Skocz do zawartości
Gmeru

Project Scorpio czyli nowa wersja Xboxa - specyfikacja i szczegóły techniczne

Rekomendowane odpowiedzi

Project Scorpio czyli nowa wersja Xboxa - specyfikacja i szczegóły techniczne

Zgodnie z zapowiedzią o godzinie 15.00 czasu polskiego poznaliśmy dokładne szczegóły techniczne najnowszej wersji konsoli Xbox o kodowej nazwie: Project Scorpio. Czym zatem zaskoczy nas amerykański producent?

Przeczytaj całość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E tam, wcale nie widzę jakiś kolosalnych różnic między PS4 Pro. A miał być nie wiadomo jaki potwór 4K... Gonią Sony jak nic. 

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam nadzieję że Scorpio zadziała też z goglami VR które niby MS ma w tym roku w końcu wprowadzić/supportować

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprzęt sprzętem, ale koniec końców liczą się gry, a na tym polu niestety Microsoft daje ciała na całej linii...

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to fakt

ostatnie exclusivy sony to jest prawdziwe przebudzenie mocy - a na x1 po prostu nic ciekawego nie wychodzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę się wygłupili obiecując potwora, a zrobili konsole na starym procesorze i GPU trochę lepszym niż w PS4 Pro. Sony ma teraz naprawdę fajną bazę exclusivow, do tego na końcówkę roku pewnie wypuszczą God of War, Spidermana, Days Gone, Uncharted: the lost Legacy i Gran Turismo Sport.

MS powinien się skupić na następnej generacji, zadbać o nowe IP, zrobić dużo exów i  dobry robiący różnicę hardware bo z Xboxem One strasznie wtopili.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, monterrr napisał:

Trochę się wygłupili obiecując potwora, a zrobili konsole na starym procesorze i GPU trochę lepszym niż w PS4 Pro. Sony ma teraz naprawdę fajną bazę exclusivow, do tego na końcówkę roku pewnie wypuszczą God of War, Spidermana, Days Gone, Uncharted: the lost Legacy i Gran Turismo Sport.

MS powinien się skupić na następnej generacji, zadbać o nowe IP, zrobić dużo exów i  dobry robiący różnicę hardware bo z Xboxem One strasznie wtopili.

Z tymi grami na XONE to jakaś tragedia, nawet jak już coś wychodzi np. na PS4, to też na PC, a na XONE nie.

Chociażby ostatnia premiera głośna: NieR: Automata (PS4 + PC) albo w tym roku wychodzące Ni No Kuni II na które osobiście bardzo czekam (PS4 + PC).

Podejrzewam, że te osoby, które włożyły kasę sporą w PC nie kupią Scorpio, bo nie będzie to miało żadnego przełożenia. Ta sama baza gier co na PC, a nawet gorsza jak na wspomnianych dwóch przykładach wyżej chociażby.

FH3, GoW 4 etc. wszystko jest na PC też dostępne na W10.

Scorpio może być opcją dobrą jedynie dla posiadaczy PS4, którzy nie chcą ładować nic w PC, a wolą dwie konsole mieć.

Innymi słowy posiadanie dobrego PC oraz PS4 gwarantuje dostęp do praktycznie wszystkich gier (Nintendo nie wliczam, żeby nie mieszać już całkiem). Ewentualnie np. RDR jest w ramach wstecznej kompatybilności na XONE dostępne i parę tytułów z tej opcji, prawie wszystkieh z nich jednak na PC też są do ogarnia, a w to co faktycznie bym zagrał na XONE w ramach wstecznej kompatybilności jak np. Tales of Versperia jak na razie nie wyszło jeszcze i nie wiadomo mimo wielu wpisów pod adresem Microsoftu czy jest na to szansa kiedykolwiek.

Edytowane przez Fjubens
  • Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Xbox One - 1.3 teraflopów, 68 GB/s, 8GB DDR3.

Playstation 4 Pro - 4.2 teraflopów, 218 GB/s, 8GB GDDR5.

Scorpio - 6 teraflopów, 326 GB/s, 12GB GDDR5.

Nie najgorzej jeśli chodzi o GPU (~40% wzrost względem PS4 Pro), ale bez dobrych exclusive'ów rynku się nie zawojuje. Jednak spora część posiadaczy Xbox One prędzej czy później zrobi przesiadkę w zależności od tego jaką cenę zaśpiewa Microsoft - tutaj wzrost wydajności względem dotychczasowego Xboxa jest potężny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze? Bez szału. Gry gry i jeszcze raz gry. Bo jak patrzę na Horizona w Ultra HD na PS4 Pro to jest taki opad szczęki, że trudno oczekiwać jakiś przeskoków. Oczekiwać należałoby właśnie takich gier... a nie starej i biednej graficznie Forzy 6 w 4K. Forzę Horizon w natywnym 4K od dawna katowałem na PC i nie widzę jakiś mega przeżyć bez HDR i lepszych kolorów. Wolę wersję na Xbox One S ; p

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problemem własnie jest ,że na ta konsolę nie bedzie gier a jak już to też bedą na PC  ,chyba ,że Microsoft zmiażdży na E3 .PS4pro jest słabsza ale ciekawych gier ma 3X więcej a to jeszcze nie wszystko :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gmeru z tym opadem szczęki w Horizon to bym nie przesadzał... Odpalmy sobie na PC w 4K np. Dooma lub Tomb Rider i te same gry na PS4 szok gwarantowany! Konsola zapowiada się nieźle , FORZA odpalona w natywnym 4K powodowała obciążenie na poziomie 70% mocy konsoli (WOW), czeka na E3 i zapowiedź jakiś gier, które wykorzystają Scorpio!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, qazar napisał:

Gmeru z tym opadem szczęki w Horizon to bym nie przesadzał... Odpalmy sobie na PC w 4K np. Dooma lub Tomb Rider i te same gry na PS4 szok gwarantowany! Konsola zapowiada się nieźle , FORZA odpalona w natywnym 4K powodowała obciążenie na poziomie 70% mocy konsoli (WOW), czeka na E3 i zapowiedź jakiś gier, które wykorzystają Scorpio!

Ja bym się Forzą wcale nie sugerował, ta seria zawsze była dobrze zoptymalizowana, zacytuję samego siebie z innego forum:
"Tak wrzucają na front Forzę chwaląc się niskim zużyciem GPU, a więc dużym zapasem jeszcze, bo jakoś konsolę trzeba przedstawić i pomysł 'sprzedać' żeby jak najwięcej osób kupiło konsolę na starcie.
W Jakimś sandboxie byłoby zupełnie inaczej i Scorpio nie prezentowałby się tak dobrze."

I żeby nie było..mam i PS4 Pro i XONE S, także nie jestem hejterem żadnej platformy, realia jednak są takie, że na XONE poza może RDR ze wstecznej kompatybilności nie ma niczego, czego nie byłoby na PC, a część gier wychodzi na PS4 i PC z pominięciem XONE.

Edytowane przez Fjubens

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fjubens może dla Ciebie nie ma gier, dla mnie np. wystarczy że jest  Halo na XO i to powód do zakupu tej konsoli. I w sumie wstrzymałbym się z wydawaniem opinii co do wydajności i jakości przed zobaczeniem na żywo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, klaus71 napisał:

ostatnie exclusivy sony to jest prawdziwe przebudzenie mocy

Nie mam PS4,ale jak sobie patrzę na exy,które mnie zaciekawiły,to z ostatniego 1,5 roku mam chęć sprawdzić tylko dwa no może trzy tytuły - Uncharted 4,Horizon Zero Dawn i The Last Guardian (?) ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, qazar napisał:

Tak, mityczne gry na PS4 to niezła ściema...

żadna ściema - z ostatniech chyba 2 miesięcy gry z oceną w okolicach 9 będących exclusivami to np:

Yakuza 0, Nioh, Nier Automata, Horizon Zero Dawn, Resident Evil 7 VR, KINGDOM HEARTS HD I.5 + II.5 REMIX

licząc tylko te - jest to więcej niż wszystko co wyszło na X1 od dnia premiery

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 7.04.2017 o 14:01, qazar napisał:

Tak, mityczne gry na PS4 to niezła ściema...

Padłem. Przecież gier na wyłączność na tej generacji jest co najmniej dwa razy więcej na maszynce Sony. Ja rozumiem Halo, GOW czy Forze, ale nie dajmy się zwariować. Rozumiem też, że jednemu podoba się bardziej to, a drugiemu tamto. Ale nawet patrząc na rok 2017, Microsoft miał chociaż jednego solidnego exa? Bo na maszynce Sony było ich co najmniej kilka... Jak czytam takie zdania jak powyższe, to mi ręce opadają...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Mr.Hankey napisał:

Padłem. Przecież gier na wyłączność na tej generacji jest co najmniej dwa razy więcej na maszynce Sony. Ja rozumiem Halo, GOW czy Forze, ale nie dajmy się zwariować. Rozumiem też, że jednemu podoba się bardziej to, a drugiemu tamto. Ale nawet patrząc na rok 2017, Microsoft miał chociaż jednego solidnego exa? Bo na maszynce Sony było ich co najmniej kilka... Jak czytam takie zdania jak powyższe, to mi ręce opadają...

Zacząłem odpisywać na tamtą wiadomość qazara, ale sobie darowałem właśnie, bo podejrzewam, że i tak przy swoim zostanie.

No ale usnąć nie mogę coś więc niech będzie:

Ja życzę Microsoftowi jak najlepiej i mam nadzieję, że wyjdą dobre exy w końcu na XONE i że Scorpio odniesie sukces. Podkreślam raz jeszcze:

Mam OBIE konsole (PS4 Pro + XONE S) więc chyba mogę napisać realnie w moim odczuciu jak to wygląda, a faktem jest, że na PS4 nawet w tym roku już 2017 wyszło kilka tytułów, na które czekałem i które ogrywam, a gdzie tam wracać nawet do 2015 i 2016 i do takich świetnych tytułów jak Until Dawn czy Uncharted 4.

Trzeba jednak spojrzeć realnie na sytuację i nie wpychać też tytułów z XONE + PC jako exy dla XONE, bo na takiej zasadzie z głowy mogę podać kilka tytułów na PS4 + PC też, a gdzie tam lista cała, chociażby:

* No Man's Sky PS4 + PC
* Final Fantasy X + X-2 HD Remaster Konsole Sony + PS4 najnowsze wydanie + PC
* Darkest Dungeon z pominięciem XONE
* Tales of Berseria PS4 + PS3 + PC
* Tales of Zestiria PS4 + PS3 + PC
* The Taloes Prin[beeep]le PS4 + PC
* SOMA PS4 + PC
* Broken Age PS4 + PC
* Killing Floor 2 PS4 + PC

Także raz jeszcze podkreślę GoW 4 czy FH3 nie są EXAMI, a jeśli są, to należy przyjąć inną kategorię i rozważać XONE + PC vs PS4 + PC.

Ja tam czekam i na Remake FF XII (lipiec bodajże) i na wspomniane Ni No Kuni II i Uncharted Lost Legacy i na takie tytuły jak God of War, Last of Us II, Days Gone czy wreszcie najnowszy tytuł od Quantic Dream (Heavy Rain, Beyond Two Souls): Detroit: Become Human, a gdzie tam mniejsze tytuły jeszcze albo te, które mnie nie interesują, ale innych jak najbardziej.

Na XONE S gram tylko w Forzę Horizon 3, włączam sobie od czasu do czasu wyścigi. GoW 4 ograłem, seria Halo jeszcze czeka na lepsze czasy, na razie Persona 5 + NieR: Automata (Obie na PS4 Pro) sprawiają, że nawet jakiekolwiek filmy porzuciłem przez ostatnie kilka dni, a generalnie sporo oglądam.

To co Microsoft ma fajne i doceniam to wsteczna kompatybilność i chociażby RDR działający płynniej niż kiedyś na PS3 i X360 gdzie były spadki nawet do 20 FPS, tutaj jest 30 praktycznie zawsze, ale brakuje mi tytułów, które można odpalić, chociażby Tales of Versperia, niestety nie jest obecna w ramach wstecznej kompatybilności.

Na XONE na pewno też wychodzą większe gry, bardziej się starają w ramach Golda, w obu przypadkach jednak, zarówno przy XONE jak i przy PS4 tak naprawdę uważam PS+ i Live Gold za stratę kasy, nie wychodzi tam nic czego bym wcześniej nie ograł albo po prostu gry, które mnie nijak nie interesują. Fakt faktem jednak gry z PS+ to takie 2/10, a gry z Xbox Live Gold to takie 6/10.

Jednakże..jeśli kogoś ominęła generacja PS3, to ło mamo..na PS4 przez rok czasu nie ogra tych wszystkich perełek odświeżonych często w 60 FPS już. Ale tytułów szkoda wymieniać, bo google podpowie w tej materii zanadto.

Edytowane przez Fjubens

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dlatego mam nadzieję na Scorpio w tandemie z goglami vr

tu tez na razie Sony rządzi i na horyzoncie są potencjalnie super exy (FarPoint i GranTurismoSports)

https://www.cdaction.pl/news-47884/ces-2017-lenovo-pokazalo-gogle-vr--postep-jest-ogromny.html

jakosciowo jest szansa na dużo lepsza jakość niż oculus/vive/ps vr

Edytowane przez klaus71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Microsoft oraz sony powinni sie uczyc od nintendo. Grywalnosc i wszystko jasne. 2 tygodnie temu odpalilem mario 3d world oraz zelde i oderwac sie nie moge .... japa sie cieszy, wracam do dawnych lat swietnosci konsol. A teraz to tylko "pixle" sie licza i zawrot glowy vr .... smiech.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O chłopaki nie wyłapały sarkazmu a i przy okazji zawiało przywiązaniem do marki sony… smutne!

Pomijam fakt bycie po prostu fanem gier nie konkretnych marek sprzętu/oprogramowania, ale koledzy cierpią na amnezję i nie pamiętają że PS4 przez 2 lata się kurzyło bo nie było w co grać. To że w tym roku pokazał się fantastyczny HZD i inne całkiem niezłe gry (NIER, Nioh czy Persona nie jest dla każdego) nie zmienia faktu, że to mało jak na wiek konsoli (i tyczy się to i MS i Sony)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, qazar napisał:

O chłopaki nie wyłapały sarkazmu a i przy okazji zawiało przywiązaniem do marki sony… smutne!

Pomijam fakt bycie po prostu fanem gier nie konkretnych marek sprzętu/oprogramowania, ale koledzy cierpią na amnezję i nie pamiętają że PS4 przez 2 lata się kurzyło bo nie było w co grać. To że w tym roku pokazał się fantastyczny HZD i inne całkiem niezłe gry (NIER, Nioh czy Persona nie jest dla każdego) nie zmienia faktu, że to mało jak na wiek konsoli (i tyczy się to i MS i Sony)

Stary, w przypadku newsów o Sony albo Microsoft połowa wpisów to gloryfikowanie jednej ze stron albo dokuczliwe uwagi wobec przeciwnej konsoli. Jakbym miał analizować czy dany wpis jest pisany sarkastycznie, czy na serio, to bym musiał pracę rzucić i robić tylko to, a i tak w połowie przypadków nie dałoby się wywnioskować.

Odpisałem jako posiadacz obu konsol, chyba bardziej rzetelnie się nie da, tyle w temacie.

PS. Czy jak napiszę jednozdaniowy wpis w stylu:

"Serwis Samsunga to porażka" to jesteś w stanie z całą stanowczością stwierdzić czy napisałem na serio czy sarkastycznie?

Podpowiem, że tego typu wpisów tylko w tym miesiącu co najmniej kilka widziałem, co nie zmienia faktu, że równie dobrze można to użyć w kontekście prześmiewczym (uwielbiane przez wielu użytkowników określenie 'Szajsung'), bo produktów Samsunga miałem kilka i nigdy z żadnym problemu nawet po gwarancji nie było.

Edytowane przez Fjubens

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi