, warto zmienić DNS Waszego dostawcy na te od Google. Łącze jest bardziej stabilne, szybsze i bezpieczniejsze:

• Dla Ipv4:

Preferowany serwer DNS: 8.8.8.8
    Alternatywny serwer DNS: 8.8.4.4
  • Dla Ipv6:

Preferowany serwer DNS: 2001:4860:4860::8888 
    Alternatywny serwer DNS: 2001:4860:4860::8844

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Netflix praktycznie juz osiadl na dnie z jakoscia video, ale co do bitrate w UHD BD, to troche przesadziles. Norma to raczej 40-60 mbps. A np calkiem przyzwoicie wygladajacy Pacific Rim, przez spora czesc filmu ma ok 20 mbps.

To wszystko zależy od filmu. Z tego co pamiętam to chyba marsjanin miał ok 100 Mb/s. Spora część filmów ma coś ok. 75 Mb/s. Zaczęto też niedawno używać trojwarstwowe płyty, które max mają 128 Mb/s. Generalnie to ile by nie było i tak zawsze film z płyty będzie wyglądał o niebo lepiej. Z Netflixem to jest tak jak mówisz.

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

75 mbps to sa chwilowe peaki. Norma to 40-60 mbps, w kreskowkach jeszcze mniej.

Wazne, ze jest dobrze. I tym zamknijmy dyskusje, bo sie OT zrobi.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj binary ma rację - bitrate filmu a to jaka jest wymagana fizyczna specyfikacja napędu bluray 4k (128Mbit/sek dla trójwarstwowych płyt) to zupełnie odrębne kwestie. W dodatku faktyczny bitrate filmu jest zmienny, bo np.można uzyskać super dobrą kompresję zupełnie czarnego ekranu, a kiepsko będą kompresować się bardzo szczegółowe kontrastowe sceny. Np. średni bitrate Planet Earth II (4k HDR) wynosi 55Mbps, a przecież jest to chyba najlepszy materiał 4k HDR.

@konrado75
Trzeba się naprawdę natrudzić aby znaleźć tak dużą różnicę. Nie wiem też skąd oni wzięli ten materiał - jeśli z aplikacji HBO GO, to jest ona znana z niezmiernie słabej jakości streamingu. W dobrym jakościowo filmie FullHd nie zauważysz takich efektów, jak będziesz siedział z te 2-3 metry od telewizora. Natomiast faktycznie Sony, ma bardzo dobry algorytm gradacji, który sprawdza się w słabych jakościowo materiałach. Popatrz też na punktację całkowitą - nie wszędzie Sony błyszczy. Waże jest też to, że Sony OLED jest znacznie droższy od OLEDa LG.

Edytowane przez Subman
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Subman napisał:

.@konrado75
Trzeba się naprawdę natrudzić aby znaleźć tak dużą różnicę. Nie wiem też skąd oni wzięli ten materiał - jeśli z aplikacji HBO GO, to jest ona znana z niezmiernie słabej jakości streamingu. W dobrym jakościowo filmie FullHd nie zauważysz takich efektów, jak będziesz siedział z te 2-3 metry od telewizora. Natomiast faktycznie Sony, ma bardzo dobry algorytm gradacji, który sprawdza się w słabych jakościowo materiałach. Popatrz też na punktację całkowitą - nie wszędzie Sony błyszczy. Waże jest też to, że Sony OLED jest znacznie droższy od OLEDa LG.

Chcialem pokazac przyklad slabej gradacji a nie ogolna ocene Tv. Ja akurat kozystam z Polskiej tv przez net (weeb.tv) to mam nie nalepszej jakosci obraz, choc na netflixie czy amazon oraz niemieckiej kablowce tez potrafia sie owe efekty pokazac. Szkoda ze nie idzie jakos tego wyeliminowac , bo przyznaje nie wyglada to ladnie

Edytowane przez konrado75

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety jeśli chodzi o algorytny ulepszające obraz (gradacja, płynność) to LG jest wciąż za Sony czy też Panasoniciem. Może kiedyś nadrobią te zaległości, ale wiesz Sony czy też Panasonic dopracowywali swoje algorytmy przez długie lata aby uzyskać taką jakość obróbki. Natomiast w dobrych jakościowo materiałach nie uświadczysz takiego problemu. Ja przed chwilą obejrzałem kilka pierwszych odcinków Strzelca na Netflixie w FullHD - ani w jednej scenie nie zauważyłem problemu z gradacją na moim C7. Natomiast jak mam być uczciwy to przy kilku innych słabych jakościowo materiałach na youtube faktycznie zauważyłem kilka razy ten problem.

Edytowane przez Subman
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, ja mam na mysli slabszy. Z dobrej jest ok choc i czasami cos sie wkradnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie, czy ktokolwiek z szanownych forumowiczów posiada tandem c7,b7 + ps4 pro? Jeśli tak, to czy występuje u niego problem z gubieniem sygnału? Mnie się to zdarza nagminnie. Oczywiście najczęściej podczas dobrze rokującej potyczki on-line ?. Zmiana źródła sygnału bądź wyciąganie wtyczki kabla hdmi jest mega wku....jące, to drugie nawet chyba trochę niebezpieczne. Połączenie jest zrealizowane za pomocą oryginalnego kabla z ps4 pro. Czy wymiana przewodu (jeśli tak, to na jaki) wystarczy? Ustawienia pod uhd, dla najlepszej jakości obrazu wolał bym pozostawić. Może Kolega Subman który posiada c7 coś doradzi? Z góry dziękuję. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz ustawioną opcję DEEP COLOR? Bo problemem może być przepustowość kabla HDMI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mam pytanie, czy ktokolwiek z szanownych forumowiczów posiada tandem c7,b7 + ps4 pro? Jeśli tak, to czy występuje u niego problem z gubieniem sygnału? Mnie się to zdarza nagminnie. Oczywiście najczęściej podczas dobrze rokującej potyczki on-line . Zmiana źródła sygnału bądź wyciąganie wtyczki kabla hdmi jest mega wku....jące, to drugie nawet chyba trochę niebezpieczne. Połączenie jest zrealizowane za pomocą oryginalnego kabla z ps4 pro. Czy wymiana przewodu (jeśli tak, to na jaki) wystarczy? Ustawienia pod uhd, dla najlepszej jakości obrazu wolał bym pozostawić. Może Kolega Subman który posiada c7 coś doradzi? Z góry dziękuję. 

To nieciekawie. Jutro jak telewizor przyjedzie to sam sprawdzę jak się ps4 pro sprawuje. Daj znać jakbyś się czegoś ciekawego dowiedział na temat podłączenia konsoli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mam pytanie, czy ktokolwiek z szanownych forumowiczów posiada tandem c7,b7 + ps4 pro? Jeśli tak, to czy występuje u niego problem z gubieniem sygnału? Mnie się to zdarza nagminnie. Oczywiście najczęściej podczas dobrze rokującej potyczki on-line . Zmiana źródła sygnału bądź wyciąganie wtyczki kabla hdmi jest mega wku....jące, to drugie nawet chyba trochę niebezpieczne. Połączenie jest zrealizowane za pomocą oryginalnego kabla z ps4 pro. Czy wymiana przewodu (jeśli tak, to na jaki) wystarczy? Ustawienia pod uhd, dla najlepszej jakości obrazu wolał bym pozostawić. Może Kolega Subman który posiada c7 coś doradzi? Z góry dziękuję. 

To nieciekawie. Jutro jak telewizor przyjedzie to sam sprawdzę jak się ps4 pro sprawuje. Daj znać jakbyś się czegoś ciekawego dowiedział na temat podłączenia konsoli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest sporo postów z problemami w wyświetlaniu obraz z konsolami. Załatwiają to kablami HMDI 18gb/s +

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli miałbym obstawiać to faktycznie chodzi tu o kabel HDMI tak jak napisał ma_ko. Sam miałem kiedyś problem, gdy telewizor w ogóle nie wykrył żadnego sygnału po HDMI. Wystarczyło kupić markowy, droższy kabel i problem został rozwiązany.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem markowy, droższy kabel HDMI 2.0 , Hama-Avinity 18,2 Gbps. Zobaczymy czy to coś da. Jak nie, to kupię jeszcze bardziej markowy i jeszcze bardziej drogi, itd ?.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakiś czas temu było dużo sygnałów że PS4pro gryzie sie z różnymi tv.

lg jakieś poprawki w firmware robiło chyba nawet - masz najnowszy firmware?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

" Jutro jak telewizor przyjedzie to sam sprawdzę jak się ps4 pro sprawuje ... "

No i co ? Przyjechał ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, najnowszy firmware zainstalowany. Po zmianie kabla na markowy, droższy, jak Kolega Subman przykazał, wszystko na razie śmiga bez zająknięcia.Testuję dalej. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie szukam (gdzie mozna kupić) stopke łącząca tv LG 55B7V z głośnikiem sondbarem SJ8, są w trzech różnych wysokościach widać to na opisie sondbarem SJ8 Najniższa stopka nie powoduje uniesienia tv do góry w porównaniu do oryginalnej podstawy aluminiowej, tylko nie wiem gdzie ją można dokupić bo w zestawie brak ? A na zdjęciach na stronie LG i innych sieci co tym handlują są pokazane te stopki. Jakieś propozycje ?

Edytowane przez KILLER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pod koniec roku mialem kupic xe9005 lub xe9305 ale widze zachwyty nad lg b7 i zastanawiam sie czy nie dozbierac kasy do tego oleda. Licze ze pod koniec roku beda jakies promocje.

JAk sobie radzi b7 w sporcie? Glownie chodzi mi o pilke nozna.

Edytowane przez starvin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

C7 jest na pierwszym miejscu na rtings.com jeśli chodzi o ranking w sporcie: http://www.rtings.com/tv/reviews/best/by-usage/sports więc chyba źle nie powinno być ;)
Cytaty:

Cytat

he very wide viewing angle and the good gray uniformity make the C7 an excellent choice for watching sports with a large group of people or if you have a wide seating area

Cytat

The overall gray uniformity of the C7 is good. There are some faint vertical lines visible when you look very closely and the right side is a bit warmer than the rest of the screen but it does not show when watching normal content. There is very little dirty screen effect which is good, especially when watching sport.

• Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WIadomo w jakim sklepie na slasku mozna zobaczyc na zywo c7/b7? Najlepiej Katowice, Chorzow, Ruda Śląska ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Panowie czym się różni model B7 od C7 ?

Wyglądem. Ma inną podstawkę i ramkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo fajne porównanie, tutaj pochwały dla autora za wychwycenie, niektórych wad i bezwstydne ich pokazanie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi