Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG 65E6V Test - Signature OLED 4K z HDR

Rekomendowane odpowiedzi

20 minut temu, binary napisał:

Niska rozdzielczosc dynamiczna i rwanie obrazu, czy bezwladnosc domowych wyswietlaczy, nie boli mnie w kinie. Przynajmniej nie w tych do ktorych chodze. 

Może dlatego, że idąc do kina podświadomie przygotowany jesteś na taki obraz (?)

Nie jestem pewiem, czy mowimy o tym samym zjawisku i czy aby nie przyporzadkowales pojecia dejudder zbyt literalnie

Judder to bardzo jednoznacznie określone zjawisko. Polega na skokowym (nie płynnym) wyświetleniu obrazu, a właściwie dynamicznego ruchu głównie poziomego (panoramowanie), wynikającego ze zbyt małej ilości klatek pozwalających oddać ten ruch płynnie - ale to na pewno wiesz. 

To ze uplynniacze w telewizorach LG dzialaja marnie ( po prawdzie, dotyczy to wiekszosci telewizorow na rynku), nie znaczy ze idea jest bledna, czy zbedna.

Ale wkraczmy w inna epoke i za pare lat nie bedziemy juz pamietac o tych problemach.

Oby :D

Edytowane przez kobolko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na jakim wieszaku powiesiliście swoje E6V?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisałbym, że przerabiałem klasyczny VESA 200x400, ale to pewnie nikogo nie zainteresuje :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, pmcomp napisał:

Miim zdaniem najlepiej na oryginalnym wieszaku LG OtW420B.

mam taki w domu choc jeszcze nie kupilem TV :) planowalem B6 w 65 calach, ale ostatecznie czekam na tegoroczne modele LG B/C7, Sony OLED oraz Panasonica EZ1000 lub EZ950.

Jest maly zgrabny i idealnie dopasowany do Lini LG z 2016 roku (nic niewystaje ponad tylny panel, jest tez cieniutki.

zobacz sam

IMG_7798.JPG

IMG_7799.JPG

A cena ponizej 600 pln :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Judder to bardzo jednoznacznie określone zjawisko. Polega na skokowym (nie płynnym) wyświetleniu obrazu, a właściwie dynamicznego ruchu głównie poziomego (panoramowanie), wynikającego ze zbyt małej ilości klatek pozwalających oddać ten ruch płynnie - ale to na pewno wiesz. 

A jestes pewien co do rownie oczywistej i uniwersalnej definicji "dejuddera"? Szkoda ze moj poprzedni post byl strata czasu i nie zechciales dostrzec i zrozumiec tego co napisalem .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybacz, jeśli nie odczytałem Twoich intencji. Może dlatego, że IMHO funkcja "de"-judder z definicji jest równie jednoznaczna: usuwa szarpanie obrazu wynikające z niskiego FR. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Aleck napisał:

L&P zarąbista podłoga. To panele czy parkiet?

:) myslalem ze o uchwycie piszesz :) 

To jest parkiet 3-warstwowy 20 cm szeroki (3-warstwowy ze wzgledu na szerokosc) klasyczna deska parkietowa tej szerokosci mialaby tendencje do mocnego rozsychania sie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój Książę Ciemności stoi na półce. Sorki że nie na temat, podaj mi jeszcze producenta i nazwę wzoru parkietu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znaczy panel drewniany (3 warstwowy no. Kahrs, Tarkett) czy lita deska? - rzeczywiście ladnie bardzo wygląda - napisz jakie drewno :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wybacz, jeśli nie odczytałem Twoich intencji. Może dlatego, że IMHO funkcja "de"-judder z definicji jest równie jednoznaczna: usuwa szarpanie obrazu wynikające z niskiego FR. 

Niepotrzebnie silisz sie na zlosliwosci, bo ich wymiana nie bawi mnie. Problem nie polega na tym , ze nie odczytales intencji, bo w mojej wypowuedzi nie chodzi o jakis ukryty mistyczny kontekst. Napisalem wyraznie choc bardzo skrotowo, w moim odczuciu wystarczajaco aby osoba zorietowana w temacie, zrozumiala co mam na mysli , bez zbednych omowien Jezeli nie chcesz zrozumiec, czy moze tylko odniesc sie do tego co napisalem, to zatrzymajmy nasza wymiane zdan w tym miejscu.

Napisze Ci tylko tyle, ze Twoja definicja juddera jest nieprawidlowa. Wynika z niej, ze judder to zjawisko naturalnie wystepujace w filmie, a nie efekt obrobki wyswietlacza. Mysle, ze bedzie Ci trudno znalezc taka definicje, ale jesli sie na nia zgodzimy, to nadal jest ona falszywa, bowiem judder wystepuje rowniez w wolnych przejsciach kamery. Jesli nie zetknales sie z takim efektem, to moze swiadczyc to wylacznie o Twoim niewielkim doswiadczeniu w tej materii. Byc moze przygode z HDTV zaczales w czasach prawie idealnych uplynniaczy i problem pulldown 3:2 dla Ciebie nigdy nie istnial.

Bynajmniej nie mam Ci tego za zle. Na przyszlosc jedbak jesli bedziesz chcial kogos pouczac w kwestiach podstawowych, proponuje powolywac sie na jakies konkretne i uznane zrodla, a przede wszystkim najpierw je przeczytac i zrozumiec.

Poniewaz z mojej strony, to jest koniec naszej wymiany zdan, odpowiem Ci jeszcze na pytania, ktore zadales, a ktore pominalem, aby trzymac sie zdala od wszelkich dygresji.

Nie. W kinie nie widze juddera, w kinie, dla mnie, judder nie wystepuje. Przynajmniej to co ja nazywam judderem. I nie musze sie na obraz kinowy nastawiac, bo jest on dla mnie naturalny. Ewentualnie, musze sie przyzwyczaic do flickera kina analogowego jesli od czasu do czasu zajrze do kina z celuloidem zamiast cyfry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, L&P napisał:

IMG_7798.JPG

IMG_7799.JPG

A cena ponizej 600 pln :)

Dzieki. Znam i wiem ile kosztuje i wiem, że stal nie powinna tyle kosztować :) . Poza tym chore jest, żebym kawałek takiego żelaztwa musiał ściągać z USA.

Jakieś inne bardziej tradycyjne propozycje?

Dzięki.

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wybieram się w najbliższym czasie do UK. Poza tym jak widać koreańskie żelazo na Wyspie jeszcze droższe niż w Stanach.

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, pmcomp napisał:

Nie wybieram się w najbliższym czasie do UK. Poza tym jak widać koreańskie żelazo na Wyspie jeszcze droższe niż w Stanach.

Ja swoj targalem z Niemiec i wyszedl mnie z transportem 460 zl, to znacznie taniej niz wiele propozycji plastikowych z Vogels naprzyklad a jest swietnie dopasowany do TV i ma regulacje w kazdej plaszczyznie wiec mozesz ustawic go co do milimetra - akurat ja porownywalem do Vogels'a wlasnie.

49 minut temu, Xisiek napisał:

Znaczy panel drewniany (3 warstwowy no. Kahrs, Tarkett) czy lita deska? - rzeczywiście ladnie bardzo wygląda - napisz jakie drewno :)

Nela One, dab olejowany (barwiony oczywiscie) szczotkowany. Jesli chcesz dokladnych danych to jutro moge sprawdzic i wrzucic w post :) Mam dokladny model zapisany i kolor rowniez :)

55 minut temu, Aleck napisał:

Mój Książę Ciemności stoi na półce. Sorki że nie na temat, podaj mi jeszcze producenta i nazwę wzoru parkietu.

Nela-One kolor nr 5 - Gothic (czarny olejowosk OSMO 3161 Heban)

Jak bys chcial go zobaczyc (Warszawa) to zapraszam. Moge Ci go odsprzedac po cenie zakupu, ja na newy TV i tak poczekam jesscze jakies 6 miesiecy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
35 minut temu, pmcomp napisał:

A ze stanow bedziesz wozil?

Pokazalem tylko, ze jest wszedzie. Poza tym z europy jednak taniej. bo odpada VAT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, binary napisał:

Niepotrzebnie silisz sie na zlosliwosci, bo ich wymiana nie bawi mnie.

Teraz Ty mnie nie zrozumiałeś. Nie siliłem się na złośliwość, jej tam w ogóle nie było. Naprawdę mi przykro, że nie odczytałem właściwie Twojego przekazu. Dlatego też użyłem, jak zauważyłeś, zwrotu IMHO. Nigdy nie lubiłem się wymądrzać, zwłaszcza w tematach i miejscach, gdzie oczywistym jest, że są ludzie mądrzejsi ode mnie. I choć od dawna mam 4 z przodu, moja wiedza na temat wielu zjawisk, jak nieszczęsny judder może nie być dogłębną. Niemniej odniosłem się w dyskusji do tematu z poziomu swojej wiedzy, i jeśli którymś z niefortunnych zwrotów kogoś uraziłem to przepraszam. Miałem wczoraj raczej kiepski dzień w robocie. 

:unsure:

Edytowane przez kobolko
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, pmcomp napisał:

U mnie wisi na wieszaku który dostałem razem z Panasem VT60 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kobolko czytam twoje posty i na siłę można dopatrzeć się trochę wymądrzania, ale z pewnością nie w nich złośliwości (mam 5 z przodu:)). Zdaje się, że to ktoś inny miał kiepski dzień. Nie ukrywam, że czerpię też wiedzę z postów binarny. Przydałby się przyklejony topic z definicjami pojęć specjalistycznych i opisem żargonu.

Edytowane przez Aleck

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, kobolko napisał:

Teraz Ty mnie nie zrozumiałeś. Nie siliłem się na złośliwość, jej tam w ogóle nie było. Naprawdę mi przykro, że nie odczytałem właściwie Twojego przekazu. Dlatego też użyłem, jak zauważyłeś, zwrotu IMHO. Nigdy nie lubiłem się wymądrzać, zwłaszcza w tematach i miejscach, gdzie oczywistym jest, że są ludzie mądrzejsi ode mnie. I choć od dawna mam 4 z przodu, moja wiedza na temat wielu zjawisk, jak nieszczęsny judder może nie być dogłębną. Niemniej odniosłem się w dyskusji do tematu z poziomu swojej wiedzy, i jeśli którymś z niefortunnych zwrotów kogoś uraziłem to przepraszam. Miałem wczoraj raczej kiepski dzień w robocie. 

:unsure:

Hej.
NIech Ci nie bedzie  przykro. Nie ma pomiedzy nami konfliktu natury osobistej, tylko brak mozliwosci dogadania sie w tej konkretnej sprawie, poniewaz zakres znaczenia pojec jakich uzywamy jest inny. Ponadto zabraklo  woli. Uwierz mi, ze ja tez mialem najgorszsy dzien w roku, bo walcze z  grypa zoladkowa, .albo jakims bakteryjnym zatruciem. Rozumiem Twoja definicje juderra. Mnie natomiast chodzilo o zastosowanie dejudderow, czy innych systemow interpolacji klatek, ktore przy okazji tej funkcji robia czesem  cos jeszcze, nie tyle aby uplynnic obraz, co po prostu go porawic. mnie zupelnie 24 klatki nie przeszkadzaja, telewizij wogole nie ogladam, co najwyzej slucham, ale od pewnego czasu, tj odkad mamy powszechne DI 4k, lapie sie na tym, ze lubie sobie wlaczyc uplynniacz na proju na LOW, bez wzgledu czy film ma charakter dynamiczny czy nie.  Zeby docenic pelnie szczegolow obrazu. Siejace artefaktami IFC w Panasie doprowadzalo mnie do szewskiej pasji
 Teraz nie pozostaje nic innego, tylko poprosic admina o wywalenie tego do czaterii. Tak czy siak, bije sie w piers i sypie glowe popiolem. Przepraszam .

Edytowane przez binary
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy wypada komentować, ale kultura refleksji jest czymś rzadkim,nie tylko na forum, ale ogolnie w spoleczenstwie, wiec brawo za postawę dla obu panów :) 

1 godzinę temu, Aleck napisał:

Przydałby się przyklejony topic z definicjami pojęć specjalistycznych i opisem żargonu.

Mi się pomysł kolegi podoba, popieram :)

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@pmcomp Ja (wprawdzie B6, nie E6) powiesilem na tym:  https://hdtvpolska.com/vogels-w53080-wideo-test-obrotowy-uchwyt-i-wieszak-do-telewizora/    Bialo-aluminiowy wyglada slicznie (taki troche applowski design) - az szkoda, ze go nie widac:) (bo u mnie TV wisi jako element zabudowy - zlicowany z taka blenda).  Czy to jest dobry wieszak?  Ma bardzo przyjemnie dzialajaca funkcje obracania i pochylania, ale jest ciut mało sztywny (tv wisi daleko od sciany - wiec dzwignia jest naprawde spora) i nieco "sprezynuje" - duzo bardziej, niz moj poprzedni, PANCERNY uchwyt do plazmy.  W niczym by to nie przeszkadzalo, gdyby nie sposob zabudowy - zrobilem te blende z milimetrowymi tolerancjami...  Ale ogolnie: bardzo zacne.   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Ja mam tylko mała nadzieje (mało prawdopodobne) ze w jakimś przyszłym firmware do  LG OLED 65EV6 poprawia płynność obrazy lub ze będzie można używać true motion bez jakiś extra nieprzyjaznych efektów.

Moj stary 10 letni SONY BRAWIA X3500 dawał lepiej rade z tym problemem niż LG OLED 65E.  

I nie mowie teraz tylko o tzw judder (szarpaniu obrazu przy szybszym ruchu obrazu) tylko przy ogladaniu NC+ czy Cyfrowego Polsatu (slabe bitrate), ale jest to także odczuwalne przez Netflix czy bluray ripach z twardego dysku lub oglądania filmów przez Nvidia Shield.

Dodam ze jestem amatorem w tej dziedzinie i posłucham wszystkich porad i wskazówek 

Ciekawa recenzja:

http://www.rtings.com/tv/reviews/lg/e6

Motion test najlepiej otworzyć w przeglądarce naszego LG:

https://www.testufo.com/#test=framerates

Pozdrawiam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi