Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED 65B6J Test - młodszy brat OLED'a E6

Rekomendowane odpowiedzi

32 minuty temu, Subman napisał:

Mylisz powidoki z wypaleniami i używasz nieprawidłowo zamiennie obydwu pojęć.

A w którym miejscu użyłem słowa "wypalenie", że twierdzisz, iż zamiennie nieprawidłowo używam obu pojęć?;) W całym ostatnim poście pisałem jedynie o powidokach, ani razu nie poruszyłem kwestii wypaleń. 

36 minut temu, Subman napisał:

pisanie iż "trzeba uważać na powidoki" nie jest prawdziwe, bo powidok jest całkowicie odwracalny, więc dlaczego użytkownik miałby uważać na powidoki ???

Mi osobiście bardzo przeszkadza to, że widzę powidok dajmy na to z innego kanału oglądając już inny. Bardzo. Nawet jak wiem, że niedługo zniknie. Przy oglądaniu meczu doprowadza mnie to wręcz do szewskiej pasji. Jedni to akceptują inni nie. Poza tym powstanie powidoku, to powinna być "czerwona lampka" dla każdego użytkownika, bo oznacza to, że matryca ma problem z danym elementem i dalsze oglądanie może doprowadzić do wypalenia. I pamiętaj, że to, co dziś jest tylko całkowicie odwracalnym powidokiem, za jakiś czas może się już okazać wypaleniem i jest po zabawie. 

46 minut temu, Subman napisał:

Natomiast jednorazowe wyświetlenie, nawet killugodzinne statycznego obrazu może spowodować co najwyżej powstanie powidoku, ale nie jego wypalenie, czyli trwałego uszkodzenia matrycy.

Jesteś pewien? Idę o zakład, że jak sobie wciśniesz, dajmy na to "menu" na kilka godzin i tak zostawisz TV to będzie pozamiatane. 

8 minut temu, aleksej napisał:

W plazmie mam wypalenie po 4 godzinnym maratonie Przyjaciół na Comedy Central HD (logo)

Plazmy to były telewizory... Ja po wizycie Maćka i kalibracji jeszcze prze kilka dni widziałem powidok z efektem jego pracy. A logo CC wypaliłem po maratonach Różowych lat siedemdziesiątych.;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, aleksej napisał:

Na 910V miałem powidok raz jak przez około 10 godzin leciał nonstop Polsat Sport 2 HD podczas euro we Francji, teraz nawet jak puszczam TVN24 przez jakieś 5-6 godzin powidoków brak. Ten po PS2 zniknął w ciągu 5 min po przełączeniu na inny kanał. W plazmie mam wypalenie po 4 godzinnym maratonie Przyjaciół na Comedy Central HD (logo)

Jak w Kuro 5090H miałem pasek TVN24 na maxa wypalony (po miesiącu od kupna ;p ). Tak samo ZT60. Plazma i OLED to dwa różne światy. Moim zdaniem nie ma co porównywać...

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Mr.Hankey napisał:

A w którym miejscu użyłem słowa "wypalenie", że twierdzisz, iż zamiennie nieprawidłowo używam obu pojęć?;) W całym ostatnim poście pisałem jedynie o powidokach, ani razu nie poruszyłem kwestii wypaleń. 

Chodziło mi o wcześniejsze Twoje stwierdzenie, w którym pisałeś, że trzeba "uważać na powidoki":

Dnia 8.08.2017 o 10:08, Mr.Hankey napisał:

Przecież fakt, że na Oledzie trzeba uważać na powidoki i wypalenia, jest wiedzą powszechną. Ta technologia tak ma i koniec kropka.

Mi osobiście bardzo przeszkadza to, że widzę powidok dajmy na to z innego kanału oglądając już inny. Bardzo. Nawet jak wiem, że niedługo zniknie. Przy oglądaniu meczu doprowadza mnie to wręcz do szewskiej pasji. Jedni to akceptują inni nie. Poza tym powstanie powidoku, to powinna być "czerwona lampka" dla każdego użytkownika, bo oznacza to, że matryca ma problem z danym elementem i dalsze oglądanie może doprowadzić do wypalenia. I pamiętaj, że to, co dziś jest tylko całkowicie odwracalnym powidokiem, za jakiś czas może się już okazać wypaleniem i jest po zabawie. 

Nigdy na C7 czegoś takiego sam nie miałem, a oglądam czasami programy informacyjne z nc+ nawet 2 godziny w jednym ciągu. Nie wiem, może to wynika z faktu, że 7 seria o wiele lepiej radzi sobie z powidokami, co zostało stwierdzone np. w testach http://www.rtings.com/tv/reviews/lg/c7-oled vs http://www.rtings.com/tv/reviews/lg/b6-oled . Z drugiej strony mogę przyznać, że mam ustawiony niższy kontrast i jasność OLED na nc+, niż np. w Netflixie.

Jesteś pewien? Idę o zakład, że jak sobie wciśniesz, dajmy na to "menu" na kilka godzin i tak zostawisz TV to będzie pozamiatane. 

Jestem pewien. Był kiedyś wykonany specjalny 20 godzinny test na OLEDzie FullHD sprzed kilku lat (poprzenia generacja matrryc) i co prawda powidok był widoczny nawet po kilku dniach, ale finalnie całkowicie zniknął: http://televisions.reviewed.com/features/what-to-know-about-oled-screen-burn-in-problems-causes-image-retention. Przejrzałem też forum avs, gdzie też są opisane liczne przypadki wypaleń. Nikt, nigdy nie wspomniał o OLEDzie, który by się wypalił np. po 1, czy 2 dniach użytkowania po ciągłym wyświetlaniu jakiegoś programu informacyjnego.

Co do plazmy, to sam byłem użytkownikiem Kuro LX5080D i czasami (rzadko) zauważałem pewne krótkie powidoki, natomiast trawłe wypalenie pojawiło się dopiero po ok. 2-3 latach w postaci ciemniejszego paska na dole ekranu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy wbijanie wartości kalibracyjnych przez jakiś czas i powidoczek jest..., nie trzeba "godzin" ale sądzę że tu ważniejsza jest barwa jaką emituje obraz wypalający ekran i tu ewidentnie problem jest w kolorze żółtym.

Funkcja poprawiająca ostrość konturu włączona na ON tez jest czynnikiem sprzyjającym wypalaniu zarysów kształtów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, Gmeru napisał:

Jak w Kuro 5090H miałem pasek TVN24 na maxa wypalony (po miesiącu od kupna ;p ). Tak samo ZT60. Plazma i OLED to dwa różne światy. Moim zdaniem nie ma co porównywać...

Pełna zgoda. Jednak nie można pisać, że zarówno powidoki jak i wypalenia na oledach nie występują, bo jest to po prostu nieprawda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
53 minuty temu, Mr.Hankey napisał:

Pełna zgoda. Jednak nie można pisać, że zarówno powidoki jak i wypalenia na oledach nie występują, bo jest to po prostu nieprawda.

A czy widzisz różnicę w stwierdzeniach "ja na swoim 2 miesięcznym C7 ani razu nie uświadczyłem powidoków" lub "Ba, nawet powidoków nie widzę" vs "powidoki oledach nie występują" ? Bo ja widzę i to zasadniczą. To, że w jakiś testach udowodniono istnienie powidoków na OLEDach wcale nie oznacza, że przy zwykłym użytkowaniu telewizora również będziesz widział powidoki. 

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam Oleda już od prawie roku i chociaż nie mam żadnych powidoków lub wypaleń, ale aby uszczęsliwić dwoje osób na tym forum i dla "świętego" spokoju napiszę również że mam pełno powidoków i wypaleń  chociaż ich kompletnie nie mam ?

p.s.

już niebawm pojawi się nowa wersja software dla LG OLED 65B6 wșpierająca HLG

Edytowane przez grzes07

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba już jest ten soft...Wersja B i E dostały jakiś czas temu, a wczoraj wszedł "tajny" kolejny update..., bez info co wnosi... :-)(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla LG OLED 65B6 wersji oficjalnej  do tej pory jeszcze nie ma ale z serwera LG jest już do pobrania (należy pamiętać że instalacje robimy na własną odpowiedzialność), oficjalnie nowe software pojawiło się dla wersji C i E 

Edytowane przez grzes07
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzisiaj wgrałem nowe software 05.30.01 dla LG OLED 65B6/55B6 , jestem w trakcie testów i chcę zaznaczyć że wszystkie moje wcześniejsze ustawienia pozostały bez zmian.

axjpdd.jpg

Edytowane przez grzes07

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Testuj, testuj generalnie opinie są drętwe podobnie jak w E6 ludzie starają się wrócić do poprzedniej wersji oprogramowania....

LG wypuściło od czerwca 3 soft do E6 i ten z czerwca wygląda że jest naj., kolejne wprowadziły HLG i HDR jaśniejszy w grach i niestety "wrażenie" gorszego obrazu w codziennym użytkowaniu....

Polska strona z softem utknęła na wersji z czerwca....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czytam komentarze na wielu forach ale mówiąc szczerze  usłyszałam wiele sprzecznych ze sobą opinii, to ja ocenie czy to jest dla mnie dobre lub nie a do tej pory ja osobiście nie zauważyłem żadnych negatywnych zmian.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Permanentnie wypalone paski informacyjne i loga stacji pojawiają się już na forach często. Dla mnie to już nie podlega dyskusji, że OLED potrafi się paskudnie wypalić. Powidoki mam w nosie, widzę je wyłącznie na jednolitych planszach i tylko do wyłączenia telewizora.

Po 8 miesiącach posiadania oleda jestem cholernie rozczarowany tym, że muszę się z nim teraz obtykać jak wcześniej przez lata a plazmą i trochę jednak żałuję, że nie wziąłem większego LCD.

Z ciekawostek: mam w pokoju rolety w pasy po około 10cm szerokości i jak przez te rolety świeci słońce (na wyłączony telewizor), to na telewizor padają na przemian pas słońca- pas cienia-pas słońca itd. i jak wieczorem włączę szarą planszę, to widać te ukośne pasy na całym telewizorze :D Oczywiście na 2 dzień nie ma po nich śladu.

Już ktoś pisał, ale powtórzę: unikajcie żółtych pasków w tvn24 jak ognia. W ogóle żółte i pomarańczowe grafiki to kryptonit oleda :(

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja swojego Oleda mam już od blisko 11 miesięcy i do tej pory żadnych wypaleń, powidoków a obraz po ostatniej aktualizacji ciągle żyleta, ale jak mawiał Kiepski " są na świecie rzeczy, które się nawet fizjologom nie śniły" ;)

56 minut temu, grzes07 napisał:

ja swojego Oleda mam już od blisko 11 miesięcy i do tej pory żadnych wypaleń, powidoków a obraz po ostatniej aktualizacji ciągle żyleta, ale jak mawiał Kiepski " są na świecie rzeczy, które się nawet fizjologom nie śniły" ;)

a że jestem kinomaniakiem i lubię poczuć się jak w kinie to już przy zakupie mojej pierwszej plazmy założyłem sobie pełne rolety które zasłaniają szczelnie wszystkie okna i w sumie zawsze je opuszczam minimum do połowy gdy świeci słońce na mój TV i może dlatego takiego efektu nie doświadczyłem, a programów informacyjnych dla lepszego samopoczucia;) wcale nie oglądam.

Edytowane przez grzes07

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

grzes - dopiero jak ktoś stwierdzi, że oglądał przez rok OLEDa na maksymalnej jasności i kontraście na którym leciał jakiś program informacyjny przez 6 godzin dziennie i sprawdzi na testowej planszy, że nie ma żadnych wypaleń to będzie można powiedzieć, że OLEDy są wolne od tej wady

Edytowane przez Subman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, loky napisał:

Już ktoś pisał, ale powtórzę: unikajcie żółtych pasków w tvn24 jak ognia. W ogóle żółte i pomarańczowe grafiki to kryptonit oleda :(

Ciekawe skąd to się bierze skoro matryca składa się z jednakowych punktów. Żółty wymaga odpalenia czerwonego i zielonego piksela, więc to raczej nie powinien być problem mniej efektywnego filtra barwnego na jednym typie subpiksela (bo wtedy problemy z czerwonymi i zielonymi wypaleniami powinny być podobne), przez który TV musiałby mocniej sterować subpikselami dla jakiejś barwy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do pełnego roku brakuje mi jeszcze około jednego miesiąca a ustawienia nie mam na maksa ale są wysokie oscyluja w granicach 90% i powtórze to po raz kolejny brak powidoków i wypaleń, ja nie twierdze że brak takich osób i wszystko może nawalić ale z drugiej strony są i tacy "giganci" że wszystko potrafią zepsuć co dostaną w swoje "łapki";).

Edytowane przez grzes07

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grześ 07 jak  sam zauważyłeś nie oglądasz programów informacyjnych, więc to że u Ciebie nic się nie wypaliło akurat w ogóle nie powinno dziwić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Padł po czasie? Czy kupiłeś właśnie i taki jest? Wymienia ci bez problemu...

podobne jaja mieli ludzie w bardzo wysokich temperaturach w domu..

Edytowane przez ma_ko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Padł po czasie? Czy kupiłeś właśnie i taki jest? Wymienia ci bez problemu...
podobne jaja mieli ludzie w bardzo wysokich temperaturach w domu..

Wczoraj kupiony w sklepie dzisiaj montaż i jajca na miękko.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oddaj do sklepu za niezgodność. Luz :-) będzie nówka, zdarza się...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Oddaj do sklepu za niezgodność. Luz :-) będzie nówka, zdarza się...

W sklepie stacjonarnym będą kolejne jaja pewnie, jak to w ogóle jest możliwe żeby taki panel przeszedł kontrole ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi