Skocz do zawartości
kimimaro09

Jaki tv do grania PS4 Pro i nie tylko

Rekomendowane odpowiedzi

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 10 m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2-2,5 m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1-2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Kąty są nie ważne, siedzę na wprost ekranu
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? W zależności od rozmiaru podstawy
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Okno od str.  północnej a tv na ścianie wschodniej. Raczej nie wiele światła pada na TV
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Samsung LE40C530 (na matrycy z fabryki Samsunga)
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? 4K, HDR, niski input lag, (mile widziane wejście Component oraz Analogowe wyjście audio 3.5mm)
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? 4K, Full HD, HD, SD
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? PS4 Pro, PS3, PS2, telewizja naziemna
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 4+
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Bez większej róznicy (niewele światła w pokoju)
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Niewiele oglądam jak już to filmy (zero sportu)
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Raczej nie
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Tak gram dużo na konsoli z reguły 100% dziennego użycia TV 
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ?  ok. 40% dzień/ 60% noc
17. Preferencje co do wielkości? Celuję w 55" na pewno nie mniej niż 50"
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? kiepskie odwzorowanie kolorów, szare czernie
19. Preferencje co do marki ?  Samsung ewentualnie Sony
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 3000 zł

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Raczej nie, liczę na dobre efekty po krótkiej kalibracji tv bez balansowania konkretnymi kolorami i balansem bieli.
23. Moje typy: Samsung UE55KU6000 lub nowa seria na 2017r.

Do opisu załączam zdjęcia pokoju i jego ustawienia.

Teraz o tym co, jak i czy warto.
Telewizor chcę zmienić, aby cieszyć się w pełni tym co daje mi PS4 Pro, ale jako że mam trochę więcej konsol to wolałbym mieć je pod jednym tv. Na PS2 gram bardzo rzadko, ale wolałbym mieć wejście component. Mam do aktualnego tv podpięte głośniki 2.1 Creative wtykiem jack 3.5mm i zdaje to egzamin, więc były by mile widziane przy nowym tv.
Planuję wymianę tv (marzec- kwiecień) podczas wejścia tv z serii na rok 2017r. ponieważ liczę na wyprzedaż tv z 2016r. albo nowszy tv za te same pieniądze. Moim typem na dzień dzisiejszy to Samsung UE55KU6000 z dwoma "ALE": nie jestem pewny czy matryca to VA czy PLS (nie zależy mi na kątach widzenia, więc chcę lepszy kontrast), a drugie "ALE" to że nie posiada wyjścia słuchawkowego więc musiałbym zakupić jakiś soundbar. Chętnie natomiast rozważę inne propozycje. Co do hdr to wiem, że wymieniony model tutaj nie zabłyszczy ( matryca 8bit + niska jasność), ale na tv z certyfikatem Ultra HD Premium mnie nie stać.

Natomiast chciałbym nadmienić, iż porównywałem obraz z mojego tv z Samsungiem UE50HU6900 i młodszy model z 4k na pokładzie w jakości reprodukowanych kolorów nawet nie umywał się do mojego 6 letniego tv. Kolory na nowszym modelu były sprane i wszelkie próby kalibracji nie wiele dawały i mimo większej rozdzielczości nawet te gry z obsługą 4k wyglądały na nim gorzej, niż te same tytuły downscalowane na mój poczciwy full hd. W związku z niechlubnymi wynikami tego porównania chciałbym się dowiedzieć, czy wiecie jakie sklepy nie będą mi robiły problemów, gdy będę chciał wnieść swoją konsolę i przetestować ją na sklepowym tv grzebiąc co nie co w jego ustawieniach?

Przewiduję opcję alternatywną gdyby rozdzielczość na testowanych modelach nie zrobiła na mnie odpowiedniego wrażenia to może warto było by zakupić tv sony z serii 2017r. czyli Full HD z HDR. Może ich maksymalne 49" z HDR w moim budżecie okaże się lepszą opcją?

Liczę na pomoc i owocną dyskusję 
:)

IMG_20170225_142722_HDR.jpg

IMG_20170225_142920_HDR.jpg

IMG_20170225_143254.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawa jest banalnie prosta. W tym budżecie nie znajdziesz tv który w pełni wykorzysta możliwości ps4 pro.

Zaproponowany przez Ciebie model nie posiada nic poza rozdzielczością. Aby cieszyć się możliwościami ps4 pro musisz celować minimum w Panasonica DX750 lub Samsunga KS7000.

Niestety takie są realia na dzień dzisiejszy.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, że nie wyciągnę na takim tv max możliwości z PS4 pro, ale mimo wszystko myślę iż powinienem poczuć sporą różnicę w porównaniu do mojego aktualnego tv. Większość opinii, które czytałem zgodnie twierdzi, że lepiej mieć podstawowy hdr niż nie mieć go wcale. Po za tym przeskok z 40" na 50" lub 55" raczej zrobi różnicę.

W każdym bądź razie zanim cokolwiek kupię to zamierzam własnymi oczami w sklepie zbadać jak to naprawdę ten hdr działa i jaka różnica jest między podstawowymi modelami a tymi z Ultra HD Premium. Bo między takim Samsungiem ku6000 a ks7000 różnica w cenie to ponad 2 tys. zł, więc jeżeli mówiąc kolokwialnie " szczęka nie spadnie mi na podłogę z wrażenia" przy tym droższym to wolę mieć 2 tys. w kieszeni.

W związku z powyższym czy może ktoś polecić jakieś sklepy, gdzie takie porównanie mógłbym zrobić przy użyciu własnej konsoli?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chcesz coś tańszego to sprawdz Samsunga KU6400 który przynajmniej ma matryce VA.Ku6000 ma IPSa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, mataman napisał:

Jeżeli chcesz coś tańszego to sprawdz Samsunga KU6400 który przynajmniej ma matryce VA.Ku6000 ma IPSa.

Bądźmy precyzyjni - ku6000 to model VA, poza jednym wyjątkiem 55 cali ma PLS (IPS) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapotrzebowanie jest na 55" więc...... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś sprawdzał i ponoć w ku6072 było VA (55cali).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie zastanawiam się bo na rtings.com jest test Samsunga ku6300 czyli odpowiednik naszego ku6000 i to akurat w rozmiarze 55" i ma on matryce VA.

A co do sklepów to ostatnio byłem w media expert to nie dość, że nawet nie wiedzą co to jest hdr, to również nie ma u nich możliwości podłączenia konsoli w celu sprawdzenia tv. W związku z tym wybieram się do euro RTV i ewentualnie Media markt. Ktoś się orientuje jak u nich wygląda kwestia sprawdzenia tv na własnej konsoli?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Euro RTV AGD to beznadziejny sklep i mowie to ze smutkiem jako wieloletni klient, który kiedyś miał dokładnie odwrotne zdanie. W Media Markt nie powinno być kłopotu, poza tym jak u nich kupisz  to bodaj masz 14 dni (a moze i wiecej - trzeba by sie upewnic) na zwrot jak cos Ci nie pasuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Pół godziny temu dostałem maila od Sony center, że nowa seria tv Bravia na 2017r. jest już dostępna w sklepach. Myślę, że konkurencja nie zaśpi i zaraz również wystartuje ze sprzedażą, co zwiastuje rychłe promocje i wyprzedaże :)

Edytowane przez kimimaro09

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Saturn też daje 30 dni, to to samo ci Media.

Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie co sądzicie o Panasonic TX-58DX700E? Bo widzę, że mają wyprzedaż ostatnich egzemplarzy w euro za 3600 z tym, że mogą to być również tv z ekspozycji. Z testów opinie są raczej zachęcające szersza paleta barw, system wygaszania matryca VA z dobrym kontrastem, przyzwoity wstęp do hdr i znośny input lag 52ms. Dodatkowo tv ma jacka 3.5mm, więc odchodzi zakup soubdbara z subwooferem. Trochę bym naciągnął budżet, ale myślę że za 58" było by to uzasadnione.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nieprawda. Input lag jest odczuwalny, i będzie przeszkadzał.

Kolega wyżej wrócił z urlopu? :D

Edytowane przez JarekWML

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
4 godziny temu, kimimaro09 napisał:

Mam pytanie co sądzicie o Panasonic TX-58DX700E? Bo widzę, że mają wyprzedaż ostatnich egzemplarzy w euro za 3600 z tym, że mogą to być również tv z ekspozycji. Z testów opinie są raczej zachęcające szersza paleta barw, system wygaszania matryca VA z dobrym kontrastem, przyzwoity wstęp do hdr i znośny input lag 52ms. Dodatkowo tv ma jacka 3.5mm, więc odchodzi zakup soubdbara z subwooferem. Trochę bym naciągnął budżet, ale myślę że za 58" było by to uzasadnione.

52ms to input lag w 1080p. w 4K ten wynosi 62-63ms. Mając PS4 Pro każda gra nawet jeśli jest tylko skalowana (natywnych na PS4 Pro jest tylko kilka tak naprawdę), to będzie pod input lag w 4K i 4K HDR.

Wrzucałem kiedyś link potwierdzajacy to pisany przez madrzejsze glowy. Zreszta nawet jak wcisniesz 'info' na pilocie w grze na PS4 Pro to rozdzialka bedzie wskazywana na 3840x2160, nawet jesli gra nie dostawala zadnych super patchy pod Pro. Po prostu skalowanie ma miejsce, ze to niewiele daje, to inna sprawa. Musialbys wylaczyc z poziomu konsoli 4K i forsowac 1080p, zeby faktycznie bylo 52ms, ale nie wiem czy ktokolwiek tak robi i ma to sens, a 62-63ms to juz sporo. Grundig powie, ze nie, no to moze lepiej Maćka/Gmeru posłuchaj:

https://hdtvpolska.com/input-lag-co-to-za-diabel-i-jak-duze-ma-rogi/

Edytowane przez Fjubens

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Input lag moze wynosc nawet  100 ms , nie kazdemu to przeszkadza .Przeczytaj sobie przyklad z avforums  ktory dotyczy dx700.

I got the Dx700 today and it really is a superb tv. I don't watch any live broadcasts so my tv is for gaming, catch up tv, and bluray/DVD.
First of I want to dispel those comments about viewing angles. It's been said that viewing slightly off centre causes picture degradation. This is nonsense. There is a a good tolerance level for moving off centre and it's better than my Samsung 55h6400.
Also much has been said about input lag with games. Once again i haven't had any problem at all. I play FIFA 16 on PC at 4K without any discernable lag at all. It's exactly the same as with my Samsungs. I don't use gaming mode either!!
The picture quality of 4K games is breathtaking. FIFA 16 looks incredible. Witcher 3, metal gear 5. Dirt rally, gta 5 project cars all absolutely superbly at 4K. I even managed to get perfect golf to run smoothly at 8k. The dx700 is an excellent 4K gaming PC.
Blurays look excellent. I really think that one needs to play older movies shot on celluloid to gain the maximum effect. Digital movies are washed out by comparison. This doesn't matter what tv is used. Celluloid is better than digital. Vertigo is a very challenging movie and will test any tv. It looks rather good on the dx700. I tried the Searchers, Shane, and the African Queen and all look excellent. Avatar looks good but it's computerised graphics and colour are eclipsed by the deep natural colours of the African Queen. My black and white reference bluray is school for scoundrels from 1960. This is a crystal clear remaster and one of the best I've ever seen. It looks absolutely marvellous on the 700.
Standard definition video looks good too. I didn't see any ghosting.
So how does it look with 4K video. I have no idea because there's nothing to watch. I tried a few YouTube 4K streams but they only run at 2k and are pointless nature videos that make it impossible to judge how a 4K tv will perform with the real thing. Yes they looked good but it's meaningless stuff to me. Let's see how proper movies look.
Overall I rate the dx700 highly. It's not run in yet so will improve.
Gaming is truly superb at 4K. Bluray looks good as do standard def videos. I can't see where all the problems listed in reviews and comments are.
I highly recommend the dx700.
I wanted to add that I've subscribed to Netflix to try out the 4K and the videos of nature, oceans etc are truly breathtaking. The picture quality is astonishing. I've calibrated the settings and wow what an unforgettable experience it is to look at these scenes in 4K.
This to has gone up even further in my estimations.

Edytowane przez grundig

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wysoki input lag nie przeszkadza tylko tym którzy nie grają.

Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hahaha... włącz DIRT4 przy 100ms, zobaczysz jak "fajnie" się będzie jechać. :D Grundig, fajny pomysł, na polskim forum tekst w j. angielskim. Może zapodaj coś na angielskie forum w j. polskim ?! :D 

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi