Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś używa LG B7 podpiętego do kablówki? Jak wygląda obraz "niepełnego" HD, który serwują dostawcy kablowi na OLEDzie? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, od niedawna jestem posiadaczem B7 i ogólnie obraz jest przepiękny, ale jest jeden problem: HDR game mode (tryb gry HDR). Input lag jest świetny, ale jasność matrycy jest wyraźnie niższa od trybu Standard czy Vivid przy tym samym ustawieniu OLED Light. Jestem świadomy ustawień jasności/gamma w grach czy możliwości manipulowania dynamicznym kontrastem by jasność trochę podbić, ale to są półśrodki trochę. Odpada oczywiście granie w trybie standard, bo nie po to kupuję TV który potrafi osiągać 21ms laga żeby używać trybu, który ma ponad 60ms laga i wyraźnie to czuć. Trochę czytałem tutaj ten temat jak i inne i znalazłem pewne potwierdzenia swoich obaw, więc to nie jest coś, co mi się przywidziało. Mało tego, czytałem coś o jakimś update'cie, który sprawę miał jeszcze pogorszać. Aktualnie mam oprogramowanie takie, jak po wyjęciu z pudełka, czyli w moim przypadku 03.60.09. Urządzenie chce się zaktualizować do 04.30.70 i zastanawiam się, czy powinienem to robić. Ktoś miał podobne wrażenia? Czy faktycznie pojawił się update, który przyciemnił już i tak ciemny tryb HDR i jeśli tak, to od którego numeru oprogramowania to ma miejsce?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Fjubens napisał:

Jak już i tak jeden wielki offtopic się tutaj zrobił, to poruszę pewien temat. Stronę wcześniej wrzucono link i tam jest opinia Macieja nt. Ambilight i podświetlenia za TV:

""Maciej Koper: Ambilight - czy to jest aż tak fajne?
System tylnego podświetlenia Ambilight ma bardzo wiele zalet, ale też kilka wad, o których postanowiłem trochę napisać. Szalejące na ścianie kolory wyglądają według mnie równie zjawiskowo co... tryb dynamiczny na telewizorach w markecie. (...) Jestem ogromnym fanem podświetlenia tła za telewizorem, jednak podświetlenie powinno mieć kolor biały o takiej samej temperaturze co biel telewizora. (...)"

Wychodzi na to, że Maciej że nie jest zwolennikiem Ambilight co mnie w sumie zdziwiło bo w każdym teście Philipsa jest to zachwalane, ale druga rzecz, o którą mi chodzi to fakt, że z tego tekstu wynika, że Maciej Koper jest "ogromnym fanem" podświetlenia za telewizorem (białego), a o ile w ciemnicy OLED po prostu czernią zabija, to przy oświetleniu za TV śmiem twierdzić, że dobry FALD nie będzie niczym w kwestii czerni odstawał, a dochodzi wówczas brak problemów z powidokami lub wypaleniami oraz wyższa jasność HDR. Na minus oczywiście gorszy obrazem pod kątem w przypadku FALDa VA.

Powiem więcej. Nawet przeciętny VA z podświetleniem za ekranem będzie pod względem czerni dawał radę. Wiem bo miałem Philipsa z Ambilightem i akurat na czerń jakoś nie narzekałem. Natomiast lampka za ekranem nie zamaskuje innych wad LCD, czyli np masakrycznego winietowania i plam na matrycy. 

Natomiast jak kupiłem oleda i odpaliłem film z pasami w totalnej ciemności to o mało nie spadłem z kanapy z wrażenia. Bo nie widać tych pasów, nie wiesz gdzie się zaczyna/kończy TV. Widzisz przed sobą tylko obraz zawieszony w przestrzeni. Jak są jakieś ciemne sceny w filmie, gdzie np tylko część ekranu coś wyświetla, np tylko twarz aktora, a reszta jest czarna to efekt jest jeszcze lepszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HDR game - ustaw oled light na 100, podobnie kontrast, jasność ~50 (aczkolwiek to już zależy od kalibracji). Ja nie mam żadnych uwag do jasności w tym trybie, jest genialnie. Na jakich grach testujesz?

Update do softu 04. nic nie robi z hdrem w tym trybie,  jedyne co psuje/naprawia (w zależnosci od wersji) to obsługę kodeka vp9.2 dla hdr czyli głównie youtube.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, raven_raven napisał:

Cześć, od niedawna jestem posiadaczem B7 i ogólnie obraz jest przepiękny, ale jest jeden problem: HDR game mode (tryb gry HDR). Input lag jest świetny, ale jasność matrycy jest wyraźnie niższa od trybu Standard czy Vivid przy tym samym ustawieniu OLED Light. Jestem świadomy ustawień jasności/gamma w grach czy możliwości manipulowania dynamicznym kontrastem by jasność trochę podbić, ale to są półśrodki trochę. Odpada oczywiście granie w trybie standard, bo nie po to kupuję TV który potrafi osiągać 21ms laga żeby używać trybu, który ma ponad 60ms laga i wyraźnie to czuć. Trochę czytałem tutaj ten temat jak i inne i znalazłem pewne potwierdzenia swoich obaw, więc to nie jest coś, co mi się przywidziało. Mało tego, czytałem coś o jakimś update'cie, który sprawę miał jeszcze pogorszać. Aktualnie mam oprogramowanie takie, jak po wyjęciu z pudełka, czyli w moim przypadku 03.60.09. Urządzenie chce się zaktualizować do 04.30.70 i zastanawiam się, czy powinienem to robić. Ktoś miał podobne wrażenia? Czy faktycznie pojawił się update, który przyciemnił już i tak ciemny tryb HDR i jeśli tak, to od którego numeru oprogramowania to ma miejsce?

Problem istnieje właśnie od firmware 03.60.09. W zasadzie LG mówi że to nie problem, bo tak ma być. Ja podejrzewam że jasność została w trybie HDR gra specjalnie zmniejszona, żeby zmniejszyć potencjalne ryzyko wypaleń, żeby TV który byłby katowany graniem w tym trybie non stop dociągnął bez wypaleń do końca gwarancji chociaż.

• Plusik 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też czytałem takie teorie i w sumie miałoby to sens, bo faktycznie w grach jest HUD, często biały, który wyświetla się w jednym miejscu przez długi czas. Obraz nie jest nawet jakoś bardzo ciemny, po prostu wyraźnie ciemniejszy od Standard. Kiedy już raz zobaczyłem jak dobrze to może wyglądać to czuje się trochę stratę przełączając na Game ;). Przesiadam się z jakiegoś staruśkiego LCD Samsunga 32-calowego, nie wiem nawet jak HDR powinien wyglądać więc nie do końca też wiem co mam sądzić o poszczególnych trybach i tym, co sobą prezentują. Stąd moje pytania, bo może tak po prostu ma być i powinienem się przyzwyczaić. Z tego co czytałem, to może być też dlatego, że gry mają obraz wymasterowany nawet do 10 000 nitów (a więc inaczej jak w przypadku filmów które potrafią być masterowane do 1 000 lub 4 000 nitów), a więc żeby zachować szczegóły i kontrast przy jasnych kolorach telewizor musi obniżyć jasność wszystkiego innego. Miałoby to też sens.

Testuję zarówno na PS4 Pro jak i Xbox One, na pewno są w trybach HDR bo telewizor zawsze o tym informuje przy włączaniu gry. Na tym pierwszym HDR obsługuje mi Destiny 2 czy Gran Turismo Sport, na tym drugim Forza Horizon 3, Forza Motorsport 7, znowu Destiny 2.

Dzięki za info z tym FW, mogę przynajmniej zrobić update żeby mi nie zawracało gitary przy każdym włączeniu skoro na moim fabrycznym problem i tak już miał miejsce. Bałem się, że będzie jeszcze gorzej, bo tego bym już nie zniósł. Kolejny plus to taki, że jeśli kiedyś było lepiej to przynajmniej nie jest mi tego jeszcze tak bardzo żal, bo nie widziałem jak dobrze może być. Można się jeszcze bawić w wymuszanie akceptacji starszego firmware'u, ale nie mam chyba na to ochoty. Co to za czasy, gdzie to samo urządzenie na przestrzeni miesięcy aktualizacjami tak zmienia specyfikę swojego działania. Wszystkie recenzje skupiające się na grach z tego okresu można wywalić do kosza przez to, bo są po prostu nieaktualne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, raven_raven napisał:

Z tego co wiem wystarczy nazwać wejście jako PC i lag jest taki sam w trybie Gry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, Fjubens napisał:

przy oświetleniu za TV śmiem twierdzić, że dobry FALD nie będzie niczym w kwestii czerni odstawał,

W LCD (nawet w samym topie) nie da się precyzyjnie odwzorować bardzo zróżnicowanych poziomów światła oddzielnie dla każdego pixela tak jak to zarejestrował każdy osobny pixel z matrycy kamery rejestrującej. W Japońskich artykułach o porównaniach LCD z OLED,  spotkałem się z określeniem tv LCD jako >witraże< lub >podświetlane obrazy na szkle< bo precyzja podświetlania obrazu (za matrycą) takich tv jest wysoce uśredniona (system podświetlania rozjaśnia i ściemnia takimi mniej więcej uśrednionymi plackami),  i obraz nigdy nie będzie miał takiego punktowego zróżnicowania poziomów jasności jak ma OLED, gdzie każdy punkt może realnie odwzorowywać to co widział każdy punkt matrycy kamery rejestrującej. W LCD nie da się tego zrobić, tylko sam top może cokolwiek się do tego zbliżyć ale różnica ponad 200 stref w topowym LCD vs ponad  8 milionów niezależnych punktów emisji światła w OLED to jest wręcz porażająca różnica w możliwościach odwzorowania punktowych różnic w natężeniu światła .

Edytowane przez mmpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
34 minuty temu, lycone napisał:

Z tego co wiem wystarczy nazwać wejście jako PC i lag jest taki sam w trybie Gry.

To prawda, ale kolory są bardzo brzydkie w trybie PC w HDR, cośtam skopali naprawdę. To już wolę ciemny obraz. Chyba, że na nowszym FW niż ja mam to jest poprawione, sprawdzę wieczorem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już całkiem śmietnik się zrobił w wątku :) to i ja swoje dołożę (bo nie bardzo jest gdzie to przypiąć).

Co prawda sponsorował tekst chyba Samsung (no bo oczywiście o technologii QLED tez jest) ale temat ogólniejszy.

http://www.wnp.pl/tech/polacy-kupuja-coraz-wieksze-telewizory-soundbary-wypieraja-kina-domowe,313418_1_0_0.html

Co do wielkości TV to trudno dyskutować, kierunek jest słuszny. Trochę gorzej jeśli chodzi o rozdzielczość (ostatnio trafiłem na gościa w MM który usiłował mi udowodnić, że 4K w TV 40" to absolutne "must have") a już temat soundbarów to typowe potwierdzenie prawa Kopernika (tego o pieniądzach).

Edytowane przez pawelll

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja gram na trybie GRA z ustawiona nazwa PC ze skalibrowanym trybem hdr i jestem pewny ze obraz w dużej mierze zależy od gry.Po skończonej kalibracji włączyliśmy Fife 18 na Ps4 pro i myślałem ze padnę. Dramat to mało powiedziane wszystko ciemne i smętne. W momencie włączyłem Battlefronta2 i zupełnie inne wrażenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 12.12.2017 o 09:11, efel napisał:

Jak odbiór osobisty to jesteś ugotowany, bo nie będziesz mógł zwrócić TV jak coś z nim będzie nie tak.

Jeżeli ten pan sprzedaje jako osoba prywatna, to nie ma znaczenia czy odbiór jest osobisty czy wysyłka, żadnego zwrotu z tytuły ustawy/zakupu na odległość nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A z kolei kiedy sprzedaży dokonuje firma, to nie ma znaczenia czy odbiór jest osobisty czy przedmiot jest wysyłany - znaczenie ma to, jak zawieramy umowę, tj. poza siedzibą firmy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Najgorszy77

Sprawa zakończona bez żadnego problemu. Bardzo dobry kontakt z Zuk_Wa-wa. Co do ilości godzin używania i testowania - nie było to problemem w przypadku zwrotu (tv testowałem łącznie ok. 15h). Ostatecznie zaniechałem poszukiwań telewizora i wybrałem zwrot gotówki. Moje nerwy na ten rok zostały już wyczerpane tak jak limit utraconych włosów - DX2 nie nadąża. Spróbuję w przysżłym roku, może B8 :P. W każdym razie jeśli się zdecyduję to na pewno będzie to OLED.

• Smutny 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, jim1990 napisał:

@Najgorszy77

Sprawa zakończona bez żadnego problemu. Bardzo dobry kontakt z Zuk_Wa-wa. Co do ilości godzin używania i testowania - nie było to problemem w przypadku zwrotu (tv testowałem łącznie ok. 15h). Ostatecznie zaniechałem poszukiwań telewizora i wybrałem zwrot gotówki. Moje nerwy na ten rok zostały już wyczerpane tak jak limit utraconych włosów - DX2 nie nadąża. Spróbuję w przysżłym roku, może B8 :P. W każdym razie jeśli się zdecyduję to na pewno będzie to OLED.

Dzięki za info. Też u niego kupowałem i dobrze wiedzieć, że jak coś jest nie tak, to nie robi problemów. Ja na Twoim miejscu jednak bym nie odpuszczał i wylosował w loterii OLED kolejną sztukę, w końcu jednak sporo telewizorów jest ok, bo gdyby tak nie było to LG by zbankrutowało. Co do B8 to nie opłaca się czekać. Strzelam w ciemno że po premierze cena będzie zupełnie nieadekwatna do wartości tego produktu, dopiero po pół roku osiągnie pułap rozsądny. A chce Ci się czekać do września 2018? Wątpliwe jest też to że każda sztuka B8 będzie idealna - na bank będzie też sporo upośledzonych jednostek. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 18.12.2017 o 15:16, mmpeg-4 napisał:

W LCD (nawet w samym topie) nie da się precyzyjnie odwzorować bardzo zróżnicowanych poziomów światła oddzielnie dla każdego pixela tak jak to zarejestrował każdy osobny pixel z matrycy kamery rejestrującej. W Japońskich artykułach o porównaniach LCD z OLED,  spotkałem się z określeniem tv LCD jako >witraże< lub >podświetlane obrazy na szkle< bo precyzja podświetlania obrazu (za matrycą) takich tv jest wysoce uśredniona (system podświetlania rozjaśnia i ściemnia takimi mniej więcej uśrednionymi plackami),  i obraz nigdy nie będzie miał takiego punktowego zróżnicowania poziomów jasności jak ma OLED, gdzie każdy punkt może realnie odwzorowywać to co widział każdy punkt matrycy kamery rejestrującej. W LCD nie da się tego zrobić, tylko sam top może cokolwiek się do tego zbliżyć ale różnica ponad 200 stref w topowym LCD vs ponad  8 milionów niezależnych punktów emisji światła w OLED to jest wręcz porażająca różnica w możliwościach odwzorowania punktowych różnic w natężeniu światła .

Tylko takiego 65ks9500 masz w cenie 55c7. I teraz pytanie co lepsze? Jakość czy wielkość?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, jim1990 napisał:

@Najgorszy77

Jeśli jedyną wadą był kłopot z kursorem i nieprawidłowo spasowaną obudową, to na 99% kolejna sztuka powinna być prawidłowa. Te wady są niezmiernie rzadko zgłaszane, a szczerze mówiąc to słyszę pierwszy raz o tym. To, co zdecydowanie częściej występuje, to problemy z bandingiem na bardzo ciemnych planszach (ale de facto jest to przeważnie bardzo minimalna wada, którą bardzo ciężko w ogóle wychwycić na normalnych materiałach), albo problem z żółtymi pasami na białej planszy patrząc na OLEDa na wprost. Jak nie widziałeś tych wad na tamtym egzemplarzu, to ja  bym po prostu poprosił o inny egzemplarz. Co do B8 - dowiemy się co potrafi już niedługo na CES, ale na polskim rynku pojawi się zapewne dopiero w kwietniu/maju z ceną zdecydowanie wyższą niż obecnie B7. Co do matrycy OLED, to raczej nie spodziewałbym się tu dużego skoku jakościowego w B8. Będą to zapewne jakieś drobne kwestie (może lepsza warstwa polaryzacyjna/odblaskowa) i ewentualnie LG będzie kombinowało coś z nowym SoCiem i WebOSem.

Skok jakościowy na OLEDach będziemy zapewne w stanie dotrzec jak LG zdecyduje się na nowy materiał emisyjny TADF lub na produkcję matryc OLEDowych w technologii nadruku, ale nic nie wskazuje aby LG miało to zaprezentować już podczas najbliższych targów CES.

Edytowane przez Subman
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, jim1990 napisał:

@Najgorszy77

Wielkie dzięki za info, ja już swoje 14 dni straciłem. Używam i jest bardzo dobrze. Przyznaję Ci 100% racje co do nerwów. Do tej pory co chwila sprawdzam plansze jak debil, czy napewno jest wybrany dobry tryb, jaki Oled czy aby nie na 100. Paranoja, dawniej człowiek kupował tv, pił drina zasypiał z włączonym tv i nie martwił się o wypalenia, powidoki czy inne sroki. Do oleda trza mieć siłę i to sporą.

pozdrawiam,

• Plusik 1
  • Haha 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Najgorszy77 napisał:

Przyznaję Ci 100% racje co do nerwów. Do tej pory co chwila sprawdzam plansze jak debil, czy napewno jest wybrany dobry tryb, jaki Oled czy aby nie na 100. Paranoja, dawniej człowiek kupował tv, pił drina zasypiał z włączonym tv i nie martwił się o wypalenia, powidoki czy inne sroki. Do oleda trza mieć siłę i to sporą.

Chyba trochę przesadzasz :lol: Możesz włączyć zabezpieczenie, w którym OLED sam się wyłączy, jak nikt nic się nie wybierze na pilocie przez chyba 5 godzin. To na co trzeba uważać, to jedynie programy informacyjne i jasność OLED ustawiona na 100. Ja mam na swoim C7 65" ponad 2700 godzin już na liczniku i zero jakiechkolwiek śladów wypaleń.

Zresztą nie wiem czy zauważyliście, ale wątki dot. wypaleń schodzą na największym amerykańskim forum dot. telewizorów na coraz dalsze miejsca w popularności, bo po prostu nikomu wciąż nie udało się wypalić żadnego OLEDa z tegorocznej serii, więc nie mają na czym i nad kim (LG) się "pastwić" ;) przynajmniej na razie...

• Lubię 2
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, Najgorszy77 napisał:

Wielkie dzięki za info, ja już swoje 14 dni straciłem. Używam i jest bardzo dobrze. Przyznaję Ci 100% racje co do nerwów. Do tej pory co chwila sprawdzam plansze jak debil, czy napewno jest wybrany dobry tryb, jaki Oled czy aby nie na 100. Paranoja, dawniej człowiek kupował tv, pił drina zasypiał z włączonym tv i nie martwił się o wypalenia, powidoki czy inne sroki. Do oleda trza mieć siłę i to sporą.

pozdrawiam,

No właśnie oled nie jest dla takich ludzi. Paranoicy powinni sobie zupełnie odpuścić oledy :D. Więcej się umęczysz niż nacieszysz produktem. Ja na swoim ostatnio dużo gram, na początku po zakupie martwiłem się że może mi się coś wypalić, jakiś HUD w grze. Teraz szczerze mam to w czterech literach i w ogóle o tym nie myślę. TV ma być dla mnie, a nie ja dla niego. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie, jest to rozsądne. Ja widziałem chyba nawet banding u siebie na jakiejś bardzo ciemnej szarej planszy kiedy jakaś gra ładowała się i na ułamek sekundy wyświetliła właśnie tą planszę. Prócz tego nigdy nie zobaczę takiego jednokolorowego i ciemnego ekranu, bo ani żadna gra ani film nie wyświetlają czegoś takiego, więc po co w ogóle się tym przejmować? Tak jak na SGS2 dawno temu miałem tzw. "mura effect" czy teraz widzę, że moja PS Vita to ma. Widoczne tylko w bardzo specyficznych warunkach i zapomina się po 30s używania normalnie urządzenia. Szkoda życia i nerwów na takie niewidoczne szczegóły.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnia prosta przed "poświątecznym" zakupem. Lepiej 65 cali Sony XE9005 czy 55 cali LG B/C7? Jestem świadom przewagi oleda nad LCD ale w przypadku 4k rozmiar ma chyba duże znaczenie. Bo na co mi TV 4k jeśli nie będę w stanie dostrzec tych dodatkowych pikseli. Odległość od TV 2-3 m. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

UHD to nie tylko rozdzielczości, ale także HDR i szeroka barw, a te aspekty zobaczysz z dalszych odległości. OLED daje do tego genialną czerń, nieskończony kontrast, czy chociażby nieosiągalny dla lcd czas reakcji.

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Barufaruku napisał:

Ostatnia prosta przed "poświątecznym" zakupem. Lepiej 65 cali Sony XE9005 czy 55 cali LG B/C7? Jestem świadom przewagi oleda nad LCD ale w przypadku 4k rozmiar ma chyba duże znaczenie. Bo na co mi TV 4k jeśli nie będę w stanie dostrzec tych dodatkowych pikseli. Odległość od TV 2-3 m. 

XE9005 ma bardzo podłe lokalne wygaszanie, ja bym sobie odpuścił ten model. Nie napisałeś do czego będziesz w głównej mierze wykorzystywał TV. Ja kupując swojego oleda też miałem ten dylemat, czy kupić większego LCD czy iść w mniejszego oleda. Zdecydowałem się na oleda i nie żałuję. Natomiast ja siedzę jakieś 2 m od ekranu i to jest dolna granica zalecana do 55'' w 4k. Nie możesz po prostu nieco bliżej postawić kanapy?

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamiast xe9 spróbuj z ks9500. Ta sama praktycznie kasa, co OLED w 55'

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi