Skocz do zawartości
Maciej Koper

TEST: OLED LG EG960V Ultra HD 4K

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety aktualnie kurs Euro jest jaki jest, więc ściąganie TV ze strefy Euro robi się drogą zabawą. Poza tym jakbym miał się na to zdecydować to chyba tylko na model EF950V, czyli telewizor OLED bez wygięcia. Jego ma ponoć u nas w ogóle nie być w sprzedaży. A co do dostępności np. EG960 to chyba z tym akurat problemu nie ma - na stronie MM jest dostępny "od ręki". Także nie jest chyba tak źle z tym naszym krajem :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EG960 jest ale w 55 calach, tutaj są osoby które szukają ale w 65 calach i teraz tak, 65 cali jest dostępne w innych krajach Europy już od kilku tygodni, a w Polszy czyli kraju gdzie jest on produkowany! brak oficjalnie tego tv bo nieoficjalnie można go kupić w jakis małych sklepach online. Czekamy na ten tv w Saturnie i Mediamarkt co ponoć są porobione na ten tv rezerwacje i już jadą ciężarówką do MM i Saturnów i jadą i jadą.. i dojechać nie mogą.. ot Polska..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest niewiarygodne!

Sprawdzilem strony LG u naszych najblizszych sasiadow ... i okazuje sie, ze w tej czesci Europy jestesmy chyba jedynym krajem, ktury z modeli 2015 Oled'ow ma jedynie 55 cali EG960!

Czesi i Slowacy maja pelna game Oled'ow w tym 55 cali EF950 oraz 65 cali EG960 i 65 cali EF950.

Nawet Ukraincy maja wszystkie ze wskazanych modeli!

Co jest z tym naszym pieknym krajem? Jestesmy tak biedni, ze nie warto wprowadzac takich modeli do naszego kraju bo sie nie beda sprzedawaly ... czy nasi polscy przedstawiciele maja nas w wielkim powazaniu, ze ani sprzetu na pulkach ani nawet krotkiej informacji kiedy bedzie on dostepny i czy w ogole bedzie kiedykolwiek! O cenach nie wspominajac!

Mistrzowie z LG, dajcie znac ... jak Wy nie chcecie sprzedawac to pojedziemy do sasiadow zostawic tam nasze pieniadze!

Gmeru, Maciek,

Mozecie zapytac Szanowne towarzystwo w LG o jakiekolwiek informacje w tym temacie?

ktury

Ktory oczywiscie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i oczywiście nawet to co mamy jest drożej :)

Ale to już standard w przypadku niemieckiego handlu w Polsce (wystarczy popatrzeć na ceny w Lidlu :) ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest niewiarygodne!

Sprawdzilem strony LG u naszych najblizszych sasiadow ... i okazuje sie, ze w tej czesci Europy jestesmy chyba jedynym krajem, ktury z modeli 2015 Oled'ow ma jedynie 55 cali EG960!

Czesi i Slowacy maja pelna game Oled'ow w tym 55 cali EF950 oraz 65 cali EG960 i 65 cali EF950.

Nawet Ukraincy maja wszystkie ze wskazanych modeli!

Gmeru, Maciek,

Mozecie zapytac Szanowne towarzystwo w LG o jakiekolwiek informacje w tym temacie?

Maciek, ponowię swoje pytanie sprzed kilku tygodni: po CES, na którym zaprezentowano serię m.in. G6, oraz obserwując ogromny deficyt modeli 2015 w Polsce - czy jest szansa, że trafi do Was do testowania model EG960/EF950 tyle, że 65"? Tym bardziej, że wydaje się, iż jedynym OLED LG z 2015 mogącym mieć możliwość odtwarzania treści zgodnej z HDR przez HDMI jest właśnie model EF950 (brak w EG złącza 2.0a, czego nie da się upgrade'ować software'owo).

Pytam też w kontekście błędów gamutu w testowanym przez Maćka EG960 w 55" dla jasności 120 nitów - czy takie samo niemożliwe do korekcji przekłamanie występuje u większych braci.

Edytowane przez kobolko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maciek, ponowię swoje pytanie sprzed kilku tygodni: po CES, na którym zaprezentowano serię m.in. G6, oraz obserwując ogromny deficyt modeli 2015 w Polsce - czy jest szansa, że trafi do Was do testowania model EG960/EF950 tyle, że 65"? Tym bardziej, że wydaje się, iż jedynym OLED LG z 2015 mogącym mieć możliwość odtwarzania treści zgodnej z HDR przez HDMI jest właśnie model EF950 (brak w EG złącza 2.0a, czego nie da się upgrade'ować software'owo).

Pytam też w kontekście błędów gamutu w testowanym przez Maćka EG960 w 55" dla jasności 120 nitów - czy takie samo niemożliwe do korekcji przekłamanie występuje u większych braci.

Prawdopodobnie trafi do nas właśnie 65", albo oba, kto wie ;) Póki co nie miałem w rękach EG960 65", więc nie znam jego sprawności, natomiast ja osobiście bym nie kupił 55" właśnie ze względu na masywne przekłamania barw. Proponowałbym Ci poczekać na nowe modele, jeśli chcesz zakupić UHD. Obecnie warto kupić EG910, lub Panasonic CZ950, choć na tego ostatniego trochę szkoda funduszy..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki - potwiedziłeś moje przemyślenia. Tak, celuję w UHD z dwóch powodów: nie ma sensu kupować TV na rok czy dwa, a potem pluć w brodę, bo nie jest kompatybilny z tym czy tamtym; a dwa: jeśli miałoby to być LG (Panasonic póki co właśnie relatywnie za drogi) to 3D, z którego korzystam, słabo wyglądałoby przy technologii pasywnej na 55" z odległości ok. 2,4m. A jak pokazują trendy technologiczne w kartach graficznych sektora komp - 3D jeszcze długo nie zejdzie ze sceny, wbrew prognozom niektórych.

Do czasu ewentualnego testu 65" modeli 2015 (niezależnie do "giętkości" panelu) powstrzymam się chyba z decyzją.

Pozdro ;)

Edytowane przez kobolko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki - potwiedziłeś moje przemyślenia. Tak, celuję w UHD z dwóch powodów: nie ma sensu kupować TV na rok czy dwa, a potem pluć w brodę, bo nie jest kompatybilny z tym czy tamtym; a dwa: jeśli miałoby to być LG (Panasonic póki co właśnie relatywnie za drogi) to 3D, z którego korzystam, słabo wyglądałoby przy technologii pasywnej na 55" z odległości ok. 2,4m. A jak pokazują trendy technologiczne w kartach graficznych sektora komp - 3D jeszcze długo nie zejdzie ze sceny, wbrew prognozom niektórych.

Do czasu ewentualnego testu 65" modeli 2015 (niezależnie do "giętkości" panelu) powstrzymam się chyba z decyzją.

Pozdro ;)

Dziwne podejście...

Po co masz inwestować w technologię UHD, która kompletnie niczego nowego Ci nie daje? Trzeba w końcu pogodzić się z faktem, że NIE MA ZAUWAŻALNEJ RÓŻNICY w obrazie FHD i UHD oglądanym z normalnej odległości. Jest to po prostu kolejny marketingowy ficzer, który ma napędzić rynek.

Nie bardzo też rozumiem podejście do pasywnego 3D. Dlaczego niby miałoby to słabo wyglądać? W LG OLED filmy w 3D wyglądają wyśmienicie - obraz mega ostry. Technologia pasywna pozbawiona jest uciążliwości (miganie) aktywnej i jedynie nieznacznie przyciemnia obraz. Poza tym - brak wad.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze Koledze zalezy na tym aby napedzac rynek. Moze rozumie troche wiecej niz Ty.

Twoj "brak wad" w technologii pasywnego 3D na ekranie FHD, skutkuje zmniejszemiem rozdzielczosci poziomej o polowe. To juz jest pierwszy argument za UHD, bo przy zwiekszonej rozdzielczosci ekranu mozesz miec w koncu 1080 linii, zakladam jednak ze nie rozrozniasz 2160 od 1080 czy 540 w 3D, bo za wiele nie widzisz. Pewnie 60, czy 120 klatek/s i wieksza jasnosc (kolejne argumenty za UHD) tez by jakos mogly pomoc. Do tych bardziej oczywistych i przemawiajacych za UHD argumentow, potrzebna jest wyobraznia

Niestety tej nie da sie kupic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokładnie to samo sobie pomyślałem - pasyw 3d na ekranie full hd ma zdecydowanie za grube poziome czarne linie a na 4k jest super - już z 1,2-1,5m praktycznie ich nie widać

Edytowane przez klaus71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest jakies kompletne nieporozumienie, co piszecie o pasywnym 3D. Poziome linie są widoczne przez okulary jedynie na obrazie 2D.

Binary, możesz mi wyjaśnić w jaki sposób jest zmniejszona rozdzielczość pozioma i po co? Czy jest jakieś sztywne powiązanie UHD z większą jasnością? Co jeśli jasność na moim FHD jest wystarczająca? Po co mi większa?

Natomiast zgadzam się całkowicie, że to wyobraźnia jest najlepszą motywacją do zakupu niepotrzebnych gadżetów? :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obcy po Twoim ostatnim poscie, zaczynam sie zastanawiac, czy pomyliles watki, czy moze fora.

Powaznie. To nie jest zadna z moich uszczypliwosci.

Oczywiscie chodzi o rozdzielczosc pionowa.

Edytowane przez binary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest jakies kompletne nieporozumienie, co piszecie o pasywnym 3D. Poziome linie są widoczne przez okulary jedynie na obrazie 2D.

a czarnych poziomych linii w 3d nie widzisz?

jak nie to albo siedzisz za daleko (tylko w 3d cały fun jest w siedzeniu blisko ekranu) albo potrzebujesz okularów/wizyty u okulisty

no chyba że zadziałała siła marketingu LG i uwierzyłeś że na pasywie full hd masz obraz full hd także w 3d

Edytowane przez klaus71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Filmy w 3D oglądam dokładnie z takiej samej odległości jak 2D, czyli jakieś 2,5m. Fun jest.

Nie wiem nic o marketingu LG w sprawie 3D, a oceniam jedynie to co widzę. Próbowałem migawkowego 3D i prawie skończyło się rzyganiem. U mnie tego nie mam, a obraz jest rewelacyjny.

Wydaje mi się, ze rozumiem o czym piszecie w sprawie redukcji rozdzielczości przy spolaryzowanym obrazie 3D. Cała teoria o zmniejszeniu rozdzielczości byłaby prawdziwa, gdybym oglądał TV jednym okiem. Na szczęście jeszcze mam oboje i cieszę się obrazem FHD :)

Edytowane przez Obcy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluje samopoczucia.

Edytowane przez binary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się, ze rozumiem o czym piszecie w sprawie redukcji rozdzielczości przy spolaryzowanym obrazie 3D. Cała teoria o zmniejszeniu rozdzielczości byłaby prawdziwa, gdybym oglądał TV jednym okiem. Na szczęście jeszcze mam oboje i cieszę się obrazem FHD :)

masz po prostu mały tv i oglądasz 3d na nim aż z 2,5m - przystaw fotel na 1,2m to dojrzysz to o czym piszę.

a na 65 calach na panelu 4k z tej samej odległości nie dojrzysz tej przypadłości pasywu - obraz będzie w odróznieniu od twojego prawie perfekcyjny

dlatego jak pasyw i 3d to 4k jest koniecznością

Edytowane przez klaus71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obcy, nie przejmuj się tym co piszą na forach. Najważniejsze to być zadowolonym z zakupu. No może nie najważniejsze ;-P ale ważniejsze niż różne teksty na forum.

Dużo osób wypowiada się jakby byli specjalistami a bardzo często mają tylko trochę większą wiedzę niż inni. Za to za nic nie mogą spróbować zrozumieć innych, potrafią tylko narzucać swoją interpretację.

Co do mniejszej rozdzielczości w pasywnym 3D, to jest to prawda. Jest to coś podobnego do interpolacji, tylko nie w czasie a w podziale na lewe i prawe oko. Mózg ludzki jest w stanie dopisać sobie brakujące linie. Była swego czasu batalia, gdy LG wypowiedziało się o wyższości pasywnego 3D nad migawkowym. Stwierdziło wówczas, że w telewizorach FullHD z pasywnym 3D obraz ma wszystkie 1080 linii. Prawda leży pośrodku. Pasywne 3D ma połowę linii, nieparzyste linie dla jednego oka a parzyste dla drugiego oka. Tak jak mówiłem, mózg jest w stanie zinterpretować poprawnie obraz jako FullHD.

Jeśli chodzi o zmniejszenie jasności o połowę, to występuje to w obydwu technologiach. Do obu oczu dociera połowa światła, czy to przy przejściu przez polaryzator, czy przy przejściu przez migawkę. Jednak telewizory zwiększają jasność (o ile jest jeszcze jakaś rezerwa) aby zniwelować te zjawisko.

Edytowane przez maciek1707

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Warto też cieszyć się ze swojego zadowolenia w odpowiednim watku, a nie uprzkrzac życie ludziom, zainteresowanym nowszymi technologiami i produktami, sugerując ze są idio.tami.

Myslę że lepiej wrócić do wątku poświęconego swojemu telewizorowi i współdzielić swe zadowolenie i wiedzę na temat tego modelu, czy serii, z zainteresowanymi, niż udowadniać, że jest się ostatnim ogniwem w łańcuchu ewolucji, niczym posiadany model telewizora.

Technikę polaryzacji światła, w kreowaniu obrazu 3D stosuje się też w kinach, w których dla odmiany można zobaczyć filmy w rozdzielczości pionowej (w zależności od AR) odpowiadającej 2k i 4k, bo obraz jest kreowany przy pomocy 2 projektorow. Takie rozwiązania można też spotkać w kinie domowym (narazie 2k). Kolega na telewizorku tego i tak nie zobaczy wiec niech pozostanie przy swojej rozdzielczości, ale niech nie truje w tematach którymi się nie interesuje.

Być może nie każdy uważa że rozwój technologiczny w tym kierunku jest potrzebny, bo nie ma warunków na projektor, albo po prostu jest szczęśliwy i uważa, że telewizor służy do oglądania gadajacych głów, zaś na filmy chodzi do kina. Pragnę jednak przypomnieć o istnieniu prężnie rozwijającej się dziedziny VR/AR, która potrzebuje wysokich rozdzielczości, a więc i technologii oraz standardów z nia zwiazanych.

Można mieć to w nosie, można tego nie rozumieć, można w to nie wierzyc, ale nie zmieni to kierunku jej rozwoju. To się dzieje i to się stanie. Im predzej tym lepiej. Starajmy się czerpać z tego korzyści jakie możemy w innych dziedzinach zycia. Nikt nikogo do niczego nie zmusza.

Edytowane przez binary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do mniejszej rozdzielczości w pasywnym 3D, to jest to prawda. Jest to coś podobnego do interpolacji, tylko nie w czasie a w podziale na lewe i prawe oko. Mózg ludzki jest w stanie dopisać sobie brakujące linie. Była swego czasu batalia, gdy LG wypowiedziało się o wyższości pasywnego 3D nad migawkowym. Stwierdziło wówczas, że w telewizorach FullHD z pasywnym 3D obraz ma wszystkie 1080 linii. Prawda leży pośrodku. Pasywne 3D ma połowę linii, nieparzyste linie dla jednego oka a parzyste dla drugiego oka. Tak jak mówiłem, mózg jest w stanie zinterpretować poprawnie obraz jako FullHD.

tak jak pisałem - jak siedzisz daleko to linie są małe i "mózg daje radę"

siądź bliżej i czarnych linii nie da się pozbyć - szybko mi przeszła chęć grania na pasywie - ubytek rozdzielczości jest dramatyczny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na matrycy UHD (LG 960V) każde oko widzi 1080 linii, więc nie tematu.

Chyba nie ma formatu UHD 3D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na matrycy UHD (LG 960V) każde oko widzi 1080 linii, więc nie tematu.Chyba nie ma formatu UHD 3D.

Nie? A co z tv 3D w technologii migawkowej? Tam masz pełne 2160 linii (choćby Panasonic CZ950)

Dla mnie nie ma większego znaczenia typ technologii - nie mam problemu z mdłościami. Tyle, że na chwilę obecną dla technologii OLED jedyna alternatywą jest LG ze swoim 3D pasywnym. I tu właśnie o to w tym chodzi, że dzięki UHD możesz oglądać dla każdego oka obraz "chociaż" FHD. Próbowałem oglądać na 65 3D pasywne z ok. 2-2,5m, i o ile w scenach dynamicznych, z dużą ilością poruszających się obiektów nie jest to jeszcze uciążliwe, i tyle przy statycznych obrazach i dużych kontrastach między obiektami o jednolitych kolorach nie dało się już nie zauważyć poszarpania krawędzi.

Jeśli ktoś sobie z tym radzi - super. Ja nie, dlatego DLA MNIE rozwiązaniem jest UHD.

Edytowane przez kobolko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na matrycy UHD (LG 960V) każde oko widzi 1080 linii, więc nie tematu.

tematu by niebylo, gdyby nie ten i kolejene po nim posty

http://hdtvpolska.com/topic/35896-test-oled-lg-eg960v-ultra-hd-4k/?p=379008

Chyba nie ma formatu UHD 3D.

No popatrz, a kina wyswietlajaca filmy w 4k, 3D i HDR sa - IMAX Laser 3D i Dolby Vision.

http://www.digitaltrends.com/movies/tomorrowland-dolby-vision-dolby-atmos-el-capitan-theater/

http://www.highdefdigest.com/news/show/IMAX/dolby-cinema/amc-prime/Dolby/imax-3d/hdr/high-dynamic-range/rec2020/expanded-colors/laser-3d/Star_Wars/the-force-awakens/Dolby_Atmos/Atmos/the-force-awakens-imax-3d-vs-dolby-cinema-at-amc-prime/28452

Edytowane przez binary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi