Skocz do zawartości
Maciej Koper

TEST: OLED LG EG960V Ultra HD 4K

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich!

Dolaczylem do listy uzytkownikow forum po ostatnim Audio Show - to byl kawal dobrej roboty jaka wykonaliscie Panowie w ostatni weekend.

Ale do rzeczy Sziedze, czytam i im wiecej czytam tym mniej wiem (znaczy tym trudniej zdecydowac w temacie next TV). Dlatego postanowilem wrzucic Wam wszystkim trudny (przynajmniej jak dla mnie) temat, ktory TV wybrac.

Wyobrazmy sobie sytuacje, ze pieniadze nie odgrywaja zadnej istotnej roli (taki case gdzie dostajemy TV nie wykladajac ani jednego zeta).

To co byscie wybrali? Pisze to wlasnie tutaj bo jest to chyba najnowsza premiera TV (no moze poza nowym Pansonic'iem OLED.

Takie mam zalozenia:

1. 65"

2. Bezwzglednie plaski

3. Pomieszczenie: duze, 7 metow szerokie (na tej scianie ma wisiec TV) i 10 metrow dlugie - na lewej dluzszej krawedzi set okien (lacznie 9 skrzydel) wiec raczej jasno w dzien (oczywiscie mozna zaslonic ale to nie tworzy w zaden sposob klimatu nawet zblizajacego sie do sali kinowej. Dwie kanapy: jedna, 3 osobowa na wprost TV okolo 5m od TV, druga tez 3 osobowa po lewej stronie patrzac na TV - katy nie sa wiec bez znaczenia.

4. Ogladamy: sporo filmow (plyta, siec) zarowno w nocy (zadko kiedy jest calkowicie ciemno) jak i w dzien; telewizja (tez nie malo); sport (motoryzacja, tenis i troche reszty), gry (bardzo malo, Xbox, PS4 dla dzieci glownie, sieciowe granie sporadycznie)

5. Dzwiek nie jest najwazniejszy - do filmow jest przygotowany dodatkowy zestaw

6. Jakosc oczywiscie najwazniejsza w kazdym aspekcie praktycznego uzytkowania. - taki wymagajacy klient

7. Moge oczywiscie jeszcze czekac nawet kilka misiecy na modele albo nieobecne na Polskim rynku (np. LG EG950V, Samsung JS8500 plaski) albo zapowiadane premiery od jakiegos czasu (np. Panasonic CX900, nowy Philips itp)

Jakie Wy wybralibyscie rozwiazanie? Czy OLED LG w tej sytuacji jest jedynym dobrym roziwazaniem? Mam nadzieje ze rozpoczalem ciekawa dyskusje

Moge jutro wrzucic zdjecie salonu jak by to moglo pomoc?

Gmeru, Maciek, a co Wy sadzicie?

Pozdro

L&P

Dlugi ten wpis wyszedl

Na Twoim miejscu sprowadziłbym sobie tego płaszczaka z zagranicy :) Gwarancja i tak europejska, więc co Cię trzyma?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LG 55EG9609 debiutuję w przedsprzedaży w MM i Saturn e cenie 17999 zł i można przewidzieć że po nowym roku będzie go można nabyć w cenie około 10 tyś zł. W ten sposób tańszy model LG 55EG920V / 55EG9209 będzie musiał zadebiutować w niższej cenie bo to niższy model i w Niemczech kosztuję 1100 euro mniej niż 55EG9609. Tym samym można przewidzieć debiut 55EG920V / 55EG9209 w granicach 13999 zł w Polsce i sporo poniżej 10 tyś po nowym roku ( około 9 tyś całkiem realnie za kilka m-cy ) , tylko pytanie kiedy nastąpi sprzedaż tego modelu w Polsce. Niestety nic z powyższego nie jest jeszcze dla mnie bo czekam na płaski model w cenie 7 tyś zł maksymalnie więc nie mam się czym ekscytować na dzień dzisiejszy.

W Polsce te oledy składa LG ale nasz rynek to traktuję w trochę dziwny sposób patrząc na to jak długo trzeba czekać na wprowadzenie danego modelu do sprzedaży w Polsce tak jak by te telewizory miały do przepłynięcia ocean a przecież wszyscy wiemy że są składane w fabryce/montowni w Polsce.

Edytowane przez lahcim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Polsce te oledy składa LG ale nasz rynek to traktuję w trochę dziwny sposób patrząc na to jak długo trzeba czekać na wprowadzenie danego modelu do sprzedaży w Polsce tak jak by te telewizory miały do przepłynięcia ocean a przecież wszyscy wiemy że są składane w fabryce/montowni w Polsce.

LG po prostu wie, że to nieliczne jednostki będą kupować w Polsce, nie jesteśmy tak zamożni jak Niemcy czy Amerykanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LG po prostu wie, że to nieliczne jednostki będą kupować w Polsce, nie jesteśmy tak zamożni jak Niemcy czy Amerykanie.

I do tego maja jakas moc produkcyjna wiec w pierwszej kolejnosci idzie wlasnie do Niemca, Anglika czy do USA.

Pewnie Chiny rowniez zbieraja duza czesc produkcji. Wiem, ze juz teraz niektore firmy robia premiery wlasnie w Chinach a dopiero po okolo 6 miesiacach produkt trafia do Europy. Tak robi np. Longines :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze nie wiadomo, kiedy dokładnie 65 cali w PL....

ale to jest w Niemczwech, a co z Polska ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś wie kiedy 65EG960 startuje w Saturnie ? Podobno ma być tam cena startowa 19999 zł - ktoś może potwierdzić bądź zaprzeczyć ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cena absurdalna - szczególnie w odniesieniu do EG9609.

Absurdalna to jest cena za OLEDy Panasonica. Gdzieś ostatnio widziałem zapowiedź i cena jest na poziomie Fiata Pandy... :D Biorąc pod uwagę, że to jedna i ta sama matryca co w EG960 to nieźle każą klientom dopłacać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

" Bez problemu obejrzeliśmy materiały testowe w 4K HEVC od TVP "

hmm , a gdzie jeszcze nadają ? może mi tuner zdechł ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktos wie juz moze kiedy 65" zawita do sklepow? Czekam i czekam i nic ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też czekam i nic, niby są na allegro ale w Saturnie ma startować od 19 tys. niby, takie plotki chodzą. Dzwoniłem do LG i nie wiedzą kiedy start w saturnie, w saturnie nie chcą powiedzieć, co za podejście do klientów..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • Kolego AreckiW

Przytaczasz link do TV LCD LED, podczas gdy temat dotyczy OLED

Edytowane przez kobolko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mamy nowego Oleda 65EC970. Media Markt Zamość zaprasza.

Edytowane przez peps
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OLED to mój "konik".

970v to model2014.

Dla mnie trochę dziwny.

Poluj na 960V z dostawą do domu.

OLED seria 970 z trwałym wypaleniem od kilu miesięcy jest pokazywany w EURO AGD Warszawa, Malborska.

LG PL OLED chyba nie prowadzi żadnej kontroli na tym co pokazuje.

Edytowane przez 2015

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://flyer.redblue.de/D/MM/NB/1212NORD3/index.html

Kolejna promocja w Niemczech.

Lokalnie

LG 65EG9609 OLED TV 4.299,00 €

Kuszą i to bardzo :)

Choć pewnie nie do kupienia,mała ilość a dużo chętnych.

To już poniżej 19.000 wychodzi.

A tymczasem w Polsce....

Edytowane przez Newren

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w Polsce jeszcze nie było premiery 960 w mediamarktach i saturnach.. hahah co za kraj..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi