Skocz do zawartości
kimimaro09

Jaki tv do grania PS4 Pro i nie tylko

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, kimimaro09 napisał:

Dostałem odpowiedź od Konsultanta Panasonic, że oba modele różnią się odswieżaniem, czyli tyle co wyczytałem w specyfikacji. Więc jako że oba mają matryce 60Hz to nie różnią się praktycznie niczym.

Różnią się jedynie stopami, poza tym to jest wszystko to samo. ;)

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłem dzisiaj w Media markt po tv. Na miejscu okazało się, że jest Samsung 60KU6072 no i Panasonic 58 DXM710. Po porównaniu obu i długiej burzliwej rozmowie ze sprzedawcą okazało się, że Samsung ma matryce IPS i muszę przyznać, że dosłownie gównianą bo nawet stojące obok LG i philiphsy mają dużo lepszy obraz. Panasonic z matrycą VA wypadł bardzo dobrze. Ze sprzedawcą stoczyliśmy burzliwą rozmowę o matrycach 60hz i 120 Hz, input lagu i hdr. Generalnie chciał mi wepchnąć LG ale po tym jak wspomniałem że mam PS4 pro a LG ma rgbw to zrezygnował. Potem stwierdził że w rozmiarze 55" najlepsza byłaby Bravia w805 ale odmówiłem bo to full HD i bez hdr to chciał mi wcisnąć o tysiąc droższą xd85 ale powiedziałem, że nie mam tyle kasy. Samsungi odradzał wszystkie bo to wg niego hłam a dodatkowo forum HDTV polska nazwał opłaconym, co z grzeczności przemilczałem. Gdy emocje opadły obaj doszliśmy do wniosku, że Panasonic będzie najlepszym wyborem 4k w tych pieniądzach chodź nadal twierdził, że lepiej byłoby dobre full HD kupić. Koniec końców zakupiłem Panasonic 58 dxm710 za 4098zł i od jakiejś godziny testuje i mimo że hdr [beeep]y mi nie urwał to kolory, rozmiar i rozdzielczość robią tyle, że naprawdę widać duuużą różnicę w stosunku do starego tv. W każdym bądź razie jestem bardzo zadowolony z zakupu.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, kimimaro09 napisał:

Byłem dzisiaj w Media markt po tv. Na miejscu okazało się, że jest Samsung 60KU6072 no i Panasonic 58 DXM710. Po porównaniu obu i długiej burzliwej rozmowie ze sprzedawcą okazało się, że Samsung ma matryce IPS i muszę przyznać, że dosłownie gównianą bo nawet stojące obok LG i philiphsy mają dużo lepszy obraz. Panasonic z matrycą VA wypadł bardzo dobrze. Ze sprzedawcą stoczyliśmy burzliwą rozmowę o matrycach 60hz i 120 Hz, input lagu i hdr. Generalnie chciał mi wepchnąć LG ale po tym jak wspomniałem że mam PS4 pro a LG ma rgbw to zrezygnował. Potem stwierdził że w rozmiarze 55" najlepsza byłaby Bravia w805 ale odmówiłem bo to full HD i bez hdr to chciał mi wcisnąć o tysiąc droższą xd85 ale powiedziałem, że nie mam tyle kasy. Samsungi odradzał wszystkie bo to wg niego hłam a dodatkowo forum HDTV polska nazwał opłaconym, co z grzeczności przemilczałem. Gdy emocje opadły obaj doszliśmy do wniosku, że Panasonic będzie najlepszym wyborem 4k w tych pieniądzach chodź nadal twierdził, że lepiej byłoby dobre full HD kupić. Koniec końców zakupiłem Panasonic 58 dxm710 za 4098zł i od jakiejś godziny testuje i mimo że hdr [beeep]y mi nie urwał to kolory, rozmiar i rozdzielczość robią tyle, że naprawdę widać duuużą różnicę w stosunku do starego tv. W każdym bądź razie jestem bardzo zadowolony z zakupu.

Kiedyś na profil HDTVPolska na FB jak zajrzałem, to byłem w szoku jaki ból czterech liter mają, uwaga.. pracownicy Sony. Tak, osoby z miejscem pracy ustawionym na swoim profilu na 'Sony Center' atakujące z każdej strony. A cała afera chyba przez to, że jakoś szczególnie modele Sony na rok 2016 nie błysnęły tutaj w testach i brakło też ich w zestawieniu najlepszych TV do konsoli. Generalnie sam też zauważyłem, że najbardziej agresywny nacisk wśród sprzedawców w sklepie kładziony jest na Sony. Podobno marże największe mają. Także nawet mnie ta historia jakoś strasznie nie dziwi.

A przynajmniej w moim przypadku, to Sony w kwestii zakupu telewizora olałem dość wcześnie gdyż ceny mają znacznie wyższe niż konkurencja za praktycznie ten sam produkt. Lata temu to faktycznie chociaż za jakość się płaciło, a teraz wydają tak samo buble jak inne firmy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wam powiem, że sprzedawcy sony to najlepiej wyszkoleni naciągacze w sklepach RTV :)
Pracuję z jednym i jak to sam opowiada szkolenia Sonego to główny nacisk na próbę zmanipulowania kupującego w taki sposób, aby ten TV był w ich oczach jak najlepszy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż jakoś trzeba przekonać konsumenta/klienta że wydanie 20% więcej ma duży sens ... :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, kimimaro09 napisał:

A  input  lag przeszkadza w  panasonicu  58 dxm710 czy nie? Ja   uwazalem i uwazam ze nie przeszkadza  i mozna grac bez problemow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, grundig napisał:

A  input  lag przeszkadza w  panasonicu  58 dxm710 czy nie? Ja   uwazalem i uwazam ze nie przeszkadza  i mozna grac bez problemow.

Przecież nie grasz, więc jak możesz uważać, że nie przeszkadza?

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytalem na ten temat komentarze  w internecie.Nie przeszkadza.Telewizor bardzo dobry  do grania

Edytowane przez grundig

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem (też w intrenecie), że w Skandynawii nie ma problemów z muzułmanami. :D W intrenecie jest niemalże wszystko i prawda i gawno prawda. :P Zmień płytę. :)

• Lubię 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
52 minuty temu, artomoher napisał:

Czytałem (też w intrenecie), że w Skandynawii nie ma problemów z muzułmanami. :D W intrenecie jest niemalże wszystko i prawda i gawno prawda. :P 

To jest bardzo ważne co napisales, popieram w 100%!

Grudnig właśnie o to chodzi - cytując nieznane sobie osoby, w dodatku w temacie, na którym się nie znamy, nie mamy żadnej pewnosci, że to co piszą opisuje poprawnie rzeczywistość. 

Innymi słowy pod własnym nikiem, możesz powielać bzdury, które napisało np. 12 letnie dziecko, a ktoś inny tego niewie i nieświadomie weźmie to za prawdę.

PS. Prosiłem Cię o to kiedyś i ponawiam prośbę nie cytuj opinii innych osób, tylko pisz na podstawie własnej wiedzy i doświadczeń. A jeżeli takowej nie posiadasz to odstąp, szczególnie od spierania sie.

Edytowane przez Xisiek
  • Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat czytanie  w internecie opinii, że niby nie przeszkadza jakoś  super madre nie jest :P
To tak jakby zapytać mojego ojca który nie ogarnia tych gier itd.  nawet jakby lag był powyzej 100  to by mi powiedział, że  wszystko  dobrze i fajnie się gra :P
To tak jakbyś odpalił ceneo i czytał opinie o danym tv... "dobra jakośc obrazu, szał, przebija dużo droższe philipsy, LG itd." a typek mówi o TV manta za 999zł :P

Ile on tego laga ma?
Jak ma powyzej 50ms to już przeszkadza, sprawdzane na 50ds630e, nieda sie  grać w bijatyki jak również w jakiś ścigałki... a spróbuj sobie odpalic jakiegoś  call  of duty w multi :)

Edytowane przez MasterBialy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, MasterBialy napisał:

Akurat czytanie  w internecie opinii, że niby nie przeszkadza jakoś  super madre nie jest :P
To tak jakbyś odpalił ceneo i czytał opinie o danym tv... "dobra jakośc obrazu, szał" a typek mówi o TV manta za 999zł :P

Ile on tego laga ma?
Jak ma powyzej 50ms to już przeszkadza, sprawdzane na 50ds630e, nieda sie  grać w bijatyki jak również w jakiś ścigałki... a spróbuj sobie odpalic jakiegoś  call  of duty w multi :)

63ms 4K, 64ms 4K HDR.

Jako, że pod PS4 Pro to zawsze będzie się liczyć lag do 4K gdyż skalowana po prostu gra w TV i tak ma rozdziałkę na 3840x2160. Kiedyś linkowałem artykuł na ten temat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to w takim razie patrz na to co zacytowałeś :)

Grać z wysokim inputlagiem można... i to jak najbardziej, ale nie wiem gdzie tu przyjemność w morzu  irytacji :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro mowa o input lagu to się wypowiem bo trochę od wczoraj pograłem. Grałem w fife 17,bf1, uncharted 4, ratcheta, NFS no i głównie męczę Steep bo darmowy weekend jest akurat. Grałem póki co ja i mój brat i generalnie nie odczuwam dyskomfortu podczas grania. W multi akurat odpaliłem tylko fife i bf1i jak dla mnie jest ok ale zaznaczam, że w oba tytuły jestem raczej przeciętny a i mój internet nie powala (radiówka 6mb) to z pewnością mam inne odczucia niż np. ktoś kto startuje w cod w rozgrywkach klanowych i gra na najwyższej czułości. Na ostateczny werdykt raczej za wcześnie, ale wydaje mi się, że skoro sam w życiu ukończyłem pewnie grubo ponad setkę tytułów a w grach multi typu mw2 czy bf4 miałem po kilkanaście dni na liczniku i nie przeszkadza mi lag w tym tv to każdy kto nie jest zawodowcem powinien być zadowolony. Ewentualnymi spostrzeżeniami będę się dzielić w miarę możliwości jak trochę dłużej pogram, ale aktualnie jak wchodzę do swojego pokoju to samo pcha się na usta " grzech nie zagrać" :)

A na koniec wrzucam zdjęcie tv i dodam że jest on większy niż moje okno w pokoju ^^

IMG_20170312_101545_HDR.jpg

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekuje za komentarz   wyzej .Czyli mialem racje.Grac  mozna bez problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale chyba dalej nie rozumiesz jednej rzeczy :)
Grać można i na 120ms laga, wszystko zależy od potrzeb użytkownika. Mnie cholernie denerwuje granie na lagu powyżej 50ms, bo to widzę  po prostu :)
Nie wiem, jak nie  zauważasz  tego to podepnij sobie konsolę pod monitor od  PC gdzie inputlag  jest niezauważalny, potem odpal sobie  coda  w multi  i spróbuj coś konkretnego ugrać.
Będziesz widział tę różnicę :)
Ja rozumiem, ze np autor  tematu nie  wymaga niskiego inputlaga, ale trzeba rozgraniczyć użytkowników i ich potrzeby. Pisanie,  że wysoki lag po prostu  nie przeszkadza nie jest na miejscu :)
Na przyszłość zaznacz, że ten inputlag jest i jednym przeszkadza, a innym nie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, MasterBialy napisał:

Ale chyba dalej nie rozumiesz jednej rzeczy :)
Grać można i na 120ms laga, wszystko zależy od potrzeb użytkownika. Mnie cholernie denerwuje granie na lagu powyżej 50ms, bo to widzę  po prostu :)
Nie wiem, jak nie  zauważasz  tego to podepnij sobie konsolę pod monitor od  PC gdzie inputlag  jest niezauważalny, potem odpal sobie  coda  w multi  i spróbuj coś konkretnego ugrać.
Będziesz widział tę różnicę
:)
Ja rozumiem, ze np autor  tematu nie  wymaga niskiego inputlaga, ale trzeba rozgraniczyć użytkowników i ich potrzeby. Pisanie,  że wysoki lag po prostu  nie przeszkadza nie jest na miejscu :)
Na przyszłość zaznacz, że ten inputlag jest i jednym przeszkadza, a innym nie :)

Grundig nie gra, możliwe, że nigdy nie grał, zresztą parę wpisów temu potwierdził, że nie grywa, on po prostu opiera się wyłącznie na tym jak Panasonica ponad jakikolwiek inny TV zaprezentować, niezależnie od potrzeb nawet.

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli wasze  wymagania sa takie wysokie to szukajcie telewizora  z input lag  ponizej  5 ms :D albo    1 ms.Tylko telewizor z tak niskim input lag spelni wasze wymagania, ale  po  pewnym czasie tez nie bedziecie zadowoleni. Najlepszy dla was bedzie telewizor z input lag ponizej  0,00000001 ms :D

Edytowane przez grundig

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak dokładnie wygląda pisanie gier i jak do tego podchodzą projektanci, ale moim zdaniem w grach na obecny sprzęt jest brany pod uwagę input lag. Weźmy prosty przykład taki tv z input lagiem ok. 60ms i do niego konsole starej generacji np. NES czy nawet polski Pegasus i gwarantuje, że wiele na takiej konfiguracji się nie ugra bo to sprzęt robiony pod tv CRT i tam nikt o input lagu nie słyszał. Natomiast podpinając pod taki sam tv konsolę nowszej generacji już da się normalnie grać. Tylko pytanie teraz czy to kwestia tego, że aktualnie gry wymagają od nas mniejszego reflexu czy jednak input lag jest brany przez projektantów pod uwagę. Ja przykładowo przechodziłem ostatnio contre ( w tym wypadku emulator NES na PSP) i naprawdę się sporo namęczyłem i moim zdaniem taki bf1 na najwyższym poziomie był dla mnie łatwiejszy. W grach typu Tekken czy mortal kombat gdzie zawodowcy łączą combosy z jugglowaniem ( chyba tak to się nazywało ;) ) i każde trafienie musi być idealnie wymierzone w czasie input lag może stanowić problem. Tak samo sprawa z grami muzycznymi. Grając w GH WoR na Samsungu 50HU6900 bez włączonego trybu gry co jakiś czas lecące nutki tak jakby zacinały się na ułamek sekundy co przy jakimś trudniejszym kawałku uniemożliwiało przyjemną rozgrywkę. Dopiero z trybem gra można było pograć. Jutro jak znajdę chwilę to odpalę guitar hero i zobaczę jak wypada w tym wypadku Panasonic.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O właśnie :P
Spróbuj grać w takie  mario na wysokim inputlagu :D
Nie dasz raty tego przejść wtedy :P

A co  do Ciebie @grundig no to zauważ, że gracze to specyficzna grupa  ludzi, weź graj w takie dark souls na wysokim inputlagu, też nie da rady :)
I weź nas tutaj nie obrażaj proszę, jakbyś był sprzedawcą w sklepie to też wyśmiewałbyś klientów, bo mają jakieś wymagania?
Każdy ma konkretne oczekiwania co do sprzętu... Ale skoro nie grywasz to po cholerę wypowiadasz się na tematy które są dla CIebie czarną magią.
Zresztą... spójrz  na swoja reputację na tym forum :)

Co do Ciebie @kimimaro09 to mozliwe , ze nie zdarzyło CI sie grać na TV z niskim inputlagiem i po prostu tego nie zauważasz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli chodzi o reputacje czyli minusy to na forum przez dluzszy czas byla aktywna mozliwosc przyznawania minusow.Jedna osoba mogla przyznac dowolnej osobie  100 minusow..Dostalem wtedy ponad 250 minusow  byc moze od jednej osoby.Domyslam sie od kogo dostalem  tyle minusow za pisanie komentarzy na temat  duzej awaryjnosci samsunga np    telewizorach , smartfonach  Galaxy Note 7  i pralkach

http://www.bankier.pl/wiadomosc/Samsung-ma-kolejny-problem-wybuchowe-pralki-7479019.html

http://www.wirtualnemedia.pl/artykul/pralki-samsunga-z-grozna-usterka-prawie-3-miliony-urzadzen-do-naprawy-wideo#

Edytowane przez grundig
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
25 minut temu, grundig napisał:

Jesli chodzi o reputacje czyli minusy to na forum przez dluzszy czas byla aktywna mozliwosc przyznawania minusow.Jedna osoba mogla przyznac dowolnej osobie  100 minusow..Dostalem wtedy ponad 250 minusow  byc moze od jednej osoby.Domyslam sie od kogo dostalem  tyle minusow za pisanie komentarzy na temat  duzej awaryjnosci samsunga np    telewizorach , smartfonach  Galaxy Note 7  i pralkach

http://www.bankier.pl/wiadomosc/Samsung-ma-kolejny-problem-wybuchowe-pralki-7479019.html

http://www.wirtualnemedia.pl/artykul/pralki-samsunga-z-grozna-usterka-prawie-3-miliony-urzadzen-do-naprawy-wideo#

To już wiem skad taki hejt wobec Samsunga. :D

Co do input laga, to nie musisz być ironiczny, wartości poniżej 30ms sa jak najbardziej ok.

Ja przechodziłem właśnie z TV 54ms na 21ms i w takiej Fifie, FH3, strzelankach widać różnice na plus, chodzi oczywiście o reakcje - jak postac sie porusza i celujesz w glowe to wieksza szansa, ze trafisz faktycznie. W grach gdzie nie ma tak naprawdę akcji, we wszelakich też turówkach itd. nie ma input lag znaczenia, tzn. może powyżej 100+ms, ale w tych wartościach 20-60ms bez znaczenia.

W bijatyki nie grywam, także się nie wypowiem, ale to podobny gatunek co gry sportowe, strzelanki itd. w kwestii potrzeby szybkiego 'kliknięcia'.

Inna sprawa, że w momencie gdy nie ma się dwóch TV na różnych input lagach obok siebie podlaczonych do konsoli to ciezko stwierdzic czy mogloby byc lepiej, po prostu nie ma tego porownania w jednym czasie, ale nie chce sie rozpisywac, bo i tak stwierdzisz, ze x osobie nie przeszkadza wiec input lag nie ma zadnego znaczenia.

Cytujesz np. osobe z AVForums (na pierwszej stronie w tym temacie), ktora pisze pozytywnie o input lagu w Panasonicu, a nie cytujesz osoby, ktora pisze negatywnie, jak chcesz to po przyjsciu z pracy wrzuce linka do tej negatywnej, chociaz w Twoim mniemaniu wiem, ze nic to nie zmieni.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic to nie zmieni  bo panasonic i pioneer jest najmniej awaryjny.Taka informacje mozna bylo przeczytac  na kanadyjskiej internetowej stronie ochrony konsumenta.

Jesli chodzi o negatywne   komentarze  to pewnie od osoby ktora ma bardzo wysokie  wymagania lub od osoby podobnej do ciebie ktora szuka  dziury w calym lub  telewizora z input lag ponizej   1 ms:D

Edytowane przez grundig

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi