Skocz do zawartości
Maciej Koper

Samsung KS9500/KS9800 (UE65KS9500) Test - Flagowy Direct LED, SUHD, Ultra HD Premium

Rekomendowane odpowiedzi

Powiem tak. Jestem już po trzeciej reklamacji tego telewizora i zakończenia sprawy nie widać... A są też użytkownicy tego forum, którzy reklamowali ten model. U mnie dwa razy skończyło się wymianą matrycy i dalej jest lipa. Opiszę w najbliższym czasie, bo sprawa wydaje się być bardzo poważna.

Edytowane przez hymmen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem przekonany do tego tv .Mam nadzieję na dobry egzemplarz.W przyszłym tygodniu zamawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 16.08.2017 o 21:30, Donio napisał:

W piątek mój telewizorek już przyjedzie :) dzisiaj podczas rozpakowywania w salonie,panowie wyciagali go od góry,mimo że rysunki na pudle pokazują wywlekanie na lezaco.Mało tam zobaczyłem bo byl wylaczony poza tym ze jest bardzo ładny :P.Spróbuje powiesić go na obecnym uchwycie,bo znalazlem specyfikacje i obsluga v,esa 400x400 jest i udżwig 60kg ,w razie czego bede mial rezerwowy nowy,najwyzej oddam do sklepu.Muszę jeszcze strawić wydanie 9 tysiaków,w życiu bym nie podejrzewał że tyle wydam na tv ;).Jakby kogoś interesowało to w do salonu samsunga w silesii center przywieżli dzis 2 kolejne sztuki.

Co to znaczy Vesa 400x400? bo również zastanawiam się nad uchwytem do 200zł i myśle nad tym http://roter.com.pl/b2b/uchwyty-stojaki-rtv/8416-uchwyt-lcd-ax-hammer-23-70-0866.html?search_query=uchwyt+rtv&results=72 :>

Może mi ktoś podać jakąs strone z komendami głosowymi jakie w KS9500 działają? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vesa to standard rozmiaru śrub czy jakoś tak,ks9500 wedlug oryginalnej specyfikacji ma 400x400,ten co wybrałeś ma do 600x400 czyli ok :) miesci się w przedziale.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, starvin napisał:

Co to znaczy Vesa 400x400? bo również zastanawiam się nad uchwytem do 200zł i myśle nad tym http://roter.com.pl/b2b/uchwyty-stojaki-rtv/8416-uchwyt-lcd-ax-hammer-23-70-0866.html?search_query=uchwyt+rtv&results=72 :>

Może mi ktoś podać jakąs strone z komendami głosowymi jakie w KS9500 działają? 

Vesa to nie standard rozmiaru śrub a w tym przypadku ich rozstawu. Jeśli masz maksymalnie do 600 x 400 z możliwością regulacji, to najprawdopodobniej także potrzebne do Samsunga KS9500 400 x 400 będzie dostępne. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 16.08.2017 o 21:30, Donio napisał:

W piątek mój telewizorek już przyjedzie :) dzisiaj podczas rozpakowywania w salonie,panowie wyciagali go od góry,mimo że rysunki na pudle pokazują wywlekanie na lezaco.Mało tam zobaczyłem bo byl wylaczony poza tym ze jest bardzo ładny :P.Spróbuje powiesić go na obecnym uchwycie,bo znalazlem specyfikacje i obsluga v,esa 400x400 jest i udżwig 60kg ,w razie czego bede mial rezerwowy nowy,najwyzej oddam do sklepu.Muszę jeszcze strawić wydanie 9 tysiaków,w życiu bym nie podejrzewał że tyle wydam na tv ;).Jakby kogoś interesowało to w do salonu samsunga w silesii center przywieżli dzis 2 kolejne sztuki.

Opisuj jakie wrażenia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Leeonsjo napisał:

Opisuj jakie wrażenia!

Jak "geniusze" w sklepie wyrywali telewizor z pudla szarpiac go do gory za matryce to wrazenia moga byc nieszczegolne :(

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc tak

Tv przywieziony ,powieszony i działa.Udało się użyć bieżacego wieszaka po plazmie,wszystko idealnie pasowało ,poza dystansami samsunga dostarczonymi z tv,sruby były za krótkie i użyliśmy oryginalnych co były.Tv o wiele lżejszy od mojej 42 calowej plazmy.Obraz wymaga albo przyzwyczajenia lub ustawień.Robiłem krótkie testy 4k na jutubie,obraz poezja w filimikach hdr video test ,mam monitor do kompa lg 27ud68 4k i tam te samy filmiki nie wbily mnie w fotel co na samsungu.Sprawdzałem jak wyglada mecz i wlaczenie trybu sport wypala oczy.Co mile rozczarowało to fakt że pilot od razu sam się sparował z dekoderem horizon upc.Z lg g6 też za pomocą aplikacji samsunga bez problemu się połaczyłem.Ogólnie odczucia bardzo dobre poza tym że na razie to nie oglądam tv bo zwyczajnie bolą mnie oczy.Connect box bardzo dobra rzecz jednakże brakuje mi tam portu lan.Aha jakby ktoś się zastanawiał pomiędzy 55 czy 65 brac wogóle tv,to tylko 65,jak zobaczyłem powieszony to wiem że bym sobie nigdy nie wybaczył jakbym wziął 55 cali.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam Ci profesjonalną kalibrację po kilku miesiącach. Wtedy zobaczysz co ten tv potrafi. Ten tryb sportowy to porażka dla wypożyczalnia kibiców tylko. Ustaw sobie uplynniacz na 10 i 5 i powinno być dobrze

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jest jakaś opcja,aby wyłączyć tv ze stanu stand by ? Po wylaczeniu tv pilotem swieci mi sie czerwona dioda i tylko wyjecie wtyczki wylacza defintywnie tv.W starym panasie mialem wlacznik a tu nic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, Donio napisał:

Tak zrobię,na gwiazdkę zrobie sobie prezent w postaci kalibracji :)

W teście masz podpowiedzi jak na wstępie ustawić obraz co włączyć a co wyłączyć.Ja tam nie wierzę w kalibrację bo kalibracja oznacza wyłączenie wszystkiego co dodała fabryka.A na końcu efekt jest słaby.

Jak ochłoniesz to napisz więcej.Jak sprawdziłeś matrycę masz jakieś materiały do testów.Napisz co cię najbardziej denerwuje w tym tv.

Ps ,Jak na tv nie ma przycisku power to chyba nie idzie całkowicie wyłączyć a zresztą po co wyłączać przed burzą i tak nic nie da. 

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kalibracja to nie wyłączenie ulepszaczy typu "klisza" itd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Leeonsjo napisał:

W teście masz podpowiedzi jak na wstępie ustawić obraz co włączyć a co wyłączyć.Ja tam nie wierzę w kalibrację bo kalibracja oznacza wyłączenie wszystkiego co dodała fabryka.A na końcu efekt jest słaby.

Jak ochłoniesz to napisz więcej.Jak sprawdziłeś matrycę masz jakieś materiały do testów.Napisz co cię najbardziej denerwuje w tym tv.

Ps ,Jak na tv nie ma przycisku power to chyba nie idzie całkowicie wyłączyć a zresztą po co wyłączać przed burzą i tak nic nie da. 

Ustawiłem sobie tak jak jest ww wstępie :Podałem tylko kontrast 85 i nie wiem czy ruszac kontrast bo jest na 0 i ustawienia kolorów na warn 2.

Matryce sprawdzałem poprzez testy na jutubie i mam na usb jakies pliki do sprawdzania pixeli,all ok.Mam takie wrazenie ze czern w tym tv jest o wiele lepsza niż w mojej byłej plazmie panasonica.Netflix testowo i hdr jakoś na kolana nie powałił,HDR i 4k na jutubie miazga,chyba jakoś nie mam ochoty już wlaczać tuby na kompie :).Dzwiek może nie wiedzialem czego się spodziewać ale zachwycił ,puscilem teledysk,tryb dzwiek i basy aż czułem w nogach kanapy :P,rewelka.Co do systemy tizen to jest ok,przegladarka obsluguję strone filmy.to ,także dla mnie android box jest zbędny.Czekalem z nowym sezonym gry o tron na nowy tv i puscilem 1 odcinek wczoraj 1080p i connect box bezproblemowo odtworzyl z pena.Na chwilę obecną nie widze słabych,poza tym że bolą mnie oczy :(ale to chyba od rozmiaru ekranu.Gasić chciałem bo po co ma pobierać energie,wylaczam cala listwe teraz na noc.

ps.dzisiaj dostalem meilem potw.gwarancji do 2021 od matrix media/samsung.

Edytowane przez Donio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez kupowalem u nich po tym jak sparzylem sie na innym sklepie. 

Dzwiek faktycznie jak na glosniki w telewizorze jest swietny. Coz konstruktorzy nie musieli upychac tam niedorzecznie plaskich glosnikow .

Co ciekawe i ja mam wrazenie ze 4K z HDR z Netflixa jest wyjatkowo cienkie - w moim odczuciu efekt jest znacznie gorszy niz dobrej jakosci film ze zwyklego blu-raya.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Donio @Rotpil

Sprawdzaliście Okję lub Meridiana na Netflixe ? To są najlepsze filmy HDR na Netflixie jakie znalazłem. Ale faktycznie mnóstwo innych materiałów 4k lub HDR jest niestety na słabym poziomie - wynika to pewnie z użycia słabych kamer i mocnej kompresji. Może to się zmieni za jakiś czas jak Netflix zrozumie że dobre kamery są jednak barzo istotne i jak przejdą w przyszłości na nowy kodek AV1.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak z etapem produkcji, ale moim zdaniem rzecz rozbija sie o stopien kompresji materialow z sieci. Ogladanie na Samsungu KS9500 czy innych telewizorach tej klasy filmow z internetu to jak kupic Ferrari do jazdy w miejskich korkach - rozczarowanie i irytacja. Jesli ktos chce poznac prawdziwe mozliwosci sprzetu musi zainwestowac jeszcze w odtwarzacz Blu-Ray 4K UHD i filmy. Zeby natychmiast pozbyc sie wyrzutow sumienia z powodu takiego wydatku, ogladanie polecam zaczac od (i bede tu zupelnie nieoryginalny) "Marsjanina". Film wspanialy wizualnie i z genialna kreacja Matta Damona - kopare trudno zamknac jeszcze dlugo po zakonczeniu seansu. Jest w stanie do wydania tych kolejnych 2000 zl przekonc nawet zone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko fajnie ale to ładowanie kasy w 4k ma sens? Z powodu kilku filmów .Zrobisz kolekcje za kilka tysięcy a tu nowy format się zapowiada 8k i co dalej będziesz wymieniał.Ja uważam że na dzisiejszy standard dobre HD wystarczy.Do tego hdr to już dopiero wyciąganie pieniędzy.A na polskich platformach połowa kanałów sd i do tego kilka kanałów z dolby digital z zaledwie 2.0.Ale kupię ten tv mam nadzieję że tragedi na nc plus nie będzie.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Leeonsjo napisał:

Wszystko fajnie ale to ładowanie kasy w 4k ma sens? Z powodu kilku filmów .Zrobisz kolekcje za kilka tysięcy a tu nowy format się zapowiada 8k i co dalej będziesz wymieniał.Ja uważam że na dzisiejszy standard dobre HD wystarczy.Do tego hdr to już dopiero wyciąganie pieniędzy.A na polskich platformach połowa kanałów sd i do tego kilka kanałów z dolby digital z zaledwie 2.0.Ale kupię ten tv mam nadzieję że tragedi na nc plus nie będzie.

A gdzie tam 8K.

Japonia, Tokio to tak jak najbardziej.

My w PL tego już nie dożyjemy, ja np. Nie wyobrażam sobie 55'' 8K no bo i jak? Kalkulator opisany by był 15 cm od TV. Heh daj Pan spokój.

:rolleyes:

Nie ma czym nawet sobie (_|_) zawracać. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Leeonsjo napisał:

W takim razie w Japonii albo Korei obecnie nikt nie kupuje telewizorów bo wszyscy czekają na 8K. Ba, po co kupować 8K, skoro pewnie później będzie 16K ?! Strata pieniędzy. Przecież tak oszczędzać i czekać można w nieskończoność bo najprawdopodobniej za jakiś czas ukaże się coś nowszego, zaś w testamencie napisać żeby nam forsą wypchali poduszkę w trumnie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Weźcie pod uwagę, że duże grono osób kupujących telewizor korzysta z niego również do gier, a w tej chwili GTX 1080Ti nie wszędzie pozwala na 4K 60FPS, a co dopiero gadać o jakimś 8K. Konsole też korzystają z 4K ale poza paroma tytułami, zawsze jest to tylko upscalling ewentualnie checkerboard. Dopiero następna generacja ma szansę na natywne 4K 30 FPS w grach na konsoli, a gdzie tam mówić o 8K..

Poza tym nie tylko o rozdziałkę się rozchodzi w kwestii 4K, ale przede wszystkim o HDR, które naprawdę potrafi robić wrażenie. Tylko jak się włącza Netflixa 15.26 Mbps, to można się czuć rozczarowanym, bo tutaj HDR więcej przeszkadza niż pomaga (Tak, jest jakiś Okja czy Marco Polo nieźle wyglądają, ale takie tytuły Marvela na Netflixie 4K HDR to katorga dla oczu; Jessicę Jones obejrzałem do końca, ale w kwestii jakości obrazu to można dyskutować, czy to w ogóle było lepsze niż jakość seriali z kablówki).

Z gier to taki Horizon Zero Dawn czy nawet Final Fantasy XV zyskuje ogromnie na HDR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Męcze się z tymi ustawieniami ,dzisiaj ogladalem odcinek the strain poprzez przeglądarkę i musialem dać na standardowy z trybu film bo bylo za ciemno.Oglądając tv tryb film jest ok.Moje ustawienia to:,

tryb obrazu>film

tryb specjalnego wyswietlenia >sport,gry,hdr+ wszystko na off

podswietlenia >5 ,jasnosc>35 ,kontrast>75 ostrość>0 kolor >50 >auto motion plus>uzytkownika :redukcja rozmycia 10 >redukcja drgan>5

diody  smart led >niskie ,hdmi uhd color >na hdmi 1 gdzie jest dekoder upc on

kontrast dyn >off ,tonacja kolorow >cieply 1

reszta ustw fabr.

nie wiem jczy jak ustawić kontrast ,jakie ustawić aby bylo to w miare zdrowe dla oczu ?

Wiem,trywialne pytania,ale nie interesowałnałem się zbytnio tym,plazma 10 lat chodziła na ustawieniach standard i było ok ( nadal chodzi ale u rodziców)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 18.08.2017 o 19:15, Donio napisał:

Tak zrobię,na gwiazdkę zrobie sobie prezent w postaci kalibracji :)

Skalibruj koniecznie:)

Po kalibracji obraz jak dla mnie bomba. Ustawienia fabryczne to nie porozumienie- zwłaszcza na meczach jaskrawe kolory waliły po oczach. Teraz wszystko co bym nie puścił wygląda naturalnie. Ps. Kalibracja przeprowadzona przez brata Maćka Kopera.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi