Skocz do zawartości
Maciej Koper

Panasonic TX-65DX900 ( DX900 ) TEST - Ultra HD Premium LCD LED

Rekomendowane odpowiedzi

Odpadasz yt przez przeglądarkę i wszystko działa sam wybierasz rozdzialke jak na komputerze ;)

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 31.12.2016 o 06:19, Swordfish1981 napisał:

A jaką predkość udaje Ci się wyciagnać. Ja troche drąze temat i to co mi udalo się wyciagnąć to po kablu okolo 30 mbit/ s.

wcześniej pisałem , że do odtwarzania w 4K na YT potrzeba prędkości 20-25. U siebie zaobserwowalem, że do zmiany rozdzielczości potrzebna jest prędkość około 28 i wtedy rozdzielczość zaczyna przeskakiwać na wyższa. Z tego co wywnioskowałem to nie jest takie proste aby oglądać materiał w 4k, po pierwsze na YT musi być wrzucony taki materiał, nie wystarczy że w opisie jest podane 4k bo przy transferowaniu pliku przez autora YT już mogł zbić to w dół. Drugie potrzebne dobre łacze z naszej strony i po trzecie sam YT musi też wyrabiać z transferem.

Jakie macie swoje obserwacje w tym temacie?

Mam srednio ok. 55-58mb. Nadal przez apppke nie dziala 4k.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
44 minuty temu, Mr.Hankey napisał:

Czy DX900 obsługuje HLG?

Wbrew informacjom w internecie - NIE..

Panasonic (UK) musial kiedys  sie pochwalic  taka funkcjonalnoscia. publikatory to zapamietaly. Kiedy miesiac temu wyszlo  BBC poprzez Iplayer  udostepnil klip w HLG z PlanetEarth @ okazalo sie, ze du.pa. Teraz posiadacze DX902 modla sie o update, a tego nie bylo od kwietnia ub.r.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aż chyba z ciekawości napiszę do Panasonica w tej sprawie.;)

Kurde brałbym ten TV, bo wyraźnie lepszego LCD już prawdopodobnie nie zrobią, ale nie chciałbym zaraz zostać z ręką w nocniku w kwestii kompatybilności...

Edytowane przez Mr.Hankey

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Testowałem  YT pod kątem odtwarzania 4K. Jak KozMic napisał - faktycznie z przeglądarki działa. Z aplikacji YT czasami odtwarza w rozdzielczości 4K czasami nie. Badając sprawę widzę, że może być jednak kłopot z prędkością łącza - choć mam wysoką Neostradę (światłowód niestety nie dochodzi jeszcze) albo z obciążeniem mojej sieci (mam sporo urządzeń) albo z serwerami YT.

Mam pytanie do użytkowników - sprawdzałem w Netflixie stan sieci (ma taką funkcję) i pokazuje mi prędkość łącza 5,1Mb/s mimo, że testy komputerowe na tym samym łączu pokazują dużo więcej.

1.Czy macie podobny pomiar szybkości z poziomu Netflixa? 

2.Jak można z poziomu TV zbadać inaczej prędkość - jest jakiś prosty test z przeglądarki (speedtest nie chciał mi się odpalić w firefoxie)

3.Pytanie do samego TV DX900 - jak zweryfikować faktyczną rozdzielczość wyświetlanego materiału z ineternetu - z Netflixa czy YT (poza tym, że sam YT pokazuje wyświetlaną rozdzielczość - jakoś nie mam zaufania :huh:)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć

z netflixem jest taki problem ze jakiś miesiąć temu mozna bylo sprawdzić jakość materialu podczas odtwarzania filmu po naciśnieciu przycisku "i" na pilocie pokazywało mi wtedy 2160 na materialach 4 k nic sie nie cielo i obraz żyleta. Wprowadzili jednak jakąś aktualizacje i nacieszylem się ta funkcją jakieś dwa dni i zniknęlo. Teraz jest tak, że na niektorych modelach starszych tv działa taka opcja a na na nowszych już nie. Mi na brawii w8 działa.Rozmawiałem z netflixem mają wprowadzić taka opcję ale kiedy to nie wiadomo.

Test internetu zrób przez przegladarkę internetowa np. Ze strony fast.com. Wpisz w googlach i posprawdzaj tez inne strony testowe, jedne dzialaja inne nie. Fast dziala.

Z prędkoscia internetu na netflixie mam tak, że na kompie mam okolo 90 mbit/s, natomiast po podłaczeniu tv na kable do netu okolo 16. Sprawdzalem na zywo u dostawcy netu jak on widzi przesył danych podczas odtwarzania filów na netflixie i było zdecydowanie więcej zależnosci od momentu od 30-50. Nic mi się nie tnie wszystko idzie plynnie. Wydaje mi się, że ten test prędkosci netflixu w aplikacji na dx900 coś przekłamuje. Piszesz że masz szybki internet a konkretnie jakie masz parametry netu i ile osiagasz na testach na pc/ laptopie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć. U mnie Neostrada ma 80Mb. Dziwnie jednak testy wychodzą - na PC Speedtest.net pokazuje pełne 80Mb/s a na laptopie połowę tego. Fast.com i Twojeip.wp.pl pokazuje dużo mniej na każdym urządzeniu, do tego pomiary mocno różnią się od siebie nawet na tych samych urządzeniach. Fast.com pokazuje na PC, laptopie i na DX900 m-y 20-25Mb a czasami mniej. Wszystkie urządzenia podpięte na kablu. Ciekawe, że Router ma funkcję pomiaru prędkości pobierania i wysyłania danych i pokazuje faktyczne prędkości jakie są osiągane przez różne programy testowe - w tym Speedtest dochodzący do nominalnych 80Mb, co może oznaczać, że prędkość zależy od sposobu pomiaru; do tego kłopot jest pewnie z nierównomiernością Nestrady ... ale to problematyka na inny wątek - przepraszam :rolleyes:.

Dlatego przydałaby się funkcja w DX900 pokazująca jakość/rozdzielczość odtwarzanego obrazu - przycisk "i" na pilocie niestety nie działa/nie spełnia tej roli - chyba jest "obsługiwany" przez aplikacje do odtwarzania. Z tego co pamiętam to Sony ZD9 pokazywał (lub miał pokazywać) takie informacje. Jak ktoś ma jakiś magiczny sposób to poproszę o informacje.

Żeby nie stworzyć fałszywego obrazu DX900 dodam, że jest świetny, Netflix (mim moich dylematów z pomiarami prędkości) odtwarza super płynnie i podobnie YT. Jestem zadowolony z TV i dalej rozpoznaję jego funkcjonalności ... np wczoraj byłem zaskoczony jak udało mi się "zrzucić" obraz z aparatu fotograficznego Sony RX100 przez WiFi bez żadnego ustawiania w DX900 i bez żadnego logowania bezpośrednio na ekran i dalej z możliwością przeglądania zdjęć :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Panowie co oznacza pomarańczowa dioda jak jest wyłączony telewizor? Od jakiegoś czasu zmieniła mi się z czerwonej.

Pytanie drugie co może być spowodowane nie działającą funkcją TV Anywhere?
Na telefonie w aplikacji Media Center która się bardzo długo uruchamia i łączy pojawia mi się komunikat:

"Odtwarzanie niemożliwe. Aby odtwarzać wyłącz TV pilotem po tym jak zmienisz ustawienia na 65DX900.  
Wybierz"Sieć>Ustaw.Aplik. TV Remote> Domowe przesył. strumien." i zmień na "Zawsze".

W aplikacji TV Remote 2 nie pojawia się nawet wybór Live TV tylko Swipe & Share gdzie też wyskakuje błąd przy próbie włączenia któregokolwiek kanału.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomaranczowa dioda jest wtedy jak masz włączone w TV udostępnianie plików lub włączenie korzystania z serwera DLNA

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jarekzimin dzięki za info już myślałem że coś nie tak.

Czy ktoś wie jak odpalić In-House TV Streaming żeby można było w tej samej sieci oglądać kanały na Panasonicu 50VT60?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W MM jest ciekawa promocja - za 65 cali zapłacimy jedynie 12 750 zł - to chyba rekord i wiele taniej, o ile w ogóle, już raczej pewnie nie będzie. Problem jest tylko jeden - telewizora nigdzie nie ma - brawo Panasonic Polska. ;)

Gadałem jednak z panem w sklepie, po wpłaceniu całości gotówki można zamówić telewizor w promocyjnej cenie, powinien być do odbioru pod koniec stycznia. Podobno mają obiecane w Panasonicu, że dostaną nową partię jako pierwsi, facet dzwonił przy mnie do handlowca i potwierdzał.

W ogóle dostępność tego modelu w naszym kraju to kompletna porażka. Nawet na Ceneo wychodzi dostępność w zaledwie 5 sklepach, z czego w jednym wiem, że nie jest to TV z polskiej dystrybucji, a drugi to MM, gdzie fizycznie jest tylko z ekspozycji... Ciekawe czy to jedynie chwilowy zastój, czy po prostu rodzimy oddział Panasonica działa aż tak prężnie...

Mimo wszystko nadal bardzo poważnie myślę o tym telewizorze, zwłaszcza że cena poniżej 13 tysięcy, gdzie jeszcze pół roku temu chodził po ok. 20, jest naprawdę atrakcyjna. I o ile brak HDMI 2.1 czy DV jestem w stanie jakoś przeboleć, tak brak kompatybilności z HLG budzi już we mnie pewne obawy. Niby na dziś nie ma się co martwić, ale jak za powiedzmy 2 lata NC+, albo inne ustrojstwo wprowadzi dekoder z HDR to będzie ból [beeep]y...

Na tą chwilę jednak problemu nie ma, bo telewizor jest niedostępny...;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moge  napisac   kilka slow na ten temat.Kolega  ktorego znam od wielu lat pracuje w tym sklepie , tzn w mm ,wlasciwie to nie jest juz  moj kolega  gdy w sklepie powiedzial ze wzywa  ochrone  bo  przyszedlem z pilotem  od panasonica do tego sklepu.Myslalem ze zartuje ale naprawde   pobiegl aby  zadzwonic i wyprowadzili mnie ze sklepu jak zlodzieja.

W sklepach mm najbardziej  zalezy na sprzedazy  samsunga,panasonic nie liczy sie wcale.Moge  jeszcze napisac  ze niektore  telewizory sa celowo zle ustawione aby jakosc obrazu byla najgorsza.Malo tego ,najczesciej sa uruchomione na kanalach  sd aby jakosc  byla   mozliwie najgorsza.

Na koniec,powiedzialem  " koledze" ze mozesz sobie polecac samsunga w sklepie a ja bede polecal panasonica w internecie. 

Klient w sklepie mm  musi byc bardzo uprarty aby kupic  inny telewizor niz ten ktory zaplanowal.W innym przypadku wychodzi ze sklepu  z samsungiem bo sprzedawca przekona go do tego wyboru.Jesli klinet trafi na mojego  " kolege" to  na 100%  bedzie posiadaczem samsunga.

Edytowane przez grundig
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale to zadna tajemnica - tak dziala handel/rynki  od lat - "sprzedawca" zazwyczaj "poleca" to co mu się bardziej kalkuluje polecac. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Mr.Hankey napisał:

W MM jest ciekawa promocja - za 65 cali zapłacimy jedynie 12 750 zł - to chyba rekord i wiele taniej, o ile w ogóle, już raczej pewnie nie będzie. Problem jest tylko jeden - telewizora nigdzie nie ma - brawo Panasonic Polska. ;)

Gadałem jednak z panem w sklepie, po wpłaceniu całości gotówki można zamówić telewizor w promocyjnej cenie, powinien być do odbioru pod koniec stycznia. Podobno mają obiecane w Panasonicu, że dostaną nową partię jako pierwsi, facet dzwonił przy mnie do handlowca i potwierdzał.

W ogóle dostępność tego modelu w naszym kraju to kompletna porażka. Nawet na Ceneo wychodzi dostępność w zaledwie 5 sklepach, z czego w jednym wiem, że nie jest to TV z polskiej dystrybucji, a drugi to MM, gdzie fizycznie jest tylko z ekspozycji... Ciekawe czy to jedynie chwilowy zastój, czy po prostu rodzimy oddział Panasonica działa aż tak prężnie...

Mimo wszystko nadal bardzo poważnie myślę o tym telewizorze, zwłaszcza że cena poniżej 13 tysięcy, gdzie jeszcze pół roku temu chodził po ok. 20, jest naprawdę atrakcyjna. I o ile brak HDMI 2.1 czy DV jestem w stanie jakoś przeboleć, tak brak kompatybilności z HLG budzi już we mnie pewne obawy. Niby na dziś nie ma się co martwić, ale jak za powiedzmy 2 lata NC+, albo inne ustrojstwo wprowadzi dekoder z HDR to będzie ból [beeep]y...

Na tą chwilę jednak problemu nie ma, bo telewizor jest niedostępny...;)

Gdzie znalazłeś tą ofertę za 12750zł ?? W sklepie stacjonarnym?
Na stronie MM widzę jedynie cenę 15998zł (za towar z ekspozycji!) lub z MM Outlet (urządzenie posiada ślady użytkowania - służyło testom) za 14397zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na stronie dodaj produkt do koszyka, zostanie naliczony rabat obowiązującej promocji. A w sklepie stacjonarnym bez problemu robią cenę taką jak na stronie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cena genialna, gdyby tylko jeszcze 900setka miała DV i HLG to nie byłoby lepszego i bardziej uniwersalnego odbiornika na rynku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm...dodałem do koszyka i wyszło to:

Razem brutto: 15 998,00 zł
Rabat: -2 399,70 zł
Koszt płatności: 0,00 zł
Koszt dostawy: 0,00 zł
Wartość zamówienia: 13 598,30 zł

Też niby fajna cena ale jednak to nie 12 750 i tylko z ekspozycji, no i trzeba do Płocka jechać:(

Za zimno;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Xisiek napisał:

Cena genialna, gdyby tylko jeszcze 900setka miała DV i HLG to nie byłoby lepszego i bardziej uniwersalnego odbiornika na rynku.

Dokładnie, chociaż z braku DV nie robiłbym mimo wszystko tragedii, w końcu to HDR10 jest standardem i myślę, że różnica nie jest aż tak ogromna. HDMI 2.1 też raczej nie będzie priorytetem przez najbliższe lata. Tylko tego HLG żal jak diabli...

A co do ceny, to wczoraj jak sprawdzałem była niższa – 14 999.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehehe no tak nie ciekawie, Panas DX900 ma dostać łatkę z DV >>SONY ZD9 również ale HLG nie ma takiej opcji.

HLG, HFR, co to jeszcze tam jest na horyzoncie? 

Czy dopiero rozkminiają co by tu jeszcze upiększyć.

:lol:

By tak z duchem czasu i postępami technologicznymi szli dostawcy Telewizyjni:

nC+

UPC

B)

Żeby te wszystkie piękne ,,rarytaski'' nie skończyły jak 3D. 

:angry:  :mellow:  :unsure:

Edytowane przez Robert_1988_KrK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na allegro znalazłem ciekawą ofertę "Panasonic VIERA DX 900 65cali TX65DXR900

Podobno nowy, nie wyjmowany z kartonu. Aukcja zaczyna się od 8599zł a kup teraz 11999zł. Cena interesująca, może i nawet była by przestrzeń do negocjacji tylko gwarancja jedynie rozruchowa 30 dni... :(

Jak sprawdziłem podkreśloną frazę w google to odsyłało mnie do rosyjskich stron więc zakładam że to model na rynek rosyjski. Ciekawe czy taki model posiada również polskie menu...? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Podobno nowy, nie wyjmowany z kartonu. Aukcja zaczyna się od 8599zł a kup teraz 11999zł. Cena interesująca, może i nawet była by przestrzeń do negocjacji tylko gwarancja jedynie rozruchowa 30 dni...
Jak sprawdziłem podkreśloną frazę w google to odsyłało mnie do rosyjskich stron więc zakładam że to model na rynek rosyjski. Ciekawe czy taki model posiada również polskie menu...? 

Czy w tym TV można wejść do menu serwisowego za pomocą zwykłego pilota?

Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli  chodzi o czas pracy telewizora to mozna   sprawdzic  przy pomocy pilota.Nie trzeba wchodzic do menu serwisowego telewizora.

Kliknij na link  nizej.

https://hdtvpolska.com/forum/topic/35098-test-panasonic-cx700-cxm710-cxe720-50-ultra-hd-4k-3d-led-lcd-firefox-os/?page=21

Czy jest jezyk polski trzeba zapytac sprzedawce , powinien byc  jezyk polski jest telewizor ma litere  E na koncu symbolu telewizora.Przykladowo w telelewizorach na rynek brytyjski czyli z litera B na koncu  jest tylko menu w  jezyku angielskim.Wazna sprawa to  tez gwarancja, czy bedzie uznawana w Polsce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, zuku1 napisał:

Podobno nowy, nie wyjmowany z kartonu. Aukcja zaczyna się od 8599zł a kup teraz 11999zł. Cena interesująca, może i nawet była by przestrzeń do negocjacji tylko gwarancja jedynie rozruchowa 30 dni... :(

Miesiac temu pisałem do gościa co z gwarancja producenta i sklepu, czy jakakolwiek jest. To odpisal gwarancja rozruchowa 30 dniowa powinna mi wystarczyc. Ponoc  jakiś klient zamowil ten TV i nie odebral.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Miesiac temu pisałem do gościa co z gwarancja producenta i sklepu, czy jakakolwiek jest. To odpisal gwarancja rozruchowa 30 dniowa powinna mi wystarczyc. Ponoc  jakiś klient zamowil ten TV i nie odebral.

A skąd pochodzi ten TV, jakiś dowód zakupu? Uzyskałes takie informacje?

Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi