Skocz do zawartości
Maciej Koper

Czym jest PROFESJONALNA kalibracja telewizora / projektora / monitora ?

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj skończyłem aktualizować temat. Przede wszystkim wzbogaciłem go o opisy epickich porażek kalibracyjnych, za które niestety ktoś zapłacił. Warto przeczytać, by nie dać się zrobić w balona...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za tak dużą dawkę wiedzy. Od historii z pseudokalibracją aż się włos jeży na głowie...

Szczególnie zaskoczyły mnie dwie sprawy - to, jak dokładnych tablic potrzebuje C6 i jakie cuda potrafią robić pseudokalibratorzy.

Jeszcze pytanie - do C6/Display 3 jest mnóstwo profili korekcyjnych w programie displayCAL, które udostępniają sami użytkownicy spektrometrów w połączeniu z danymi wyświetlaczami. Czy te profile można uznać za wiarygodne, czy raczej uznałbyś je za naciągane? Tym dostarczanym razem z programem ufam wystarczająco, ale nie wiem co sądzić o tych dostarczanych przez użytkowników.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posiadam taki kalibrator  I1 DISPLAY 3. I o ile kalibracja monitora pod katem obróbki zdjęć jest dla mnie wystarczająca. Tzn projektowanie fotoksiązek i potem ich wydruk w pełni odzwierciedla kolory jakie mam na monitorze. Tak zastanawiam się czy podoła kalibracji LCD 75 " Czy ktoś próbował kalibrować tym urządzeniem taki tv?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Pojawił się niedawno test japońskiego taniego spektrometra na USB :

http://av.watch.impress.co.jp/docs/review/minireview/1056484.html

Stronka producenta :

http://oaktree-lab.com/products/ezSpectra/index.html

http://oaktree-lab.shop-pro.jp/

Ciekawe co to jest warte ? ledwie pojawił się test a wszystko wykupione.

Edytowane przez mmpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 12.05.2017 o 01:41, mmpeg-4 napisał:

Pojawił się niedawno test japońskiego taniego spektrometra na USB :

http://av.watch.impress.co.jp/docs/review/minireview/1056484.html

Stronka producenta :

http://oaktree-lab.com/products/ezSpectra/index.html

http://oaktree-lab.shop-pro.jp/

Ciekawe co to jest warte ? ledwie pojawił się test a wszystko wykupione.

Nie tłumaczy mi dokładnie translator z Japońskiego, ale w specyfikacji jest bodajże rozdzielczość spektralna na poziomie 11nm, czyli jeszcze gorzej niż i1 Pro. Lepiej byłoby więc kupić tego drugiego ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy kalibrację dla np oled przeprowadza się raz na "życie" telewizora? Czy trzeba kalibrację co jakiś czas powtarzać? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie konieczności nie ma, zależy też od klasy tv, ale raz na jakiś czas taki pomiar kontrolny warto zrobic :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super temat. Dzięki.
Ps.porownywalem obraz po kalibracji i mój i ustawiłem ustawieniami swój tivik prawie jak skalibrowany ;)
Skalibrowalbym na bank, ale boję się właśnie nie prodesjonalnej roboty, tu w uk.

Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co widział inny reżyser? Czy oni wszyscy kręcą filmy i wydają je później tak jak miało to wyglądać? Wiem, że nakładają specjalnie dużo filtrów by zmienić odcienie, przyciemnić itp. Wydaje mnie się że kalibracja ma na celu tylko to aby oddać w pełni pewne ogólne standardy dotyczące rgb , bieli itp podług pewnego wzorca , o którym jeszcze nie doczytałem ;)

I jeszcze jedno, czytam i czytam i ktoś pisał o proporcjach, pasach itp ale przecież w kalibracji nie chodzi o to tylko o kolory, biel itp, co ma poernik do wiatraka oprócz tego, że potrafi nieźle przypierniczyć?! ;)

Profesjonalna kalibracja w UK to Vincent 
http://www.hdtvtest.co.uk/news/calibration

I setki km do przejechania, nie sądzę by mu się chciało a poza tym to byłyby ogromne, dodatkowe koszty!... :(
Jam z Irlandi Pł dokladnie, co nie zmienia faktu, że gdybym był z północy anglii a on np: z Londynu to jakieś 500km nas dzieli...

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vincent ma "bazę" w Manchester, nie wiem czy lata do Irlandii Płn. ale zapytać możesz, ewentualnie Ci kogoś poleci.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Vincent ma "bazę" w Manchester, nie wiem czy lata do Irlandii Płn. ale zapytać możesz, ewentualnie Ci kogoś poleci.

Dzięki. Już napisałem do niego. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Gmeru, @Maciej Koper,  Takie pytanko wpada, jeżeli chciałbym zająć się profesjonalnym kalibrowaniem tv, projektorów to jakie kursy/lektury/programy byście polecili aby robić to na prawdę fachowo oraz drugie pytanie wpada bo patrząc na nie mały koszt profesjonalnego osprzętu czy idzie z takiej działalności wyżyć :P ?? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam zacząć od literatury medycznej, poruszającej o pracy zmysłu wzroku. Przez podręczniki do fizyki o naturze światła i kolorymetrii, a na koniec "białe księgi" o inżynierii wyświetlaczy. Dopiero potem długa droga praktyki, eksperymentów, ew. wspartych kursami THX, czy ISF. Prawda jest taka, że nie ma szkoleń gdzie Ci wytłumaczą nawet 10% istotnych rzeczy. To są zagadnienia na miesiące, a nie kilka dni. Inna sprawa, że nikt, nawet na takich kursach, nie zdradza własnej "sekretnej" wiedzy.

Na pytanie czy idzie wyżyć nie umiem odpowiedzieć, bo to jakby zapytać czy idzie wyżyć ze smażenia kotletów. To zależy czy pytanie to skierujesz do gościa z sypiącej się budki na rogu ulicy, czy np. do Magdy Gessler.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, Seba_1988 napisał:

@Gmeru, @Maciej Koper,  Takie pytanko wpada, jeżeli chciałbym zająć się profesjonalnym kalibrowaniem tv, projektorów to jakie kursy/lektury/programy byście polecili aby robić to na prawdę fachowo oraz drugie pytanie wpada bo patrząc na nie mały koszt profesjonalnego osprzętu czy idzie z takiej działalności wyżyć :P ?? 

Raczej ciezki temat do tego zeby sie przebic. Koper i spółka maja swoja renome w polsce i z tego kase trzepia napewno niemałą. Maja wlasne duze forum, a tu duzo wielbicieli ich talentu i mnostwo pochwal z kazdej strony. Jedno drugie napędza, marketing robi swoje. Takie cos buduje sie latami zeby teraz zbierac tylko smietanke jak oni. Takze nawet jakbys sobie sprzetu nakupował i faktycznie robil dobrze swoja robote nie gorzej od nich, to i tak moim zdaniem marne szanse na przebicie. Raczej ciezko zeby ktos zaplacil ladnych pare stów czlowiekowi ktorego nikt nie zna. A jakbys dal niska cene to by pomysleli ze to ściema i za tanio ;) Takze polecam uderzyc w inny biznes ;)

• Plusik 1
  • Dzięki 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.
Mam takie pytanie do Pana Macieja, jeśli 2wu punktowy balans bieli ustawia się za pomocą kart 30% i 80%, to czy 10cio punktowy ustawiamy za pomocą kart od 10% do 100% i w jakiej kolejności, tz. jak w tv mamy interwał 1 to wyświetlamy kartę 10% czy 100%?

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie,

niestety przez brak znajomości tematu zagościłem na sąsiednim forum i mam kalibrację wysłaną na pocztę. Czytając jednak to forum mam wrażenie graniczące z pewnością o zdecydowanie większym poziomie wiedzy osób prowadzących właśnie to forum. Wracając do meritum, zakupiłem telewizor LG Oled 55C8 i chciałbym przeprowadzić jego kalibrację jednak jedynymi treściami wyświetlanymi w chwili obecnej  są treści z Netflixa, YouTube czy naziemnej TV. Zamierzam niedługo zakupić odtwarzacz Blu Ray. Pytanie moje czy kalibrację mogę zamówić mając tylko obecnie takie źródła, czy skalibruje się już telewizor pod treści z Blu Ray? Jaki jest czas oczekiwania, czy Panowie są mocno obłożeni pracą. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Portal HDTVPolska nie zajmuje się fachową kalibracją więc nasze obłożenie pracą to praca redaktorów tego portalu ? Odpowiedź na swoje pytania znajdziesz np. tutaj. Właścicielem firmy jest @Maciej Koper czyli nasz szef od testów TV a jego ludzie skalibrują Ci telewizor tak jak należy. Polecam z czystym sumieniem :D Dodam jedynie, że odpowiedź na twoje pytanie jest twierdząca. Zrobisz to raz i będzie ok.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 19.08.2018 o 16:49, kajfux napisał:

Witam.
Mam takie pytanie do Pana Macieja, jeśli 2wu punktowy balans bieli ustawia się za pomocą kart 30% i 80%, to czy 10cio punktowy ustawiamy za pomocą kart od 10% do 100% i w jakiej kolejności, tz. jak w tv mamy interwał 1 to wyświetlamy kartę 10% czy 100%?

Jest to bardzo mocno uzależnione od konkretnego modelu telewizora i nie da się stworzyć jednej procedury dla wszystkich TV.

3 godziny temu, Michal Wojciechowski napisał:

Witam serdecznie,

niestety przez brak znajomości tematu zagościłem na sąsiednim forum i mam kalibrację wysłaną na pocztę. Czytając jednak to forum mam wrażenie graniczące z pewnością o zdecydowanie większym poziomie wiedzy osób prowadzących właśnie to forum. Wracając do meritum, zakupiłem telewizor LG Oled 55C8 i chciałbym przeprowadzić jego kalibrację jednak jedynymi treściami wyświetlanymi w chwili obecnej  są treści z Netflixa, YouTube czy naziemnej TV. Zamierzam niedługo zakupić odtwarzacz Blu Ray. Pytanie moje czy kalibrację mogę zamówić mając tylko obecnie takie źródła, czy skalibruje się już telewizor pod treści z Blu Ray? Jaki jest czas oczekiwania, czy Panowie są mocno obłożeni pracą. Pozdrawiam

Nie ma problemu by zamówić teraz pod źródła, które będą używane w przyszłości. Wozimy ze sobą wszystkie generatory niezbędne do Dolby Vision itd ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam panie Maćku .

Ile firm w Polsce robi to co pan i jakie to firmy. Do porównania i poczytania .

Hodzi mi o jakość kalibracji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tiaaaaa ... ma Ci podać namiary do swojej konkurencji? 

A wystarczy poczytać co o kalibracji napisano.

• Lubię 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ty podaj jeśli wiesz .

Pytam żeby nie natrafić na jakiegoś oszołoma .

Wiem że Maciek to profesjonalista którego pytam czy jest ktoś godny jego referencji :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi