Skocz do zawartości
Gmeru

nbox HDTV czyli tuner HDTV od ITI firmy ADB

Rekomendowane odpowiedzi

[quote name='Bebbop' date='28.09.2006, 07:03 ']Osoba ukrywajaca sie pod nickiem Jahhar umiescila w komentarzach na stronie [url="http://www.telewizjanowejgeneracji.pl/"]http://www.telewizjanowejgeneracji.pl/[/url] dosyc ciekawe info:

Czasza tak jak ktoś pisał wcześniej 50zł, konwerter hdtv 99zł opłata instalacyjna w przypadku kiedy ktoś zdecyduje się na zamówienie instalatorów n-ki 150pln, oczywiście do tych wszystkich kosztów trzeba dodać jeszcze opłatę aktywacyjną czyt. zakup nboxa - 99 lub 449 od 12 listopada
[right][post="12222"][/post][/right][/quote]

Cześć Bebbop, dzwoni ci i prawie w dobrym kościele.

Albo ty coś pokreciłęś albo przedstawiciel ITI :) .

Podsumujmy i dajmy prawdziwe info (jak ktoś ma wątpliwości to już niedługo sprawdzi).

[size=7][b]UWAGA !!! - DOTYCZY MONTAŻU I ANTENY.[/b][/size]

[b]1. Zestaw antenowy = nowoczesna, perforowana (siatkowa) czasza offsetowa 60 cm prod. Corab plus markowy konwerter Alps (nie robiony w Chinach) - cena 60 zł tzn. opłata aktywacyjna wynosi wtedy 99,- zł + 60,- zł = 159,- zł.

2. Montaż = nie ma ustalownej ceny montażu, sprzedawca pośredniczy w umówieniu klienta z instalatorem. To klient sam decyduje czy chce dostać taki kontakt czy nie, czy potrzebuje montaż czy nie. Klient umawia się i płaci instalatorowi tak jak się umówią. W zależności od miejsca w Polsce i stopnia komplikacji montażu taka usługa powinna kosztować od 70,- zł do 150,- zł. Tak jak napisałeś jeżeli ktoś ma antenę ustawiona na HotBird-a, czyli np. po Cyfrze lub Polsacie może ją uzyć, podpinając tylsko sam nbox.

3. Opłata instalacyjna 99,- zł - NIE MA CZEGOŚ TAKIEGO. Jest opłata aktywacyjna 99,- zł (z antena opisane wyżej)

4. Prawdą jest, że jak wejdzie nbox z recorderem to będzie można wymienić zwykłego dopłacając różnicę w opłacie aktywacyjnej.[/b]

[b][size=7][color="red"]Mam prośbę, nie wprowadzajcie nikogo w błąd jak nie macie SPRAWDZONYCH informacji.[/size][/color][/b]Pozdro.

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='zibi61' date='28.09.2006, 10:00 ']Poza tym niech się lepiej N-ka zastanowi z tym blokowaniem ASTRY, bo może stracić wielu potencjalnych klientów - chyba też do tych straconych sie zaliczę. Przecież zezy na inne satki to dzisiaj standard. Brak możliwości ogladania ASTRY to wielki krok ale do tyłyu, a nie do przodu. Myślę że samobója sobie nie strzelą takim posunięciem. Pozdrawiam.
[right][post="12224"][/post][/right][/quote]

Proponuję jeszcze Siriusha, Thora i ... całe niebo.

N-ka sprzedaje Ci usługe oglądanie "siebie" a nie wszystkiego, nawet z Astry. Skoro dziś oglądasz Astrę tzn. masz z czego, masz set-top box którym to odbierasz. W zwi ązku z tym nbox nie jest ci do tego konieczny, najwyżej będziesz szpanował 2-oma tunerami i będziesz trendy :) .

Zawsze możesz zmienić konwerter na twina lub quada, ew. dostawić drugą antenę. Przecież chesz oglądać !!!

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='pmcomp' date='28.09.2006, 08:49 ']Proponuję jeszcze Siriusha, Thora i ... całe niebo.

N-ka sprzedaje Ci usługe oglądanie "siebie" a nie wszystkiego, nawet z Astry. Skoro dziś oglądasz Astrę tzn. masz z czego, masz set-top box którym to odbierasz. W zwi ązku z tym nbox nie jest ci do tego konieczny, najwyżej będziesz szpanował 2-oma tunerami i będziesz trendy  :) .

Zawsze możesz zmienić konwerter na twina lub quada, ew. dostawić drugą antenę. Przecież chesz oglądać !!!

Pozdro.
[right][post="12227"][/post][/right][/quote]

Jesteś takim HD-maniakiem i nie chcesz oglądać na nboxie programów HD z innych satelitów? Oczywiście że mam z czego oglądać HB i ASTRĘ, ale nie w HD, a o to chyba chodzi w tym całym interesie. Bez HD to ta cała zabawa z N-ką nie miałaby dla mnie sensu. N-ka bez żadnych nakładów udostępniając inne satelity napewno zyskałaby jeszcze więcej klientów. Ale to tylko moje zdanie. Nie zależy mi na tym żeby być trendy i szpanować tunerami tylko mam dość stawiania wieży z tunerów pod TV. Jeden tuner - a odbiera wszystko - to dopiero jest szpan i takie powinno być trendy. Pozdrawiam.

Edytowane przez zibi61

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ktos kiedys pytal o wymairy nboxow. moze to byc istotne przy ukladaniu sprzetu w piramidke, zamawianie polek u stolarza itd... mniej wiecej ok 33cm szer i ok 6cm wys.

[quote name='Bero' date='26.09.2006, 18:18 ']Panowie technicy z ADB:
Proszę dodajcie do nbox HDTV recorder złącze SATA, tak żeby można było podłączyć do tunera zewnętrzny dysk SATA i nagrywać więcej programów na PVR :o
Proszę o wyjście SATA.
[right][post="12050"][/post][/right][/quote]

wszystkie requesty powinny byc kierowane bezposrednio do n-ki.
adb moze sobie dokladac na stb co chce, a potem iti zerwie umowe bo boxy beda niezgodne z ustalona specyfikacja :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam pmcomp.
Nic nie zmienialem w tresci, ktora zamiescilem powyzej. Wszystko bylo zacytowane , nie bylo zadnej ingerencji z mojej strony :) Chcialbym rowniez przeprosic za wklejanie niesprawdzonych informacji a tym samym wprowadzaniem innych w blad :o

Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote]Osoba ukrywajaca sie pod nickiem Jahhar umiescila w komentarzach na stronie [url="http://www.telewizjanowejgeneracji.pl/"]http://www.telewizjanowejgeneracji.pl/[/url] dosyc ciekawe info:

Czasza tak jak ktoś pisał wcześniej 50zł, konwerter hdtv 99zł opłata instalacyjna w przypadku kiedy ktoś zdecyduje się na zamówienie instalatorów n-ki 150pln, oczywiście do tych wszystkich kosztów trzeba dodać jeszcze opłatę aktywacyjną czyt. zakup nboxa - 99 lub 449 od 12 listopada[/quote]

Czy faktycznie, żeby odbierać kanały HD trzeba bedzie dokupić konwerter HDTV? Korzystając z tradycyjnego konwertera nie będę miał możliwości ich odbioru? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czyli cena zaczyna powoli iść do góry, 449 dekoder + konwerter HDTV i do tego twin + drugi kabel.
O co tu chodzi z tym "konwerterem HDTV" to sprawdzone info? Ktoś tu na forum testuje kartę DVB-S KNC S2 może się wypowie czy to prawda. Bo ten konwerter to mnie zaskoczył!

Cytat "Ntv ma wykorzystywać stare instalacje po cyfrze czy polsacie wystarczy tylko zmiana konwertera w przypadku kiedy ktoś będzie chciał oglądać w hd ( mowa o 3 kanałach discovery hd, nsport hd i ten trzeci najprawdopodobniej showtimehd-od listopada)" - Ja nie mam tv HD, ale przecież spokojnie mógłbym je oglądać na normalnym TV (przeskalowane do SD), czyli nie mając konwertera HDTV bym ich wogóle nie odbierał?

Edit
Moment, moment... ale przecież CAŁY pakiet ma iść w S2, to chyba jednak z tym konwerterem HDTV to bzdura (mam taką nadzieje).. Edytowane przez k@li111

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czytać Panowie ,czytać.6 postów wyżej -czerwonym drukiem. Edytowane przez ANDPOL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='k@li111' date='28.09.2006, 13:34 ']Czyli cena zaczyna powoli iść do góry, 449 dekoder + konwerter HDTV i do tego twin + drugi kabel.
O co tu chodzi z tym "konwerterem HDTV" to sprawdzone info? Ktoś tu na forum testuje kartę DVB-S KNC S2 może się wypowie czy to prawda. Bo ten konwerter to mnie zaskoczył!

Cytat "Ntv ma wykorzystywać stare instalacje po cyfrze czy polsacie wystarczy tylko zmiana konwertera w przypadku kiedy ktoś będzie chciał oglądać w hd ( mowa o 3 kanałach discovery hd, nsport hd i ten trzeci najprawdopodobniej showtimehd-od listopada)" - Ja nie mam tv HD, ale przecież spokojnie mógłbym je oglądać na normalnym TV (przeskalowane do SD), czyli nie mając konwertera HDTV bym ich wogóle nie odbierał?

Edit
Moment, moment... ale przecież cały pakiet ma iść w S2, to chyba jednak z tym konwerterem HDTV to bzdura (mam taką nadzieje)..
[right][post="12259"]<{POST_SNAPBACK}>[/post][/right][/quote]

no dobrze kwota rosnie ale bez przesady! W detalu antena + konwerter wyjda drozej niz w "n". Taki zestaw w "n" to prawie jak darmo. Nie ma konwertera HDTV. Kwota aktywacji 99zl i 449zl (PVR) to tez moim zdaniem przyzwoita kwota. Wiec caly zestaw mozna zlozyc za wmiare atrakcyjna cene.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='ANDPOL' date='28.09.2006, 14:39 ']Czytać Panowie ,czytać.6 postów wyżej -czerwonym drukiem.
[right][post="12260"]<{POST_SNAPBACK}>[/post][/right][/quote]

A czy kable,mocowania itp są juz w cenie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='Speed' date='28.09.2006, 17:10 ']A czy kable,mocowania itp są juz w cenie ?
[right][post="12264"]<{POST_SNAPBACK}>[/post][/right][/quote]
Moze jeszcze dorzuca flaszke zeby oblac i szmpana rzeby ochrzcic ?
Mocowania do anteny beda bo to jest w zestawie z antena ale kabelek bedzie trzeba zakupic samemu. Przecierz jak wol jest powiedziane 99 lub 450 to koszt AKTYWACJI. Nie ma tam slowa o instalacji antenowej. Tylko c+ dawalo antene za 1zl. Do tej anteny dawali kiepskie konwertery ktore padaly jak muchy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
nie pisałem o aktywacji tylko o cenie anteny i całego jej "osprzetu". Pytam, bo potem sie okarze jeszcze 100 pierdół, wiec daruj sobie te ironie. Edytowane przez Speed

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

rozumiem ze tuner n-ki podlaczam poprzez komponent do telewizora hd-ready (plasma badz lcd) i bede mogl ogladac 3x kanaly w hdtv z oferty n-ki w hd - czyli np. nadawany sygnal/material 720p widze na TV 720p ?

Pozdrawiam serdecznie piszac tylko prawa reka :blink:
Adam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
tak mi wpadl do glowy taki pomysl w piatkowy ranek : z racji tego ze nboxy z recorderem beda sprzedawane "w pozniejszym czasie" (sprzedawane to za duzo powiedziane oczywiscie) to pewnie rowniez w pozniejszym czasie beda rozprowadzane zestawy ssatelitarne do nich. a jesli chce ogladac "n" od samego poczatku to kupie sobie zestaw do nboxa bez recordera (czyli z opisow wyglada mi na to ze inny niz do recordera) i potem, przy odbiorze recordera bede musial kupic zestaw z twinem i kłasc nowy kabel w mieszkaniu - na to mi wyglada. czyli teoretycznie - dwa razy wydatek na antene i konwerter.
problemu nie ma jesli mam w domu jakas instalacje (tak jak ja - pozostalosc po C+) i zgodnie z tym co mowili przedstawiciele ITI wystarczyc ma tylko podpiecie nboxa do instalaci skierowanej na HB, ale pewnie nie kazdy ma juz w domu antene.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba rozsadnie byloby sprzedawac anteny+konwertery od 12 pazdziernika a wiec od startu N-Boxa HDTV. No chyba ze panowie z N pomysleli ze ktos sobie kupi N-Boxa i przez miesiac bedzie sobie na niego patrzyl i czekal na antene i konwerter, ktore to zostana wprowadzone do sprzedazy wraz z N-Box Recorderem :blink:
Ale jak zwykle wszystkiego dowiemy sie po 12.10.

Nie kazdy ma przeciez antene na balkonie/dachu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='k@li111' date='28.09.2006, 13:34 ']Bo ten konwerter to mnie zaskoczył![/quote]

Chyba za n wszyscy tu pisza o konwerterze HDTV. Chodzi chyba o konwerter do zestawu PVP/VOD - twin. Niestety konweter podwojny kosztuje wiecej niz 2 konwertery pojedyncze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
skoro do recordera wymagany bedzie konwerter typu twin, to jesli wymienimy za doplata nboxa na nbox'a recordera to bedziemy musieli tez wymienic konwerter - i teraz pytanie - czy kaza nam za niego jeszcze raz placic czy tez beda wymieniac zwykle konwertery na twin. imho raczej to pierwsze, bo przeciez mieliby balagan z tym sprzetem niesamowity.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mam 2 anteny - obecna cyfry i stara wizji tv. Dzisiaj jak sprzatalem dotarlo do mnie, ze z dachu leca dwa kable (po jednym od kazdej anteny) i tak mnie naszlo - czy w ten sposob bedzie mozna podlaczyc sie do nboxa recordera? Tzn. sa dwa kable z dwoch 60cm anten - czy to wystarczy? Edytowane przez pbuda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='Headstar_PL' post='12312' date='29.09.2006, 10:49 ']tak mi wpadl do glowy taki pomysl w piatkowy ranek : z racji tego ze nboxy z recorderem beda sprzedawane "w pozniejszym czasie" (sprzedawane to za duzo powiedziane oczywiscie) to pewnie rowniez w pozniejszym czasie beda rozprowadzane zestawy ssatelitarne do nich. a jesli chce ogladac "n" od samego poczatku to kupie sobie zestaw do nboxa bez recordera (czyli z opisow wyglada mi na to ze inny niz do recordera) i potem, przy odbiorze recordera bede musial kupic zestaw z twinem i kłasc nowy kabel w mieszkaniu - na to mi wyglada. czyli teoretycznie - dwa razy wydatek na antene i konwerter.
problemu nie ma jesli mam w domu jakas instalacje (tak jak ja - pozostalosc po C+) i zgodnie z tym co mowili przedstawiciele ITI wystarczyc ma tylko podpiecie nboxa do instalaci skierowanej na HB, ale pewnie nie kazdy ma juz w domu antene.[/quote]

Możesz sobie zapodac od razu antenę z TWINem a potem wymienić tylko nbox'a.

Pozdro

[quote name='pbuda' post='12387' date='30.09.2006, 13:07 ']Mam 2 anteny - obecna cyfry i stara wizji tv. Dzisiaj jak sprzatalem dotarlo do mnie, ze z dachu leca dwa kable (po jednym od kazdej anteny) i tak mnie naszlo - czy w ten sposob bedzie mozna podlaczyc sie do nboxa recordera? Tzn. sa dwa kable z dwoch 60cm anten - czy to wystarczy?[/quote]

Jak lecą ci dwa kable to jeste ś w domciu :) .
Kupujesz dobr a czaszę offsetową (np 1m) z konwerterem QUAD. Dwa kabelki dajesz do nbox'a recordera, jeden do konkurencji n-ku a czwarty zostaje ci ... na bonusa od n-ki o czym już niedługo.

Pozdro.

[quote name='Headstar_PL' post='12333' date='29.09.2006, 17:15 ']skoro do recordera wymagany bedzie konwerter typu twin, to jesli wymienimy za doplata nboxa na nbox'a recordera to bedziemy musieli tez wymienic konwerter - i teraz pytanie - czy kaza nam za niego jeszcze raz placic czy tez beda wymieniac zwykle konwertery na twin. imho raczej to pierwsze, bo przeciez mieliby balagan z tym sprzetem niesamowity.[/quote]

Możesz od razu zapodać czaszę (lepszą i fajniejszą = trendy) z konwerterem TWIN.

Pozdro.

[quote name='sponn' post='12313' date='29.09.2006, 11:00 ']Chyba rozsadnie byloby sprzedawac anteny+konwertery od 12 pazdziernika a wiec od startu N-Boxa HDTV. No chyba ze panowie z N pomysleli ze ktos sobie kupi N-Boxa i przez miesiac bedzie sobie na niego patrzyl i czekal na antene i konwerter, ktore to zostana wprowadzone do sprzedazy wraz z N-Box Recorderem :)
Ale jak zwykle wszystkiego dowiemy sie po 12.10.

Nie kazdy ma przeciez antene na balkonie/dachu...[/quote]

Tak włąsnie będzie :):);) .

Pozdro

[quote name='Speed' post='12257' date='28.09.2006, 16:11 ']a czy zwykly konwerter bedzie w cenie anteny (50zł) ?[/quote]

60,- zł perforowana (siatkowa) antena Corab z konwerterem markowym ALPS (nie made in China).

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='pmcomp' post='12433' date='30.09.2006, 21:24 ']Kupujesz dobr a czaszę offsetową (np 1m) z konwerterem QUAD. Dwa kabelki dajesz do nbox'a recordera, jeden do konkurencji n-ku a czwarty zostaje ci ... na bonusa od n-ki o czym już niedługo.[/quote]

Ciekawe co nowego n-ka wymyśliła, bo ja mam tylko dwa kable w ścianie :) . A le mam nadzieję, że dowiemy się tego już wkrótce z tego forum.
pozdrufki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='rqsz' post='12468' date='01.10.2006, 13:59 ']Ciekawe co nowego n-ka wymyśliła, bo ja mam tylko dwa kable w ścianie :) . A le mam nadzieję, że dowiemy się tego już wkrótce z tego forum.
pozdrufki[/quote]

ten trzeci kabelek powinienes też mieć w scianie tylko ... w innym miejsu :( ..

Pozdro

[quote name='zibi61' post='12228' date='28.09.2006, 10:36 ']Jesteś takim HD-maniakiem i nie chcesz oglądać na nboxie programów HD z innych satelitów? Oczywiście że mam z czego oglądać HB i ASTRĘ, ale nie w HD, a o to chyba chodzi w tym całym interesie. Bez HD to ta cała zabawa z N-ką nie miałaby dla mnie sensu. N-ka bez żadnych nakładów udostępniając inne satelity napewno zyskałaby jeszcze więcej klientów. Ale to tylko moje zdanie. Nie zależy mi na tym żeby być trendy i szpanować tunerami tylko mam dość stawiania wieży z tunerów pod TV. Jeden tuner - a odbiera wszystko - to dopiero jest szpan i takie powinno być trendy. Pozdrawiam.[/quote]

Od oglądanie czego innego będzie inny box bo nbox jest jak sama nazwa wskazuje tylko do nki :( .

Mam czaszę 1,5m parabolę z pozycjonerem i Dreama 7000. I oglądam co chcę.
Jak wyjdzie Dream 8000 i b ędzie stabilny to pomyślę.

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='pmcomp' post='12433' date='30.09.2006, 21:24 ']Kupujesz dobr a czaszę offsetową (np 1m) z konwerterem QUAD. Dwa kabelki dajesz do nbox'a recordera, jeden do konkurencji n-ku a czwarty zostaje ci ... na bonusa od n-ki o czym już niedługo.[/quote]

[b]JEŻELI W TUNERZE Z HDD SĄ TYLKO DWA GNIAZDA , TO TRZECI KABELEK DO CZEGO MOŻE BYĆ NIBY PRZYDATNY ??? [/b]

[color="#FF0000"]PMCOMP - NIE DAJ SIĘ PROSIĆ , UCHYL RĄBKA TAJEMNICY ! ;)[/color]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
raczej pewnie chodzi o możliwość oglądania innego kanału "n"ki na drugim tv.
pewnie zrobią jakiś prosty i tani modulator podłączany np. do euro i extender dla pilota.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi