Skocz do zawartości
krynio

Jaką macie jakość/siłę sygnału w NBOXIE?

Rekomendowane odpowiedzi

Przed chwilą zszedłem z drabiny, nie mogłem siedzieć spokojnie przed tv i się uwziąłem, efekt:
obecnie uzyskałem co poprzednik ,czyli jakość 8-12 w porywach 14 na wiadomych kanałach, spadły parametry pozostałych kanałów,
ale jakoś oglądam, offset80-90, konwerter Humax 0,4 dB, kabel jakiś ze sklepu bez opisu na koszulce więc jak się chce to można, tak jak z polskimi pilotami, jak trzeba to i na drzwiach od stodoły polecą.
Dalej wierzę w N i mam nadzieję ,że poprawią błędy oczywiście z korzyscią dla klientów:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jeszcze jedno, pamiętajcie też o tym ,że konwerter oprócz jego obracania może też wymagać np. przesunięcia go w uchwycie blizej lub dalej od powierzchni anteny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A u mnie jedyny objaw zmiany transpondera to zniknięcie przeniesionych kanałów z mojej listy w EPG. Dodałem je ponownie i wszystko śmiga jak dawniej. Na TVN-ach jakość 100% na TVP jakość 70-80% - czyli bez zmian.
Stara - lekko powyginana antena offsetowa 80-90 cm, konwerter 0,5 dB - nie potrafię odczytać marki... - wszystko ponad 4 lata (łącznie z kablami)... a hula że hej :D

Acha - antena marketowa - czytaj licha....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
U mnie tez wszystko smiga bez najmniejszych problemow. Antene mam jeszcze z wizji (60cm z konwerterem dosc lichym) i jakies 15-20m kabla do mieszkania. Sila sygnalu na TVP co prawda nie jest super, bo waha sie od 30 do 35% (na innych kanalach jest wiecej), ale nie ma zadnych dropow i przy normalnych warunkach atmosferycznych da sie bez problemu ogladac. No chyba, ze zdarza sie wieksze opady tudziez wichury to wtedy jest gorzej... (ale przy takim zestawie antenowym nie spodziewalem sie specjalnych rewelacji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kuba2222
Dlatego caly czas twierdze ze to problem z tunerami Nki. Tak jak pisalem wczesniej na HUMAXIE PRHD1000 sygnal jest bardzo dobry, a na dekoderze nki brak odbioru. wszystko podpiete do tej samej anteny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczekajmy do 27.11 może ITI specjalnie nas ignoruje żeby pózniej nas zaskoczyć?Może z nowym softem sytuacja się wyjaśni.
Z drugiej strony dziwię się ,że [b]przez tyle dni N nie zajęła jeszcze jasngo stanowiska w sprawie naszych [/b] problemów z odbiorem.
Proponuję zasypać w poniedziałek ul. Augustowską w Wawie mailami a może im coś się zapcha i wtedy zwrócą na nas wreszcie uwagę :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jako, że to mój pierwszy post to witam wszystkich.

Mając na uwadze Wasze informacje i sugestie, poszedłem do sklepu, kupiłem antenę 90 cm Coraba.
Pół godziny na zamianę czaszy, ustawienie "na oko" wg poprzedniego talerza nki i wszystko działa. Siła 70 - 100%, jakość 60 - 100% zależnie od kanału.
Nawet nie chciało mi się sprawdzać czy będzie lepiej z delikatną korektą.
Wszystko działa jak trzeba. Wcześniej na kanałach TVP siła 80-90%, jakość 10-20%.

Pozdrawiam
Jerzy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Objawy miałem jak wiekszość z Was. TVP jakość 0%. Przesunąłem antenę dosłownie 1mm w prawo stojąc do niej twarzą po drobnych korektach konwerterem mam jakość 26%-32% zas na TVN 94-98%. Początkowo zgodnie z sugestiami z infolini kreciłem tylko konweterem ale efekt był zaden. Podsumowując u mnie wystarczyło drgnąć antena o 1-2mm w prawo.
btw. Antenę mam od n-ki siatkową :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='jacky' post='24305' date='25.11.2006, 20:05 ']
Objawy miałem jak wiekszość z Was. TVP jakość 0%. Przesunąłem antenę dosłownie 1mm w prawo stojąc do niej twarzą po drobnych korektach konwerterem mam jakość 26%-32% zas na TVN 94-98%. Początkowo zgodnie z sugestiami z infolini kreciłem tylko konweterem ale efekt był zaden. Podsumowując u mnie wystarczyło drgnąć antena o 1-2mm w prawo.
btw. Antenę mam od n-ki siatkową :rolleyes:
[/quote]

Wystarczylo? To poczekaj az pogorszy sie pogoda i sygnal spadnie do 10 - 20%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam. Ostatnio N-ka zmieniła nadawanie całej paczki TVP na nowy transponder i były w zwązku z tym problemy techniczne.Po zmianie transpondera zauważyłem gorszą jakość odbioru[obraz] całej paczki TVN-w.Czy ktoś to zauważył?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='a75bb55cc44' post='24392' date='26.11.2006, 13:05 ']
Witam. Ostatnio N-ka zmieniła nadawanie całej paczki TVP na nowy transponder i były w zwązku z tym problemy techniczne.Po zmianie transpondera zauważyłem gorszą jakość odbioru[obraz] całej paczki TVN-w.Czy ktoś to zauważył?
[/quote]
Nie !! raczej na gorsze sie nic nie zmieniło ! jest na TVN24 jak by taka mgiełka ale to chyba mi sie tak tylko wydaje bo tam jest dużo niebieskiego wystroju !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
wisio - chyba nie wydaje Ci się. Ja zauwazyłem to kilka dni temu. Na TVN i TVN24 jest gorszy odraz. Widac jakąś lekką kaszkę i lekko rozmyty obraz jest. Chyba jednak coś pokombinowali.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='a75bb55cc44' post='24392' date='26.11.2006, 13:05 ']Ostatnio N-ka zmieniła nadawanie całej paczki TVP na nowy transponder i były w zwązku z tym problemy techniczne.Po zmianie transpondera zauważyłem gorszą jakość odbioru[obraz] całej paczki TVN-w.[/quote]
Jedno z drugim nie mogło mieć nic wspólnego, bo TVNy nadawane są z innego transpondera niż TVP i pomniejsze kanały n.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Pomimo wszystko będe się upierał przy swoim. Na TVN i TVN 24 mam od kilku dni jakby gorszy obraz. Nawet moja piekniejsza połowa zauważyła. A tak na marginesie jak włączam HBO to od razu dostaję od niej reprymendę , że obraz wygląda jak ze starego magnetowidu VHS :-) Szkoda , ze N nie ma oferty premium bo prawdopodobnie nie zastanawiałbym się nawet sekundy nad zmianą platformy. Czekam na VOD w N - jeśli ferta będzie cieńka to jednak zostanę z Cyfrą i będę miał tylko nadzieję , że wykombinują jakiś nowy transponder i spokojnie poczekam na HD w Cyfrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='a75bb55cc44' post='24392' date='26.11.2006, 11:05 ']
[/quote]
Witam podzielam spostrzeżenie przedmówcy,u mnie zniknęły wszystkie programy tvp-publiczne,axn,cinemaxy i kilka innych,próby ustawienia nie odnisły skutku,nawet po wymianie konwertera na SF-10-MAXIMUM,digital technology,zalecany do HD,przy antenie KORABA-70cm,udało się uzyskać maksymalnie 14% jakości sygnału,przy sile sygnału=87% i to przy bezchmurnym niebie o godz.14-tej,wieczorem już sygnał zniknął i w ten sposób nie mam większości polskich kanałów i części tematycznych,a konsultanci n-ki odmawiają podania częstotliwości nowego transpondera,nie wiadomo dlaczego-czyżby się wstydzili,chyba tak bo mają czego od początku tworzą tylko problemy,brak instalatorów,brak możliwości ułożenia własnej listy programów W WYBRANEJ PRZEZ SIEBIE KOLEJNOŚCI,oraz niesprawny skype,co wiąże się z naciąganiem na koszty rozmów przez info linię,czas oczekiwania to średni 20 minut-chyba mają jakiś układ z tp,ogólnie cały ten system to naciąganie ludzi,a ha zapomniałem po zmianie transpondera doszły zakłócenia w dżwięku cyfrowym-bardzo miłe niespodzianki od n-ki,bez uprzedzenia kasują część programów i inne ciekawostki,które już wymieniłem.Życzę miłego odbiru i CIERPLIWOŚCI,bo mi już zaczyna jej brakować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a ja dla odmiany pochwalę. wg mnie ten nowy transponder jest jakiś lepszy.
tvp1/2 mam teraz z jakością 100% (i ani drgnie) a wcześniej było około 70%.
i dzięki temu BER jest na 0.
niestety programy HD (np. discovery) dalej lecą z jakiegoś dziwnego transpondera i nie mogą osiągnąć jakości takiej jak kanały z pozostałych dwóch transponderów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='MazaQ77' post='15855' date='19.10.2006, 14:33 ']
Witam!

po raz kolejny to samo, sila sygnalu 92-94%, jakosc sygnalu 0%, na dachu siedze od piatku... przesuwam antene o milimetr i czekam (wzoruje sie na antenie sasiada - cyfra+) i NIC... zadzwonilem w koncu na infolinie i pytam czy mozliwe ze cos jest walniete na co Pani bez skrepowania: tak oczywiscie jest taka mozliwosc wiec pytam czy byly juz takie przypadki, na co Pani: tak byly ale wiecej nie moge powiedziec... eh, macie moze jakis pomysl? czytalem o tunerach analogowych jako pomoc ale niestety nie mam takowego, na sasiada nie mam co liczyc (z gory mowie ze to gbur). mieszkam w wesolej, moze macie jakis pomysl bo jeszcze ze dwa dni i po prostu spale cala ta n-ke...

pomocy!

pozdrawiam szczesliwcow, ktorym cos odbiera tak jak powinno...
[/quote]

Witam,mam ten sam problem od kiedy zmienili transponder,nic nie pomogły zmiany ustawień konwertera,więc kupiłem nowy do HD i coś ruszyło ale jakość sygnału na tvp była rzędu 10-14%,przy sile sygnału 87% i to w bezchmurny słoneczny dzień, w nocy niespodzianka,zero sygnału wniosek jeden nka robi sobie żarty z klientów,zmienia bez sensu coś co dobrze działało na bubel i męcz się bracie,i oczywiście utajnili częstotliwość nowego transpondera,chyba żeby nie ukradli satelity,co do spalenia to popieram,ja też już tracę cierpliwość,skypa wyłączyli,dodzwonić się ciężko i do tego można pogadać tylko nie doinformowanymi panienkami,a one czasem mówią bzdury,techników ukryli o ile ich mają,tak jak mieli mieć instalatorów i gdzie oni są,bo w warszawie ich nie spotkałem.Ogólnie rzecz biorąc firma neovision iti nie należy do rzetelnych i chyba powinien się nią zainteresować urząd ochrony praw konsumenckich.pozdrawiam w warszawie też żle odbiera na wolumenie-instalatorzy też nie mają dobrego zdania o tej platformie.POZDRAWIAM I ŻYCZĘ CIERPLIWOŚCI W NADĄŻANIU ZA EUROPĄ Z TAKĄ OBSŁUGĄ KLIENTA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='klient' post='24532' date='26.11.2006, 21:47 ']
Witam podzielam spostrzeżenie przedmówcy,u mnie zniknęły wszystkie programy tvp-publiczne,axn,cinemaxy i kilka innych,próby ustawienia nie odnisły skutku,nawet po wymianie konwertera na SF-10-MAXIMUM,digital technology,zalecany do HD,przy antenie KORABA-70cm,udało się uzyskać maksymalnie 14% jakości sygnału,przy sile sygnału=87% i to przy bezchmurnym niebie o godz.14-tej,wieczorem już sygnał zniknął i w ten sposób nie mam większości polskich kanałów i części tematycznych,a konsultanci n-ki odmawiają podania częstotliwości nowego transpondera,nie wiadomo dlaczego-czyżby się wstydzili,chyba tak bo mają czego od początku tworzą tylko problemy,brak instalatorów,brak możliwości ułożenia własnej listy programów W WYBRANEJ PRZEZ SIEBIE KOLEJNOŚCI,oraz niesprawny skype,co wiąże się z naciąganiem na koszty rozmów przez info linię,czas oczekiwania to średni 20 minut-chyba mają jakiś układ z tp,ogólnie cały ten system to naciąganie ludzi,a ha zapomniałem po zmianie transpondera doszły zakłócenia w dżwięku cyfrowym-bardzo miłe niespodzianki od n-ki,bez uprzedzenia kasują część programów i inne ciekawostki,które już wymieniłem.Życzę miłego odbiru i CIERPLIWOŚCI,bo mi już zaczyna jej brakować.
[/quote]

Zloz reklamacje na Nlini (tak jak ja), tak aby byl slad. Im wiecej osob zglasza problemy tym wieksza sznasa ze cos zmienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
główny problem jaki macie to pewnie źle ustawiona antena/konwerter?
takie sprawy chyba najlepiej omawiane są na forum [url="http://skysunsat.pl/"]http://skysunsat.pl/[/url]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='klaus71' post='24544' date='26.11.2006, 22:37 ']
główny problem jaki macie to pewnie źle ustawiona antena/konwerter?
takie sprawy chyba najlepiej omawiane są na forum [url="http://skysunsat.pl/"]http://skysunsat.pl/[/url]
[/quote]

Problemem jest dramatycznie niska moc sygnalu a nie zle ustawione anteny. Jesli odbierasz wszytkie kanaly FTA , TVNy z jakoscia 100% DISCOVERY 90% a kanaly z nowego transpordera 10% to powiedz co moze byc tu nie tak...Twoja antena czy moze cos innego...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
u mnie na nowym transponderze (tvp1/2) jest siła 85% i jakość 96-100% (dzisiaj o dziwo pojawił się BER niezerowy).
na transponderze z tvn mam siłę 67 i jakośc 100%.
zatem wg mnie nowy transponder wydaje się podobny do tego starego.

wychodzi że problemem może być albo głowica w nboxie która słabo odbiera transmisje DVB-S2 albo sam system DVB-S2.
bo pewnie oba transpondery należą do tej samej wiązki (więc i mają taką samą moc).
a problemów nie mają ci którzy mają bardzo dobrze ustawione anteny i czułe konwertery.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='klaus71' post='24565' date='27.11.2006, 00:05 ']
a problemów nie mają ci którzy mają bardzo dobrze ustawione anteny i czułe konwertery.
[/quote]

Dokładnie. Antena minimum 85 i konwerter 0,2 dB i nie ma problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mam antene 85 i konwerter 0,2 i uwierz mi ze problemy sa. Jesli masz jakies watpliwosci to zapraszam do siebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='kamcyk26' post='24590' date='27.11.2006, 08:22 ']
Mam antene 85 i konwerter 0,2 i uwierz mi ze problemy sa. Jesli masz jakies watpliwosci to zapraszam do siebie.
[/quote]
Potwierdzam, są problemy ;-(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gdyby nie ten temat to chyba bym nie wiedział, że coś się zmieniło.
Jednak poprzednio na TVP i podobnych jakość miałem 86-100
Na TVN-ach jakość 100
Na Discovery jakość 84-92
Na Luxe-HD 100
A teraz
TVP - 66
TVN - 100
Discovery - 92-100
Luxe-HD - 100
Antena 80cm, konwerter quad 0.2
Każda zmiana ustawienia anteny spowoduje spadek na Discovery i dlatego niczego nie ruszam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi