Skocz do zawartości
Gmeru

MEGA TEST: LCD Sony KDL-40W5500 kontra LCD Samsung B7000 ( LED TV )

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

17a80c046f1f34eb.jpg

POJEDYNEK NA SZCZYCIE

a095b306470ff7a5.jpg

6465a09cfc4481fd.gif

VS

8403a76231384f05.jpg

16719b2afc482893.jpg

5bc72ff02b383017.jpg

Witam w długo oczekiwanym pojedynku na szczycie. Patrząc na to, co dzieje się na rynku oraz na naszym forum (najbardziej odwiedzane działy i tematy to Sony oraz Samsung), doszedłem do wniosku, że tym razem w szranki staną dwaj zawodnicy wagi ciężkiej, którzy dość widocznie odskoczyli od konkurencji i właściwie są w tej chwili najbardziej widoczni w naszym kraju. Cóż, kryzys chyba dotknął większość firm jednak zarówno po Sony jak i Samsungu, w ogóle tego nie widać. Starają się jak mogą, a nowinkami technologicznymi przyćmili już dawno innych producentów, którzy jedyne co mogą to kopiują niektóre rozwiązania a i to łatwo nie przychodzi (np. 600Hz :lol:) .

Od dłuższego czasu można zauważyć dominację Sony w zakresie nowości technologicznych w przypadku płaskich telewizorów. Pierwszy telewizor OLED, RGB LED (2004 rok), Edge LED (2008 rok, Bravia ZX1), Wireless HD, najcieńszy panel LCD na świecie itd zapewne nie dają spać inżynierom innych firm. Patrząc dziś, właściwie spać nie poszli tylko inżynierowie z Samsunga, którzy powielili wszystko co miało Sony i dzisiaj w końcu możemy porównać dwóch największych rywali i ich technologię. Dzisiaj, dlatego, że rok temu nie bardzo miałem z czym zestawić modeli 55X4500, ZX1 czy EX1 bo konkurencja nie oferowała technologii użytej w tych panelach. Ba, do dziś nie ma z czym porównać do końca takiego EX1 ale może kiedyś w końcu się uda (Samsung zapowiada na koniec roku bezprzewodowość).

Do pojedynku postanowiłem wybrać następujących rywali z zakresu LCD (z różnym podświetleniem):

LCD Sony KDL-40W5500 kontra LCD Samsung B7000

LCD Sony KDL-40V5500 kontra LCD Samsung B650

Już od pewnego czasu korciło mnie do popełnienia takiego zestawienia gdyż wprowadzone przez Samsunga nowe modele LCD, dość mocno namieszały ludziom w głowach i trzeba będzie nieco naprostować większość marketingowego gadania w stylu LED TV (a co to?oled? :unsure: )

Na początek, zabieramy się za pierwszą grupę czyli LCD Sony KDL-40W5500 kontra LCD Samsung B7000. Drugą zostawimy sobie na później.

LED a może OLED, o co w tym wszystkim chodzi?

Może na początek krótko na temat podświetlenia LED, które jest obecnie stosowane w coraz większej ilości telewizorów LCD. No właśnie. LCD a nie LED TV. Dość zaskakującą drogę reklamy podświetlenia LED wybrała firma Samsung, która swoje telewizory LCD TV nazwała LED TV. Cóż, co chwilę dostaje pytania czy to jest OLED? A co to za nowa technologia? A co z LCD? Czy wybrać LCD, Plazmę czy LED.... Eh. No cóż. Nie ma żadnego LED TV. Jest to tylko sposób podświetlenia matrycy w telewizorze LCD, który był już wiele razy użyty np. w modelach Samsunga A7, A9 czy ZX1 Sony (tutaj po raz pierwszy Edge LED).

Na początek krótka historia jak to było naprawdę:

cf80836a3735beac.jpg

Czy podświetlenie LED jest wszędzie takie samo? NIE! Mamy dwa rodzaje podświetlenia diodami LED: Edge oraz RGB z czego tak naprawdę tylko drugie rozwiązanie daje nam znaczącą poprawę jakości obrazu a dokładnie czerni czy też ogólnie kolorów.

LED RGB w technologi Local Dimming pozwala dynamicznie wygaszać pewne obszary podświetlenia matrycy, dzięki czemu można uzyskać głęboką czerń. Tak podświetlane są np. Samsungi serii A9, B9000 czy Sony 46 i 55X4500. Jak najłatwiej wyobrazić sobie wyższość RGB nad białym LEDem? Wyobraźcie sobie, że trzymam czerwony balonik i świecę w niego białą żarówką. Balonik zrobi się czerwony ale nie tak jakbyśmy mieli czerwony balonik i czerwoną żarówkę. Tam już kolor będzie zdecydowanie lepszy.

LED Edge to podświetlanie krawędziowe które pozwala zredukować grubość telewizora, np. Samsungi serii B6000, B7000 i Sony ZX1

info: z posta kolegi Ghrom ( KLIK )+ moje informacje

Na pewno w obu przypadkach mamy do czynienia ze znacznym spadkiem prądożerności i to jest duży plus podświetlenia LED. Do tego telewizory z Edge LED wyglądają niebywale atrakcyjnie. Patrząc na Sony ZX1 mamy wrażenia jakbyśmy patrzyli na panel OLED (0,99cm!). Trochę grubszy ale nadal bardzo zgrabny jest też omawiany Samsung B7000 (tutaj aż ; ) 3cm)

Do tego możemy poczytać jak tłumaczy to strona Sony (skorzystałem gdyż jest to fajnie wytłumaczone):

RGB Dynamic LED

1237382131166.jpg

Używając miejscowego przyciemniania do tworzenia na ekranie określonych ciemnych obszarów, technologia ta osiąga głębszą czerń oraz znacznie wyższy dynamiczny współczynnik kontrastu, jak również większą głębię na każdym obrazie.

Używając czterech osobnych diod LED (czerwonej, niebieskiej i dwóch zielonych) zamiast jedynie białych żarówek, odwzorowuje więcej kolorów z większą precyzją i zapewnia bardziej płynne przejścia pomiędzy najbardziej nawet delikatnymi odcieniami – widzisz zatem obrazy tak, jak widziałbyś je w realnym świecie.

Dynamiczny, bardziej naturalny kolor

1237382104399.jpg

Delikatne podświetlenie RGB Dynamic LED pozwala osiągnąć doskonałą reprodukcję kolorów, której nie da się porównać z obecnie stosowanym podświetleniem CCFL. Stosowana w telewizorach BRAVIA X4500 46 cali i 55 cali, używa nowej technologii miejscowego przyciemniania, pozwalającą uzyskać bogatszą, czystszą czerń od podświetleń CCFL - a także poszerzyć zakres kolorów tak, by dorównywał zakresowi naturalnemu.

Podświetlanie LED Edge

Dzięki zmyślnemu umieszczeniu podświetlenia z boku ramki, a nie za panelem LCD, jak ma to miejsce w konwencjonalnych, podświetlanych telewizorach LCD, telewizor np. ZX1 mierzy zaledwie 9,9 mm w najcieńszym punkcie. Światło jest następnie rozprowadzane na panelu dzięki użyciu specjalnego procesu wąskiego rozpraszania, co pozwala uzyskać żywą i równomierną gamę kolorów.

1237382084031.jpg

I dla przypomnienia WCG-CCFL

Podświetlenie WCG-CCFL (Wide Colour Gamut Cold Cathode Fluorescent Lighting) występujące w wielu telewizorach, odwzorowuje widmo kolorów około 30% szersze od konwencjonalnych podświetleń CCFL. Używając specjalnych materiałów do pokrycia żarówek fluorescencyjnych, tworzy znacznie większą ogólną paletę kolorów. Dzięki temu, jakość kolorów na ekranie jest jeszcze bardziej zdumiewająca.

1237382132609.jpg

W teście przekonany się zatem jak sprawuje się standardowe podświetlenie CCFL (W5500) w zestawieniu z Edge LED w Samsungu B7000.

Sony KDL-40W5500 kontra Samsung B7000

Samsung B7000

3c6082dc6a8f9645.jpg

d13c6010ed93b5ee.jpg

Wygląd:

Pudło spore, pomimo, że w środku siedzi naprawdę smukły panel. Widocznie ma robić wrażenie ;) Co ciekawe, ZX1 był wyraźnie cięższy pomimo, że sporo cieńszy. Huh, pierwsze wrażenie dość mieszane a to ze względu na sposób w jakim trzeba się obchodzić w ekranem. Sprawia wrażenie bardzo delikatnego i jest czymś całkiem nowym patrząc na poprzednie linie Samsunga. No może trochę model A8 przypominał to, co prezentuje sobą B7000. Niby wygląda super nowocześnie ale moje spore wątpliwości budzą materiały użyte do wykonania tej "cudownej" obudowy. Wieje trochę plastikiem (to chyba jakieś pleksi) a z daleka wygląda to niby jak szkło. To samo w przypadku stopy. Nawet sama nóżka jest przezroczysta. Do tego oczywiście po jednym przetarciu cała obudowa jest już porysowana. Cóż. Podsumować można to tak: wygląda ładnie i nowocześnie ale wykonanie jest nie najlepsze (użyte materiały).

801d0d8d5206ea1dm.jpg 9a9a78c0ed690b48m.jpg 36e2f27d1f5d9fa2m.jpg 5c44a29a60cc0a97m.jpg 08f8beb0909fd5bbm.jpg

17a2c07c3c9035f4m.jpg 96545024f391e610m.jpg 3a2af58de69aad86m.jpg 307e35fc9a2cbd27m.jpg

6fe88cce3c9d5448m.jpg 6ce7ee25fe96a1c6m.jpg e805062599045b29m.jpg

Głośniki a raczej głośniczki. Grają naprawdę słabo i nie trudno się domyślić co jest powodem. Nic lepszego zmieścić się nie mogło. Wczoraj oglądałem w pokoju serial z nastawieniem na max czyli 100 i nadal miałem problem ze zrozumieniem gdyż dźwięk skierowany jest do ziemi. Polecam od razu zaopatrzyć się w kino domowe co jednak większość osób robi więc nie jest to aż tak duży problem.

Kabel zasilający bez pomysłu sobie dynda. Nie ma co z nim zrobić...

e258911f02ca8eafm.jpg

Złącza:

c8a14eda192450abm.jpg

0936dc804e74a883m.jpg

Skoro mamy bardzo cienki panel zatem jak została rozwiązana sprawa złącz? Nie do końca wszystko zagrało. Miło, że po serii A8 Samsung nauczył się, żeby nie robić wejść w poziomie ; ) więc tym razem wszystko idzie w pionie, równo z panelem. Ale oczywiście jest zgrzyt. Jak ktoś ma kable HDMI porządnej firmy albo nawet cienkie to będzie miał problem aby je podłączyć bez wygibasów samego kabla. Jak widać na obrazku gruby kabel będzie zwyczajnie wystawał poza obudowę. :unsure: W przypadku złącza component oraz scart (tylko jedno wejście!) należy użyć specjalnych przejściówek. Tylko co one redukują skoro kable i tak będę wisieć za TV? Naprawdę w tym momencie jedyne słuszne rozwiązanie to zewnętrzny tuner tak jak w przypadku Sony tylko, że tam mamy Wireless. Ciężko w LCD z Edge LED zrobić jeszcze złącza co widać dobrze na przykładzie opisywanego modelu. Na koniec warto wspomnieć, że kabli nie ma jak spiąć, ukryć itp. Pomysł jaki nam został zafundowany to użycie.... naklejek:

41bda51ba705e472.jpg

Mamy je przykleić (!) do telewizora na taśmę dwustronną i wpiąć w nie kable.... fajnie, że po 10 minutach kable pod wpływem ciężaru odkleiły mi się i wszystko się rozwaliło (m.in ciepło od ekranu).

Przejściówki scart i component:

5d5ccc43520aba28m.jpg

Za ten element jest najniższa ocena a nigdy nie było z tym problemu w innych modelach.

Dotykowe klawisze funkcyjne:

44422aefeb003375.jpg

Wiele modeli na rynku ma taką funkcję i bardzo tego nie lubię gdyż chociaż rzadko się ich używa to jak już się użyje to palce pięknie zostają na obudowie, którą jak wytrę to robią się ryski. Ah cóż za ciężki żywot użytkownika TV :P

Stopa:

Kolejna wariacja tym razem alla szkło. Przykręca się ja trzema śrubami i radzę być ostrożnym podczas montażu bo wszystko jest wyjątkowo delikatne...Niestety ale widać przez nią kable.... eh.

5a1ca2b8e6a47f08m.jpg e0eac76f2610c6c1m.jpg

35684cd10d9352bb.jpg

Nad stopą w dolnej części obudowy znajduje się czerwone podświetlenie, które można oczywiście wyłączyć:

4abc9b66a1ebe95fm.jpg

W momencie odpalenia TV, odpala się krótka melodia. Też można ją wyłączyć.

Sposób montażu na ścianie może być niespotykany mianowicie:

80f7ab3404113833.pngff2688e312faedb8.png

Dzięki takiemu rozwiązaniu, telewizor może idealnie przylegać do ściany i wygląda to naprawdę dobrze. Jedynym problemem stają się kable (dużym problemem) oraz sposób umieszczenia gniazd HDMI. O tym już inżynierowie Samsunga nie pomyśleli ale pisałem o tym wyżej.

Podsumowując sprawę wyglądu bez rewelacji na jaką by to wszystko wyglądało. Zbyt wiele niedopracowanych elementów powoduje, że uroki cienkości giną w zalewie niedopracowania szczegółów. Znowu trzeba czekać na nowy model, który MOŻE to naprawi.

Pilot:

Nadal kolorowy i wesoły :) Ale za to dobrze leży w dłoni jednak jest wykonany w technice fortepian więc wszystkie odciski palców są na nim widoczne. :D

3efcfbc2c0c94ee9.jpg

aef833d10c7f97bc.jpg

Dodatkowo mini pilot z podstawowymi funkcjami:

639dc449098dd3ae.jpg

3859243441eb6910.jpg

Cały pilot jest podświetlany:

ff60d9ac8a3b4362.jpg

Pierwsze odpalenie i budowa menu ekranowego

W porównaniu do tego co widzieliśmy kiedyś, został dokonany dość spory postęp. Grafika ekranowa naprawdę może się podobać a menu działa bardzo szybko. Co możemy ustawić?

Menu odpowiedzialne za obraz przedstawia się następująco:

01ea664e99d57a03.jpg

W głównym menu obrazu mamy standardowe opcje czyli z góry zdefiniowane parametry obrazu oraz suwaki.

f9dfe072a06b55df.jpg

Na dole dwie kluczowe opcja czyli ustawienia zaawansowane oraz opcje obrazu.

9fc5068077d33dde.jpg

86e0e31a90bd455a.jpg

95cb7a7cdfedb59d.jpg

Ustawienia 100Hz z niespotykaną opcję "customizacji" użytkownika:

129e297cb923b9b7.jpg

Ustawienia przestrzeni kolorów:

16922f4c9ddd5cf1.jpg

Balans bieli:

91a990b22e72fc97.jpg

Na tych ustawieniach będę mógł w dalszej części testu dokonać dokładnej kalibracji ekranu.

Oprócz obrazu ustawienia:

Dźwięk:

d7a3cc9c24743588.jpg

DVB-T MPEG4 i analog:

3e3fb9471c420a1a.jpg

Ustawienia ogólne:

c496418769ab0af6.jpg

Zmiana nazw wejść:

2a9b226ed591e52d.jpg

Aplikacje czyli DLNA o którym więcej później bo to bardzo ważny temat w tym modelu:

32ccacdcb3072306.jpg

Pomoc techniczna (instrukcja itd)

2ca9162c0eb76476.jpg

Zabieramy się za kalibrację i ocenę obrazu

Ilość możliwych ustawień jest naprawdę olbrzymia więc każdy maniak suwaków i opcji poczuje się jak w raju. Możemy dokonywać ustawień od standardowych czynności jak kontrast, kolor czy ostrość po zaawansowane jak balans bieli, gamę, odcień skory czy ustawić przestrzeń kolorów.

Powiem szczerze, że postanowiłem połączyć swoją kalibrację z tym co zostało podane w naszym temacie na forum o serii B7000 czyli:

Tryb - film

Podświetlenie - 4

kontrast - 82

Jasność - 50

Ostrość - 65

kolor - 50

Odcień - Z50/C50

Ustawienia zaawansowane:

Tonacja czerni - ciemna.

Kontrast dynamiczny - niski

Gamma - 0

Odcień skóry - +3

Uwydatnianie krawędzi - wył.

xvYCC -wł.

Ton kolorów - ciepły2

Tryb film - auto2

100Hz Motion Plus - custom z judderem na 5 i resztą na 0

Rozszerzona przestrzeń kolorów zgodna z ITU-R Recommendation BT.709: (http://en.wikipedia.org/wiki/Rec._709)

- Czerwony: R(36), G(9), B(0)

- Zielony: R(42), G(42), B(19)

- Niebieski: R(0), G(12), B(47)

- Żółty: R(51), G(48), B(20)

- Cyjan: R(42), G(48), B(58)

- Purpurowy: R(38), G(16), B(55)

Balans bieli:

- offset : R(25), G(24), B(25)

- wzmocnienie : R(33), G(23), B(25)

Takie ustawienia zagwarantowały dla moich oczu satysfakcjonujący wynik w trybie film. Jednak myślę, że każdy będzie modyfikował ustawienia wedle swoich potrzeb.

Jak świeci Samsung B7000

Telewizor oceniam głównie na podstawie ustawień kinowych czyli nie każdemu pasujących (nie robi takiego wrażenia na nowych użytkownikach płaskich ekranów podnieconych faktem HD co po czasie mija i zaczyna się dostrzegać, że jest nienaturalnie). Jednak tylko w tym przypadku możemy uzyskać obraz jak trzeba: naturalny i bliski rzeczywistemu.

B7000 posiada kilka z góry przygotowanych nastaw od dynamicznego nienadającego się do oglądania aż po kinowy, który w miarę można zastosować jako tryb do oglądania naszych ulubionych filmów. Ja jednak polecam pogrzebać samemu bo można sporo zyskać w obrazie.

Obraz HD:

Do testów wybrałem sobie kilka moich ulubionych pozycji takich jak np. Posejdon na judder, które dobrze pokazują jaką telewizor ma czerń czy chociażby jak działa tryb 100Hz.

Ogromnym zaskoczeniem było dla mnie to, co zobaczyłem w przypadku czerni. Czułem, że ten Edge LED wcale dobrze nie wpłynie na jakość obrazu (mam w pamięci problemy ZX1 opisane w teście na naszym forum) i jak się okazało nie myliłem się. Na pierwszy rzut oka niby wszystko jest ok ale po odpaleniu z boku W5500 od razu w oczy rzucił się problem kontrastu. Idealnie na wprost jest w miarę dobrze ale czarny jest jakiś za bardzo naświetlony ale tylko minimalna zmiana miejsca oglądania powoduje, że zaczyna się tracić dość sporo na jakości. Czerń robi się jasna/fioletowo-niebieska. Cóż, trzeba to zobaczyć na żywo gdyż trudno jest mi ubrać w odpowiednie słowa ten efekt. Widać, że jest tak jakby prześwietlenie czerni. Aż dziw bierze, że w ulotce reklamowej mamy napisane, że jest mega contrast. ZX1 miał podany realny bardzo mały kontrast więc nie było co spodziewać się cudów ale tutaj jest może nie podobnie ale wcale nie DUŻO lepiej. Tylko lepiej. Albo aż.

dc1edbf8fe378cb0m.jpg 613a3a94d797cd72m.jpg

Za to na pochwałę zasługuje to co zostało zrobione w przypadku 100Hz. Zawsze jest tak, że to co oferuje nam producent jest zazwyczaj za mocne i 100Hz zamienia nam film w piękny teatr. Tak było dotychczas w Samsungach. Firma poszła zatem inną drogą i oddała pałeczkę użytkownikowi i teraz my możemy zadecydować czy wolimy efekt maksymalnego teatru czy jednak prawdziwego filmu ale z delikatnie pozbawionym judderu. Oferuje nam to opcja:

9cfa4475c66965bd.jpg

Skoro firma nie mogła się wstrzelić z ustawieniami zatem sami możemy uzyskać złoty środek, który dla mnie jest w miejscu 5. Bravo. Po Toshibie i Sony teraz Samsung dołącza do grupy wyleczonych z problemów teatru. Judder wyeliminowany.

Panel jest niestety ale nierówno podświetlony (tzw. clouding) i mamy tutaj do czynienia z kilkoma plamami widocznymi na ciemnych scenach. Piszę o tym egzemplarzu, który testowałem. Zapewne nie jest to reguła ale fakt odnotowuje. Ponieważ są to jedne z pierwszych Edge LED warto wiedzieć, że niestety ale i tutaj mamy do czynienia z tym efektem.

Jak dla mnie to wyżej wymienione cechy są najważniejsze w przypadku oglądania filmu w HD. Telewizor nie jest idealny i trochę śmiesznie to wygląda, że to co jest wadą czyli Edge LED zostało odkręcone do miana ogromnej zalety, która niestety źle wpływa na jakość obrazu. Design ładny ale jakość obrazu słabsza od konwencjonalnych TV. Ciekawe, czy da się nad tym popracować czy po prostu Edge LED tak ma? Zobaczymy w przyszłości w innych modelach TV od pozostałych firm.

Obraz SD:

Do oceny obrazu SD, użyłem nboxa recordera z n. W ruch poszło kilka klasycznych kanałów jak TVN24, TVN HD (ze względu na sporą ilość upscali 16:9) czy TVP. Reszta w sumie jest dostępna w HD więc nie znęcałem się nad innymi kanałami.

Dla mnie jakość obrazu jest bardzo dobra i porównywalna z tym co robi z SD W5500. Tak jak napisałem dalej w W5500 tak samo tutaj uważam, że są to szczyty tego co można zrobić z obrazem niskiej rozdzielczości. Przy SD wcale nie widać tych wszystkich niedoskonałości widocznych przy HD (chodzi o powyższe problemy z obrazem) a ważne jest to, że nie latają nam po ekranie pixele tylko w miarę wyraźny obraz. Jest ok.

db0f65a0d0282526.jpg

df33d6e58ee3f9e1.jpg

Samsung B7000 obsługuje oczywiście DVB-T MPEG4 czyli naziemną telewizję cyfrową, która jest dostępna w dużych miastach w Polsce

DLNA w Samsungu B7000

d08bf7b0716f87df.jpg

Pamiętam, jaka wrzawa obudziła się na naszym forum gdy okazało się, że nowa seria B prawdopodobnie czyta pliki MKV HD 1080p z wejścia USB. Jak się okazało, stało się to prawdą a Samsung z serią B zaskoczył wszystkich ilością odtwarzanych kodeków. Można powiedzieć, że teoretycznie da się obejść bez żadnego odtwarzacza zewnętrznego chociaż dlaczego teoretycznie? Gdyż jedynym aczkolwiek sporym problemem jest uzyskanie dźwięku przestrzennego co jest niemożliwością więc pozostaje nam oglądanie filmów w 2.0. Trochę słabo :unsure:

Po wejściu w opcje DLNA mamy do wyboru:

528c8082a4919ce5.jpg

Co ciekawe sam telewizor ma swoją pamięć co widać w prawym górnym rogu:

c99bc87b637c7f26.jpg

8187f50b7b881944.jpg

Zdjęcia:

Tutaj małe rozczarowanie gdyż zdjęcia nie są wyświetlane w HD. Dzięki temu szybko się wgrywają jednak jest to dla mnie całkowicie nie zrozumiałe. Oglądanie zdjęć na LCD to nowa jakość a tu taka ftopa.

4c82a07725a9e2d3.jpg

Samsung vs Sony

d24836a72a18f4ebm.jpg

Muzyka:

Tutaj z kolei wszystko działa jak w przenośnym mp3 playerze :) Nawet widać okładki płyt. Ładna grafika, nie jest tak surowo jak w W5500.

e01ba849581306f1.jpg

c26fa90b77738880.jpg

Filmy:

Tutaj oczywiście pełna sielanka. Chodzi właściwie wszystko co załadujemy na USB czy też z HDD (chodzi dysk NTFS np. 1GB). Ogromny plus dla takiego posunięcia ze strony producenta!

1d7c2ac8225a2856.jpg

f40cd8a670c5f784.jpg

Czy to format MKV czy też ts. z bardzo wysokim (30Mbps!) bitrate to wszystko idzie super płynnie. Nie chodzą oczywiście pliki z BD... było by zbyt pięknie ;-) To co miałem przygotowane do testu, odtworzyłem bez problemu ale na pewno zdarzy się, że coś nie pójdzie. Zbyt dużo na sieci leży różnych plików.

Dodatki sieciowe:

Po podłączeniu B7000 do sieci kablem Ethernet mamy możliwość pobawienia się różnymi dodatkami i aplikacjami dostępnymi w TV. Czyli tzw. widgety.

Możemy sprawdzić pogodę w naszym mieście, godzinę itp

e0c06c7793470b00.jpg

Drugą niespotykaną sprawą jest bezpośredni dostęp do.... YouTube! To jest już niezły bajer ;)

cad9f0acf0e29be4.jpg

8461ba6cbe671851.jpg

Do tego innej bajery znane np. z A9 czyli gry, przepisy kulinarne (serio ;p) itd

ca5bbbe9bbf3ed0d.jpg

5a6bc764891f00f4.jpg

893b1ec41937af8d.jpg

Oraz dostęp do ustawień DLNA:

a17e33ae3d32469a.jpg

Jest miło i ciesze się, że takie dodatki zawitały w końcu na ekrany naszych telewizorów. Często ułatwiają nam życie zamiast bawić się z komputerem czy aparatem.

Sony KDL-40W5500

Hm, teoretycznie powinien tutaj być ZX1 ale nie jest to temat naszego testu. Zainteresowani mogą poczytać test tutaj i jak on wygląda: TEST Sony ZX1

Model W5500 oparty jest na podświetleniu CCFL, zatem nie ma mowy o takim slimie. Mamy tutaj do czynienia z klasyczną bryłą TV.

35cefb320b604e1f.jpg

9428ba610bc4d320.jpg

Następca najbardziej popularnej serii W4500. Najbardziej popularnej gdyż jak głosi samo Sony, tych modeli sprzedało się najwięcej a i na forach dało się odczuć, że to najbardziej popularny model wśród potencjalnych klientów.

Po wyjęciu z pudła ukazuje nam się coś co wygląda na naprawdę masywną i porządną konstrukcję. Już na pierwszy rzut oka mogę powiedzieć, że takie wykonanie podoba mi się najbardziej (nawet bardziej od Z4500 nie mówiąc już o B7000, który wygląda przy nim jak tania zabawka). Od razu czuć, że to telewizor z klasą i nie szczędzono na wykonaniu. Jest to też znaczący skok w porównaniu do W4500, który też nie był wyjątkowo urodziwy.....

Masywna i piękna stopa, wcale nie gruba ramka otaczająca ekran LCD. W dolnej szczęści ekranu lekko przezroczysta listwa (w niej zatopione diody power itp) a niżej głośniki. Telewizor jest standardowej grubości ale jest cieńszy od Z4500. Taka pośrednia hybryda między slimem B7000 a Z4500.

Tył został dobrze przemyślany. Mamy uchwyty aby łatwo telewizor np. wyjąć z pudła, wszelkie kable możemy spiąć i puścić w stopie. Boczne złącza umieszczono dość głęboko, dzięki temu można użyć tam np. kabla HDMI na stałe.

741b64c7f418c086m.jpg 17c90e94639ed8d4m.jpg 6714d773706d4ae0m.jpg a5e88340b178fb71m.jpg

9bef29f292624b3dm.jpg 611ec089407daf71m.jpg 34b338082133f530m.jpg 1be2053804496fc3m.jpg

Przyciski umieszczono z boku obudowy. Klasycznie i jak dla mnie najlepiej. Dotykowe przyciski na froncie powodują tylko ślady palców na obudowie....

c08ab905a0c6f214m.jpg

Wszystkie kable można spiąć by nie latały sobie za obudową:

765fd36ceb4fc27dm.jpg

Uchwyty do noszenia, których często brakuje w wielu telewizorach np. 55" O_o

f1d321f2745ec14am.jpg

Złącza:

W przypadku złącz 2xHDMI mamy z tyłu oraz 2 z boku. Do tego wejście Ethernet też zostało umieszczone na bocznej krawędzi:

7f2beb8b4785aabfm.jpg faed0f54501226dfm.jpg d0ab1006800bd3d3m.jpg

Czemu nie wrzucono jednak 3xHDMI z tyłu? Tego chyba nikt nie wie. Moim zdaniem jedno z boku w zupełności wystarczy a tak trzeba będzie zginać kable...a w dzisiejszych czasach nawet 4xHDMI to już wcale nie dużo chociaż w dobie amplitunerów można sobie bez problemu z tym radzić.

Jak widać klasycznie i bez udziwnień (prawie).

Podsumowując, wygląd i wykonanie na najwyższym poziomie.

Pilot:

Tym razem dostajemy pilota, który nawiązuje swoim wyglądem do pilotów Sony z początku produkcji CRT. Chodzi mi o jego wąski rozmiar :-) Kiedyś miałem takiego pilota w 21" kineskop. Jest bardzo dobrze wykonany i idealnie pasuje stylem do W5500:

4bc4580050f587e6.jpg

66054e87deaa19b3.jpg

Pierwsze odpalenie i budowa menu ekranowego

Tutaj z kolei standardowo został użyty styl menu znany z PS3 czy PSP czyli XMB. O zaletach tego rozwiązania już wiele razy się rozpisywałem więc przelećmy szybko przez główne opcje.

beedf513b4727443.gif

XMB podzielony jest na:

4eac929ae255e750.jpg

Czyli zdjęcia, filmy, DVB-T, opcje itd

Ustawienia:

31a5eb0a307b7af2.jpg

Najróżniejsze ustawienia oraz rzeczy typu instrukcja obsługi, update oprogramowania itd

a2c7ef05ed5ca541.jpg

6607b7953833dbcb.jpg

fd1e03c3663aa21e.jpg

Menu obraz:

07eba40392d6ea30.jpg

9d22decdfe3a8f45.jpg

a75c2dfe19fffcd4.jpg

Ustawienia zaawansowane:

97031e9bfa417a7a.jpg

Balans bieli:

c8130b61e7e6410e.jpg

Menu dźwięk:

921ef4a0fcfc1565.jpg

Ustawienia ekranu (tutaj m.in. overscan)

fbf8a1136890a689.jpg

Ustawienia audio:

f304009587c3f549.jpg

Ogólne ustawienia:

5b00003a87fdd807.jpg

Do tego cała reszta dostępna z XMB jak:

Dodatki DLNA:

bd72123056c2bb13.jpg

Muzyka, filmy itd co później opiszę dokładnie:

4eac929ae255e750.jpg

Dla kogoś kto wcześniej nie miał do czynienia z telewizorami Bravia, takie menu może wydać się dość dziwne. Jednak po 5 minutach buszowania okazuje się, że dzięki takiemu podejściu do tematu do wszystkiego mamy szybkie i intuicyjne dojście.

Zabieramy się za kalibrację i ocenę obrazu

d510294ec5917b54.jpg

Cieszę się, że seria W zbliżyła się ilością możliwych ustawień do serii X, która tonie w najróżniejszych opcjach. W tej chwili W/Z/X są pod tym względem bardzo zbliżone a korzystamy na tym my, czyli przyszli użytkownicy.

Moje ustawienia były następujące:

Tryb obrazu: Własny

Podświetlenie 5

Jasność 57

Kontrast 80

Kolor 55

Temperatura barw: Ciepłe 2

Motionflow: standard

Nie wchodziłem dalej w ustawienia gdyż... obraz i tak był ładniejszy od B7000 i jak dla mnie całkiem naturalny.

Jak świeci KDL-40W5500?

W momencie ogłoszenia specyfikacji modelu W5500, co bardziej uważny fan HD, zauważył, że Sony użyło podświetlenie nie WCG-CCFL ale tylko CCFL co wydawało się dziwnym krokiem patrząc na specyfikacje W4500 (tam właśnie WCG). Jednak już teraz mogę napisać, że ma to nikłe znaczenie i na pewno posiadacz nowszego modelu może spać spokojnie. Nie jest to nawet w ułamku procenta taka różnica jak między RGB LED a Edge LED. Tam, widać bardzo dużą różnicę. Tutaj to tylko dane na papierze.

Telewizor oceniam głównie na podstawie ustawień kinowych czyli nie każdemu odpowiadających. Jednak tylko w tym przypadku, możemy uzyskać obraz jak trzeba: naturalny i bliski rzeczywistemu.

W najnowszej serii 5500 zastosowano kolejną wersję Bravia Engine z numerkiem 3.

82b55a94bc284eab.jpg

Jak chwali się Sony tym razem popracowano chociażby nad poprawą jakości... SD gdyż z tym zazwyczaj jest największy problem na telewizorach HD a jednak większość kanałów w TV to nadal standardowa rozdzielczość.

Obraz HD:

Do testów wybrałem sobie kilka moich ulubionych pozycji, które dobrze pokazują jaką telewizor ma czerń czy chociażby jak działa tryb 100Hz.

Ponieważ telewizor ma podświetlenie CCFL to nie ma mowy by podczas wyświetlania ciemnych scen, obraz był tak czarny jak w RGB LED. Kontrast jaki udało się tym razem uzyskać to wedle opisu: 100 000:1. W porównaniu do Edge LED widać to bardzo dobrze. O ile tam, jak już wspomniałem czerń jest dziwnie rozjaśniona oraz przechodzi w odcienie fioletu/niebieskości tak tutaj mamy bardzo dobrej jakości kolor czarny, bez żadnych niepożądanych efektów typu zmiana odcienia nawet przy dużym kącie. Niestety ale problem nierównomiernego podświetlenia jest dla mnie widoczny ale są to marginalne problemy. Zdecydowanie bardziej rzuciło mi się to w oczy na Samsungu B7000. Głównie tyczy się to narożników TV gdzie jak to w przypadku większości LCD TV jest to problem samej budowy tej technologii. Na pewno problem cloudingu, firma Sony ma już za sobą jednak przy rozmiarach powyżej 46 cali, jedynym słusznym rozwiązaniem dla LCD jest właśnie RGB LED.

dc1edbf8fe378cb0m.jpg 613a3a94d797cd72m.jpg

W przypadku 100Hz już przy ostatnich testach serii Z 200Hz pisałem, że firma Sony w końcu znalazła złoty środek na to, by obraz był płynny ale nie teatralny. Mamy do wyboru dwa tryby:

Wysoki - tego trybu nie polecam. Teatr pełną parą. Tylko dla fanów tak wyglądającego obrazu.

Standardowy - to jest właściwie to, czego oczekuję od 100Hz czy 200Hz czy ile tam jeszcze wymyślą nam producenci. Obraz jest płynny ale nie aż tak by wywołać efekt teatralności. Żadne dodatkowe ustawienia nie są potrzebne a obraz w przypadku ruchów wywołujących judder jest płynny bez efektu irytującego stroboskopu.

Co się tyczy kolorów to procesory Bravia zawsze słynęły z niesamowitej sprawności w obrabianiu obrazu pod względem kolorów. Po kalibracji doszedłem do obrazu, który dość wiernie oddawał realne barwy, a stojący z boku B7000 jeszcze bardziej mnie w tym utwierdził. Pamiętajcie, że pisze to użytkownik Kuro ;)

Obraz SD:

Do oceny obrazu SD, użyłem nboxa recordera z n. W ruch poszło kilka klasycznych kanałów jak TVN24, TVN HD (ze względu na sporą ilość upscali więc byłem ciekaw co się z tym stanie po obróbce przez BE3) czy TVP. Reszta w sumie jest dostępna w HD więc nie znęcałem się nad innymi kanałami.

Powiem szczerze, że specjalnych różnic między poprzednią serią a 5500 nie zobaczyłem. Tak samo nie widzę by obraz specjalnie odbiegał od tego, co potrafi zrobić B7000. Jednak nie można już pisać, że obraz jest słaby i nie nadaje się do oglądania. To są w tym momencie szczyty paneli LCD pod względem obróbki niskiej rozdzielczości a TVN HD (to co w SD 16:9) wygląda z 3m jak w HD (np. Fakty) i nie ma porównania do zwykłego TVNu.

db0f65a0d0282526.jpg

df33d6e58ee3f9e1.jpg

Sony W5500 obsługuje oczywiście DVB-T MPEG4 czyli naziemną telewizję cyfrową, która jest dostępna w dużych miastach w Polsce

DLNA w KDL-40W5500

Jest to temat, który do nie dawna w ogóle nie istniał a dzisiaj jest to bardzo ważny element każdego z telewizorów. Co możemy dodatkowo obejrzeć na W5500 i skąd? Są dwa sposoby na dostarczenie dodatkowych treści na nasz TV. Albo podłączając TV kable Ethernet albo przez USB.

Zdjęcia:

Do wyboru mamy kadr widokowy, który zamieni nasz telewizor w obraz :D oraz klasyczne przeglądanie zdjęć. Miniaturki wgrywają się szybko ale już gdy zdjęcia zrobione jest w dużej rozdzielczości to chwilę musi potrwać zanim całe pojawi się na ekranie. Szkoda, że tak długo gdyż spada komfort oglądania. Sama jakość zdjęcia jest oczywiście skalowana do Full HD więc jakość jest najwyższa i aż chce się takie zdjęcia przeglądać.

c59a793930cb5973.jpg

2f746f4611adce03.jpg

f7a1d0ec4b499f79.jpg

Muzyka:

Odtwarzamy standardowo mp3.

bcb823ff489045df.jpg

446243b1fb1e84fc.jpg

Filmy:

Jak to bywa w przypadku firmy Sony, trzyma się ona swoich zasad i niestety ale tutaj wolnej ręki nie mamy. Jak ktoś myśli, że odpali filmy MKV z internetu itp to niestety ale tego nie zrobi. Żadnego piracenia ; ) Myślę, że stoi zatem jednak Blu-ray. Filmy w HD chodzą ale... te, które nagramy kamerą Sony czyli pliki AVCHD. Poniżej jeden, który odpaliłem bez problemu. Bitrate trochę poniżej 20Mbps.

92f06eaab558dbe7.jpg

Dodatki sieciowe:

I na koniec to co w tej chwili staje się modne czyli wszelkie tzw. widgety czyli małe dodatkowe aplikacje. W W5500 jest ich trochę. Są to rzeczy typu: zegar, kalendarz, kalkulator, czas na świecie, pobieranie zdjęć z galerii światowych itp

3e8c97ff84173fef.jpg

6bc625a9f9cf968a.jpg

a7dd0acb2e689633.jpg

44e9d1d7389c5c8b.jpg

46943cdc0563a472.jpg

Podsumowanie:

Na początku, zamysł tego testu był taki, by co chwilę dokonywać porównania jednego telewizora z drugim ale jednak doszedłem do wniosku, że każdy sam sobie będzie potrafił wyciągnąć wnioski gdyż przecież każdy ma swoje zdanie a równie dobrze powinienem dla sprawiedliwości postawić także LG, Panasonica, Sharpa itd ale wszystkiego naraz się nie da stąd pomysł na dwie najbardziej popularne marki i modele. Fakt, że w tej chwili szlagierem Sony jest Z4500 200Hz ale test tego TV był już na portalu dlatego wybrałem coś z podobnej półki jednak teoretycznie nie do końca pasującego do Samsunga B7000. Jednak jak się okazało wybór był dobry gdyż B7000 okazał się nieco przereklamowanym produktem i należy mu się dobrze przyjrzeć przed zakupem.

Mogę jedynie wygłosić swoje prywatne zdanie na temat opisywanych modeli. Dla mnie W5500 jako konwencjonalny TV świeci lepiej od B7000 gdyż nie ma w nim wad widocznych z powodu Edge LED. Fakt, że po włączeniu (czarny ekran) wydaje się, że jest jaśniejszy od konkurenta (bo jest CCFL) to już na filmie lepiej to wygląda na W5500. Dla ciekawskich robiłem też porównanie z Z4500 (zapewne wrzucę na forum) gdzie w tym przypadku bez wątpienia Zetka bije na głowę B7000 i trzeba poczekać na modele B8000 i B9000. Jednak Samsung urzeka wyglądem oraz możliwościami DLNA a dokładnie odtwarzaniem wszelkiej maści filmów w tym HD po USB. Gdyby połączyć najlepsze cechy tych dwóch TV, powstał by produkt niemal idealny. A tak ciągle kompromisy....

Mam wrażenie, że kryzys znacząco odbija się na produktach i czuć ogromną oszczędność czy to w wykonaniu czy samych parametrach (brak znaczących zmian od przeszło dwóch lat w jakości obrazu na Samsungu gdzie serie F,M,R były naprawdę dobre). Ogromną poprawę odnotowałem głównie w 100Hz ale już podświetlenie Edge LED okazuje się nie do końca trafnym rozwiązaniem (wcale nie daje szerszej gamy kolorystycznej oraz nie poprawia kontrastu a wręcz powoduje, że są z tymi parametrami większe problemy niż w CCFL nie wspominając już o RGB LED w Samsungu 55"A9 czy 55"X4500) czy chociażby samo wykończenie i rozwiązanie problemu złącz. Ale coś za coś gdyż sam wygląd u większości osób powoduje szybsze bicie serca. Tylko pomyślmy czy ten 1 cm w tą czy w tamtą ma jakiekolwiek znaczenie skoro tak mocno odbija się to w obrazie? Rozumiem różnicę między CRT a LCD ale LCD vs LCD? ; )

Natomiast Sony W5500 jest przykładem dobrej, rzemieślniczej roboty pozbawionej udziwnień i zwieńczeniem paneli podświetlanych standardowo bez żadnych LEDów. Coś czuje, że to jednak jedne z ostatnich takich modeli gdyż moda jest silniejsza. Życzę Sony oraz innym producentom telewizorów slim aby jak już wypuszczą takie modele to żeby były lepiej dopracowane. Tylko czy Edge LED może zaświecić bardzo dobrze?

WERDYKT:

Samsung B7000

ZA:

+ robiący wrażenie design

+ super cienki (3 cm)

+ duże możliwości ustawień i kalibracji TV

+ bardzo dobry tryb 100Hz z powodu dodania możliwości własnej regulacji sposobu eliminacji juddera.

+ siedząc idealnie na wprost - poprawny kontrast oraz dobre kolory

+ DLNA - odtwarzanie wszelkiej maści plików graficznych, muzycznych oraz filmowych w tym MKV HD + napisy!

+ obsługa widgetów, YouTube, wbudowana pamięć na biblioteki dodatków (1GB!)

+ możliwość podpięcia HDD z materiałem po USB! Nawet NTFS!

+ obsługa DVB-T MPEG4

PRZECIW:

- materiał z którego został zrobiony TV - palcuje i rysuje się bardzo łatwo

- brak pomysłu na umieszczenie złacz oraz ogarnięcie kabli za TV

- wystarczy usiąść pod lekkim kątem i niestety czerń zaczyna zmieniać kolor czyli bardzo słabe kąty (tutaj kłania się użycie Edge LED)

- widoczny clouding w kilku miejscach oraz widoczne podświetlenie narożników ekranu

- potrzeba dużo czasu na kalibrację by obraz był jak należy (albo poszperanie po forach w celu wpisania gotowych ustawień obrazu)

- bardzo słaba jakość dźwięku z wbudowanych głośników

- pogorszenie jakości zdjęć do VGA w celu przyspieszenia wgrywania ich na ekran (z USB)

- tylko jedno wejście SCART

- to nie jest nowa technologia tylko LCD! Żaden LED TV ...

- wbrew pozorom wcale nie ciągnie tak mało prądu. Konkurencja ciągnie go mniej i to bez Edge LED! np. Sony WE5 (poniżej 100W)

Cena od 5449,00 do 7599,00 PLN

Sony KDL-40W5500

ZA:

+ dostojny, stonowany, elegancki wygląd

+ użyte dobre materiały do produkcji obudowy

+ dopracowane 100Hz

+ bardzo dobra czerń - brak problemu z kątami, cloudingiem (minimalny)

+ kolory jak zwykle na poziomie czyli Bravia

+ rozbudowane DLNA + widgety (przeglądanie zdjęć w HD, filmy AVCHD, mp3)

+ bardzo dobre wyświetlanie sygnału SD

+ obsługa DVB-T MPEG4

+ menu XMB

PRZECIW:

- brak obsługi popularnych kodeków video (MKV, DivXi itp)

- niepotrzebny tryb maksymalny motionflow 100Hz

- utrudniona regulacja overscanu (trzeba pogrzebać w opcjach a powinno być to odpalone w standardzie)

- podświetlenie CCFL nie daje niestety głębokiej czerni jak w przypadku 46 i 55X4500 ale w swojej klasie to i tak szczyt możliwości

- tylko 2x HDMI na tylnej ścianie TV (pozostałe 2 z boku ekranu)

Cena od 4497,00 do 6305,34 PLN

A na koniec kilka sprostowań gdyż doszukałem się paru nie domówień w materiałach Samsunga :unsure:

1. Najsmuklejszy telewizor na świecie to nie Samsung Luxia Series (LED 6000/7000/8000 series)= “3cm” ale Sony 40ZX1 = 0.99cm a jak zapowiada LG także http://technologie.gazeta.pl/technologie/1..._LCD_od_LG.html gdy wejdą do sprzedaży.

2. LED TV – nowa generacja TV

8a8eab96c3b240aa.jpg

LED TV jest telewizorem LCD! Nie ma czegoś takiego jak technologia LED. Jest LCD, Plazma, OLED

3. Samsung – „pierwszy” na świecie telewizor z technologią White Edge LED ?

d0f2b2b499859d24.jpg

Hmm pierwszym telewizorem z technologią White Edge LED był Sony KDL-40ZX1

To tak w ramach ciekawostki bo widzę, że producenci zaczynają z klientami chyba za luźno pogrywać ;)

Edytowane przez Gmeru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gmeru jak zwykle gratulacje.

To ja dorzucam do linka z konkurencyjnego forum. Takie fajne uzupełnienie do Samsunga :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Podziękowania za solidne porównanie.

Do listy zalet/wad B7000 dorzuciłbym (w zaletach :D ) to o czym pisałeś w recenzji, czyli obsługa widgetów, YouTube, wbudowana pamięć na biblioteki dodatków. Według mnie to bardzo fajna sprawa, zresztą w zaletach sony widgety się znalazły.

No i czekamy na część z B650, to mój faworyt na dziś w kategorii cena/możliwości i chciałbym się upewnić, czy rzeczywiście tak jest :D

Edytowane przez Ghrom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz rację to powinno tam być. Wrzucę zaraz : )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratulacje. Świetna robota. Wiele cennych informacji. Widać to podświetlenie Edge LED nie jest takie nadzwyczajne. Swoją drogą ciekawy jestem jak się będzie prezentowała seria Z5500. Cena za Z na razie lekko kosmiczna, na oficjalnej stronie firmy Sony chyba około 15000 zł za 52".

Gmeru, prośba, jak będziesz miał trochę czasu i oczywiście możliwości to potestuj LCD JVC seria DV1BU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

THX, jest o czym pomyśleć przy ewentualnej zmianie świecidełka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda na to, że dopóki nie wprowadzi się podświetlenia zbliżonego do poziomu 1:1, problem nierównomiernego podświetlenia matrycy będzie widoczny. Doniesienia z CES'a mówiły właśnie o zwiększeni u ilości stref ("zones") podświetlanych diodami.

Rozumiem, że dzięki RGB LED ciekłe kryształy są oświetlane diodami w którymś z kolorów podstawowych (lub kilkoma), co jest lepsze niż światło białe. Trzeba poczekać na test RGB LED - zobaczymy, jak duża jest różnica.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko rzuciłem okiem i zbaraniałem, wśród wad:

- tylko jedno wejście SCART

Czy cały taes jest tego poziomu, czy może warto przeczytać, pytam sz\czerze bo przeczytałem tylko wady i zalety modeli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Długo kazano nam czekać na test W5500 :D Dzięki bo w sieci pusto a sporo się wyjaśniło. A Samsung jak widać to małe kłamczuszki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedy dziś wchodziłem do Saturna (Arkadia) ok. godz 11.oo to na odcinku Kasy - TV (ok. 50m) minąłem 4 nabywców TV.

Był dzień bez VAT. Nic więc dziwnego.

Jednak wszystkie to były "żyletki" od Samsunga.

Sprzedawcy potwierdzili; to głównie kobitki żądają "żyletek".

A Panowie są już teraz tylko od płacenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Ci wielkie za rzeczowy i obiektywny test i porównanie.

Stoję ciągle przed wyborem zakupu nowego telewizora, a czytanie reklam i opisów na stronach producentów już mnie zamęczyły.

Gratuluję cierpliwości i samozaparcia przy mrówczej robocie, której efekty są nie do przecenienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja również niemal dałem sie zwieść kuszącej obudowie samiego ale wytrzymałem i czekam na ... the one and only plasma tv of panasonic 50" z serii v.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za test, super sie czyta i jak widac konkrety.

Ale powiedzcie mi jedno jak Dominik zauwazyl statystyczny Polak i tak kupuje szajsunga.Jak nieraz sam doradzam komus,by ogladnal inna marke to i tak klapki na oczach i na koncu wybierze szajsunga.

Czyzby powodem tego byla w wiekszosci przypadkow cena?,chociaz w tym przyp. nie?!...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za parę dni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może też decydować o wyborze wygląd TV.

Przęciętny Kowalski idzie do sklepu, chce kupić LCD. Pojęcie ma tylko takie, że trzeba mieć LCD bo to teraz "trendy".

Nasłucha się bajek "sklepowych znawców".

Zobaczy błyszczącą "elegancką" (cienką) obudowę Sama, obraz puszczony z Demo Blu-ray - jak żyleta.

Decyzja gotowa, tylko Samsung.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przęciętny Kowalski idzie do sklepu, chce kupić LCD. Pojęcie ma tylko takie, że trzeba mieć LCD bo to teraz "trendy".

Zobaczy błyszczącą "elegancką" (cienką) obudowę Sama, obraz puszczony z Demo Blu-ray - jak żyleta.

Ciąg dalszy historii to, a kiedy już przeciętny Kowalski wróci do domu z nowym nabytkiem i zobaczy jaki piękny obraz w porównaniu do TV który miał do tej pory to się posika z radości posiadania i właściwego wyboru. Czyż nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozumiem tych pogardliwych uwag o sikaniu z radości Kowalskiego czy kupowaniu "szajsunga". Już na samym początku recenzji zostało wyjaśnione, że technologia EDGE służy bardziej poprawie estetyki odbiornika niż poprawie parametrów obrazu. Jeśli komuś podoba się taka żyleta, a do tego telewizor ma bardzo ładny obraz, mnóstwo ustawień kalibracyjnych, brak juddera, odtwarzacz wszelkich filmów i YouTube w bonusie, to dlaczego to ma być zły wybór? Dla gościa na kanapie przed telewizorem słabe kąty nie mają znaczenia a cloudingu nie dostrzegłby nawet gdyby clouding podszedł i kopnął go w kostkę.

Recenzja jest wyważona, odsłania słabości technologii EDGE w porównaniu do marketingowego bełkotu o zaletach LED TV, ale to nadal jest świetny telewizor o dużych zaletach zarówno estetycznych jak użytkowych. Choć sam po tej recenzji wybrałbym Sony W5500, to nie wyrażałbym się z pogardą o kupujących Samsunga B7000 bo to również świetny telewizor tylko akcenty ma inaczej rozłożone, tu lepsze kąty, tam mkv, tu lepsze zdjęcia, tam internet, itd. Kwestia co dla kogo istotniejsze, dla jednych reprezentacja czerni dla innych cieniutka obudowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Stawiam jakość obrazu nad design czy "slimowatość"... Zostaję przy zdaniu że lokalnie wygaszane LED'y są skuteczniejsze i zostaję przy swoim A786:) u siebie w sklepie postawiłem obok A786 i B6000/B7000. Werdykt jest taki że seria A bije "slimy" na głowę jakością czerni, szczególnie z kąta a ciekawostką jest to że czerń w B7000 przebijała w kierunku koloru niebieskiego a B6000 w kierunku zielonego. Ogólnie - ładne ale krok do tyłu jeśli bierzemy pod uwagę performance. Ale tak jak wyżej: mimo pewnych wad TV nadal pozostaje świetnym wyświetlaczem:)

Edytowane przez SzybkiLC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie rozumiem tych pogardliwych uwag o sikaniu z radości Kowalskiego czy kupowaniu "szajsunga".

Troszkę źle mnie zrozumiałeś, napisałem dosłownie i tak należy odbierać moją wypowiedź - może wyraziłem się niewystarczająco zrozumiale.

Przeciętnemu Kowalskiemu nie dość, że pewnie wygląd tego Samsunga spodoba się to jeszcze w domu będzie zachwycony jakością obrazu nie mając bezpośredniego porównania "tu i teraz" z najlepszymi. Pomijam już fakt, że nowy zakup spowoduje, że używany do tej pory telewizor, powiedzmy zakupiony co najmniej ze 2 lata temu wypada blado przy tych współczesnych, wypasionych, multimedialnych maszynkach. I taką maszyną, która może sprawić wiele radości jest właśnie testowany Samsung.

Tak naprawdę, obecnie różnice w jakości obrazu pomiędzy telewizorami z podobnych przedziałów cenowych nie są takie duże jak można domniemywać z przeprowadzanych testów. Każdy logicznie myślący człowiek czytając testy powinien wziąć pod uwagę warunki lokalowe, metodologię pomiaru, mimo najszczerszych chęci testującego często jego subiektywizm. Z założenia testy mają za zadanie pokazać, wyolbrzymić, podkreślić różnice w niedoskonałościach zastosowanych technologii, wyposażeniu, dostępnych funkcjach, możliwościach sprzętu (tutaj chwała i podziękowania dla ludzi-pasjonatów którzy robią to bezinteresownie) itd... Innymi słowy, jak to dobrze ujął Gmeru, wykazać wszelkie, nawet drobne wady. Coś co dla jednej osoby jest wadą, niekoniecznie jest istotne dla innego człowieczka i na odwrót. Warto to rozważyć podczas ferowania jednoznacznie brzmiących, nieprzemyślanych wyroków w wypowiedziach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Proponuję się otrząsnąć z kompleksów lub skorzystać z pomocy specjalisty. To, że marka która nie jest Twoim faworytem stała się najpopularniejsz na rynku to nie powód żeby wszystkim odradzać i przeżywać, że nie chcę Ciebie słuchać. Co zrobić dzisiaj Samsung jest liderem, kilka lat temu było Sony, za kilka lat pewnie ktoś inny, nie zawsze zależy to tylko od marki czasem od zwykłej koninktury na danym rynku. Twoja reakcja jest podobna jak na meczy piłki nożnej tzn. kibicuje się słabszym.

Nawiasem mówiąc ładna obudowa (nawet niepraktyczna) może zdecydować o wyborze, gdyż różnice w tej klasie LCD są minimalne, a TV jest także meblem, więc nie radzę lekceważyć designu.

Edytowane przez x666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

troche mam nierowne podswietlane naroznikow, w szczegolnosci prawa strona dol

chcialem sie dowiedziec jak inni maja 40V5500

prawda co do SD wyglada to lepiej niz w W4000 ktory mialem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jak zwykle świetny test, thx

- niepotrzebny tryb maksymalny motionflow 100Hz

maksymalny tryb motionflow sie sprawdza jak sam napisałeś kiedyś np. w grach :)

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do x666

Trochę kultury Kolego, bo widzę, że słomka z butów wychodzi "specjalisto".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi