Sage 0 Napisano 18 Października 2015 co byście wybrali pomiędzy 55EG910V a 55EC930V podstawą wyboru jest dzwięk Akurat to powinno być najmniej istotne kryterium. Wszyscy co chcą mieć dobry dźwięk kupują zestaw kolumn 2.1 lub 5.1 Natomiast jeżeli interesuje Cię dzwiek to bierz UF950V który wypadł w moim odczuciu najlepiej ze wszystkiego co testowałem. Sent from my A0001 using Tapatalk Jakość dźwięku w EC 930 jest taka sobie.Do obejrzenia wiadomości czy jakichś pierdół na C+Disocovery wystarczą głośniki w TV. Ale już jakiś film,czy nie daj na to koncert to już apli i kolumny bo z 2x10w za wiele nie wyciśniesz. Ze specyfikacji wynika,że 910tka ma głośniki Harmana więc w teorii może grać lepiej. Co do pofałdowań to jutro zapodam tu fotkę mojego ekranu,może uda się pokazać "pofalowanie" bo o wgnieceniach nie ma mowy. Zresztą jak pisałem wcześniej występuje to nie tylko w OLED LG ale też w innych modelach. Wystarczy popytać sprzedawców,którzy mają do czynienia z różnymi Tv na co dzień. U mnie w sklepie kumple twierdzą,że problem pofalowania ekranu to normalka... Marcellus, oglądałeś zdjęcia które zamieściłem? Tam nie ma żadnych falowań tylko są konkretne wgniecenia. Prześlij mi zdjęcie tego co masz u siebie i miejsca gdzie go kupiłes to chętnie wezmę dla siebie jeżeli u Ciebie ten efekt nie występuje. Sent from my A0001 using Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marsellus_w 62 Napisano 18 Października 2015 Jest tylko taki problem,że UF950 nie jest OLEDem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gol77 1 Napisano 18 Października 2015 Jest tylko taki problem,że UF950 nie jest OLEDem dokładnie, 4K też mnie nie interesuje, bo to jeszcze nie te czasy logika wskazywałaby na 55EG910V, bo nowy model, no ale lepiej zapytać różnica w cenie ok 2k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marsellus_w 62 Napisano 18 Października 2015 Sege; Fotki będą jutro.Egzemplarz,który mamy z sklepie nie ma wgnieceń. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sage 0 Napisano 18 Października 2015 Świetnie, bardzo chętnie zamówię od Was ten model jeżeli nie ma opisywanych wad. Sent from my A0001 using Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtazo 9 Napisano 19 Października 2015 U mnie tez jest taki efekt ale nazwalbym to efektem zalamywania światła dlatego ze wgniecenia bylyby wyczuwalne a one nie są. I co najważniejsze nie powoduje to absolutnie żadnych zniekształceń obrazu. Jak komuś to przeszkaza to niech szuka innego modelu bo kazdy ec930 tak ma. Jak w nowych tego nie ma to bardzo dobrze, niech produkt ewoluluje ! Pozdro! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marsellus_w 62 Napisano 19 Października 2015 TAk jak napisał Wojtazo na ekranie nie wyczuwa się jakichkolwiek wgnieceń,nierówności. Ekran jest gładki i jednolity. Nie wpływa to w żaden sposób na jakość obrazu. Jednak udało mi się uchwycić 'efekt na foto" https://imageshack.com/i/hlYHePo9j https://imageshack.com/i/p7imRpNDj https://imageshack.com/i/p9ZHXeFMj Niestety nie forum nie pozwala mi dodać zdjęć inaczej niż poprzez link.Opcja dodaj zdjęcie nie działa. Tak to wygląda na filmie https://www.youtube.com/watch?v=tNtgn6AsnYk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gmeru 2 225 Napisano 19 Października 2015 Na forum to można się takich rzeczy dowiedzieć na które bym w życiu nie zwrócił uwagi Ale dzięki za fotki i filmy. I gratki OLEDa! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marsellus_w 62 Napisano 19 Października 2015 Na Twitterze dostałem też odpowiedź od LG Polska. Pozwolę sobie zacytować. "wracamy! TV jest zagięty, więc przy odbiciu różnego rodzaju światła widoczny będzie inny refleks, tylko jeżeli TV będzie wyłączony." "nie wynika ze złego zapakowania bądź przechowywania TV" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marsellus_w 62 Napisano 19 Października 2015 A tak wygląda fabryka LG OLED. http://www.oled-info.com/inside-look-lgs-oled-factory-korea Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 499 Napisano 19 Października 2015 (edytowane) Dziś widziałem 930-kę w Saturnie w Arkadii za 7.999 zł minus 700 zł w bonie rabatowym do Piotra i Pawła. Do tego na hasło rabacik sprzedawca już zaczynał lecieć po kierownika. Kusi do sypialni ale u mnie w sypialni stoi plazma Panasonica chyba 47". I co z nią zrobię? To jest świetny telewizor. Pozdro Edytowane 19 Października 2015 przez pmcomp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtazo 9 Napisano 19 Października 2015 Jak oleda miałbyś w sypialni to salon by się na Ciebie obraził ;-) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelll 118 Napisano 19 Października 2015 "Wierzchnia" warstwa ekranu to osłona. Wydaje się że jest na tyle elastyczna, że trwale się nie odkształca. Odkształca się sama matryca (np. na skutek złego zapakowania) albo tylko jest lekko pofałdowana. O ile jestem skłonny uznać że pofałdowania są nieistotne dla obrazu i trwałości to wgniecenia transportowe są jak dla mnie dyskwalifikujące. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marsellus_w 62 Napisano 19 Października 2015 Wejdź do kilku sklepów zobacz kilka szt 930tek a wgnieceń transportowych nie uświadczysz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sage 0 Napisano 19 Października 2015 TAk jak napisał Wojtazo na ekranie nie wyczuwa się jakichkolwiek wgnieceń,nierówności. Ekran jest gładki i jednolity. Nie wpływa to w żaden sposób na jakość obrazu. Jednak udało mi się uchwycić 'efekt na foto" https://imageshack.com/i/hlYHePo9j https://imageshack.com/i/p7imRpNDj https://imageshack.com/i/p9ZHXeFMj Niestety nie forum nie pozwala mi dodać zdjęć inaczej niż poprzez link.Opcja dodaj zdjęcie nie działa. Tak to wygląda na filmie Widać to co dokładnie chciałem zobaczyć. Wpadnę do Sadyba Mall aby nakręcić Ci eg910. Zobaczysz jaka jest różnica między odbitym światłem. Tutaj widać ze linie proste są w odbiciu zakrzywione w określonych miejscach. Żaden inny telewizor curved nie ma takiej cechy. Sent from my A0001 using Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelll 118 Napisano 19 Października 2015 Wejdź do kilku sklepów zobacz kilka szt 930tek a wgnieceń transportowych nie uświadczysz Dokładnie je widać na Twoim filmie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 499 Napisano 19 Października 2015 Jak oleda miałbyś w sypialni to salon by się na Ciebie obraził ;-) Nie pamietam kiedy w salonie oglądałem coś z TV. Idę zapuścić Terminatora z ... projektora . Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sage 0 Napisano 19 Października 2015 Na Twitterze dostałem też odpowiedź od LG Polska. Pozwolę sobie zacytować. "wracamy! TV jest zagięty, więc przy odbiciu różnego rodzaju światła widoczny będzie inny refleks, tylko jeżeli TV będzie wyłączony." "nie wynika ze złego zapakowania bądź przechowywania TV" LG oczywiście też wali ścieme, bo co innego ma robić. Szkoda, że każdy egzemplarz ma w innym miejscu ten efekt z różną intensywnością. Sent from my A0001 using Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
2015 44 Napisano 19 Października 2015 " ... kusi do sypialni, ale u mnie w sypialni stoi ... " Jak stoi to po co wydatki ! 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Milos 6 Napisano 19 Października 2015 Chyba Gmeru kiedyś pisał, że w LG jest kłopot z kalibracją, do niektórych ustawień nie ma dostępu albo nie działają tak jak powinny i dzielą pod tym względem LG lata świetlne do ekranów Panasa, gdzie kalibracja to bajka. Jak to jest w tych nowych OLED-ach LG - aż tak poszli z tym do przodu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtazo 9 Napisano 19 Października 2015 (edytowane) Widać to co dokładnie chciałem zobaczyć. Wpadnę do Sadyba Mall aby nakręcić Ci eg910. Zobaczysz jaka jest różnica między odbitym światłem. Tutaj widać ze linie proste są w odbiciu zakrzywione w określonych miejscach. Żaden inny telewizor curved nie ma takiej cechy. Sent from my A0001 using Tapatalk Widzę że dla niektórych zmieniły się priorytety: juz nie ważne jak tv wyswietla obraz tylko jak odbija otoczenie :-D"Wierzchnia" warstwa ekranu to osłona. Wydaje się że jest na tyle elastyczna, że trwale się nie odkształca. Odkształca się sama matryca (np. na skutek złego zapakowania) albo tylko jest lekko pofałdowana. O ile jestem skłonny uznać że pofałdowania są nieistotne dla obrazu i trwałości to wgniecenia transportowe są jak dla mnie dyskwalifikujące.Na zdrowy rozsądek, jeśli weźmiesz prostokątną kartkę papieru odrysujecz ramkę i ją następnie gdzieś pofaldujesz to po pierwsze obraz na kartce zostanie zdeformowany a po drugie w którymś rogu powinna przestać dosięgać do krańców ramki...W tym tv wszystko jest prawidłowo a cała dyskusja jest sprowokowana zakrzywionym refleksem. Dla mnie to zaleta bo siedząc za dnia na wprost nie widzę siebie siedzącego na kanapie tylko gdzieś w tym odbiciu jestem "uciekniety na bok" i od zawsze uważałem to za zaletę :-) Tym wpisem kończę wypowiadanie się na ten temat. Pozdrawiam Edytowane 19 Października 2015 przez wojtazo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
miruna 52 Napisano 19 Października 2015 Może będzie się można w nich przeglądać podczas wizyty w wesołym miasteczku 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelll 118 Napisano 19 Października 2015 Nie chodzi o odbijanie otoczenia ale ewidentną wadę/uszkodzenie transportowe. Oczywiście, że może to w tej chwili nie wpływać na obraz ale kto zagwarantuje, że za 2 -3 lata w tym miejscu coś się nie będzie działo? LG które (jak widać z wpisu) już teraz wypina się na problem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
netquest 22 Napisano 19 Października 2015 Widzę że dla niektórych zmieniły się priorytety: juz nie ważne jak tv wyswietla obraz tylko jak odbija otoczenie :-D Po pierwsze zachodzi obawa o stan matrycy. Pytanie jest takie. Jaki wpływ będą miały te wgłębienia na trwałość/długowieczność matrycy? Po drugie, ekran nie jest matowy i dość dobrze odbija się w nim otoczenie. Dla przeciętnego Kowalskiego te wgłębienia nie będą dostrzegalne. Ale jak przywiozłem moją 930 do domu to moja małżonka spostrzegła je natychmiast i przyznam, że skojarzyła ze specyficznym ukształtowaniem opakowania styropianowego. Dodatkowym problemem jest krzywizna która działa jak zwierciadło wklęsłe. Jest takie miejsce przed ekranem ( ognisko ) gdzie to jest bardzo widoczne. Jest to trochę irytujące dla osoby ( fana technologi audio/video ) która kilka lat czekała na TV w technologi OLED. Podejrzewam, że za kilka miesięcy przestanę to zauważać pod warunkiem, że nie będzie to miało wpływu na jakość pracy matrycy. W tym momencie nie ma żadnego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtazo 9 Napisano 19 Października 2015 (edytowane) Edytowane 19 Października 2015 przez wojtazo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach