Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED 65B6J Test - młodszy brat OLED'a E6

Rekomendowane odpowiedzi

Dnia 22.04.2017 o 11:04, PadrePioo napisał:

@Ins masz tu ten plik kalibracyjny do 55B6J i proszę skączcie tą dyskusję. Przetestuj sobie i podejmij decyzję czy inwestować w profesjonalną kalibrację czy jechać na swoich ustawieniach. 

Są to ustawienia po kalibracji  "Darko" które osobiście mi nie odpowiadają. Ale może Tobie przypadną do gustu nie mniej co ważniejsze będziesz mógł po tym podejść do dyskusji bardziej merytorycznie.

Jeśli jednak uznasz je za wspaniałe to w ramach podziękowania wynagrodź  gościa pracę i kup za 3euro oryginalny plik:

https://payhip.com/tvcalibrationwithdarko

Tylko uwaga do wszystkich speców są to ustawienia dla starego firmware więc miejcie to na uwadze zanim zaczniecie się wymądrzać. 

https://www.dropbox.com/s/tvmtop09hif2dwk/LG_55B6J_B6_OLED_TV_setttings_after_calibration_v1.1.pdf?dl=0

Po 24 godzinach usunę plik.

I właśnie umieszczanie takich raportów kalibracji nie ma najmniejszego sensu. Poza wszystkimi innymi, które są w miarę oczywiste (np. wyłączenie wszelkiej maści ulepszaczy) różnice są w ustawieniu balansu bieli. Piszę o porównaniu do kalibracji w moim E6.

Ustawienia wartości OLED, kontrastu czy jasności zależne są od pomieszczenia i od oświetlenia zewnętrznego.

Dla ścisłości zamieszczone ustawienia są dla rec.709, a nie dla rec.2020 z HDR.

I teraz ktoś może wysnuć tezę, że ponieważ u Niego źle to świeci tzn. że kalibracja jest do doopy.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chińskie sample OLEDów były juz pokazywane na IFA 2016 w Berlinie. Pisałem i pokazywałem zdjęcia.

Należy pamiętać, że prywatny import to cło plus 23% VAT. Do tego ZERO gwarancji. I podejrzewam dość wysoki koszt przesyłki.

Moim zdaniem trzeba poczekać aż któraś z polskich czy europejskich firm np. Manta, Opticum czy Kruger&Matz zaimportuje takie TV, oferując w Polsce minimum bezpieczeństwa gwarancyjnego.

jak na razie TV 4K UHD LCD oferują w Polsce właśnie Kruger&Matz i Opticum (Univision).

Pozdro

Poza tym przy tych OLEDach ZERO szczegółów w technicznej specyfikacji.

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Intrygujące są też te Lcd Samsunga, co ciekawe jedna z tych Chińskich firm chwali się na swojej stronie kooperacją ze znanymi markami :

http://www.abcdgood.com/

A na stronce tej pierwszej firmy piszą że są dużym dostawcą OEM dla marek oferujących produkty takie jak, Mobile phone,Tablet,Notebook,TV,laptop i mają przychód 5mln $ :

https://szbsl.en.alibaba.com/?spm=a2700.8304367.0.0.PoDLBI

EDIT:

Pod tym pierwszym linkiem firma chwali się chyba współpracą budowy nad najpotężniejszym superkomputerem na świecie :

https://pl.wikipedia.org/wiki/Tianhe-2

EDIT:

Pod tym pierwszym linkiem firma chwali się chyba współpracą budowy nad najpotężniejszym superkomputerem na świecie :

https://pl.wikipedia.org/wiki/Tianhe-2

https://www.alibaba.com/product-detail/55-inch-and-65-inch-4K_60546798253.html?spm=a2700.7724838.0.0.bHG75s

Edytowane przez mmpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam pytanie odnośnie wieszaka vogels a do 65b6. Który będzie najlepszy? Ten tv ma dziwne mocowanie na dole więc nie mam pomysłu bo klasyczny uchwyt nie bardzo pasuje. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem posiadaczem Oled LG EG910V ale z ciekawości dzisiaj spędziłem w Media Expert kilkanaście minut przed 65b6J na którym leciał tam dość ciekawy materiał z włączonym HDR i musze przyznać że wyglądało to przednio ale oczy zaczęły mnie niemiłosiernie łzawić, to bez sensu! mam oglądać to w okularach przeciw słonecznych? aby ta atrakcja tak szybko się nie zakończyła jak przygoda z 3D, dodam że po ponownym zalogowaniu z nowym hasłem jestem wiesio a byłem Horacyl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@wiesio

Czy chodzi Ci o to, że jasność była za wysoka ? Pytam się, bo jeśli tak - to twoje spostrzeżenie jest dość "nietypowe", bo większość osób ma pretensję o to do OLEDów ale zupełnie w drugą stronę - tzn., że nie mają takiej jasności jak najlepsze LCD (1500-2000 cd/m2). Tak czy inaczej - jasność możesz na telewizorze zawsze sobie zmniejszyć, aby materiał nie był męczący. W takich salonach telewizory przeważnie ustawione są w trybie vivid/dynamic na maksymalnej jasności, więc nie ma co się dziwić :)

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32 minuty temu, Subman napisał:

@wiesio

Czy chodzi Ci o to, że jasność była za wysoka ? Pytam się, bo jeśli tak - to twoje spostrzeżenie jest dość "nietypowe", bo większość osób ma pretensję o to do OLEDów ale zupełnie w drugą stronę - tzn., że nie mają takiej jasności jak najlepsze LCD (1500-2000 cd/m2). Tak czy inaczej - jasność możesz na telewizorze zawsze sobie zmniejszyć, aby materiał nie był męczący. W takich salonach telewizory przeważnie ustawione są w trybie vivid/dynamic na maksymalnej jasności, więc nie ma co się dziwić :)

Na pewno na takim kontraście i ostrości w domu bym nie oglądał, może właśnie dlatego oczy łzawiły, jasność wyróżniała się właśnie tym HDR że poszczególne elementy obrazu biły po oczach, jak na część twarzy wyświetlanego obrazu padało słońce to ta jasność biła po oczach. To moje subiektywne spostrzeżenie bo poza tym SUPER OKY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamiętaj, że kontrast na OLEDzie niezależnie od jasności jest zawsze nieskończony. Ostrość - nie żartuj - od tego oczy nie mogą Cię boleć :) Duża jasność w HDR - ok, tu mogę się zgodzić, ale w takim razie spróbuj sobie obejrzeć ten sam materiał na LCD który daje powyżej 1500 cd/m2. Jak przy OLEDzie było źle, to przy LCD przy takiej jasności pewnie powinna być tragedia. Pamiętaj że B6 daje w szczytowym momencie na małym obszarze ok 750 cd/m2 - tj. ok dwukrotnie mniej niż najlepsze LCD.

Edytowane przez Subman
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, wiesio napisał:

spędziłem w Media Expert kilkanaście minut przed 65b6J na którym leciał tam dość ciekawy materiał z włączonym HDR i musze przyznać że wyglądało to przednio ale oczy zaczęły mnie niemiłosiernie łzawić, to bez sensu! 

W jasnym sklepie nie powinno się tak dziać. Może warto zrobić wizytę u okulisty czy coś złego się nie dzieje z oczami, że aż taka nadwrażliwość.

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczy nie ze stali, wzrok trzeba szanować! na LCD modelach z roku ubiegłego i tych najnowszych jest nie lepiej a jeszcze gorzej, czy potrzebuje wizyty u okulisty? trudno powiedzieć ale nie jest jeszcze aż tak żle po prostu uważam że ma albo może  mieć to zły wpływ na wzrok, na pewno ladnie to wygląda ale czy w  3D nie było zachwytu? a kto był w stanie w okularach wytrzymać cały film aby mu głowy nie ros=zsadzało?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widocznie Twój mózg tak reaguje na obraz 3D.

Ani ja ani nikt z mojej rodziny nie ma żadnego problemu z oglądaniem filmów w 3D. Obojetnie czy aktyw czy pasyw.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potwierdzam wrażenia kolegi powyżej. Z tym, że tylko aktywne 3D (projektor i tv).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, pmcomp napisał:

Widocznie Twój mózg tak reaguje na obraz 3D.

Ani ja ani nikt z mojej rodziny nie ma żadnego problemu z oglądaniem filmów w 3D. Obojetnie czy aktyw czy pasyw.

Ja o zdrowie swojej rodziny staram się dbać i nigdy bym dzieciom zwłaszcza tym najmłodszym nie założył okularów 3D i posadził przed TV, wszystko do czasu każdy papieros, piwo i inne nowoczesne używki uszkadzają powoli, nagle zazwyczaj wpada się pod samochód albo spada z drabiny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może być jeszcze wiele innych przyczyn łzawienia, które mogły się zdarzyć w tym samym czasie np. pyłki z roślin (żona obecnie łzawi z tego powodu na potęgę), albo obecność chemikaliów w powietrzu w sklepie. Ja wielokrotnie oglądałem materiały HDR na 65B6J i to przez kilka godzin i żadnego łzawienia nie miałem (wrażliwa żona też nie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, wiesio napisał:

Ja o zdrowie swojej rodziny staram się dbać i nigdy bym dzieciom zwłaszcza tym najmłodszym nie założył okularów 3D i posadził przed TV, wszystko do czasu każdy papieros, piwo i inne nowoczesne używki uszkadzają powoli, nagle zazwyczaj wpada się pod samochód albo spada z drabiny.

Sorry, bredzisz. Co ma papieros czy używki do oglądania obrazów w 3D? Mózg musi pradować na wyższych obrotach, taka jest różnica. A siedzenie przed telewizorem czy mońitorem jest szkodliwe dla oczu i pogarsza wzrok. Co dawno udowodniono. I 3D nie ma nic do tego. Dla Twojej informacji ok. 5% populacji wcale nie widzi efektu 3D. Ich mózg nie "odbiera" tego efektu.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy Dolby Vision z Netflixa obserwują bardzo mocno zaszumiony obraz. Wszystkie ustawienia są ok, wszystkie ulepszacze obrazu powyłączane i zainstalowany najnowszy firmware.

Nie wiem jak na HDR10, bo nie mam mozliwości sprawdzenia w tej chwili.

Czy ktoś też tak miał? Macie jakieś pomysły?

Edytowane przez matipol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oled65b6j zamówiony :D 

Głównie na podstawie tego wątku + kilka innych. 

Teraz pytanie - czy powinienem zamówć wg Was kalibrację (głównie filmy + gry ps4)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, matipol napisał:

Przy Dolby Vision z Netflixa obserwują bardzo mocno zaszumiony obraz. Wszystkie ustawienia są ok, wszystkie ulepszacze obrazu powyłączane i zainstalowany najnowszy firmware.

Nie wiem jak na HDR10, bo nie mam mozliwości sprawdzenia w tej chwili.

Czy ktoś też tak miał? Macie jakieś pomysły?

To chyba nie wina DV, tylko treści Netflixa - mnie to najbardziej przeszkadzało na The OA, dla porównania ściągnąłem ripa 720, który wyglądał lepiej niż 4K DV z Netflixa. Podobno najbardziej jest to widoczne na serialach Marvela. Na Marco Polo tego nie zauważyłem, więcej nie sprawdzałem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt. Miałem dziś chwilę i sprawdziłem Marco Polo. Problemu tam nie ma, więc tak jak napisałeś dickus - problem tkwi w samej treści.

Da się wyłączyć DV jakoś przy odtwarzaniu tytułów z Netflixa? Wolę oglądać bez tego, ale za to w normalnej jakości..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
42 minuty temu, matipol napisał:

Fakt. Miałem dziś chwilę i sprawdziłem Marco Polo. Problemu tam nie ma, więc tak jak napisałeś dickus - problem tkwi w samej treści.

Da się wyłączyć DV jakoś przy odtwarzaniu tytułów z Netflixa? Wolę oglądać bez tego, ale za to w normalnej jakości..

Chyba tylko zejście na niższy abonament wyłączy DV / HDR (ale też obniży rozdzielczość). Ale nie wiem co to da - jakości to raczej nie poprawi, tak nadaje Netflix. Druga sprawa to połączenie internetowe, jak nie będzie minimum wymaganego do streamingu najwyższej jakości to jest automatycznie obniżana. Niby jest opcja wymuszenia najwyższej jakości, ale czasem to chyba nie działało u mnie - obraz się zmieniał w trakcie emisji, z reguły na początku trochę gorszy, później się poprawiał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wierz mi, że na HDR 10 na innych TV jest to samo, temat poruszany był już, sprawdzałem na swoim Samsungu, nawet myślałem wtedy, że coś nie tak z moim TV, ale na Sony XD93 u kolegi taka sama kaszana.

Marco Polo nie ma tego 'szumu' i wygląda naprawdę spoko.

Ale 'The OA' to istna tragedia obrazowa, to wygląda gorzej niż 720p rip jak dickus wyżej napisał. Daredevil i Jessica Jones też ciężko oglądać. Daredevila obejrzałem, bo mnie ciekawił, ale Jessici Jones nie chce mi się kontynuować ze względu typowo na jakość obrazu.

Edytowane przez Fjubens

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja oglądam aktualnie Iron Fist. Zacząłem oglądać ten serial na EG910 i jakość była super, zero szumu (brak DV). Odkąd mam B6 to załącza się DV i jest taki szum, że to jest jakaś żenada..

Jeśli chodzi o samą rozdzielczość to jest ok, także nie ma tu mowy o słabym łączu (120Mb/s po kablu).

Edytowane przez matipol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi