Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Subman napisał:

Best HDR TV: LG C8 OLED

Samsung nie lepszy ?

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W HDR liczy się kontrast a nie maksymalna ilość nitów.
Dlatego oled wygrał.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

• Lubię 1
  • Haha 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Samsung Q9FN ma już bardzo dobry kontrast ale jest w stanie go osiągnąć w specyficznych warunkach. Najważniejsze pewnie jednak było to, że występują różne problemy z lokalnym wygaszaniem (Maciej i Vincent o nich wspominali w recenzjach) oraz przede wszystkim krzywa jasności PQ jest po prostu niewłaściwa na najnowszym QLEDzie co objawia się tym, że QLED jest albo zbyt jasny albo zbyt ciemny. A wygrał C8, bo ma idealny kontrast w każdych warunkach (nawet w obrębie kilku pikseli), nie ma problemów z mapowaniej jasności, a krzywa ABL jest najlepsza (najdłużej utrzymuje wysoką jasność) wśród wszystkich OLEDów. Stąd w kategorii HDR wygrał C8.

• Plusik 2
  • Lubię 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przez iTunes za premium uhd Netflix płacę 44,99 zł 
Ja ~33 zł za pakiet Premium :D Póki co nie pojawił mi się żaden nowy, droższy pakiet. Może nowe pakiety wyskakują dla tych co przerwali subskrypcje i chcieli ją wznowić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obecnie Netflix przeprowadza jedynie badania wśród nowych i wznawiajacych subskrypcję użytkowników. Osoby, które mają cały czas aktywną subskrypcję nie muszą się jeszcze przez jakiś czas martwić. Netflix informował, że dopiero podejmą decyzję co do kształtu pakietów, więc nic jeszcze nie jest pewne. Mam tylko nadzieję, że zostawią jednak HDR w pakiecie premium, a najwyżej ograniczą liczbę użytkowników.

A co do shootout'u to OLEDowa czerń, kontrast i precyzja sterowania podświetleniem co do piksela robią robotę, gdyż nie pierwszy raz w kwestii HDR wygrał właśnie OLED - w zeszłym roku pokonał zd9 i poprzedniego q9.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

• Plusik 1
  • Lubię 1
  • Dzięki 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, mxmxm napisał:

A możesz zdradzić jak sprawdziłeś ?

Jak rozpoznać czy telewizor jest w 100% nowy nie z wystawki lub zwrotów.

z tyłu na etykiecie jest data produkcji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, mxmxm napisał:

Poza sprawdzeniem daty produkcji możesz zobaczyć ilość przepracowanych godzin w menu serwisowym, aczkolwiek to 100% gwarancji nie daje, bo statystyki te można zresetować. 

Edytowane przez vader_4747
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, Subman napisał:

Wyniki shoot'outu:

Best overall TV: Panasonic FZ802 OLED
Best HDR TV: LG C8 OLED
Best gaming TV: Samsung Q9FN QLED
Best living room TV: Sony AF8 OLED
Best home theater TV: Panasonic FZ802 OLED

https://www.avsforum.com/forum/40-oled-technology-flat-panels-general/2990256-2018-hdtvtest-tv-shootout-af8-c8-fz-oled-vs-q9fn-qled-july-15th.html#post56492258

Chyba nie chcieli nikogo skrzywdzić, bo każdy TV w jakieś kategorii wygrał... :P 

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, mxmxm napisał:

Jak człowiek dokładnie przyjrzy się naklejkom,taśmom przylepnym oraz foli będzie widać że ktoś ruszał.Nie ma szans zapakować w 100% tak samo jak w fabryce,jakieś slady pozostaną.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Toma-San napisał:

Chyba nie chcieli nikogo skrzywdzić, bo każdy TV w jakieś kategorii wygrał... :P 

Oj kolega próbuje się pocieszać, ale niestety z pięciu pozycji tylko w jednej wygrywa LCD ;) Smuteczek... ? 

• Lubię 2
  • Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Pytanie do osób którzy robili kalibrację b7

czy widać dużą różnice w stosunku do fabrycznego trybu kino, czy bardziej kosmetyczną ?

innymi słowy, czy cena jest adekwatna do efektu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, Damiano85 napisał:

Oj kolega próbuje się pocieszać, ale niestety z pięciu pozycji tylko w jednej wygrywa LCD ;) Smuteczek... ? 

No na cztery TV jeden nie był Oledem, więc ciężko spodziewać się innych rezultatów... :P Dziwi mnie nagroda dla średnio udanego AF8, szczególnie po ostatniej aktualizacji... Q9FN przez kłopoty z utrzymaniem odpowiedniej krzywej jasności absolutnie nie był moim faworytem. Już lepiej wstawili by tam dziadka ZD9...

• Dzięki 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Toma-San napisał:

No na cztery TV jeden nie był Oledem, więc ciężko spodziewać się innych rezultatów... :P Dziwi mnie nagroda dla średnio udanego AF8, szczególnie po ostatniej aktualizacji... Q9FN przez kłopoty z utrzymaniem odpowiedniej krzywej jasności absolutnie nie był moim faworytem. Już lepiej wstawili by tam dziadka ZD9...

Poza problemami w trybie gry z HDR to AF8 jest naprawdę udanym tv. Wygląda świetnie i ma cały pakiet dobrze dopracowanych poprawiaczy obrazu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, Toma-San napisał:

Dziadek ZD9 już walczył z OLEDami w 2017 roku, więc nie było sensu jeszcze raz go wystawiać: https://www.hdtvtest.co.uk/news/shootout-results-201708224491.htm 

Edytowane przez Subman
  • Plusik 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Damiano85 - Problem z AF8 nie dotyczy tylko gier, każdy statyczny obraz może być potencjalną przyczyną ściemnienia obrazu. Dopóki Sony nie poprawi bardzo agresywnego algorytmu chroniącego ekran, ciężko mówić o komforcie użytkowania tego TV, pomimo najlepszych algorytmów poprawy obrazu...

@Subman - masz rację, pamiętam, że już dyskutowaliśmy na temat zeszłorocznych wyników. 

Edytowane przez Toma-San
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak dla informacji do wszystkich jakby ktoś miał problem z formatem m2ts :

Zdaje mi się że remuxy z neta jednak są dobrej jakości i tak jak kolega piszę reszta tego bitrate wychodzi że to tylko dodatki gdyż po przepuszczeniu oryginalnej wersji z neta czyli takiej:

https://zapodaj.net/a21385171eaa7.jpg.html

Po przepuszczeniu w dvdfab przez opcję MKV PASSTHROUGH (zerknąłem na ustawienia i pisało wszędzie że jakość według ścieżki więc nic nie zmieniało), przy czym pousuwałem wszystkie inne ścieżki niż english i polish i wyszło coś takiego:

https://zapodaj.net/6c9f959bd44f0.jpg.html

Dla porównania wstawiam reż screen z remux-a z neta:
https://zapodaj.net/b5c6ec7a5fc40.jpg.html

Wizualnie nie zauważyłem różnicy między zmianą kontenera z m2ts na mkv a remuxami z neta także zdaję mi się że wszyscy tylko z tej opcji korzystają także można rzec że remux to tak w zasadzie wersja 1:1 bluray ale okrojona o niepotrzebne audio i video.

Edytowane przez Seba_1988
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Toma-San napisał:

3 godziny temu, Damiano85 napisał:

prawda leży gdzieś po środku, A1 / AF8 z obecnym systemem ochrony matrycy nie nadaje się do gry, myślę że jednym z głównych fundamentów korzystania tv jest ( granie)

AF8 z takim defektem nie powinien znaleźć się na żadnej liście.

A kolejna moja wiadomość od Sony, cyt. " iż jest to celowe ograniczenie jasności matrycy, które ma na celu zabezpieczenie przed jej wypaleniem/zabezpieczeniem"

Edytowane przez Mistrzuniu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Mistrzuniu napisał:

prawda leży gdzieś po środku, A1 / AF8 z obecnym systemem ochrony matrycy nie nadaje się do gry, myślę że jednym z głównych fundamentów korzystania tv jest ( granie)

AF8 z takim defektem nie powinien znaleźć się na żadnej liście.

A kolejna moja wiadomość od Sony, cyt. " iż jest to celowe ograniczenie jasności matrycy, które ma na celu zabezpieczenie przed jej wypaleniem/zabezpieczeniem"

Jeśli dobrze rozumiem to problem ten dotyczy trybów HDR. Poza graniem problem nie będzie więc dokuczliwy. Kanałów telewizyjnych w HDR nie ma a filmy nie mają statycznych obrazów. Jeśli ktoś nie jest graczem to problemu nie ma żadnego. No chyba że się mylę i telewizor nawet w sygnale SDR drastycznie ogranicza jasność ekranu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Damiano85 napisał:

Jeśli dobrze rozumiem to problem ten dotyczy trybów HDR. Poza graniem problem nie będzie więc dokuczliwy. Kanałów telewizyjnych w HDR nie ma a filmy nie mają statycznych obrazów. Jeśli ktoś nie jest graczem to problemu nie ma żadnego. No chyba że się mylę i telewizor nawet w sygnale SDR drastycznie ogranicza jasność ekranu. 

Drogi Damiano85, zgadzam się w filmach tego nie uświadczysz ( a jak już się przyciemni? zamysł reżysera?) ...klient w sklepie w żaden sposób nie dowie się o przypadłości danego modelu, a nie od tego powinny być fachowe serwisy? tak jak wspomniał Toma-San bezpieczniej dla testujących nie wskazywać ewidentnie przegranego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, gangi007 napisał:

Jak człowiek dokładnie przyjrzy się naklejkom,taśmom przylepnym oraz foli będzie widać że ktoś ruszał.Nie ma szans zapakować w 100% tak samo jak w fabryce,jakieś slady pozostaną.

A taśma na kartonie jest przezroczysta zwykła czy jakaś LG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
42 minuty temu, mxmxm napisał:

A taśma na kartonie jest przezroczysta zwykła czy jakaś LG

Ważne aby była jedna warstwa.Jak będzie taśma na taśmie może to oznaczać ponowne pakowanie,więcej można się dowiedzieć po zdjęciu pudełka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Damiano85 napisał:

Problem dotyczy też trybów sdr o ile ustawiony jest "peak luminance" na wartość wysoką. Nawet gdyby dotyczyło to tylko trybów HDR, takie działanie TV jest w moim mniemaniu absolutnie niedopuszczalne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 13.07.2018 o 16:43, Seba_1988 napisał:

@Pablo Dziekan Znaczy się remuxy 4k hdr mi czyta normalnie z dysku usb 3.0. po kably usb w tv. Ale o co kaman jakiego kodeka nie czytam skoro małe pliki tv m2ts odtwarza normalnie z dysku usb 3.0. po kablu do tv a już ten duży wyciągnięty w formacie m2ts z foldery stream nie czyta. Znaczy się remuxować też mi zremuxuje z hdr ten MKVtoolnix tylko że tak jak mówiej jest strata czasem ponad 30Mb/s a to dużo. Vegas też mogę ściągnąć bez problemu :P (tak wiem pirat ze mnie :P ). Chodzi mi też że na xboxie czemu nie czytam z usb 3.0 z hdrem filmów a przez tv remuxy czyta z hdrem ???

Po co ci Pełne BD skoro masz REMUXY  - to są bezstratne dane wyciągnięte z płyty BD zostawione ze 2 ścieżki audio i tyle - jakość obrazu jak i bitrate masz dokładnie taki sam jakbyś oglądał z płyty,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi