Gmeru 2 224 Napisano 21 Lutego 2013 Testuje Maciej Koper MEGA-TEST: LCD LED 3D Sony Bravia KDL-47W805 Wstęp Firma Sony co roku zaskakuje różnymi nowościami z zakresu technologii. Często jako pierwsza lub jedna z pierwszych wdraża na rynek konsumencki pionierskie rozwiązania dostępne dla klienta. Ten rok także stoi pod znakiem różnych nowości związanych m.in. z technologią 4K w mniejszych ekranach, które już w wakacje pojawią się w sprzedaży. W tym roku firma po raz pierwszy wchodzi także na rynek z matrycami IPS (o co dokładnie chodzi znajdziesz tutaj) a co za tym idzie technologią pasywną 3D. Dzisiaj przetestujemy właśnie taki model dostępny od ponad tygodnia w regularnej sprzedaży. Mowa o 47" wersji KDL-47W805. SPIS TREŚCI: 1. Wstęp, Budowa, Złącza, Wyposażenie dodatkowe 2. Nowe menu telewizora, Usługi sieciowe, Telewizja satelitarna 3. Multimedia, Sterowanie smartfonem lub tabletem 4. Oddanie barw i kalibracja, Pomiary przed i po kalibracji 5. Kontrast i czernie, Pomiary kontrastu i równomierności podświetlenia, Odwzorowanie ruchu, Kąty widzenia, Technologia 3D 6. Zastosowanie do gier i jako monitor, Dźwięk, Zużycie energii, Podsumowanie i punktacja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomalapru 1 Napisano 22 Lutego 2013 wyglada troche plasticowo, i te logo zbytnio wyroznione sony, to chyba jakas nowa moda, samsung tez chyba logo wyodrebnia z dolnej ramki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mylagos 14 Napisano 22 Lutego 2013 Logo tak jak i wyższym modelu, a pasywne 3D, no cóż zobaczymy jak to się będzie prezentować. Mam nadzieję że Sony nie zarzuci aktywnego 3D które bardziej do mnie przemawia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mario 32 Napisano 22 Lutego 2013 Pasywne jak to pasywne. Największy sens w 4k. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
spoon 51 Napisano 3 Marca 2013 Wygląda to zacnie. Ciekawe jak IPS sprawi się w kwestii kontrastu i czerni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gmeru 2 224 Napisano 11 Kwietnia 2013 Telewizory pasywne wjechały do sklepów. Arkadia Wawa: W805 w 42" i 47", ceny odpowiednio 3799,- i 5399,- Podobno obraz jaśniejszy niż na LG. Będziemy wkrótce weryfikować w testach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
spoon 51 Napisano 11 Kwietnia 2013 Cena optymalna jak na początek. Nie ukrywam, że najbardziej czekam na W900 ale i o tym modelu chętnie dowiem się czegoś więcej, więc czekam na Wasz test Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cymmeryjczyk 0 Napisano 12 Kwietnia 2013 Wygląda to zacnie. Ciekawe jak IPS sprawi się w kwestii kontrastu i czerni. Jak to jak ??? Tak jak zwykle czyli słabiutko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
3Dpaul 2 Napisano 19 Kwietnia 2013 Ma już ktoś te ekran? Podobno już się pojawiły. Zastanawiam się nad zmianą.... chociaż technologia pasywna zdeka mnie odrzuca... Ale 3D jest mało. A telewizor ładny! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 498 Napisano 19 Kwietnia 2013 Pasywne jak to pasywne. Największy sens w 4k. Nie najwiekszy tylko jedyny. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MroczneWidmo 1 Napisano 19 Kwietnia 2013 Chyba, że będzie 4K 3D ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommaz 4 Napisano 19 Kwietnia 2013 Czy w805 to cos w przedziale samsunga seri 7000? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciekm30 1 Napisano 19 Kwietnia 2013 Ma już ktoś te ekran? Podobno już się pojawiły. Zastanawiam się nad zmianą.... chociaż technologia pasywna zdeka mnie odrzuca... Ale 3D jest mało. A telewizor ładny! Ja odebrałem go z media m dziś w wersji 47. Opuścili mi na 5250 zł z 5399. Ceny w sony centre 5400 w solpolu w lodzi 5400 w saturnie również twardo 5400 (3 pozostałe sklepy nie dopuściły do żadnych negocjacji cenowych). Jestem b. zadowolony, to jest bardzo dobry TV. Największe pozytywne zaskoczenie - bardzo wysoka jakość obrazu nie tylko na fhd które jest kryształowe, ale także na sd oraz dvb-t. Naprawdę jest to dobry sprzęt. Minusik oczywiście za dźwięk ale jeszcze nie bawiłem się za dużo ustawieniami. Podsumowując warty swojej ceny sprzęt i jeśli nie wiesz co kupić, żeby nie wtopić - bierz ten tv i będzie OK. Zaskoczeniem dla mnie było także że po podłączeniu blu ray samsunga, nie potrzebuje już pilota samsunga (urządzenia sie skumały i blu ray obsługuję pilotem sony). Troszkę bolą mnie na razie oczy od niego ale to chyba z uwagi na zmianę rozmiaru (mieliśmy 40 poprzednio) pozdrawiam, Maciek 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
przemo77 1 Napisano 21 Kwietnia 2013 Ja wczoraj stalem sie posiadaczem ww modelu (kupiony w SC za 5699 z 5 letnia gwarancja) i poki co jestem zauroczony. Narazie nie za duzo moge napisac bo nie mam jeszcze w nowym mieszkanku internetu ani sygnalu telewizyjnego, ale po zabawach z menu, hobbitem w 3D HD jest bardzo dobrze. Nierownomiernego podswietlenia nie zaobserwowalem. Jakosc obrazu na ustawieniach standardowych bardzo dobra. 3D pasywne na podobnym poziomie co w LG. Jest IMHO troche takie jakby "plytsze" niz w aktywnych matrycach, ale i tak robi wrazenie, no a ostatecznie 3D to i tak tylko dodatek. Na plus 4 pary okularow, jakosciowo naprawde o 2 klasy wyzej niz w LG oraz pelna 5 letnia gwarancja. Co ciekawe moj ma na tabliczce znamionowej jako data produkcji napisane 04/2013, takze jest to swiezynka prawie prosto z tasmy produkcyjnej. Jutro ide podpisywac umowe na internet i telewizje wiec za pare dni napisze cos wiecej.Co do kwestii wygladu to na poczatku te nowe serie mi sie nie podobaly, ostatecznie jednak kupilem i powiem tylko ze po ustawieniu w domu robi naprawde wrazenie.Na minus dla Sony niemoznosc zarejestrowania produktu. Utworzylem konto, potwiedzilem, wpisuje dane i mam komunikt "produktu nie mozna zarejestrowac". 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcinC 331 Napisano 22 Kwietnia 2013 Panowie, wrzucicie jakieś swoje zdjęcia wygląd/obraz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elCamillo 3 Napisano 22 Kwietnia 2013 Po krótkim teście z laptopem w MM wersji 42" zauważyłem, że troszku słabiej chodzi poprawna płynności w stosunku do zeszłorocznych modeli HX75, które według mnie są pod tym względem najlepsze na rynku. A czerń, hmm... jak ktoś ogląda filmy z włączonym światłem to spoko, a po ciemku... czarnego nie ma Zaleta ekranów na IPS Więc jak dla mnie, odpada. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czapa86 1 Napisano 25 Kwietnia 2013 (edytowane) Też mam ten tv. Mam dwa pytania czy też tak macie: - telewizor na standardowych ustawieniach ma bardzo ciemny obraz - gdy pierwszy raz wszedłem w aplikacje to wyskoczyła mi aktualizacja, po ściągnięciu danych tv się zrestartował, ale po wejściu w aplikacje znowu wyskakuje okienko z aktualizacją, gdy daje żeby się ściągnęła niestety postęp stoi na 0% i nic się nie ściąga. Sprawdzi ktoś czy też tak ma? Dzięki za pomoc Edytowane 25 Kwietnia 2013 przez czapa86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gmeru 2 224 Napisano 26 Kwietnia 2013 Maciek dorwał się do Sony W805. Ma już pierwszą kalibrację za sobą. Oznacza to jedno: wkrótce W KOŃCU test Jutro będziemy go męczyć więc będzie można odpowiedzieć na wszystkie pytania. Chwila cierpliwości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
spoon 51 Napisano 26 Kwietnia 2013 No ciekawe czy na weekend będzie co poczytać, chociaż jak dla mnie bardziej jako ciekawostka.. matryca IPS nie dla mnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gmeru 2 224 Napisano 27 Kwietnia 2013 Pytanie do użytkowników W805: ile mieliście w zestawie par okularów 3D? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czapa86 1 Napisano 27 Kwietnia 2013 4 pary. Jak testy? Ja ponownie swoje dwa pytania o ciemny ekran na standardowych ustawieniach (dom + stolik) oraz problem z aktualizacją. Może ktoś to sprawdzić? Dzięki z góry Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adamsky1990 1 Napisano 27 Kwietnia 2013 Ja na swój egzemplarz jeszcze czekam. Padła matryca w moim 46W5500. Był na pięcioletniej gwarancji. Sony zaproponowało wymianę na 47W805 . Wielki plus dla Sony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rumi67 6 Napisano 27 Kwietnia 2013 No wlasnie moze troszke skrotow tak szybko raz dwa trzy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gmeru 2 224 Napisano 27 Kwietnia 2013 Raczej nie chcemy iść na skróty.... żeby potem nie było. Więc cierpliwości. Też mam ten tv. Mam dwa pytania czy też tak macie: - telewizor na standardowych ustawieniach ma bardzo ciemny obraz - gdy pierwszy raz wszedłem w aplikacje to wyskoczyła mi aktualizacja, po ściągnięciu danych tv się zrestartował, ale po wejściu w aplikacje znowu wyskakuje okienko z aktualizacją, gdy daje żeby się ściągnęła niestety postęp stoi na 0% i nic się nie ściąga. Sprawdzi ktoś czy też tak ma? Dzięki za pomoc 1. eeeeee a może masz włączony czujnik światła? I zwiększ sobie podświetlenie... 2. Damy znać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czapa86 1 Napisano 27 Kwietnia 2013 Raczej nie chcemy iść na skróty.... żeby potem nie było. Więc cierpliwości. 1. eeeeee a może masz włączony czujnik światła? I zwiększ sobie podświetlenie... 2. Damy znać. 1. wyłączenie czujnika światła pomogło. Dzięki za pomoc 2. dajcie znać 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach