Skocz do zawartości
SlawekR

Kupujemy telewizor - czyli poradnik co kupować i jak kupować

Rekomendowane odpowiedzi

14 minut temu, mataman napisał:

A po co ci więcej Hz do konsoli?

Też chciałem o to zapytać Kulfisa, ale nic w tym dziwnego, że wiele osób jest w błędzie (sam jakiś czas byłem), jak wiele stron czy nawet drugie forum wprowadza błąd pisząc o tym, że 120Hz jest niezbędne do gier..

Np.: http://gry.onet.pl/artykuly/najlepszy-telewizor-do-gier-wideo/hk3rt3

"Zastosowano w nim matrycę IPS, ale jest to matryca 120 Hz, przez co idealnie sprawdzi się w grach."

"Przy zakupie telewizora do gier zwracajmy więc uwagę na te same parametry jak w przypadku po prostu dobrego telewizora. Dużą rolę odgrywa szybkość matrycy: dobrze, aby miała powyżej 100 Hz..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

120Hz przydaje się tylko do oglądania sportu.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, mataman napisał:

120Hz przydaje się tylko do oglądania sportu.

Mylisz się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podczas grania 120Hz nie daje nic, no chyba że tv przyjmie taki sygnał z pc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale taka jest prawda.... gry max 60Hz. Ale może chodzi o to, że fajnie jest sobie odpalić upłynniacz w grze bo wygląda prawie jak w 60fps ; ) A są takie modele co nie mają wcale aż tak gigant laga gdy odpalimy dodawanie klatek. Dlatego w teście podajemy też taką wartość. Ja sam gram w Forzę H3 z upłynniaczem i jest dla mnie ok... A obraz dużo płynniejszy. Potem jak się to wyłączy to jest dziwne uczucie... ,że gorsza grafika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, mataman napisał:

Podczas grania 120Hz nie daje nic,

Już Ci Gmeru napisał, że owszem - daje - więc nie będę się powtarzał. Ale nie tylko o graniu mowa. Na każdym materiale, że tak powiem ze studia, różnica między matrycami 60 a 120hz jest widoczna gołym okiem, nawet na takiem TVN24. Na filmach też różnica będzie bardzo duża, jeśli ktoś lubi klasyczny judder i nie korzysta z upłynniacza. Stwierdzenie "120Hz przydaje się tylko do oglądania sportu", jest więc wierutną bzdurą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, Mr.Hankey napisał:

jeśli ktoś lubi klasyczny judder i nie korzysta z upłynniacza. Stwierdzenie "120Hz przydaje się tylko do oglądania sportu", jest więc wierutną bzdurą.

Akurat do redukcji Juddera nie potrzeba matrycy 100 hz, w tych tv 50 hz które mają regulacją dla de-judder działa to tak samo jak na matrycach 100 hz, natomiast zupełnie inaczej sprawa wygląda z trybem de-blur. Tym niemniej  jest taki numer, że istnieją  tv 100 hz z matrycami IPS które mają mniej ostry obraz w ruchu (z załączonym de-blur) niż dobre tv z matrycą typu VA 50 hz. 

Edytowane przez mmpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, mmpeg-4 napisał:

Akurat do redukcji Juddera nie potrzeba matrycy 100 hz

A gdzie napisałem, że potrzeba?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Witam serdecznie,

jestem na etapie wyboru nowego tv dla syna do jego niewielkiego pokoju. Przeglądam net i wacham sie między Samsungiem a Sony. Myślę nad nowymi modelami z rocznika 2017 ale niestety nie ma nigdzie podanego input lagu dla np. Samsunga UE40MU6472 czy Sony WE75 (a głównie będzie używał pod konsole PS4, choc oczywiści będzie również troszkę oglądał  sport w tv ) ale może lepiej wybrać tańsze modele z ubiegłego roku? Jestem otwarty na Wasze wszelkie rady co do marki czy modelu. Gdybyście mogli mi doradzić będę niezmiernie wdzięczny.

Czego szukam:

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 9 m
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 1-2 m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? zazwyczaj 1
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? stać moze później wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ?  średnio
7. Jaki masz obecnie telewizor ? monitor z tunerm tv 23 cale
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? Wszystkie
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? konsola PS4, laptop
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 4-6
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? lepiej oddającą rzeczywistość
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ?  jak już to mecz
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Tak
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Tak, 90%
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wieczorami przeważnie
17. Preferencje co do wielkości? 40
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? 
19. Preferencje co do marki ? Samsung, Sony, Panasonic
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 2800

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? NIE

Edytowane przez seniorek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Jest to mój pierwszy post na tym forum więc w razie czego proszę o wyrozumiałość

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 20m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? ma wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ? tak
7. Jaki masz obecnie telewizor ? miałem samsunga z serii 6 rok 2013, 48 cali, matryca 60mhz, HD, smart TV
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? minimum HD, wifi, smart TV, jako opcja mile widziany pilot uniwersalny (we wcześniejszym TV mogłem sterować dekoderem, oraz używać do przeglądania stron internetowych) - chociaż jest opcja że przejdę na kartę CI więc nie jest to coś koniecznego
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? HD
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Dekoder, laptop
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? około 6
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? matowa
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? sportowe - piłka nożna, siatkówka, F1, żużel
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? tak
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? nie
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? 50 na 50
17. Preferencje co do wielkości? minimum 48 cali (chociaż chciałbym 55)
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? tak zwane smużenie oraz nienaturalna paleta barw
19. Preferencje co do marki ? Uważam że najlepszy wybór na tą chwilę to Samsung, Panasonic, LG, ewentualnie Sony
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? nie musi mieć
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 3000 zł w razie konieczności mogę podnieść do 3600 (jak naprawdę będzie sens)

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Ponoć warto, więc raczej tak

Próbowałem coś sam wybrać ale w przeciągu 4 lat wiele się zmieniło.

Myślę że to istotna informacja jeżeli to możliwe to chciałbym coś zakupić z euro rtv agd (chodzi o system ratalny)

Duże wrażenie robią na mnie telewizory Panaconic (np: TX-50DS630E) w tym przypadku jakość/cena naprawdę rewelacja, wiadomo że fajnie by było mieć coś z pokroju Samsung SUHD UE49KS7000S nie mówiąc już o 55 cali ale cena 4650 czy 5200 to zbyt wiele dla mnie, poza tym partnerka by mnie udusiła :)

Wiem że jest duży problem z dostępnością telewizorów (np: TX-50DS630E) w HD nie ma w zasadzie nic nowego na 2017 rok a jak jest to zero informacji, więc logiczne jest aby kupić coś z 2016 roku bo 2015 to może być po jakiś przejściach.

Szczerze chciałbym iść dzisiaj do sklepu złożyć zamówienie ale nastawiam się też na konieczność czekania z 2-3 miesiące aż będzie większy wybór czy dostęp do testów.

Podsumowując, proszę o pomoc

PS. udało mi się znaleźć fajną stronkę gdzie ma się dostęp między innymi do rodzaju matryc, mhz, input lag i jeszcze kilka, więc pytanie czy mogę wkleić linka :)

Edytowane przez Tomek1987

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć. Potrzebuje porady odnośnie kupna nowego telewizora. Pod TV podpięty odtwarzacz BR, NC+, PS4. Zależy mi na jakości obrazu i płynności.

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 6.5mx5.5m
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Na wprost, nie ma problemu z obrotem szafki
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? W najbliższym czasie stac
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Od prawej strony TV
7. Jaki masz obecnie telewizor ? LG 42lb671V
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ?minimum 100 Hz niski input lag dobra czerń(chyba że ambilight) ładne wygaszanie i równomierne podświetlenie pilot z zyroskopem
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? 4K i HD
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? PS4, dekoder NC+, kino z BR
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 5-12
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Raczej matowa
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Filmy, przyroda, sport, dynamiczne programy
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Zależy od przypadku
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Ok 40% dziennie
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczorami i w ciemnosci
17. Preferencje co do wielkości? 50-55 cali.
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Smużenie, powolne menu, rozświetlona czerń, nierównomierne podświetlenie
19. Preferencje co do marki ? Philips ze względu na ambilight którego nie miałem jeszcze w domu
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Obojetnie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ?  Maksymalnie 4000.
22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Myślę że tak

Na oku mam Philips 55PUS7101 lub 55PUS6561

Prosiłbym Was o polecenie czegoś dla czego klapki w postaci ambilight'u zejdą mi z oczu. Od czytania tych cyferek i literek można oglupiec. Pozdrawiam

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie, czas na drugi tv do domu, i prosze o ponoc w wyborze

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 4x6 mm2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3- 3.5 m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1-4
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Na wprost i pod katem 
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Wisiec
6. Jak słońce świeci w pokoju ?  Z prawej strony
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Samsung lcd 49 , jakis tani 3 lata temu kosztowal ca 2300
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Smart - wifi, strazak sam przy malych dzieciach leci non stop. Zintegrowane tunery
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? Cyfrowy polsat staelita, internet
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Dekoder sat z hdd, soundbar bose 300 moze kiedys konsola 
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 4-8
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Mat
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Ja filmy akcji, dzieciaki bajki z youtube
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Rzadko, ale tak
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Moze kiedys
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Ja w nocy,w dzien tv nalezy do dzieci
17. Preferencje co do wielkości? 65 cali
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Slaba czern
19. Preferencje co do marki ? Brak, 
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie ma znaczenia 
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? Do 10tys zl

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Jezeli trzeba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, Miodokwiaty napisał:

Witam serdecznie, czas na drugi tv do domu, i prosze o ponoc w wyborze

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 4x6 mm2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3- 3.5 m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1-4
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Na wprost i pod katem 
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Wisiec
6. Jak słońce świeci w pokoju ?  Z prawej strony
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Samsung lcd 49 , jakis tani 3 lata temu kosztowal ca 2300
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Smart - wifi, strazak sam przy malych dzieciach leci non stop. Zintegrowane tunery
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? Cyfrowy polsat staelita, internet
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Dekoder sat z hdd, soundbar bose 300 moze kiedys konsola 
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 4-8
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Mat
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Ja filmy akcji, dzieciaki bajki z youtube
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Rzadko, ale tak
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Moze kiedys
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Ja w nocy,w dzien tv nalezy do dzieci
17. Preferencje co do wielkości? 65 cali
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Slaba czern
19. Preferencje co do marki ? Brak, 
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie ma znaczenia 
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? Do 10tys zl

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Jezeli trzeba

We wskazanej kwocie świetnym telewizorem jest samsung ks9500, który jest faldem. Jedynym minusem może być to, że jest on zakrzywiony, zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt, że chcesz go powiesić. Z płaskich i tegorocznych modeli zdecydowanie warte polecenia są sony xe90 i panasonic ex780.

Edytowane przez vader_4747

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprzedawca proponuje qe65q7f za 9500. 

Nie chce zagietego. Sony ladny obraz ale sredni pilot przynajmniej w 1 kontakcie. W samsungu nie glupim patentem jest oddzielna skrzynka na kable.

a moze w cenie ~10tys dostane wartego uwagi oleda ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Miodokwiaty napisał:

Sprzedawca proponuje qe65q7f za 9500. 

Nie chce zagietego. Sony ladny obraz ale sredni pilot przynajmniej w 1 kontakcie. W samsungu nie glupim patentem jest oddzielna skrzynka na kable.

a moze w cenie ~10tys dostane wartego uwagi oleda ?

W rozmiarze 65" kupisz zeszłorocznego OLEDa b6 za ok. 12 tyś. zł. 

Edytowane przez vader_4747

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zostane jednak przy sony 9005, choc nie powiem ze kusi mnie qled samaunga z racji systemu, pilota i tej skrzynki na przylacza. Czy jako amator dostrzege roznice jakosci matry y przy zsyklym uzytkowaniu ?bo wygode piloga i prostote obslugi samsunga na pewno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że różnic w jakości matrycy nie zauważysz (choć Sony może być "lepszy"). Patrząc pod względem designu jednak, to Samsung > Sony (przynajmniej mówiąc o modelu 9005). Rodzice powiesili niedawno i co jestem w odwiedzinach to nie mogę się do tej cegły przyzwyczaić...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Rozglądam się za telewizorem 4k 50-55 cali do telewizji filmów mkv oraz konsoli ps4 slim, zastanawiam się nad SAMSUNGIEM EU55KU6400, recenzje ma niezłe i niski input lag w grach. Polecacie coś innego w podobnych pieniążkach?

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 16
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2-2,5 m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? zazwyczaj 1-2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ? nie, są rolety
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Philips 37cali lcd FHD ( 6 letni)
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Funkcje smart, możliwie dobry obraz
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? HD ewentualnie netflix 4k
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Dekoder hd CP, ps 4, moze laptop po hdmi
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 5-8
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? nie mam zdania
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? wiadomości, mecze
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? raczej tak
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? ps4 różnie zależności od czasu
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? raczej wieczorami
17. Preferencje co do wielkości? 49-55
19. Preferencje co do marki ? nie mam
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? nie musi
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 3000-3500

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? wszystko zależy od obrazu przed kalibracja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 4,5m x 4,5m
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3,5 - 4m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? na wprost, bardziej zależy mi na dobrej czerni niż na kątach widzenia
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ? są rolety, nie świeci :)
7. Jaki masz obecnie telewizor ? brak
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? musi odtwarzać duże pliki mkv + polskie napisy, 4K, może być Android
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? kablówka od Inea przez moduł CAM
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? jedynie pendrive
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 2-4
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? nie mam preferencji
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? seriale i filmy, netflix
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? tak
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie?  nie zamierzam w nic grać
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wieczorami
17. Preferencje co do wielkości? 55 cali
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? kiepska jakość czerni
19. Preferencje co do marki ? brak
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? nie chcę 3D
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? max 3300zł chociaż wolałbym mniej

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? zależy jak to będzie wyglądać bez kalibracji

Byłem już zdecydowany na Philipsa 55PUS6561 całe szczęście jeszcze trochę poszperałem bo dość dużo negatywnych opinii widzę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. sobotę pojechałem zakupić nowy TV, wybór padł na OLED LG W7 no ale w sklepie był też dostępny Panasonic EZW 1000 oba 65 cali. No i nie kupiłem żadnego bo nie wiedziałem który wybrać. O ile test Panasonica przerobiłem cały to LG W7 tutaj nie ma, jest tylko cząstkowy. Z tego co się doczytałem matryce są takie same w modelach 2017 a TV różnią się tylko wyglądam i jakimiś tam szczegółami. No i pytanie do Panów z redakcji i forumowiczów który TV wybrać, który jest lepszy bo to troszkę dużo kasy a będzie to TV na kolejne 5 lat bo tak zazwyczaj zmieniam aktualnie posiadam Samsung PD 8000. Z jednej strony za LG przemawia za mną nowy wygląd, a Panasonic to każdy wie :) Zastanawiam sie też czy warto dopłacać i czy nie kupić innego modelu LG skoro matryce są identyczne. Proszę o pomoc bo chciałbym w tym tygodniu zakupić TV póki jeszcze jest dobra cena w tym sklepie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobry wieczór,

Dziewczyna wybiera pralkę, ja wybieram tv - chyba dobry podział ;) bez Waszej pomocy się jednak nie obędzie ;P

Jest to mój pierwszy post na tym forum więc w razie czego proszę o wyrozumiałość

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 20m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1 lub kilka ;)
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? ma wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ? rolety praktycznie zniwelują efekt słońca, jeżeli to kłopot
7. Jaki masz obecnie telewizor ? obecnie żadnego - pozbyłem się przed remontem
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? 4K UHD, wifi, 55'
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? HD/4K
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Dekoder, PC, laptop
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? na tygodniu - ok. 3 dziennie, w weekendy trochę więcej
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? matowa
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? sportowe - piłka nożna
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? raczej nie
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? TAK - PC będzie podłączony pod TV i często będę chciał się trochę pobawić w taki sposób
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? więcej raczej wieczorem
17. Preferencje co do wielkości? 55'
19. Preferencje co do marki ? myślałem nad Samsungiem ale po ostatnie wizycie w sklepie skłaniam się do Panasonica
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? nie musi mieć
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 4000 zł

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Nie mam pojęcia jaki to koszt, ile to daje, i jaka jest dostępność na Śląsku ;)

Od razu zaznaczam, że myślałem o Panasonic TX-55EX620E - proszę o opinię czy warto, czy może w tej cenie lepiej wybrać inny model/producenta.

Dzięki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 30.07.2017 o 11:07, vader_4747 napisał:

Co wybrać?

Panasonic TX-49ES400E

Sony KDL-49WE660

Samsung UE50MU6172

Panasonic TX-55DXU601

Samsung UE49KU6470S

Panasonic TX-49EX620E

W sumie to mój tv chciałbym aby miał min 100hz. Do meczyków.

Proszę o pomoc ekspertów.

Panasonic TX-50DS630E i ten nie bedzie najlepszy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, ihmoteb napisał:

Proszę o pomoc ekspertów.

Ze wskazanych przez Ciebie telewizorów tylko ostatni jest wyposażony w matrycę 120Hz. Jest to  model full hd. Odkąd 3d umarło bardzo ciężko jest znaleźć telewizor z taką matrycą w niższym przedziale cenowym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, ihmoteb napisał:

Do meczyków, to najprawdopodobniej będą lepiej zoptymalizowane modele na 2018 rok, bo będą mistrzostwa świata i producenci będą chcieli sprzedać spore ilości telewizorów.  Tak że z ofertą tegoroczną polecam się wstrzymać i poczekać na nowe modele. W modelach tegorocznych 100 Hz przeniesiono wyłącznie do drogiej wyższej klasy ale w tej klasie ludzie wolą już zdecydowanie wejść w nową technologię OLED, dlatego producenci będą znowu musieli lepiej zaopatrzyć średnią klasę i znowu wrócić do 100 Hz VA, żeby jeszcze trochę sprzedać tej wychodzącej już techniki LCD zanim wyprą ją OLED-y które z czasem będą w podobnych cenach.

Edytowane przez mmpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi