Skocz do zawartości
Gmeru

TEST: OLED LG EG910V 55" Full HD

Rekomendowane odpowiedzi

@Gmeru

W teście w akapicie o odbiorze przez wbudowane tunery nic nie wspominasz o tym, czy odbiera sygnały testowe UHD. Proszę napisz jak jest: odbiera czy nie?

Pozdrawiam,

Krzysiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze to nie mogłem ostatnio wyszukać kanału z HB :( Nie był widoczny na tym TV (w EPG). Więc nie wiem czego to wina. Może nie można? Inaczej nie ma jak sprawdzić bo tylko tam jest kanały w 4K. Na DVBT2 jak wiemy już nie ma demo TVP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy, a rozważał ktoś Panasonica TX-55AX900 względem tego LG 55EG910V. Były o nim bdb. opinie w teście na HDTVPolska.

A co tu rozważać? Po prezentacji na audioshow mogę powiedzieć jedno. Ten Panas wygląda jak tv za 1tys zł przy oledzie od LG.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Panasonic jak każdy IPS to porażka jeśli chodzi o kontrast. EG910 gdyby nie był krzywy być może byłby już u mnie. Jest na tyle kuszący, że mógłbym złamać moją zasadę niekupowania "świeżynek".

Edytowane przez pawelll

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

też skłaniam się ku 910V, ale ta krzywizna mnie trochę odstrasza 55EF950V wygląda świetnie, ale pewnie przez to 4K (które u mnie zupełnie nie będzie wykorzystywane) będzie kosztował koło 15tyś. Idealnie dla mnie to by było OLED z płaskim ekranem i zwykłym FullHD...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

też skłaniam się ku 910V, ale ta krzywizna mnie trochę odstrasza 55EF950V wygląda świetnie, ale pewnie przez to 4K (które u mnie zupełnie nie będzie wykorzystywane) będzie kosztował koło 15tyś. Idealnie dla mnie to by było OLED z płaskim ekranem i zwykłym FullHD...

Takiego póki co nie ma ;) Powiem szczerze, że do ekranu curved można się bardzo szybko przyzwyczaić i po pierwszym wyświetlonym filmie stwierdzisz, że obawy były bezpodstawne. Czy zakrzywienie w czymś pomaga, to nie wiem, ale na 100% w niczym nie przeszkadza! :) Takie są przynajmniej moje odczucia z obcowania na co dzień z tym zakrzywieniem.

Co do samego testu - jak zwykle genialna robota :) Telewizor po kalibracji ma kolory jak na obrazie referencyjnym, Zaskakujący in plus jest też bardzo krótki input lag, chociaż moim zdaniem nawet w EC930 nie był on zły i nigdy mi nie przeszkadzał nawet przy grze w CS:GO, gdzie teoretycznie jest to bardzo ważny parametr...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Od jakieg os czasu planuje kupic tego OLED-a, lecz po przeczytaniu postow na tym forum troche sie przerazilem (chodzi o matryce).

Jak ja sprawdzic przed zakupem telewizora ???

Zaznaczam, ze jestem totalnym laikiem.

Zgory wielkie dzieki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podpinam się pod kolegę, czy są jakieś testowe filmy, które wyświetlają plansze białe/czarne RGB, szarości itp?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Od jakieg os czasu planuje kupic tego OLED-a, lecz po przeczytaniu postow na tym forum troche sie przerazilem (chodzi o matryce).

Jak ja sprawdzic przed zakupem telewizora ???

Zaznaczam, ze jestem totalnym laikiem.

Zgory wielkie dzieki.

Najważniejsze to brak występowania pasów (pionowych albo poziomych) na matrycy. Kolega wyżej wrzucił link do testowego sygnału, ale trzeba pamiętać, że np. przy wyświetlaniu białej planszy OLED może się lekko przebarwiać (szczególnie w warunkach sklepowych, bez kalibracji). O tym jest info w teście tego TV. A tak poza tym to OLED to zupełnie normalny telewizor - jak Ci się podoba jakość obrazu i nie ma podejrzeń o jakąś wadę fabryczną, to kupuj śmiało :) I tak przecież jest gwarancja, gdyby się okazało, że jednak nie jest idealnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, dziekuje za test i zaraz mam pytanie kluczowe dla mnie. Po szeregu testow TV 4K gdzie okrzykneliscie je rewolucja a ja u mnie w malym miescie nie mam gdzie co obejrzec to co byscie na moim miejscu kupili, 55JS9000 czy tego oleda??? Ogladam glownie cyfre+, zarowno w dzien jak i noca, sport film dokument. Wart isc w 4k? Na oleda 4K mnie nie stac wiec odpada a na Swieta musze cos kupic. Z gory wielkie dzieki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LG EG910 albo EC930 (jak jeszcze są do kupienia). Moim zdaniem obecnie nie ma innego TV, który za taką cenę robiłby taki "efekt WOW" :) Ale oczywiście wszystko zależy od Twojego budżetu, jaki na to masz, bo jednak OLEDy to ciągle kosztowna zabawa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli uważasz, że nie stać Cię na OLEDa to wybierz wariant przejściowy (jeśli musisz coś kupić). Kup przyzwoity FHD LCD za 3-4 tys. i będziesz miał TV na 2-3 lata (albo więcej). Za taką kwotę kupisz H6400/J6200 albo W755C. 4K odpuść.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Muszę zareagować bo aż nie wierzę w to co czytam. Co druga osoba boi się krzywizn. Skąd ta fobia? Przecież to wygląda super nowoczesnie, nic nie przeszkadza w oglądaniu (posiadam od roku), a już wygięty oled jest po prostu przepiękny z tą swoją krzywizną. l dzięki tej krzywiźnie bardziej rzuca się w oczy smukłość budowy oleda. Ja gdybym jeszcze raz miał kupować tv to po pierwsze na pewno oled i na pewno krzywus. Nie bać się, nikt nie pożałuje ;)

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak ja również potwierdzam swoje ogromne zadowolenie z curved"

Przyznam ze jak kupowalem to nie mialen wyboru ale wrogo nastawiony tez nie byłem do zakrzywiinego ekranu, pomyslalem sobie ze cos w tym musi byc skoro nowo otwierane kina rowniez maja juz zakrzywiony ekran a tam nie wszyscy przeciez siedza na wprost.

To byla chwila zeby w curvedzie sie "zakochac" dlatego ze nie masz wrazenia ze rogi ekranu Tobie uciekaja, tutaj wrecz oplataja Ciebie oraz curved uwolnil mnie od ciągłego poprawiania tv aby byl zawsze rowno z tylna sciana. Poprzedni tv prosty na obrotowej podstawie często sie przekrzywial - to byl znak ze zonka scierala kurze :) i zawsze zmuszalo mnie to do jego prostowania. Curved mnie od tego ciągłego porprawiania wyswobodzil :)

Nie jest prawdą ze curvedy tylko dobrze sie oglada siedzac na wprost, osoba ktora siedzi z boku nie jest stratna glownie poprzez dobre katy nie ma obrazu o gorszym kontrascie czy cos w tym stylu.

Plaskie tv przestały juz mnie interesowac.

Ps. Na swoim ec930v odpalilem wczoraj google play, aby ta apke sciagnac zmienilem lokalizację tv na Dania a nastepnie z powrotem na Polska i apka zostala :)

Pozdro!

Edytowane przez wojtazo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Muszę zareagować bo aż nie wierzę w to co czytam. Co druga osoba boi się krzywizn. Skąd ta fobia? Przecież to wygląda super nowoczesnie, nic nie przeszkadza w oglądaniu (posiadam od roku), a już wygięty oled jest po prostu przepiękny z tą swoją krzywizną. l dzięki tej krzywiźnie bardziej rzuca się w oczy smukłość budowy oleda. Ja gdybym jeszcze raz miał kupować tv to po pierwsze na pewno oled i na pewno krzywus. Nie bać się, nikt nie pożałuje ;)

Puść na ekran okrąg albo kratę w kwadraty, usiądź na wprost i popatrz, zobaczysz okrąg i kwadraty. Potem usiądź z boku i popatrz. Co zobaczysz?

I wtedy napisz czy to co zobaczyłeś z boku nie przeszkadza w oglądaniu.

Ja oglądam obraz, a nie telewizor.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z boku oglądasz? :P

Tak, czasami z bocznej kanapy czyli kąt od osi ok. 40 stopni.

Twierdzenie, że telewizor ogląda sie tylko z na wprost jest nie do udowodnienia. To tak jak twierdzić, że samochód powinien jechać tylko na wprost.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten 55eg910v nie jest aż tak mocno zakrzywiony. Niemniej jednak cała dyskusja czy zakrzywiony czy nie sprowadza się tylko i wyłącznie do estetyki oraz ustawienia ekranu do innych elementów otoczenia. My czasem oglądamy siedząc przy stole z aneksu kuchennego pod bardzo dużym kątem i zakrzywiony nijak się sprawdza niestety. W naszym wypadku najnormalniej na świecie zakrzywiony się nie sprawdza, ale faktycznie wygląda fajnie i gdyby nie charakterystyka otoczenia TV u mnie w mieszkaniu to bym nie czekał na płaski. Zatem tak - u nas czasem się zdarza oglądać TV mocno z boku.

Edytowane przez slajerek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy @wojtazo i @kilkujadek. Nie odbierajcie tego co napiszę jako ataku ad personam ale czytając wasze wpisy zastanawiałem się czy pisząc myśleliście o TV czyli urządzeniu do wyświetlania (maksymalnie poprawnego) obrazu czy o meblu, dziele sztuki, albo "oplataczu". Pomijając już wątek podkreślania smukłości obudowy - czyli przyczyny przynajmniej dwóch problemów - kiepskiego dźwięku i problemów z podświetleniem krawędziowym w LCD.

Dla mnie krzywizna nie jest niczym więcej niż marketingową sciemą. Powoływanie się na to że w kinach też są zakrzywione ekrany też jest nietrafne. W kinie przyczyną jest próba zmniejszenia wpływu dużej różnicy odległości elementów ekranu od projektora i tyle. Nie ma co dorabiać filozofii.

Swoją drogą zrobił się trochę OT.

Edytowane przez pawelll

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeciwnicy krzywizn (raczej) nie maja tych ekranów w domu na stałe więc ich niechęć oparta jest na krótkich chwilach spędzonych przed nimi. Dlatego na takie narzekania trzeba spojrzeć z dużym dystansem.

Jeśli oglądam tv z fotela, który stoi bardziej z boku to obracam ekran. Nawet gdyby kąty były lepsze w moim tv to oglądanie z boku jest po prostu niewygodne. Chyba że lecą akurat jakieś fakty czy inne informacje to wtedy obraz nie ma aż takiego znaczenia. Film czy transmisja sportowa zawsze centralnie (w miarę możliwości).

Moim zdaniem to taki argument przeciw na siłę.

Jeśli cena EG910V spadnie do poziomu osiągalnego dla mojego portfela to nie będę miał oporu przed krzywym ekranem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeciwnicy krzywizn (raczej) nie maja tych ekranów w domu na stałe więc ich niechęć oparta jest na krótkich chwilach spędzonych przed nimi. Dlatego na takie narzekania trzeba spojrzeć z dużym dystansem.

Jeśli oglądam tv z fotela, który stoi bardziej z boku to obracam ekran. Nawet gdyby kąty były lepsze w moim tv to oglądanie z boku jest po prostu niewygodne. Chyba że lecą akurat jakieś fakty czy inne informacje to wtedy obraz nie ma aż takiego znaczenia. Film czy transmisja sportowa zawsze centralnie (w miarę możliwości).

Moim zdaniem to taki argument przeciw na siłę.

Jeśli cena EG910V spadnie do poziomu osiągalnego dla mojego portfela to nie będę miał oporu przed krzywym ekranem.

Moje oczy akceptują krzywy ekran tylko gdy siedzę centralnie przed TV i oglądam film

ale gdy oglądam piłkę lub tenis ziemny to już obraz z krzywego jest dla mnie nie do zaakceptowania.

Oglądanie piłki w 2-3 osoby przy zniekształconej geometrii nie jest fajne.

Coś czuje ze moda na krzywe minie szybciej jak na 3D :)

Edytowane przez Slawko1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedyna "zaleta" curvedów bierze się z wad technologii LCD, czyli z ograniczonego zakresu kątów widzenia i jednocześnie z mody na 4K. Przy niezbędnej dla "zobaczenia" takiej rozdzielczości małej odległości od ekranu różnice w kątach widzenia pikseli na środku i w rogach są już znaczące. Więc zagięto ekran, żeby siedząc w pośrodku ekranu kąty patrzenia na krawędzie były bliższe 90 stopniom. Ale wyobrażacie sobie hasło marketingowe: "Krzywy ekran zmniejsza błąd widzenia kolorów"? Więc dorobiono filozofię do rzekomych zalet krzywizn i poleciało. W przypadku OLEDów krzywizna jest już całkowicie bez sensu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako oglądacz TV (obecnie oglądacz mojego perfekcyjnego EG910V): krzywizna nie ma dla mnie żadnego znaczenia. Ogladam 55 cali z 3 metrów i krzywizny w ogóle nie widać. Jeśli na siłę nie pamięta się, ze krzywizna jest, to jej nie widać.

Gdy chcę sobie coś naprawdę obejrzeć - czyli podelektować się filmem/obrazem na OLEDzie, siadam na mniej niż 2 metry - i wtedy krzywizna POMAGA.

Problem krzywizny pojawia się dopiero przy ogladaniu pod kątem większym niz 30-40 stopni, ale kto pod takim kątem ogląda coś, przy czym naprawde zalezy mu na superjakości obrazu? tylko w sytuacji gdy masz co najmniej 5-6 osobową grupę oglądaczy i małe pomieszczenie - wtedy trzeba usadzic ludzi po kątach. Zerkanie z kuchni na TV? Gdy ktos patrzy raz na garnek z rosołem a raz na film - do tego idealna jakość obrazu nie jest potrzebna.

Takie narzekania przypominają mi sytuacje, gdy ktoś narzeka, że samochód z tyłu ma mało miejsca na głowę - bo faktycznie ciasno jest, gdy na tylne siedzenie usiądzie 3 ludzi 190 cm. Ale w praktyce całe życie jeżdzi sam z przodu, a z tyłu czasami dwójka dzieci.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi