Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

@Michadex

Jak nie widziesz w innych materiałach tego efektu, to możesz to zignorować. Może to być bug w samym sofcie generującym wygaszacz. Najważniejsze jest to, czy widzisz to w prawdziwych materiałach, bo wtedy byłby to realny problem. No ta bene - staraj się nie dopuszczać do włączania wygaszacza - lepiej jest wyłączyć OLEDa z pilota, chociażby ze względu na rachunki i na to że OLED ma wtedy szansę zapuścić swój automatyczny cykl "czyszczenia".

• Dzięki 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
49 minut temu, zbycho45 napisał:

Pochwale się. Mój B7 dotarł, już świeci i oko cieszy. Na razie bez kalibracji na technicolor ekspert . Tak na wszelki, skąd można pobrać plansze do testowania. 

Bez kalibracji polecam tę ustawienia.

http://www.rtings.com/tv/reviews/lg/b7-b7a-oled/settings

Technicolor nie przypadł mi do gustu :)

Jak oceniasz płynność obrazu na np ustawieniach Eco albo Standardowym. U ciebie płynność wyświetlanego obrazu też tak spada przy szybszych scenach ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 27.04.2017 o 18:16, Maciej Koper napisał:

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

LG jako pionier i wyłączny (na chwilę obecną) producent matryc OLED postawił kolejny krok by przyspieszyć popularyzację tej fantastycznej technologii obrazowania. W zeszłym tygodniu, na premierze telewizorów na rok 2017, mogliśmy podziwiać całą rodzinę wyświetlaczy organicznych, czyli aż 5 serii! Noszą one dokładnie takie same oznaczenia (literowe) jak w ubiegłym roku. Wyróżniają się jednak cyfrą "7". Zamiast B6, mamy wiec B7 i tak dalej. Właśnie temu, najtańszemu wyświetlaczowi przyjrzę się jako pierwszemu w tym roku, ponieważ wróżę mu ogromny sukces przy cenie z jaką debiutuje.

Przeczytaj całość

04194877-C7F1-4015-A5FD-D8F1D7356374.jpeg

3 minuty temu, Ecik82 napisał:

Co robić kupować? W Chorzowie jest po 8999zl to prawie 3 więcej jak w Niemczech Czy może poczekać aż Phillips Ambilight3 potanieje i co oznacza literka D, w Polsce jest chyba J czy to ma znaczenie? Phillips ma lepszy HDR.Hmm....

11 minut temu, Ecik82 napisał:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam B7D i z tego co wiem, nie ma żadnej różnicy. Ostatnia litera zależy od regionu.

Jeśli lubisz jednak od czasu do czasu wypalić sobie matrycę to nie kupuj w Niemczech :P

Edytowane przez Damiano85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Damiano85 napisał:

Ja mam B7D i z tego co wiem, nie ma żadnej różnicy. Ostatnia litera zależy od regionu.

Jeśli lubisz jednak od czasu do czasu wypalić sobie matrycę to nie kupuj w Niemczech :P

Cześć a to dlaczego? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo w gwarancji niemieckiej jest zapis że nie uwzględnia wypaleń. W gwarancji polskiej tego nie ma. W polsce ten oled ma numerek 55B7V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minutes ago, Ecik82 said:

Ooo dzięki za info, ale muszę i tak ich spytać bo cena jest kusząca 

Nie wiem czy warta świeczki, w Polsce ceny są podobne:

http://allegro.pl/lg-telewizor-lg-oled-55b7v-oled55b7v-i6969735414.html 

Może z 500 zł różnicy jest, przy tej kwocie, jeśli tylko nie mieszkasz przy granicy chyba bym nawet nie rozważał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Ecik82 napisał:

Ooo dzięki za info, ale muszę i tak ich spytać bo cena jest kusząca 

Z drugiej strony może być też tak, że na niemiecki rynek trafiają lepsze jakościowo sztuki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 19.11.2017 o 20:03, Michadex napisał:

Bez kalibracji polecam tę ustawienia.

http://www.rtings.com/tv/reviews/lg/b7-b7a-oled/settings

Technicolor nie przypadł mi do gustu :)

Jak oceniasz płynność obrazu na np ustawieniach Eco albo Standardowym. U ciebie płynność wyświetlanego obrazu też tak spada przy szybszych scenach ?

No faktycznie, spróbowałem ust. expert potestuję zobaczę może do kalibracji będą ok. Mam pytanie odnoście podłączenia tv do ampli. denon. Jak podłączyć tv do ampli. żeby wycisnąć max dźwięk na netflix?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podłączasz kablem HDMI - w TV HDMI2 (ARC) w Denonie HDMI OUT (ARC). Delektujesz się dźwiękiem Dolby Atmos z Netflixa (oczywiście jak ampli posiada dekoder Atmosa). Jeśli posiadasz jeszcze  blu ray player, konsole czy jakiś odtwarzacz sieciowy to podłączasz bezpośrednio do amplitunera pod wejścia HDMI IN.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, Xisiek napisał:

Bardzo może być ...

Kierownik linii montażowej LG Polska:

- chłopaki, dzisiaj montujemy serię na polski rynek. Zbierajcie wszystko z podłogi magazynu :D

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, leszekgd napisał:

Podłączasz kablem HDMI - w TV HDMI2 (ARC) w Denonie HDMI OUT (ARC). Delektujesz się dźwiękiem Dolby Atmos z Netflixa (oczywiście jak ampli posiada dekoder Atmosa). Jeśli posiadasz jeszcze  blu ray player, konsole czy jakiś odtwarzacz sieciowy to podłączasz bezpośrednio do amplitunera pod wejścia HDMI IN.

Ok dzięki. Mam Denona AVR 2300. Wszystkie najnowsze kodeki ma na bank także muszę dokupić dobry kabelek (jaki musi być do 4K) i ok. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, Damiano85 napisał:

Z drugiej strony może być też tak, że na niemiecki rynek trafiają lepsze jakościowo sztuki.

Sratatata. Panele są produkowane gdzieś w Azji w jednej fabryce, TV na Europę są składane w Polsce w Mławie. Już to widzę, że opłaca im się każdy panel oceniać pod kątem jakościowym i odkładać na kilka kupek - ta na rynek niemiecki, ta na polski a ta francuski. Później trzeba by tego pilnować przez cały proces składania i dopilować na końcu żeby odpowiedni egzemplarz trafił do odpowiedniej dystrybucji. To jest logistycznie nieuzasadnione ze względu na olbrzymie koszta w skali całego zakładu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@efel To niekoniecznie tak działa. Modele na etapie produkcji sa różnicowane na rynki (choćby magiczne literki V, D itp). To czy to różnicowanie sięga do jakości elementów to inna kwestia. Panele w fabryce także bez wątpienia są selekcjonowane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, leszekgd napisał:

Witam,
ja posiadam amplituner Marantz SR 7010 i niestety nie potrafię ustawić tego ARC tak żeby działało przez HDMI.

Przez wyjście optyczne (optical out) jest ok i dźwięk jest poprawnie przesyłany i dekodowany przez Marantza. Natomiast przez HDMI cisza.

LG 55C7

Edytowane przez sojer2005

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minutes ago, sojer2005 said:

Witam,
ja posiadam amplituner Marantz SR 7010 i niestety nie potrafię ustawić tego ARC tak żeby działało przez HDMI.

Przez wyjście optyczne (optical out) jest ok i dźwięk jest poprawnie przesyłany i dekodowany przez Marantza. Natomiast przez HDMI cisza.

Jak już zweryfikujesz wszystkie ustawienia to kabel zmień na taki, który obsługuje ARC. Nie wszystkie to potrafią.

8 hours ago, pawelll said:

@efel To niekoniecznie tak działa. Modele na etapie produkcji sa różnicowane na rynki (choćby magiczne literki V, D itp). To czy to różnicowanie sięga do jakości elementów to inna kwestia. Panele w fabryce także bez wątpienia są selekcjonowane.

Bez jaj, nabicie literki D czy V czy X na obudowie to trochę co innego niż selekcja paneli pod kątem jakości i wysyłanie tych lepszych do DE a pozostawianie tych gorszych w PL. Telewizor to nieco inny produkt niż proszek do prania. Teorii spiskowych lepiej poszukać w X-Files, premiera sezonu dwunastego niebawem :)

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, plast napisał:

Jak już zweryfikujesz wszystkie ustawienia to kabel zmień na taki, który obsługuje ARC. Nie wszystkie to potrafią.

Dzięki za info, nie brałem tego pod uwagę.

ps. na kablu jest napisane: High Speed HDMI Cable AWM E2588864 Style 20276     (to chyba Hama, albo inny no name).

10 minut temu, sojer2005 napisał:

ps. na kablu jest napisane: High Speed HDMI Cable AWM E2588864 Style 20276     (to chyba Hama, albo inny no name).

... with Ethernet

Edytowane przez sojer2005

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście wydaje mi się bardzo mało prawdopodobne, aby LG w Mławie selekcjonowało panele i wsadzało lepsze np. do Niemiec. Rozbieżność w jakości panelu tego samego modelu z tą samą literką na końcu jest duża - warto zauważyć, że są nawet tu na forum przypadki paneli OLED bez praktycznie żadnego bandingu (vide przykład B7 vadera), gdy inni natrafiają na fatalne egzemplarze i to w wyższych egzemplarzach . Tak samo z jasnością maksymalną - bywa tak, że E7 jest ciemniejszy od B7. Więc gdzie tu selekcja ?  :) 

• Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I mój przypadek (65B7, lipcowa produkcja PL), gdy z fatalnego bandingu po wygrzaniu matryca stała się idealna;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żadnej selekcji nie ma , dajmy już spokój mitom rodem z tych od proszków od prania..., ekrany są montowane w PL i dalej to loteria, a jak ktoś ma wątpliwości to niech wyściubi czubek nosa na fora w USA czy UK i poczyta o skali problemów z jednorodnością i innymi cudami. Raczej wręcz śmiem twierdzić ze rynek w PL jest na razie traktowany wyjątkowo patrząc na podejście LG do reklamacji w Naszym kraju.

Innym zagadnieniem jest beznadziejna kontrola jakości w LG...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam pytanie czy jest ktoś w stanie podać mi link bądź coś w tym rodzaju jak najlepiej ustawić obraz w LG OLED 55C7V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi