Skocz do zawartości
kimimaro09

Jaki tv do grania PS4 Pro i nie tylko

Rekomendowane odpowiedzi

20 minut temu, mataman napisał:

Konkurentem dla ks7000 jest dx750, a nie budżetowy dx700.

Źle. Konkurentem dla KS7000 jest plazma z 2011 r.

/ Grundig mode off /

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chodzi o porównania między Samsungiem a Panasoniciem to w tym wypadku wg. mojego budżetu rozważane są: Samsung 55" KU6000 lub KU6072 i Panasonic 58"DX700. Samsung cena 2900zł ale doliczam koszt soundbar ok.500zł (bo tv nie ma jacka i moje głośniki nie pasują) więc suma ok. 3400zł no i Panasonic którego mogę mieć za 3600zł ma 3" większy ekran i odpada koszt soundbara. Wiem, że porównanie trochę nieadekwatne, ale w moim wypadku jak najbardziej na miejscu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Budzetowy ? znam takie same komentarze ktore dotyczyly plazm  panasonica z hdforum.

Krotki komentarz z innego  forum  ktory dotyczy podobnego modelu telewizora  jak dx700 czyli TX-50DXU701

Małe podsumowanie:
+ świetne odwzorowanie i nasycenie kolorów, 
+ dobry kontrast, ciemne sceny w filmach wyglądają naprawdę nieźle,
+ firefox OS bez problemu znajduję urządzenia w sieci NAS itp.
+ nie było filmu w 4K którego by mi Panasonic nie uruchomił

Reasumując, mimo drobnych niedociągnięć nie kupiłbym innego TV w przedziale cenowym do 3000zł. Dzięki za pomoc w wyborze TV

9 minut temu, Fjubens napisał:

Źle. Konkurentem dla KS7000 jest plazma z 2011 r.

/ Grundig mode off /

Panasonic jest najlepszy.Poziom czerni   w  plazmie panasonica  jest na bardzo dobrym poziomie .samsung ks7000  to trzecia liga

DSCF6471J_asrpxsr.jpg

Edytowane przez grundig

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
50 minut temu, mataman napisał:

Konkurentem dla ks7000 jest dx750, a nie budżetowy dx700.

Raczej nie może być konkurentem, bo to nie ta sama klasa, jeden jest SUHD, drugi UHD ;) Konkurencji dla tego Samsunga należało by chyba szukać w LG seri SUHD od 77xx w górę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To teraz proszę wytłumacz mi różnice między SUHD a UHD, bo jestem ciekaw.

KS7000 i DX750 to jest ta sama klasa tv. Mają praktycznie identyczną średnią jasność hdr, panele 120Hz i VA. Różnią się tylko pokryciem DCI.

DX700 poprzez brak wsparcia dla WCG jest raczej konkurentem dla KU6400.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne pomińmy podstawowy składnik UHD. Czasem naprawdę jesteś zabawny ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może i nie, ale porównujemy tv tej samej klasy, a nie z kompletnie innych rejonów cenowo-parametrowych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, grundig napisał:

Nie  kazdemu  potrzebne  jest do szczescia UHD .

Zwłaszcza tym co grają na konsoli, która się świetnie skaluje, wspiera hdr, a za rogiem się czaja modele pełne 4k.  Przypominam to wątek o tv do grania na PS4 Pro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, grundig napisał:

Nie  kazdemu  potrzebne  jest do szczescia UHD .

Popieram w 100%. Nie wszyscy siedza z nosem opartym o tv, a z odleglości ponad 2,5m to już bez znaczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde, też zgadzam się z kolegą Grundig'iem. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracając do tematu mój pokój ma takie wymiary, że dalej niż 2,5m od tv to nawet gdybym chciał to nie usiądę. Tak więc z odległości 2-2,5m na 55" bądź 58" powinienem zobaczyć różnicę zgodnie z kalkulatorem odległości obecnym na forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet bez kalkulatora zobaczysz różnice ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, mataman napisał:

To teraz proszę wytłumacz mi różnice między SUHD a UHD, bo jestem ciekaw

Jeśli jest jak piszesz, to wychodzi, że dodanie literki "S" przez LG to chwyt marketingowy, który można zdemaskować dopiero po dokładnym zapoznaniu się ze specyfikacjami TV...?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście że jest to chwyt marketingowy. Taki sam zresztą jak chwalenie się przez samsunga Certyfikatem UHD który w takim ks7000 nic poza znaczkiem nie zmienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, mataman napisał:

Oczywiście że jest to chwyt marketingowy. Taki sam zresztą jak chwalenie się przez samsunga Certyfikatem UHD który w takim ks7000 nic poza znaczkiem nie zmienia.

Znaczek zmienia i to całkiem sporo. Przypomne dla porzadku:

TV aby dostać znaczek musi:

1 dac min. 1000 nit w peaku bieli

2 zachować przy tym czerń nie gorsza niz 0,05 nit

3 mieć 10 bitowy panel

4 pokrywać WCG DCI P3 przynajmniej w 90%

5 a i szczytowy kontrast nie gorszy niż 20 000:1 (plansza konsorcjum)

O spełnieniu rozdz. min 4k nie wspominajac (część LG odpada)

Jeżeli ktoś nie siedzi w temacie, nie czyta lub nie kuma testów, ten znaczek jednak ułatwia mu znacznie zycie :)

PS. Przy oledach norma jest nieco inna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla kumatych jest to jednak tylko chwyt marketingowy. Bo taki ks7000 osiąga co prawda ponad 1000 nitów na małym kwadracie, lecz średnia jasność hdr jest podobna jak w DX750 który takiego certyfikatu nie ma.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Chyba ... "chłyt" :) .

Wszelkie certyfikaty się ... kupuje. Nie wiedziałeś?

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, pmcomp napisał:

Chyba ... "chłyt" :) .

Wszelkie certyfikaty się ... kupuje. Nie wiedziałeś?

Nie mów o tym glośno i zobacz co jest napisane przy avatarch admina i szefa działu testów:P.Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, mataman napisał:

Dla kumatych jest to jednak tylko chwyt marketingowy. Bo taki ks7000 osiąga co prawda ponad 1000 nitów na małym kwadracie, lecz średnia jasność hdr jest podobna jak w DX750 który takiego certyfikatu nie ma.

W myśl powiedzenia " z g... bata nie ukrecisz" na lcd z "edzem" cudow nie bedzie i w scenach mieszanych limitem będzie zwykle max. podswietlenie panelu/całości czyli cirka te 500-600 nit. Czy ma się znaczek czy go nie ma.

Natomiast uczciwie trzeba zauwazyc, ze pomiary Macka na planszy L20 pokazuja, iz ks7000 skoczył na 1500 nit a dx750 został na bodaj 540 albo 520 nit.

A co chłytu, to jednak będę bronił logo - cos za nim idzie, stoja za nim konkretne wymogi, a ze nie kazdy chce za znaczek bulic, no coz. 

PS. Chłyt to są zabawy producentow typu PQI, katy widzenia, SUHD, UHD, itp itd :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem o jakich nitach piszecie w moim (AM)OLED widzę tylko śrubki, nawet jednego nita. :o:P:D;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra Panowie postanowiłem, że w sobotę pojadę kupić tv. Jako, że promocja w euro znikła i za outlet chcą 3999 PLN a ma do nich dość daleko to odpuszczam.
Z samsungami w 55" modelach z niższej półki jest problem z matrycami, więc zdecydowałem, że zwiększam budżet do ok. 4000 PLN.

Jako sklep upatrzyłem sobie MediaMarkt, bo jest blisko i nie robią problemów z gwarancją. A typy w tym wypadku są dwa:
- Samsung 60KU6000      ( 3999 PLN )
- Panasonic 58DXM710    ( 4098 PLN )
Pościągam trochę materiałów testowych i wrzucę na 2 pendrive'y a w sklepie powiem, żeby ustawili mi oba TV obok siebie tak aby dało się je porównać.
Wiem z czym się je Samsung natomiast nie mam pewności co do Panasonica. Model ten wydaje się bliźniaczo podobny do DX700E z tym, że w specyfikacji ma 1600Hz zamiast 1400Hz no i na zdjęciu widać, że nogi podstawy są nieco inne. Napisałem e-mail do Panasonica, czym różnią się oba modele, ale raczej nie liczę na jakąś rychłą i fachową odpowiedź, więc wolę zapytać tu. Czy ktoś wie czym różni się Panasonic TX-58DXM710 od Panasonica TX-58DX700E?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostałem odpowiedź od Konsultanta Panasonic, że oba modele różnią się odswieżaniem, czyli tyle co wyczytałem w specyfikacji. Więc jako że oba mają matryce 60Hz to nie różnią się praktycznie niczym.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dobry pomysł, oba TV naprawdę fajne. Ja swoja preferencje mam ale nic nie będę sugerował :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi