Skocz do zawartości
Fantom

Miniaturowy HTPC o przyzwoitych parametrach

Rekomendowane odpowiedzi

Ale do HTCP jest to zbyteczne.

andsie po tym zdaniu to mam wrażenie że ty nie używasz HTPC.

Naprawdę nigdy nie przyniósł ci nikt dysku HDD do skopiowania?

Ale HTCP jak sama nazwa mówi służy do multimediów a nie do ściągania.

U mnie HTCP służy jednie do ogladania filmów a do innych życzy mam oddzielny komputer.

Bez przesady. Mam mieć dodatkowy komputer służący tylko do kopiowania??? :)

Edytowane przez Fantom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już odpowiedziałem na te pytania.

HTCP używam tylko i wyłącznie do ogladania filmów a inne rzeczy robię na drugim komputerze z procesorem i5 2500K.

Nawet konfiguracja i opisy do filmów, dodawanie okładek, kompresję, napisy wykonują na drugim kompie. W HTCP mam jeden dysk SSD, który służy jako system.

Pozdrawiam,

AndrzejS@

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nie potrzebujesz SATA3 i USB 3.0 ... wybór (na teraz) dobry.

Ja jednak zainwestowałem dodatkowe 100zł i kupiłem płytę na H67.

HTPC to komputerek który powinien mieć możliwie szybką komunikację z nośnikami zewnętrznymi.

Obudowy USB 3.0 na dyski zewnętrzne są już tanie. A możesz mi wierzyć, że większej szybkości kopiowania nigdy za wiele :)

W sumie warto dorzucić te 100zł i mieć coś już na dłuższy czas, nie będę za rok zmieniał htpc:) ale jak na razie to co sklep to niedostępna płyta. Chyba wszyscy budują htpc:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie warto dorzucić te 100zł i mieć coś już na dłuższy czas, nie będę za rok zmieniał htpc:) ale jak na razie to co sklep to niedostępna płyta. Chyba wszyscy budują htpc:)

no fakt , bo sam chce zakupić płytę GA-H67N-USB3-B3 ale jest nigdzie niedostępna <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no fakt , bo sam chce zakupić płytę GA-H67N-USB3-B3 ale jest nigdzie niedostępna <_<

@1grzecho a masz może jakąś już obudowę do niej upatrzoną?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się z Andsie1

Ale HTCP jak sama nazwa mówi służy do multimediów a nie do ściągania

Pozostaje kwestia audio : czy taka płyta też wystarczy do mediów video?

JETWAY

ma bardzo dobre opinie w świecie audio. A może obie? (jestem laikiem komputerowym - nie bijcie...)

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To podpowiem. Ja mam płytę GA-H67N-USB3-B3. Niezła jest.

Wybrałem ją bo mam pasywne chłodzenie chipsetu. Jednak muszę ostrzec ... grzeje się mocno.

Inną "wadą" jest brak CIR (czyli odbiornika podczerwieni) który służy między innymi do włączania/wyłączania komputera z pilota.

Co do audio ... nowy66 ... jeśli masz porządny amplituner to komputer łączysz z nim przez HDMI. Dźwięk jest transmitowany cyfrowo i kompletnie nie ma znaczenia jakość karty muzycznej na płycie. To amplituner musi być porządny. Komputer jest w tym wypadku tylko nośnikiem informacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To podpowiem. Ja mam płytę GA-H67N-USB3-B3. Niezła jest.

Wybrałem ją bo mam pasywne chłodzenie chipsetu. Jednak muszę ostrzec ... grzeje się mocno.

Inną "wadą" jest brak CIR (czyli odbiornika podczerwieni) który służy między innymi do włączania/wyłączania komputera z pilota.

Co do audio ... nowy66 ... jeśli masz porządny amplituner to komputer łączysz z nim przez HDMI. Dźwięk jest transmitowany cyfrowo i kompletnie nie ma znaczenia jakość karty muzycznej na płycie. To amplituner musi być porządny. Komputer jest w tym wypadku tylko nośnikiem informacji.

Jak widać każda płyta ma jakieś ale:), nie zrobili chyba jeszcze jakieś co by każdego w 100% zadowoliła:) Ja wczoraj dla ciekawości odpaliłem na netbooku asus 1215n, który ma ION2 + 1,8 Ghz + 4GB ramu, jakieś testowe filmy z dźwiękiem DTS-HD/MA na odtwarzaczu Splash PRO i kurde wszystko śmiga jak ta lala. Dzisiaj dla pewności uruchomię cały movie co waży 46GB:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest jeszcze inne (lepsze) rozwiązanie ASUS Xonar Essence One - high-end external USB Digital to Analog Converter (DAC). Pod warunkiem,że chcemy mieć audio STEREO.

http://hd-opinie.pl/5442,aktualnosci,testujemy-dac-asus-essence-one.html

asusxonaressone07600x39.jpg

Pozdrawiam,

AndrzejS@

Edytowane przez andsie1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie do końca. Ja NIE CHCĘ mieć amplitunera (mam jakiś ale byle jaki i ... starczy) bo mam b.dobry wzmacniacz stereo (Rotel). I w grę wchodzą konwersje C/A albo wręcz wysyłka dźwięku przez USB. Odtwarzanie filmów HD traktuje jako dodatek, ważny - ale dodatek. Bo jak można mieć i audio i video - to dlaczego nie?

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no niestety tej gigabyte nie ma już w sprzedaży, także chyba zdecyduje się na Asus P8H67-I http://allegro.pl/asus-p8h67-i-h67-sandy-bridge-1155-usb-3-0-6xsata-i1955626478.html

co myślicie o niej?

A może to:

http://allegro.pl/asrock-z68m-itx-ht-z68-hdmi-sata-3-raid-pilot-wwa-i2076529399.html

Dodatkowo masz pilota którym sterujesz komputerem. Możesz nawet włączać i wyłączać go :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

obie bardzo podobne-plus na strone asrocka bo ma pilota :rolleyes:

Obie płyty ciekawe, a ja zrobiłem dzisiaj mały test na netbooku z ion2,atom 1,8Ghz + 4GB pamięci, i uruchomiłem na slash pro "Captain America The First Avenger 2011 EUR Blu-ray AVC DTS-HD MA - 46GB".

Film ani razu nie zaciął się, wszystko działało płynie, ampli był dźwięk DTS-MA 7.1. Jestem ciekaw czemu niektórzy piszą że playery na ion2 są kiepskie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak pisałem wcześniej mam własnie ASRock Z68M-ITX/HT Z68. Wszystko śmiga bardzo dobrze, odbiornik łapie z ok. 5 metrów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak pisałem wcześniej mam własnie ASRock Z68M-ITX/HT Z68. Wszystko śmiga bardzo dobrze, odbiornik łapie z ok. 5 metrów.

@d3n13d - Nie wiesz czy ten pilot również działa pod XBMC? Sprawdzałeś może?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oczywiście że działa :)

To dobrze wiedzieć a xbmc pod windą,linux czy może xbmc live? Jestem ciekaw czy pod linuxem z tą płytą nie będzie żadnych problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

win7 x64, działa z xbmc i media center bez zająknięcia. Niestey nie wiem jak z linuxem, ale na stronie nie ma sterówników.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

win7 x64, działa z xbmc i media center bez zająknięcia. Niestey nie wiem jak z linuxem, ale na stronie nie ma sterówników.

@d3n13d - a byłaby możliwość abyś odpalił xbmc live CD i sprawdził :)? Byłbym bardzo wdzięczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupiłem tego ASRocka Z68M-ITX/HT Z68 :D

teraz wpytanie w który procesor pójść? i3, i5?

1. i3-2100?

2. i3-2100T?

3. i3-2105?

4. i3-2120?

5. i5-2500?

sam nie wiem....

mój htpc będzie wyłącznie dp multimediów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi