Skocz do zawartości
Fantom

Miniaturowy HTPC o przyzwoitych parametrach

Rekomendowane odpowiedzi

u mnie z dwoma dyskami 1,5TB i jednym 2TB radzi sobie spokojnie Atom ION.

Każdy procek (nawet jedno rdzeniowy) poradzi sobie jako HTPC (pod warunkiem, że odtwarzaniem a/v zajmie się karta).

Dwurdzeniowiec to już spora nadwyżka. 4 rdzenie do HTPC są najzupełniej zbędne ... no chyba, że ktoś chce coś na takim komputerze robić coś więcej.

I nie mówię o używaniu go jako NAS'a, czy ściąganiu torrentów. Bo z tym to Atom sobie poradzi.

Więc ja bym zrobił tak. Albo kupił teraz i3-2100T (i5-2500T jest nie do dostania) albo poczekał na i5-3470T.

Fakt, że i7-3770T wygląda całkiem nieźle ale cena zdecydowanie nieadekwatna do HTPC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak ktoś leje na 3D to do zastosowań HTPC spokojnie starczy Pentium G620 (215PLN) czy nawet Celeron G530 (140PLN), oba procki są na platformie Sandy Bridge, mają zintegrowaną grafę Intela z obsługą bitstream bezstratnych formatów dźwięku.

Jeszcze odnośnie poboru prądu, z testów wynika, że nie ma co się pchać w droższe procki "T" o niższym TDP, podczas oglądania filmów nie będzie żadnej różnicy w poborze prądu między i3 2100, a i3 2100T (to samo odnośnie G620 vs G620T).

Pentium G620: 2.6GHz, 65W

Pentium G620T: 2.2GHz, 35W

Pentium G620	Pentium G620 @2.2GHz	Pentium G620T
Idle	                                 39W	        39W	                39W
BD playback by PDVD11 (DXVA)	         43W            44W             	43W
DVD playback by PDVD11 (TrueTheater HD)  47W            47W                     47W
x264 HD Benchmark 2nd Pass               60W            56W                     58W
Prime95                                  64W            58W                     61W
FurMark                                  54W            54W                     55W
Prim95+FurMark                           76W            71W                     71W

i3-2100: 3.1GHz, 65W

i3-2100T: 2.5GHz, 35W

Core i3-2100	Core i3-2100 @2.5GHz	Core i3-2100T
Idle	                                 39W	        39W                	38W
BD playback by PDVD11 (DXVA)	         44W	        44W	                43W
DVD playback by PDVD11 (TrueTheater HD)  56W            55W                     56W
x264 HD Benchmark 2nd Pass               72W            63W                     64W
Prime95                                  74W            64W                     65W
FurMark                                  55W            55W                     54W
Prime95+FurMark                          88W            77W                     72W

Źródło -> click

Edytowane przez misfit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HA! widziałem już wcześniej to zestawienie, ale jakoś nie mogłem go znaleźć i pokazać kolegom na forum.

Dla mnie G620 jest idealnym procesorem do HTPC,a wszelkie twory typu 620T i i3T są tylko marketingowe gadanie...Odnośnie 3D to w przyłym tygodniu powinien przyjechać do mnie sharp, więc przetestuje jak to wygląda na G620 i dam znać.

Edytowane przez d3n13d

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tzn. jak ktoś kupuje sprzęcik nie tylko do zastosowań HTPC to taka ściema to nie jest bo jednak widać, że przy 100% obciążeniu CPU i GPU (Prime95+Furmark) jest zauważalne niższe zużycie prądu na prockach z oznaczeniem "T", ale jednak różnica względem "zwykłych" procków jest dużo mniejsza, szczególnie przy G620, niż wskazywałaby specyfikacja.

No i trzeba brać poprawkę, że te procki "T" mają niższe TDP nie tylko dzięki obniżeniu napięcia, ale również poprzez zmniejszenie taktowania CPU i GPU co jest już w moim mniemaniu pewnym "oszustwem". Jak widać z tej powyższej tabelki mozna kupić sobie takiego G620, który jest tańszy o 30% od G620T i po prostu zmniejszyć mu taktowanie CPU do poziomu G620T i niczym nie będą się one różnić jeśli chodzi o pobór prądu zarówno przy oglądaniu filmów jak i przy pełnym obciążeniu CPU i GPU.

Edytowane przez misfit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i trzeba brać poprawkę, że te procki "T" mają niższe TDP nie tylko dzięki obniżeniu napięcia, ale również poprzez zmniejszenie taktowania CPU i GPU co jest już w moim mniemaniu pewnym "oszustwem". Jak widać z tej powyższej tabelki mozna kupić sobie takiego G620, który jest tańszy o 30% od G620T i po prostu zmniejszyć mu taktowanie CPU do poziomu G620T i niczym nie będą się one różnić jeśli chodzi o pobór prądu zarówno przy oglądaniu filmów jak i przy pełnym obciążeniu CPU i GPU.

A jesteś tego pewien?

Chcę mieć bezgłośny komputer więc używam zasilacza PICO 120W. Co się stanie gdy pobór mocy będzie wyższy?

Pytanie chyba retoryczne ... zasilacz upiecze się.

Ja muszę mieć pewność :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Core i3-2100T i zasilacz 90W i jest OK.

Pozdrawiam,

AndrzejS@

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jesteś tego pewien?

Chcę mieć bezgłośny komputer więc używam zasilacza PICO 120W. Co się stanie gdy pobór mocy będzie wyższy?

Pytanie chyba retoryczne ... zasilacz upiecze się.

Ja muszę mieć pewność :)

Zerknij na tabelkę.

Po lewej G620 z obniżonym taktowaniem odpowiadającym G620T, po prawej G620T.

Pentium G620 @2.2GHz	Pentium G620T
Idle	                                 39W	                39W
BD playback by PDVD11 (DXVA)	         44W             	43W
DVD playback by PDVD11 (TrueTheater HD)  47W                    47W
x264 HD Benchmark 2nd Pass               56W                    58W
Prime95                                  58W                    61W
FurMark                                  54W                    55W
Prim95+FurMark                           71W                    71W

Edytowane przez misfit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Andasie1.

Zapomniales tylko o tym, ze nie masz dodatkowej grafiki jak Fantom.

Panowie.

Nie wiem o co tak naprawde chcecie sie sprzeczac. Tabelke juz wczesniej zaprezentowal Kolega Windmill.

Jest kilka oczywistych i ogolnie znanych zasad:

primo: w dzisiejszych czasach robi sie procesory wielordzeniowe glownie po to, aby zoptymalizowac zuzywana energie oraz czas potrzebne do wykonania zadania.

secundo: opisywane przez Was procesory zuzywaja zdecydowanie za duzo energii do zadan, o ktorych tu piszecie czyli odtwarzania mediow, wiec czy system zuzywa 30W czy 45 to bez roznicy bo jest to 2-3x za duzo w stosunku do rozwiazania SoC (w playerze czy w tablecie). Jednoczesnie ani G620 ani I3-2100T nie nadaja sie do grania ani czegokolwiek wiecej, niz przegladania internetu. Jesli porowna sie je ze "starszymi kolegami", to okazuje sie, ze mocniesze modele wykonaja zadanie w krotszym czasie, zuzywajac przy tym mniejsza ilosc energii (co rowniez jasno wykazal Kolega Windmill), stad przewaga "energ00szczednych" modeli w innych zastosowaniach niz siedzenie bezczynnie, czy praca na "pol gwizdka", jest iluzoryczna.

Mam tylko nadzieje, ze juz w przyszlym roku nie bedzie wogole sensu, aby dyskutowac na temat wyboru procesorow do HTPC, bo moze wreszcie tablety dorownaja (a wlasciwie przekrocza) funkcjonalnosci HTPC.

Czegoo Wam i sobie serdecznie zycze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobilem juz kiedys wrzute tego ale nie wiedzielam wtedy, ze to ma wbudowany tuner TV:

http://www.acerdirect.co.uk/ACER_REVO_RL100_AMD_ATHLON_II_K325_3GB_640GB_BLURAY_TV_TUNER_WIRELESS_MAGIC_PT.SESE2.063/version.asp

Jacys chetni z UK? Pytam, bo nie chce kupowac tylko dla testow, z ktorych i tak nikt nie skorzysta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Andasie1.

Zapomniales tylko o tym, ze nie masz dodatkowej grafiki jak Fantom.

To fakt.

Tylko nie bardzo rozumiem jednego, Po co składać HTPC skoro ma służyć jako "domowy komputer" a nie player do filmów. muzyki.

Wg mnie taki HTCP jako "domowy komputer" to jest przerost formy nad treścią. Ani to HTCP, bo na nim wykonuje się inne operacje i jego konfiguracja jest zdecydowanie poza zasięgiem HTCP. Ani "domowy komputer", bo jest zbyt ubogi żeby można było na nim wykonywać zaawansowane prace graficzne, obróbka filmów czy pograć w wymagające gry.

Pozdrawiam,

AndrzejS@

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Andrzeju

Ja w obecnej chwili tez mam takie podejscie, ale to nie znaczy, ze inni nie moga miec innego zdania czy oczekiwan co do HTPC.

Badz troche bardziej tolerancyjny.

Poza tym przeciez nie zawsze tak samo myslelismy prawda. Czasy i technologia tez sie zmieniaja...to i my zmieniamy podejscie do tematu

Edytowane przez binary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko nie bardzo rozumiem jednego, Po co składać HTPC skoro ma służyć jako "domowy komputer" a nie player do filmów. muzyki.

Właściwie binary mnie wyręczył w tłumaczeniu :)

Od siebie dodam tylko to, że ... tak mój komputer to w 90% HTPC.

Jednak jestem informatykiem i czasem potrzebuję dwóch komputerów do testowania oprogramowania które piszę.

Czasem też (rzadko ale jednak) pogram sobie w coś. W nic nowego, raczej gierki sprzed paru lat.

Tak czy inaczej nie ma dla mnie sensu składać kolejnego komputerka który będzie przez 90% czasu nic nie robił. Używam do tego calu HTPC.

Minimalizowanie kosztów :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fantom

OK.

Niech i tak będzie.

Używając HTCP do innych celów i instalowanie dodatkowego oprogramowania to "zaśmiecamy" system, ni pies, ni wydra.

Ale jak ktoś lubi i nie ma innych możliwości to niech sobie robi jak chce, ale wtedy proszę nie nazywać tej hydry HTCP.

Przy budowie HTCP zasada jest jedna, Minimum Hardware & Software do odtwarzania HD.

Pozdrawiam,

AndrzejS@

Edytowane przez andsie1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fantom

Używając HTCP do innych celów i instalowanie dodatkowego oprogramowania to "zaśmiecamy" system, ni pies, ni wydra.

Multiboot... VirtualBox...? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Multiboot... VirtualBox...? ;)

He he he :)

Ja, między innymi, właśnie piszę zabezpieczenia które uniemożliwiają instalowanie programu w emulatorach i virtualizatorach.

Są dziedziny programowania które nie mogą obejść się bez dodatkowej fizycznej maszynki. Sorry nie mogę powiedzieć więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe.

Ale ja nie zgadywalem. Chodzilo mi o to, ze da sie "niezasmiecac".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzilo mi o to, ze da sie "niezasmiecac".

Oczywiście, że się da.

Tak po prostu jest dla mnie łatwiej/taniej niż stawiać jeszcze jeden komputer w domu.

Miałbym ich już więcej niż domowników i to wliczając mojego 4 letniego synka.

Poza tym ja nie "zaśmiecam" swoich komputerów. Instaluję stałą, niezbyt długą listę narzędzi a nad programami które piszę panuje w 100% (one nie śmiecą).

Oczywiście dla mniej świadomych użytkowników zdecydowanie polecam oddzielny komputer HTPC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można zrobić backup skonfigurowanego systemu i w razie problemów przywrócić system do stanu pierwotnego.

Ja tak zrobiłem.

Pozdrawiam,

AndrzejS@

Edytowane przez andsie1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

U mnie na starcie niefart: płyta lub procek uwalony.... i po zabawach w weekend:P

ijak? doszłeś co było nie tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można zrobić backup skonfigurowanego systemu i w razie problemów przywrócić system do stanu pierwotnego.

Ja tak zrobiłem.

Każdy (kto wie o co chodzi) tak robi.

Wyobraź sobie sytuację gdy mój program mocno namiesza w systemie i jedynym wyjściem jest przywrócić system do stanu pierwotnego.

Albo gdy robię instalkę programu która mocno ingeruje w system. Aby mieć 100% pewności, że działa muszę mieć "dziewiczy" system.

Ale odbiegamy od tematu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja w ramach testu zmieniłem takowanie G620 z 2,6 na 2,2 i w trakcie odtwarzania filmu, lub akutalizacji plików w xbmc temp. max spadła o 3 stopnie (45->42)

Czekam na nowy cooler i wtedy będę eksperymentował dalej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz jeszcze zmniejszyć napięcie procesora i ram'u o ile oczywiście Twoja płyta to umożliwia, i uszczkniesz jeszcze trochę na poborze prądu/wydzielanym cieple. Zmiany oczywiście w małych kroczkach za każdym razem sprawdzając stabilność komputera pod obciążeniem.

Ja się cały czas waham między G530 a G620 (mam jeszcze kilkanaście dni do namysłu aż picopsu do mnie dotrze :) ), ale wybór padnie chyba na tego pierwszego - różnica w wydajności minimalna, do zastosowań htpc i tak na wyrost, a 7 dyszek zostaje w kieszeni...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ijak? doszłeś co było nie tak?

Płyta + procek sprawdzona w sklepie gdzie kupiłem, podłączyli zasilacz odpaliło się i jest ok, przy podłączeniu do obudowy raz zakręci się wiatrak i tyle.. Wskazuje to na problem z zasilaczem w obudowie, tylko dziwne że sam zasilacz przy zrobieniu zwarcia bez podłączenia go pod płytę działa, wiatraki się kręcą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi