Skocz do zawartości
krynio

Jaką macie jakość/siłę sygnału w NBOXIE?

Rekomendowane odpowiedzi

[quote name='Tynio' post='19038' date='01.11.2006, 13:23 ']
Antena 80 cm TRIAX TD + Konwerter Golden Interstar Single GI-201 Platinum X
+ 24m przewodu
Mieszkam we wrocku i jest tak dziwnie że szok !
Na TVP 1 i 2 oraz np Discovery HD jest siła około 85-92%a jakość 80-95%
Ale jak dam tylko na TVN lub jakieś inne kanały z TVN odrazu jest siła około 68-69%
ale jakość to już wacha sie w przedziale 95-100% i co jest lepsze ja nie widzę by coś sie działo niepokojącego w obrazie.
Jak kilka dni temu była ulewa i wiatry to siła spadła o około 4-8% ale ale jakośc już wiecej o jakieś 6-10%

Będe wdzieczny o napisanie co jest ważniejsze jakość czy siła jak kręce anteną to spada mi jakosć ale rosnie siła lub odwrotnie.
Na zakończenie dodam że w temacie SAT jestem zielony a ustawiłem antene w ciagu 10 minut :P
Pierwszy raz kontakt z anteną :D

Tynio

Pozdrawiam
[/quote]
Witam
jest informacja na tym forum odnośnie ustawienia anteny w przyklejonych. Najważniejsza jest jakość to ona decyduje o poprawnym odbierze programów siła to moc sygnału między konwerterem a odbiornikiem najważniejsza jest więc jakość !!!!
PZDR Greeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mam to samo co Dober. Również okolice Poznania.
Po wymianie przewodu, anteny i konwentera, na tvn mam siłę 70, jakość 95, i jest ok, a na pozostałych czyli 1,2,3, discovery, nsport, siła 100, jakość 100 i tnie się jak cholera. Mi też kazali krecić. Tylko uprzejmie pytam się pana w partyline co ja mam kręcić, jeśli mam na obu paskach maksa, na co mi odpowiada, ze tak mu kazał powiedzieć przełożony. Coś tu śmierdzi...???!!! Edytowane przez Slawmax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
od trzech dni krece czym sie da - antena, konwerterem etc.
rezultat?? bez zmian - fta i TVNy ok, reszta sieczka...

2x dzwonilem na party line - "przelozony powiedzial..."

zaraz dzwonie 3 raz...

zaczynam sie zastanawiac, czy to aby nie przypadkiem wina sprzetu??

ps. polsat cyfrowy i cyfra+ dzialaja bez zastrzezen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Warszawa - [b]Ursus[/b]
Antena Corab 800 + Konwerter Golden Interstar Single GI-201 Platinum X
+ 10m przewodu Vivanco KX710
Antenę udało mi się ustawić dziś w 10 minut w deszczu i przy wiejącym wietrze, ale to był chyba wielki fart. Spojrzałem na talerze u sąsiadów i odrazu złapałem siłę i jakość, potem poszło już jak po maśle.
Obecnie mam w zależności od programu [b]siłę 80-100 i jakość 80-100[/b]
Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A mnie się wydaje, że słabe discovery i skakająca jakość to będzie chyba wina starszego konwertera. Sam mam antenę 120 cm i kilkuletni konwerter samsunga. Chodziła na tym cyfra i wizja i nie było żadnych problemów. Te kilkuletnie konwertery miały czułość coś około 0,9 Db i wtedy to był standard. Konwertery kupowane teraz mają w standardzie 0,2 Db lub 0,3 Db. Wbrew pozorom to bardzo duża różnica. Sam mam zwiechy tych discovery przy sile sygnału 100% i jakości 85- 100% (tyle że ta jakość skaka- raz jest max a za chwilę zero) Ferguson 5018ci chodzi na tym konwerterze i zawsze ma siłę 100%. Antena jest chyba dobrze ustawiona na satelitę- ustawiałem ją co prawda kilka lat temu ale analogowy tuner z ustawionym TVN chodzi z bardzo dobrą jakością- żadnych choćby najmniejszych dropów. Tak więc wydaje mi się, że problem tkwi i samym n-boxie ( bo nie ja jeden mam takie problemy z odbiorem) albo w starszym mniej czułym konwerterze. Ciekawy jestem waszego zdania w tym temacie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='filolog' post='20448' date='06.11.2006, 12:55 ']
A mnie się wydaje, że słabe discovery i skakająca jakość to będzie chyba wina starszego konwertera. Sam mam antenę 120 cm i kilkuletni konwerter samsunga. Chodziła na tym cyfra i wizja i nie było żadnych problemów. Te kilkuletnie konwertery miały czułość coś około 0,9 Db i wtedy to był standard. Konwertery kupowane teraz mają w standardzie 0,2 Db lub 0,3 Db. Wbrew pozorom to bardzo duża różnica. Sam mam zwiechy tych discovery przy sile sygnału 100% i jakości 85- 100% (tyle że ta jakość skaka- raz jest max a za chwilę zero) Ferguson 5018ci chodzi na tym konwerterze i zawsze ma siłę 100%. Antena jest chyba dobrze ustawiona na satelitę- ustawiałem ją co prawda kilka lat temu ale analogowy tuner z ustawionym TVN chodzi z bardzo dobrą jakością- żadnych choćby najmniejszych dropów. Tak więc wydaje mi się, że problem tkwi i samym n-boxie ( bo nie ja jeden mam takie problemy z odbiorem) albo w starszym mniej czułym konwerterze. Ciekawy jestem waszego zdania w tym temacie.
[/quote]

Konwerter mam właśnie nowy 0,2dB. Po wielkich poszukiwaniach odpowiedzi dowiedziałem się, że problem z zacinaniem się obrazu i dźwięku (przy sile 100 i jakości 100), może być związany ze zbyt mocnym sygnałem i wymaga wstawienia tłumika sygnału. Coś w tym jest ponieważ zrobiłem tak jak proponował Dober przestawiłem antenę pogorszając jakość i siłę do 60% i zacinania są mniejsze ale obraz jakby gorszy. Dzisiaj spróbuję nabyć tłumik może wreszcie to rozwiąże problem. Na pewno o tym napiszę. Edytowane przez Slawmax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='mecenas64' post='14667' date='15.10.2006, 21:50 ']
ciekawe czy nbox bedzie odbieral poza granicami kraju, np. w niemczech????
Chyba tak, bo polsat tez odbiera itd, to czemu nie n-ka?
<_<
[/quote]
:D Dziala mieszkam w Berlinie Sila 80-90% Jakosc 90% :P

Edytowane przez pio-pio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Talerz 60 cm. siła i jakość sygnału ok. 62% i nic nigdy nie zacinało nawet podczas odfitego deszczu ! nie wim jak bedzie podczas burzy !
Wcześniej siłe i jakość sygnału mialem niemal 100% i nic nie bylo ! to tak kreciłem anteną że sygnał spierdzieliłem na 62% ale teraz jest OKY ! myśle że jak ktoś ma problemy to powinien zmienić konwerer albo zawolać fachowca ktory sie tym zajmuje !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[b]Slawmax[/b] - musisz filtrować wiadomości, bo takiej bzdury o wstawianiu tłumika to nie czytałem od lat. B)
Jak mozna pierw pisać by anteny zmieniać/przestawiać...konwertery....by poprawić sygnał, a potem tekst o wstawianiu tłumika miedzy konwerter a odbiornik DVB (który ma za zadanie prawidłowo sterować pracą konwertera).
Aż dziw - że konkurencja tego nie podchwyciła (może juz wie, ale wietrzy podstęp "wrogich sił Naszej Ludowej Ojczyzny"). :):)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
podawanie siły sygnału i jakości nie ma sensu jak nie podajecie transpondera.
ja mam na TVN (transponder w dvb-s) siłę 66 jakość 100
a na DiscoveryHD (transponder dvb-s2) siłę 72 i jakość 66)

w sumie dziwne. bo chyba się mówiło że dvb-s2 ma dać lepsze pasmo nadawcy i lepszą siłę/jakość wiązki, a wychodzi że jakość sygnału jest znacząco gorsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='Slawmax' post='19440' date='02.11.2006, 17:25 ']
Mam to samo co Dober. Również okolice Poznania.
Po wymianie przewodu, anteny i konwentera, na tvn mam siłę 70, jakość 95, i jest ok, a na pozostałych czyli 1,2,3, discovery, nsport, siła 100, jakość 100 i tnie się jak cholera. Mi też kazali krecić. Tylko uprzejmie pytam się pana w partyline co ja mam kręcić, jeśli mam na obu paskach maksa, na co mi odpowiada, ze tak mu kazał powiedzieć przełożony. Coś tu śmierdzi...???!!!
[/quote]

czytalem na jakims forum ze jak ma sie sila 100, jakos 100 i strasznie tnie na kanalach HD - to znaczy ze ma sie w zla strone przekrecony konwerter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja mam antene Corab 90 cm + n-kowy konwenter, Kraków między blokami i drzewami! Siła różnie zależy od kanału między 70 a 90 %, jakość prawie na wszystkich 100%. Zóty 7,2,8 siła 80% jakość 96 do 100 %. Na antenie N była max 64 %

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='flk' post='14635' date='15.10.2006, 20:34 ']
mi niestety nie pokazuje nigdy 100% jakosci zarowno moc sygnalu , jak i jakosc oscyluje na granicy 60-70 % to max . czasami ponizej tego .

zauwazylem ze np . super jakosc na TVNach , ale juz discovery nie HD , AXNy to totalna porazka , jak jest u was ??? jesli wyreguluje antene bede mial wszedzie 100% i obraz jak zyleta na kazdym kanale ?
[/quote]

Ja mam 100/100 ale antene mam 180

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='mardym' post='22729' date='17.11.2006, 19:03 ']
Ja mam 100/100 ale antene mam 180
[/quote]
A ja mam 89/32, antenę 60, konwerter 0,6 db i nic nie przycina :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam tv HD tylko zwykły. Mam pytanie na jakim sd bedzie najlepszy obraz mi sie wydaje ze na sd 3 s-video może ktos sprawdzał ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czy tylko u mnie brak sygnalu na wszystkich kanalach z transpondera, na ktorym jest TVP?
Przez skype na party-line nie da sie zadzwonic, przychodzi txt, ze sa zajeci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
U mnie w tej chwili świecą ale przed chwilą brat mi zapodawał,że u niego brak jest TVP1,TVP2,Kino Polska

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Podejrzewam, ze jest extremalnie slaby sygnal z transpondera i dziala tam gdzie jest dobra antena. Jaki masz poziom sygnalu na tvn?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
u mnie to samo ...

dzisiaj padla czesc programow na N'ce w tym wsio od TVP ... sygnal jest ale jakosc 0% + wyswietla sie komunikat o zle podlaczonym dekoderze ...

wiadomo co jest grane ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mam pytanie: Jakość 50, siła 70 a na niektórych programach (np. tvp sport, nasn) pisze ze brak syngal - sprawd czy dekoder... ?? Antene zle ustawiona czy co?? JAk wchodze do diagnostyki na tych kanalach to pisze ze sila 89 a le jakos 0. nic nie kumam. prosze o odp. TO moja pierwsza platform wiec nie mam wprawy w te sprawy. pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Oficjalne info z party-line:
Zostal zmieniony transponder z jakiego nadawane sa TVP, AXN, Cinemax.
W zwiazku z tym wystapila awaria, nad ktora technicy juz pracuja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zauważyłem że TVP1. TVP2, TVP SPORT, NASN nadają z nowego transpondera (11.469 GHz, polaryzacja pionowa) i jakość sygnału spadła do ok 20% z ok 70%.

Na paczce Discovery mam jakość ok 75% na TVN24 100%.

Z czego może wynikać tak duża rożnica w jakości ? Antente ustawiałem według tranpondera 11.449 GHz, pol. pozioma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='tyler' post='23649' date='22.11.2006, 20:30 ']
Zauważyłem że TVP1. TVP2, TVP SPORT, NASN nadają z nowego transpondera (11.469 GHz, polaryzacja pionowa) i jakość sygnału spadła do ok 20% z ok 70%.

Na paczce Discovery mam jakość ok 75% na TVN24 100%.

Z czego może wynikać tak duża rożnica w jakości ? Antente ustawiałem według tranpondera 11.449 GHz, pol. pozioma.
[/quote]

No wlasnie dziasiaj rowinez mi sie zrobilo podobnie...
Gdy wchodze z menu do diagnostyki mam jakosc 0, gdy wejde przez menu przez setup+zółty+728 to mam ok 40-50%.
Ktoś się orientuje ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi