Skocz do zawartości
SlawekR

Kupujemy telewizor - czyli poradnik co kupować i jak kupować

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

szukam alternatywy dla 55ks7000... kojarzy ktoś może jakieś modele 4k z hdrem w 55 calach do 6000?

Widzę tego dx93 za prawie 6800, ale to mocno przekracza mój budżet, bo samo 6k to max maxów. Problem mam tylko taki, że ciężko znaleźć do tej kwoty jakiś model warty uwagi. Pełno jakiś philipsów czy panasiów co mają po 300 nitów, a ja chciałbym żeby było chociaż to 800. KS7000 ma podobno nie całe 600 i w sumie bym się na niego skusił, ale nie mogę znaleźć żadnej alternatywy oprócz dx93. 

Pomoże ktoś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Poczytaj wpierw dobrze o tym ks 7000 i się terz zastanów dobrze Dozbieraj i kup tego Sony a będziesz zadowolony Pozdrawiam 

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, iceblast007 napisał:

Witam,

szukam alternatywy dla 55ks7000... kojarzy ktoś może jakieś modele 4k z hdrem w 55 calach do 6000?

Widzę tego dx93 za prawie 6800, ale to mocno przekracza mój budżet, bo samo 6k to max maxów. Problem mam tylko taki, że ciężko znaleźć do tej kwoty jakiś model warty uwagi. Pełno jakiś philipsów czy panasiów co mają po 300 nitów, a ja chciałbym żeby było chociaż to 800. KS7000 ma podobno nie całe 600 i w sumie bym się na niego skusił, ale nie mogę znaleźć żadnej alternatywy oprócz dx93. 

Pomoże ktoś?

Witam, jeśli nie KS7000 który odradzam a nie możesz kupić XD93 to zostaje tylko Panasonic 58DX750. Biorę jeszcze pod uwagę samsunga 55KS8000, o wszystkim zadecyduje cena.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Decyzja nalerzy tyko do Ciebie Ale poczytaj tak jak pisałem powyrzej o tym samsungu panasie i sonym Jezeli jest obok Ciebie Saturn i Media Markt idz i zobacz jak wszystkie trzy grają Do 14 jest promocja w Saturnie i jest dobra 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jaki poleciacie tv 4k pod ps4 pro ? gdzies jakiś czas temu był tekst na hdtv które tv 4k sa dobre z niskim input lagiem itp.  ale nie mogę tego znaleźć :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, hydro85 napisał:

a jaki poleciacie tv 4k pod ps4 pro ? gdzies jakiś czas temu był tekst na hdtv które tv 4k sa dobre z niskim input lagiem itp.  ale nie mogę tego znaleźć :/

ten samsung ks7000 ma dokładnie 22.7ms to świetny wynik, nie wiem co kto pisał wcześniej na jego temat, że niby taki wadliwy. W dodatku teraz jest w MM za 6500 wersja 60 calowa z odtwarzaczem blu ray i trzema filmami... i jestem o krok od zakupu, ale nigdzie nie mogę spotkać chociaż jednej rzetelnej opinii odradzającej zakup tego modelu albo chociaż jakiegoś samsunga z tej serii. Argumenty z błędami ortograficznymi na poziomie szkoły podstawowej do mnie nie p"ż"emawiają.

13 godzin temu, hydro85 napisał:

ten samsung ks7000 ma dokładnie 22.7ms to świetny wynik, nie wiem co kto pisał wcześniej na jego temat, że niby taki wadliwy. W dodatku teraz jest w MM za 6500 wersja 60 calowa z odtwarzaczem blu ray i trzema filmami... i jestem o krok od zakupu, ale nigdzie nie mogę spotkać chociaż jednej rzetelnej opinii odradzającej zakup tego modelu albo chociaż jakiegoś samsunga z tej serii. Argumenty z błędami ortograficznymi na poziomie szkoły podstawowej do mnie nie p"ż"emawiają.

edit. w MM jest dobra promocja i są 55xd8005 + odtwarzacz blu ray z trzema filmami. Także jeszcze parę groszy się zwróci... i model 55xd8577 za 5500. Lepiej sięgnąć po któryś z nich zamiast po 55ks7000? wie ktoś może ile ona sobie liczą nitów? zależy mi, żeby hdr był jak najlepszy w tym przedziale cenowym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Od dluzszego czasu szukam tv 65' 4k HDR kwota 8-10tys. przejrzalem forum i naczytalem sie juz dosyc ale ciezko mi sie zdecydowac.

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 20m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? ok 4m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 3-4
4. Siedze na wprost tv i katy raczej sa wazne? 
5. Telewizor ma wisieć
6. Pokoj bardzo nasłoneczniony 
7. SONY 46HX800? 
8. TV przynamniej 65cali 4k HDR okolice 600-700 nitow
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: 4K, HD
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? PS4 NC+ 
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 5+h
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? ...
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Filmowe przyrodnicze
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Tak
15. Czy zamierzasz grać w gry konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Tak ile czas pozwoli to gram
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? po rowno
17. Preferencje co do wielkości? 65'
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? predkosc dzialania softu 
19. Preferencje co do marki ? SONY , Samsung, LG
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? tak obojetnie jakie 
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ?  8-10tys zl

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? tak

Na poczatku bylem nastawiony na SONY 65xd8505 ale brak w nim 3d porownywalem go z Samsungiem ks7000(ktory tez mi sie podoba) ale obraz w sony wydaje sie byc lepszy. Na forum trafilem na temat LG UH950v ktorego kiedys ogladalem ale szkoda bylo mi wydac 9999zl na LG. i tu pytanie ktory kupic???? Czy moze skusic sie na cos z wyzszej polki w 55calach np sony xd93...????

Z gory dziekuje za info 

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czesc, jesli moglbym jeszcze jakas porade uzyskac, to wrzucam zapytanie i bede wdzieczny. Po 3 wizytach w sklepach, wiem jeszcze mniej niz wczesniej co poczytalem. Handlowcy wciskaja Samsunga w ciemno i nie ma dal nich innych modeli. Wciskaja to, na czym maja najwieksza prowizje od dostawcy, zadnej obiektywnosci.

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 15m2 (2,85m x 5,40m)

2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 1,5-2m

3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2

4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? tak, kąty są ważne, 

5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? wisi, oglądamy z różnych miejsca i musimy ręcznie obracać na uchwycie o 90 stopni praktycznie

6. Jak słońce świeci w pokoju ? pozne popoludnie, pada na bok tv

7. Jaki masz obecnie telewizor ? Samsung 37 cali

8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? dobry obraz, smart tv

9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? kablowka echsotar w Poznaniu i troche filmy, grania praktycznie wcale

10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? może jakiś soundbar lub głosniki

11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 2-4 godziny

12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? nie mam jakis zdecydowanych preferencji ale chyba raczej matowa (malo istotne dla mnie)

13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? telewizja publiczna, polsat, tvn, filmy z netu (nie netflix)

14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? tak, ale w celu szukania jakis filmikow glownie

15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? nie, moze pozniej troche 10%

16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wieczorami

17. Preferencje co do wielkości? 49 cali

18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? piksele, opoznienia w ruchu i zbyt jasny kolor, nie naturalne kolory

19. Preferencje co do marki ? cos firmowego, samsung, lg, sony, panasonic, philips (zadne Manty)

20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? bez znaczenia, nie musi miec, bo jest malo filmow 3d a jak sa to wole w kinie obejrzec

21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? max 3000 zl

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? mysle, ze moglbym

Czy ważne jest wifi? Tak, z tym, ze router mam pod tv

Czy chcesz serfować w Internecie z poziomu telewizora? raczje tak, ale nie jest bardzo wazne

Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD ? tak

Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami? Raczje tak

Ma mieć slot na karty SD? raczej tak

Ma mieć tuner DVB-T? Nie musi

Jakimi złączami i co chcesz podłączyć? hdmi, zwykle gniazdo antenowe

Rozdzielczość: Full HD

Na czym najbardziej Ci zależy: jakość obrazu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich na formu jestem nowy, ale przeglądam go od pewnego czasu.

od kilku miesięcy próbuje kupić jakiś sęsowny telewizor ale jest tego tak duże że ciężko się połapać

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? około 40m
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 3-3,5 m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? przeważnie 1-2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? tak
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? raczej wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju? okno od zachodu, raczej słońce będzie padać na tv. mam zasłony
7. Jaki masz obecnie telewizor? brak
8. Co chcemy aby telewizor posiadał? ostry obraz, smart tv
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? na początek tv naziemna i laptop
10 .Jakie urządzenia ?
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? 2-3
12. Czy zdarza się że przez kilka godzin oglądasz tylko jeden program ? nie
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? dostępne na platformie naziemnej, filmy z neta
14. Czy zamierzasz serfować po internecie? tak
15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? 
16. Preferencje co do marki? kiedyś samsung teraz nie wiem
17. Preferencje co do wielkości? 50-55
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? nie ostry obraz
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? wieczorami
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? myślałem o 4k
21. Jak często wymieniasz telewizory w domu ? rzadko
22. Czy korzystasz często z aplikacji internetowych ?  tak

początkowo budżet oscylował w granicach 4k ale ostatnio zobaczyłem, że LG proponuje promocję tv z Xbox (gratis lub za 50%) i zastanawiam się czy warto dopłacić do tego modelu LG 55UH8507, jeżeli to zły wybór to proszę o podpowiedź.
Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poważnie bym się zastanowił na twoim miejscu czy nie pójść w nową technologię OLED i nie kupić LG EG910V. Poczujesz mega różnicę względem dotychczasowego ekranu.. promo na Xa też jest. Czerń idealna. Itd...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szczerze powiedziawszy to myślałem o tym modelu, porównywałem go w Saturnie z innymi i mimo "tylko" FULL HD prezentuje się świetnie, Ładne kolory, obraz płynny. Ale jak to jest z tymi OLEDami jeżeli chodzi o ich żywotność. Jest to dosyć nowa technologia i troche się tego obawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co mi wiadomo, to jest na tyle dobrze, żeby nie martwić się o to przy zwykłym użytkowaniu. A przyjemność oglądania OLED... według mnie nieporównywalna z żadną inną technologią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich!!

Czytałem sporadycznie to forum, teraz przy okazji zakupu tv przyszedł czas się zalogować.

A więc pierwszy post i od razu prośba o pomoc.

Poszukuję odbiornika dla córki do niedużego pokoju. Max co mogę tam umieścić by zachować względne proporcje to 32". Mam zamiar niebawem zrezygnować z platformy cyfrowej i pozostać przy naziemnej telewizji - a więc funkcje smart są jak najbardziej potrzebne - wraz z przeglądarką. Sam w salonie mam Sony KDL55W700 z Androidem i znaczna część treści oglądanych to internet właśnie. Córka też raczej woli coś z internetu niż bajki przerywane reklamami. Wizyta w elektromarketach nic nie dała - 32 cale to taki hotelowy wymiar no i te odbiorniki też tak wyglądają. Na dłużej przykuł moja uwagę Panasonic TX-32DS500E - ale nie wiem czy można coś lepszego/ ew tańszego kupić. Może dla 32" użytkowanych sporadycznie nie warto przepłacać? Może lepiej tv bez funkcji smart i dodatkowo smart moduł ?? Poradźcie proszę jak uszczęśliwić dziecko :) ...aha może być rozmiar mniejszy odbiornika. Dzięki !!

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 12
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 1,5 - 2
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1-2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? raczej ważne
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? to się okaże jak będzie ładnie wyglądał na podstawie to go nie powieszę
6. Jak słońce świeci w pokoju ? z boku
7. Jaki masz obecnie telewizor ? KDL55W700
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? pełne smart
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? naziemna,
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? odtwarzanie z nośników usb, gry i mini wieża stereo
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 2
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? raczej mat
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? muzyka (yt)
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? tak
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? T 1-2 h
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wiieczorami
17. Preferencje co do wielkości? 32
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? wolna praca, siermiężny wygląd, rozmazany obraz
19. Preferencje co do marki ? poszukuję produktu nie marki
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? bo - im taniej tym lepiej

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? nie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj

Jeśli chodzi o TV '32 to praktycznie większych manewrów nie ma.

Panasonic TX-32DS500E Myślę że to najlepsza opcja, ewentualnie jeszcze rzuć okiem na https://sklep.kskd.pl/telewizor-lcd-sony-fullhd-32-kdl32wd750-nowosc-m,3,10113,10889

I to by było na tyle jeśli chodzi o taką mini przekątną, Smart'em w takich modelach lepiej dać sobie spokój dokupić jakiś BOX Tv KODI i  będzie Git, ewentualnie podpiąć Laptopa. 

Ode mnie to tyle z propozycji, nic innego mi nie przychodzi do głowy żeby Ci zaproponować żebyś sobie zbadał temat, ale może jeszcze się Ktoś odezwie i coś podpowie. :)

Aaa pamiętaj tylko żeby przed zakupem jak coś obczaić czy TV nie pochodzi z ekspozycji itp. Itd. 

A jeszcze jedno mniejszych rozmiarów już nie bierz pod uwagę bo to już będzie zabawka nie odbiornik!

32 to już ''Minimum dla Minimum'' ;)

Edytowane przez Robert_1988_KrK
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siemanko!

Jestem na etapie wyboru nowego tv, od kilku tygodni siedzę w necie i łażę po marketach próbując coś wybrać, mam kilku faworytów, jednak każdy ma jakieś wady i koniec końców nie wiem na co się zdecydować. Gdybyście mogli mi doradzić będę niezmiernie wdzięczny.

Czego szukam:

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 16m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2 - 3 m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? zazwyczaj 2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Kąty są ważne
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? stać
6. Jak słońce świeci w pokoju ?  średnio
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Sony KDL 40X3500
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? Wszystkie
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? PC, smartfony, w przyszłości konsola
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 4
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? lepiej oddającą rzeczywistość
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ?  Sport, seriale, YT
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Tak
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Tak, 70%
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Różnie
17. Preferencje co do wielkości? 49-55
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? wolna reakcja na komendy, długie uruchamianie, smużenie, niska jasność
19. Preferencje co do marki ? Sprawdzona ;)
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Może, nie musi
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 3500

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? NIE

Moi faworyci to narazie:

Panasonic 50DX700/730 (50 Hz i słaba jasność, ale reszta na plus)
Sony 49XD7005 (10 bitowa paleta i Direct LED, ale tylko 50 Hz i podobno słabe głośniki)
LG UH668V/UH7507 (100 Hz i szybki os, ale kontrowersyjna matryca RGBW, za to ten pierwszy z głośnikami Haman Kardon)
Philips 49PUS7181 (100 Hz, fajne Ambilight i soundbar, ale często spotyka się opinie o cloudingu i słabej czerni)
Samsung 49KU6470/JU7000 (jak to Samsung xD )

Dodam, że używał go będę głownie do oglądania sportu, grania i seriali/filmów z neta. Pewnie w tej kolejności.

Z góry dziękuję!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, Robert_1988_KrK napisał:

Witaj

Jeśli chodzi o TV '32 to praktycznie większych manewrów nie ma.

Panasonic TX-32DS500E Myślę że to najlepsza opcja, ewentualnie jeszcze rzuć okiem na https://sklep.kskd.pl/telewizor-lcd-sony-fullhd-32-kdl32wd750-nowosc-m,3,10113,10889

I to by było na tyle jeśli chodzi o taką mini przekątną, Smart'em w takich modelach lepiej dać sobie spokój dokupić jakiś BOX Tv KODI i  będzie Git, ewentualnie podpiąć Laptopa.

Dzięki za pomoc - Sony, który wskazałeś też widziałem jest jednak sporo droższy. Przystawki androidowe kosztują też raczej nie mało - a najtańsze tv w tym rozmiarze w miarę uznanej marki to 900 PLN tak czy owak. Chyba zaryzykuję Panasa - kiedyś miałem plazmę tej marki i bezawaryjnie była używana przez 8 lat - po czym jeszcze ją odsprzedałem godziwie :)

Może ktoś ma jeszcze jakieś sugestie??

Dzięki za pomoc - Sony, który wskazałeś też widziałem jest jednak sporo droższy. Przystawki androidowe kosztują też raczej nie mało - a najtańsze tv w tym rozmiarze w miarę uznanej marki to 900 PLN tak czy owak. Chyba zaryzykuję Panasa - kiedyś miałem plazmę tej marki i bezawaryjnie była używana przez 8 lat - po czym jeszcze ją odsprzedałem godziwie :)

Może ktoś ma jeszcze jakieś sugestie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok już pozamiatane!!

W drodze ze szkoły kupiłem córce nową zabawkę. Panasonic TX-32DS500E jest raczej dobrym wyborem. Rozmiar do małego dziecięcego pokoju jest odpowiedni. Obraz zadawalający. Funkcje smart bez szału. YT działa dobrze lecz zawsze jest niewielka zwłoka na załadowanie treści. Najwięcej uwag jest do przeglądarki - nie działa mi bezprzewodowa klawiatura Media Techu i wprowadzanie danych z pilota to męka. Sytuację nieco ratuje aplikacja na smartfona - jest wygodniejsza od pilota (pilot można schować w zasadzie. Filmy z CDA etc dają się oglądać i tu jest git. Ogólnie można polecić w tej cenie. Więcej już bym nie zapłacił. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem zdecydowany na wybór pomiędzy Samsungiem 49ks7000, a Panasoniciem 50dx750. Znalazłem 50dx750 za 4200 zł. Myślę, że taniej go nie znajdę, a Samsung droższy o jakieś 300 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

To mój pierwszy post, więc proszę o wyrozumiałość w razie jakiejś gafy

Zastanawiam się nad dwoma telewizorami, a mianowicie nad Sony KDL-55W755C ( używany pół roku, na gwarancji) i Samsung UE55KU6072U nowy. Oba oscylują w cenie 2900. Podpięte będą do nich PS4 i zwykła telewizja naziemna.

Czy warto kupić używanego Soniaka? Bo ku niemu się zwracam najbardziej.

Pozdrawiam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, DMX_23 napisał:

Witam,

To mój pierwszy post, więc proszę o wyrozumiałość w razie jakiejś gafy

Zastanawiam się nad dwoma telewizorami, a mianowicie nad Sony KDL-55W755C ( używany pół roku, na gwarancji) i Samsung UE55KU6072U nowy. Oba oscylują w cenie 2900. Podpięte będą do nich PS4 i zwykła telewizja naziemna.

Czy warto kupić używanego Soniaka? Bo ku niemu się zwracam najbardziej.

Pozdrawiam 

Z tej dwójki Sony z tego względu, że 55" we wspomnianym modelu Samsunga to matryca PLS. Podstawowa różnica to też 50/60Hz vs 100/120Hz (Sony) oraz właśnie matryca VA vs PLS.

http://www.displayspecifications.com/en/model/02727ef

vs

http://www.displayspecifications.com/en/model/fe4b148

(Model alias KDL-55W755C)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super dzięki za odpowiedź. A na co zwrócić uwagę przy kupnie używanego Sonego 55w755c. Kupiony pół roku temu nie wiem co z aktualizacją androida bo tv jest wystawiony w lombardzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Aktualizacji można dokonać bezproblemowo w dowolnej chwili przy dostępie do interinetu.

Powinna być też możliwość aktualizacji z poziomu pendrive'a po pobraniu pliku ze strony.

Najnowsza aktualizacja dosłownie sprzed tygodnia jest z tego co widzę (22-02)

http://www.sony.pl/support/pl/product/KDL-55W755C

Piszesz o PS4 zwykłym i TV naziemnej więc moim zdaniem zakup 4K jest zbędny, lepiej porządne FHD właśnie kupić.

Co do tego na co zwrócić uwagę, to poczekaj na jakieś wpisy w temacie. Na pewno warto włączyć plansze testowe jednokolorowe pod kątem badpixeli i sprawdzeniu równości podświetlenia, filmy własne żeby upewnić się, że nic nie rwie i nie ma jakichś dziwnych problemów.

Z tego co pamiętam to w Sony akurat były problemy ze sprawdzaniem licznika (nawet afera była, że technik Sony nie był upoważniony do podania informacji o tym ile godzin gra TV), więc nie jestem pewien czy da radę bez problemu wejść ewentualnie w menu serwisowe i sprawdzić godziny wyświetlania.

Jak w lombardzie to rozumiem, że TV nie gra przez całą dobę, tylko stoi gdzieś tam z boku i podłączany jest jak ktoś się zainteresuje tylko?

Ten Sony ma input lag na poziomie 36ms więc nie powinno być problemu, generalnie do 40 jest w porządku, schody mogą się wyżej zaczynać.

Edytowane przez Fjubens

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej nie gra 24/7 tylko stoi wyłączony i jak ktoś przyjdzie to odpadają.

No to wezmę ze sobą jakieś plansze żeby sprawdzić pixele i coś z telefonu puszczę jak się da.

No na tym mi najbardziej zależy żeby fajnie chodziło pod konsolą i czytałem, że można fajne rzeczy zainstalować na androidzie żeby filmy oglądać więc to dla mojej ładniejsze części się przyda :)

Dzięki Fjubens za pomoc na początek. Może jeszcze ktoś coś podpowie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam poszukuję smartv 49-55 cali. Przeglądałem forum i zainteresował mnie tv Samsung j6200, ale nie można ich już kupić. co zamiast tego modelu wybrać?? Przeczytałem informacje o tv z 2016 roku interesująco wygląda Samsung KS7000, ale chyba nie czuję potrzeby żeby płacić za lepszą jakość.  nie korzystam z bluray i nie mam obsesji na punkcie jakości obrazu. Interesuje mnie żeby jakość obrazu była przyjemna dla oka podczas oglądania tv z kabla. ważne jest żeby można było przeglądać strony www szybko i płynnie. Poniżej moje opdowiedzi

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 20m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2-5 m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1-3
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne?  różnie to bywa
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? chce zainstalować tv na uchwycie obrotowym, może coś polecacie porządnego?
6. Jak słońce świeci w pokoju ? świeci strona południowa
7. Jaki masz obecnie telewizor ? sony kdl 37ex500
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ?  dobry dostęp do internetu, przeglądarke www, możliwość parowania z telefonem/tabletem/laptopem, youtube 
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ?  TV kabówka
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ?  czasami laptop 
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ?  4
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ?  nie mam zdania 
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ?  sport, discovery, filmy 
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ?  tak
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie?  nie
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ?  raczej wieczorem 
17. Preferencje co do wielkości?   49-55
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? brak 
19. Preferencje co do marki ? brak 
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? nie 
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 3500 

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? zastanawiam się 

Edytowane przez sumarek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich, forum przeglądam od jakiegoś czasu, ale ociągałem się jakoś z rejestracją. W sobotę (prima aprilis) padł mi wysłużony 29 cali CRT Panasonica (taaak jeszcze żyją ludzie którzy takie TV mają  Smile ) tym samym przyspieszając moją decyzję o zakupie nowego TV wraz z odtwarzaczem BD. Proszę więc o pomoc w wyborze telewizora, nie mam w tym zakresie doświadczenia a masa opinii i testów w internecie jeszcze bardziej miesza w głowie.

Na TV wydać chcę nie więcej jak 3500 zł i mam mi on służyć głównie do oglądania filmów na BD oraz telewizji, sport gdzie ważna jest płynność odświeżania i programy przyrodniczo-naukowe. Z internetu będę korzystał, ale jak dużo to sam nie wiem, pewnie z czasem coraz więcej, bo duży ekran wciągnie. Nie jestem też graczem. Od ekranu będę siedział jakieś 2,2 - 2,5 m, zazwyczaj dwie osoby, telewizor będzie stał na stoliku tyłem do okna w pokoju przez które to w godzinach popołudniowych wpada słońce.
Po przejrzeniu ofert w sklepach internetowych oraz odwiedzinach w marketach uważam, że chyba lepiej już iść w kierunku UHD 4K gdzie w swojej granicy cenowej zwróciły moją uwagę te dwa modele: Panasonic TX-55DXU601E oraz Sony KD-49XD7005 gdzie oba wychodzą po około 3300 zł, z tym że Panasonic ma większą przekątną oraz podobno jest łatwiejszy w ustawieniach, natomiast Sony podobno lepsze funkcje internetowe oraz więcej możliwości ustawień trybu obrazu i dźwięku. Serce jestem bardziej za modelem Panasonica, może też trochę z nostalgii za starym TV, który przez lata był bezawaryjny ale też z innej epoki.
Jakieś wskazówki, typy, który z tych modeli bądź inny mile widziane, chciałbym coś na dniach kupić  Undecided

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi