mari_p 1 Napisano 20 Kwietnia 2017 A sprawdzałeś jak na B6J jest ustawione Trumotion ? Włącz ustawienia własne z De-blur: 10, De-judder: 0 i daj znać czy było lepiej.Właśnie wróciłem z porównania po ustawieniach które zaproponowałeś. I faktycznie przy tych ustawieniach jest lepiej. Jak się patrzy na te dwa telewizory b6j i xe9005 to teraz już bardzo podobnie jeśli chodzi o płynny ruch i odwzorowanie detali i głębsza czerń oczywiście w Oled.Tym samym mam już finalne pytanie czy na podstawie plusów i minusów wg mnie:Plus:Sony - cena, system operacyjny android, SonyLG - oled, głębia czerniMinus:Sony - ledLG - system operacyjny (brak aktualizacji i ograniczone rozwijanie), cenaPowinienem wybrać Sony? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelll 118 Napisano 20 Kwietnia 2017 @grzes07 Nie wywołałem tematu cen aby namawiać do zakupów internetowych we włoskich czy niemieckich sklepach. ale żeby zwrócić uwagę na rażące różnice cen między Polską a resztą Europy. Nie jest to uzasadnione absolutnie niczym poza chęcią (i możliwością) walenia po rogach. A że da się wyrównać ceny to widać choćby po cenach telefonów. Tu jest nawet jeszcze lepiej - nawet w USA telefony nie są tańsze (albo w Europie droższe) niż u nas. PS. W czasach kiedy 65" w Niemczech było droższe u nas też było droższe - ponad 20 kPLN. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Subman 1 061 Napisano 20 Kwietnia 2017 @mari_p Jeśli porównać oba telewizory to według mnie kluczowe są takie różnice: - zdecydowanie lepsze kąty widzenia na LG (OLED) niż na Sony (matryca VA) - zdecydowanie lepsza czerń na LG niż na Sony - system operacyjny LG (WebOS) wbrew pozorom jest przez bardzo wiele osób uważany za jeden z najlepszych dostępnych na rynku o ile nie najlepszy, natomiast w Androidzie masz większą elastyczność i pewnie większą liczbę aktualizacji - minus LG: zdecydowanie wyższa cena - odnośnie tego że to "Sony" to według mnie jest to obecnie argument już nieaktualny. Prym jeśli chodzi o najlepsze telewizory przejęła Korea Południowa (Samsung,LG). Znamienne jest, że to przecież Sony w najnowszym "swoim" OLEDzie A1E zainstalowała panel OLED od ... LG. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 498 Napisano 20 Kwietnia 2017 1 godzinę temu, pawelll napisał: @grzes07 Nie wywołałem tematu cen aby namawiać do zakupów internetowych we włoskich czy niemieckich sklepach. ale żeby zwrócić uwagę na rażące różnice cen między Polską a resztą Europy. Nie jest to uzasadnione absolutnie niczym poza chęcią (i możliwością) walenia po rogach. A że da się wyrównać ceny to widać choćby po cenach telefonów. Tu jest nawet jeszcze lepiej - nawet w USA telefony nie są tańsze (albo w Europie droższe) niż u nas. PS. W czasach kiedy 65" w Niemczech było droższe u nas też było droższe - ponad 20 kPLN. A ktoś każde Ci być walonym? Kupuj gdzie chcesz. Korzystaj z globalizacji puki jeszcze jest, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ins 4 Napisano 21 Kwietnia 2017 Czy są jacyś chętni by podzielić się ustawieniami po profesjonalnej kalibracji ? Ja wiem, że ustawienia są pod konkretny model, ale chciałbym posprawdzać jak to by się prezentowało u mnie 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mazizz 2 Napisano 21 Kwietnia 2017 Dnia 29.03.2017 o 14:12, Mazizz napisał: Witam, Czy ktoś może kupował lub słyszał o takim sklepie- kontrahencie, czy może miał ktoś styczność lub transakcję: DIODA Daniel Żukowski Pułaskiego 30 08-110 Siedlce Chciałbym nabyć u niego LG 65B6j w cenie wystawionej -13 500 zł jako nowy, oryginalny z Polskiej dystrybucji , na gwarancji producenta. Z góry dzięki za pomoc Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Polecam ten sklep, sprawdzony. Oczywiście jak wszyscy miałem pewne obawy kupować przez internet lecz danny również tam kupił tylko 55` , wszystko mi ładnie opisał, nawet kupując swojego b6j widział mojego 65` jak był juz testowany. Ja poprosiłem zdjęcia przed rozpakowaniem oraz po rozpakowaniu oryginalnym, i takie tez otrzymałem. Chciałem mieć pewność że nie był wcześniej rozpakowywany lub ze zwrotów. Transakcja przebiegła bardzo sprawnie. Kurier z FedEx-a. Paczka oczywiście ubezpieczona. Płatność przy odbiorze. Oczywiście przy kurierze został rozpakowany, sprawdzona matryca itp. wszystko było ok. Także reasumując kupiłem Lg 65B6j za 13 499 zł z przesyłka i płatnością przy odbiorze. Ps.Dokupiłem dodatkowo rozszerzone ubezpieczenie tylko :)) Polecam ten sklep. 57 minut temu, Ins napisał: Czy są jacyś chętni by podzielić się ustawieniami po profesjonalnej kalibracji ? Ja wiem, że ustawienia są pod konkretny model, ale chciałbym posprawdzać jak to by się prezentowało u mnie Z chęcią dołączam się do pytania Ins :))) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 498 Napisano 21 Kwietnia 2017 Panowie, kupujecie TV za kilkanaście tysięcy złociszów i szkoda Wam trzech czy czterech stówek na kalibrację ??? Korzystajcie z trybu Film, jest całkiem niezły. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ins 4 Napisano 21 Kwietnia 2017 Kalibracja najwcześniej za miesiąc albo dwa, jak będę pewny że wszystko z TV jest ok. Tak czy inaczej chciałbym potestować różne ustawienia w międzyczasie. Na chwilę obecną jadę na settingu z rtings.com i jest całkiem nieźle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fjubens 307 Napisano 21 Kwietnia 2017 (edytowane) 1 godzinę temu, pmcomp napisał: Panowie, kupujecie TV za kilkanaście tysięcy złociszów i szkoda Wam trzech czy czterech stówek na kalibrację ??? Korzystajcie z trybu Film, jest całkiem niezły. A skąd te 3 stówki jeśli mogę zapytać? Sam myślę od paru tygodni czy się zapisać na skalibruj do swojego Samsunga, ale nie dość, że 400 zł właśnie sama kalibracja, to niestety podkarpackie województwo z mojej strony, a więc +120 zł i drugi profil do gier +150 zł. Pasowałoby też HDR Game skalibrować, a więc 3 profile + dojazd = 820 zł, o ile nawet jest możliwa kalibracja 3 profili za jedną wizytą, bo strona mówi o jednym dodatkowym tylko. Po prostu się zastanawiam jakie 300 zł jeśli 1 profil i to wyłącznie w Warszawie (bez kosztów dojazdu) to 400. Edytowane 21 Kwietnia 2017 przez Fjubens Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek Prywatnie 12 Napisano 21 Kwietnia 2017 20 godzin temu, mari_p napisał: LG - system operacyjny (brak aktualizacji i ograniczone rozwijanie) Mari_p, ja bym ten telewizor kupil dla samego systemu operacyjnego:) - to moim zdaniem jedna z najmocniejszych stron LG! Aktualizacje sa pewnie co kilka miesiecy, ale troche nie ma tam czego poprawiac, bo wszystko dziala swietnie! Faktycznie, nie ma za wiele aplikacji (a nowe ktore sie pojawiaja to na ogol smieci), ale najwazniejsze kilka jest: Netflix, HBO GO, Amazon Prime, Youtube i (absolutnie uzywalny! - w odroznieniu od wszystkich innych tv ktore mialem/mam) Web Browser. I polskie rzeczy typu ipla, player, tvp, etc - ale tego akurat nie uzywam. Wiec ja bym WebOS dopisal do przewag (i to duzych!) DP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 498 Napisano 21 Kwietnia 2017 (edytowane) 1 godzinę temu, Fjubens napisał: A skąd te 3 stówki jeśli mogę zapytać? Po prostu się zastanawiam jakie 300 zł jeśli 1 profil i to wyłącznie w Warszawie (bez kosztów dojazdu) to 400. No i już masz odpowiedź . W Warszawce mieszkają jedynie biedni studenci. Bogaci mieszkają w Polsce. Czas dojazdu i sam dojazd muszą kosztować, to chyba naturalne? Zawsze można poszukać w necie . Edytowane 21 Kwietnia 2017 przez pmcomp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ins 4 Napisano 21 Kwietnia 2017 (edytowane) Zamiast się produkować napisz pmcomp, że nie chcesz się podzielić i tyle. Zadałem proste pytanie, tak trudno odpowiedzieć po ludzku. EDIT: A nie, ty chyba masz E6 Edytowane 21 Kwietnia 2017 przez Ins 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 498 Napisano 21 Kwietnia 2017 (edytowane) Wytłumacz mi proszę dlaczego ktoś ma się dzielić z Tobą ... SWOIMI PIENIĘDZYMI ??? Ktoś na tą kalibrację ... ZAPŁACIŁ. Nie wiem czy wiesz ale system,w którym wszyscy mieli (mieć) po równo ... się skończył w 1989 roku. Teraz mamy "krwawy kapitalizm" . Potrzebujesz kasę na kalibrację? ... ZARÓB. Kasa leży na ulicy. I pamiętaj, zawsze punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Ale zazwyczaj punkt startowy jest ten sam. Kocham swoich rodzicow, że gonili mnie za młodu do nauki. Jedni latali z piłką w niedzielę po podwórku, a Piotrus płakał i uczył się ułamków i odejmowania na kresce. 3 godziny temu, Mazizz napisał: Także reasumując kupiłem Lg 65B6j za 13 499 zł z przesyłka i płatnością przy odbiorze. Ps.Dokupiłem dodatkowo rozszerzone ubezpieczenie tylko :)) Znaczy zaoszczędziłeś sporo kasy i ... wydałeś na ubezpieczenie. A moze warto było wydać na ... kalibrację? A gdybyś kupił kalibrację prosiłbyś nas o ... ubezpieczenie swojego telewizora? Edytowane 21 Kwietnia 2017 przez pmcomp 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek Prywatnie 12 Napisano 21 Kwietnia 2017 Off-Topic - @pmcomp Poradzisz re: Atmos - bo chyba sie na tym niezle znasz? Pytanie w osobnym watku. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raus 145 Napisano 21 Kwietnia 2017 2 godziny temu, Ins napisał: Zamiast się produkować napisz pmcomp, że nie chcesz się podzielić i tyle. Zadałem proste pytanie, tak trudno odpowiedzieć po ludzku. Czyjeś ustawienia niekoniecznie będą pasować do twojego telewizora, jest tu o tym długi wątek W zasadzie w podobnej cenie można sobie kupić jakiś niedrogi kolorymetr typu i1 Display Pro i spróbować pobawić się samemu z darmowymi programami. Jakość takiej kalibracji na pewno będzie trochę gorsza niż profesjonalnej, ale podejrzewam że da radę uzyskać w ten sposób całkiem niezłe rezultaty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 498 Napisano 21 Kwietnia 2017 (edytowane) Niestety taką metodą nie da się ustawić prawidlowego odwzorowaniu kolorów i balansu bieli tak aby wszystkie kolory powpadały w swoje miejsca. "Wszyscy" myślą, że różnica z matrycami to ściema, po to żeby Maciek Koper robil biznes. Niech tak myślą dalej. Powodzenia. To, ze było mówione i pisane nie raz do "nikogo" nie dociera. Liczy się kasa czyli w tym przypadku brak potrzeby jej wydania bo ... ustawienia można od kogoś dostać. Uczestniczyłem aktywnie starając sie ze zrozumieniem we wszystkich kalibracjach moich ekranów, a było ich chyba z siedem i napiszę ... nie da się. Są tak subtelne różnice, ktorych oko nie wychwyci, NFW, a wpływają na efekt końcowy. Tylko chłodny przyrząd pomiarowy określi "jak powinno byc". Nie wspominając o tym, że polepszenie jednego parametru pogarsza jeden albo kilka innych. Czy teraz mamy ... jaśniej ??? W przeciwnym razie należy jechać na zaj-ebi-stych ustawieniach fabrycznych telewizorów, najlepiej na dynamic, a ew. pretensje mieć do producentów telewizorów, że sprzedaja nam za zapłaconą przecież kasę gówniane ustawienia, na których nie da się nic ogladać. Edytowane 21 Kwietnia 2017 przez pmcomp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ins 4 Napisano 21 Kwietnia 2017 Zadałem proste pytanie i dostałem wywód dlaczego kalibracja musi być pod konkretny model i powiedziano mi, że chce mieć coś za darmo xD Leżę i kwiczę ze śmiechu 1. Kolego drogi doskonale wiem jak dużo daje profesjonalna kalibracja i żadne skopiowane ustawienia nie osiągną takiego efektu bo już miałem OLED'a skalibrowanego w ten sposób. Tak jak pisałem, będę robił kalibrację tak czy inaczej ale nie teraz. No ale napisz mi proszę jeszcze raz i wyjaśnij bo gdyby nie ty w żyłbym w niewiedzy. Śmiesznie się czyta ludzi, którzy myślą że są alfami i omegami, a reszta to barachło nieogarnięte. Pocieszne 2. Teraz się przyczepię bo czemu nie. Wypominasz że chce coś za darmo, ale z drugiej strony wywód jak to nie ma sensu kopiować kalibracyjnych ustawień. No to jak w końcu ? Za darmo lipne ustawienia dostane, co w tym złego w takim razie ? Zdecyduj się na coś Straszne spięcie poślada pcmcomp dostał. Tak się oburzył, że coś o kapitalizmie, graniu w piłkę i o tym jaki to nie jest zaradny człowiek z niego. Gratuluje posiadania tak wysokiego mniemania o sobie, jest czego zazdrościć PS. Ja mogę się podzielić ustawieniami kalibracyjnymi do EG910V, a jak w przyszłości będę do B6 to jak ktoś poprosi również udostępnię. Nie do pojęcia zapewne dla niektórych no ale nie wnikam już bardziej, bo zaraz kolejny wykład dostanę xD 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 498 Napisano 22 Kwietnia 2017 Ależ podziel się. Twoje prawo. I te Twoje ustawienia do 910 będą innym pasowały w ich 910-kach jak pięść do nosa. Ja się z Toba mogę podzielic chlebem jak będziesz w potrzebie. Nakarmię i napoję. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PadrePioo 8 Napisano 22 Kwietnia 2017 (edytowane) @Ins masz tu ten plik kalibracyjny do 55B6J i proszę skączcie tą dyskusję. Przetestuj sobie i podejmij decyzję czy inwestować w profesjonalną kalibrację czy jechać na swoich ustawieniach. Są to ustawienia po kalibracji "Darko" które osobiście mi nie odpowiadają. Ale może Tobie przypadną do gustu nie mniej co ważniejsze będziesz mógł po tym podejść do dyskusji bardziej merytorycznie. Jeśli jednak uznasz je za wspaniałe to w ramach podziękowania wynagrodź gościa pracę i kup za 3euro oryginalny plik: https://payhip.com/tvcalibrationwithdarko Tylko uwaga do wszystkich speców są to ustawienia dla starego firmware więc miejcie to na uwadze zanim zaczniecie się wymądrzać. https://www.dropbox.com/s/tvmtop09hif2dwk/LG_55B6J_B6_OLED_TV_setttings_after_calibration_v1.1.pdf?dl=0 Po 24 godzinach usunę plik. Edytowane 22 Kwietnia 2017 przez PadrePioo 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ins 4 Napisano 22 Kwietnia 2017 (edytowane) Dzięki za ustawienia. Sprawdzę sobie wieczorem. Teraz jadę na ustawieniach z rtings.com i jest zdecydowanie lepiej niż na fabrycznym "Kino". Ja kalibrację tak czy inaczej zrobię, decyzja zapadła już dawno. Czekam i testuje bo chce mieć pewność że wszystko z moją sztuką jest ok, by nie było sytuacji że zrobię kalibrację a potem oddam sprzęt do serwisu i mi matrycę wymienić. PS. Ten post pmcomp xD Szkoda komentować. Edytowane 22 Kwietnia 2017 przez Ins Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 689 Napisano 22 Kwietnia 2017 17 godzin temu, pmcomp napisał: Jedni latali z piłką w niedzielę po podwórku, a Piotrus płakał i uczył się ułamków i odejmowania na kresce. Nawet znacznie częściej niż tylko w niedzielę - ot taki Lewandowski czy Boniek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 498 Napisano 22 Kwietnia 2017 Ja nie miałem zadatków na gwiazdę. Ani w nauce ani w piłce kopanej . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 498 Napisano 22 Kwietnia 2017 Czy wyświetla się wam dilm z Showmax na B6/E6? Mam komunikat: przepraszamy, blad odtwarzania, sprobuj odswiezyc strone. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cnc obrubka 3 Napisano 22 Kwietnia 2017 witam idzie z netu oglądać HDR na 6v (yutube ) pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 498 Napisano 22 Kwietnia 2017 3 godziny temu, pmcomp napisał: Czy wyświetla się wam dilm z Showmax na B6/E6? Mam komunikat: przepraszamy, blad odtwarzania, sprobuj odswiezyc strone. Juz wiem. Nalezy odpalać z aplikacji ShowMax ze Smart TV. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach